فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و پنجم شماره 4 (تیر 1401)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و پنجم شماره 4 (تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه لالوها، شکوه السادات حاج سید ابوترابی*، فریده موحد، فرزانه بهرامی، ابوافضل حیدری، منیرسادات میرزاده صفحات 1-8
    مقدمه

    آنوپلوییدی ها، از اختلالات مهم جنینی به شمار می روند. قدرت تشخیصی و کارایی سنجش DNA عاری از سلول جنینی (NIPT) در گروه های دارای نتایج غیرطبیعی آزمایش های ترکیبی سه ماهه اول به خوبی مشخص نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی حساسیت و ویژگی سنجش NIPT جهت تشخیص آنوپلوییدی ها در افراد دارای خطر متوسط تریزومی در غربالگری مرحله اول انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه هم گروهی به صورت آینده نگر در سال های 97-1396 بر روی 447 زن باردار تک قلو با سن بارداری 11 هفته تا 13 هفته و 6 روز که دارای خطر متوسط ابتلاء به تریزومی بودند، انجام شد. سنجشNIPT  در همه بیماران با خطر متوسط (250/1-1500/1) انجام شد و با نتایج حاصل از کاریوتایپ و بررسی فنوتیپی نوزاد متولد شده مقایسه شد و صحت تشخیصی NIPT در تشخیص اختلالات کروموزومی محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) انجام شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 2 مورد (06/0%) تریزومی 21 و 1 مورد (03/0%) تریزومی 18 تشخیص داده شد که هر سه مورد توسط آمنیوسنتز تایید شده و بارداری ختم داده شد. در بررسی نوزادان متولد شده، همگی از نظر فنوتیپی نرمال بودند و صحت تشخیصی سنجشNIPT  در تشخیص تریزومی 21 و 18، 100% محاسبه شد.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از NIPT علاوه بر حفظ منافع غربالگری ترکیبی، دارای صحت تشخیصی بسیار بالا در تشخیص اختلالات کروموزومی جنینی می باشد.

    کلیدواژگان: آزمایش های غربالگری سرم مادر، آزمایش غیرتهاجمی قبل از تولد، آنوپلوئیدی، تشخیص قبل از تولد
  • اطهر راسخ جهرمی، اسراء انصاری*، زهرا زارعی باباعربی، ناصر حاتمی، نوید کلانی صفحات 9-17
    مقدمه

    ناباروری زنان وضعیتی است که با وجود تلاش در طول یک سال، قادر به باروری نیستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر رژیم گیاهی گرده خرما (حاضر با اتکا به ویژگی های مفید گرده خرما در جهت درمان ناباروری) با رژیم دارویی لتروزول+تاموکسیفن در درمان زنان نابارور انجام گرفت.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سویه کور در سال 1398 بر روی 128 نفر از زنان نابارور ساکن شهرستان جهرم انجام شد. افراد در دو گروه دریافت رژیم دارویی لتروزول+تاموکسیفن و گیاهی گرده خرما قرار گرفتند. گروه کنترل؛ رژیم درمان ناباروری لتروزول+تاموکسیفن و گروه آزمون، رژیم گیاهی گرده خرما را به صورت کپسول های 500 میلی گرمی 3 بار در روز، از روز سوم قاعدگی دریافت کردند. نتایج بر اساس سونوگرافی و آزمایشات خون جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    تعداد فولیکول ها، اندازه فولیکول ها، ضخامت آندومتر، FSH و LH در هر دو گروه کنترل و آزمون، افزایش معنی داری یافت، اما این افزایش ها در گروه کنترل بیشتر بود. با این وجود بر اساس نتایج تستβ-HCG ، 14 نفر (87/21%) در گروه کنترل و 10 نفر (62/15%) در گروه آزمون مثبت بودند (651/0=p). در حالی β-HCG همراه با دوقلویی فقط در 4 نفر (25/6%) از افراد گروه آزمون مشاهده شد، در گروه کنترل هیچ موردی دوقلویی وجود نداشت (154/0=p). ارتباط معنی داری بین وضعیت حاملگی، بین دو گروه کنترل و آزمون وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    مصرف گرده خرما باعث افزایش تعداد و اندازه فولیکول ها و ضخامت آندومتر می شود. هرچند افزایش این فاکتورها در مقایسه با گروه دریافت کننده دارو لتروزول+ تاموکسیفن کمتر بود، اما تفاوتی در موفقیت ایجاد بارداری بین دو گروه وجود نداشت که نشان می دهد این ترکیب دارویی ظرفیت انجام تحقیقات گسترده تری برای توسعه دارویی دارد.

    کلیدواژگان: بارداری، تاموکسیفن، زنان نابارور، گرده خرما، لتروزول
  • طیبه صدیقی دریجانی، ساره مهنی*، ندا دستیار، اعظم امیریان، اکبر مهرعلیزاده صفحات 18-26

    مقدمه:

