فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، تابستان 1401)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد اسکندری ثانی*، سحر سفالگر صفحات 7-40

    کیفیت مولفه های کالبدی سازنده فضاهای شهری و ارتباط آن با احساس امنیت، موجبات سرزندگی در فضاهای شهری را فراهم میکند. این مقاله با هدف شناسایی مولفه های کالبدی و تحلیل شدت تاثیر هر کدام در کیفیت احساس امنیت در خیابان معلم و پاسداران شهر بیرجند انجام گرفته است. شاخص های کالبدی فضای شهری مطلوب که در احساس امنیت شهروندان تاثیرگذار هستند، با توجه به مدل مکان پایدار، شامل عملکردی(دسترسی ها و اتصالات فضا، دسترسی به حمل و نقل عمومی، اختلاط کاربری، کیفیت شبکه معابر، ایمنی پیاده رو برای گروه های خاص، حیات شبانه و کیفیت ساختار ابنیه)، تجربی_زیبایی شناختی(خوانایی، کیفیت و کمیت مبلمان شهری، نورپردازی مناسب فضا، آلودگی محیطی، مقیاس و محصوریت فضا، نفوذ پذیری بصری، کیفیت رنگ آمیزی فضا، وجود سلسله مراتبی از فضاهای باز، رعایت سلسله مراتب بین فضاهای همگانی و فضاهای خاص، انتظام بصری در نمای ابنیه و مالکیت) و زیست محیطی(پوشش گیاهی، شنیده شدن صدای کمک خواهی افراد) می باشند. با شناخت محدوده ی مورد بررسی، شاخص های استخراج شده از طریق پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفته اند. تعداد 120 عدد پرسشنامه در اختیار کاربران فضا قرار گرفت و نتایج آن با استفاده از نرم افزارspss به روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شده است. یافته های حاصل نشان داد که شدت تاثیر شاخص های دسترسی به حمل و نقل عمومی، حیات شبانه، اختلاط کاربری، نورپردازی مناسب فضا، آلودگی محیطی و دسترسی ها و اتصالات فضا در خیابان معلم و شاخص های کیفیت شبکه معابر، کیفیت ساختار ابنیه، نفوذپذیری بصری، خوانایی و آلودگی محیطی در خیایان پاسداران از نظر کاربران فضا در احساس امنیت بیشتر از سایر موارد است. از جمله اقدامات موثر برای افزایش احساس امنیت و پویاسازی خیابان پاسداران، بهره گیری از پتانسیل پارک وحدت و میدان قدس جهت استقرار فعالیت های شبانه روزی در محدوده ی آن ها است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، فضاهای شهری، مولفه های کالبدی، مدل مکان پایدار، بیرجند
  • فواد پورآرین، الهام ملک زاده، کاظم میقانی، محمد بقائی شیره جینی صفحات 41-76

