فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 159، تیر 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 159، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان* صفحات 375-376
  • فاضله حیدری، محمد نریمانی*، سیف الله اقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 377-396
    زمینه و هدف

    اختلال سلوک یکی از اختلالات شایع دوره نوجوانی است که عامل خطری برای آسیب شناسی روانی در دوره بزرگسالی می باشد. هدف مطالعه حاضر مدل یابی علی نشانه های اختلال سلوک بر اساس بدرفتاری دوره کودکی و طرد همسال با بررسی نقش میانجی نشخوار خشم در دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه بود. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی که به روش همبستگی انجام گرفت، جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد 220 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به پرسش نامه توانایی ها و مشکلات، مقیاس آسیب های دوره کودکی، مقیاس طرد اجتماعی همسال و مقیاس نشخوار خشم پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از مدل یابی معادله ساختاری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که ضرایب مسیر مستقیم بدرفتاری دوره کودکی (001/0p<، 458/0β=) و نشخوار خشم (012/0=p، 240/0β=) به نشانه های اختلال سلوک معنی دار می باشد. علاوه بر این، بدرفتاری دوره کودکی و طرد همسال با میانجیگری نشخوار خشم اثر غیرمستقیمی بر نشانه های اختلال سلوک داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که بدرفتاری دوره کودکی و نشخوار خشم می توانند از جمله عوامل خطر برای بروز اختلال سلوک در نظر گرفته شوند، طرد اجتماعی از طرف همسالان نیز با افزایش نشخوار خشم منجر به اختلال سلوک می گردد. این نتایج می تواند در طراحی برنامه های پیش گیرانه و مداخله ای اختلال سلوک کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، بدرفتاری کودکی، طرد همسال، نشخوار خشم​​​​​​​
  • زکیه عسکری*، محسن رضائیان، حسن احمدی نیا، فرهاد ایرانمنش، علیرضا وکیلیان، رضا وزیری نژاد صفحات 397-412
    زمینه و هدف

    سکته مغزی از شایع ترین علل مرگ و میر و ناتوانی دستگاه عصبی محسوب می شود. بنابراین باید حیطه هایی از زندگی که بیمار در آن مشارکت مطلوبی ندارد، مشخص شود. لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت مشارکت و خودمختاری بیماران سکته مغزی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی است که در سال 1399 بر روی 384 بیمار سکته مغزی در شهر کرمان انجام پذیرفت. جهت ارزیابی وضعیت مشارکت و خودمختاری بیماران از پرسش نامه (Impact on participation and autonomy; IPA-p) به صورت خودگزارش دهی استفاد شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه، رگرسیون خطی چندگانه، آزمون t مستقل و آزمون همبستگی Pearson صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، میانگین و انحراف معیار نمره مشارکت کل پرسش نامه 23/0 ± 40/3 گزارش شد. بیش ترین نمره مشارکت (69/0 ± 80/3) مربوط به حیطه فعالیت های داخل و یا اطراف منزل و کم ترین نمره مشارکت  (88/0 ± 12/2) مربوط به حیطه استفاده و مراقبت از پول خود بود. طبق آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، میانگین نمره مشارکت و خودمختاری در مردان کم تر از زنان (371/0- =B، 012/0 =p) بود. وضعیت اقتصادی از بین تمام متغیرها، قوی ترین پیش بینی کننده گزارش شد. هم چنین، متغیرهای تحت بررسی 4/30 درصد از تغییرات نمره مشارکت را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که بیماران سکته مغزی در نیمی از حیطه های پرسش نامه، مشارکت کم تر از 70 درصد داشتند. ضعیف ترین حیطه، استفاده و مراقبت از پول خود بود. لازم است که با تمهیدات مناسب حیطه هایی که بیماران در آن ها دچار ضعف در مشارکت شده اند را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: مشارکت، خودمختاری، بیماری سکته مغزی، پرسش نامه IPA، کرمان​​​​​​​
  • فرزین باقری شیخانگفشه، حجت الله فراهانی*، علی فتحی آشتیانی صفحات 413-432
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید-19 باعث ایجاد مشکلات روان شناختی و جسمانی مختلفی در سراسر جهان شد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اعتبار و روایی مقیاس های فرسودگی و وسواس کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع ارزشیابی بود. نمونه ها شامل 350 نفر (227 زن و 123 مرد) از دانشجویان دانشگاه های تهران در سال 1400 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس فرسودگی کووید-19، مقیاس وسواس کووید-19، پرسش نامه سلامت روان و پرسش نامه پریشانی روان شناختی را تکمیل کردند. ویژگی های روان سنجی مقیاس های فرسودگی و وسواس کووید-19 از طریق آزمون تحلیل عامل تاییدی، روایی واگرا، روایی هم زمان، همبستگی Pearson و ضریب آلفای کرونباخ تحلیل شد.

