فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 81 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلی عاقبتی ملکی، علی عاقبتی ملکی، علی فتوحی، صنم نامی* صفحات 249-265

    کاندیدا آلبیکنس شایع ترین عامل کاندیدیازیس مهاجم بوده ولی در سال های اخیر بروز عفونت های ناشی از گونه های دیگری همچون کاندیدا کروزه ای، کاندیدا گلابراتا، کاندیدا تروپیکالیس، کاندیدا پاراپسیلوزیس و کاندیدا لوزیتانیا رو به افزایش است. در دهه اخیر روش های درمانی کاندیدیازیس مهاجم به طور کلی تغییر کرده است و یک درمان موفقیت‫ آمیز وابسته به شروع به موقع درمان، انتخاب داروی موثر و عدم مقاومت قارچ به آن داروی خاص می باشد. از طرف دیگر مصرف گسترده داروهای تضیعف کننده سیستم ایمنی و همچنین پیوند عضو همگی سبب ایجاد مشکلات وسیعی در درمان کاندیدیازیس مهاجم شده اند. این مشاهدات درکنار هم یک مبنای منطقی برای توسعه فوری روش های جدید ایمونوتراپی را برای تقویت درمان ضد قارچی در میزبان با ایمنی مشکل دار، برجسته می کند. دهه گذشته شاهد پیشرفت های بزرگی در درک ما نسبت به ایمنوبیولوژی قارچ ها بوده است که موجب ایجاد تعدادی از روش های جدید ایمونوتراپی مولکولی و سلولی برای عفونت های قارچی مهاجم شده است. بنابراین هدف از این مطالعه مرور کلی بر داروهای ضدقارچی متداول و جدید در درمان کاندیدیازیس مهاجم و مطرح کردن نقش ایمونوتراپی در پیشگیری و کنترل بهتر بیماری می باشد

    کلیدواژگان: ایمونوتراپی، داروهای ضد قارچی، عفونت های قارچی
  • پری کرمی، عزیز باباپور، مهدیه شوقی بنام، محمد جوهری اهر* صفحات 266-286
    زمینه و هدف

    دیابت بیماری است که برای کنترل عوارض آن نیاز به پایش مداوم سطح گلوکز خون دارد. در حال حاضر اندازه گیری گلوکز خون با استفاده از دستگاه های پرتابل صورت می گیرد که غالب الکترودهای این دستگاه ها با استفاده از آنزیم گلوکز اکسیداز کار می کند. به دلیل قیمت بالای آنزیم و ناپایداری آن استفاده از سنسورهای الکتروشیمیایی غیرآنزیمی می تواند کمک شایانی به پیدایش دستگاه های نسل جدید کند.

    روش کار

    در این مطالعه از پایگاه‫های Elsevier، Scopus، Science Direct و PubMed کلیدواژه ‫های اندازه گیری گلوکز، سنسورهای الکتروشیمیایی غیرآنزیمی در بازه زمانی 1962 تا 2020 جستجوگردید و مطالعه شدند.

    یافته ها

    در این مقاله مروری، ابتدا به نسل‫های مختلف سنسورهای گلوکز و نحوه ساخت آنها اشاره شده است و انواع مواد بکار رفته در تهیه سنسورهای بر پایه آنزیم مورد بحث قرار گرفته است. در ادامه، به پیشرفت های حاصل در زمینه ساخت سنسورهای غیرآنزیمی اشاره شده و مزایا و چالش‫های موجود در زمینه این نوع از حسگرهای گلوکز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از جمله مواد بکار رفته در تهیه سنسور الکتروشیمیایی غیر آنزیمی گلوکز می توان به پلاتین، مس، آلیاژ های پلاتین، نانومواد طلا و پلاتین و پلیمرهای قالب مولکولی اشاره کرد. مشکل عمده این ترکیبات مربوط به عدم گزینش پذیری این ترکیبات و سیگنال ضعیف آنها به علت مداخله گونه های مزاحم است. به هرحال، برای حل این مشکل استفاده از پلیمرهای قالب مولکولی گزینه مناسبی به نظر می‫رسد.