    جمشید جمشیدیان (ارباب جمشید)، اولین نماینده ی زرتشتیان در مجلس شورای ملی، تاجر و صراف بزرگ اواخر قاجار بود. وی کار خود را با کارگری در بزازی شروع کرد و بهتدریج صراف بزرگ و ثروتمند عصر خود شد. تجارتخانه جمشیدیان در اکثر شهرهای بزرگ ایران و کشورهای مختلف شعبه داشت. بهدلیل وسعت فعالیت صرافی جمشیدیان، به بانک جمشیدی هم مشهور بود. جمشیدیان نقش عمده ای در مبادلات داخلی و بین المللی اعتباری و مالی ایران ایفا کرد. منافع عمده حاصل از این حجم وسیع مبادلات تجاری و صرافی، به سرمایه گذاری جمشیدیان در عرصه املاک و مستغلات در تهران و سایر شهرها، بالغ بر 37 آبادی در سراسر ایران انجامید. از آن جمله، املاک جمشیدیان در روستاهای سلامی و سده بود.مقاله حاضر، با هدف تحلیل و تبیین نحوه مالکیت دو منطقه ی سلامی و سده توسط ارباب جمشید و پس از آن، بر آن است به چگونگی مالکیت و مسایل مالیاتی و نحوه ی اخذ مالیات دو منطقه مذکور پاسخ دهد.اسناد منتشر نشده خانواده جمشیدیان و اسناد آرشیو ملی ایران، منابع اصلی این مقاله را تشکیل می دهد که در چارچوب سندپژوهی و با بهره گیری از روش تحقیق اسنادی با شیوه توصیفی- تحلیلی پس از استنساخ، مطالعه اسناد و با توجه به خلا مطالعاتی موجود، تلاش شده به سوالات فوق پاسخ داده شود.دستاورد پژوهش حاکی از این است که: منافع اقتصادی مترتب بر منطقه، ارزش ملکی و محصول آوری آن را دو چندان کرده و تاجر و صراف بزرگی چون ارباب جمشید را مشتاق به سرمایه گذاری و مالکیت اراضی سلامی و سده نموده است. این در حالی بود که تعیین، دریافت و پیگیری مالیات منطقه مغشوش و تابع شرایط اقلیمی و بسته به تصمیم حاکمان و مباشران بود. ضمن این که تحولات و سیر قوانین مالیات بردرآمد، نامنظم و بعضا سیر قهقرایی طی کرده است.واژه های کلیدی: سده، سلامی، ارباب جمشید، قوام السلطنه، مالیات، املاک

    کلیدواژگان: سده، سلامی، ارباب جمشید، قوام السلطنه، مالیات، املاک
  • مهدی دهمرده پهلوان*، حسن باصفا، بهاره مقدم، علی کریمی کیا صفحات 77-104

    سنگ نگاره ها یا نقوش صخره ای یکی از نخستین هنرهای بشری برای تجلی عواطف و دیده های خود از محیط پیرامونش بوده است. در ایران، شواهد هنر صخره ای را می توان در اغلب مناطق کوهستانی که به نحوی زندگی کوچ نشینی یا رمه داری در آن جریان دارد مشاهده نمود. مجموعه سنگ نگاره های باستانی کال سیر، سیر خردو و مهدوا در منطقه شمال شرق ایران، در شهرستان طرقبه شاندیز واقع شده اند. در این منطقه تعداد کثیری از سنگ نگاره ها با موضوعات متنوع وجود دارد که بررسی این آثار با توجه به قدمتشان می تواند جنبه های تاریکی زندگی ساکنان این حوزه را نمایان سازد. در این پژوهش مطالعه نقوش صخره ای «مجموعه طرقبه شاندیز» با هدف شناسایی و پرداختن به علل و چرایی رسم نقوش صخره ای صورت گرفته است و هدف اصلی تحلیل معانی نقش مایه ها، بازسازی اقتصاد معیشتی و زیست محیط این منطقه بر اساس سنگ نگاره های نویافته در منطقه است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و بررسی میدانی انجام شده است. نتایج این پژوهش با توجه به تکنیک ساخت و تحلیل نقوش حاکی از آن است که این سنگ نگاره ها متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد است و در سه گروه انسانی، حیوانی و نمادین قابل طبقه بندی هستند. این نقوش، برخاسته از عقاید و محیط زیستی که در آن ساکن بوده اند شکل گرفته اند و اقوام خالق این نقوش دامداران کوچ رو بوده اند و این نقوش بازتابی از معیشت آن ها بوده است.