    یافته ها

    ساختار تک عاملی مقیاس فرسودگی کووید-19 (89/0=comparative fit index; CFI، 07/0= root mean square error; RMSE) و وسواس کووید-19 (92/0=CFI، 07/0=RMSE) با استفاده از تحلیل عامل تاییدی بررسی و تایید شد. در بررسی روایی ملاکی هم زمان و واگرا، همبستگی مقیاس های فرسودگی و وسواس کووید-19 با مقیاس پریشانی روان شناختی مثبت و معنادار بود (001/0>p). هم چنین، رابطه فرسودگی وسواس کووید-19 با سلامت روان نیز منفی و معنادار بود (001/0>P). ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 نیز به ترتیب 91/0 و 82/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته ها بیان گر روایی و پایایی قابل قبول مقیاس های فرسودگی و وسواس کووید-19 می باشد و ساختار این مقیاس ها می توانند به منظور بررسی شدت فرسودگی و وسواس افراد طی همه گیری کروناویروس 2019 مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فرسودگی، وسواس، کووید-19، اعتبار، روایی، دانشجویان
  • سولماز صادقیان، یاسر کاظم زاده*، یحیی محمدنژادپناه کندی، ساناز میرزایان شانجانی، سعید صداقتی صفحات 433-448
    زمینه و هدف

    شیمی درمانی عوارض زیادی بر بافت هایی مثل کبد دارد. هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرین هوازی و کورکومین بر  بیان ژن شاخص های آپوپتوزی بافت کبد موش های سرطانی در فاز درمان با دوکسوروبیسین بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع تجربی می باشد. 36 سر موش ماده Balb/c با وزن 2±20 گرم به صورت تصادفی به شش گروه تقسیم شدند. کنترل سالم 1G، گروه کنترل سرطانی 2G، گروه بیمار+تیمار (مصرف داروی دکسوروبیسین) 3G، بیمار+تیمار+تمرین هوازی 4G٬ گروه بیمار+تیمار+مکمل 5G و گروه بیمار+تیمار+مکمل+تمرین هوازی 6G. جهت القاء سرطان پستان، رده سلولی 4T1 استفاده شد. دوکسوروبیسین به صورت داخل صفاقی در روزهای 21،14،7،1 و 28 تزریق شد و کورکومین، به حیوانات خورانده شد. تمرین هوازی شامل30 دقیقه دویدن با شدت60-40 درصد بیشینه سرعت، پنج روز در هفته به مدت 6 هفته بود. تمرینات در هفته اول با سرعت 14 متر در دقیقه و در هفته دوم به16 متر و در نهایت به 18 متر در دقیقه رسید. برای آنالیز داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    اثر کورکومین و تمرین هوازی بر بیان ژن کاسپاز-3 (0001/0=P)، (0001/0=P) Bcl2 از نظر آماری معنی دار بود. در گروه 6 میزان بیان ژن  Bcl2نسبت به گروه های دیگر افزایش داشت و کاسپاز-3 در گروه 5 و 6 نسبت به گروه 2 کاهش پیدا کرده بود.

