فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1401)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه حاصلی، نرگس ارسلانی*، مسعود فلاحی خشکناب، محسن واحدی، پریسا رشید زاده صفحات 1-8
    مقدمه و هدف

    یکی از مفاهیم مطرح در بررسی اثر بخشی شغلی کارکنان خودکارآمدی حرفه ای است که  به میزان مهارت وی در مواجهه با چالش های شغلی اطلاق می شود. برقراری همکاری تیمی به عنوان یک جزء کلیدی مرتبط با خودکارآمدی اعضای تیم سلامت وتوان بخشی قلمداد می شود که می تواند برآیندهای سلامتی در بیماران و همچنین  کیفیت خدمات موثر و ایمن توانبخشی را ارتقا دهد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اجرای مهارت های کار تیمی بر خودکارآمدی اعضای تیم توان بخشی جمعیت هلال احمر در سال 1400 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی یک گروهی به منظور تاثیر اجرای مهارت های کار تیمی بر خودکارآمدی اعضای تیم توان بخشی مرکز جامع توان بخشی جمعیت هلال احمر تهران در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل کلیه اعضای تیم توان بخشی شاغل در مرکز جامع توان بخشی جمعیت هلال احمر تهران به تعداد 42 نفر بود که به روش تمام شماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل یک پرسشنامه و یک مقیاس می باشد: پرسشنامه اول در خصوص اطلاعات جمعیت شناختی (محقق ساخته) واحدهای موردپژوهش بود. ابزار دوم مقیاس خودکارآمدی عمومی بود. نرم افزار SPSS نسخه 25 برای تجزیه وتحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    شرکت کنندگان این مطالعه 42 نفر از کارکنان مرکز جامع توان بخشی جمعیت هلال احمر (29 زن و 13 مرد) بودند که در دامنه سنی 30 تا 60 سال قرار داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری میان متغیر سابقه کار و سطح خودکارآمدی مشاهده شد (P=0.0014). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره متخصصان تیم توان بخشی شاغل در مرکز جامع توان بخشی جمعیت هلال احمر تهران در حیطه‎ خودکارآمدی عمومی قبل و بعد از مداخله به ترتیب 30/12 و 34/51 می‎باشد که در سطح بالایی قرار داشت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه افزایش سطح خودکارآمدی نمودی از کار تیمی موثر و مدیریت شده می باشد می توان نتیجه گرفت ارتقاء خودکارآمدی از طریق اجرای کار تیمی بایستی توسط اعضای تیم توان بخشی و پرستاران مورد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کار تیمی، خودکارآمدی، توان بخشی
  • هادی غلامرضایی، نفیسه حسین زاده مقدم*، علیرضا وردی، سمیرا منجم، سمانه زمانی نوزاد صفحات 9-17
    مقدمه و هدف

    تجربه استرس زای ناباروری با طیف گسترده ای از آسیب های روان شناختی و در مجموع فرسودگی زناشویی در ارتباط است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکنترلی هیجانی در رابطه بین استرس ناباروری با فرسودگی زناشویی زنان نابارور شهر بیرجند انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن را کلیه زنان مراجعه کننده با تشخیص اولیه (هرگز به حاملگی دست نیافته اند) و ثانویه (ناباروری بعد یک زایمان) به مرکز ناباروری شهر بیرجند در 6 ماهه دوم سال 1398 تشکیل داد (140 نفر) که از این بین، 102 نفر از زنان بر مبنای جدول مورگان و گرجسی، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های خودکنترلی هیجانی تانجنی و همکاران (2004)، استرس ناباروری نیوتن (1999) و فرسودگی زناشویی پانیز (1996) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری معادلات ساختاری و با استفاده از بسته نرم افزاری PLS-3 و 22 SPSS انجام شد. میزان p کم تر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین استرس ناباروری و خودکنترلی هیجانی و بین خودکنترلی هیجانی و فرسودگی زناشویی رابطه ی منفی و معناداری برقرار است. همچنین استرس ناباروری با میانجیگری خودکنترلی هیجانی در پیش بینی فرسودگی زناشویی زنان نابارور نقش دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتیجه به دست آمده پیشنهاد می شود کارگاه های آموزشی با موضوع استراتژی های مقابله با استرس ناباروری و شیوه های صحیح افزایش خودکنترلی هیجانی برای زنان نابارور جهت کاهش فرسودگی زناشویی آنان برگزار گردد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی هیجانی، استرس ناباروری، فرسودگی زناشویی
  • سحر ذوالنوری، شهناز صلواتی قاسمی، مهدی بیرجندی، فاطمه یاراحمدی* صفحات 18-27
    مقدمه و هدف

    همودیالیز وضعیت سلامت و نقش های فردی بیماران را تحت تاثیر قرار داده و بر کیفیت زندگی آنان تاثیر گذار است. بنابراین بررسی روش های مختلف آموزشی جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش فردی و همتا بر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام شد.