    کلیدواژگان: شمال شرق ایران، طرقبه شاندیز، هنر صخره ای، سنگ نگاره، نقش مایه
  • نبی الله ایدر*، لیلا شجاعی، ناصر حجازی صفحات 105-140

    در جوامع کنونی به علت گسترش فناوری اطلاعات، تنوع روز افزون کالاها و تفاوت تجارب نسل فعلی از نسل پیشین شاهد ظهور سبک های زندگی جدید یا به اصطلاح مدرن در جامعه هستیم که به دلیل عدم همخوانی با ارزش ها اسلامی جامعه ایران منجر به آسیب های اجتماعی در بین قشر نوجوان می شود. هدف بررسی رابطه سبک زندگی مدرن با نگرش به آسیب های اجتماعی در بین دانش آموزان دختر دوره دوم شهر بیرجندسال 1399 بود. که با روش پیمایش وابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر 18-16 ساله بیرجند سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 360 نفر تعیین شد و با استفاده از شیوه نمونه گیری طبقه ای و خوشه ای به طور ترکیبی، انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های محقق ساخته سبک زندگی مدرن و پرسشنامه استاندارد نگرش به آسیب های اجتماعی ساخت یافته تیمورتاش(1389)، جمع آوری گردید.برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمون های ضریب همبستگی با نرم افزار spss24 و تحلیل عامل تاییدی با نرم افزار Amos25 استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ، محاسبه و مناسب ارزیابی شد که بر اساس آن ضریب متغیرهای پژوهش و ابعاد آن بیش از 0.7 بود. با به کارگیری آمار استنباطی رابطه متغیرهای پژوهش از هم سنجیده شد که رابطه همه متغیرها مورد تایید قرار گرفت. نتایج همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری نشان داد که ارتباط معنادار و مستقیمی بین سبک زندگی مدرن با نگرش به آسیب های اجتماعی وجود دارد. نتایج نشان داد که یکی از اصلی ترین مولفه هایی که موجب افزایش آسیب های اجتماعی می شود، سبک زندگی مدرنی است که نوجوانان اتخاذ می کنند و نتایج تحقیق از رابطه دو متغیر فوق با هم حمایت می نماید؛ به عبارت روشن تر هر چه گرایش دختران نسبت به اتخاذ سبک زندگی مدرن بیشتر باشد احتمالرفتارهای آسیب زا افزایش می یابد. با نرم افزار Amos25 و رسم مدل مقدار تغییرات متغیر آسیب های اجتماعی به وسیله سبک زندگی مدرن تبیین شد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی مدرن، آسیب های اجتماعی، دانش آموزان، بیرجند
  • فاطمه طاهرپور*، حسین فلاحی صفحات 141-164

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی عزت نفس سازمانی در رابطه بین سایش اجتماعی و سکوت سازمانی انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی با تاکید بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 98-97 به تعداد 323 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 175 نفر برآورد گردید و گزینش آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده صورت گرفت. برای سنجش متغیر سکوت سازمانی از پرسشنامه ونداین و همکاران (2003)، برای سنجش سایش اجتماعی از پرسشنامه دافی (2002) و برای سنجش عزت-نفس سازمانی از پرسشنامه پیرس و همکاران (1989) استفاده شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و به ترتیب برابر با 93/0، 95/0 و 96/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک دو نرم-افزار SPSS و Amos صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که روابط بین متغیرهای پژوهش در سطح 05/0 معنادار بود به گونه ای که با افزایش یک انحراف استاندارد در نمره سایش اجتماعی، سکوت سازمانی 27/0 انحراف استاندارد افزایش خواهد یافت و با افزایش یک انحراف استاندارد در عزت نفس سازمانی، سکوت سازمانی 34/0- انحراف استاندارد کاهش خواهد یافت. علاوه بر آن عزت نفس سازمانی نقش میانجی بین سایش اجتماعی و سکوت سازمانی ایفا می کند. الگوی معادلات ساختاری از برازش خوبی برخوردار بود و همه شاخص های برازش الگو در دامنه قابل قبول قرار داشتند. نتایج حاکی از آن بود که سایش اجتماعی باعث کاهش عزت نفس سازمانی می شود و کاهش عزت نفس، رفتارهای ناسالم سازمانی از جمله سکوت را افزایش خواهد داد. بنابراین لازم است سازمانها، راهکارهای عملی جهت کاهش سایش اجتماعی اندیشیده و پیاده سازی کنند تا از طریق بهبود تعاملات بین فردی، سکوت سازمانی را رفع کنند.