    نتیجه گیری

    سنسورهای الکتروشیمیایی غیرآنزیمی گلوکز از مزیت پایداری بالا و قیمت پایین برخوردار هستند و با اندازه گیری میزان گلوکز در مایعات بیولوژیکی می توانند به کنترل دیابت کمک شایانی کنند. پیشرفت در علم نانو و فناوری نانو و پلیمرهای قالب مولکولی امکان تولید نانومواد جدیدی را برای ایجاد سیستم‫های فاقد آنزیم برای تشخیص گلوکز فراهم کرده است ولی مطالعات متعددی نیاز است تا این سنسورها وارد بازار مصرف شوند.

    کلیدواژگان: گلوکز، سنسور الکتروشیمیایی، بدون آنزیم، پلیمر قالب ملکولی
  • حسن عدالتخواه، سعید صادقیه اهری*، صفا موسوی صفحات 286-294
    زمینه و هدف

    آکنه التهاب مزمن واحدهای پیلوسباسه است و در نوع شدید پاسخ های درمانی متفاوتی را در مقابل رژیم‫های خوراکی آنتی بیوتیکی نشان می دهد. هدف این مطالعه مقایسه تاثیرات توام اریترومایسین و دوز پایین ایزوترتینویین خوراکی با اریترومایسین و دوز پایین فلوتامید در خانم های مبتلا به آکنه نوع شدید است.

    روش کار

    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل دار تصادفی شده تعداد 80 خانم مبتلا به آکنه نوع شدید وارد مطالعه شدند و به مدت دو ماه تحت درمان قرار گرفتند. گروه اول روزانه 800 میلی گرم اریترومایسین خوراکی و 20 میلی گرم ایزوترتینویین خوراکی دو روز در میان و گروه دوم روزانه 800 میلی گرم اریترومایسین و فلوتامید خوراکی روزانه  میلی گرم دریافت کردند. ارزیابی پاسخ به درمان به صورت شمارش تعداد ضایعات و محاسبه اندیکس شدت آکنه انجام شد. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری تحلیل گردید.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر تعداد 40 بیمار در هر گروه وارد مطالعه شدند. در نهایت 61 نفر مطالعه را به اتمام رساندند. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع درمان در گروه فلوتامید 15±195/9  بود و در انتهای درمان به5/8 ±52/8 کاهش یافت. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع درمان در گروه ایزوترتینویین 19/7 ± 247/8بوده و در انتهای درمان به 12/5±76/3 کاهش یافت. اختلاف کاهش در دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (p=0/15).

    نتیجه گیری

    درمان توام آنتی بیوتیک هم با دوز پایین ایزوتره تینویین و هم با دوز پایین فلوتامید در درمان آکنه نوع شدید بسیار موثر بود و می تواند درمان مناسبی در آکنه های نوع شدید باشد.

    کلیدواژگان: آکنه، ایزوترتینوئین، فلوتامید، اریترومایسین، توام درمانی
  • توحید اکبروند، مالک میرهاشمی*، سیمین بشر دوست صفحات 295-308
    زمینه و هدف

    اضطراب بیماری کووید-19 تهدیدی برای سلامت روان دانشجویان محسوب می شود و شناسایی عوامل روان شناختی موثر بر آن اهمیت خاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف آزمون بررسی روابط ساختاری اضطراب بیماری کووید-19 بر اساس انعطاف پذیری شناختی با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    در این تحقیق توصیفی- همبستگی بر اساس قاعده کامری و لی، تعداد 322 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بصورت آنلاین انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب کرونا ویروس، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی و پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و بوسیله نرم افزارهای آماریspss-27 و AMOS-24 انجام شد.

