فهرست مطالب

اطلاع رسانی پزشکی نوین - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عظیم زارعی*، مریم اصغری نجیب، سیما علی پور صفحات 2-12
    هدف

    کشور ما به عنوان یکی از شناخته شده ترین کشورها در گردشگری پزشکی پتانسیل بالقوه ای برای رشد در این صنعت دارد و مستلزم اطلاع رسانی و تبلیغات بازاریابی در رسانه های آنلاین به ویژه وب سایت هاست. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی محتوای تولید شده وب سایت خدمات گردشگری پزشکی آریا مدتور جهت اطلاع رسانی به گردشگران است.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه کاربردی بود که با اتخاذ رویکردی استقرایی در آن از روش تحقیق کیفی نتنوگرافی استفاده شد. جمع آوری داده ها به سه صورت داده های بایگانی، استخراج شده و فیلد نوت، از وب سایت گردشگری آریا مدتور در سال 1400 صورت گرفت و تحلیل داده های آنلاین نیز در دو مرحله تحلیل محتوای وب سایت و تحلیل کامنت های مشتریان و ابر کلمات با استفاده از نرم افزار Atlas.ti انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی محتوای وب سایت آریا مدتور نشان داد که محتوای وب سایت در سه دسته محتوای رابطه ای، سازمانی و تبلیغاتی قرار دارد. تحلیل نظرات گردشگران پزشکی نیز نشان داد که وب سایت آریامدتور توانسته تمام اطلاعات مورد نیاز گردشگران را پوشش دهد. همچنین ابر کلمات نشان دادند که گردشگران از اطلاع رسانی و خدمات شرکت رضایت دارند و بیشتر به دنبال اطلاعاتی در حوزه هزینه، ایران، اقامت، غذا و مترجم هستند. آن ها بیشترین اطلاعات خود را از ویدیوهای گردشگران مصرف کننده خدمات شرکت دریافت می کنند.

    نتیجه گیری

    استفاده از پلتفرم ها با تمرکز بر محتواهای تبلیغاتی، رابطه ای و سازمانی در اطلاع رسانی و جذب گردشگران پزشکی بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، اطلاع رسانی، نتنوگرافی، وب سایت
  • محمدکریم صابری، فرحناز نادربیگی، محمدرضا امیری*، حسین وکیلی مفرد، پروین جهانگیری صفحات 14-25
    هدف

    ریسرچ گیت یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی علمی در میان پژوهشگران است. این مطالعه با هدف بررسی میزان حضور اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در ریسرچ گیت با استفاده از تحلیل آلتمتریکس انجام شد .

    روش ها

     جامعه این پژوهش، 521 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان بود. در سال 1400 در یک مطالعه آلتمتریکس، ابتدا به صورت دستی پروفایل جامعه پژوهشی در ریسرچ گیت ویزیت شد. شاخص های آیتم های پژوهشی، مجموع علاقه پژوهشی کسب شده، تعداد پرسش، تعداد پاسخ، تعداد دنبال کنندگان، تعداد دنبال شوندگان، تعداد دفعه خوانده شدن آثار، تعداد توصیه ها، امتیاز آر جی، تعداد استناد و اچ ایندکس استخراج و وارد یک فایل اکسل شد. سپس کل استنادهای دریافتی پژوهشگران از دیتابیس های وب آو ساینس، اسکوپوس و گوگل اسکالر استخراج شد. درنهایت، بعد از گردآوری داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف و ضریب همبستگی اسپیرمن جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. 

