فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 75 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن اکبری زاده، مهدی دهرامی* صفحات 9-30

    هدف این مقاله مقایسه وجوه ارتباطی تلمیح در متون غنایی (غزلیات سعدی) و تعلیمی (بوستان) به منظور بررسی الزامات هنجارهای ادبی و ژانری  حاکم بر  متون ادبی با رویکردی ساختاری است. با اینکه مولف این دو متن، ذهنیتی واحد دارد و از تلمیحات مشترکی استفاده کرده، اصول ژانری، باعث تغییراتی در کارکردهای ارتباطی آنها شده است. گرایش متون غنایی به تلمیحات عاطفی در برابر برجستگی تلمیحات ترغیبی در متون تعلیمی، تلمیحات مولف محور در متون غنایی در مقابل تلمیحات مخاطب محور در متون تعلیمی، جهتگیری تلمیحات غنایی به سمت قطب استعاری زبان بر خلاف برجستگی قطب مجازی تلمیحات در متون تعلیمی از مهمترین پیامدهای تاثیر قواعد ژانری بر کارکردهای ارتباطی تلمیح در آثار غنایی و تعلیمی سعدی است.

    کلیدواژگان: تلمیح در متون غنایی، تلمیح در متون تعلیمی، تلمیح در شعر سعدی، کارکرد ارتباط و تلمیح در شعر سعدی
  • سارا چالاک* صفحات 31-50

    میخاییل باختین، ادبیات عامه را مناسب ترین عرصه برای بروز تفکر کارناوالی می دانست. شاخصه بارز این اندیشه، بر هم ریختن گفتمان مسلط بر ادبیات سنتی از طریق دگرگونی زبان و ارزشهای موجود در آثار ادبی است.  این مقاله می کوشد تا از این منظر قصه های عامیانه ایرانی را واکاوی نماید. بدین منظور هفت مجموعه قصه عامیانه ایرانی به روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. ویژگیهای بارز ادبیات کارناوالی، همچون مطرح کردن آزادانه مسایلی که ارتباط با زندگی مادی حیات انسان دارد، مانند خوردن، نوشیدن، زاد و ولد، زناشویی و درنهایت مرگ به منزله روند طبیعی زندگی و نه امری تراژیک و فاجعه بار عناصر مهم تفکر کارناوالی و گروتسک به شمار می رود که در این جستار بدان پرداخته شده است. حاصل این پژوهش نشان می دهد که چگونه تیپهای شخصیتی مختلف در قصه ها در تقابل با یکدیگر قرار می گیرند و با دگرگونی مراتب فرادست و فرودست گفتمان سلطه پروری فرومی پاشد. در این روایات با شکستن هنجارهای قدرت در جامعه، مجال چندصدایی در قصه ها فراهم می شود که از مشخصه های بارز ادبیات کارناوالیستی است. همچنین به کار بردن زبان بی پیرایه، بدون محدودیت اخلاقی که شامل واژگان نامعمول، ناسزا و کلمات خارج از عرف می شود به ایجاد فضای طنزگونه کارناوالی کمک می کند.

    کلیدواژگان: کارناوال، گروتسک، قصه های عامیانه، طنز
  • محمد حکیم آذر* صفحات 51-76

    حاشیه نویسی بر متون از سنتهای علمی و ادبی مسلمانان بوده است. از دیرباز نگارش حاشیه، چه از سوی خود مولف و چه از سوی شاگردان یا منتقدان مولف روشی رایج در گسترش اندیشه علمی و ادبی در حوزه فرهنگ ایران بوده است. حاشیه نگاری بر متون از قرن هشتم هجری شتاب گرفت و در روزگار قاجار، حاشیه نگاری بر متون فقهی به امری متداول در حوزه های علمیه تبدیل شد. حاشیه نگاری بر شعر، آن هم شعر معاصر، غریب و نامتداول است که چندان سابقه ای در ادب معاصر فارسی ندارد. مهدی اخوان ثالث به سایقه استعداد، مطالعه زیاد، پرورش در حوزه فرهنگی خراسان و آشنایی با متون ادب فارسی و عربی در این زمینه شاعری پرکار و کم مانند است. اخوان ثالث بر شعر خود از مجموعه "ارغنون" تا آخرین مجموعه شعریش، "تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم"، حاشیه های گوناگون، طنزآلود، آگاهی بخش و ظریف نگاشته است. بر اساس این تحقیق، عمده دلیل او برای این کار دفع دخل مقدر و ابهام زدایی از نظریات ادبی او توسط دیگران است. این تحقیق به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده و در پی یافتن علل گرایش فراوان اخوان به سنت خود حاشیه نویسی است.

