فهرست مطالب

بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه بین رشته ای دین و سلامت ابن سینا
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلی صالحی*، سید مصطفی حسینی صفحات 4-9
    اهداف

    هوش معنوی یک نوع سازگاری و رفتار است به افراد در هماهنگ نمودن محیط اطراف، بهبود عملکرد و خلاقیت کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه هوش معنوی و خلاقیت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1395 انجام گرفت.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه مقطعی روی 149 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1395 منتخب به روش نمونه گیری طبقه ای انجام گرفت. بدین منظور، پس مشخص نمودن چهارچوب نمونه گیری و با توجه تعداد دانشجویان هر رشته، افراد مورد مطالعه با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای پرنمودن ابزار پژوهش، محقق پس از اتمام کلاس به دانشجویان منتخب مراجعه می کرد و پس از توضیح اهداف مطالعه، از آنان می خواست که در صورت تمایل، ابزار مطالعه را پرنمایند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه 42سیوالی هوش معنوی عابدی و پرسش نامه 60سیوالی خلاقیت استفاده شد. برای آنالیز داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و آنالیز رگرسیون خطی به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 19 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی دانشجویان مورد مطالعه 1.2±21.05 بود که 68% شرکت کنندگان زن بودند. میانگین هوش معنوی 12.01±143.08 و خلاقیت 14.68±137.69 بود. رابطه مثبت و معنی داری بین هوش معنوی و خلاقیت مشاهده شد. به علاوه هیچ تفاوت معنی داری بین زنان و مردان از نظر هوش معنوی و خلاقیت وجود نداشت. بر اساس تحلیل آنالیز رگرسیون، هوش معنوی از عوامل پیشبینی کننده خلاقیت (0.03=p)، بود.

    نتیجه گیری

    هوش معنوی بیشتر باعث خلاقیت بیشتر در دانشجویان می شود. از این رو می توان با تقویت هوش معنوی، شاهد بهبودی خلاقیت در دانشجویان بود.

    کلیدواژگان: هوش، معنوی، خلاقیت، دانشجو، توانبخشی
  • سید علیرضا گلشنی*، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 10-17
    اهداف

    سرزمین طبرستان (مازندران فعلی) در شمال ایران یکی از مناطق علم خیز و دانش پرور جهان علم است. ابوعبدالله طبری ناتلی یکی از ریاضیدانان و منطق دانان، حکیم و گیاه شناسان ایرانی حدود سده چهارم هجری که از استادان ابن سینا (370-428 ق) در بخارا بوده است. هدف نگارندگان این مقاله بازبینی اساسی زندگی و بیوگرافی ابوعبدالله ناتلی است، با وجودی که متاسفانه از سال تولد و زمان و مکان درگذشتش در منابع تاریخی هیچ اطلاعی نداریم.

    مواد و روش ها

    روش به کارگرفته شده در این پژوهش تاریخی (Historical Research) که با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی تدوین شده است، نگاهی تاریخ نگارانه و شیوه ای است که در علوم انسانی مرسوم است، به نقد و بررسی زندگانی و آثار حکیم ابوعبدالله طبری ناتلی می پردازیم.

    یافته ها

    در این پژوهش با بررسی جغرافیای ناتل در مازندران، آثار و تالیفات و افکار و اندیشه های ابوعبدالله ناتلی تا اندازه ای در روشن کردن زندگی علمی این حکیم گرانمایه و استاد فرزانه ابن سینا تلاش نمودیم.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش از این دانشمند گمنام با وجود تالیفات متعدد کمتر مورد توجه مورخان تاریخ علم قرار گرفته است که در این پژوهش علاوه بر شرح زندگانی و اعتقادات مذهبی و معرفی آثار و تالیفاتش نیز تا اندازه ای پرداختیم و به علت آشنایی حکیم با مباحث داروشناسی، گیاه شناسی، فلسفه، منطق و ریاضیات می توان نتیجه گرفت که وی در زمینه کلیه علوم و دانش های دوران خویش دارای تبحر بوده که این مهارت و نوآوری هایش در بسیاری از آثار طبی، داروشناسی و فلسفی علماء، دانشمندان و پزشکان همعصر خویش و حتی بعد از خود انعکاس یافته است.

