فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 76 (زمستان 1400)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 76 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین فتح آبادی*، آرمین خالقی، بیژن ساعدی صفحات 13-31
    دیده بانی به منظور کسب شناخت از محیط راهبردی برای سازمان ها از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه شناخت لازمه هر تصمیم و اقدام هوشمندانه است. ازآنجاکه سازمان های نظامی ویژگی های اختصاصی و متفاوتی نسبت به سازمان های دولتی، تجاری و اقتصادی دارند، برای شناخت محیط راهبردی نیازمند چارچوبی بومی می باشند تا متناسب با شرایط و نیازها بتوانند به رصد هوشمندانه محیط خارجی اقدام نمایند. این مقاله در پی آن است تا چارچوبی برای دیده بانی محیط راهبردی در سازمان های نظامی طراحی نماید. برای این منظور یکی از سازمان های نظامی موردمطالعه قرار گرفت و بر اساس داده ها به این سوال پاسخ داده شد که سازمان های نظامی برای دیده بانی محیط نیازمند رصد چه موضوعاتی (ابعادی) هستند و از چه افرادی برای کسب چنین شناختی می توانند استفاده نمایند؟ در این پژوهش که با رویکرد اکتشافی انجام پذیرفت، ابتدا اقدام به کاوش ادبیات مرتبط و متن کاوی دستی داده ها گردید و پس از آن از طریق پرسشنامه نظرات 42 نفر از فرماندهان سازمان موردمطالعه و صاحبنظران مدیریت راهبردی گردآوری و تحلیل شد. بر اساس نتایج، ابعاد چارچوب دیده بانی محیط و ویژگی های خبرگان برای دیده بانی محیط راهبردی به دست آمد.
    کلیدواژگان: چارچوب دیده بانی، محیط داخلی سازمان، محیط خارجی سازمان، سازمان های نظامی، محیط راهبردی سازمان
  • مسعود محمدی الستی*، قاسم فولادی، هادی نهادی صفحات 33-61
    وقوع انقلاب اسلامی موجب شد تا آمریکا رفتاری خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گیرد. این رفتار طیف وسیعی از روش های سخت نظامی تا نیمه سخت و نرم را در برگرفته است. در این راستا، به نظر می آید کانون توجه دشمنان متوجه مردم ایران می باشد، به گونه ای که مقام معظم رهبری (مدظله) به این حقیقت اشاره می کنند که «هدف دشمنان این است که نظام مقدس جمهوری اسلامی را از پشتیبانی مردم که پشتوانه عظیمی برای کشور است، محروم کنند؛... اتفاقا هدف اصلی، مردم اند». این پژوهش با استفاده از روش نظریه داده بنیاد از طریق مطالعه اسناد و گزارش ها غربی مرتبط با ایران به دنبال پاسخ به این سوال بوده است که آمریکا در رفتارهای احتمالی خود علیه ج.ا.ایران برای رسیدن به اهدافش چگونه بر مردم ایران تاثیر می گذارد، بنابراین راهبرد آن اکتشافی و از نوع کیفی بوده و فرضیه ای ندارد و از لحاظ هدف کاربردی- توسعه ای است. به منظور اعتبارسنجی نتایج از رویکرد کنترل اعضا یا اعتبار پاسخگو استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که آمریکا به خوبی نقش و تاثیر حیاتی حمایت مردم ایران بر ثبات و پایداری نظام ج.ا.ایران را درک کرده است. لذا هم وغم خود را بر تاثیرگذاری موثر بر مردم به روش های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دفاعی و... قرار داده است به گونه ای که حس ناامیدی از کارآمدی نظام فعلی ج.ا.ایران را در مردم ایجاد نموده و حمایت آن ها را از حاکمیت و نظام تضعیف کند. در این میان، فشارهای اقتصادی، ممانعت از تحقق رویکرد اقتصاد مقاومتی و همچنین ایجاد بدبینی و تردید نسبت به فعالیت های تحقیقات و توسعه فناوری های دفاعی در مردم، ایجاد خودتحریمی توسط نهادهای دولتی و خصوصی غیر دفاعی و دانشگاه ها از عوامل و پیامدهای مهم این رفتار است. نتیجه این رفتار باعث می شود تا از یک سو توان تاب آوری جامعه و توان بسیج کنندگی حاکمیت و نظام ج.ا.ایران کاهش یافته و از سوی دیگر توان بسیج کنندگی آمریکا و دشمنان ج.ا.ایران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: جنگ مردم محور، جنگ بی قاعده، جنگ ترکیبی، الگوی رفتاری آمریکا، پارادایم
  • محسن نوروزی*، داوود فیاضی صفحات 63-96