    کلیدواژگان: شعر، اخوان ثالث، خودحاشیه نویسی اخوان ثالث، حاشیه نگاری شاعره، شعر معاصر و حاشیه-نگاری، طنز در شعر معاصر
  • سجاد صادق وند*، قدرت الله طاهری صفحات 77-103

    آثار ادبی معاصر ایران، مفاهیم متعدد اگزیستانسیالیستی را بازتاب داده است. در این میان، رویکردها و مفاهیمی است که نشان از تاملات وجودی جدی شاعر دارد. می توان داشتن رویکرد پدیدار شناسانه  و بارتاب مفاهیم مرتبط با موضوعات اصلی اگزیستاتسیالیستی مانند وجود و زمان را در نظر گرفت. در این مقاله بازتاب این مفاهیم در اشعار شمس لنگرودی بررسی شد. نتایج نشان می دهد که این سه مفهوم عمده وجودی در اشعار پرتعدادی انعکاس یافته است. شاعر ضمن مراعات شعریت و منطق هنری با تمهیدات و فنون شاعری، دغدغه های اگزیستانسیالیستی خود را نیز منعکس ساخته است. از مفاهیم مرتبط دیگری که با محوریت این سه مفهوم در اشعار به چشم می خورد، این موارد را می توان نام برد: تقدم وجود بر ماهیت،جهان و در-جهان-بودن، زمانمندی، تاریخمندی، پرتاب شدگی، حیث التفاتی، دور هرمنوتیکی. با توجه به حضور مفاهیم بنیادی اگزیستانسیالیسم در اشعار شمس لنگرودی می توان با اطمینان، رویکرد اگزیستانسیالیستی را در اشعار وی ادعا کرد و بازتاب دیگر مفاهیم اصلی وجودی را نیز انتظار داشت.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، اگزیستانسیالیسم، فلسفه ی وجودی، شعر امروز ایران، شعر سپید فارسی، شمس لنگرودی
  • سعیده صمیمی*، پروانه عادل زاده، کامران پاشایی فخری صفحات 105-131

    در این پژوهش، شخصیت وهاب در رمان خانه ادریسی ها با تکیه بر نظریه جفری یانگ بررسی شده است. شخصیت وهاب بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه تحلیل، و نشان داده شده است که طرحواره های ناسازگار اولیه، چگونه بر ادراک وهاب از خود و دیگران اثر می گذارد و چگونه رفتار وهاب را به رخدادهای محیطی کنترل می کند. از جمله اهدافی که در این نوشتار دنبال می شود، این است که مهمترین علل پیدایی طرحواره های ناسازگار در شخصیت وهاب شناسانده، و معلوم شود که کدام طرحواره ناسازگار در شخصیت وهاب نمود بیشتری یافته است. روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است و داده ها با استفاده از شیوه محتوا و کتابخانه ای بررسی شده است. از جمله نتایج این پژوهش، این است که مهمترین علل پیدایی طرحواره های ناسازگار در وهاب، بی مهری و غفلت مادر از تولد نسبت به او است؛ در نتیجه مهمترین نیاز هیجانی، که شامل نیاز به امنیت، ثبات، محبت و پذیرش است در وهاب ارضا نشده است. از بین پنج حوزه اصلی طرحواره، که توسط یانگ تقسیم بندی شده است، حوزه دوم، «خودگردانی و عملکرد مختل» در شخصیت وهاب فعالیت بیشتری دارد و این حوزه در قالب «وابستگی، خویشتن تحول نیافته و گرفتار و شکست» در شخصیت وهاب به منصه ظهور رسیده است.