     زایمان برای عده ای از زنان رضایت بخش نبوده و با درد، ترس و رنج همراه است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر وضعیت سجده بر شدت درد و طول مدت زایمان در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1399 بر روی 100 نفر از زنان نخست زای بستری در بخش زایمان در جنوب استان کرمان انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 50 نفره وضعیت معمول و سجده قرار گرفتند. برای زنان وضعیت سجده، در ابتدای فاز فعال (دیلاتاسیون 4 سانتی متر)، به طور متناوب (هر یک ساعت، به مدت 15 دقیقه) تا پایان دیلاتاسیون کامل دهانه رحم در وضعیت سجده قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات فردی و مقیاس دیداری درد و فرم پیشرفت زایمان (پارتوگراف) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارآماری SPSS (نسخه 26) و آزمون های تی مستقل، کای دو و آزمون دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون آماری، میانگین شدت درد در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود (001/0>p). پیشرفت زایمان در مادران گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری سریع تر بود که مدت زمان زایمان در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 04/1±48/4 و 7/1±16/7 بود (001/0>p). میزان رضایت مادران از وضعیت قرار گیری در پروسه زایمان در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    وضعیت سجده در زنان نخست زا در طول فاز فعال زایمان در کاهش شدت درد و تسریع پیشرفت زایمان سودمند است، لذا توصیه می شود که از این وضعیت به عنوان یک مراقبت معمول غیردارویی در بخش های زایمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پیشرفت زایمان، درد زایمان، زنان نخست زا، وضعیت سجده
  • خدیجه علمی زاده، شکوه السادات حاج سید ابوترابی*، مرضیه محمودی صفحات 27-34
    مقدمه

    پره اکلامپسی به فشارخون بالا و وجود پروتیین در ادرار پس از هفته 20 حاملگی اطلاق می گردد. برخی مطالعات نشان می دهند که با بررسی محل جفت در حاملگی ها می توان وقوع پره اکلامپسی، زایمان زودرس و اختلال رشد جنین را پیش بینی کرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین محل جفت و وقوع پره اکلامپسی انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه مقطعی و آینده نگر در سال 1398 بر روی 325 زن باردار با سن حاملگی 22-18 هفته در بیمارستان کوثر قزوین انجام شد. اطلاعات پرسشنامه شامل محل جفت، سن بارداری، جنسیت نوزاد، محدودیت رشد جنین و وقوع زایمان زودرس بود. سپس محل قرارگیری جفت با سونوگرافی مشخص گردید و جفت های دارای موقعیت قدامی، خلفی و فوندال در گروه مرکزی و جفت های لترال راست و چپ در گروه جفت جانبی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های کای دو و رگرسیون لوجستیک انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     جفت فوندال نسبت به جفت قدامی باعث کاهش بروز محدودیت رشد جنین شد (044/0=p). جفت خلفی در بروز زایمان زودرس نسبت به جفت قدامی باعث افزایش بروز شد (041/0=p). در مطالعه حاضر بین محل جفت و وقوع پره اکلامپسی ارتباط معناداری وجود نداشت (680/0=p).

    نتیجه گیری

    با انجام سونوگرافی تعیین محل جفت در ماه های اول بارداری می توان بروز بارداری های در معرض زایمان زودرس و اختلال رشد جنین را پیش بینی کرد، اما تعیین محل جفت نمی تواند در پیشگویی بروز پره اکلامپسی تعیین کننده باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، پره اکلامپسی، جفت، زایمان زودرس، کاهش رشد جنین
  • پانته آ شیرویه، سمیرا ادهمی، فتانه هاشم دباغیان، روشنک مکبری نژاد* صفحات 35-42

    مقدمه :

    دیسمنوره اولیه، به کرامپ های دردناک قاعدگی بدون علت پاتولوژیک گفته می شود که شیوع آن در سنین باروری بیشتر است. از نظر طب ایرانی، علت دیسمنوره اولیه می تواند تغییراتی در مزاج باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مزاج عام و مزاج رحم در مبتلایان به دیسمنوره اولیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع گزارش موارد در سال 95-1394 بر روی 104 دختر دانشجوی مبتلا به دیسمنوره اولیه ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران انجام شد. پرسشنامه اطلاعات فردی، مزاج عام و مزاج رحم توسط محقق تکمیل و فراوانی مزاج عام و مزاج رحم ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها در SPSS (نسخه 17) انجام شد. متغیرهای کمی با میانگین و انحراف معیار و فراوانی متغیرهای کیفی با تعداد و درصد بیان شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، بیشترین فراوانی مزاج عام در کل مبتلایان به دیسمنوره اولیه، معتدل (1/47%) و خشک (4/39%) بود. بیشترین فراوانی مزاج رحم در کل مبتلایان به دیسمنوره اولیه، سرد (3/91%) و تر (1/73%) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، بیشترین فراوانی مزاج عام در بیماران مبتلا به دیسمنوره اولیه معتدل و خشک بود و با توجه به شیوع بیشتر مزاج سرد و مرطوب در رحم زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه، می توان گفت که وجود این نوع سوء مزاج در زنان می تواند پیش بینی کننده دیسمنوره اولیه باشد. همچنین با استفاده از اقدامات پیشگیرانه و درمانی این سوء مزاج بر اساس متون طب سنتی، می توان با رویکردی نوین دیسمنوره اولیه را درمان کرد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، طب ایرانی، مزاج رحم، مزاج عام
  • مینا گالشی، زینت السادات بوذری، مژگان نعیمی راد، شهلا یزدانی، سولماز طالبی، افسانه کرامت* صفحات 43-50

    مقدمه:

