فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم اسلامی انسانی
پیاپی 11 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رسول ثانوی فرد، محمد رضا فروزنده صفحات 1-12

    امروزه از کارکردها و رسالت های کلیدی فلسفه در کنار اهتمام به وظایف و کارکردهای علمی، رسالت های اجتماعی و فرهنگی فیلسوفان به شدت مورد تاکید قرار گرفته است. اگرچه کارکردهای آموزشی و پژوهشی فلسفه که شامل تولید، اشاعه و آموزش دانش و تربیت نیروی متخصص است، اهمیت خاصی دارد و جزو وظایف ذاتی فیلسوفان است، اما کارکرد فرهنگی و اجتماعی فلاسفه که شامل کمک به رشد و توسعه فرهنگی، آگاهی تاریخی، سرمایه فرهنگی، مشارکت اجتماعی و تجدید حیات جامعه، جامعه پذیری، تعالی معنوی و... است، اهمیت خاصی یافته و ضرورت توجه به آن به یک مسیله حیاتی بدل شده است، لذا با توجه به اهمیت و ضرورت این مسیله، هدف کلی پژوهش، بررسی کارکردهای فرهنگی و اجتماعی فلسفه و تحقق پذیری آن می باشد.
    تحقق هدف فوق و شناخت دقیق ابعاد مسیله، در گرو بررسی نظریه های موجود است. در راستای تحقق این مهم، مسیله پژوهش در پرتو نظریه کارکرد گرایی، با استفاده از روش تحقیق توصیفی مورد تحلیل قرار گرفته است که بر این اساس ارزیابی تفکر فلسفی به دور از خرافه پرستی و تعصب و خود مطلق بینی و پیش داوری با عزم جزم و تحمل سخن مخالفین رواج یافته و همه علوم را به خود نیازمند خواهد کرد.

    کلیدواژگان: کارکرد فرهنگی، کارکرد اجتماعی، کارکرد فلسفه، تعالی معنوی، نیاز علوم به فلسفه
  • اعظم امینی، زهرا کمالی صفحات 13-21

    محیط زیست تنها قربانی است که خاموش و بی صدا ذبح می شود و توان دفاع از خود را ندارد. در جرایم زیست محیطی عمدتا شاکی خصوصی که مستقیم قربانی جرم بوده و در پیگرد و تعقیب متهم، ذی نفع باشد وجود ندارد. دولتها بعنوان نماینده ملت ها و نماینده احاد اتباع خود متاسفانه در بسیاری از موارد، خودشان ناقض جدی محیط زیست می باشند. برای حمایت جدی از محیط زیست و نهادینه کردن حقوق محیط زیست در عرصه های ملی و منطقه ای و بین المللی، نهادهای نظارتی بین المللی و تشکل های غیر دولتی و مردم نهاد بهترین ملجا هستند که باید مورد شناسایی و توجیه قرار گیرند. در تحقیق پیش رو تلاش شده به این پرسش پاسخ داده شود که عمده ترین راهبرد نهادینه کردن حقوق محیط زیست چیست؟ استدلال و واکاوی صورت گرفته ضرورت توجه به نهادهای نظارتی حوزه بین الملل و تشکل های مردم نهاد در عرصه ملی و بین الملل را به خوبی تبیین می نماید. وارسی اسناد حوزه بین الملل ما را به این نتیجه رهنمون می شود که قوانین و مقررات موجود در خصوص حفاظت از محیط زیست باید از حالت توصیه ای خارج گردد و جنبه الزام آور پیدا کند. تعریف حقوق کیفری محیط زیست و کیفری شدن جرایم زیست محیطی ضمانت اجراء خوبی است که می تواند به نهادینه شدن حقوق محیط زیست کمک نماید.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل محیط زیست، سازمانهای مردم نهاد، حقوق بین الملل، دیوان کیفری بین المللی، جرایم زیست محیطی
  • زینب نادی، مهدی نجفی افرا صفحات 22-32