    کلیدواژگان: تحلیل رمان خانه ادریسی ها، طرحواره های ناسازگار در رمان، تحلیل شخصیت های رمان فارسی، روانشناسی و تحلیل رمان فارسی معاصر
  • فاطمه فرهودی پور*، مهسا رون صفحات 133-160

    داستان عزیز و غزال (1332ق.) به قلم سید اشرف الدین حسینی گیلانی، معروف به نسیم شمال، عاشقانه ای است کمترشناخته شده که در آن ماجرای عشق دو دلداده اهل حلب از دو خاندان متخاصم روایت می شود. شباهت محتوایی این داستان با نمایشنامه رمیو و ژولیت شکسپیر ما را برآن داشت تا با نگاهی به مفهوم اقتباس و هم چنین واکاوی سبک وسیاق رایج در اقتباسهای عصر قاجار، شباهتها و تفاوتهای این دو اثر را بررسی و تحلیل کنیم. واکاوی همانندی فراوان محتوایی و ساختاری این دو اثر به روش توصیفی تحلیلی، این ظن را تقویت می کند که عزیز و غزال، اقتباسی آزاد از تراژدی شکسپیر بوده است؛ اما ازآنجاکه سندی مبنی بر تسلط سیداشرف الدین به زبان انگلیسی در دست نیست، چنین به نظر می رسد که او به گونه ای با ترجمه ای از رمیو و ژولیت به فارسی یا ترکی آشنا شده و سپس به سیاق اقتباسهای دوران خود با تمهیداتی همچون افزودن شعر به نثر، بهره گیری از امثال و حکم و گاه تکیه کلامهای عامیانه، متناسب با گفتمانهای فرهنگی اجتماعی زمانه خود، رمیو و ژولیتی باب طبع خوانندگان ایرانی خلق کرده است.

    کلیدواژگان: ترجمه و ادبیات مشروطه، مطالعات اقتباسی در دوره مشروطه، عزیز و غزال، رمئو و ژولیت، نسیم شمال
|
  • Mohsen Akbarizadeh, Mahdi Dehrami* Pages 9-30

    The rules and limitations of the genre change the hint and organize it in accordance with the communication norms of the new text. The purpose of this article is to compare the communication aspects of allusion in lyrical texts (sonnets) and didactic texts (Bustan) to examine the requirements of literary and genre norms governing literary texts. The tendency of lyrical texts to emotional allusions against the prominence of persuasive allusions in educational texts, the author-centered allusions in lyrical versus the audience-centered allusions in educational texts, the orientation of lyrical allusions towards the metaphorical pole of language versus the prominence of the most important The genre alludes to the communication functions in these works.

    Keywords: allusion in lyrical texts, allusions in educational texts, allusion in Saadi's poem, Communication functions of allusion in Saadi's poetry
  • SARA CHALAK* Pages 31-50

    Mikhail Bakhtin considered popular literature to be the most suitable field for the emergence of carnival thinking. The distinctive feature of this thought is the disruption of the dominant discourse on traditional literature through the transformation of language and values in literary works. This article tries to analyze Iranian folk tales from this point of view. For this purpose, seven collections of Iranian folk tales have been analyzed in a descriptive-analytical way. The prominent features of carnival literature, such as freely raising issues related to the material life of human life Like eating, drinking, birth, marriage, and finally death as a natural process of life - and not a tragic and catastrophic thing - are important elements of carnival and grotesque thinking, which are discussed in this essay. The result of this research shows how different personality types are in conflict with each other in the stories, and with the transformation of superior and inferior levels, the discourse of dominance collapses. In these narrations, by breaking the norms of power in the society, the possibility of multi-voices is provided in the stories, which is one of the distinct characteristics of carnival literature. Also, the use of free language, without moral restrictions, which includes unusual words, profanity, and unusual words, helps to create a humorous atmosphere of the carnival.