    یافته ها

    تمام دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی همدان در ریسرچ گیت حضور داشتند. 78/31 درصد اعضای هییت علمی این دانشگاه در ریسرچ گیت دارای پروفایل بودند. نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین امتیاز آرجی و تعداد استنادهای دریافتی در ریسرچ گیت،  پایگاه های استنادی وب آو ساینس، اسکوپوس و گوگل اسکالر همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    حضور فعال پژوهشگران علوم پزشکی در ریسرچ گیت و به اشتراک گذاری انتشارات علمی باعث رویت پذیری بیشتر آثار آن ها و دریافت استناد بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: ریسرچ گیت، آلتمتریکس، شبکه های اجتماعی علمی، ارزیابی پژوهشی، ارتباطات علمی
  • مصطفی روشن زاده، علی تاج آبادی، بهاره مظهری دهکردی، سمیه محمدی* صفحات 26-35
    هدف

    دانشجویان علوم پزشکی با فشار روانی جو بیمارستان و برخورد با مشکلات بیماران نیز روبه رو بوده و بیشتر در معرض آسیب هستند. بنابراین ضروری است تا مشکلات تحصیلی و سلامت روان ازجمله اعتیاد به اینترنت و ارتباطش با اهمال کاری تحصیلی بررسی شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دانشکده پرستاری انجام شد. 

    روش ها

    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر سال 1398 روی 392 دانشجوی دانشکده پرستاری (پرستاری، فوریت پزشکی و اتاق عمل) که به روش سهمیه ای انتخاب شدند در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، اعتیاد به اینترنت یانگ و اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار، تعداد و درصد) و تحلیلی (تی تست، آنالیز واریانس، رگرسیون، ضریب همبستگی پیرسون) تحلیل شد.

    یافته ها

    ضریب همبستگی پیرسون حاکی از ارتباط مثبت و معنی داری بین اعتیاد به اینترنت و اهمال کاری تحصیلی بود (0/05>P). آزمون رگرسیون نشان داد که همه ابعاد اعتیاد به اینترنت (0/186= R2تعدیل شده) به طور معنی داری اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی می کنند. مقدار بتای استاندارد نشده نشان داد که سهم کنترل / مدیریت زمان در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی 2/14 و سهم اشتیاق/مشکلات اجتماعی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی 2/018 است. میانگین اعتیاد به اینترنت (2/81±20/69) و اهمال کاری تحصیلی (2/48±64/4) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش پیش بینی کننده ابعاد مدیریت زمان و بهبود روابط اجتماعی بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان باید بر نقش مدیریت و برنامه ریزی سیستم آموزشی در حیطه های مختلف آموزش به والدین و دانشجویان تاکید کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، روابط بین فردی، اختلال اعتیاد به اینترنت، اهمال کاری تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • ساناز رحیمی کاهکشی*، امیدعلی عادلی صفحات 36-46
    هدف

     کنترل اپیدمی کووید-19 ممکن است با پذیرش گسترده واکسن موثر باشد. به منظور پوشش گسترده ای از مردم با واکسیناسیون، درک دیدگاه های رفتاری آن ها امری حیاتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آگاهی و نگرش نسبت به واکسن کووید-19 و عوامل مرتبط با آن است.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی است. داده های مورد نیاز از تکمیل 370 پرسش نامه جمع آوری شده است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه هم وطنانی است که به شبکه های اجتماعی دسترسی دارند. تعداد نمونه با استفاده از روش کوکران و به شیوه دردسترس در اواخر سال 1399 جمع آوری شد. پرسش نامه محقق ساخته شامل سه بخش، اطلاعات فردی، سوالات آگاهی و نگرش تهیه و تکمیل شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کروسکال والیس و من ویتنی انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد، میانگین ± انحراف معیار نمره آگاهی افراد 0/933± 4/18و میانگین ± انحراف معیار نگرش 1/19± 3/43است. همبستگی مثبت و قوی بین آگاهی و نگرش به واکسن مشاهده شد. بین نمرات آگاهی و نگرش بر اساس سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطوح درآمدی، سابقه ابتلا به بیماری کووید-19 و مرگ یکی از نزدیکان به خاطر کرونا تفاوت معنی داری مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، میزان نمره آگاهی و نگرش عمومی نسبت به واکسن کووید-19 بالا بود. همچنین با توجه به این که آگاهی و نگرش افراد جوان، زن، مجرد، سطوح درآمدی پایین به ترتیب کمتر از افراد سالخورده، مرد، متاهل، سطوح درآمدی بالاست، تمهیدات لازم برای افزایش آگاهی و نگرش آن ها از طریق کانال های ارتباطی مختلف در دسترسشان، باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، کووید-19، واکسن
  • پروین لک بالا*، فاطمه مزمت، زهرا ارزاقی، نرگس میری صفحات 48-60
    هدف

