فهرست مطالب

تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق - پیاپی 2 (پاییز 1400)

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
پیاپی 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد سامی* صفحات 1-12

    یکی از اهداف اجتماعی انسان‏ها رسیدن به کمال وآسایش و دور ماندن از غرور و ضررهای ناخواسته است. دانشمندان این رشته، به شیوه‏های مختلف در این موضوع ورود کرده تا کاربران بتوانند مقصود آنان را درک و با کسب آگاهی و دانش حقوقی و اجتماعی از هرگونه معامله‌ی غرری دور نگه داشته شوند. بدیهی است که ارایه کننده این مباحث باید به علوم مورد نیاز این رشته از جمله علوم اجتماعی، حقوق مدنی، قواعد فقه جزایی آشنایی داشته باشد تا بتواند مفهوم و مقصود واژه غرر و قاعده‌ی لاضرر را درک و آن ‏را بیان و به دیگران منتقل ‏نماید. سوال مطرح این‏که، متخصص این رشته چگونه می‏تواند ابتلای مردم به ضررهای احتمالی را یادآور شود و با چه شیوه‌ای خسارت‏های پیش‏رو را با درک مفهوم برتر به مخاطب آموزش دهد. در این نوشتار تحلیل مصداقی پیرامون واژه‌ی ضرر و تسبیب و تفاوت مفهوم قاعده‌ی غرور و اتلاف و نقش آفرینی بی‌مناسب اجماع دراثبات احکام را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد. در بیان این مفاهیم از دیدگاه دانشمندان ادبیات، فقه و حقوق برای درک بهتر مطالب نهایت بهره ارایه می‏شود. این پژوهش به روش کتابخانه‏ای، با تحلیل منابع حقوقی به این پرسش که چگونه از ضرر دور بمانیم می‏پردازد. با تاکید بر اصول و مبانی و تعاریف قواعد حقوقی غرور، تسبیب، اتلاف و لاضرر بیان می‏کند که منافع و مضرات افراد جامعه کدام است و بر این نکته تصریح نماید که میان قاعده غرور و تسبیب با وجوه اشتراک فراوان تفاوت آشکار وجود دارد. تجربه نشان می‏دهد که دانش حقوق توانایی کامل در آگاهی مخاطبین جهت قرار نگرفتن در گرداب جهل و غرر و تلف را ندارد. از این‏رو با استعانت از علوم مشترکی چون علوم اجتماعی، روانشناسی به دنبال آن است که خسارت‌های ناشی از غفلت و ضرر را در جوامع رو به رشد به حداقل برساند. این مقاله ضمن استفاده از شیوه‏های تحلیل زبانی در صدد است که از طرح مسایل موازی اجتناب تا با دور ماندن از روش‌های تکراری نتیجه‌ی مطلوب حاصل گردد. این نوشتار بر آن است که با توجه به دیدگاه اندیشمندان حقوق جزا کاربران را در محاکم و داوری‌ها راهنما بوده و در ارایه راه‌حل منازعات کیفری پاسخگو باشد.

    کلیدواژگان: اتلاف، تسبیب، خسارت، قاعده غرور، لاضرر
  • حسین فراستخواه* صفحات 13-40