    نتیجه گیری

    احتمالا تمرین هوازی به همراه مصرف نانوکورکومین در فاز درمانی با دوکسوروبیسین سازگاری های لازم برای مهار یا توقف آپوپتوز را در بافت کبد موش های مبتلا به سرطان پستان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کورکومین، آپوپتوز، سرطان پستان، کبد، دوکسوروبیسین
  • زهرا کامیاب، حکیمه منگلی، عباس فاتحی* صفحات 449-460
    زمینه و هدف

    مطالعات اخیر نتایج متناقضی در خصوص تاثیر شاخص توده بدنی قبل از بارداری مادر بر پیامدهای بارداری نشان دادند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شاخص توده بدنی مادر قبل از بارداری با شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد و برخی پیامدهای بارداری انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت همگروهی گذشته نگر در سال 1398 بر روی زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان نیک نفس و علی ابن ابیطالب(ع) رفسنجان انجام شد. تعداد 300 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به مادران با استفاده از پرونده بهداشتی و مراقبت پیش از بارداری آن ها جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر، رگرسیون لجستیک و مدل شانس متناسب تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 147 نفر (49 درصد) از مادران اضافه وزن و چاقی داشتند (گروه مواجهه). میزان بروز زایمان سزارین و وقوع زایمان زودرس در گروه مواجهه به طور معنی داری بیش تر بود (05/0>p). نتایج رگرسیون لوجستیک و مدل شانس متناسب نشان داد شانس تولد نوزادان کوتاه قد، با دور سر غیر طبیعی و دارای اضافه وزن در زنان چاق نسبت به زنان نرمال بیش تر بود ولی از نظر آماری معنی دار نبود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    شاخص توده بدنی غیر طبیعی می ‎تواند بر ایجاد عوارض نامطلوب مادر و جنین و هم چنین شاخص های تن سنجی هنگام تولد نوزاد تاثیر داشته باشد. بنابراین با ارزیابی شاخص توده بدنی مادر قبل از باداری و کنترل اضافه وزن و چاقی می توان از بروز این عوارض پیش گیری کرد.

    کلیدواژگان: پیامدهای بارداری، شاخص توده بدنی، شاخص های تن سنجی، بارداری
  • محمدحسین حبیب الهی* صفحات 461-474
    زمینه و هدف

    استفاده از گیاهان دارویی در بین مردم در حال افزایش است و وجود آلاینده هایی چون فلزات سنگین در آن ها می تواند بر روی سلامت مصرف کنندگان موثر باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین میزان تجمع برخی فلزات سنگین در چند گیاه دارویی پرمصرف و ارزیابی ریسک خطر آن ها در کودکان و بزرگ سالان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 5 نوع گیاه دارویی و از هر نوع 4 نمونه از مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان در بهار 1400 جمع آوری شدند. نمونه ها در آزمایشگاه آماده سازی و هضم اسیدی شدند و از نظر غلظت فلزات سنگین کادمیوم، سرب، مس، ارسنیک و جیوه توسط دستگاه های طیف سنج مبتنی بر پلاسما با آشکارساز نشر نور و طیف سنج جذب اتمی با شعله ارزیابی گردیدند و با استفاده از آزمون Kolmogorov-Smirnov و آزمون t تک نمونه ای و آنالیز واریانس یک طرفه، تحلیل آماری انجام و ریسک خطر هر یک از این فلزات به واسطه مصرف آن ها در کودکان و بزگ سالان برآورد شد.

    یافته ها

    میانگین میزان فلزات سنگین در انواع مختلف گیاهان بسیار متغیر و کم تر از سطح مجاز برای هر دو گروه سنی کودکان و بزرگ سالان بود. میزان (THQ) Target Hazard Quotient برای هر یک از فلزات و مقدار (HI) Hazard Index برای مجموع فلزات، در تمامی انواع گیاهان دارویی، با اختلاف زیادی کم تر از میزان مجاز (1=THQ/HI) بود.

    نتیجه گیری

    گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان دارای سطوح پایینی از آلودگی به فلزات سنگین می باشند و از این لحاظ مصرف آن ها برای کودکان و بزرگ سالان می تواند ایمن باشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، گیاهان دارویی، ارزیابی خطر، امنیت غذایی​​​​​​​
  • جلال حسن شاهی* صفحات 478-480