    غرب آسیا منطقه ای است که کمتر روی آرامش دیده و همواره در منازعات و درگیری ها به سر برده و هرروز شاهد اتفاقات جدیدی است که قابل پیش بینی نیست؛ ترور نماینده رسمی یک کشور که به دعوت رسمی کشوری دیگر در آن کشور حضور می یابد توسط کشور سوم، انفجار بیروت و انواع تروریسم اعم از دولتی و غیردولتی، جنگ های نیابتی متعدد و... تنها بخشی از اتفاقات این منطقه مهم هستند. آینده پژوهی علم و هنر شناخت و ساخت آینده به کمک رصد تغییرات به منظور بیشینه سازی منافع بازیگر است و سناریونویسی از روش های مهم آن به شمار می رود که توصیف هایی از محیط آینده های بدیل در اختیار می گذارد که تصمیم گیران را از غافلگیری راهبردی می رهاند. پژوهش پیش رو به لحاظ هدف «کاربردی» و ازنظر رویکرد آمیخته، اکتشافی و با روش «شبکه جهانی کسب وکار (GBN) به نگارش سناریو پرداخته است. داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی و با ابزار فیش گردآوری شده و جامعه آماری این تحقیق شامل 15 نفر از صاحبنظران و خبرگان بوده اند. این پژوهش با هدف استخراج سناریوهای آینده تهدیدات غرب آسیا در افق 1404 شکل گرفته است. مطابق نتایج این تحقیق، دو عدم قطعیت کلیدی «درگیری های نظامی و منازعات مسلحانه» و «هسته های نظامی منطقه ای» به تدوین سناریوهایی انجامید که سه سناریوی مهم آن به نام های «جهنم سوزان»، «اشباح سرگردان» و «آرامش قبل از طوفان» تدوین و راهکارهایی برای مدیریت تهدیدات متوجه ایران شامل توسعه فعالیت های مستشاری، افزایش فعالیت های دیپلماتیک، حمایت هوشمندانه از جریان مقاومت، مقابله با ایتلاف کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی و توسعه اقتصادی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: امنیت، غرب آسیا، سناریو، افق 1404، آینده پژوهی
  • راشد افشنگ، علی شیرخانی*، محمد ترابی صفحات 97-121

    امنیت، اساسی ترین کنش آگاهانه ذهن بشر، بنیادی ترین نیاز جامعه و ضامن بسندگی و بقای نظام است. انقلاب اسلامی ایران، ضمن اتخاذ یک رویکرد واقع گرا به امنیت، از مبانی معرفت شناختی عمیقی در نظریه و از کنش عمل گرایانه انقلابی و بی مانندی در رویکرد، برخوردار است که در اندیشه های امامین انقلاب متجلی است. نظر به اینکه برخی از تحقیقات برای شناخت این اندیشه ها دارای نقص روش شناختی، بیشتر پسینی و بر اساس تحلیل محتوای سطحی و گاهی دارای بنیان نظری نمی باشند، مطالعه حاضر تلاشی نظام مند برای استخراج متغیرهای بنیادین در اندیشه های امنیتی- اطلاعاتی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) از طریق یک نوآوری روش شناختی تلفیقی است که پس از اعتباربخشی کمی از طریق تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی در الگوسازی معادله ساختاری، ماهیت این متغیرها را بر اساس ماتریس ضرایب تحلیل اثر متقاطع، کشف کرده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که 17 متغیر بنیادین با بار عاملی قابل قبول در چهار مولفه «اخلاقی»، «محتوایی و ارزشی»، «عملیاتی و اجرایی» و «ارزشیابی و بازخوردی» در اندیشه ایشان وجود دارد که از لحاظ ماهیت در دسته متغیرهای اثرگذار (بنیادی، محیطی)، متغیرهای دو وجهی (ریسک، هدف)، متغیرهای وابسته، متغیرهای مستقل (مستثنی، اهرمی ثانویه)، متغیرهای راهبردی و متغیرهای تنظیم کننده قرار می گیرد و ازلحاظ تنوع در مقایسه با مولفه های مکشوف در نظریه های امنیتی رایج جهانی، بی مانند است. نتایج به دست آمده از این تحقیق، یک الگوی اعتباربخشی شده، پایا و روا را در اختیار راهبردسازان نظام قرار می دهد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، امنیت، اعتباربخشی، رهبری، متغیرهای حیاتی
  • سید مهدی حسینی گل افشانی*، امین رازانی، اصغر محمدی فاتح صفحات 123-148