    برخلاف آنچه ممکن است در بادی امر به نظر برسد، حقوق بین‌الملل انتقادی روایت بین‌المللی از مطالعات حقوقی انتقادی نیست. با این حال، مطالعات حقوقی انتقادی در کنار نقدهای جهانی بر لیبرالیسم، سهمی موثر در تکوین نظریه‌ی حقوق بین‌الملل انتقادی داشته‌اند. مقاله‌ی حاضر، با هدف تبیین مفهومی موسع از حقوق بین‌الملل انتقادی، بر آن است تا نشان دهد که هر رهیافتی به حقوق بین‌الملل، که از طریق به پرسش کشیدن و بازخوانی نظام عقیدتی و رویه‌های آن، در صدد دریچه‌گشایی سیاست و نشان دادن ناهماهنگی میان وعده‌ها و غایات حقوق بین‌الملل و واقعیت موجود روابط بین‌المللی، یا به عبارتی فاصله‌ی میان وضع موجود و وضع مطلوب نظم حقوقی بین‌المللی باشد و این ناهماهنگی را به محدودیت ساختار یا نحوه‌ی عملکرد نظام حقوق بین‌الملل ارجاع دهد و با ارایه‌ی برنامه‌هایی در صدد تغییر یا تجدید ارزش‌ها، ساختار یا عملکرد این نظام برآید، به طور کلی از یک ظرفیت انتقادی بالقوه برخوردار است. مروری بر شاخص‌ترین نمونه‌های رهیافت‌های انتقادی در مطالعات حقوق بین‌الملل و بررسی مدعاهای بنیادین آن‌ها، در کنار بیان اهم انتقادات مطرح‌شده بر آن‌ها، در مجموع نشان می‌دهد که رهیافت انتقادی با تاکید بر طرح مسیله به جای حل مسیله و توجه مضاعف به نقش آموزه‌های برجسته‌ترین صاحب‌نظران حقوق بین‌الملل، ظرفیت‌های وسیعی برای توسعه‌ی تدریجی و مترقیانه‌ی حقوق بین‌الملل پیش می‌نهد و از طریق مقابله با سیاست‌زدایی از حقوق بین‌الملل، در جست‌وجوی مشارکتی فعال‌تر در صورت‌بندی نظم حقوقی جهانی بر می‌آید. از چنین منظری، رهیافت انتقادی معرفتی است به سوی امید، پویایی و تکامل.

    کلیدواژگان: اصالت عین، پساواقع گرایی، جریان جدید، رویکردهای جهان سوم به حقوق بین الملل، فرمالیسم، لیبرالیسم، مطالعات حقوقی انتقادی
  • امینه مویدیان*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 41-66

    دموکراسی یک روش حکمرانی مبتنی بر تصمیم گیری جمعی منبعث از خواست مردم است که به وسیله ی دو اصل « نظارت همگانی» و «برابری مشارکت در امور سیاسی» به ظهور می رسد. گفتنی است دو اصل مذکور ربط وثیقی با حق های انسانی دارند و به موازات گسترش و ارتقاء حقوق بشر، گستره ی آن‌ها نیز تغییر می‌کند. امروزه اگر چه دموکراسی رایج ترین نظام سیاسی است، لیکن هنوز نظامی عالم‌گیر نیست و رژیم های اقتدارطلب و یا شبه دموکراتیک در کشورهای گوناگون یافت می شوند که در مواردی با نقض حقوق بشر و حتی گاهی به صورت سیستماتیک صلح و امنیت داخلی و در موارد بسیار شدید صلح و امنیت بین المللی را تحت الشعاع قرار می دهند و اما با توجه به این‌که مفهوم صلح و امنیت در تعریف دموکراسی مستتر است، چرا که دموکراسی مفهومی است که در ذات خود نظامی از حقوق بشر مورد حمایت جامعه‌ی بین المللی را در بردارد و از طرف دیگر هدف اصلی جامعه‌ی بین المللی دستیابی به صلح پایدار است، ارزیابی رویکرد حقوق بین الملل نسبت به این روش حکمرانی بسیار حایز اهمیت است. در واقع می توان این پرسش را مطرح نمود که آیا نظام حقوقی بین المللی، دموکراسی را به عنوان یکی از هنجارها و اصول الزام آور برای دولت ها مورد شناسایی قرار داده است یا خیر؟ پژوهش حاضر با بکارگیری روش تطبیقی – تحلیلی با بررسی عملکرد نهادهای بین المللی جهانی از جمله مجمع عمومی، شورای امنیت و اسناد و نهادهای منطقه ای و تبیین مفهوم دموکراسی بر اساس مطالعات جامعه شناختی به بررسی این موضوع پرداخته است. فرض بر این است که اگر چه هنوز قاعده‌ی عامی برای ملزم کردن دولت ها به داشتن حکومت دموکراتیک در حقوق بین الملل موضوعه وجود ندارد ولی دموکراسی به مقوله‌ی حقوق نرم بین المللی از جمله نطق های سیاسی، اعلامیه ها و غیره به طور فزاینده ای وارد شده است و به دیگر سخن باید گفت که امروزه حقوق بین الملل نسبت به مقوله‌ی دموکراسی بی‌توجه نیست.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حقوق بشر، حقوق بین الملل، دموکراسی
  • پویا حکیمی، علیرضا آرش پور*، لیلا رئیسی صفحات 67-91