    سواد سلامت یکی از مهم ترین شاخص های سلامت است این مطالعه به منظور بررسی سطح سواد سلامت دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در شهر بندرعباس انجام شد. 

    روش ها

    مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی حاضر در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش 447 دانشجوی دانشکده پیراپزشکی بندرعباس بودند که 218 دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد سواد سلامت بزرگسالان ایرانی  استفاده شد. پایایی پرسش نامه با  آزمون آلفای کرونباخ0/81 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی، کروسکال والیس و تعقیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی دار 5 درصد بوده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقایسه میانگین نمرات دانشجویان دختر در دو بعد خواندن (P=0/015) و درک (P=0/008) وضعیت مطلوب تری را نسبت به دانشجویان پسر نشان می دهد. همچنین نتایج نشان دهنده روند افزایشی در سطح سواد سلامت دانشجویان سال دوم بود.

    نتیجه گیری

     گنجاندن یک برنامه درسی هدفمند جهت بالا بردن سواد سلامت در تمامی رشته ها در تمامی دانشکده ها به ویژه دانشکده پیراپزشکی و رشته هایی همانند رشته فناوری اطلاعات سلامت در ارتقای سطح سواد سلامت دانشجویان مفید است. این امر می تواند در افزایش توانایی دانشجویان در مراقبت از خود و خانواده و پیشبرد اهداف آموزشی در آینده شغلی آنان تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، ایران، دانشجویان، آموزش سلامت
  • مرضیه معراجی، سمیه فضایلی، زهرا ابن حسینی، هانیه بامری* صفحات 62-72
    هدف

    یکی از شایع ترین دلایل مرگ و میر وقایع ناخواسته دارویی است که می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد. حجم و پراکندگی اطلاعات از جمله مشکلات سیستم های اطلاعاتی ثبت عوارض ناخواسته دارویی است. هدف این مطالعه طراحی مجموعه حداقل داده های  گزارش دهی عوارض ناخواسته دارویی است. 

    روش ها

    این مطالعه توصیفی تطبیقی و با استفاده از تکنیک دلفی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1399 در سه مرحله انجام شد: مرحله اول بررسی متون با بررسی پایگاه های اطلاعاتی وب آوساینس اسکوپوس و پابمد در بازه زمانی ده ساله و انتخاب کشورهای پیشرو؛ مرحله دوم، تهیه لیستی از عناصر اطلاعاتی با توجه به وجود اشتراک و افتراق درکشورهای منتخب؛ مرحله سوم اعتبارسنجی مجموعه حداقل داده پیشنهادی با استفاده از تکنیک دلفی و نظر خواهی از 15 صاحب نظر در دو دور. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل   نسخه 2019 استفاده شد.

    یافته ها

     از 109 عنصر داده ای شناسایی شده، 45 عنصر به نظرسنجی گذاشته شد که 33 عنصر در مرحله اول دلفی و 6 عنصر در مرحله دوم امتیاز لازم را کسب کردند و در 7 محور دسته بندی و ارایه شدند: اطلاعات بیمار (8 عنصر)، بیمارستان (2 عنصر)، عارضه (7 عنصر)، دارو (11 عنصر)، نحوه تهیه دارو (3 عنصر)، گزارشگر (4عنصر) و سایر موارد (4 عنصر).