     اعتیاد به مواد مخدر سبب عوارضی همچون زایمان زودرس، سقط، عقب ماندگی رشد داخل رحمی، مرگ و میر پره ناتال، دکولمان جفت، پره اکلامپسی، پارگی زودرس کیسه آب، افزایش سزارین و ناهنجاری های مادرزادی می شود، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع سوء مصرف مواد و پیامدهای بارداری انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه به صورت دو مرحله ای انجام شد؛ در ابتدا یک مطالعه مقطعی در تمامی زنان باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان آیت الله روحانی بابل در فروردین 1396 تا اسفند 1398 و سپس یک مطالعه کوهورت تاریخی انجام گرفت؛ به این صورت که افراد مورد مطالعه به دو گروه (112 زن باردار معتاد و 224 زن باردار غیر معتاد) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها چک لیست محقق ساخته شامل: اطلاعات دموگرافیک، عوارض مادری و عوارض جنینی- نوزادی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری تی تست و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه بروز سوء مصرف مواد در بین 6713 زن باردار طی این 3 سال، 66/1% بود. عوارض مادری، جنینی و نوزادی در بین مادران با سابقه سوء مصرف مواد در مقایسه با گروه شاهد افزایش معناداری را نشان داد (0001/0=p). پارگی زودرس کیسه آب در 44 نفر (28/39%) و سپس زایمان زودرس در 32 نفر (57/28%) شایع ترین عوارض بودند. شانس پارگی زودرس کیسه آب 09/9 برابر با دامنه اطمینان 95% (211/0-058/0) و شانس زایمان زودرس 5 برابر با دامنه اطمینان 95% (388/0-107/0) در مادران با سابقه سوء مصرف مواد بالاتر بود. شانس دیسترس تنفسی در نوازان متولد شده از مادران معتاد 10 برابر با دامنه اطمینان 95% (227/0-058/0) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    اعتیاد در دوران بارداری با عوارض مادری، جنینی و نوزادی زیادی همراه می باشد، لذا توصیه می شود برنامه ای جامع و اختصاصی جهت انجام اقدامات تشخیص، درمانی و بازتوانی به ویژه کاهش صدمات ناشی از اعتیاد برای زنان انجام گیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بارداری، عوارض
  • فاطمه غفاری سردشت*، افسانه کرامت صفحات 51-59
    مقدمه

    مراقبت های قبل از بارداری به منظور حفظ و ارتقای سلامت مادران طراحی و ملاک ارزیابی عملکرد پرسنل را رضایت مندی گیرنده خدمت تعیین نموده اند، از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین نحوه ارایه خدمات پیش از بارداری و رضایت مندی زنان انجام گرفت.

    روش کار:

     این مطالعه توصیفی در سال 1399 بر روی 280 زن سنین باروری که جهت دریافت مراقبت های قبل از بارداری به 8 مرکز بهداشتی درمانی شهرستان شاهرود مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش فرم مشخصات فردی مامایی واحد پژوهش و پرسشنامه خودگزارشی زنان سنین باروری در زمینه عملکرد پرسنل بهداشتی و پرسشنامه رضایت مندی از خدمات ارایه شده در زمینه مراقبت های قبل از بارداری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد شاخص استانداردی جهت تعیین کیفیت مراقبت های قبل از بارداری وجود ندارد. همچنین این مراقبت ها به صورت ناقص ارایه می گردد. بیشترین عملکرد پرسنل در زمینه مصرف اسید فولیک و کمترین مورد آموزش بهداشت روان و بهداشت جنسی بود، با این وجود 97% زنان مطالعه از مراقبت های ارایه شده در مراکز بهداشتی راضی و خیلی راضی بودند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه نشان دهنده عدم آگاهی زنان سنین باروری از محتوای مراقبت های پیش از بارداری بود، زیرا با وجود ضعف در عملکرد پرسنل، رضایت مندی بالایی را از دریافت مراقبت گزارش نمودند، بنابراین نمی توان تنها با ارزیابی رضایت مندی گیرندگان مراقبت، به کیفیت مراقبت پی برد.

    کلیدواژگان: شاخص، کیفیت مراقبت، مراقبت های پیش از بارداری، مراکز بهداشتی درمانی
  • صدیقه خلیلی شومیا، فرزانه خدابنده، فاطمه برزویی، الهه بهرامی وزیر، الهام ناوی پور، بیتا کوشکی* صفحات 60-69
    مقدمه

    اضطراب و ترس از زایمان، یکی از بزرگ ترین نگرانی های زنان باردار می باشد که ممکن است منجر به درد و طولانی شدن زایمان شود. با توجه به نقش درمانی و حمایتی ماماها، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر حضور مامای همراه بر اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1397 بر روی 80 زن باردار در بیمارستان حکیم، شهرستان نیشابور انجام شد. در گروه مداخله، مامای همراه از ابتدای لیبر تا 1 ساعت پس از خروج جفت در کنار زنان بود و اقدامات حمایتی برای آنان انجام می داد، اما گروه کنترل فقط مراقبت های روتین بخش را دریافت کردند. برای دو گروه پرسشنامه اضطراب هامیلتون و پرسشنامه نگرش زایمان هارتمن در سه فاز تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 20) و آزمون های تی مستقل، کای دو و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین دو گروه از نظر ویژگی های فردی- اجتماعی، مامایی، میانگین نمره اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در بدو ورود به بخش زایمان، اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0<p). حضور مامای همراه، میانگین نمره اضطراب و ترس از زایمان در فاز فعال زایمان و 1 ساعت پس از خروج جفت را در مادران گروه مداخله در مقایسه گروه کنترل به طور معنی داری کاهش داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    حضور مامای همراه در بخش های زایمان به عنوان یک مداخله ساده و غیرتهاجمی، می تواند منجر به کاهش اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در زنان باردار شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، ترس، زایمان طبیعی، مامای همراه
  • زهره صاحبی، طیبه نگاهبان بنابی* صفحات 70-80

    مقدمه :

