فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش معارف و تربیت اسلامی
سال دوم شماره 2 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ارسلان خواجه پور، حسن نجفی* صفحات 7-26
    هدف پژوهش حاضر تبیین اندیشه های استاد صفایی حایری بر پایه پیش نیازشناسی و وظیفه شناسی مربی در تربیت دینی بوده تا مربیان کنونی را به غفلت ها و ضعف های خود آشنا و برنامه ای برای بهبود وضعیت موجودشان ارایه کند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات به دست آمده از محیط مطالعه یعنی آثار مستقیم و دست اول استاد صفایی حایری در حوزه تربیت مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که شناخت روحیه ها، ارزیابی و شناسایی، آشنایی و دوستی، جذب و صمیمیت و زمینه سازی، پیش نیازهای تربیت دینی متربی برای مربی هستند. پس از فراهم کردن پیش نیازها، مربی باید متربی خود را از اسارت هایی چون غرایز و امیال، برداشت ها و سخنان مردم، جلوه های دنیا و شیطان رهایی داده و وظایف خود را ذیل تزکیه، تعلیم و تذکر متمرکز کند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، توحیدگرایی، مربی، تربیت مربی، صفایی حائری
  • علی صحبت لو* صفحات 27-48

    هدف پژوهش حاضر نقد برنامه درسی تربیت معلم جمهوری اسلامی ایران از منظر تربیت اسلامی است. روش پژوهش خبرگی و نقادی تربیتی بود. در این راستا، همه اسناد بالادستی مرتبط با دانشگاه فرهنگیان (سند تحول بنیادین آموزش و پرورش (1390)، اساسنامه دانشگاه (1391)، برنامه راهبردی دانشگاه در افق چشم انداز 1404، طراحی کلان برنامه درسی تربیت معلم (1395) و سرفصل های مصوب برنامه درسی (1399) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در عنصر مربی، شایستگی های اساتید در اسناد مورد غفلت واقع شده است. در عنصر سرفصل ها/حوزه های محتوایی، تعداد دروس تربیت اسلامی زیاد بوده و با هم همپوشانی دارند و این امر موجب احساس تکرار و دل زدگی دانشجویان شده است. در عنصر منابع مطالعه و پژوهش، منابع اصلی و فرعی معرفی شده در دروس تربیت اسلامی از جامعیت کافی برخوردار نبوده و برخی از منابع دسته دوم هستند و کم تر به معرفی منابع دست اول و مرتبط با هر یک از دروس تربیت اسلامی پرداخته شده است. همچنین در نظر گرفتن فعالیت های یادگیری و عملکردی دروس تربیت اسلامی با ملاک ها و سطوح پیامدهای یادگیری مانند سایر دروس خطا بوده و منطبق با اسناد بالادستی نیست. همچنین در فرصت های یادگیری، کم تر به فعالیت های تحلیلی، مقایسه ای و ارزیابی توجه شده است. 

    کلیدواژگان: تربیت معلم، برنامه درسی، تربیت اسلامی، اسناد بالادستی، آموزش و پرورش
  • مسلم شجاعی*، ابوطالب عوض زاده صفحات 49-66
    هدف پژوهش حاضر بررسی چالش های آسیب های تربیت دینی با رویکرد دین گریزی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه است. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل عامل اکتشافی بود. نمونه آماری پژوهش تعداد320 نفر از دانش آموزان دوره دوم متوسطه استان کهگیلویه و بویر احمد هستند که به صورت خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی ، پس از چرخش عامل های استخراج شده به شیوه واریماکس، نشان داد که شش عامل ویژگی های شخصی و عاطفی، ویژگی های فرهنگی، فقدان برنامه ریزی، خانواده و دوستان، بی توجهی به پدیده دین گریزی و ویژگی های اقتصادی، در مجموع 05/91 درصد از واریانس متغیرها را تبیین می نماید. بر این اساس پیشنهاد می شود که مدیران و متصدیان تربیتی نسبت به تهیه و اجرای برنامه ای جامع در جهت توجه بیشتر به پدیده دین گریزی و هدایت دانش آموزان به سوی دین پذیری مشتاقانه، اهتمام بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، دین گریزی، دانش آموزان، دوره دوم متوسطه، استان کهگیلویه و بویر احمد
  • سمیه بیاتی، حسن جوادی نیا* صفحات 67-80
    هدف پژوهش حاضر بررسی فرایند تدوین و آموزش معارف اسلامی از دوره حیات پیامبر (ص) تا پایان حکومت حضرت علی (ع) است.  روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که پیامبر گرامی اسلام (ص) چه در قالب روایات و حدیث و چه در قالب رفتار و عمل به آموزش علوم، به خصوص آموزش علوم اسلامی مانند قرایت، توجه و اهتمام ویژه ای داشتند. در دوره خلفای ثلاث، به دلیل ایجاد شورش هایی چون شورش اهل رده و نبرد با پیامبران دروغین و نیز آغاز عصر فتوحات و جنگ های خارج از شبه جزیره عربی، به استثنای توجه به آموزش علوم اسلامی مانند قرایت، تفسیر و فقه، به تدوین و آموزش سایر علوم توجهی نشد. حضرت علی (ع) نیز به دلیل درگیری با جنگ های داخلی که از آغاز خلافت ایشان تا پایان آن ادامه داشت، تنها فرصت آموزش و تدوین معارف اسلامی مانند تفسیر، حدیث و صرف و نحو را یافت. همچنین از دوره اموی به دلیل ورود سرزمین های اطراف به اسلام و پذیرش این دین، چون افکار و عقاید متفاوتی پدید آمد، تلاش برای تدوین و تالیف در زمینه علوم اسلامی نیز آغاز شد.
    کلیدواژگان: معارف اسلامی، پیامبر اسلام (ص)، قرآن کریم، آموزش، خلفای راشدین، حضرت علی (ع)، علوم اسلامی
  • راحله محمدباقر*، زهره تقوی صفحات 81-106