    بروز بحران‌ آب در کشورهای مختلف به ویژه در کشورمان نیاز و توجه جدی‌تر به راه‌حل‌ها را طلب می‌نماید. مهم‌ترین راه‌حل در این زمینه حکمرانی آب برای خروج از چنین بحران‌هایی است. تحقیق حاضر که به روش صورت گرفت اساسا بر مفهوم، کارویژه‌ها و فهم حکمرانی آب متمرکز بود. حکمرانی آب به کلیه فعالیت‌ها و نظام‌هایی اطلاق می‌شود که در فرآیند سیاستگذاری و تصمیم‌گیری درباره‌ی توسعه و مدیریت منابع آب نقش دارند. یافته ها نشان داد؛ حکمرانی آب دارای سه جزء اصلی است؛ سیاست‌های آب، قوانین آب، و تشکیلات مرتبط با آب است. در سیاست‌های آب اساسا اولویت استفاده از آب، تمرکززدایی، خصوصی‌سازی، حل و فصل تعارضات و انتقال آب دیده می‌شود در حالی که قوانین آب ارتباطات بین نوع منبع آب، ارتباطات بین منبع آب و سایر منابع آب، حقوق آب، حل و فصل تعارضات، پاسخگویی، دامنه‌ مشارکت بخش خصوصی را مدنظر قرار می‌دهد. تشکیلات مرتبط با آب نیز ساختار اداری آب، قابلیت‌های فنی، الگوهای تامین مالی، نیروی متخصص، مقررات، پاسخگویی و ظرفیت‌های اطلاعاتی را شامل می‌شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی آب، سیاستهای آب، قوانین آب، تشکیلات آب
  • پریوش ملکی صفحات 33-45

    هدف اصلی پژوهش حاضر، آسیب شناسی مطالعات انجام شده در حوزه بانکداری الکترونیک بوده است. بدین منظور پایگاه های علمی معتبر داخل کشور و خارج کشور مورد جستجو قرار گرفتند و در نهایت تعداد 94 مقاله انتخاب شدند. این مقالات از لحاظ حوزه موضوعی و روش شناسی مورد بررسی قرار گرفتند و در قالب هفت عنوان اصلی شناسایی و طبقه بندی شدند که عبارتند از: سنجش رفتار مشتری، توسعه خدمات، تاثیر فناوری بر بهبود عملکرد، استراتژی و مدل کسب و کار، مدیریت ریسک فناوری اطلاعات، مدیریت بازاریابی خدمات و آینده پژوهی فناوری اطلاعات در بانکداری. همچنین نتایج بررسی نشان داد که اغلب مطالعات در زمینه سنجش رفتار مشتری (مانند پذیرش فناوری، رضایت، نگرش، قصد استفاده و اعتماد) انجام شده اند و حوزه آینده پژوهی فناوری اطلاعات بانکی علی رغم اهمیت گسترده آن در محیط واقعی در سال های اخیر، مورد غفلت واقع شده است. اغلب مطالعات نیز با رویکرد کمی انجام شده اند و رویکردهای کیفی و آمیخته چندان مورد توجه قرار نگرفته اند و بنابراین تنوع اندکی در روش شناسی ها به چشم می خورد. در نهایت پیشنهادهایی برای مطالعات آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، فرا روش، فناوری اطلاعات، بانکداری
  • مهدی شجاع الدینی مهنی، محمدرضا علمی سولا، محمدرضا کمالی فر صفحات 46-55

    هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین محتوای اطلاعات حسابداری واظهارنظر حسابرسی با بازده سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است .جهت آزمون فرضیه های تحقیق نمونه ای متشکل از 102 شرکت از بین شرکت های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1389 تا 1394 انتخاب گردید. داده های موردنیاز جهت محاسبه متغیر های پژوهش، از بانک-های اطلاعاتی«تدبیر پرداز» و «ره‌آورد نوین» استخراج‌شده است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی، براساس ماهیت داده ها، ازنوع تحقیق کمی و براساس اهداف نیز از نوع تحقیق کاربردی به حساب می آید. نتیجه آزمون فرضیه اول نشان می دهد گزارش حسابرسی مقبول بر بازده سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتیجه آزمون فرضیه دوم پژوهش نشان می دهد گزارش حسابرسی مشروط بر بازده سهام تاثیر منفی و معناداری دارد. نتیجه آزمون فرضیه سوم پژوهش نشان می دهد محتوای اطلاعات حسابداری بر بازده سهام تاثیرمنفی و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: محتوای اطلاعات حسابداری، اظهارنظر حسابرسی، بازده سهام
  • مریم گمشاد صفحات 56-64