    سرمایه اجتماعی از عوامل اثرگذار بر توسعه سازمان ها است و بستر مناسبی را برای توانمندسازی و بهره وری نیروی انسانی فراهم می آورد. بهره گیری از سرمایه های دیگر سازمان ها نیز در پرتو ارتقای این سرمایه امکان پذیر است. ارتش ج.ا.ایران (آجا) به عنوان یک سازمان دارای قدمت، نظام مند و عقلایی، به منظور ارتقای وضعیت موجود سرمایه اجتماعی خود، در گام اول نیازمند طراحی الگوی بومی سرمایه اجتماعی است تا بر مبنای یافته های این الگو در گام دوم به شناسایی وضعیت موجود و سپس وضعیت مطلوب سرمایه اجتماعی بپردازد. هدف این پژوهش ارایه الگوی بومی سرمایه اجتماعی در آجا است. این تحقیق به لحاظ هدف، از نوع کاربردی، به لحاظ رویکرد، کیفی و به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری آن شامل تعداد 20 نفر از خبرگان آجا است که از نیروهای چهارگانه آجا و متناسب با تجربه و تخصص موردنیاز، به شکل قضاوتی انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده در این پژوهش، منابع کتابخانه ای و داده های میدانی (دیدگاه خبرگان در تکنیک دلفی) است. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ الگوی سرمایه اجتماعی در آجا، در بعد ساختاری شامل 5 مولفه و 20 شاخص، در بعد شناختی شامل 5 مولفه و 19 شاخص و در بعد ارتباطی، شامل 4 مولفه و 17 شاخص و درمجموع 14 مولفه و 56 شاخص است.

    کلیدواژگان: ارتش ج.ا.ایران (آجا)، الگوی بومی سرمایه اجتماعی، بعد ساختاری، بعد شناختی، بعد ارتباطی
  • محمد اکرمی نیا* صفحات 149-174
    این تحقیق باهدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار فرهنگ سازمانی بر اثربخشی عملکرد سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ج.ا.ایران تدوین شده است. مسیله اصلی این تحقیق مشخص نبودن ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثرگذار فرهنگ سازمانی بر اثربخشی عملکرد سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ج.ا.ایران است. انجام این تحقیق منجر به شناسایی شاخص های حوزه اثربخشی عملکرد سازمان شده و امکان افزایش اثربخشی عملکرد سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ج.ا.ایران را فراهم می نماید. سازمان موردمطالعه، سازمان عقیدتی سیاسی ارتش است و جامعه آماری از کارشناسان و صاحبنظران حوزه مدیریت در داخل و خارج از سازمان عقیدتی سیاسی که دارای مدرک کارشناسی ارشد به بالا بوده و حداقل بیست وپنج سال تجربه مدیریتی هستند، تشکیل شده که تعداد آنان حدود 150 نفر و جامعه نمونه 107 نفر انتخاب گردیده است. نوع پژوهش، کاربردی بوده و روش انجام تحقیق همبستگی و موردی- زمینه ای با رویکرد آمیخته (کمی- کیفی) است. داده های تحقیق به روش میدانی و کتابخانه ای و با ابزارهای اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده و با آمارهای توصیفی، استنباطی و تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج حاصل حاکی از این است که شاخص های اثرگذار فرهنگ سازمانی بر اثربخشی عملکرد سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ج.ا.ایران در دو بعد نگرشی و رفتاری، شناسایی و مولفه ها و شاخص های هر بعد مشخص و ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سازمان، فرهنگ سازمانی، سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ج.ا.ایران، اثربخشی، عملکرد سازمانی، شاخص
|
  • Hossein Fath Abadi *, Armin Khaleghi, Bijan Saedi Pages 13-31
    Environmental scanning has become crucial for organizations in recent years as it plays an important role in understanding the strategic environment. Since military organizations have specific characteristics in comparison to commercial and public organizations, a customized scanning framework should be developed based on these differences so that they can scan their external environment properly. This study seeks to design a scanning framework for military organizations. Thus, the case for such an organization has been studied and based on the data gathered research questions were answered: which dimensions of the environment should be scanned and what is the best combination of expert for data gathering. In this exploratory research, first a literature review has been done and then a questionnaire used to collect data from 42 commanders of the organization under study and strategic management experts. Data analysis showed the answer to research questions about dimensions of the scanning and characteristics of the experts.