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل میزان توجه به مولفه های تربیت اخلاقی در کتب فارسی مقطع ابتدایی است. روش پژوهش، تحلیل محتوای مقوله ای و واحد تحلیل، متن، اشعار و تصویر می باشد. جامعه آماری پژوهش نیز کتاب های فارسی مدارس پایه اول تا ششم ابتدایی سال 1399-1400 بوده و رویکرد پژوهش، کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی فراوانی و درصد استفاده شده است. مولفه های انتخاب شده عبارتند از سخن نیکو گفتن، وطن دوستی، پرهیزگاری و تقوا، قناعت، نکوهش هوی و هوس های نفسانی، کرامت انسانی و عزت نفس، محبت و مهرورزی، صبر و بردباری، دوری از تکبر و خودپسندی و طبیعت شناسی. نتایج نشان داد که در کتاب های فارسی دوره ابتدایی به مولفه های طبیعت شناسی و محبت و مهرورزی بیشترین توجه و به مولفه نکوهش هوا و هوس نفسانی توجه نشده و نمود عینی ندارد. در پایه ششم نیز مولفه های وطن دوستی و طبیعت شناسی بیشترین نمود، و صبر و بردباری کم ترین نمود را دارند. در مجموع باید گفت که تاکید کتاب های فارسی دوره ابتدایی در وهله اول متناسب با شرایط سنی دانش آموزان، بر پرورش روحیه عاطفی و آشنایی با طبیعت بوده و پرورش مهارت های کنترل هوا و هوس نفسانی از اولویت دوم و کم تری برخوردار است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تربیت دینی، تربیت اخلاقی، مقطع ابتدایی، کتاب های فارسی
  • فرخنده منصوریان* صفحات 107-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی روش تدریس مساله محور و اهمیت و نقش آن در تعالی تربیت دینی دانش آموزان است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که حل مساله در بالاترین سطح فعالیت شناختی انسان قرار دارد و از ارزشمندترین اهداف تربیتی و آموزشی به حساب می آید. مهارت حل مساله، فرایندی نظام مند است و با توانایی در شناخت مساله و گذراندن مراحل آن، بر تحلیل مساله تمرکز دارد. با توجه به اهمیت شناخت مفاهیم دینی، تبدیل آنها به باورهای قلبی و کاربست باورها در رفتار دانش آموزان، و روش تدریس مساله محور، می تواند با تقویت روحیه پرسش گری و قدرت تفکر، دانش آموزان را در یافتن پاسخ مناسب به پرسش ها و شبهات آنان در راستای تربیت دینی هدایت کند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، روش تدریس فعال، روش تدریس مساله محور، دانش آموزان
  • محمدمهدی دهقانی اشکذری*، علی زارع زردینی صفحات 123-135