    علیرغم اصل عدم توسل به زور و تحریم جنگ در روابط بین‌المللی، همچنان در شکل مجاز آن مانند توسل به دفاع مشروع، انسان‌های زیادی کشته و از این رهگذر محیط زیست به شدت آسیب می‌بیند. حمله در زمان جنگ علیه اهداف نظامی و غیرنظامی، غالبا بر محیط‌زیست تاثیر گذار بوده و از طرفی گسترش سلاح‌های جدید مانند سلاح‌های هسته‌ای، خطرات جدی را برای محیط‌زیست به ارمغان آورده است. موارد اخیر، حساسیت و نگرانی جامعه‌ی بین‌المللی را نسبت به وقوع صدمات زیست‌محیطی در زمان وقوع مخاصمات مسلحانه برانگیخته و ذهن حقوق‌دانان را به خود معطوف داشته است. در حال حاضر نیز با توجه به اهمیت موضوع، کمیسیون حقوق بین‌الملل سازمان ملل متحد، بحث حمایت از محیط‌زیست در مخاصمات مسلحانه را در دستور کار خود قرار داده است، تا در پرتو تدوین و توسعه‌ی قواعد عرفی به حمایت از محیط‌زیست بپردازد. از آن‌جا که مطابق بند 1 ماده‌ی 38 اساسنامه‌ی دیوان بین‌المللی دادگستری، یکی از منابع حقوق، عرف بین المللی است، باید توجه داشت که محیط‌زیست علاوه بر مقررات قراردادی، توسط قواعد نانوشته حقوق بین‌الملل عرفی مورد حمایت واقع می‌شود. این مقاله در صدد است تا نقش و راهکارهای حقوق بین‌الملل عرفی را در حمایت مستقیم از محیط زیست در زمان مخاصمات مسلحانه مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل عرفی، حمایت مستقیم، محیط زیست، مخاصمات مسلحانه
  • جعفر مرادی، صادق مرادی* صفحات 92-106

    انقلاب علمی در قرن 17 و به دنبال آن پیشرفت‌های صنعتی در قرن 18 میلادی، زمینه‌ی دو تحول عمده در فضای شهر و برنامه ریزی شهری را پدید آورد؛ ابتدا لیبرالیسم در قامت کلاسیک خود با تاکید بر مفاهیم آزادی و کاهش نفوذ دولت در اقتصاد و سپس تغییرات انبوه و ناگهانی ناشی از تحولات صنعتی در شهرها رخ نمود. حرکت لیبرالیست‌های سوار بر موج تغییرات در شهرهای صنعتی، نتایج زیانباری همچون افزایش فاصله طبقاتی، ایجاد قطب‌های دارا و ندار و نابرابری در تعریف و دریافت حقوق شهروندی برای شهروندان را به دنبال داشت. در اواخر قرن نوزدهم، با تاثیرپذیری فضای شهرها از مباحث مطرح شده توسط خردمندان درباره لزوم توجه به زندگی اقشار مختلف، اندیشه‌ی لیبرالیست‌ها به سمت توجه به لزوم برقراری رفاه اجتماعی از طریق دست شفابخش نامریی بازار در آستین اقتصاد آزاد، چرخش یافت و نیولیبرالیسم متولد شد. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی به دنبال تشریح جایگاه حقوق شهروندی در برنامه ریزی شهری مبتنی بر اندیشه نیولیبرالیسم می‌باشد. داده‌های مورد نیاز پژوهش از طریق مطالعات اسنادی گردآوری شده و به صورت کیفی در جهت تعیین مولفه‌های اساسی حقوق شهروندی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد در برنامه-ریزی شهری نیولیبرال، ابعاد اجتماعی و مدنی حقوق شهروندی با هدف ارتقای سطح رفاه اجتماعی مورد تاکید قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، حقوق شهروندی، لیبرالیسم، نئولیبرالیسم
  • فاطمه عظیم پور*، حسن خسروی، افشین جعفری صفحات 107-126