    Keywords: Scanning framework, Internal environment, External environment, Military Organizations, strategic environment
  • Massoud Mohammadi Alasti *, Qasem Fooladi, Hadi Nahadi Pages 33-61
    The Islamic Revolution led the United States to take hostile action against the Islamic Republic of Iran. This behavior includes the vast range of hard, semi-hard, and soft military methodes. In this regard, it seems that the focus of the enemies is on the Iranian people, as the Supreme Leader of Iran points out that "the aim of the enemies is to deprive the holy system of the Islamic Republic of the support of the people, which is a great support for the country; "... Incidentally, the main target is the people". This study seeks to answer this question which asks “how does the United States influence the Iranian people in its possible actions against the Islamic Republic of Iran to attain its goals.” based on ground theory methods and western related reports of Iran. Therefore, its strategy is exploratory and qualitative and has no hypothesis and it’s applied-developmental in terms of purpose. In order to validate the results, a members control or accountability approach has been used. The results show that the United States is well aware of the role and vital impact of the support of the Iranian people on the stability and consistency of the Islamic Republic of Iran. Therefore, there has been every attempt to influence the people in various ways, such as: economic, political, cultural, defense, etc, so that they feel disappointment about the efficiency of the current system of the Islamic Republic of Iran and weaken their support of the government and the system. In the meantime, economic pressure, prevention of resistance economics, as well as creating pessimism and consideration of research activities and the development of defense technologies in the people’s mind, self-imposed by state organizations and private sectors, and universities are important factors and consequences of this behavior. The result of this behavior is that on the one hand the resilience of the society and the mobilizing power of the government and system of the Islamic Republic of Iran is decrease, and on the other hand, the mobilizing power of the United States and the enemies of the Islamic Republic of Iran is increased.
    Keywords: People oriented warfare, Irregular warfare, Hybrid Warfare
  • Mohsen Noruzi *, Davoud Fayazi Pages 63-96
    Western Asia is a region which has no more peace in it and always has disputes and conflict and everyday it has unpredictable occurrences. Assassinating of a representative of a country in another country by a third country, the Beirut explosion, governmental and non-governmental terorism, multiple vicarious wars, etc, all are just a part of what happened in this important era. Future study of science and art are realization and construction of the future with the help of study of changes and change makers in order to maximize the interests of the actor, and scenario writing is an important method which provides description of alternative futures which saves decision makers from strategic surprise. The present study in the point of subject is “applied” and the scenario is written by exploratory mixed method and is based on Global Business Network “GBN”. Data has been gathered by library and internet sources and they gathered by library catalog cards and the statistical population of this study included 15 experts. This study aims to extract future scenarios of possible threat for Western Asia on the horizon of 1404. Based on the result of this research two key uncertainties which are “military and armed conflict” and “regional military nuclei'' led to write scenarios which three significant scenarios are named "Burning Hell", "Wandering Ghosts" and "Peace before the Storm". Codification and strategies for confrontation with possible threats for Iran including expanding advisory activities, increasing diplomatic activities, rational supporting the resistance movement, and confronting the coalition of marginalized Arab countries with zionist regime and economic development.