    کلیدواژگان: عزت نفس سازمانی، سایش اجتماعی، سکوت سازمانی، اعضای هیات علمی
  • فائزه فاطمی*، زهرا علیزاده بیرجندی، مجتبی خلیفه صفحات 165-194

    یکی از موضوعات مهم شایان توجه در مطالعات تاریخ محلی خراسان، پژوهش در باب تاریخ اقتصادی خراسان است. با توجه به اهمیت این گونه پژوهش ها، مقاله حاضر به بررسی تجارتخانه های مشهد در عصر پهلوی اختصاص دارد. بر اساس اهداف پژوهش در این مقاله فعالیت های تجاری تجارتخانه های مشهد و کارکردهای مختلف تجار و نیز تبیین کارکردهای فرهنگی تجارتخانه های مشهد مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی است و با اتکا به اسناد آرشیوی آستان قدس و کتابخانه ملی و برخی از اسناد محلی صورت گرفته است و دستاوردهای حاصل از این پژوهش حاکی از ارتباطات و تعاملات تجارتخانه های مشهد با سایر شهرهای کشور همچون تهران، رشت، یزد و بیرجند است و همچنین ارتباطات بازرگانی و مبادلات آن ها با تجارتخانه های کشورهایی نظیر روسیه و آلمان است. علاوه بر این، یافته های این پژوهش نشان می دهد تجارتخانه های مشهد در دوره مورد مطالعه، علاوه بر کارکردهای تجاری، دارای کارکردهای متنوعی در عرصه های اجتماعی که شامل مشارکت تجار در امور اجتماعی و هر آنچه به رفاه شهروندان مشهدی مربوط می شود، است. نمونه ای از این کارکرد را می توان در احداث مدارس، احداث مساجد و حمام، ساختن سراها، پل ها، کاروانسراها و... که در آن مشارکت داشتند، مشاهده کرد. در بخش کارکرد مذهبی نیز می توان به اقداماتی همچون مرمت امام زاده ها، آذین بندی بازارها به مناسبت جشن های مختلف اشاره کرد. در میان کارکردهای سیاسی نیز می توان نامه های اعتراض آمیز تجار به دولت و تلاش سازمان یافته تجار و بازاریان را برای تشکیل مجلس وکلای تجار، تاسیس شورا، شرکت در گروه های ضد استبدادی چون جبهه ملی، نهضت آزادی و... برشمرد.

    کلیدواژگان: تجارتخانه، تجار، خراسان، مشهد، پهلوی، تاریخ اقتصادی
|
  • Mohammad Eskandari Sani *, Sahar Sofalgar Pages 7-40

    The quality of the physical components that make up urban spaces and their relationship with the feeling of security, provides vitality in urban spaces. This article aims to identify the physical components in the quality of feeling safe in Moallem and Pasdaran streets of Birjand city. Physical indicators of optimal urban space that affect the sense of security of citizens, according to the model of sustainable space, including performance (access and space connections, access to public transport, land use mixing, road network quality, sidewalk safety for groups Specific, nightlife and quality of building structure), experimental_ cognitive_ aesthetics (readability, quality, and quantity of urban furniture, appropriate space lighting, environmental pollution, scale and confinement of space, visual permeability, quality of space painting, the hierarchy of open spaces, observance The hierarchy between public and private spaces is the visual order in the facade of buildings and property) and the environment (vegetation, the sound of people asking for help). the extracted indicators were evaluated through a questionnaire. 120 questionnaires were provided to space users and the results were analyzed using SPSS software using Pearson correlation coefficient and linear regression. The findings showed that the intensity of the impact of public transportation access indicators, nightlife, land use mixing, adequate space lighting, environmental pollution and space accesses and connections in Moallem Street and quality network indicators of passages, building structure quality, permeability Visual, legibility and environmental pollution in Pasdaran alleys are more important for space users in terms of security. One of the effective measures to increase the sense of security and dynamism of Pasdaran Street is to use the potential of Vahdat Park and Quds Square to establish round-the-clock activities in their area.