    یافته ها

    مدل کلی پژوهش با داده های تجربی برازش داشت (0/056=RMSEA). بین انعطاف پذیری شناختی (0/001=p، 0/262-=β) و حمایت اجتماعی (0/001=p، 0/516-β) با اضطراب بیماری کووید-19 ارتباط منفی و معناداری مشاهده شد. با استفاده از روش بوت استراپ، نقش میانجی حمایت اجتماعی بین انعطاف پذیری شناختی با اضطراب بیماری تایید شد 0/008=p، 0/338-).

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط معکوس بین میزان اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 و انعطاف‫پذیری شناختی و تایید نقش میانجی حمایت اجتماعی در دانشجویان، به نظر می رسد بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و وجود تمهیدات حمایتی از طرف خانواده و اطرافیان در زمان همه گیری کرونا ویروس ضروری باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب بیماری، کووید-19، انعطاف پذیری شناختی، حمایت اجتماعی
  • یوسف محمدی کبار، احد اعظمی*، طاهره اکراسرایان، فرهاد پورفرضی، محمد نگارش صفحات 309-317
    زمینه و هدف

    استیوآرتریت زانو عامل مهمی برای درد و ناتوانی در افراد جامعه به شمار می رود که در پژوهش حاضر به بررسی عوامل خطر استیوآرتریت اولیه زانو در بیماران با شکایت درد زانو و ارتباط آنها با استیوآرتریت زانو پرداخته می گردد.

    روش کار

    87 نفر در هر گروه وارد مطالعه شدند و از نظر سنی همسان سازی گردیدند. گروه مورد از بین خانم های زیر 50 سال که با شکایت درد زانو مراجعه کرده بودند و گروه شاهد نیز از میان بیماران با سن زیر 50 که با شکایت درد زانو و بدون یافته های رادیولوژیک اوستیوآرتریت، انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان استیوآرتریت زانو با شاخص توده بدنی ارتباط معنی داری دارد (0/001=p). ارتباط استیوآرتریت زانو با میزان ESR معنی دار نبود ولی افزایش CRP با p-value برابر با 0/01 با ریسک حدودا 3/5 برابری افزایش استیوآرتریت زانو همراه بود. با افزایش میزان تحصیلات، میزان استیوآرتریت زانو کاهش پیدا کرد (0/022=p). افزایش میزان فعالیت سرپایی شبانه روزی به طور معنی داری با افزایش استیوآرتریت زانو ارتباط داشت (0/032=p). در بررسی های انجام شده استیوآرتریت زانو با نوع سرویس بهداشتی مورد استفاده، استفاده از پله ارتباط آماری قابل توجهی از نظر آماری نداشت.

    نتیجه گیری

    استیوآرتریت زانو با شاخص توده بدنی؛ میزان تحصیلات، شاخص CRP و میزان فعالیت شبانه روزی ارتباط دارد و توصیه می شود که با کم‫کردن وزن در افراد با شاخص توده بدنی غیرطبیعی، ورزش و بهبود سبک زندگی از میزان بروز استیوآرتریت زانو و ناتوانی ناشی از آن کاسته شود.

    کلیدواژگان: اوستئوآرتریت، عوامل خطر، درد زانو
  • بهروز شادمان، امیر عجول آبادی، علیرضا نورآذریان* صفحات 318-328
    زمینه و هدف

    سکته مغزی یکی از شایع‫ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان است و ویژگی های متمایزی دارد. علاوه بر این، انواع مختلف سکته های مغزی با مکانیسم های فیزیوپاتولوژیک متفاوتی مشخص می شوند. هدف مطالعه حاضر، بررسی سطوح سرمی و ارزش تشخیصی  ATG5 و  ApoB48در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک بود.