    بیماری کروناویروس 2019 (کووید-19) یک بیماری عفونی است که بر اثر کروناویروس سندرم حاد تنفسی 2 (SARS-CoV-2) ایجاد می شود. به نظر می رسد، با توجه به موج های جدید بیماری، رعایت فاصله اجتماعی و پروتکل های بهداشتی در کنار واکسیناسیون وسیع و منظم ضروری می باشد. هر چند واکسیناسیون می تواند در کنترل بیماری موثر باشد، با این حال، هم بیماری کووید-19 و هم واکسیناسیون علیه کووید-19 می تواند با ایجاد بیماری گلومرولی کلیه ها مرتبط باشد. علاوه بر این، با توجه به افزایش خطر عفونت در میان بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی، افرادی که از قبل به بیماری گلومرولی کلیه مبتلا هستند، ممکن است نیاز به تغییراتی در برنامه مدیریتی خود در طول همه گیری بیماری کووید-19 داشته باشند. چنانچه واکسیناسیون و رژیم دارویی بیمار کلیوی طبق دستورالعمل های استاندارد باشد، مصرف واکسن به خصوص در افرادی که در معرض بیماری کرونا قرار دارند، موثر خواهد بود. واژه های کلیدی: بیماری کروناویروس 2019 (کووید-19) یک بیماری عفونی است که بر اثر کروناویروس سندرم حاد تنفسی 2 (SARS-CoV-2) ایجاد می شود. به نظر می رسد، با توجه به موج های جدید بیماری، رعایت فاصله اجتماعی و پروتکل های بهداشتی در کنار واکسیناسیون وسیع و منظم ضروری می باشد. هر چند واکسیناسیون می تواند در کنترل بیماری موثر باشد، با این حال، هم بیماری کووید-19 و هم واکسیناسیون علیه کووید-19 می تواند با ایجاد بیماری گلومرولی کلیه ها مرتبط باشد. علاوه بر این، با توجه به افزایش خطر عفونت در میان بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی، افرادی که از قبل به بیماری گلومرولی کلیه مبتلا هستند، ممکن است نیاز به تغییراتی در برنامه مدیریتی خود در طول همه گیری بیماری کووید-19 داشته باشند. چنانچه واکسیناسیون و رژیم دارویی بیمار کلیوی طبق دستورالعمل های استاندارد باشد، مصرف واکسن به خصوص در افرادی که در معرض بیماری کرونا قرار دارند، موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بیماری کووید- 19، آسیب حاد کلیه، داروهای سرکوب گر سیستم ایمنی، واکسیناسیون
|
  • Mohsen Rezaeian* Pages 375-376
  • Fazeleh Heidari, Mohammad Narimani*, Seifollah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 377-396
    Background and Objectives

    Conduct disorder is one of the most common disorders in adolescence that is a risk factor for psychopathology in adulthood. The aim of this study was the causal modeling of conduct disorder signs based on childhood maltreatment and peer rejection with the mediating role of anger rumination.

    Materials and Methods

    In this descriptive-correlational study, the statistical population included all first and second periods of high school students in Urmia in the 2020-2021 academic year. Two hundred and twenty people were selected by multistage random sampling method and answered the Strengths and Difficulties Questionnaire, Childhood Trauma Questionnaire, Peer Social Rejection Scale, and Anger Rumination Scale. Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results of structural equation modeling showed that the coefficients of direct path of childhood abuse
     (β=0.458, p<0.001) and anger rumination (β=0.240, p=0.012) to the signs of conduct disorder were significant. In addition, childhood maltreatment and peer rejection had an indirect effect on the signs of conduct disorder with the mediating role of anger rumination.

    Conclusion

    The results of this study reveal that childhood maltreatment and rumination of anger can be considered as risk factors for conduct disorder. Social rejection by peers also leads to conduct disorder with increased rumination of anger. These results can be used in designing preventive and intervensional programs of conduct disorder.

    Keywords: Conduct disorder, Childhood maltreatment, Peer rejection, Anger rumination
  • Zakiyeh Askari*, Mohsen Rezaian, Hassan Ahmadinia, Farhad Iranmanesh, Alireza Vakilian, Reza Vazirinejad Pages 397-412
    Background and Objectives

    Stroke is one of the most important and common causes of death and nervous system failure, worldwide. Therefore, areas of life in which the patient does not participate well should be identified. Therefore, the aim of this study was to determine the status of participation and autonomy of stroke patients.