    از آنجا که بهبود کیفیت زندگی یکی از شاخص های پراهمیت در سلامت می‌باشد و با توجه به نقش خودبسندگی و آثار مترتب بر آن بر کلیه ابعاد زندگی و رابطه آن با بهبود کیفیت زندگی، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودبسندگی بر اساس مولفه اسلامی قناعت انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بانوان اعضاء موسسه فرهنگی فاطمیه بودند که در این پژوهش 30 نفر از آنها به روش داوطلبانه به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی 26 سوالی تکمیل و سپس در دو گروه 15 نفری بعنوان گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است که به گروه آزمایش طی 10 جلسه90 دقیقه‌ای آموزش خودبسندگی و نحوه عملی اجرای آن در زندگی آموزش داده شد و گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکردند. پس از اتمام دوره آموزشی، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، روش تحلیل کواریانس استفاده شد.
    نتایج نشان داد که آموزش خودبسندگی تفاوت معنی داری را در کیفیت زندگی و تمامی ابعاد آن در سطح 05/0 ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، خودبسندگی، قناعت، کیفیت زندگی، زنان
  • جعفر جاویدی صفحات 65-80

    تحقیق حاضر سعی دارد نقش علوم انسانی را در توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار دهد. در این راستا، سوال اصلی این گونه مطرح شده است که علوم انسانی چه تاثیر بر توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران داشته است؟ در پاسخ مقدماتی این فرضیه مطرح شده است که وجود عوامل و متغیرهای منفی تاثیرگذار در بعد آموزشی، پژوهشی و... باعث شده است تا علوم انسانی تاثیر چندانی در توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران نداشته باشد. روش تحقیق حاضر نیز مبتنی بر روش توصیفی – تحلیلی خواهد بود. به طور کلی، عواملی همچون خلط اسلامی‌سازی و بومی‌سازی، ناکارآمدی علوم انسانی صادراتی غرب، فقدان روش‌شناسی مناسب علوم انسانی اسلامی، نقش کم رنگ پژوهش در علوم انسانی، محدودسازی روش تحقیق در علوم انسانی به روش تجربی، چالش های نهادی و مشکلات آموزشی علوم انسانی باعث شده است تا نقش و تاثیر گذاری علوم انسانی بر روند توسعه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران با موانع و محدودیت های بسیاری مواجه شود.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، توسعه سیاسی، آموزش، پژوهش، اسلامی
  • احمد یوسفی صادقلو، زینب نوابی مقدم، هادی نجفی اصلی صفحات 81-90

    عنصر رنگ و مفاهیم مربوط به آن در یک اثر ادبی با احساس و ادراک خالق آن اثر پیوند دارد و بیان گر حالات عاطفی و خواسته-های درونی شاعر است و نمودار باورهای مردمی و فرهنگ جامعه است؛ این پژوهش سعی دارد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی کارکرد عنصر رنگ در شعر سبک آذربایجانی (دیوان خاقانی) بپردازد و کاربرد هنری و روان شناختی آن را در این نوع سبک نشان دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رنگ، یکی از عناصر بنیادین در خلق تصویرهای بدیع و ترکیب های زیبای شعر سبک آذربایجانی است. خاقانی به عنوان استاد سبک آذربایجانی، شاعری حساس و زودرنج است که به شدت تحت تآثیر وقایع روزگار خود بوده و چهره ی تاریک و افسرده ی زندگی، در اشعار او بازتاب گسترده ای دارد؛ لذا، بسامد رنگ های تیره و سیاه در قصاید او نسبت به رنگ های دیگر بالاتر است که نشان دهنده ی فکر ناامیدانه، سختی ها و نگرش منفی او به زندگی است. هم چنین بیان گر رنج ها و آشفتگی های شاعر در طول زندگی اوست.

    کلیدواژگان: روان شناسی رنگ، دیوان خاقانی، شعر سبک آذربایجانی، ادبیات بینا رشته ای
  • فاطمه کوه میشی صفحات 91-100

