فهرست مطالب

نامه الهیات - سال چهاردهم شماره 57 (زمستان 1400)

نامه الهیات
سال چهاردهم شماره 57 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد معرفت* صفحات 1-12

    در بستر جامعه و فعالیت های اجتماعی و عمومی، از اخلاق فردی نمی توان انتظار داشت در حوزه حرفه ای کارایی کافی داشته باشد؛ هرچند می تواند هم افزایی ایجاد کند. اخلاق حرفه ای از نگاه قرآن و سیره معصومان (علیهم السلام) به طور کلی مبتنی بر چند اصل عمده است که احترام به شان و آزادی انسان ها، توجه به ارزش های جامعه، سودمندی و عدم آسیب رسانی، عدالت و مسوولیت پذیری از جمله آن ها است. بر اساس آموزه های غنی اسلام رعایت این اصول بر عموم جامعه واجب است. عواملی همچون تقویت ایمان، تعلق سازمانی، تعهد، خودداری از تعارض منافع، صداقت و امانتداری، نوعی ضمانت اجرایی برای آیین نامه ها و کدهای اخلاقی محسوب می شوند. بسته به نوع تفکرات و پایبندی یک مهندس به ارزش ها و مبانی اخلاقی، عملکرد او متفاوت است؛ در واقع، نمی توان منکر باورهای عقیدتی و اجتماعی یک مهندس در عملکرد حرفه ای او بود؛ بنابراین، در عرصه اخلاق مهندسی ناگزیر از مطالعه تجربیات موفق اندیشمندان جهان، بومی سازی آیین نامه ها متناسب با فرهنگ و ظرفیت جامعه، تربیت اساتید مجرب و آموزش در دانشگاه ها و سایر مراکز علمی هستیم.

    کلیدواژگان: اخلاق عمومی، اخلاق حرفه ای، اخلاق مهندسی، اخلاق فردی، اصول اخلاق حرفه ای
  • فاطمه حاج زین العابدین، کامل احمدنژاد*، فریده محسنی هنجنی، افسانه لطفی عظیمی صفحات 13-35

    در پژوهش حاضر بر اساس نظریه معنادرمانی فرانکل به تحلیل مفهوم معنی و شوق زندگی در مثنوی معنوی پرداخته می شود. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و از نوع کتابخانه ای است. در این پژوهش مولفه های رنج، تحمل پذیری، مسیولیت پذیری، عشق و دین داری نظریه فرانکل در مثنوی معنوی تبیین و تفسیر شده است. در روان شناسی معنی گرای فرانکل و تعالیم عملی عرفان مولانا به رنج و سختی با دید مثبت نگریسته می شود و هردو استقامت و تحمل را در برابر مصایب و مصاعب عامل پختگی و وسیله کمال انسان می دانند.دیگر مولفه معنادرمانی فرانکل عشق است که به زندگی معنا و شوق می بخشد. از رهگذر نگاه عارفانه فرانکل و مولوی به عشق، زندگی هدفی والا می یابد و از مادیات و ظواهر عالم مادی فراتر می رود، فرد به تهی بودن و بی مقداری خویش در برابر ذات الهی پی می برد و در دریای لایزال او محو می شود تا به جاودانگی ابدی برسد. معنادرمانی و عرفان جز با دین داری با عشق الهی میسر نمی شود و تجربه درک خدا تنها از راه شهود و قلب ممکن است.

    کلیدواژگان: عرفان، معنادرمانی، مثنوی مولوی
  • محسن شهیدی، مریم حاجی عبدالباقی*، سید محسن میرباقری صفحات 36-52