    کلیدواژگان: ابوعبدالله طبری ناتلی، گیاه شناسی، اصلاح الحشائش، طبرستان (مازندران فعلی)
  • سید محمد معصومی، عبادالله روحی*، امیررضا اسدی صفحات 18-26
    اهداف

    شیخ الرییس بوعلی سینا پزشک و فیلسوف نامدار ایرانی با وجود عمر نسبتا کوتاه خود، تاثیری شگرف بر تمام علوم زمان خود و بعد از خود نهاد. وی به سلامت جسم و روح هم در حوزه فردی و هم در حوزه اجتماعی توجه داشته است. از طرفی امام خمینی (ره) نیز به عنوان سیاستمدار و فیلسوف معاصر که تاثیرات فکری وی در دنیای امروز غیرقابل انکار است، به سلامت اجتماعی و جامعه عاری از فساد توجه ویژه داشته است. به دلیل نسبت «این همانی» بین اندیشه هر دو متفکر در حوزه اندیشه سیاسی-اجتماعی و سلامت اجتماعی، مطالعه تحلیلی و تطبیقی حاضر انجام شد.

    اطلاعات و روش ها

    در مطالعه دیدگاه های ابن سینا به آثار معتبر داخلی و خارجی در زمینه موضوع مقاله مراجعه نمودیم و در خصوص اندیشه ها و آراء امام خمینی نیز به کتاب صحیفه نور و کتب تالیفی ایشان و همچنین به مقالات معتبر مرتبط با موضوع رجوع شد.

    یافته ها

    ابن سینا برای رسیدن به سلامت اجتماعی و اصلاح روابط بین فردی، معتقد است که اولا می بایست حاکم جامعه دارای شرایطی باشد و وظایفی نیز به عهده دارد و ثانیا قانون باید منشاء الهی داشته باشد، ثالثا انتخاب حاکم نیز دارای فرآیندی الهی-انسانی با اتکا بر عقلای جمع بوده و بر مبنای شرایط اخلاقی و شرعی است. امام خمینی نیز معتقد است که برای اصلاح جامعه و ساختن جامعه ای عاری از فساد می بایست حاکم جامعه دارای شرایط علمی-اخلاقی باشد و بر مبنای قانون حکومت کند.

    نتیجه گیری

    هر دو اندیشمند معتقدند برای رسیدن به سلامت اجتماعی به مثابه جامعه ای عاری از فساد، باید حاکم اول پیامبر (ص) باشد؛ اگر پیامبر نبود، انتخاب جانشین ایشان بر مبنای نصب اتفاق می افتد و اگر به دلایلی نصب ممکن نشد، اجماع اهل السابقه با درنظرگرفتن شرایط اخلاقی، علمی و مدیریتی، بهترین راه انتخاب حاکم است. حاکم باید بر اساس قانون الهی حکومت کند و وظایف متعددی در حوزه تامین سلامت اجتماعی-اخلاقی جامعه بر عهده وی است.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، ابن سینا، سلامت اجتماعی، قانون، حاکم
  • منصور حیدری*، رضا کرمی صفحات 27-41
    اهداف

    پیشینه انجام امور خیریه در ایران زمین به دوران باستان بازمی گردد. این سنت حسنه در دین مبین اسلام نیز ترویج شد به طوری که در جای جای قرآن کریم، خداوند همواره انسان ها را به احسان و امور خیریه تشویق نموده است. در دوران معاصر نیز خیران نیک اندیشی در استان همدان بودند که از کیسه فتوت خود، اقدام به تاسیس مراکز درمانی نمودند. هدف از نوشتار پیش رو، ارایه تاریخچه مختصری از خیریه های درمانی به منظور بررسی روند شکل گیری این مراکز در استان همدان در طول دوران پهلوی است؛ چرا که با گسترش خیریه های درمانی و نهادینه سازی آن در جامعه امروز نیز می توان در حل بخشی از مشکلات حوزه بهداشت و درمان قدم های مثبتی برداشت.

    مواد و روش ها

    این جستار با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، بر پایه روش تاریخ نگارانه مبتنی بر تحلیل محتوای متون و منابع مرتبط با موضوع تحقیق مانند کتب، اسناد، جراید و همچنین به مدد تاریخ شفاهی و نیز تجسس در بانک های مقالات نظیر ensani.ir و noormags.ir به انجام رسیده و پس از گردآوری داده ها، روند شکل گیری خیریه های درمانی استان همدان بین سال های 1304 تا 1357 را مورد بررسی قرار داده است.