    تیوری انتقادی جنبشی فکری-فلسفی است که به دنبال نقد جامعه و فرهنگ در سرتاسر علوم اجتماعی و انسانی می‌پردازد. که دارای دو معنای کاملا مختلف با ریشه‌های متفاوت است. یکی ریشه در جامعه‌شناسی و دیگری ریشه در نقد ادبی دارد؛ که در بخش جامعه‌شناسی تیوری غالب در مکتب فرانکفورت که نگاهی انتقاد آمیز به استفاده ابزاری از علم و فلسفه دارد و پیشرفت های علمی را وسیله ای برای رهایی انسان می داند .در بخش نقد ادبی دیدگاهی به آینده پژوهی و اینده نگری دارد و می کوشد با تلفیق دو جریان فکری اثبات گرا و تعبیری؛ با گذر از این دو گانگی در ساختار ، ادارکی گسترده در مسیر مشارکت کنشگران در تکامل اجتماعی پدید ار شود. نظریه انتقادی تحت تاثیر مفاهیم نظریه پسا ساختارگرایانه و پسامدرن است.
    پژوهش پیش رو به بررسی مفهوم نظریه انتقادی پرداخته و بخصوص تاثیر و تاثر آن را در حسابداری در قالب یک پژوهش کتابخانه ای می پردازد . این پژوهش که براساس ساختار کتابخانه ای استوار می باشد برپایه خوانش ما از نوشته های موجود در مورد حسابداری و نظرات دیگر محققان در مورد نوشته های فیلسوف و طرفدار نهضت اصلاح گری جرمی بنتهام (1748-1832) می باشد . بنتهام براین باور بودکه شفافیت حسابداری باعث ارتقای پیشرفت اجتماعی و رفاه می شود، موردی است که ارزش مطالعه دارد، وبا معطوف کردن توجهش به نظارت بر امور اجتماعی, باعث ارتقای احتمال ذهنیت باز و شفافیت می شود؛ شفافیت مهمترین اصل نظارت است .در اینجا با نگاهی منتقدانه به موضوع مورد پژوهش نگاه شده است .

    کلیدواژگان: تیوری انتقادی، مکتب فرانکفورت، آینده پژوهی، حسابداری انتقادی
  • سیده مرضیه یثربی، مبینا قاسمی، افسانه کاظمی صفحات 101-115

    نقش مادر در تربیت کودک به لحاظ ارتباط تکوینی و حدود تاثیرات او با دیگر عوامل تربیت قابل مقایسه نیست. آموزه های اسلامی نگاه دقیق و جامعی به مسایل تربیت مبذول داشته و در این راستا توصیه هایی را بیان نموده است. نویسندگان با روش تحقیق کتابخانه ای و جستجو در آیات قرآن و روایات اسلامی، نقش مادر در تربیت کودک را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. در این میان ضمن ارایه تعریف واضحی از مفاهیمی نظیر تربیت، تعلیم، استعداد و کودک، جهاتی را که باید در تربیت کودک مد نظر قرار داد مورد نقد و بررسی قرار گرفت، جهاتی نظیر توجه به روح و روان کودک، توجه به بعد جسمانی و تغذیه کودک، پرورش صفات مطلوب در کودک، جهت دادن به فکر کودک و... . در همین راستا تبیین گردید که باید خود مربی یعنی مادر قبل از تربیت کودک، حایز شرایطی نظیر آگاهی و اطلاع، خودسازی و خودارزیابی، داشتن جهان بینی وسیع، جنبه الگویی، صبر، حوصله و اقتدار بوده باشد. از نظر اسلام تربیت در سه مرحله پیش از تولد، حین تولد و پس از تولد و خود مرحله پس از تولد در سه دوره هفت سالگی اول، دوم و سوم با اقتضاءات گوناگونش انجام می-پذیرد.

    کلیدواژگان: تربیت کودک، مادر، مراحل سه گانه تربیت، دوره های سه گانه تربیت
  • شهربانو یزدانی، بهرنگ اسماعیلی شاد، امیر رحیم پور صفحات 116-120

    هدف از پژوهش حاضر،مطالعه نقش واسطه ای ظرفیت جذب دانش در تاثیر یادگیری الکترونیکی براعتماد اجتماعی کارکنان تامین اجتماعی استان اردبیل است.این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی-پیمایشی است.واز پرسشنامه استاندارد برای جمع آوری داده ها استفاده شد.آلفای کرونباخ بدست آمده نشان دهنده پایایی پرسشنامه را تایید کرد.جامعه آماری این مطالعه کارمندان تامین اجتماعی استان اردبیل (400)نفر می باشد.و برای تحلیل داده ها از آزمون اسمیرنف وگلموگراف برای تعیین نرمال وغیر نرمال بودن جامعه و برای آزمون فرضیات آزمون های ضریب همبستگی،تحلیل عاملی تاییدی ومدلسازی معادلات ساختاری از نرم افزارهای لیزرل ،Spss21استفاده گردید.نتایج آزمون فرضیه ها نشان دهنده تاثیر مستقیم بین یادگیری الکترونیک بر روی اعتماد اجتماعی کارکنان و همچنین تاثیر یادگیری الکترونیک بر روی ظرفیت جذب دانش کارکنان دارد، همچنین نتایج پژوهش نشان داد ظرفیت جذب دانش در تاثیر یادگیری الکترونیک بر روی اعتماد اجتماعی کارکنان نقش میانجی را ایفا می کند بنابراین می توان نتیجه گرفت با ارتقای سطح یادگیری الکترونیک و کاهش آسیب‌های اجتماعی یادگیری الکترونیکی،می تواند بر افزایش اعتماد اجتماعی کارکنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: ظرفیت جذب دانش، اعتماد اجتماعی، یادگیری الکترونیکی، صداقت
  • مرجان سادات خلیفه سلطانی، جهانبخش رحمانی * صفحات 121-131

    هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه اساتید و دانشجویان دو دانشگاه مجازی اصفهان و صنعتی اصفهان در مورد عناصر اساسی آموزش مجازی بود. پژوهش توصیفی و به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش اساتید (30 نفر) و دانشجویان (428 نفر) دوره آموزش مجازی در دانشگاه‌ اصفهان و صنعتی اصفهان بودند. به روش نمونه گیری در دسترس 309 نفر از دانشجویان و 26 نفر اساتید در مطالعه شرکت کردند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گرد آوری شد. نتایج نشان داد که از دیدگاه اساتید و دانشجویان مطلوبیت محتوا در حد متوسط است. مطلوبیت زیرساخت‌های فناورانه از دیدگاه اساتید بالاتر از سطح متوسط(میانگین 50/3)و از دیدگاه دانشجویان، در سطح متوسط (میانگین 04/3)بود. مطلوبیت دسترسی به منابع آموزشی از دیدگاه اساتید بالاتر از متوسط (میانگین 45/3) و از دیدگاه دانشجویان کمتر از متوسط (میانگین 77/2) بود. نتایج تحقیق در زمینه مطلوبیت نظام سنجش و ارزشیابی از دیدگاه اساتید و دانشجویان به ترتیب میانگین هایی برابر با 20/3 و 84/2 نشان داد. بنابراین مطلوبیت نظام سنجش و ارزشیابی از دیدگاه اساتید بالاتر از سطح متوسط و از دیدگاه دانشجویان، کمتر از سطح متوسط می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد میزان مطلوبیت تعامل استاد و دانشجو از دیدگاه اساتید با میانگین 86/2 در حد متوسط و در مورد دیدگاه دانشجویان با میانگین 56/2 کمتر از متوسط است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشگاه مجازی، محتوای آموزشی، اساتید، دانشجویان
  • مهین حسن فامیان، رسول بهنام صفحات 132-138

    در این مطالعه درباره عبارت فعلی از ساختار ترکیبات فعلی بر اساس دیوان سنایی، چاپ اول به تصحیح دکتر مظاهر مصفا پرداخته شده است. رو ش تحقیق این مطالعه به شیوه کتابخانه ای بوده است، به این ترتیب که ابتدا به مطالعه کتاب های مربوط به دستور زبان فارسی و دیوان سنایی از نظر ساخت طبقه بندی و فیش برداری شده اند سرانجام سازماندهی فیش ها، اطلاعات موجود مورد بررسی قرار گرفته است، فعل رکن اصلی و هسته گزاره در دستور زبان فارسی و یکی از محورهای تحلیل سبکی در لایه نحوی زبان است. عبارت فعلی ، فعلی است که بیش از دو کلمه است و یکی از اجزای آن حرف اضافه بوده که بیشتر در آغاز می آید و از مجموع آنها یک معنی مجازی دریافت می شود.

    کلیدواژگان: ترکیبات فعلی، عبارت فعلی، دیوان سنایی
  • حسین رحمانی تیرکلائی صفحات 139-151