    Keywords: Sense of security, Urban Spaces, Physical components, Sustainable Location Model, Birjand
  • Fouad Pourarian, Elham Malekzadeh, Kazem Meighani, Mohammad BaghaieShirejini Pages 41-76

    Jamshid Jamshidian (Arbab Jamshid), the first Zoroastrian representative in the National Assembly, was a great merchant and money changer of the late Qajar period. He began his career as a laborer in the sewing industry and gradually became the great and wealthy money changer of his time. Jamshidian's trading house had branches in most of the big cities of Iran and different countries. Due to the size of the Jamshidian exchange activity, it was also known as JamshidiBankJamshidian played a major role in Iran's domestic and global credit and financial exchanges. The huge profits from this large volume of trade and exchange exchanges led to Jamshidian's investment in real estate in Tehran and other cities, amounting to 37 settlements throughout Iran. Among them, Jamshidian's property was in the villages of Salami and Sedeh.The present articleaimsto analyze and explain the ownership of the two regions of Salami and Sedeh by Arbab Jamshid and after that, tries to answer the question of ownership and tax issues and how to receive taxes in the two mentioned regions.The result of the research indicates that the economic benefits of the region have doubled the value of the property and its productivity, and have made merchants and large money-changers such as Arbab Jamshid eager to invest and own lands in Salami and Sedeh.These decisions took place while the assessment, collection, and follow-up of taxes in the region were disarranged and subject to climatic conditions, depending on the decisions of the rulers and administrators. At the same time, the evolution of tax laws had been irregular and sometimes regressive.

    Keywords: Sedeh, Salami, Arbab Jamshid, Ghavam Al-Saltanah, Taxes, Real Estate
  • Mehdi Dahmardeh Pahlavan *, Hasan Basafa, Bahareh Moghadam, Ali Karimikia Pages 77-104

    In archaeology rock art is human-made markings placed on natural surfaces, typically vertical stone surfaces. A high proportion of surviving historic and prehistoric rock art is found in caves or partly enclosed rock shelters; this type also may be called cave art or parietal art. A global phenomenon, rock art is found in many culturally diverse regions of the world. In Iran, evidence of rock art can be seen in most mountainous areas where nomadic or herding life takes place. The collection of ancient lithographs of Kalsir, Sir Khordoo and Mohadava are located in the northeastern region of Iran, in the city of Torqabeh Shandiz. In this area, there are a large number of petroglyphs with various subjects, and the study of these works, considering their antiquity, can reveal the dark aspects of the life of the inhabitants of this area. Since these motifs are related to livelihood, studying these motifs can reconstruct aspects of the life of the primitive inhabitants of this region. This field has a valuable rock art that has been related to each other due to the similarity of the designs. In this study, the study of rock motifs of "Shandiz Torqabeh Collection" has been done with the aim of identifying and addressing the causes and reasons for drawing rock motifs and the content analysis and matching method has been used. The data of this research have been collected from the field survey method and library studies. The results of this study indicate that the motifs are in three groups: human, animal and symbolic.

    Keywords: Northeast of Iran, Torqabeh Shandiz, Rock art, lithography, Motif
  • Nabiyollah Eider *, Layla Shojaei, Naser Hejazi Pages 105-140