    هدف پژوهش حاضر بررسی علم و واقع نمایی آن از نظر ملاصدرا و تاثیر آن بر آموزش قرابت نظریه شبح و وجود ذهنی بر مبنای حکمت متعالیه است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که نظریه ملاصدرا می تواند جامع نظریه وجود ذهنی، اضافه و شبح در معرفت شناسی بوده و اشکالات وارد بر نظریات شبح و اضافه را بر مبنای اصالت وجود پاسخ گو باشد. نظریه ای که با نظر علمای فلسفه مغرب زمین نیز در این امر سازگار است. اصالت وجود و التزام به لوازم آن در امر معرفت شناسی، ما را به تفکیک بود و نمود و اینکه ما همواره به نمودها دست می یابیم و از شناخت بودها محروم هستیم، می رساند. شناختی که تنها شبیه به عالم خارج یا بهره مند از آن است. علم تنها حکایت گر معلوم خارجی است و آنچه که در حصول علم نقش اساسی دارد، ذهن و قوای ذهنی شناسنده است و تنها رعایت قواعد حصول علم می تواند ضامن واقع نمایی آن باشد. التزام به اصالت وجود و لوازم معرفت شناسانه آن، در روش تدریس معلم، نحوه ارتباط او با دانش آموز، میزان توجه به سوالات و اشکالات دانش آموز و قطعیت و سندیت محتوای آموزشی و... اثرگذار است.

    کلیدواژگان: علم، وجود ذهنی، شبح، ماهیت، وجود خارجی، ملاصدرا، نظریه شبح، حکمت متعالیه
|
  • Arsalan Khajehpour, Hassan Najafi * Pages 7-26
    The purpose of the present study is to explain the ideas of Master Safā’i Hā’eri based on recognizing prerequisites and duties of an educator in terms of religious training so that the current teachers become aware of their negligence and weakness and present a plan for the betterment of their current condition. The method of study is descriptive-analytic and the obtained results from the study environment, that is to say the direct and first-hand books of Master Safā’i Hā’eri in the field of education, were reviewed. The results showed that knowing spirits, evaluation and recognition, familiarity and friendship, attraction and intimacy and setting the background, are regarded as the perquisites for religious training of an educator. After providing the perquisites, an educator should free his/her student from enslavements such as instincts and desires, people’s perceptions and words, mundane and devil manifestations and concentrate on his/her duties revolving around purity, education, and admonition.
    Keywords: Religious Education, Monotheism, Educator, Teacher training, Safā’i Hā’eri
  • Ali Sohbatlo * Pages 27-48

    The purpose of the present study is to criticize the curriculum of Tarbiyat Mo'allem in the Islamic Republic of Iran from the view of Islamic education. The method of study was educational expertise and criticism. In this regard, all upstream documents related to Farhangiyān University (the fundamental transformation document of education (1390), the statute of university (1391), strategic plan of university from the perspective of 1404, macro-planning of Tarbiyat Mo'allem's curriculum (1395), and approved syllabi of curriculum (1399) were studied. The results showed that in the element of educator, qualifications of professors have been neglected in the documents. In the element of headlines/conceptual fields, the number of lessons of Islamic education is too many and the concepts overlap so it has led to the sense of repetitiveness and boredom among the students. In the element of study and research references, main and supplementary resources introduced in the lessons of Islamic education do not have sufficient comprehensiveness and some of them are second-hand so less attention has been paid to first-hand resources relevant to each of the courses in Islamic education. Furthermore, Learning and performance activities in the courses of Islamic education are faulty like other courses according to the indices and levels of learning and are inconsistent with upstream documents. Besides, analytical and comparative, and evaluative activities have received less attention during learning opportunities.