    از سال های بسیار دور در کشور شاهدیم که علوم انسانی در حاشیه است و تمرکز و توجه و منابع صرف علوم طبیعی می شود چرا که از نگاه سطحی، کوتاه مدت و نتیجه مدار، یافته های علوم طبیعی ؛ ملموس و سریع و در مقابل نتایج و بازدهی علوم انسانی طولانی و نسیه است؛ غافل از اینکه این علوم انسانی است که توان برنامه ریزی برای سایر علوم را دارد، تمدن، فرهنگ و ساختار جامعه را شکل می دهد؛ برای حل مسایل و چالش های موجود در ابعاد مختلف وجودی انسان نظیر فرهنگ، اجتماع، اقتصاد و... قادر به تولید و ارایه راه حل موثر، متناسب و مناسب است و... .در این مقاله با بررسی تحلیلی و تبیینی منابع علمی، دیدگاه های موجود درباره علوم انسانی و موانع توسعه علوم انسانی با تاکید بر جامعه علمی ایران، از ابعاد مختلف بررسی شده و ضمن اشاره به موانع عدم توسعه علوم انسانی در ایران و بیان مولفه های این عدم توسعه یافتگی در ابعاد بیرونی و درونی، راهکارهایی از جمله ارتقاء شانیت و مرجعیت علوم انسانی، حاکم نمودن علوم انسانی متناسب با هنجارها و ارزش های جامعه؛ توسعه علوم انسانی مبتنی بر تبیین و کشف معضلات و مسایل جامعه خودی و.. برای غلبه بر این موانع ذکر می گردد؛ جامعه متنی مورد مطالعه اسناد و مدارک علمی شامل مقالات و پایان نامه های مرتبط با اهداف مقاله است. ابزار جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز، فیش و برای تفسیر و تحلیل داده‌ها نیز از روش تحلیل محتوا استفاده شده است.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، توسعه، موانع
  • نادره السادات نجفی زاده، زهرا مرادیان، مهدی نبوی زاده صفحات 152-157

    فریدالدین محمد عطار نیشابوری عارف است یا شاعر؟ گروهی از پژوهش‌گران وی را شاعر عارف دانسته‌اند و جمعی دیگر به او عارف شاعر گفته‌اند در این پژوهش با روش تحلیلی نشان می‌دهیم که عطار با شناخت از جامعه و اعتزالی که نسبت به وحشیان و غارت‌گران ترک و مغول و تاتار و حتی کوتاه بینان به ظاهر دینی داشته، عرفان را ابزاری دانسته در مقابل تجاوزگران غارت‌گر. نشان داده ایم که عطار یک شاعر معتزلی است که در باور و اندیشه، پیرو و دنباله رو فردوسی بزرگ است. اما چون در زمانی که عطار زندگی می‌کرد، عارفان بزرگ، شاخص‌ترین افراد بودند و پیروان زیادی داشتند که می‌توانستند در مقابل هر باوری ایستادگی کنند، عطار نیز برای مقابله با بیگانگان غارت‌‌گر و با شناختی که از عرفان داشته و حتی خودش نیز عرفان را درک کرده بود، از این ابزار برای ایستادن در مقابل ظلم استفاده کرد و با تکیه بر دین استوار و حقیقی از دین سطحی‌نگر، اعتزال کرد.

    کلیدواژگان: عطار، عرفان، معتزلی، الگو
|
  • Pages 1-12

    Today, the key functions and missions of philosophy have been strongly emphasized, along with the pursuit of scientific duties and functions, the social and cultural missions of philosophers. Although the educational and research functions of philosophy, which include the production, dissemination and training of expert knowledge and training, are of particular importance and are among the inherent duties of philosophers, the philosophical and social function of philosophers, which includes the promotion of cultural development, historical awareness, cultural capital , Social participation and community revitalization, socialization, spiritual transcendence, etc., have become of particular importance and the need to pay attention to them has become a vital issue, so given the importance and necessity of this issue, the overall purpose of the research, An examination of the cultural and social functions of philosophy is its feasibility.
    The realization of the above objective and the exact understanding of the dimensions of the problem depend on the examination of the existing theories. To this end, the problem of research in the light of functionalist theory has been analyzed using a descriptive research method, on the basis of which the evaluation of philosophical thinking away from superstition, prejudice, self-authoritarianism and prejudice. Arbitrary judgment will prevail with the dogma of the opposition and will require all the sciences.

  • Pages 13-21

    The environment is the only victim that is silently slaughtered and unable to defend itself. In environmental crimes, there is mainly no private plaintiff who is directly a victim of the crime and is interested in prosecuting the accused. Governments as Representatives of Nations and Representatives of Citizens Unfortunately, in many cases, they themselves are in serious violation of the environment. International monitoring bodies and nongovernmental organizations and NGOs are the best practices to be identified and justified for serious environmental protection and institutionalization of environmental rights in national, regional and international arenas. In the present study, it has been attempted to answer the question of what is the main strategy of institutionalizing environmental rights? The reasoning and the analysis explain the need to pay attention to the oversight bodies of the international arena and the NGOs in the national and international arena. A review of our International Documentation leads us to conclude that existing laws and regulations on environmental protection must go out of their way and become binding. Defining environmental criminal law and criminalizing environmental offenses is a good guarantee that it can help institutionalize environmental rights.