    درد و اضطراب به عنوان ویژگی های قابل پیش بینی فرآیند سقط، می توانند منجر به کاهش کیفیت مراقبت های بالینی شوند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری در نقطه LI4 بر درد و اضطراب حین سقط انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده در سال 1400 بر روی 120 نفر از زنان در حال سقط بستری شده در زایشگاه نیک نفس رفسنجان انجام شد. افراد به طور مساوی در سه گروه مداخله، لمس و کنترل تخصیص یافتند. در گروه مداخله طب فشاری در نقطه LI4 به صورت دوطرفه در دوره های 10 ثانیه ای فشار و 2 ثانیه استراحت به مدت 20 دقیقه و در گروه لمس، نقطه فوق بدون فشار لمس گردید. قبل، بلافاصله و نیم ساعت بعد از مداخله نمره درد و اضطراب به ترتیب توسط مقیاس آنالوگ دیداری (VAS) و پرسشنامه اضطراب حالت اشپیل برگر سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و اندازه گیری مجدد انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، سه گروه به غیر از تعداد سقط و زایمان، در سایر ویژگی های جمعیت شناختی مشابه هم بودند. بعد از تعدیل اثر تعداد سقط و زایمان، میانگین نمره درد در درون گروه ها (اثر زمان) (291/0=p) و بین گروه ها (اثر گروه) (572/0=p) و روند تغییرات نمره درد در بین گروه ها در زمان های اندازه گیری متوالی (تعامل بین زمان و گروه) (262/0=p) تفاوت آماری معنی داری نداشت. پس از تعدیل اثر تعداد سقط، تعداد زایمان و نمره اضطراب پایه، مقایسه روند تغییرات نمره اضطراب سه گروه در دو بار اندازه گیری های متوالی (اثر تعاملی زمان و گروه) نیز تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (896/0=p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق، مداخله طب فشاری نتوانست درد و اضطراب زنان در حال سقط را مدیریت کند.

    کلیدواژگان: اضطراب موقعیتی، درد، سقط، طب فشاری، طب مکمل
  • زینب رضایی، زهره شیخان*، گیتی ازگلی، محمدعلی امام هادی، ملیحه نصیری صفحات 81-87

    مقدمه:

     سلامت مادران و نوزادان، از اهداف توسعه هزاره سوم می باشد. یکی از عوامل آسیب زای سلامت، بلایای طبیعی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوارض مادری در زلزله کرمانشاه سال 1396 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 بر روی 850 زن زایمان کرده در بیمارستان امام خمینی اسلام آباد غرب انجام گرفت. گروه زلزله دیده، زنان زایمان کرده زلزله دیده در سال 1396 و گروه زلزله ندیده را زنان زایمان کرده در همان بیمارستان در سال 1395 تشکیل می دادند. تمام اطلاعات مربوط به زنان زایمان کرده از پرونده آنها اخذ شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای دو و تست دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از نظر میزان عوارض بارداری در زنان زلزله دیده، پره ترم لیبر در 99 نفر (3/22%)، پارگی پیش از موعد پرده ها در 30 نفر (05/7%)، سزارین در 179 نفر (1/42%)، خونریزی بعد از زایمان در 42 نفر (9/9%)، فشارخون بارداری در 24 نفر (6/5%) و سقط در 11 نفر (58/2%) و در زنان زایمان کرده در سال 1395 پره ترم لیبر در 51 نفر (11%)، پارگی پیش از موعد پرده ها در 12 نفر (8/2%)، سزارین در 153 نفر (36%)، خونریزی بعد از زایمان در 20 نفر (5%)، فشارخون بارداری در 9 نفر (1/2%) و سقط در 2 نفر (5 /0%) بود که در تمام موارد بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    حوادث طبیعی مانند زلزله می توانند باعث افزایش عوارض مادری زایمان شوند، لذا تمهیدات لازم و مراقبت های بهداشتی در زمان وقوع بلایای طبیعی باید افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ایران، زلزله، عوارض مادری
  • هدیه ریاضی، فرشته یزدانی، مرضیه باقری نیا، فرزانه صفاجو، زهره کشاورز* صفحات 88-95

    مقدمه:

     اختلالات خواب، یکی از شکایات شایع دوران یایسگی می باشد. امروزه افراد مبتلا تمایل بیشتری به استفاده از طب مکمل و جایگزین برای درمان خود دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارآزمایی های بالینی انجام شده در زمینه استفاده از گیاهان دارویی در درمان اختلالات خواب دوران یایسگی در ایران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری نقلی پایگاه های داده SID، Irandoc، Magiran، Google Scholar، Pubmed، Scopus، cochrane library وCumulative Index to Nursing and Allied Health Literature با کلید واژه های فارسی منوپوز، یایسگی، عوارض منوپوز، اختلالات خواب، گیاهان دارویی، کارآزمایی بالینی و کلید واژه های انگلیسی Menopause، Medicinal plants، Clinical trials، Menopause symptom و Sleep disorder مورد جستجو قرار گرفتند. از متن کامل 32 مقاله بین سال های 220-2000 جهت نگارش مقاله حاضر استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 9 کارآزمایی بالینی جهت بهبود اختلالات خواب زنان یایسه توسط داروهای گیاهی ارزیابی شد. گیاهان مورد ارزیابی شامل گیاه والرین (3 مطالعه)، گیاه بادرنجبویه (2 مطالعه)، گیاه بابونه (1 مطالعه)، گیاه علف چای (1 مطالعه)، گیاه ملیس (1 مطالعه) و گیاه اسطوخودوس (1 مطالعه) بودند. جهت ارزیابی اختلالات خواب از شاخص کیفیت خواب پیترزبورگ استفاده شد. داده ها نشان داد که گیاهان دارویی باعث بهبود اختلالات خواب در زنان یایسه می گردد. 