    نتیجه گیری

     گزارش دهی عوارض ناخواسته دارویی به عنوان بخش مهمی از نظارت و ایمنی دارو در سطح بین المللی در نظر گرفته می شود. بنابراین بر اساس نتایج می توان این مجموعه حداقل داده ها را برای سیستم گزارش دهی ایران استفاده کرد تا از پراکندگی اطلاعات و گزارشات غیرکاربردی دوری جست.

    کلیدواژگان: عوارض ناخواسته دارویی، مجموعه حداقل داده، حوادث ناخواسته دارویی
  • علیرضا یوسفی، شکیبا روحانی سروستانی، پبوند باستانی، مهرداد شریفی، نرجس السادات نسبی، رسول رئیسی، سلمان دانشی* صفحات 74-85
    هدف

    بیماری کووید-19 چالش های روحی روانی متعددی را برای کارکنان نظام های سلامت به همراه داشته است. این مطالعه با هدف بررسی رضایت کارکنان شاغل در ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از بسته های خدمات حمایتی کووید-19 انجام پذیرفت.

    روش ها

     این مطالعه توصیفی مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بر روی 311 نفر از کارکنان شاغل در ستاد مرکز دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده، پرسش نامه های محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون های تی تست و آنووا، به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 23 در سطح معنی داری 5 درصد تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین رضایت کارکنان مورد مطالعه برابر با 19/83± 118/57(از 200) به دست آمد. میانگین رضایت کارکنان از بسته حمایتی خدمات فردی و خانوادگی و سازمانی به ترتیب برابر با 10/35± 54/29 و 12/86± 64/28 (از 100) محاسبه شد. بین رضایت کارکنان از بسته های خدمات حمایتی با متغیرهای سابقه کار (0/04=P)، جنسیت (0/04=P)، و محل خدمت (0/01=P) ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، رضایت کارکنان مورد مطالعه در سطح متوسط قرار داشت. برنامه ریزی به منظور ارتقای سطح رضایت کارکنان با توسعه و بهبود بسته های خدمات حمایتی در ابعاد فردی، خانوادگی و سازمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رضایت، کارکنان، کووید-19
  • فرزانه محمدی، مرضیه رئیسی، زهرا محبی دهنوی، لیلا اسدی* صفحات 86-98
    هدف

    ارتقای کیفیت خدمات باروری و ارایه مناسب مراقبت های بهداشتی به مادران برای کاهش مورتالیته و موربیدیته، نیازمند الگوگیری از مدل های هزینه اثربخش در جهان است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر مرور متون با موضوع مدیریت هزینه های خدمات باروری سالم با مدل مراقبت مستمر مامایی است. مطالعه در سال 1400 با استفاده از جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی با کلید واژه های مامایی، بهداشت باروری، مراقبت مستمر، مدل، خدمات باروری سالم، هزینه، اقتصادی، هزینه اثربخشی و معادل انگلیسی آن ها انجام گرفت.

    روش ها

     معیار ورود به مطالعه، بازه زمانی انتشار مطالعات، زبان مطالعه، دسترسی به اصل مقاله و تناسب با اهداف مطالعه بود. مقالاتی وارد مطالعه شدند که در بازه زمانی 11 دی 1388 الی 11 دی 1399 منتشر شده بودند.

    یافته ها

    مدل مراقبت مستمر مامایی نقش مهمی در کاهش هزینه های مراقبتی درمانی برنامه باروری سالم از طریق کاهش مداخلات غیرضروری و عوارض قابل پیشگیری بارداری و زایمان، از جمله میزان زایمان سزارین و اپی زیاتومی دارد. از طرفی این مدل با بهبود کیفیت خدمات مادران از طریق بهبود شاخص های سلامت و افزایش انگیزه، خودکارآمدی و توانمندسازی مادران موجب ترغیب آن ها در جهت دریافت منظم و بیشتر خدمات می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات نشان دهنده هزینه اثربخشی مدل مراقبت مستمر مامایی است. همچنین با توجه به محدودیت های اقتصادی کشور، به نظر می رسد استفاده از این مدل با فراهم کردن تداوم و پیوستگی مراقبت ها و کاهش مداخلات غیرضروری در برنامه باروری سالم، می تواند منجر به کاهش هزینه های مراقبتی درمانی و بهبود کیفیت مراقبت های مامایی کشور شود.