    روش کار

    در مطالعه حاضر 100 نفر شامل 50 بیمار سکته مغزی ایسکمیک (22 زن و 28 مرد) به عنوان گروه مورد و 50 فرد سالم (23 زن و 27 مرد) به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. سپس، یک مطالعه مورد- شاهدی در بیمارستان امام رضا (تبریز، ایران) از اسفند 1397 تا فروردین 1399 انجام گردید. سطوح سرمی ATG5 و ApoB48 در هر دو گروه اندازه گیری شد. علاوه بر این، ارزش تشخیصی افزایشی این عوامل با استفاده از تجزیه و تحلیل مشخصه عملکرد گیرنده (ROC) در هر دو گروه ارزیابی شد.

    یافته ها

    میانگین سطوح سرمی ATG5 و ApoB48 در گروه مورد به طور قابل توجهی بالاتر از گروه شاهد بود (0/0001>p). مقادیر مساحت زیر منحنی ROC (AUC) برای ATG5 و ApoB48 به ترتیب 0/96 و 0/91 بود. مساحت زیر منحنی ROC نشان داد ATG5 و ApoB48برای تشخیص سکته مغزی ایسکمیک مناسبتر هستند.

    نتیجه گیری

    سطوح سرمی ATG5 و ApoB48  در بیماران سکته مغزی ایسکمیک به طور قابل توجهی بالاتر از افراد سالم است و می تواند به عنوان بیومارکرهای تشخیصی در بیماران سکته مغزی ایسکمیک مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، Apo-Lipoprotein B 48، Autophagy 5-Protein
  • فاطمه حاجی بابایی، سیده خدیجه مقیمی درزی، فرناز خاتمی، حدیث اشرفی زاده، امیراحمد شجاعی* صفحات 329-339
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت تعهد حرفه ای در خدمات پزشکی، ارایه ابزاری مناسب جهت سنجش تعهد، رفتار حرفه ای ضروری است. بنابرین پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی ابزار «دیدگاه بیماران در خصوص رعایت رفتار حرفه ای توسط پزشکان متخصص» انجام گردیده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش روانسنجی است که طی چهار فاز انجام شده است. فاز اول این مطالعه بر اساس راهنمای ابزار رفتار حرفه ای، مرور متون و جمع آوری نظرات خبرگان، فاز دوم تعیین روایی گویه ها در قالب روای صوری و محتوا، فاز سوم انجام مطالعه پایلوت و فاز چهارم پایایی ابزار به دو شیوه همسانی درونی و ثبات ابزار انجام شد.

    نتایج

    جهت طراحی پرسشنامه استخر 50 گویه ای تشکیل شد. بعد از مصاحبه با جمعیت مورد مطالعه و حذف گویه های هم‫پوشان تعداد گویه ها به 31 آیتم تقلیل یافت. نتایج محاسبه CVR نشان داد که از مجموع 31 مورد، 13 آیتم Cutoff Point کمتر از 0/42 داشتند که حذف شدند و 18 آیتم با نمره 0/62CVR> طبق نظر تیم تحقیق باقی ماند. در مرحله روایی صوری ضریب تاثیر کمتر از 1/5 (1/5 Impact Factor<) مبنای حذف قرار گرفت، که همه گویه ها ضریب تاثیر بالایی داشتند و در نهایت پیش نویس ابزار با همان 18 آیتم تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ 0/88 و ضریب همبستگی درونی ابزار 0/93 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب ابزار بود.

    نتیجه گیری

     براساس یافته های مطالعه حاضر، پرسشنامه «دیدگاه بیماران در خصوص رعایت رفتار حرفه ای توسط پزشکان متخصص» در جامعه ایرانی از روایی محتوا و صوری لازم و پایایی مناسب برخوردار است. مسیولین بیمارستان ها با استفاده از این پرسشنامه می توانند وضعیت رعایت اخلاق حرفه ای پزشکان متخصص خود را از دیدگاه بیماران بررسی و در جهت رفع کاستی ها اقدامات موثر را انجام دهند.