    Materials and Methods

    This is a descriptive study conducted in 2020 on 384 stroke patients in Kerman. Impact on Participation and Autonomy questionnaire (IPA-p) was used to assess the status of patients' participation and autonomy. Data were analyzed by one-way analysis of variance, multiple linear regression, independent t-test, and Pearson’s correlation test.

    Results

    In this study, the total participation score of the questionnaire was reported 3.40±0.23. The highest participation score (3.80±0.69) was related to the area of activities inside or around the house and the lowest participation score (2.12±0.88) was related to the area of using and taking care of their money. According to multiple linear regression analysis, the mean score of participation and autonomy in men was lower than women (B=-0.371, p=0.012). The economic situation was reported to be the strongest predictor among all variables. The studied variables also explained 30.4 percentage of the changes in the participation score.

    Conclusion

    The results of the present study showed that stroke patients had less than 70 percentage participation in half of the questionnaire areas. The weakest area was the use and care of their money. It is necessary to take appropriate measures to improve the areas in which patients have weak participation.

    Keywords: Participation, Autonomy, Stroke disease, IPA questionnaire, Kerman
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Hojjatollah Farahani*, Ali Fathi-Ashtiani Pages 413-432
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic caused various psychological and physical problems in many people around the world. In this regard, the present study was conducted to investigate the validity of the COVID-19 Burnout and Obsession Scales.

    Materials and Methods

    The method of this research was a descriptive-analytical evaluation study. The sample consisted of 350 (227 females and 123 males) students of Tehran universities in 2021 who were selected by the convenience sampling method and completed COVID-19 Burnout Scale, COVID-19 Obsession Scale, Mental Health, and Psychological Distress Questionnaires. Psychometric properties of COVID-19 Burnout and Obsession Scales were analyzed by confirmatory factor analysis, divergent validity, concurrent validity, Pearson’s correlation, and Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    The one-factor structure of the COVID-19 Burnout Scale (comparative fit index; CFI=0.89, root mean square error; RMSE=0.07) and COVID-19 Obsession (CFI=0.92, RMSE=0.07) were investigated and confirmed using confirmatory factor analysis. In the study of concurrent and divergent criterion validity, the correlation of COVID-19 Burnout and Obsession Scales with the Psychological Distress Scale was positive and significant (p<0.001). The relationship between Burnout, Obsession, And Mental Health was also negative and significant (p<0.001). Cronbach's alpha coefficient for the Burnout and Obsession scores was obtained 0.91 and 0.82, respectively.

    Conclusion

    The findings indicate the structural validity and acceptable reliability of the COVID-19 Burnout and Obsession Scales, and the structure of these scales can be used to assess the severity of burnout and obsession during the coronavirus 2019 pandemic.

    Keywords: Burnout, Obsession, COVID-19, Reliability, Validity, Students
  • Solmaz Sadeghian, Yaser Kazemzadeh*, Yahya Mohammadnejadpanah Kandi, Sanaz Mirzayan Shanjani, Saeed Sedaghati Pages 433-448
    Background and Objectives

    Chemotherapy has many side effects on tissues such as the liver.The aim of this study was to evaluate the effect of aerobic exercise and curcumin on gene expression of apoptotic markers of liver tissue of cancer mice in doxorubicin treatment phase.

    Materials and Methods

    The current research is of experimental type. 36 female Balb/c mice weighing 20±2 grams were randomly divided into six groups: G1 healthy control, G2 patient control group, G3 patient+treatment (doxorubicin drug use), G4 patient+treatment+aerobic exercise, G5 patient+treatment+supplement group, and G6 patient+treatment+supplement+aerobic exercise group. 4T1 cell line was used to induce breast cancer. Doxorubicin was injected intraperitoneally on days 1, 7, 14, 21, and 28, and curcumin was fed to the animals. Aerobic training consisted of 30 minutes of running with an intensity of 40-60% of maximum speed, five days a week for 6 weeks. In the first week, the exercises reached a speed of 14 meters per minute, and in the second week it reached 16 meters and finally 18 meters per minute. One-way analysis of variance was used for data analysis.

    Results

    The effect of curcumin and aerobic exercise on the expression of Cas3 (p=0.0001) and Bcl2 (p=0.0001) genes was statistically significant. In group 6, Bcl2 gene expression increased compared to other groups, and Cas3 decreased in groups 5 and 6 compared to group 2.