    یافته ها

    ایجاد خیریه های درمانی در همدان، سنتی دیرپا بوده که به زمان وزارت خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی بازمی گردد. در دوران پهلوی اول، بازگشت محصلین از اروپا و روند روبه رشد علم طب موجب شد تا ایجاد مراکز درمانی در همدان مانند سایر نقاط ایران احساس شود. در دوره پهلوی دوم نیز حمایت های حکومت از امور عام المنفعه و ایجاد نهادهایی همچون شیر و خورشید، باعث شد تا افراد خیر و نیکوکار به تاسیس چنین مراکزی در کنار مراکز دولتی اهتمام ورزند و به پیروی از سفارشات دین مبین اسلام، درصدد دستگیری از نیازمندان و رفع نیازهای آنان در حوزه سلامت برآیند.

    نتیجه گیری

    عوامل زیر در تاسیس خیریه های درمانی استان همدان در دوران پهلوی دخیل بوده اند: 1- معضلات اجتماعی ناشی از نابسامانی های سیاسی؛ 2- کم توجهی برخی دولت ها و سردمداران به امور بهداشتی و درمانی در مقایسه با امور سیاسی؛ 3- عمل به آموزه های مذهبی و اهتمام به انجام امور خیریه و عام المنفعه به تاسی از پیشوایان دینی؛ 4 -کمبود اماکن و امکانات بهداشتی و درمانی در بخش دولتی؛ 5- اوضاع آشفته مالی دولت ها؛ 6- رواج تفکر نوع دوستی و بازتاب حرکات بشردوستانه کشورهای مختلف در ایران؛ 7- میل به مشارکت و گسترش همیاری های اجتماعی و مدنی و علاقه افراد به برجای گذاشتن نام نیک پس از خود.

    کلیدواژگان: استان همدان، خیرین سلامت، خیریه های درمانی، دوران پهلوی، بهداشت و درمان
  • مجید براتی، سعید بشیریان، نرگس رنجبر، هانیه جورمند* صفحات 42-49
    اهداف

     همه سازمان های جامعه در نایل شدن افراد به بالاترین سطح سلامت و رفاه سهیم هستند. از این رو مطالعه حاضر با رویکردی کیفی، به منظور شناخت دیدگاه روحانیون جهت ایجاد مساجد ارتقاء دهنده سلامت انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا با شرکت 11 نفر از روحانیون حاضر در مساجد که مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند، طی سال 1400 در شهر همدان انجام شد. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از راهنمای مصاحبه استفاده شد. همچنین اطلاعات کسب شده از مصاحبه، به روش کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها مهمترین ویژگی های شخصیتی روحانیون جهت ایجاد مساجد ارتقاء دهنده سلامت شامل یک طبقه اصلی؛ ارزش های کلیدی با 5 زیر طبقه مشارکت اجتماعی، قابل اعتماد بودن، اخلاق دانشگاهی داشتن، وفاداری، استقلال و مهارت های مورد مطالبه آنان جهت ایجاد این مکان حمایتی شامل یک طبقه اصلی؛ توانمندسازی با 7 زیرطبقه کسب مهارت های انگیزشی، کسب مهارت ارزش آفرینی، فضیلت اعتدال، ارتقاء مهارت های ارتباطی، کسب مهارت تسهیل ارتباطات، توانمندسازی ارتقاء سواد سلامت، کسب مهارت روش های اقناع و متقاعد سازی بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی مساجد ارتقاء دهنده سلامت به عنوان یک محیط حمایتی در جهت ارتقاء سلامتی افراد جامعه محسوب می گردد. بر این اساس، لازم است از ارزش های کلیدی مانند داشتن روحیه مشارکت جویی و توانمندسازی روحانیون حاضر در مساجد به عنوان یکی از مهمترین دست اندرکاران این محیط های حمایتی، جهت ایجاد مساجد ارتقاء دهنده سلامت بهره برد. همچنین می توان با ایجاد این محیط حمایتی، ارتقاء سطح سلامتی افراد جامعه به ویژه اقشار آسیپ پذیر و کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، توانمندسازی، محیط های حمایتی، رفاه
  • سید محمدمهدی مهدوی نور، عقیل ملایی، زهره ابارشی، سید حاتم مهدوی نور* صفحات 50-56
    اهداف