    کلیدواژگان: روانسنجی، رفتار حرفه ای، تعهد اخلاقی، پزشک، بیمار
  • زهرا یارمحمدی، مرتضی طاهری*، خدیجه ایران دوست، مسعود میرمعزی، فاطمه میراخوری صفحات 340-351
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19 با شیوع گسترده در سال 2019 در سراسر دنیا و به عنوان بزرگ ترین تهدید کننده سلامتی طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت به ویژه برای کودکان معرفی شده است. از طرف دیگر اختلالات تغذیه و دو این پاندمی از پیامدهای این بیماری نوظهور است. هدف از این تحقیق، بررسی اختلالات تغذیه و خواب کودکان فعال و غیرفعال در طول پاندمی کووید-19بود.

    روش کار

     از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی در چهار منطقه جغرافیایی ایران (شمال، جنوب، غرب و شرق) در این پژوهش استفاده شد. سال انجام این مطالعه 1400 بوده که پرسشنامه ها از شهرهای در این مطالعه حجم نمونه 194 نفری بر اساس نرم افزار G-Power 3.1 با اطمینان 95 درصد و توان آماری 80 درصد، تعیین شد (ارزیابی از طریق شبکه های مجازی و پرسشنامه تحت وب). از پرسشنامه نگرش نسبت به تغذیه EAT-26، پرسشنامه عادات خواب کودک CSHQ و پرسشنامه بین المللی سطح فعالیت بدنی IPAQ استفاده شد. جهت مقایسه دو گروه کودکان فعال و غیرفعال از آزمون یومن ویتنی و تی استیودنت استفاده شد. سطح خطا پنج درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی استیودنت نشان داد که در طول پاندمی کووید-19، گروه کودکان فعال ازنظر سطح فعالیت بدنی (مصرف انرژی) وضعیت بهتری در مقایسه با کودکان غیرفعال داشتند (0/001≥p). همین طور، نتایج آزمون یومن- ویتنی نشان داده شد دختران در مقایسه با پسران از اختلالات تغذیه ای بیشتری برخوردار بودند (0/05≥p)، اما اختلاف معنی داری بین اختلال در خواب بین پسران و دختران در آزمون تی استودنت مشاهده نشد و همین طور نتایج آزمون یومن- ویتنی نشان از اختلالات معنی دار تغذیه ای بین کودکان فعال و غیرفعال نداشت.

    نتیجه گیری

     به طور خلاصه می توان بیان داشت که در دوران پاندمی کووید-19، تفاوتی در اختلالات تغذیه ای و خواب کودکان فعال و غیرفعال مشاهده نشد، درحالی که جنسیت با اختلالات تغذیه ای کودکان در پاندمی کووید-19رابطه داشت و در دختران بیشتر از پسران بود. پیشنهاد می شود که والدین در قرنطینه خانگی به فعالیت بدنی و اختلالات تغذیه ای کودکان دختر نگاه ویژه تری داشته باشند.

    کلیدواژگان: اختلال تغذیه، اختلال خواب، پاندمی کووید-19، کودکان
|
  • Leili Aghebati-Maleki, Ali Aghebati-Maleki, Ali Fotouhi, Sanam Nami* Pages 249-265

    Candida albicans is the most common cause of invasive candidiasis, but in recent years the incidence of infections caused by other species such as Candida Kruzei, Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida parapsilosis and Candida lusitania has increased. In the last decade, the treatment methods for invasive candidiasis have changed completely, and a successful treatment depends on the timely start of treatment, the selection of an effective drug, and the lack of resistance of the fungus to that particular drug. On the other hand, the widespread use of immunosuppressive drugs as well as organ transplants has all caused widespread problems in the treatment of invasive candidiasis. Together, these observations highlight a rationale for the immediate development of new immunotherapy methods to enhance antifungal therapy in immunocompromised hosts. The past decade has seen great advances in our understanding of fungal immunobiology, leading to a number of new molecular and cellular immunotherapy methods for invasive fungal infections. Therefore, the aim of this study was to review the common and new antifungal drugs in the treatment of invasive candidiasis and to discuss the role of immunotherapy in better prevention and control of the disease.