    کلیدواژگان: باروری سالم، مامایی، مراقبت، مستمر، هزینه
|
  • Azim Zarei*, Maryam Asgharinajib, Sima Alipour Pages 2-12
    Objective

    As one of the well-known countries for medical tourism, Iran has the potential for growth in this industry and requires information and advertisements in online media and websites. This study aims to investigate the effectiveness of the content produced by the website of AriaMedTour Medical Tourism Company in informing tourists.

    Methods

    This is an applied study that adopted an inductive approach in which the netnography qualitative research method was used. Data were collected in three forms: archive data, extracted data and field data, from the AriaMedtour website in 2021 and online data were analyzed in two stages of content analysis and analysis of customer comments and keywords in ATLAS.ti software.

    Results

    The results of content analysis showed that the content of the website falls into three categories of relational, organizational and advertising. Analysis of medical tourists' opinions also showed that the website was able to cover all the information needed by tourists. The tourists were satisfied with the information and services of the company and were mostly looking for information about costs, Iran, accommodation, food, and availability of translators. They get most of their information from the videos of tourists received the company's services.

    Conclusion

    The use of web-based platforms focusing on relational, advertising, and organizational contents for informing and attracting medical tourists is very effective.

    Keywords: Medical tourism, Information, Netnography, Website
  • Mohammad Karim Saberi, Farahnaz Naderbeigi, MohammadReza Amiri*, Hossein Vakilimofrad, Parvin Jahangiri Pages 14-25
    Objective

    ResearchGate is one of the most popular social networking websites for scholars. This study aims to investigate the presence of the faculty members of Hamadan University of Medical Sciences (HUMS) on ResearchGate by using an Altmetrics approach.

    Methods

    The study population consists of the profiles of the faculty members from HUMS, Hamedan, Iran on ResearchGate in 2021. For Altmetrics study, first their profiles were visited. Their data were then extracted which included Research items, Total Research Interest, Questions, Answers, Followers, Followings, Reads, Recommendations, RG Score, Citations, and h-index. Their total citations were then extracted from the Web of Science, Scopus, and Google Scholar databases. Finally, the collected data were analyzed in SPSS v. 25 software, using Kolmogorov–Smirnov test and Spearman correlation test.

    Results

    All faculty members of HUMS had a profile in ResearchGate and 78.31% had joined ResearchGate. The statistical analysis showed a significant positive correlation between RG score and citations on ResearchGate, Web of Science, Scopus and Google Scholar.

    Conclusion

    Through active participation in ResearchGate and sharing published studies, medical scholars can make their works more visible and get more citations.

    Keywords: ResearchGate, Altmetrics, Scientific social networking, Evaluation Research, Scholarly Communication
  • Mostafa Roshanzadeh, Ali Tajabadi, Bahareh Mazhari Dehkordi, Somayeh Mohammadi* Pages 26-35
    Objective

     Nursing students deal with psychological stress due to exposure to the hospital atmosphere and contact with patients; hence, they are more prone to harms. It is necessary to investigate their academic and mental health problems, including addiction to Internet, and its relationship with their academic procrastination. Therefore, the present study aims to determine the role of Internet addiction in predicting the academic procrastination in nursing students.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2018 on 392 nursing students at Shahrekord University of Medical Sciences who were selected by quota sampling method. A demographic information form, Young's Internet Addiction Test (IAT), and Solomon and Rothblum's academic procrastination questionnaire were used to collect data. Data were analyzed in SPSS v. 16 software using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, and percentage) and analytical tests (t-test, analysis of variance, regression analysis, Pearson correlation test). 