  • Pages 22-32

    The emergence of a water crisis in different countries, especially in our country, requires more serious attention to solutions. The most important solution in this area is water Governance (WG) to get out of such crises. The present study, which was conducted in documentary method, was mainly focused on the concept, subjects and understanding of water governance. Water governance refers to all activities and systems that are involved in the policy making and decision making process on water resource development and management. The findings show that water governance has three main components: water policy, water regulations, and water related organizations. In water policy, priority is given to the use of water, decentralization, privatization, conflict resolution and water transfer, while water law links between water resources and water resources, water rights, conflict resolution, Responsiveness takes into account the scope of private sector participation. The water related organization also includes the administrative structure of water, technical capabilities, financing patterns, specialist force, regulations, and accountability and information capacities.

  • Pages 33-45

    The purpose of this paper is to analyze subjects and methodologies used in electronic banking (e-banking) studies in order to pave the way for researches in this area. For this purpose, various scientific databases were searched and finally 94 papers were selected to analyze. As a result, seven major categories were identified as follows: customer behavior measurement, service development, performance improvement, strategy and business model, information technology risk management, marketing management and future studies. The majority of studies were performed in the customer behavior measurement category and the future studies category were neglected. Analysis and critique of methodologies are also presented.

  • Pages 46-55

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the content of accounting information and audit opinion and the return on equity in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. To test the hypotheses of a sample survey of 102 companies among the companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period Was selected from 2010 to 1394. Data needed for calculating the research variables have been extracted from Tadbir Pard and 'New Research' databases. The current research is descriptive-correlation research, based on the nature of the data, quantitative research based on Objectives are considered as applied research. The result of the first hypothesis test shows that the audited report has a positive and significant effect on the return on equity. The result of the test of the second hypothesis of the research shows that the audited report has a negative and significant effect on the stock returns. The results of the third hypothesis of the research show that the content of accounting information has a negative and significant effect on stock returns.

  • Pages 56-64

    Since improving quality of life is one of the most important indicators in health and considering the role of self-efficacy and its related effects on all aspects of life and its relation with quality of life improvement, this study aimed to investigate the effectiveness of self-efficacy education based on Islamic component of contentment. Was performed. The statistical population of this study consisted of all female members of Fatemieh Cultural Institute. In this study, 30 volunteers were selected as the statistical sample and completed the WHO Quality of Life Questionnaire-Questionnaire and then divided into two groups of 15 as experimental and control groups. Controls were assigned. The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test with control and experimental group. The experimental group was trained in 10 sessions of 90 minutes self-efficacy training and its practical implementation in life and the control group did not receive any training. After completing the training, post-test was performed for both groups and covariance analysis method was used to analyze the data.
    The results showed that self-efficacy training made a significant difference in quality of life and all its dimensions at 0.05 level.

  • Pages 65-80

    The present study seeks to examine the role of the humanities in the political development of the Islamic Republic of Iran. In this regard, the main question is how has the humanities affected the political development of the Islamic Republic of Iran? In the introductory answer to this hypothesis, it has been suggested that the existence of negative factors and variables affecting the educational, research, etc. dimensions has caused the humanities to have little effect on the political development of the Islamic Republic of Iran. The present research method will be based on descriptive-analytical method. In general, factors such as the confusion of Islamization and localization, inefficiency of Western export humanities, lack of proper methodology of Islamic humanities, low role of research in the humanities, limitation of research methods in the humanities experimentally, institutional challenges and educational problems of the humanities It has caused the role and impact of the humanities on the process of political development in the Islamic Republic of Iran to face many obstacles and limitations.

  • Pages 81-90

    The element of color and its related concepts in a literary work is related to the feeling and perception of the creator of that work and expresses the poet's emotional states and inner desires and is a diagram of popular beliefs and culture of the society; this research tries to use descriptive-analytical method To critique the function of the element of color in the poetry of the Azerbaijani style (Khaghani's Divan) and to show its artistic and psychological application in this type of style. The results show that color is one of the basic elements in creating original images and beautiful combinations of Azerbaijani style poetry. As a master of Azerbaijani style, Khaghani is a sensitive and quick-witted poet who is strongly influenced by the events of his time and the dark and depressed face of life is widely reflected in his poems; therefore, the frequency of dark and black colors in his poems is higher than other colors. It shows his desperate thoughts, difficulties and negative attitude towards life. It also reflects the poet's suffering and turmoil throughout his life.