    Keywords: Immunotherapy, Antifungal Drugs, Fungal Infections
  • Pari Karami, Aziz Babapoor, Mahdieh Shoghi-Benam, Mohammad Johari-Ahar* Pages 266-286
    Background & objectives

    Diabetes is a disease that requires continuous monitoring of blood glucose levels to control its complications. At present, blood glucose is measured using portable devices; most of the electrodes of these devices work using the enzyme glucose oxidase. Due to the high cost of the enzyme and its instability, non-enzymatic electrochemical sensors can significantly contribute to the emergence of new generation devices.

    Methods

    In this study, keywords of glucose measurement, non-enzymatic electrochemical sensors in the period 1962 -2020, were searched and studied from Elsevier, Scopus, Science Direct and PubMed databases. In this review, first, the different generations of glucose sensors and how they are made are mentioned, and the types of materials used in the preparation of enzyme-based sensors are discussed. The progress made in non-enzymatic sensors is mentioned in the following, and the advantages and challenges of these types of glucose sensors are discussed.

    Results

    Materials used to prepare non-enzymatic glucose electrochemical sensors are platinum, copper, platinum alloys, gold and platinum nanomaterials, and molecular mold polymers. The main problem of these compounds is the lack of selectivity of these compounds and their weak signal due to the intervention of disturbing species. However, using molecular mold polymers seems an excellent option to solve this problem.

    Conclusions

    Non-enzymatic glucose electrochemical sensors have the advantage of high stability and low cost, and measuring the amount of glucose in biological fluids can be helpful in controlling diabetes. Advances in nanoscience and nanotechnology and molecularly formulated polymers have made it possible to produce new nanomaterials to create enzyme-free systems for glucose detection, but several studies are needed to bring these sensors to market.

    Keywords: Glucose, Electrochemical Sensor, Non-Enzymatic, Molecularly Imprinted Polymer
  • Hassan Adalatkhah, Saeed Sadeghieh Ahari*, Safa Mosavi Pages 286-294
    Background & objectives

    Acne is a chronic inflammation of pilosebaceous units and in severe form reflects a different response to treatment in an oral regime of antibiotics. The purpose of this study is to compare the effect of the combination of erythromycin and low dose oral isotretinoin with erythromycin and low dose flutamide in women suffering from severe acne.

    Methods

    In a randomized controlled clinical trial, 80 women suffering from severe acne participated in the study and they were studied for 2 months. The first group received 800 mg oral erythromycin, together with 20 mg oral isotretinoin every two days and the second group received 800 mg erythromycin, together with 62.5 mg flutamide daily. The treatment efficiency was evaluated by the count of acne lesions and computing the acne severity index. The data of the study were analyzed using the version 16 of spss software.

    Results

    In the present study, 40 patients participated in the research in each group. Finally, 61 people completed the study. The mean acne severity index in the flutamide group was 195.9±15 at the beginning of treatment and this index reduced to 52.8±5.8 at the end of treatment. The mean acne severity index in the isotretinoin group was 247.8±19.7 at the beginning of treatment and this index reduced to 76.3±12.5 at the end of treatment. The difference in reduction between the two groups was not statistically significant (p=0.15).

    Conclusion

    The treatment effectiveness of the above-mentioned methods in female severe acne was acceptable and this combination therapy can be presented as a better alternative compared to treatments with high dose individual treatment including oral isotretinoin and oral flutamide.