    Keywords: Tarbiyat Mo'allem, curriculum, Islamic Education, Upstream Documents, Education, Training
  • Muslim Shojaei *, Aboutaleb Awadzadeh Pages 49-66
    The purpose of the present study is to explore the challenges and harms of religious education with an approach to irreligion among students in the second grade of high school. The method of study is descriptive and factor analysis. Statistical sample of the study includes 320 students in the second grade of high school in Kohgilouye va Boyer Ahmad Province who were chosen by cluster method through several procedures. The results of factor analysis, after rotation of the extracted factors by Varimax method, showed that six factors relating to personal and emotional features, cultural features, lack of programming, family and friends, negligence to the phenomenon of irreligion, and economic features totally explain 91.05% of the variables variation. Accordingly, it is proposed that educational managers and officials put more effort into the phenomenon of irreligion and lead students to accept religion eagerly.
    Keywords: Religious Education, Students, Second Grade of High School, Kohgilouye va Boyer Ahmad Province
  • Somaye Bayati, Hassan Javadiniya * Pages 67-80
    The purpose of the present study is to review the process of compiling and teaching Islamic theology from the life period of the Prophet Mohammad (PBUH) until the end of Imam 'Ali (AS)'s governance. The method of study is descriptive-analytic and the results indicate that Islam's dear Prophet (PBUH), either in narrations and hadith or behavior and conduct, paid special attention to teaching knowledge, especially Islamic sciences such as Qerā'at (recitation). During the period of the triplet caliphs, due to some riots such as the riot of Ahl-e Reddah and battle against false prophets as well as the advent of the conquests era and wars out of the Arabian Peninsula, no attention was paid to compiling and teaching other knowledge except teaching Islamic sciences such as Qerā'at, Tafisir and Feqh. Imam 'Ali (AS), due to his entanglement in civil wars that began from the beginning until the end of his caliphate, could find just enough time to teach and compile Islamic instruction such as Tafsir, Hadith, and grammar. Furthermore, since the Omavi period, because some neighboring countries accepted Islam, different beliefs and thoughts were created so efforts for the compilation and writing Islamic sciences began.
    Keywords: Islamic Theology, Prophet of Islam (PBUH), Noble Qur'an, Education, Rāshedin Caliphs, Imam 'Ali (AS), Islamic Sciences
  • Raheleh Mohammadbagher *, Zohreh Taghavi Pages 81-106

    The purpose of the present study is to review and analyze how much attention is paid to the criteria of moral education in the Persian books in elementary schools. The method of study is categorical content analysis, and the units under analysis include texts, poems, and images. Statistical population of the research is composed of the Persian books in the first to the sixth grade of elementary schools in 1399-1400 and the research approach is practical. For data analysis, descriptive statistical indices for frequency and percentage were used. The selected criteria under study include saying good words, patriotism, sanctity and piety, contentment, reproaching self-indulgences and desires, human dignity and self-esteem, affection and kindness, patience and tolerance, avoidance of arrogance and selfishness, and study of nature. The results showed that in the Persian books of the elementary schools, the most attention has been paid to the study of nature, affection and kindness while no attention has been paid to reproaching self-indulgence and it has no objective representation. In the sixth grade textbooks, criteria for patriotism and study of nature have the most representation while patience and tolerance have the least evidence. In general, it can be said that the emphasis of the Persian textbooks in elementary schools, firstly appropriate with the age condition of students, is on nurturing their emotional spirit and making them familiar with nature so teaching the skills to control self-indulgences and desires is in the second priority and is less important.

    Keywords: Content Analysis, moral education, Elementary School (Level), Persian books, Textbook
  • Farkhondeh Mansoorian * Pages 107-122
    The purpose of the present study is to review problem-centered teaching methodology and its role on the improvement of students’ religious training. The method of study is descriptive-analytic and the results showed that problem solving is placed at the highest level of human cognitive function and it is considered as one of the most valuable training and educational goals. Problem solving skill is a systematic process and it focuses on the analysis of problems by the ability in recognizing the problem and passing its procedures. With respect to the importance of knowing religious concepts, turning them into heartfelt beliefs, and applying them in the students’ behavior, problem-centered teaching methodology can foster the spirit of asking questions and the power of thinking among students and lead them to find appropriate answers to their questions and doubts in terms of religious training.
    Keywords: Religious Training, Active Teaching Methodology, Problem-Centered Teaching Methodology, Students
  • MohammadMahdi Dehghani Ashkezari *, Ali Zare Zardaini Pages 123-135

    The purpose of the present study is to review science and its realism from the view of Mullā Sadrā and its effect on teaching the similarity between the theory of ghost and mental existence based on transcendental wisdom. The method of study is descriptive-analytic and the results showed that Mullā Sadrā's theory can compromise between the theory of mental existence, supplement and ghost in epistemology and can answer some arguments against the theories of ghost and supplement based on existentialism. His theory is also compatible with the perception of western philosophers. Existentialism and obligation to its requirements in epistemology can help us to distinguish between reality and appearance and that we always achieve appearances while we are deprived from knowing realities. This cognition is just similar to the external world or enjoys that. Science is the only narrator of the external appearance and what is basically effective in achieving science is the recognizer's mind and mental faculty so observing the principles of acquiring science can guarantee its realism. Obligation to existentialism and its epistemological requirements is effective on a teacher's teaching method, his/her interaction with students, how much attention he/she pays to their questions and arguments, certainty and credibility of educational contents, and so on.

    Keywords: Science, mental existence, ghost, Essence, external existence, Mulā Sadrā, Theory of Ghost, Transcendental Wisdom