    آشنایی با فرهنگ قرآنی در حوزه معیشت و انطباق نگرش و رفتار و اخلاق با آن امری ضروری و کاربردی است. مقاله پیش رو پژوهشی نظری است که به روش تحلیلی اکتشافی ، درصدد کشف فرهنگ سازهای معیشتی از آیات قرآن می باشد تا با بکارگیری آنها نیل به کسب و مصرف مورد پسند قرآن میسر گردد . لذا در ابتدا مبانی و نوع نگرش قرآن به موضوع معیشت از جمله باور به رزاقیت خدا و اعتماد به وعده های الهی ، آخرت گرایی و ترک دنیابسندگی ، نگرش صحیح به اموال و پذیرش سنت ابتلاء مورد بررسی قرار گرفته و سپس به دلالت های رفتاری اخلاقی در فرهنگ معیشت از منظر قرآن پرداخته می شود که هر کدام به نوعی بیانگر فرهنگ صحیح معیشت می باشند. اولویت دهی به این عوامل و یافتن ساختار مولفه های معیشتی با توجه به وزن آیات قرآنی مربوطه از دستاوردهای این نوشتار می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ ساز، معیشت، فرهنگ معیشت
  • راضیه فرهی، علیرضا ابراهیم*، زهرا حسینی حمید، فرزانه گشتاسپ صفحات 54-69

    دگرگونی هایی که مدرنیته در سبک زندگی ایجاد نموده، شیوه اجرای بسیاری از آیین های دینی را نیز تحت تاثیر قرار داده و دچار تحول نموده است. میشاییل اشتاسبرگ به عنوان یک دین پژوه پدیدارشناس، الگویی برای تحولات احکام آیینی در میان زرتشتیان معاصر را در دایره المعارف ایرانیکا تعریف کرده که مبتنی بر موازینی چون: حذف، جایگزینی، فروکاهش، اصلاح و ابداع احکام است. تحقیق حاضر که به روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته، نشان می دهد که القاء بعضی الگوهای اشتاسبرگ بر تحولات جدید در آیین های معاصر زرتشتی، تا اندازه ای ناکارآمد بوده و این الگوها لزوما همه جوانب تحولات را نشان نمی دهند. برای نمونه، ایشان معتقد است که مواردی از احکام مربوط به پاکی و پاک سازی «آب»، به مرور زمان «حذف» شده اند، در حالی که به نظر می رسد انواعی از «جایگزینی» و حتی «تحکیم» احکام قبلی نیز روی داده است. در مورد پاک سازی «چوب» نیز به جز «تداوم» پاره ای از آیین های قبلی، شاهد مواردی از «جایگزینی» هستیم. البته در اموری همچون: آیین برشنوم، اشتاسبرگ به درستی نظر داده و ابعاد گوناگون تحولات را در قالب هایی چون: «حذف»، «فروکاهش» و «اصلاح» طبقه بندی کرده است.

    کلیدواژگان: آیین های زرتشتی، تحولات آیینی، اشتاسبرگ، آیین پاکی
  • بررسی فقهی-حقوقی جایگاه و قلمرو قاعده درا درحقوق کیفری ایران
    محمد حاجیان نژاد، فهیم مصطفی زاده، مهرداد فیضی صفحات 54-77

    قاعده درا قاعده‎ای اصطیادی است که فقها آن را در مجموعه‎ای از روایات اخذ نموده اند. قاعده درا یعنی متوقف ساختن مجازاتهای حدود، قصاص و تعزیرات در مواردی که شبهه به میان باشد. قاعده درا در برخی از موارد کیفر زدایی جزیی می‎کند و در برخی موارد کیفر زدایی کلی، باتوجه به مستندات قرآنی و روایی واژه حد در مستندات قاعده نمی تواند به معنای مجازات خاص باشد و شامل تمامی مجازات ها می شود، قاعده درا باتوجه به ماده 120و 121 قانون مجازات می تواند اثر جرم زدایی و کیفر زدایی داشته باشد و تقاوتی میان حدود الهی و حق الناس وجود ندارد، البته قانونگذار چهار جرم از جرایم حدی را استثنا کرده است. همچنین در جنایات مستوجب قصاص با توجه به شرایط جرم و مسیولیت کیفری جرم دو اثر جرم زدایی و محکومیت زدایی را دارد. در جرایم تعزیری با توجه به شرایط مسیولیت کیفری و شرط خود جرم اثر جرم زدایی و محکومیت زدایی را دارد و در اعمال قاعده‎ی درا تفاوتی میان جرایم تعزیری و حکومتی وجود ندارد. به نظر می رسد که اصل رفتار در جرایم دیه مورد شک قرارگیرد قاعده‎ی درا اثر جرم زدایی دارد.