    Keywords: Acne, Isotretinoin, Flutamide, Erythromycin, Combination Therapy
  • Tohid Akbarvand, Malek Mirhashemi*, Simin Bashardoost Pages 295-308
    Background & objectives

    Covid's anxiety is a threat to students' mental health and it is important to identify the psychological factors that affect it .The aim of the present study was to investigate the structural relationships of Covid-19 anxiety disorder based on cognitive flexibility with the mediating role of perceived social support in students.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, based on Kameri and Lee rule, 322 students of Islamic Azad University of Tehran Markaz were selected online through cluster random sampling. Coronavirus Anxiety Inventory, Psychological Flexibility Questionnaire and Perceived Social Support Questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed using structural equation modeling by SPSS27 and AMOS24 statistical software.

    Results

    The general model of the research was consistent with the experimental data (RMSEA=0.056). There was a negative and significant relationship between cognitive flexibility (p=0.001, β= -0.262) and social support (p=0.001, -0.516) with Covid-19 anxiety. Using the bootstrap method, the mediating role of social support between cognitive flexibility and covid-19 disease anxiety was confirmed (p=0.008, -0.338).

    Conclusion

    Given the inverse relationship between the level of anxiety caused by the Covid-19 epidemic and cognitive flexibility and confirmation of the mediating role of social support in students, it seems necessary to improve psychological flexibility and supportive measures by the family and others during coronavirus epidemic.

    Keywords: Anxiety, Covid-19, Cognitive Inflexibility, Social Support
  • Yousef Mohammadi Kebar, Ahad Azami*, Tahereh Ekrasarian, Farhad Pourfarzi, Mohammad Negaresh Pages 309-317
    Background & objectives

    Knee osteoarthritis is an important cause of pain and disability in the community. The present study investigated the risk factors for primary osteoarthritis of the knee in patients with knee pain and their relationship with knee osteoarthritis.

    Methods

    87 patients were included in the study and were matched in terms of age. Cases consisted of female patients less than 50 years of age with knee pain and the control group was selected from patients under 50 years of age with knee pain and no radiographic findings of osteoarthritis.

    Results

    This study showed that the rate of osteoarthritis of the knee was significantly related to body mass index (p=0.001). The relationship between knee osteoarthritis and ESR was not significant, but an increase in CRP with a p-value of 0.01 was associated with a risk of approximately a 3.5-fold increase in knee osteoarthritis. With increasing education, the rate of knee osteoarthritis decreased (p=0.022). The Increased circadian outpatient activity was significantly associated with increased knee osteoarthritis (p=0.032). In performed assessments on osteoarthritis of the knee, there was no statistically significant relationship between the type of bathroom used, the use of stairs, and residential houses.

    Conclusion

    Knee osteoarthritis has a relationship with body mass index, Education level, CRP index, and circadian activity level. it is recommended to lose weight in people with abnormal body mass index, exercise, and improve their lifestyle to reduce the incidence of knee osteoarthritis and disability.

    Keywords: Osteoarthritis, Risk Factors, Knee Pain
  • Behrouz Shademan, Amir Ajoolabady, Alireza Nourazarian* Pages 318-328
    Background & objectives

    Stroke is one of the most common causes of death worldwide and has distinctive features. Moreover, the different types of strokes are characterized by different physiopathological mechanisms. In the present study, we aimed to investigate the serum levels of ATG5 and apo B-48 and their diagnostic value in patients with ischemic stroke.

    Methods

    We selected 100 participants, including 50 ischemic stroke patients (22 women and 28 men) as the case group and 50 healthy individuals (23 women and 27 men) as the control group. Then, we conducted a case-control study in Imam Reza Hospital (Tabriz, Iran) from March 2016 to April 2016. Serum levels of ATG 5 and Apo B-48 were measured in both groups. We also evaluated the additional diagnostic value of these factors in both groups using receptor-related power analysis (ROC).

    Results

    The mean serum levels of ATG 5 and apo B-48 were significantly higher in the case group than in the control group (p<0.0001). The values under the ROC curve (AUC) for ATG5 and apo B-48 were 0.96 and 0.91, respectively. The area under the ROC curve indicates that ATG 5 and apo B 48 are appropriate biomarkers for diagnosing ischemic stroke.