    Results

     Pearson correlation test results showed a positive and significant relationship between Internet addiction and academic procrastination (P<0.05). Regression analysis results showed that all dimensions of IAT (adjusted R2= 0.186) significantly predicted academic procrastination. The non-standardized beta value showed that the shares of low time control/management and salience/neglect of social life in predicting academic procrastination were 2.14 and 2.018, respectively. The mean scores of IAT and academic procrastination were reported 20.69±2.81 and 64.4±2.48, respectively.

    Conclusion

    Considering the roles of poor time management and neglect of social life in predicting the nursing students' academic procrastination, their importance should be emphasized to the parents and students. Screening students for academic problems and procrastination and identifying the related factors as well as increasing students' awareness and skills to manage time and improve social relations should be considered.

    Keywords: Time management, Interpersonal relations, Internet Addiction, Academic procrastination, Nursing students
  • Sanaz Rahimi Kahkashi*, Omid Ali Adeli Pages 36-46
    Objective

    The control of the COVID-19 pandemic can be successful with widespread acceptance of produced vaccines. To cover a wide range of people with vaccination, it is important to understand their behavioural perspectives. This study aims to investigate the knowledge and attitude of Iranian people towards the COVID-19 vaccines and its related factors.

    Methods

    This is a cross-sectional descriptive study. The study population includes all Iranian people who had access to social networks. The number of samples was determined using Cochran’s formula and the samples were recruited using a convenience sampling method in 2021 (n=370). A researcher-made questionnaire consisting of three sections of demographic information, knowledge and attitude was used to collect data. Data were analysed in SPSS v. 22 software using Kolmogorov-Smirnov, Spearman correlation, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney U tests. 

    Results

    The Mean±SD deviation of knowledge and attitude scores were 4.18±0.933 and 3.43±1.19, respectively. A strong positive correlation was observed between knowledge about and attitudes towards COVID-19 vaccines. There was a significant difference between the scores of knowledge and attitude based on age, gender, marital status, income level, history of infection to COVID-19, and the death of a loved one due to COVID-19.

    Conclusion

    The levels of knowledge and attitude towards the COVID-19 vaccines are high in Iran. Since the knowledge and attitude in young, female, single, and low-income level people are less than in older, male, married and high-income people, the necessary measures should be taken to increase their awareness and attitude through the various social networks available to them.

    Keywords: Knowledge, Attitudes, COVID-19, Vaccine
  • Parvin Lakbala*, Fatemeh Mazemmat, Zahra Arzaghi, Narges Miri Pages 48-60
    Objective

    Health literacy is one of the most important indicators of health knowledge. This study aims to evaluate the health literacy level of students in Allied Medical Sciences, Hormozgan University of Medical Sciences (HUMS), Hormozgan, Iran.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study with cross-sectional design conducted in 2019. The study population consists of all students in the School of Allied Medical Sciences, HUMS. Out of 447 students, 218 were selected by stratified random sampling method. The Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) questionnaire was used to collect the data. Data were analyzed  in SPSS software using Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and post hoc tests. The significant level was set at 0.05.

    Results

    The mean scores of female students in two dimensions of reading (P=0.015) and comprehension were significantly higher compared to male students (P=0.008). The results of Kruskal-Wallis test showed an increasing trend in the level of health literacy in the second-year students.

    Conclusion

    Incorporating a targeted curriculum in disciplines such as health information technology in all faculties of HUMS especially the Allied Medical Sciences, is useful in promoting the students' health literacy. This can be effective in increasing the students' ability to take care of themselves and their families and in advancing their educational goals in the future.

    Keywords: Health Literacy, Iran, Students, Health Education
  • Marziyhe Meraji, Somayeh Fazaeli, Zahra Ebnehoseini, Haniyeh Bameri* Pages 62-72
    Objective

    One of the most common causes of death is the adverse drug reactions. The volume and dispersion of information is one of the problems of information systems for registering unwanted adverse drug reactions. This study aims to design a National Minimum Dataset (NMDS) for reporting the unwanted adverse drug reactions.