    کلیدواژگان: قاعده درا، شبهه، حدود، قصاص، تعزیرات
  • حمید خداپرست، مهدی فاموری*، محمدرضا معصومی صفحات 69-88

    سنت اشتقاق در شکل کلاسیک آن در بسیاری از متون فارسی قابل ردیابی است. در دوره قاجار نیز این سنت در آثار متعدد حضور دارد و از آن جمله در کتاب تاریخ وقار شیرازی موسوم به «روزمه خسروان پارسی». موضوع این کتاب، تاریخ باستان ایران بر اساس سنت گذشتگان است. وقار شیرازی در ضمن کتاب، به سنت اشتقاق، همانگونه که در سنت قدمایی آمده نظر کرده و به واقع، به تاثیر از متون گذشتگان به نوعی علم فقه اللغه عوامانه گراییده است. در این کتاب به بررسی اجمالی تاریخ پادشاهان باستانی ایران بنا به سنت کهن ایرانیان و نقل سخنان و حکمی از ایشان پرداخته است. وقار در ضمن شرح وقایع از جملات و عباراتی استفاده کرده است که ملهم از آیات قرآنی، احادیث و آموزه های عرفانی است.

    کلیدواژگان: روزمه خسروان پارسی، وقار شیرازی، وجه تسمیه، ریشه شناسی، مضامین قرآنی و عرفانی
|
  • Muhammad MaRefat * Pages 1-12

    In the context of society and social and public activities, individual ethics cannot be expected to be effective enough in the professional field; However, it can create synergy. Professional ethics from the perspective of the Qur'an and the lives of the innocents (peace be upon them) is generally based on several main principles, which include respect for the dignity and freedom of human beings, attention to society's values, usefulness and non-harming, justice and accountability. According to the rich teachings of Islam, it is obligatory for the general society to observe these principles. Factors such as strengthening faith, organizational affiliation, commitment, refraining from conflicts of interest, honesty and trustworthiness are considered a type of executive guarantee for regulations and ethical codes. Depending on the type of thoughts and an engineer's adherence to values ​​and moral principles, his performance is different; In fact, one cannot deny the ideological and social beliefs of an engineer in his professional practice; Therefore, in the field of engineering ethics, we are forced to study the successful experiences of the world's thinkers, localize the regulations according to the culture and capacity of the society, train experienced professors and teach in universities and other scientific centers.

    Keywords: general ethics, Professional Ethics, engineering ethics, Individual Ethics, principles of professional ethics
  • Fatemeh Haj Zeinolabedin, Kamel Ahmadnezhad *, Farideh Mohseni Hanjani, Afsaneh Lotfi Azimi Pages 13-35

    In the present study, based on Frankel's theory of semantic therapy, the concept of meaning and desire for life in the spiritual Masnavi is analyzed. The research method is descriptive-analytical and library type. In this research, the components of suffering, tolerance, responsibility, love and religiosity of Frankel's theory have been explained and interpreted in the spiritual Masnavi. In Frankel's semantic psychology and the practical teachings of Rumi's mysticism, suffering and hardship are viewed positively, and both endurance and endurance in the face of suffering are the cause of maturity and the means of human perfection. Another component of Frankel's semantic therapy is love. Is what gives meaning and enthusiasm to life. Through the mystical view of Frankl and Rumi on love, life finds a lofty purpose and transcends the materialities and appearances of the material world. It disappears to reach eternal immortality. Meaning therapy and mysticism can only be achieved through religiosity with divine love, and the experience of understanding God is possible only through intuition and the heart.