    نتیجه گیری

    گیاهان دارویی می توانند بر روی اختلالات خواب دوران یایسگی موثر باشند و با توجه به عوارض هورمون درمانی، می توان از این گیاهان به عنوان جایگزین هورمون درمانی در زنان یایسه و خصوصا آن دسته از زنانی که منع مصرف هورمون درمانی دارند، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، داروهای گیاهی، یائسگی
  • ناهیدالسادات حسینی، مریم دهشیری*، ناهید رمضانی جلفایی، امین صالحی ابرقویی صفحات 96-109

    مقدمه:

     اختلال عملکرد جنسی زنان یک مشکل شایع در سراسر جهان است. گیاه خارخاسک از گذشته در درمان ناباروری، ناتوانی جنسی و میل جنسی پایین استفاده می شده است. مطالعاتی که تاثیر خارخاسک بر عملکرد جنسی زنان را ارزیابی کردند، نتایج متناقضی را گزارش کرده اند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مرور نظام مند مقالات در زمینه تاثیر گیاه خارخاسک بر اختلال عملکرد جنسی زنان به منظور تسهیل تصمیم گیری در خصوص استفاده از خارخاسک در این راستا صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط، پایگاه های دادهPubMed ،Scopus ، Web of Science، Magiran، SID و Google Scholar بدون محدودیت زبانی، زمانی و موقعیت مکانی تا دسامبر 2021 با استفاده از کلید واژه های Tribulus یا Zygophyllaceae جستجو شد. دو نویسنده به طور مستقل اطلاعات مقالات را استخراج کردند. مطالعات واجد شرایط از طریق ابزار کیفیت سنجی Cochrane collaboration مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    با استفاده از استراتژی جستجو، 1367 مطالعه بازیابی شد. 6 مقاله واجد شرایط برای ورود به مطالعه حاضر بودند. داده ها نشان داد که گیاه خارخاسک باعث بهبود برخی فاکتورهای مرتبط با اختلال عملکرد جنسی در زنان سنین باروری و یایسگی شده است. در 3 مطالعه، سطوح تستوسترون مورد ارزیابی قرار گرفته بود که یافته ها حاکی از افزایش سطح تستوسترون آزاد در زنان یایسه بود.

    نتیجه گیری

    مصرف خارخاسک در بهبود اختلال عملکرد جنسی زنان موثر است. هرچند به دلیل محدودیت در تعداد مطالعات، تصمیم گیری نهایی در مورد مصرف این گیاه در درمان اختلال عملکرد جنسی زنان نیازمند بررسی های بیشتر و دقیق تر است.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی زنان، خارخاسک، سنین باروری، مرور نظام مند، یائسگی
|
  • Fatemeh Lalooha, Shokouh Sadat Haji Seyed Abotorabi *, Farideh Movahed, Farzaneh Bahrami, Abolfazl Heidari, Monirsadat Mirzadeh Pages 1-8
    Introduction

    Aneuploidies are of the most important fetal abnormalities. Diagnostic value and efficacy of NIPT assay in the groups with abnormal results for first trimester combined screening test is not well defined. Therefore, this study was performed aimed to survey the sensitivity and specificity of NIPT for aneuploidies diagnosis in women with moderate risk for trisomy at first trimester combined screening test.

    Methods

    This prospective cohort study was performed in 2017-2018 on 447 women with singleton pregnancy and gestational age of 11 to 13 weeks and 6 days who had moderate risk for trisomy. NIPT analysis was done in all women with moderate risk (1/250 to 1/1500) and was compared with the results from karyotype and phenotype analysis in neonates. NIPT diagnostic accuracy for chromosomal abnormalities was calculated. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 22).

    Results

    Two cases with trisomy 21 (0.06%) and one case with trisomy 18 (0.03%) were diagnosed. These three cases were confirmed with amniocentesis and the pregnancy was ended. The neonates' analysis showed normal phenotype results in all of them and NIPT diagnostic accuracy for trisomy 21 and 18 was calculated 100%.

    Conclusion

    In addition to maintain combined screening test benefits, using NIPT is accompanied by high diagnostic accuracy for fetal chromosomal abnormalities assessment.

    Keywords: Aneuploidy, Maternal Serum Screening Tests, Noninvasive Prenatal Testing, Prenatal diagnosis
  • Athar Rasekhjahromi, Asra Ansari *, Zahra Zareibabaarabi, Naser Hatami, Navid Kalani Pages 9-17
    Introduction

    Female infertility is a condition in which despite efforts over a year, they are unable to conceive. The present study was performed aimed to compare the effect of palm pollen herbal regimen (relying on the beneficial properties of date pollen for infertility treatment) with letrozole + tamoxifen drug regimen in the treatment of infertile women.

    Methods

    This double-blind clinical trial study was performed in 2019 on 128 infertile women living in Jahrom city. Subjects were divided into two groups: letrozole + tamoxifen drug regimen and palm pollen herbal regimen. The control group received the letrozole + tamoxifen infertility treatment regimen and the experimental group received a plant-based palm pollen diet in the form of 500 mg capsules 3 times daily from the third day of menstruation. The results were collected based on ultrasound and blood tests. Data were analyzed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests at the significant level of P <0.05.

    Results

    The number of follicles, follicle size, endometrial thickness, FSH and LH significantly increased in both control and test groups. But these increases were greater in the control group. However, the results of HCG - test showed that 14 cases (21.87%) in the control group and 10 cases (15.62%) in the experimental group were positive. While HCG - ß with twins was seen in only 4 cases (6.25%) in the experimental group; there were no cases of twins in the control group (P=0.15). There was no significant relationship between pregnancy status between the control and test groups (P> 0.05).