    Keywords: Carnival, grotesque, folktale, comedy
  • Mohammad Hakimazar* Pages 51-76

    Text annotation has been one of the scientific and literary traditions of Muslims. Annotation has long been a common method in the development of scientific and literary thought in the field of Iranian culture, both by the author himself and by the author's students or critics. Text annotation accelerated from the eighth century AH and in the Qajar era, annotation on jurisprudential texts became common in seminaries. Annotation on contemporary poetry is a strange and uncommon practice that has little history in contemporary Persian literature. Mehdi Akhavan Sales is a prolific and rare poet in this field due to his talent, vast studies, upbringing in the cultural sphere (domain) of Khorasan and familiarity with Persian and Arabic literary texts. He has written various, humorous, informative and delicate Annotations on his poetry. According to this research, the main reason for this is to demystify. This research has been done by an analytical-descriptive method and seeks to find the reasons for the excessive tendency of Mehdi Akhavan Sales to the tradition of self-annotation.

    Keywords: Mehdi Akhavan Sales, self-annotation, text annotation, humor, contemporary poetry
  • Sajjad Sadeqvand*, Qodratollah Taheri Pages 77-103

    Being, time, and existential phenomenology are concepts which can indicate the existentialist reflections of literary works. In this paper, the reflection of these concepts in Shamse Langroodi's poetry is examined. The results show that these three major existential concepts are strongly reflected in his poems. He, along with observing artistic logic, also reflected his existentialist concerns. Other related concepts which can be found beside these central concepts in the poems include: the primacy of being over nature, world, being-in-the-world, temporality, historicity, intentionality, and hermeneutics. Given the fundamental concepts of existentialism in Shamse Langrood's poetry, one can claim that there are some existentialist approaches in his poetry and expect other major existential concepts to be reflected.

    Keywords: Existential Phenomenology, Existentialism, Iranian Contemporary Poetry, Shams Langroodi
  • Saeedeh Samimi*, Parvaneh Aadelzadeh, Kamran Pashaie Pages 105-131

    In this study, the character of Wahab in the novel "House of the Idrisians" has been investigated based on the theory of Jeffrey Young. The character of Wahab is analyzed based on the early maladaptive schemas and it is shown how the early maladaptive schemas affect Wahhab's perception of himself and others and how control Wahhab reaction to the environmental events. This article has tried to identify the most important causes of incompatible schemas in the character of the Wahhab and to determine which incompatibility schemas are more pronounced in Wahhab character. The method of this research is descriptive-analytical and the research data have been investigated using content analysis and documentary method. The results showed that the most important causes of the emergence of incompatibility schemas in Wahab are carelessness and neglect of her since his birAth, thus the most important emotional need, which includes the need for security, stability, love and acceptance, has not been satisfied in him. Among the five main schematic domains divided by Young, the second aspect" autonomy and impaired functioning" is more significant in the character of Wahhab and this aspect has emerged in the character of Wahab in the form of" dependency and undeveloped self, entangled and defeated".

    Keywords: psychoanalysis, early maladaptive schemas, Wahab, House of the Idrisians
  • Fatemeh Farhoodipoor*, Mahsa Rone Pages 133-160

    The story of Aziz and Ghazal (1914), written by Seyed Ashraf al-Din Hosseini Gilani, known as Nasim-Shomal, is a  not well known romance in which is narrated the love story of two Aleppo lovers from two hostile families. The content similarity of  this story with Romeo and Juliet Shakespeare's play encouraged us to review and analyze the similarities and differences between the two works by considering the adaptation theories as well as the analysis of common style and context in translations and adaptations of Qajar era. The descriptive-analytical study of this story and the many content and structural similarities between the two works assumed that Aziz and Ghazal have been a free adaptation of Shakespeare's tragedy, but since there is no evidence that Seyed AShraf al-Din was fluent in English, it seems that he  has achieved translations of Romeo and Juliet, then he has created Romeo and Juliet for satisfaction of Iranian readers by using the style of adaptive translations of his time such as adding poetry to prose, using proverbs and sometimes slang catchphrase and socio-cultural discourse.

    Keywords: Constitutional translation, literature, adaptation studies, Aziz, Ghazal, Romeo, Juliet, Nasim shomal