    Conclusion

    Serum levels of ATG 5 and apo B -48 are significantly higher in patients with ischemic stroke than in healthy individuals and may be considered diagnostic biomarkers in patients with ischemic stroke.

    Keywords: Ischemic Stroke, Apo-Lipoprotein B-48, Autophagy 5-Protein
  • Fatemeh Hajibabaee, Seyedeh Khadijeh Moghimi Darzi, Farnaz Khatami, Hadis Ashrafizadeh, Amirahmad Shojaei* Pages 329-339
    Background & objectives

    Considering the importance of professional commitment in medical services, it is necessary to provide an appropriate questionnaire to measure professional commitment and behavior. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the psychometric properties of the questionnaire "Patients' views regarding the observance of professional behavior by specialist doctors".

    Methods

    The present study is a psychometric research that was conducted in four phases. The first phase of this study was based on a professional behavior tool guide, review of texts and collection of experts' opinions. in  the second phase , determining the validity of items in the form of the face and content validity, in the third phase , the pilot study, and in the fourth phase,instrument reliability was conducted in two ways: internal consistency and instrument stability.

    Results

    A pool of 50 items was formed to design the questionnaire. After interviewing the study population and removing overlapping items, the number of items was reduced to 31 items. The results of CVR calculation showed that out of the total of 31 items, 13 items had a cutoff point less than 0.42, which were removed, and 18 items with a CVR score > 0.62 remained according to the opinion of the research team. In the face validity stage, the Impact factor < 1.5 was used as the basis for exclusion, and all the items had a high impact factor, and finally, the draft of the questionnairewas approved with the same 18 items. Cronbach's alpha coefficient was 0.88 and the internal correlation coefficient of the questionnairewas 0.93, which indicated the appropriate reliability of the questionnaire.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the questionnaire on "Patients' views regarding the observance of professional behavior by a specialist physician" in Iranian society has the necessary content and face validity and adequate reliability. By using this questionnaire, hospital officials can check the status of professional ethics of their specialist physician from the patients' point of view and take effective measures to eliminate the shortcomings.

    Keywords: Psychometric, Professional Behavior, Ethical Commitment, Physician, Patient
  • Zahra Yarmohammadi, Morteza Taheri*, Khadijeh Irandoust, Masoud Mirmoezzi, Fatemeh Mirakhori Pages 340-351
    Background & objectives

    Covid-19 disease with widespread prevalence in 2019 worldwide has been identified as the biggest health threat, according to the definition of the World Health Organization (WHO), especially for children. In addition, sleep disorders are one of the consequences of this emerging disease; the aim of this study was to investigate the nutrition and sleep disorders of active and inactive children during the corona pandemic.

    Methods

    Random multistage cluster sampling was used in four geographical regions of Iran (north, south, west and east) in this research. This study was conducted in 2021 which the questionnaires were gathered from the cities and the sample size (194 people) was determined based on G-Power 3.1 software with 95% confidence and 80% statistical power (evaluation through virtual networks and web questionnaire). The Eating Attitudes Test (EAT-26) Questionnaire, the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) were used. Mann-Whitney U and T-Student tests were used to compare the two groups of active and inactive children. The significance level was considered at p≤0.05.

    Results

    The results showed that in the Covid-19 pandemic, the group of active children had a better level of physical activity (energy consumption) and status compared to the inactive children (p≤0.001). Also, it was shown that girls had more nutrition disorders than boys (p≤0.05), but there was no significant difference between sleep disorders between boys and girls, and there was no significant difference between nutrition disorders in active and inactive children.

    Conclusion

    In summary, during the Covid-19 pandemic, there was no difference in eating and sleeping disorders in active and inactive children, while gender is associated with nutrition disorders in children during Corona disease and was higher in girls than boys. It is suggested that parents pay more attention to physical activity and nutrition disorders in girls during home quarantine

    Keywords: Nutrition Disorder, Sleep Disorder, Covid-19 Pandemic, Children