    Conclusion

    The consumption of palm pollen increases the number and size of follicles and endometrial thickness, although the increase in these factors was less than the group receiving letrozole + tamoxifen, but there was no difference between the two groups in success rate of clinical pregnancy, indicating that this drug combination has the capacity to conduct more extensive research for drug development.

    Keywords: Infertile Women, Letrozole, Palm pollen, pregnancy, Tamoxifen
  • Tayebeh Sedighi Darijani, Sareh Mehni *, Neda Dastyar, Azam Amirian, Akbar Mehralizadeh Pages 18-26
    Introduction

    Childbirth is not satisfactory for some women and is associated with pain, fear and suffering. The present study was conducted aimed to investigate the effect of Knee- chest position on pain intensity and duration of labor in nulliparous women.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed in 2020 on 100 nulliparous women admitted to the maternity ward in the south of Kerman province. Individuals were randomly divided into two groups of normal posture and Knee-chest position (n=50 in each group). For women who were in the Knee-chest position group, at the beginning of the active phase (dilatation 4cm), they were in Knee-chest position intermittently (for 15 minutes every hour) until the complete cervical dilatation. Data were collected by personal information questionnaire and pain visual scale and delivery progress form (partograph). Data were analyzed by SPSS software (version 26) and Independent t-test, chi-square and Fisher's exact test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    according to independent t-test, chi-square and Fisher's exact tests, the mean pain intensity in the intervention group (Knee-chest position) was significantly lower than the control group (normal position) (p <0.001). Also, the progression of labor in the mothers of the intervention group was significantly faster compared to the control group; duration of delivery in the intervention and control groups was 4.48±1.04 and 7.16±1.7, respectively (p <0.001). The level of mothers' satisfaction with the position status during delivery process was higher in the intervention group than in the control group (p<0.001).

    Conclusion

    The Knee-chest position in nulliparous women during the active phase of labor is beneficial in reducing labor pain and accelerating labor progression. Therefore, it is recommended that this condition be used as a routine non-pharmacological care in maternity wards.

    Keywords: duration of Labor, Knee-chest position, Labor pain, Nulliparous women
  • Khadijeh Elmizadeh, Shokouh Sadat Haji Seyed Abotorabi *, Marzieh Mahmoudi Pages 27-34
    Introduction

    Preeclampsia refers to high blood pressure and protein in the urine after the 20th weeks of pregnancy. Some studies show that the location of the placenta in pregnancies can predict the occurrence of preeclampsia, preterm delivery and fetal growth restriction. The present study was performed aimed to investigate the relationship between placental site and occurrence of preeclampsia.

    Methods

    This cross-sectional and prospective study was performed in 2019 on 325 pregnant women with 18 to 22 weeks gestational age in Kosar Hospital in Qazvin. Questionnaire information included placenta location, gestational age, neonatal sex, fetal growth restriction, and preterm delivery. Then, the location of the placenta was determined by ultrasound and the placenta with anterior, posterior, and fundus positions was included in the central group and the right and left lateral placenta in the lateral placenta group. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and chi-square and logistic regression tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The fundal placenta compared to the anterior placenta reduced the incidence of fetal growth restriction (P=0.044). The posterior placenta compared to the anterior placenta increased the incidence of preterm labor (P=0.041). In the present study, there was no significant relationship between placental location and the occurrence of preeclampsia (P= 0.680).

    Conclusion

    Ultrasound to determine the location of the placenta in the first months of pregnancy can predict the occurrence of pregnancies prone to preterm labor and fetal growth retardation, but placental location cannot be predictive of preeclampsia.

    Keywords: Fetal Growth Retardation, Placenta, Preeclampsia, pregnancy, Premature labor
  • Pantea Shirooye, Samira Adhami, Fataneh Hashem-Dabaghian, Roshanak Mokaberinejad * Pages 35-42
    Introduction

    Primary dysmenorrhea is painful menstrual cramps without a pathological cause which is more common in reproductive age. According to Persian medicine, the cause of primary dysmenorrhea can be changes in Mizaj (Temperament). This study was performed aimed to evaluate the general temperament and uterine temperament of patients with primary dysmenorrhea.

    Methods

    This descriptive-analytical case series study was performed on 104 female students with primary dysmenorrhea living in the dormitories of Shahid Beheshti University of Medical Sciences of Tehran in 2015-2016. The questionnaire of personal information, general temperament and uterine temperament was completed by the researcher and the frequency of general temperament and uterine temperament was evaluated. Data were analyzed by SPSS software (version 17). Quantitative variables were expressed with mean and standard deviation and frequency of qualitative variables with number and percentage.

    Results

    The total age range of the samples was 19 to 43 years with a mean of 23.03 ± 3.91 and the mean body mass index of the participants was 22.22 ± 3.06 kg/m2.The results showed that the highest frequency of general temperament in all patients with primary dysmenorrhea was moderate (47.1%) and dry (39.4%). The highest frequency of uterine temperament in all patients with primary dysmenorrhea was cold (91.3%) and wet (73.1%).

    Conclusion

    According to the results of this study, the highest frequency of general temperament in patients with primary dysmenorrhea was moderate and dry and considering the higher prevalence of cold and wet temperament in the uterus of women with primary dysmenorrhea, it can be said that the presence of this type of distemperament in women can be a predictor of primary dysmenorrhea. Also, by using preventive and therapeutic measures of this distemperament based on traditional medicine texts, it is possible to treat primary dysmenorrhea with a new approach.