    In today's societies due to the spread of information technology, the difference between the experiences of the current generation and the previous generation, we see the emergence of new lifestyles in society that can lead to social harm due to non-compliance with Islamic values ​​and norms of Iranian society. Modern was one of the second-year female students in Birjand with a view to social harms.It was done using the survey method and a questionnaire. The research population consists of 16-18 year old female students in Birjand in the academic year 1399. The sample size was determined by Cochran's formula, 360 people and stratified and cluster sampling methods were selected. Data were collected through researcher-made questionnaires of modern lifestyle and standard orientation to structured social harms of Timur Tash.To analyze the research data, correlation coefficient tests with spss24 software and confirmatory factor analysis with Amos25 software were used. The reliability of the questionnaire was calculated and evaluated using Cronbach's alpha method, based on which the coefficient of research variables and its dimensions was more than 0.7. The inferential statistics of the relationship between the research variables were measured and the relationship of all variables was confirmed. That is, the results of Pearson correlation and structural equations showed that there is a significant and direct relationship between modern-lifestyle and attitudes toward social harms.The results showed that one of the main components that increase social harms in society is the modern-lifestyle adopted by adolescents and young people and the results of the present study support the relationship between these two variables; In other words, the more girls tend to adopt a modern lifestyle, the more likely they are to develop harmful behaviors. Using Amos25 software and drawing the model, the amount of dependent variable changes was explained by independent variables.

    Keywords: modern lifestyle, Social harms, Students, Birjand
  • Fateme Taherpour *, Hosein Fallahi Pages 141-164

    The aim of this study was to investigate the mediating role of organizational self-esteem in the relationship between social undermining and organizational silence. Method of research was descriptive-correlational. The statistical population of the study included 323 faculty members of Birjand University in the academic year of2017-2018. The sample size was estimated at 175 people using Morgan table and their selection was done using simple random. In order to measure the organizational silence variable, the questionnaire Vendine et al. (2003) used the Duffy questionnaire (2002) to measure social undermining and Peers et al (1989) questionnaire was used to measure organizational self-esteem. The reliability of the questionnaires was verified using Cronbach's alpha coefficient and was 0/93,0/95 and 0/96. Data analysis was performed at descriptive and inferential levels (Pearson correlation, analysis of variance and structural equation modeling). It was done with the help of SPSS and Amos software. The results showed that the relationships between research variables were significant at the level of 0.05 . So by increasing a standard deviation in the score of social undermining, organizational silence will increase by 0.27 standard deviation and by increasing a standard deviation in organizational self-esteem. , Organizational silence 0.34 - Standard deviation will be reduced. In addition, organizational self-esteem plays a mediating role between social undermining and organizational silence. The pattern of structural equations had a good fit and all the fit indices of the pattern were in the acceptable range. According to the research findings, it can be said that, since abrasive behaviors lead to an increase in unhealthy behaviors and thus reduce positive and constructive interactions, so organizations, including universities, need to reduce and eliminate this Behaviors try.

    Keywords: organization based self-esteem, Social Undermining, organizational silence, Birjand University, Faculty Members
  • Faeze Fatemi *, Zahra Alizade Birjandi, Mojtaba Khalife Pages 165-194

    One of the important topics in the study of local history of Khorasan is research on the economic history of Khorasan . Due to the importance of such research, the present article is dedicated to the study of Mashhad businesses in the Pahlavi era. Based on the objectives of the research in this article, the commercial activities of Mashhad businesses and the various functions of traders have been analyzed and studied. This research is descriptive - analytical and is based on the archival documents of Astan Quds and the National Library and some local documents. The results of this study indicate the connections and interactions of Mashhad businesse s with other cities in the country such as Tehran, Rasht, Yazd, Birjand, as well as trade relations and their exchanges with businesses such as Russia and Germany . In addition, the findings of this study show that Mashhad businesses in the study period, in addition to commercial functions, have various functions in social areas, including the participation of businessmen in social affairs and everything related to the welfare of Mashhad citizens. An example of this function can be seen in the construction of schools, mosques and baths, houses, stairs, caravanserais, etc., which participated. Among the political functions, we can mention the protesting letters of the merchants to the government and the organized efforts of the merchants and bazaars to form the Bar Association, establish the council, participate in anti-authoritarian groups such as the National Front, the Freedom Movement, and so on.

    Keywords: Business House, merchants, Khorasan, Mashhad, Pahlavi, Economic History