    روش کار

    . در پژوهش نیمه تجربی حاضر، 32 بیمار همودیالیزی از مراکز آموزشی درمانی شهید رحیمی و شهدای عشایر شهر خرم آباد به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه فردی و همتا قرار گرفتند. بعد از آماده کردن افراد همتا، 4 جلسه آموزشی توسط همتایان برای گروه آموزش همتا در طول یک ماه اجرا شد. آموزش فردی توسط پژوهشگر به مدت 15 تا 20  دقیقه در 4 جلسه طی یک ماه صورت گرفت. داده ها قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و یک ماه پس از مداخله با استفاده از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و شاخص کیفیت زندگی فرانس و پاورس جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون‏ آماری کای-دو، آزمون دقیق فیشر و آزمون آماری تی مستقل در نرم افزار spss نسخه 23 انجام گردید.

    یافته ها

    بین میانگین نمره کیفیت زندگی کل بیماران 2 گروه در طول زمان تفاوت معنا داری وجود داشت (P<0/001). همچنین بین میانگین کلیه ابعاد کیفیت زندگی بیماران در گروه آموزش فردی و آموزش همتا در طول زمان تفاوت معنا داری وجود داشت (P <0/001) .این تغییرات از زمان قبل از مداخله تا بلافاصله بعد از مداخله معنا دار (P=0/45) نبود. ولی یک ماه بعد از مداخله افزایش معنا داری در میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران آموزش همتا در مقایسه با بیماران آموزش فردی وجود داشت (P=0/001)

    نتیجه گیری

    بین میانگین کلیه ابعاد کیفیت زندگی بیماران آموزش فردی و آموزش همتا در طول زمان تفاوت معنا داری وجود داشت. لذا استفاده از آموزش همتا به عنوان روش مقرون به صرفه و در دسترس می تواند در آموزش به بیماران همودیالیزی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش فردی، آموزش همتا، کیفیت زندگی، همودیالیز
  • محمود حکیمی فریمانی، فریده حمیدی*، حسین اکبری امرغان صفحات 28-38
    مقدمه و هدف

    رشد و تحول هیجانی- اجتماعی در دوره پیش دبستانی نقش مهمی در مهارت های تحصیلی و غیرتحصیلی در دوره پیش دبستانی و سایر دوره ها دارد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی بر خودتنظیمی، مسیولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کودکان پیش دبستانی ناحیه 4 شهر مشهد در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه پژوهش 48 نفر بودند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی جایگزین شدند و گروه آزمایش 20 جلسه 45 دقیقه با روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی آموزش دید و گروه کنترل در این مدت آموزشی دریافت نکرد. داده ها با سه خرده مقیاس خودتنظیمی، مسیولیت پذیری و دانش هیجانی از مقیاس ارزش های هیجانی- اجتماعی و تاب آوری برای کودکان پیش دبستانی گردآوری و با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مرحله پیش آزمون گروه های آزمایش و کنترل از نظر هیچ یک از متغیرهای خودتنظیمی، مسیولیت پذیری و دانش هیجانی تفاوت معنی داری نداشتند (0/05>P)، اما در مرحله پس آزمون از نظر هر سه متغیر مذکور تفاوت معنی داری داشتند (0/05P<). دیگر یافته ها نشان داد که مداخله به روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی باعث افزایش معنی دار خودتنظیمی، مسیولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی شد (0/001P<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی بر افزایش خودتنظیمی، مسیولیت پذیری و دانش هیجانی در کودکان پیش دبستانی بود. بنابراین، برای بهبود ارزش های هیجانی- اجتماعی کودکان پیش دبستانی می توان از روش بازی های آموزشی مبتنی بر یادگیری هیجانی- اجتماعی در کنار سایر روش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی های آموزشی، یادگیری هیجانی- اجتماعی، خودتنظیمی، مسئولیت پذیری، دانش هیجانی
  • هانیه زهتاب اصغری، امیرعلی جعفرنژادگرو*، محمدعلی آذربایجانی صفحات 39-49
    مقدمه و هدف

    حرکت روی سطوح شیبدار، یک تکلیف چالش برانگیز در زندگی روزمره است که چالش هایی را برای سیستم حرکتی انسان ایجاد می کند. از این رو هدف تحقیق حاضر مقایسه پارامترهای منتخب توزیع فشار کف پایی در دختران نوجوان سالم و مبتلا به ناهنجاری ژنوواروم حین راه رفتن روی شیب بود.