    Keywords: General temperament, Persian Medicine, Primary dysmenorrhea, Uterine temperament
  • Mina Galshi, Zeinat Sadat Bouzari, Mojgan Naimi Rad, Shahla Yazdani, Solmaz Talebi, Afsaneh Keramat * Pages 43-50
    Introduction

    Drug addiction causes complications such as preterm delivery, miscarriage, intrauterine growth retardation, prenatal mortality, placental abruption, preeclampsia, premature rupture of membranes, increased cesarean section and congenital anomalies. Therefore, this study was performed aimed to investigate the prevalence of substance abuse and pregnancy outcomes.

    Methods

    This study was conducted in two stages, initially a cross-sectional study was performed in all pregnant women referred to the maternity ward of Ayatollah Rouhani Hospital in Babol from April 2017 to March 2019. Then, a historical cohort study was conducted in which the subjects were divided into two groups: 112 addicted pregnant women and 224 non-addicted pregnant women. Data collection tool was a researcher-made checklist including: demographic information, maternal complications, and fetal-neonatal complications. Data were analyzed using SPSS software (version 21) and T-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of addiction was 1.66% among 6713 pregnant women during these three years. Maternal, fetal and neonatal complications showed a significant increase among addicted mothers compared to the control group (P = 0.0001). Premature rupture of membranes in 44 women (39.28%) and preterm delivery in 32 (28.57%) were the most common complications. The chance of premature rupture of the amniotic sac was 9.09 times with a 95% confidence interval (0.058-0.211) and the chance of preterm delivery was 5 times higher with a 95% confidence interval (0.107-0.388) in addicted mothers. The chance of respiratory distress in infants born to addicted mothers was 10 times higher with a 95% confidence interval (0.058-0.227).

    Conclusion

    Addiction during pregnancy is associated with many maternal, fetal and neonatal complications, so it is recommended that a comprehensive and specific program be performed for diagnostic, treatment and rehabilitation measures, especially to reduce the damage caused by addiction for women.

    Keywords: Addiction, Complications, pregnancy
  • Fatemeh Ghaffari Sardasht *, Afsaneh Keramat Pages 51-59
    Introduction

    Preconception care in order to maintain and promote maternal health has been designed and the criteria for measurement of personnel's performance are determined by the client's satisfaction. Therefore, the present study was conducted aimed to determine how to provide pre-pregnancy services and women's satisfaction.

    Methods

    This descriptive study was performed in 2020 on 280 women of reproductive age who had referred to 8 health centers in Shahroud to receive preconception care. The tool used in this study was the midwifery demographic form of the research unit and the self-report questionnaire of women at reproductive age in the field of health personnel performance and the questionnaire of satisfaction with the preconception care. Data were analyzed by descriptive statistics and SPSS software (version 20). P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that there is no standard index to determine the quality of pre-preconception care. Also, these cares are provided incompletely. The most performance offered by the staff was in the field of folic acid consumption and the lowest was in mental health and sexual health education. However, 97% of women were satisfied and very satisfied with the care provided in the health centers.

    Conclusion

    The results of the study showed that women of childbearing age were not aware of the content of prenatal care, because despite the poor performance of staff, they reported high satisfaction with receiving care, so patients' satisfaction is not sufficient to measure the quality of care.

    Keywords: Health centers, Index, Preconception care, Quality of care
  • Sedigheh Khalili Shomia, Farzaneh Khodabandeh, Fatemeh Borzoee, Ellahe Bahrami Vazir, Elham Navipour, Bita Koushki * Pages 60-69
    Introduction

    Anxiety and fear of childbirth is one of the biggest concerns of pregnant women that may lead to the pain and prolonged delivery. Regarding to the midwives' treatment and supportive roles, this study was performed aimed to evaluate the effect of the presence of doula on the fear and anxiety of natural childbirth in pregnant women.

    Methods

    This randomized clinical trial study was conducted in 2018 on 80 pregnant women in the Hakim Hospital, Neishabour. In the intervention group, doula was with the women from the beginning of labor until one hour after the placenta was removed, doula performed supportive measures for them. But the control group received only routine care. In both groups, the Hamilton Anxiety Rating Scale and the Hartmann Childbirth Attitude Questionnaire were completed in three stages. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and Independent t-test, chi-square, analysis of variance with repeated measures. p>0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There were no significant differences between the two group regarding individual socio-demographic, midwifery, the mean score of anxiety and fear of childbirth at the time of entering the delivery ward (P>0.05). The presence of a doula significantly reduced the mean score of anxiety and fear of childbirth in the active phase of labor and one hour after placental remove in the intervention group compared with the control group (P<0.001).

    Conclusion

    The presence of doula in the delivery wards as a simple and non-invasive intervention can reduces anxiety and fear of natural childbirth in pregnant women.

    Keywords: Anxiety, Doula, fear, Natural Childbirth
  • Zohreh Sahebi, Tayebeh Negahban Bonabi * Pages 70-80
    Introduction

    Pain and anxiety as predictable features of abortion process can reduce the quality of clinical care. Therefore, this study was performed aimed to determine the effect of acupressure at LI4 point of pain and anxiety during abortion.