    Keywords: mysticism, meaning therapy, Rumi's Masnavi
  • Mohsen Shahidi, Maryam Hajiabdolbaqi *, Seyyed Mohsen Mirbagheri Pages 36-52

    Familiarity with Quranic culture in the field of livelihood and adapting attitudes, behaviors and ethics to it is necessary and practical. The present article is a theoretical research that seeks to discover the culture of livelihood instruments from the verses of the Qur'an through exploratory analytical methods in order to achieve the desired acquisition and consumption of the Qur'an. Therefore, first the principles and type of attitude of the Qur'an to the subject of livelihood, including belief in God's sustenance and trust in divine promises, heresy and abandonment of worldliness, correct attitude to property and acceptance of the tradition of affliction are examined and then the moral behavioral implications in The culture of livelihood is studied from the perspective of the Qur'an, each of which in some way expresses the correct culture of livelihood. Prioritizing these factors and finding the structure of livelihood components according to the weight of the relevant Quranic verses is one of the achievements of this article.

    Keywords: Quran, culture maker, Livelihood, livelihood culture
  • Razieh Farahi, Alieeza Ebrahim *, Zahra Husaini Hamid, Farzaneh Gushtasp Pages 54-69

    Transformations that Modernity has created in the lifestyle,The way many religious rituals are performed has also affected and changed., Michael Stusberg As a phenomenological theologian.Defines a model for the evolution of religious rites among contemporary Zoroastrians in the Encyclopedia of Iranica Which is based on criteria such as: deletion, replacement, reduction, correction and invention of rulings.The present study, which was conducted by descriptive-analytical method,Shows that the induction of some Strusberg patterns on new developments in contemporary Zoroastrian mirrors has been somewhat ineffective.And these patterns do not necessarily reflect all aspects of change.For example, he believes that some of the rulings on the purification and purification of "water" have been "removed" over time, while there seem to be some sort of "replacement" and even "consolidation" of the rulings. The previous one also happened.In the case of the purification of "wood", apart from the "continuation" of some of the previous rituals, we also see cases of "replacement".Of course, in matters such as the Brashnum religion, Stusberg has rightly commented and classified the various dimensions of change into forms such as "elimination", "reduction" and "reform".

    Keywords: Zoroastrians Ritual, Ritual Developments, Stursberg, The religion of purity
  • Jurisprudential-legal review of the position and territory of the Dara rule in Iranian criminal law
    Mohammad Hajiannejad, Fahim Mostafazadeh, Mehrdad Fiezi Pages 54-77

    The rule of Dara is a catch rule that jurists have obtained in a collection of narrations. The rule of Daraa means stopping the punishments of hudud, retribution and punishment in cases where there is doubt. In some cases, the rule of Dara provides partial decriminalization and in some cases general decriminalization, according to the Quranic documents and the authenticity of the word hadd in the documents of the rule, it cannot mean a specific punishment and includes all punishments, the rule of Dara according to Articles 120 and 121 of the Penal Code can have the effect of decriminalization and decriminalization, and there is no conflict between divine limits and human rights, although the legislator has excluded four crimes from the limited crimes. Also, according to the circumstances of the crime and criminal responsibility, the crime has two effects of decriminalization and deconviction in crimes requiring retribution. In penal crimes, according to the conditions of criminal liability and the condition of the crime itself, it has the effect of decriminalization and de-conviction, and there is no difference between penal and governmental crimes in the application of the rule of law. It seems that the principle of behavior in the crimes of money is doubted, the rule of money has the effect of decriminalization.

    Keywords: The rule of draw, doubt, hudud, retribution, punishment
  • Hamid Khodaparast, Mehdi Famoori *, MohammadReza Masoumi Pages 69-88

    The subject of this book is the ancient history of Iran based on the traditions of the past. Waqar Shirazi, in addition to the book, has considered the tradition of derivation, as it is mentioned in the ancient tradition, and in fact, has turned to the influence of the texts of the past as a kind of vulgar jurisprudence. In this book, a brief review of the history of the ancient kings of Iran according to the ancient Iranian tradition and quoting their words and rulings. While describing the events, Waqar has used sentences and phrases that are inspired by Quranic verses, hadiths and mystical teachings.

    Keywords: Rozmeh Khosrovan Parsi, Waqar Shirazi, Name, Etymology, Quranic, Mystical Themes