     معنای زندگی به یکی از مهم ترین موضوعات عصر حاضر تبدیل شده است. معنای زندگی به هدف و مفهوم اصلی زندگی هر شخص اشاره داشته و از جنبه های وجود معنا و جست وجوی معنا تشکیل شده است. معنای زندگی از نقشی حیاتی در برابر استرس ها برخوردار بوده و با سلامت روان انسان ها مرتبط است. یکی از گروه هایی در معرض آسیب در برابر استرس ها دانشجویان می باشند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت معنای زندگی و عوامل مرتبط با آن در بین دانشجویان انجام گردید. 

    روش کار

     این پژوهش مقطعی در بین 163 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. نمونه ها به روش اینترنت محور جمع آوری شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد معنای زندگی و اطلاعات جمعیت شناختی بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 26 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تحلیل گردید.

    یافته ها

    ارتباط آماری معنی داری بین نمره کلی پرسشنامه معنای زندگی و همچنین نمره مولفه های حضور و جستجوی معنا با طبقات مختلف جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، رشته تحصیلی، وضعیت اقتصادی و تعداد خواهر و برادر مشاهده نشد(0.05P>). ولیکن نمره کلی پرسشنامه معنای زندگی (0.023P=) و مولفه وجود معنا (0.013P=) بین طبقات مختلف سنی اختلاف آماری معنی داری داشت. همچنین همبستگی مستقیم و معنی داری بین مولفه وجود معنا و جستجوی معنا مشاهده گردید (0.001P<، 0.361r=).

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها، ارتباط معنای زندگی با اطلاعات جمعیت شناختی در فرهنگ های مختلف متفاوت است، بنابراین در هر فرهنگی باید به طور جداگانه ارتباط آن ها را سنجید.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، سلامت روان، دانشجو، فشار روانی
  • زینب احمدوند*، اصغر منتظر القائم، فاطمه علیان، مسعود کثیری صفحات 57-65
    اهداف

     در آثار بجا مانده از اطبا و حکیمان مسلمان تحقیقات گسترده  ای در زمینه طب زنان وجود دارد که حاصل تجربیات فراوان آنان در این حوزه می باشد. در طی قرن های سوم تا نهم هجری یعنی محدوده زمانی پژوهش مورد بحث، اطبای مسلمان بخش های مفصلی از کتب طبی خود را به موضوع طب زنان و زایمان اختصاص داده اند و بعضا رساله  های مستقلی در این زمینه تالیف کرده اند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار طبیبان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری قمری به بازگویی پیشرفت های آنان در زمینه بیماری های دوران قاعدگی زنان می پردازد.

    روش کار

     در این مطالعه مروری و کتابخانه ای، آرا و نظرات برخی از اطباء و پزشکان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری با استفاده از کتب و آثار پزشکی ایشان در باب علل و روش های درمان بیماری های دوران قاعدگی زنان، از زوایایی تشخیصی و درمانی، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل و نیز مقایسه اطلاعات موجود با سایر محققین، واژه های بیماری های رحمی زنان، بیماریهای قاعدگی، روش های درمان بیماریهای زنان، طب اسلامی، اطبای مسلمان، در پایگاه ها  اطلاعاتی، Magiran،Irandoc ،IranMedex ، UpToDate،Google Scholar  جستجو و مستندات علمی جمع بندی شد.

    یافته ها

    این پژوهش نشان می دهد که پزشکان مسلمان درباره نشانه  ها و درمان بیماری های دوران قاعدگی زنان نظریه  ها و دیدگاه  های متنوع و کاربردی را ارایه کرده  اند و به بازگویی روش های جراحی و دارویی که بسته به نوع بیماری های دوران قاعدگی زنان انجام می  داده  اند، پرداخته است و به این صورت با معرفی دستاوردهای مهم طب قدیم اسلامی با بخشی از سابقه عظیم این دانش در نزد پزشکان مسلمان که آنان میراث‏دار آن هستند آشنا می نمآید تا زمینه‏های بازگرداندن خودباوری علمی و معرفتی نیز فراهم شود.