    Methods

    This randomized clinical controled trial studywas done in 2021 on 120 women during abortion hospitalized in Niknafs maternity hospital in Rafsanjan. The subjects were equally divided into three groups of intervention, touch and control. In the intervention group, acupressure at LI4 point was applied bilaterally during 10-second periods of pressure and 2-second rest for 20 minutes. In the touch group, the above point was touched without pressure. Before, immediately and half an hour after the intervention, pain and anxiety scores were measured by Visual Analog Scale(VAS) and Spielberger state anxiety questionnaire, respectively. Data were analyzed by SPSS software (version 22) using one-way analysis of variance (ANOVA), Kruskal-wallis, Repeated Measurement. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed that the three groups were similar in demographic characteristics, except for the number of abortions and deliveries. After adjusting the effect of the number of abortions and deliveries, the mean score of pain within the groups (time effect) (p = 0.291), and between the groups (group effect) (p = 0.572) and the trend of pain score changes between the groups in consecutive measurement times (p = 0.262) were not significantly different. After adjusting the effect of the number of abortion, number of delivery and baseline anxiety score, comparison of the trend of changes in anxiety scores of the three groups in two consecutive measurement (interaction effect of time and group) did not show a statistically significant difference (p = 0.896).

    Conclusion

    Based on the results of this study, acupressure intervention could not manage the pain and anxiety of women during abortion.

    Keywords: Abortion, Acupressure, Complementary Medicine, Pain, situational anxiety
  • Zeinab Rezaei, Zohre Sheikhan *, Giti Ozgoli, MohammadAli Emamhadi, Malihe Nasiri Pages 81-87
    Introduction

    One of the goals of the third millennium development is maternal and neonatal health. One of the harmful factors of health is natural disasters. This study was performed aimed to determine maternal complications in Kermanshah earthquake in 2017.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 850 women who had delivery in Imam Khomeini hospital of Eslam Abad Gharb. The earthquake group included the women who had delivered in the earthquake of 2017 and the non-earthquake group included the women who were delivered in the same hospital in 2016. All data obtained from patients' records. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and Independent t-test, and Mann-Whitney test, Chi-square and Fisher exact test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In women who had delivered in an earthquake, prevalence of maternal complications included preterm labour in 99 (22.3%), premature rupture of membrane in 30 (7.05%), caesarean section in 179 (42.1%), postpartum hemorrhage in 42 (9.9%), gestational hypertension in 24 (5.6%) and abortion in 11 (2.58%). In women who had delivered in 2016, there were preterm labor in 51 (11%), premature rupture of membrane in 12 (2.8 %), caesarean section in 153 (36%), postpartum hemorrhage in 20 (5%), gestational hypertension in 9 (2.1%) and abortion in 2 (0.5%). There were significant differences between the two groups in all cases (P<0.05).

    Conclusion

    Natural disasters such as earthquakes can increase maternal complications. Therefore, necessary precautions and health care should be increased in the event of a natural disaster.

    Keywords: Earthquake, Iran, Maternal Complications
  • Hedyeh Riazi, Fereshteh Yazdani, Marzieh Bagherinia, Farzaneh Safajou, Zohreh Keshavarz * Pages 88-95
    Introduction

    One of the most common complaints in menopause is sleep disorders. Today people are more likely to use complementary and alternative medicine for their treatment. The present study was performed aimed to evaluate the clinical trials on the use of medicinal herbs in the treatment of menopausal sleep disorders in Iran.

    Methods

    In this narrative review study, databases of SID, Irandoc, Magiran, Google Scholar, PubMed, Scopus, Cochrane Library and Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature were searched using the keywords of Clinical trials, Medicinal plants, Menopause, Menopause symptom and Sleep disorder. The full text of 32 articles from 2000 to 2020 has been used to write this article. 

    Results

    In this study, 9 clinical trials were evaluated to improve sleep disorders in postmenopausal women by herbal remedies. The evaluated plants included Valerian (three studies), Lemon balm (two studies), Chamomile (one study), herbaceous (one study), Melis (one study), and Lavender (one study). The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to assess sleep disorders. The data suggest improved sleep disturbances in postmenopausal women caused by medicinal plants.

    Conclusion

    Medicinal herbs can be effective in menopausal sleep disorders, and due to the side effects of hormone therapies, these herbs can be used as a hormone therapy replacement in menopausal women, especially those who are contraindicated in hormone therapy.

    Keywords: Medicinal Plants, Menopause, Sleep Disorders
  • Nahid Alsadat Hosseini, Maryam Dehshiri *, Nahid Ramezani Jolfaie, Amin Salehi Abargouei Pages 96-109
    Introduction

    Female sexual dysfunction is a global common problem. Tribulus terrestris has long been used to treat infertility, impotence and low sexual desire. Studies assessing the effect of Tribulus terrestris on female sexual dysfunction have reported contradictory findings. Thus, the present study was performed with the aim of systematically reviewing articles on the effect of Tribulus terrestris on female sexual dysfunction to facilitate decisions regarding the use of Tribulus terrestris in this regard.

    Methods

    In this review article, to find the related studies, PubMed, Scopus, Web of Science, Magiran, SID and Google Scholar databases were searched using the keywords "Tribulus" or "Zygophyllaceae" without limitations on language, time and location until December 2021. Two authors extracted articles'' information independently. Eligible studies were evaluated using the Cochrane collaboration quality assessment instrument.

    Results

    A total of 1367 papers were retrieved using the search strategy. Six papers were eligible to enter the study. The data showed that Tribulus terrestris improved some of the factors associated with sexual dysfunction in childbearing and menopausal women. In three studies, testosterone levels were evaluated, and the findings indicated an increase in free testosterone levels in postmenopausal women.

    Conclusion

    Consumption of Tribulus terrestris is effective on improving sexual dysfunction in women. Although, due to the limited number of studies, the final decision on the use of this plant in the treatment of female sexual dysfunction requires more accurate and careful investigations.

    Keywords: Childbearing age, Female sexual dysfunction, Menopause, Systematic review, Tribulus terrestris