    Keywords: security, Western Asia, Scenario, Horizon 1404, Futurology
  • Rashed Afshang, Ali Shirkhani *, Mohammad Torabi Pages 97-121

    Security is the most basic conscious action of the human mind, the most basic need of society and the guarantor of the sufficiency and survival of the system. The Islamic Revolution of Iran, while adopting a realistic approach to security, has deep epistemological foundations in theory and a revolutionary and unique pragmatic action in the approach, which is demonstrated in the thoughts of the pioneers of the Revolution. As regards that some research for realization of these thoughts have methodological, posterior defects and based on superficial content analysis and sometimes have no theoretical basis.This present study is a systematic attempt to extract the fundamental variables in the security-intelligence ideas of the Supreme Leader of the Revolution through an integrated methodological innovation that after quantitative validation through heuristic and confirmatory factor analysis in structural equation modeling discovered the nature of these variables based on the effect matrix analysis. The results of the research showed that there are 17 fundamental variables with acceptable Load factor in four components of "ethical", "content and value", "operational and executive" and "evaluation and feedback" in their thinking that are in terms of nature, it categorized in influential variables (fundamental, environmental), two-dimensional variables (risk, goal), dependent variables, independent variables (exception, secondary leverage), strategic variables and regulatory variables. Common world security theories are unique. The results of this research provide an accredited, reliable and valid model for system strategists.

    Keywords: intelligence, security, validating, supreme leader, vital variables
  • Seyed Mehdi Hoseini Golafshani *, Amin Razani, Asghar Mohammadi Fateh Pages 123-148

    Social capital is one of the factors affecting the development of organizations and provides an appropriate platform for empowerment and productivity of human resources. Utilization of other organizational capital is also possible by the help of the promotion of this capital. The Army of the Islamic Republic of Iran (AJA) as an ancient, systematic and rational organization, in order to improve the current status of its social capital, in the first step needs to design a native model of social capital, based on the findings of this model in the second step to identify the current situation and Then pay the favorable condition of social capital. The purpose of the present study is to elaborate the indigenous model of social capital in AJA. This research is applied research and uses qualitative methods (descriptive-analytical). Its statistical population includes 20 AJA experts who were selected from the four AJA forces in accordance with the required experience and expertise by the judgment sampling. The data gathered with library data and field data (experts' view on Delphi technique). Research findings show that the social capital model in AJA has 5 components in the structural dimension, 5 components in the cognitive dimension and 4 components in the communication dimension and a total of 56 indicators.

    Keywords: Army of the Islamic Republic of Iran (AJA), Indigenous model of social capital, structural dimension, Cognitive dimension, Communication dimension
  • Mohammad Akraminia * Pages 149-174
    This research has been compiled with the aim of identifying the dimensions, components and influential indicators of organizational culture on the effectiveness of the performance of the ideological and political organization of the Army of the Islamic Republic of Iran. The main issue of the present research is the uncertainty of the dimensions, components and effective indicators of organizational culture on the effectiveness of the performance of the ideological and political organization of the Islamic Republic of Iran Army. Conducting this research has led to the identification of indicators in the field of effectiveness of the organization's performance and provides the possibility of increasing the effectiveness of the performance of the political ideological organization of the Army of the Islamic Republic of Iran. The under study organization is the ideological political organization of the army and the statistical community is composed of 150 experts and specialists in the field of internal and external management, ideological political organization who have graduation and above degree and have at least twenty-five years of managerial experience. The sample population is 107 people. The present research is applied and uses correlation methods and has case-context with a mixed (quantitative-qualitative) approach. The research data gathered by field and library data with the tools of documents, interviews and questionnaires and were analyzed by descriptive, inferential and content analysis statistics. The results indicate the confirmation of the research hypothesis, i.e. the effective indicators of organizational culture on the effectiveness of the performance of the ideological and political organization of the Army of the Islamic Republic of Iran in two dimensions of attitude and behavior, identification and components and indicators of each dimension are identified and presented.
    Keywords: organization, organizational culture, Political Ideological Organization of the Army of the Islamic Republic of Iran, Effectiveness, organizational performance, Index