    نتیجه گیری

    نوآوری و خلاقیت روش های درمانی پزشکان مسلمان برای علاج بیماری های رحمی زنان در دوره مورد بحث و به خصوص علل و درمان بیماری های دوران قاعدگی زنان، نشان می دهد پزشکان مسلمان با تشریح و بررسی کامل بیماری های زنان راه های درمانی مناسب و مفید برای رفع این بیماری ها ارایه نموده و روش های داوریی، غذایی و شیاف را برای آن تجویز کرده  اند.

    کلیدواژگان: پزشکان مسلمان، بیماری های زنان، دوران قاعدگی، باروری و نا باروری
|
  • Leili Salehi*, Seyed Mostafa Hosseini Pages 4-9
    Aims

    Spiritual Intelligence is a type of adaptation and behavior that assists a person in order to harmonize with the environment, improve performance, creativity and so. The purpose of the present study is to investigate the relationship between spiritual intelligence and creativity of the students of Iran University of Medical sciences.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 149 Students of the Iran University of medical sciences in 2016 and was selected using a stratified sampling technique. For this purpose, after specifying the sampling framework and considering the number of students in each field, the subjects were selected using a simple random method. To fill research tools, the researcher referred to the selected students after the end of the class and after explaining the objectives of the study, asked them to fill study tools if they had a tendency. Data collecting was a spiritual intelligence questionnaire with 42 Questions and a creativity questionnaire with 60 items. Data analysis by using descriptive and analytic methods (Pearson correlation coefficient independent t-test and linear regression analysis) by using SPSS 19.

    Findings

    The mean age of the students was 21.05±1.2; 68% of the participants were women. The mean of spiritual intelligence was 143.08±12.01 and creativity was 137.69±14.68. There is a significant positive relationship between spiritual intelligence and creativity. Furthermore, there is no significant difference between males and females regarding spiritual intelligence and creativity. Based on regression analysis, spiritual intelligence was one of the predictors of creativity (p=0.03).

    Conclusions

    Higher spiritual intelligence is associated with more creativity. By fortifying spiritual intelligence, creativity can be improved.

    Keywords: Spirituality, Intelligence, Creativity, Student, Rehabilitation
  • Seyyed Alireza Golshani*, Hamidreza Esmaili Pages 10-17
    Aims

    The land of Tabarestan (present-day Mazandaran) in northern Iran is one of the knowledge-raising regions of the world. Abu Abdullah Tabari Nateli, one of the Iranian mathematicians, logicians, sages and botanists around the fourth century AH, who was one of the masters of Avicenna (980-1037 AD) in Bukhara, the purpose of the outhors of this article is a fundamental review of Abu Abdullah Tabari Nateli`s life and biography, Although, unfortunately, we don`t have any information about the year of his birth and the time and place of his death in historical sources.

    Methods

    The method used in this research is the method of library and internet resources have been compiled is a historiographical view and method that it is common in the humanities, to critique and review of the sage Abu Abdullah Tabari Nateli`s life and effects.

    Findings

    In This research, by examination the geography of natel in mazandaran, his effects, writings, thoughts and Abu Abdullah Tabari Nateli`s idea, we tried to clarify the scientific life of this precious sage and wise master Avicenna.

    Conclusion

    In this research, despite the numerous writings of this anonymous scientist, less attention has been paid to the historians of the history of science that in research, in addition to describing his life and religious beliefs and in traducing his effects and writings, we also paid some attention, and cause Hakim`s familiary with the topics of pharmacology, botany, philosophy, logic, mathematics can be concluded was proficient in all sciences and knowledge of his time this skill and innovation is reflected in many medical, pharmacological and philosophical effects of scholars, scientists and physicians of his time and even after time.