    روش کار

    پژوهش از نوع نیمه تجربی، مدل تحقیق علی- مقایسه ای و کاربردی بود. آزمودنی ها شامل 15 دختر مبتلا به ژنوواروم (با فاصه اپی کندیل داخلی ران 0/71±4/31 سانتی متر) و 15 دختر سالم (با فاصه اپی کندیل داخلی ران 0/17±0/84 سانتی متر)  بود. میزان فشار کف پایی در 10 ناحیه آناتومیکی کف پا بر روی سطوح شیب دار (8 ± ، 15 ±، 20 ±) درصد در فاز استانس راه رفتن مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه گیری های مکرر جهت تحلیل آماری استفاده شد. سطح معناداری (0/05 ≤ p) بود.

    یافته ها

    حداکثر فشار در شیب20- % در استخوان های کف پایی سوم و چهارم، شیب 15- % درصد کف پایی چهارم، شیب 8- % استخوان کف پایی سوم و ناحیه خارج پاشنه و شیب20 % در میانه پا بین دو گروه دارای تفاوت معناداری بود (≤0/05p)، که این اختلافات در گروه ژنوواروم نسبت به سالم بیشتر بود. تغییرات مرکز فشار در شیب 15±  8 و20 درصد بطور معناداری درگروه ژنوواروم نسبت به گروه سالم جابجایی بیشتری نشان داد (0/05p≤) .

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که راه رفتن در شیب مثبت به عنوان یک روش غیر تهاجمی مطمین و در دسترس با کاهش فشار بخش داخلی زانو و کاهش میزان سوپینیشن پا می تواند موجب بهبود الگوی توزیع فشار افراد مبتلا به ژنوواروم شود و از آرتروز زودرس پیشگیری کند. با وجود این، مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: شیب، راه رفتن، ژنوواروم، متغیرهای فشار کف پایی، نوجوان
  • ندا قاسمی، فاطمه رضایی*، مسعود صادقی صفحات 50-64
    مقدمه و هدف

    اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان شایع ترین و مخرب ترین مشکل جنسی است که زوجین با آن مواجه هستند و از دیرباز یکی از دغدغه های رایج درمان زوجین بوده است. با توجه به چندبعدی بودن و فراگیر بودن اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان و تاثیر آن بر همه ابعاد زندگی زناشویی و پیچیده بودن آسیب شناسی آن، مداخلات فراگیری را می طلبد و نیاز به ارایه دستورالعمل های درمانی جامعی دارد. پژوهش حاضر با هدف تدوین پروتکل روان درمانی اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به شیوه کیفی، با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون  و به روش سه سویه سازی، در سه مرحله انجام گرفت. مرحله اول پژوهش با هدف بررسی تجارب زیسته زنان به منظور تدوین پروتکل انجام شد، در این مرحله با  روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلال میل/ برانگیختگی جنسی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در این مرحله مصاحبه نیمه ساختار یافته (Semi-structured) بود. مرحله دوم مصاحبه با متخصصان بود که در این مرحله با تعداد 20 نفر از متخصصان و روان شناسان حوزه مشکلات جنسی به منظور کشف مولفه های تاثیرگذار در آسیب شناسی روانی و درمان اختلال میل/ برانگیختگی زنان مصاحبه صورت گرفت. در مرحله سوم نیز که هدف بررسی پیشنه نظری و پژوهشی به منظور شناسایی الگوهای تاثیرگذار در سبب شناسی و درمان اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان بود، تعداد 40 منبع نوشتاری شامل کتب و مقالات پژوهشی تا سال 2022  مورد مطالعه و تحلیل مضمون قرار گرفت. در هر سه مرحله نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. نهایتا با ادغام یافته های هر سه بخش پروتکل روان درمانی اختلال میل/ برانگیختگی جنسی تدوین شده و با استفاده از نظرات متخصصان اعتباریابی شد.