    با آغاز انقلاب صنعتی، حقوق کار، پا به عرصه‌ی جدیدی گذاشت. عرصه‌ای برخوردار از ویژگی‌های نو که نشان دهنده‌ی تلاش‌های سازمان بین‌المللی کار به منظور معرفی حداقل‌هایی از الزمات حقوق کار در حمایت از کارگران به ویژه در مشاغل سخت و زیان آور بوده است. مقاوله نامه‌ها و شاخص‌های معرفی شده از سوی این سازمان و الزام جوامع و کشورها به پایبندی و اجرای آن‌ها، هدف حمایتی حقوق کار را بیش از پیش روشن می‌سازد. اما لازمه‌ی دستیابی به این اهداف وجود نهاد یا تاسیس مرکز نظارتی بر اجرای قوانین و مقررات است. لذا سازمان بین‌المللی کار، نظام بازرسی کار را که یکی از مهم‌ترین بخش‌های نظام حقوقی کار است ایجاد نمود. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی با هدف آسیب شناسی و بیان راهبردهای حمایت از کارگران در مشاغل سخت و زیان آور در حقوق کار ایران به بررسی برخی مقاوله‌نامه و شاخص‌های سازمان بین‌المللی کار در ارتباط با این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: حقوق کار، سازمان بین المللی کار، مشاغل سخت و زیان آور، مقاوله نامه
|
  • Mohammad Javad Sami * Pages 1-12

    One of the social goals of human beings is to achieve perfection and comfort and to stay away from pride and unwanted losses. Knowledge of this has entered into various ways in this subject to understand their intentions and keep away from multiple disciplines by gaining information and legal and social understanding. The presenter of these topics must be familiar with the needs of this field, including social sciences, civil law, and criminal jurisprudence, to understand the meaning and purpose of the word Gharar and the Rule of harmlessness and to transmit it to others. How can the experts in this field use the people to express the possible harms, and with what principles can they be taught to understand the superior concept? This paper presents the analytical analysis of the word damage and the difference between the rule of pride and loss from knowledge of literature, jurisprudence, and law. By examining legal sources, this library research method deals with the question of how to avoid harm. Emphasis on the principles and definitions of the legal rules of pride, causation, loss, and harmlessness states that society considers and harms it. There are many aspects between the law of Ghoror and causation. Experience shows that knowledge does not have the full rights of the audience to be in the vortex of ignorance, arrogance, and loss. With the help of a common denominator such as the social sciences, psychology seeks to ensure that the sciences resulting from neglect and harm are growing in societies. In this paper, while using the methods of linguistic analysis, we conclude that the desired result is obtained by posing parallel problems to avoid repetitive processes. This study intends to guide users in courts and arbitrations according to the views of criminal law thinkers and be responsible for providing solutions to criminal disputes.

    Keywords: Loss, Cause, Damage, The Rule of Pride, The Rule of Harmles
  • Hossein Farasatkhah Pages 13-40

    Contrary to what may seem at first glance, critical international law is not an international narrative of critical legal studies. However, critical legal studies (CLS), along with global critiques of liberalism, have made an effective contribution to the development of critical international legal theory. The present paper, with the purpose of explaining a broader concept of critical international law, seeks to show that any approach to international law, which by questioning and re-reading its belief system and procedures, seeks to policy window opening and show inconsistencies between the promises and the ends of international law and the existing reality of international relations, or in other words seeks to show the distance between the status quo and the desired state of the international legal order, and refers this inconsistency to the limitation of the structure or functioning of the international legal system, and provides agendas towards transformation or renewing the values, structure or function of this system, generally has a potential critical capacity. A review of the most prominent examples of critical approaches in the international law scholarship and the examination of their fundamental claims, along with expressing the most important criticisms, shows that the critical approach by emphasizing problem-raising rather than problem-solving and a redoubled attention to the role of international lawyers, offers a great potential for the gradual and progressive development of international law, and by confronting the depoliticization of international law, seeks to participate more actively in re-shaping the global legal order. From this perspective, the critical approach is an episteme towards hope, dynamism, and evolution.