    Keywords: Abu Abdullah Tabari Nateli, Botany, Eslah al-hashaish, Tabarestan (current Mazandaran)
  • Seyed Mohammad Masomi, Ebadollah Roohi*, Amirreza Asadi Pages 18-26
    Aims

    Sheikh Ol-Raais ('39') Bouali Sina, (Avicenna) a famous Iranian physician and philosopher, despite his relatively short life, has a surprising effect on all sciences and his time after his institution. Imam Khomeini, may God have mercy on him, as a contemporary politician and philosopher whose intellectual influence is undeniable in todaychr ('39') s world, pays special attention to social health and a society free of corruption. Healthy society and social health We decided to do the present analytical and comparative study

    Information & Methods

    Studying Ibn Sinachr ('39') s views on books as well as authoritative domestic and foreign articles on the subject of our article regarding knowledge of the thoughts and opinions of Imam Khomeini, may God have mercy on him, the book of Sahifa Noor, which includes lectures, letters and positions Interviews and Parliament We referred to his books as well as authoritative articles related to the subject

    Findings

    Ibn Sina believes that for the captives of social health and the improvement of interpersonal relations, first of all, the ruler of the society should have conditions and responsibilities, and the center should be the divine state of the situation. Imam Khomeini also believes that in order to reform a society and build a society free of corruption, the ruler of the society must rule according to the law and have Islamic moral conditions

    Conclusion

    Both thinkers believe that in order to achieve social health on a similar issue, a society free of corruption, including poverty, corruption and discrimination, should be the first ruler of the Prophet, peace be upon him. Reasons for installation not possible The consensus of the former to consider the ethical conditions of scientific management is the best way to elect the rule.

    Keywords: Imam Khomeini, Ibn Sina, Social health, Law, Ruler
  • Mansoor Heidari*, Reza Karami Pages 27-41
    Aims

    The history of charity in Iran dates back to ancient times. This good tradition was also promoted in the religion of Islam, so that everywhere in the Holy Quran, God has always encouraged people to do good deeds and charitable deeds. In the contemporary era, benevolent philanthropists in Hamedan province followed his path and established medical centers from their own bags. The purpose of this article is to provide a brief history of medical charities in order to examine the formation of these centers in Hamadan province during the Pahlavi era. Because the expansion of medical charities and its institutionalization in today's society can also take positive steps to solve some of the problems in the field of health and treatment.

    Materials & Methods

    This article uses descriptive-analytical method and library and documentary studies, based on historiographical method based on content analysis of texts and resources related to the research topic such as books, documents, newspapers and also with the help of oral history and bank espionage. Articles such as ensani.ir and noormags.ir have been done and after collecting data, the process of formation of medical charities in Hamadan province between 1925 and 1979 has been studied.

    Findings

    The establishment of medical charities in Hamedan has been a long-standing tradition that dates back to the time of Khajeh Rashid al-Din Fazl Ol-lah Hamedani ministry. During the first Pahlavi era, the return of students from Europe and the growing trend of medicine made the establishment of medical centers in Hamedan feel like in other parts of Iran. In the second Pahlavi period, the government's support for public affairs and the establishment of institutions such as the Lion and the Sun caused charitable people to establish such centers alongside government centers and follow the orders of Islam to arrest the needy and eliminate the needy. Meet their health needs.

    Conclusion

    The following factors were involved in the establishment of medical charities in Hamadan province during the Pahlavi era: 1- Social problems caused by political unrest, 2- Lack of attention of some governments and leaders to Health and medical affairs in comparison with political affairs, 3- Practicing religious teachings and trying to do charitable and public benefit affairs with the help of religious leaders, 4- Lack of health facilities and facilities in the public sector 5- Chaotic financial situation of the government 6-The prevalence of altruistic thinking and the reflection of humanitarian movements in different countries in Iran, 7- The desire to participate and expand social and civic cooperation, the interest of people to leave a good name behind.

    Keywords: Hamedan Province, Health Donors, Medical Charities, Pahlavi Era, Health
  • Majid Barati, Saeed Bashirian, Nargess Ranjbar, Hanieh Jormand* Pages 42-49
    Introduction

    All community organizations contribute to achieving the highest level of health and well-being. Therefore, the present study was conducted with a qualitative approach in order to identify the views of clerics to create mosques that promote health.

    Method

    This qualitative research of content analysis was conducted with the participation of 11 clerics present in mosques who were selected based on the purpose, during 2021 in the city of Hamadan. Data were collected using a semi-structured interview method using an interview guide. Also, the information obtained from the interview was qualitatively analyzed using MAXQDA software version 10.