    یافته ها

    پروتکل روان درمانی اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان حاوی 7 مقوله محوری شامل آگاهی و آموزش روان شناختی (با مقوله های اصلی ارایه اطلاعات و دانش جنسی، تحلیل رشدی از اختلال و اتخاذ دیدی سیستمیک به اختلال)؛انگیزه مندی (با مقوله های اصلی ناامیدی خلاق و پذیرش و تعهد)؛ فعال سازی ارزش مدار (با مقوله های اصلی آرامش آموزی و ذهن آگاهی، عمل مبتنی بر ارزش و افزایش تمایزیافتگی)؛ انعطاف پذیری شناختی (با مقوله های اصلی بررسی کارآمدی افکار و کلیشه های جنسی، تعدیل و توجه آگاهانه به طرحواره های جنسی)؛ مهارت افزایی زناشویی (با مقوله های اصلی آموزش مهارهای جنسی و زناشویی، مهارت های ارتباطی و حل تعارض)؛ دلبستگی ایمن کسب شده (با مقوله های اصلی ترمیم سبک دلبستگی، افزایش ظرفیت صمیمت و پیوند) و تمرکز حسی (با مقوله های اصلی آموزش ابراز هیجان و کلامی کردن حس های هیجانی) می باشد. در نتیجه این 7 مقوله محوری،  15 مقوله اصلی و 72 مقوله فرعی به دست آمد. پروتکل به دست آمده با استفاده از شاخص های روان سنجی اعتباریابی و پایایی سنجی شد. نتایج حاکی از معتبر (0/99) و پایا بودن (0/94) اپروتکل موردنظر بود.

    نتیجه گیری

      پروتکل روان درمانی تدوین شده می تواند در کنار سایر مداخلات موجود، برای درمان اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلال میل، برانگیختگی جنسی زنان، روان درمانی، مطالعه کیفی
  • منصور موسفید، مجید مهرمحمدی* صفحات 65-75
    مقدمه و هدف

    اختلال پانیک یکی از اختلال های اضطرابی ناشی از حملات مکرر و ناگهانی ترس و اضطراب است و مبتلایان به آن دچار افت سلامت و بهزیستی می شوند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی اجتماعی بر اساس سبک زندگی سلامت محور و باورهای غیرمنطقی در زنان مبتلا به اختلال پانیک بود.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان مبتلا به اختلال پانیک مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش 150 نفر بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کی یز، پروفایل سبک زندگی سلامت محور والکر و همکاران و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز جمع آوری و با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سبک زندگی سلامت محور و هر شش بعد آن با بهزیستی اجتماعی در زنان مبتلا به اختلال پانیک رابطه مثبت و معنادار و باورهای غیرمنطقی و هر ده بعد آن با بهزیستی اجتماعی آنان رابطه منفی و معنادار داشتند (0/05<P). همچنین، سبک زندگی سلامت محور و باورهای غیرمنطقی، ابعاد سبک زندگی سلامت محور و ابعاد باورهای غیرمنطقی به ترتیب توانستند 54 درصد، 46 درصد و 59 درصد از تغییرات بهزیستی اجتماعی در زنان مبتلا به اختلال پانیک را پیش بینی کنند (0/001<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده نقش موثر سبک زندگی سلامت محور و باورهای غیرمنطقی در پیش بینی بهزیستی اجتماعی زنان مبتلا به اختلال پانیک بود. بنابراین، برای بهبود بهزیستی اجتماعی مبتلایان به اختلال پانیک می توان میزان سبک زندگی سلامت محور را آنها افزایش و میزان باورهای غیرمنطقی آنان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، سبک زندگی سلامت محور، باورهای غیرمنطقی، اختلال پانیک
  • سنا امامی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، میلاد پیران حمل آبادی صفحات 76-87
    مقدمه و هدف

    استفاده از ارتز زانو مکانیک دویدن را تغییر می دهد. یکی از عوامل بیومکانیکی مهم در توانبخشی و پیشگیری از آسیب هم انقباضی مفاصل زانو و مچ پا می باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات ارتز زانو بر تغییرات انقباض عضلات زانو و مچ پا در هنگام دویدن در افراد دارای زانوی پرانتزی می باشد