    Conclusion

    Probably aerobic exercise combined with the use of nanocurcumin in the treatment phase with doxorubicin provides the necessary adaptations to inhibit or stop apoptosis in the liver tissue of mice with breast cancer.

    Keywords: Aerobic exercise, Curcumin, Apoptosis index, Breast cancer, Liver, Doxorubicin
  • Zahra Kamiab, Hakime Mangeli, Abbas Fatehi* Pages 449-460
    Background and Objectives

    Recent studies have shown conflicting results regarding the effect of the mother's pre-pregnancy body mass index on pregnancy outcomes. This study was conducted with the aim of determining the relationship between the body mass index of the mother before pregnancy and the anthropometric indices at the birth of the baby and some pregnancy outcomes.

    Materials and Methods

    This retrospective cohort study was conducted in 2019 on pregnant women referred to Nik Nafs and Ali Ibn Abi Talib Hospital in Rafsanjan. Three hundred eligible people were included in the study using convenience sampling. Information about mothers was collected using their health and preconception care records. After collecting the data, it was analyzed using chi-square test or Fisher's exact test, logistic regression, and multivariable proportional odds model.

    Results

    The results showed that 147 (49%) mothers were overweight and obese (exposure group). The rate of caesarean delivery and premature delivery was significantly higher in the exposure group (p<0.05). The results of logistic regression and multivariable proportional odds model showed that the chance of having babies with short stature, abnormal head circumference, and overweight was higher in obese women than in normal women but it was not statistically significant (p<0.05).

    Conclusion

    Abnormal body mass index can play a role in causing adverse effects of mother and fetus and also anthropometric indices at the birth of the baby. Therefore, evaluating the weight and body mass index of the mother before pregnancy and controlling overweight and obesity, these complications can be prevented.

    Keywords: Pregnancy outcomes, Body mass index, Anthropometric indicators, Pregnancy
  • Mohammadhossein Habibollahi* Pages 461-474
    Background and Objectives

    The use of medicinal plants is increasing among people and the presence of pollutants such as heavy metals in them can affect the health of consumers. Therefore, the purpose of this study was to determine the amount of accumulation of some heavy metals in a number of commonly used medicinal plants and to evaluate their risk in children and adults.

    Materials and Methods

    In this laboratory study, 5 types of medicinal plants, 4 samples of each type, were collected from different regions of Sistan and Baluchestan province in the spring of 2021. The samples were prepared and acid digested in the laboratory and were evaluated in terms of the concentration of Cd, Pb, Cu, As, and Hg by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES) and flame atomic absorption spectroscopy (FAAS). Data was analyzed by using Kolmogorov-Smirnov, one-sample t-test, and one-way ANOVA, and the risk of each of these metals was estimated due to their consumption in children and adults.

    Results

    The average amount of heavy metals in different types of plants was very variable and lower than the permissible level for both children and adults. Target hazard quotient (THQ) for each of the metals and Hazard Index (HI) for all metals, in all types of medicinal plants, were significantly lower than the permissible level (THQ/HI=1).

    Conclusion

    Medicinal plants of Sistan and Baluchestan province have low levels of heavy metal contamination and their consumption is completely safe for children and adults.

    Keywords: Heavy metals, Medicinal plants, Risk assessment, Food security
  • Jalal Hassanshahi* Pages 478-480

    Coronavirus 2019 disease or (covid-19) is an infectious disease caused by the acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). It seems that due to the new waves of the covid-19 disease, it is necessary to observe the social distance and health protocols along with extensive and regular vaccination. Although vaccination can be effective in controlling the disease, both covid-19 disease and vaccination against covid-19 can be associated with the development of glomerular kidney disease. Additionally, given the increased risk of infection among immunosuppressed patients, individuals with pre-existing glomerular kidney disease may require changes in their management plan during the COVID-19 pandemic. If the vaccination and drug regimen of the kidney disorder patient is according to the standard instructions, the use of the vaccine will be effective, especially in people exposed to the corona disease.

    Keywords: Covid-19 disease, Acute kidney injury, Immunosuppressive drugs, Vaccination