    Keywords: Critical Legal Studies, Liberalism, Formalism, Objectivism, Post-Realism, New Stream, Third World Approaches to International Law
  • Amineh Moaiedian*, Abdol Karim Shahheidar Pages 41-66

    Democracy is a way of governing based on collective decision-making resulting from the will and authority of people which emerges from two principles of " Public Oversight" and " Equality of Participation in Political Affairs". It should be noted that these two principles are closely related to human rights, and as human rights expend and improve, so does their scope. It is worth noting that today at the beginning of 21st century AD, though democracy is the common political system, despite all the progress it has made, it is not a universal system and authoritarian or quasidemocratic regimes are found in various countries, which in many cases, through human rights violation even some times systematically affect internal peace and security and in extreme cases, they affect international peace and security. But considering that the concept of peace and security is implicit in democracy definition, and democracy is a concept in its own right which includes a system of human rights advocated by the international community, and on the other hand, the main goal of international community and its pillars is to achieve lasting peace, the study and evaluation of the approach of international law toward this methods of governing is very important, in fact, the question can be asked: democracy as one of the norms and binging principles for the government or not? The present study, using descriptive-analytical method, and by examining the performance and approach of international institutions and bodies, including “Genera Assembly” and ... They are having Investigated this issue.it is assumed that, however, there isn’t still a formal rule in international law to require the countries to have democratic governments, and democracy has increasingly imported into the area of soft and inconsistent international law. in other words, today international law is not indifferent to the issue of democracy.

    Keywords: Self Determination, Human Right, International Law, Democracy
  • Pooya Hakimi, Ali Reza Arash Pour *, Leila Raisi Pages 67-91

    Despite the principle of non-use of force and sanction of war in international relations, as well as its use as a legitimate form of self-defense, many people have been killed and severely damaged the environment in this way. Attacks against military targets and civilians in time of war, often impact on the environment and also the development of new weapons such as nuclear weapons, has brought serious threats to the environment. Recent cases, sensitivity and concern for the international community to the environmental damage in the event of armed conflict motivated and drew the attention of lawyers. has on its agenda Given the importance of this issue, the International Law Commission of the United Nations has, the protection of the environment in armed conflict on its agenda, in the light of the development of customary rules to protect their environment. Because in accordance with paragraph 1 of Article 38 of the Statute of the International Court of Justice, one of the sources of international law is international custom, it should be noted that the environment in addition to the contractual provisions is also supported by the unwritten rules of customary international law. Therefore, this study seeks to clarify the role and strategies of customary international law in direct support of the environment in time of armed conflict under review.

    Keywords: Customary International Law, Direct Support, Environment, ArmedConflicts
  • Jaafar Moradi, Sadegh Moradi* Pages 92-106

    The Scientific Revolution in the 17th century, followed by industrial advances in the 18th century, set the stage for two major developments in urban space and urban planning; At first, classical liberalism emerged with an emphasis on the concepts of freedom and the reduction of state influence in the economy, and then there were sudden and massive changes resulting from the Industrial Revolution in cities. The entry of liberals into industrial cities had detrimental consequences, such as increasing class divisions, creating rich and poor poles, and inequality in the realization of citizenship rights for citizens. In the late nineteenth century, with the advent of the debate over the need to pay attention to the lives of different classes of citizens, liberal thought shifted to a focus on social welfare through a free economy, and neoliberalism was born. The present study seeks to explain the position of citizenship rights in urban planning based on the idea of neoliberalism with a descriptive-analytical approach. The data required for the research have been collected through documentary studies and have been qualitatively analyzed to determine the basic components of citizenship rights. The results show that in neoliberal urban planning, the social and civil dimensions of citizenship rights are emphasized with the aim of improving the level of social welfare.

    Keywords: Liberalism, Neo Liberalism, Urban Planning, Citizenship Rights
  • Fatemeh Azim Pour*, Hassan Khosravi, Afshin Jafari Pages 107-126

    With the beginning of the Industrial Revolution, Labour law entered a new arena, an area with new features that reflects the efforts of the International Labour Organization to introduce the minimum requirements of labour rights in support of workers, especially in hard and harmful jobs. The conventions and criteria introduced by this organization and the obligation of communities and countries to adhere to and implement them, further clarify the purpose of labour rights protection. But the achievement of these goals requires the existence of an institution or the establishment of oversight over the implementation of laws and regulations. Therefore, the International Labour Organization established the labour inspection system, which is one of the most important parts of the labour law system. The present study has used a descriptive-analytical method with the aim of pathology and expression of strategies to protect workers in hard and harmful jobs in Iranian labour law to examine some conventions and indicators of the International Labour Organization in this regard.

    Keywords: Hard, Harmful Jobs, International Labour Organization, Convention, Labour Law