    Methods

     This descriptive-comparative study was conducted in Mashhad University of Medical Sciences in 2020 in three steps. The first step was to review the literature by searching in PubMed, Web of Science, and Scopus databases with a publication year over 10 years conducted countries leading in the field of reporting unwanted adverse drug reactions. Then, the reporting process of the selected countries was studied. In the final phase, the proposed NMDS was validated using the Delphi technique based on the opinion of 15 experts.

    Results

    Out of 109 data elements, 45 elements were polled, of which 33 obtained the necessary points in the first stage of Delphi process and 6 elements in the second stage. They were finally categorized into 7 groups; Patient information (8 elements), hospital (2 elements), complication (7 elements), medication (11 elements), the drug preparation method (3 elements), the reporter (4 elements), and others (4 elements).

    Conclusion

    Reporting adverse drug reactions is considered as an important part of drug monitoring and safety internationally. Therefore, based on the obtained results, this set of minimum data can be used for the Iranian reporting system to avoid the scattering of non-practical information and reports.

    Keywords: Adverse drug reactions, Minimum dataset, Drug-related side effects
  • AliReza Yusefi, Shakiba Rohani Sarvestani, Peivand Bastani, Mehrdad Sharifi, Narjes Sadat Nasabi, Rasul Raesi, Salman Daneshi* Pages 74-85
    Objective

     The COVID-19 disease has led to psychological challenges for health care providers. This study aims to investigate the satisfaction of employees working in the headquarter of Shiraz University of Medical Sciences (SUMS) with the COVID-19 emergency support packages.

    Methods

     This descriptive cross-sectional study was performed on 311 employees of the SUMS headquarter who were selected using a stratified random sampling method in 2021. Data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation test, t-test, and ANOVA) in SPSS v. 23 software at a significance level of 0.05. 

    Results

    The mean total satisfaction level of employees was 118.57±19 19.83 (out of 200). Their mean satisfaction with the support packages at individual/family and organizational levels were 54.29±10.35 and 64.28 86±12.86 (out of 100), respectively. There was a statistically significant relationship between employees' satisfaction and their work experience (P=0.04), gender (P=0.03), and workplace (P= 0.01). 

    Conclusion

     The satisfaction of SUMS headquarter staff with the COVID-19 emergency support packages is at a moderate level. Planning is recommended to increase their satisfaction by developing and improving the support packages at individual, family and organizational levels.

    Keywords: Satisfaction, Employee, COVID-19
  • Farzaneh Mohammadi, Marzieh Reisi, Zahra Mohebbi Dehnavi, Leila Asadi* Pages 86-98
    Objective

    For improving the quality of reproductive health services and providing appropriate health care to mothers to reduce their mortality and morbidity, it requires to apply the effective cost models used in the world. In this regard, the aim of the current study is to critically review the related literature on cost management of healthy reproductive services with the continuous midwifery care model.

    Methods

    This is narrative review study. A search was conducted in national and international online databases including using the keywords: Midwifery, reproductive health, continuous care, model, healthy reproductive services, cost, economic, cost effectiveness in Persian and English on studies published from 2010 to 2020 in English and had available full texts.

    Results

    The continuous midwifery care model plays an important role in reducing the costs of medical care and a healthy reproductive program by reducing unnecessary interventions and prevented complications such as cesarean delivery and episiotomy rates. On the other hand, by improving the quality of mothers' services through improving health indicators, motivation, self-efficacy, and empowerment of mothers, this model encourages them to receive regular and more reproductive services.

    Conclusion

    The continuous midwifery care is an effective model. Considering the economic limitations of the country, it seems that the use of this model in the healthy reproductive program can lead to a reduction in the treatment costs and improve the quality of midwifery care by providing continuity care and reducing unnecessary interventions.

    Keywords: Reproductive health, Midwifery, Care, Continuos, Cost