  • Pages 91-100

    Critical theory is an intellectual-philosophical movement that seeks to critique society and culture throughout the social sciences and humanities. Which has two completely different meanings with different roots. One is rooted in sociology and the other is rooted in literary criticism; It takes a look at futurism and futurism and tries to combine these two positivist and interpretive currents of thought; by going through this dichotomy in structure, a broad administration is created in the path of actors' participation in social evolution. Critical theory is influenced by the concepts of poststructuralist and postmodern theory.
    The present study examines the concept of critical theory and deals in particular with its impact on accounting in the form of a library study. This research, which is based on the library structure, is based on our reading of existing writings on accounting and other scholars' views on the writings of the philosopher and proponent of the Jeremy Bentham Reform Movement (1748-1832). Bentham believed that accounting transparency promotes social progress and well-being, which is worth studying, and by focusing on social affairs, it promotes the possibility of open mindedness and transparency; transparency is the most important principle of oversight. A critical look has been made at the subject.

  • Pages 116-120

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of knowledge absorption capacity in the effect of electronic learning on social trust of social security personnel in Ardabil province. This research is applied in terms of applied and descriptive-survey method. A standard questionnaire was used for data collection. The obtained Cronbach's alpha confirmed the reliability of the questionnaire. The statistical population of this study was customs officials of Ardabil province (400). For data analysis, the Smirnov test and the Gramograph for The determination of normal and non-normality of the society and for testing the assumptions of correlation coefficient, confirmatory factor analysis and structural equation modeling from SPSS software, were used. The results of the hypothesis test show the direct impact of e-learning on employee social trust Also, the impact of e-learning on capacity The results of the research showed that knowledge absorption capacity in the effect of e-learning on the social trust of employees plays a mediating role. Therefore, it can be concluded that by enhancing the level of electronic learning and reducing the social harm of electronic learning, it can increase confidence Effective social staff.

  • Pages 132-138

    In this study on the current expression of the structure of current compounds based on the Sanai Court, the first edition has been corrected by Dr. Mazaher Musafa. The research method of this study was library method, so that first the books related to Persian grammar and Divan Sanai were studied and classified in terms of construction. Finally, the existing information was examined. The verb is the main element and the core of the proposition in Persian grammar and is one of the axes of stylistic analysis in the syntactic layer of language. The present participle is the present participle, which is more than two words, and one of its components is the preposition, which comes more at the beginning, and from the sum of them a virtual meaning is received.

  • Pages 139-151

    For many years, we have been witnessing that the humanities are on the margins in Iran, and the focus, attention and resources are spent on the natural sciences, because from a superficial, short-term and result-oriented point of view, the findings of the natural sciences are tangible and fast. The efficiency of the humanities is long and creditworthy; unaware that it is the humanities that have the ability to plan for other sciences, they shape civilization, culture, and the structure of society; to solve problems and challenges in various dimensions of human existence such as culture. , Community, economy, etc. is able to produce and provide an effective, appropriate and appropriate solution, etc. In this article, by analyzing and explaining the sources of A. Lami, the existing views on the humanities and obstacles to the development of the humanities with emphasis on the Iranian scientific community, examined from various dimensions and while pointing to the obstacles to the development of the humanities in Iran and expressing the components of this underdevelopment in external and internal dimensions, Strategies such as promoting the dignity and authority of the humanities, governing the humanities in accordance with the norms and values of society; The study of scientific documents includes articles and dissertations related to the objectives of the article. Data collection tools are required, and the method of content analysis has been used to interpret and analyze the data.

  • Pages 152-157

    Is Farid al-Din Muhammad Attar Neyshabouri a mystic or a poet? Some scholars have called him a mystic poet, while others have called him a mystic poet. Has considered mysticism as a tool againstRobber rapists. We have shown that Attar is a Mu'tazilite poet who is a great follower and follower of Ferdowsi in belief and thought. But because the great mystics were the most prominent people at the time of Attar's life, and they had many followers who could stand against any belief, Attar also plundered to deal with alien strangers and with his knowledge of mysticism and even he himself understood mysticism. He used this tool to stand up to oppression and relied on a firm and true religion from a superficial religion.