    Findings

    Based on the findings, the most important personality traits of clerics to create health-promoting mosques include a main category; key values with 5 subcategories such as " Social Participation", "trustworthy", " To have academic ethics ", "Loyalty", "Independence" and the skills required to develop this supportive place contain the main category; empowerment with 7 subcategories was like "Acquiring Motivational Skills", "Acquisition of value creation skills", "Virtue of moderation", "Improvement of communication skills", "Acquisition of communication facilitation skills", "Empowerment of health literacy promotion", "Acquisition of skills of persuasion methods".

    Conclusion

    In general, health promotion mosques are considered a supportive environment to promote the health of people in the community. Accordingly, it is necessary to use key values such as having a spirit of social participation and empowerment of clerics present in mosques as one of the most important involved in these supportive environments, to develop health promotion mosques. It is also possible to improve the health of people in the community, especially vulnerable groups, and improve their quality of life by creating this supportive environment.

    Keywords: Health Promotion, Empowerment, Supportive Environment, Welfare
  • Seyyed Muhammad Mahdi Mahdavinoor, Aghil Mollaei, Zohre Abaresh, Seyyed Hatam Mahdavinoor* Pages 50-56
    Aims

    The meaning of life has become one of the most important issues of the present age. The meaning of life refers to the main purpose and concept of each person's life and consists of the aspects of the existence of meaning and the search for meaning. The meaning of life has a vital role against stress and is related to the mental health of people. Students are one of the groups that are vulnerable to stress, so this study was conducted with the aim of determining the status of the meaning of life and its related factors among students.

    Method

    This cross-sectional study was conducted among 163 students of Mazandaran University of Medical Sciences. The samples were collected using the Internet-based method. The data collection tool was the standard questionnaire on the meaning of life and demographic information. The data were analyzed in SPSS version 26 using descriptive and analytical statistics.

    Findings

    No statistically significant association was observed between the overall score of the meaning of life questionnaire and the score of the components of existence and search for meaning with different classes of gender, marital status, level of education, the field of study, economic status and the number of siblings (P>0.05). . However, the overall score of the meaning of life questionnaire (P=0.023) and the existence of meaning component (P=0.013) had a statistically significant difference between different age groups. Also, a positive and significant correlation was observed between the existence of meaning and the search for meaning (p<0.001, r=0.361).

    Conclusion

    According to the findings, the relationship between the meaning of life and demographic information is different in different cultures, so in each culture, their relationship should be measured separately.

    Keywords: Meaning of Life, Mental Health, Student, Stress
  • Zienab Ahmadvand*, Asghar Montazeral-Qaem, Fatemeh Alian, Masoud Kasiri Pages 57-65
    Aims

    There is extensive research in the field of women's medicine in the works of Muslim scholars and scholars, which is the result of their extensive experience in this field. During the third to ninth centuries, the timeframe of the study in question, Muslim monks devoted detailed sections of their medical books to the subject of obstetrics and gynecology and sometimes wrote independent treatises on this subject. Accordingly, the present study aims at exploring the effects of Muslim physicians during the third to ninth centuries on their progress in the field of women's menstrual diseases.

    Method

    : In this review and library study, the views and opinions of some Muslim doctors and practitioners during the third and ninth centuries AH using their books and medical records on the causes and methods of treatment of women's menstrual diseases from a diagnostic point of view And therapeutic, were evaluated. To analyze and compare information available with other researchers, Women's Uterine Diseases, Menstrual Diseases, Gynecological Diseases, Islamic Medicine, Muslim Doctrine, Databases, Magiran, Irandoc, IranMedex, UpToDate, Google Scholar Search and Scientific Documentation Summarized.

    Findings

    This study shows that Muslim physicians have presented diverse and applicable theories and views on the symptoms and treatment of women's menstrual diseases  And recounts the surgical and medication procedures performed depending on the type of menstrual period women have And so, by introducing the important achievements of ancient Islamic medicine, some of the great history of this knowledge will be introduced to Muslim practitioners who are hereditary in order to provide grounds for restoring scientific and epistemic self-belief.

    Conclusion

    Innovation and creativity of Muslim physicians' treatment methods to cure women's uterine diseases in the period under discussion, and especially the causes and treatment of women's menstrual diseases, show that Muslim physicians, by thoroughly explaining and examining women's diseases, are appropriate and useful ways to remedy this. Diseases have been reported, and have been prescribed by arbitration, nutrition and suppository methods.

    Keywords: Muslim Doctors, Gynecological Diseases, Menstruation, Fertility, Infertility