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با شرکت15 مرد سالم و 15 بیمار مبتلا به زانوی پرانتزی شهرستان اردبیل انجام گرفت. به آزمودنی ها بریس زانو جدیدی داده شد و از آن ها خواسته شد که این بریس ها را در مدت 2 ماه بپوشند. مرحله آزمون نیز به صورت قبل و بعد از مداخله انجام پذیرفت. آزمون شامل داده های الکترومایوگرافی عضلات منتخب اندام تحتانی بود که از طریق آن هم انقباضی عضلات زانو و مچ پا در پای راست هنگام دویدن با سرعت دویدن ثابت ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اثر تعاملی گروه و زمان بر هم انقباضی عمومی مفصل زانو در فاز هل دادن (0/007=P) و مفصل مچ پا در طول فاز اتکا (0/025=P) به لحاظ آماری تفاوت معناداری را دارند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که بریس زانو بر انقباض عمومی مفاصل زانو و مچ پا در بیماران مبتلا به زانوی پرانتزی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: بریس زانو، هم انقباضی عمومی، مفصل زانو و مچ پا
|
  • Fatemeh Haseli, Narges Arsalani*, Masoud Fallahi-Khoshknab, Mohsen Vahedi, Parysa Rashid Zadeh Pages 1-8
    Background and aim

    One of the concepts raised in examining the job effectiveness of employees is professional self-efficacy, which refers to his skill level in facing job challenges. Establishing team cooperation is considered as a key component related to the self-efficacy of health and rehabilitation team members, which can improve health outcomes in patients as well as the quality of effective and safe rehabilitation services. This research was conducted with the aim of investigating the effect of implementing teamwork skills on the self-efficacy of the Red Crescent population rehabilitation team members in 1400.

    Methods

    The present study was conducted as a semi-experimental group in order to determine the effect of teamwork skills implementation on the self-efficacy of the rehabilitation team members of the Red Crescent Community Rehabilitation Center of Tehran in the year 2021. The statistical population in the present study included all the members of the rehabilitation team working in the comprehensive rehabilitation center of the Red Crescent Society of Tehran, totaling 42 people, who were selected by the full number method. The data collection tool includes a questionnaire and a scale: the first questionnaire was about the demographic information (made by the researcher) of the studied units. The second tool was the general self-efficacy scale. SPSS version 25 software was used for statistical analysis.

    Results

    The participants of this study were 42 employees of the comprehensive rehabilitation center of Red Crescent population (29 women and 13 men) who were in the age range of 30 to 60 years. A positive and significant correlation was observed between work experience and self-efficacy level (P=0.0014). The results of the present study showed that the average score of the rehabilitation team specialists working in the Red Crescent Community Rehabilitation Center of Tehran in the area of general self-efficacy before and after the intervention was 30.12 and 34.51, respectively, which was at a high level and in terms of statistics was significant.

    Conclusion

    Considering that increasing the level of self-efficacy is a manifestation of effective and managed teamwork, it can be concluded that improving self-efficacy through the implementation of teamwork should be considered by rehabilitation team members and nurses.

    Keywords: Teamwork, self-efficacy, rehabilitation
  • Hadi Gholamrezayi, Nafiseh Hosseinzadeh Moghadam*, Alireza Verdi, Samira Monajem, Samaneh Zamani Nozad Pages 9-17
    Background and Aim

    The stressful experience of infertility is related to a wide range of psychological injuries and marital exhaustion. In this regard, the present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of emotional self-control in the relationship between infertility stress and marital burnout among infertile women in Birjand city.

    Methods & Materials

    The current research was descriptive of the correlation type. Its statistical population were all women who referred to the infertility center of Birjand city in the second 6 months of 2018 with primary diagnosis (never got pregnant) and secondary diagnosis (infertility after one delivery) (140 people), of which 102 people based on the table of Morgan and Gergesi, women were selected and participated in the research by available sampling method. The data collection tools were emotional self-control questionnaires by Tanjani et al. (2004), infertility stress by Newton (1999) and marital burnout by Paniz (1996). Data analysis was done with the statistical method of structural equations and using PLS-3 and SPSS 22 software packages. A P value of less than 0.05 was considered as significant difference.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between infertility stress and emotional self-control, and between emotional self-control and marital burnout. Also, infertility stress plays a role in predicting marital burnout of infertile women through the mediation of emotional self-control.

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that training workshops be held on the topic of infertility stress coping strategies and correct methods of increasing emotional self-control for infertile women to reduce their marital burnout.

    Keywords: infertility stress, emotional self-control, marital burnout
  • Sahar Zonoori, Shahnaz Salawati Ghasemi, Mehdi Birjandi, Fateme Yarahmadi* Pages 18-27
    Background and Aim

    Hemodialysis affects the health status and individual roles of patients and affects their quality of life. Therefore, it is important to investigate different educational methods to improve the quality of life of hemodialysis patients. This research was conducted with the aim of comparing the effect of individual and peer education on the quality of life of hemodialysis patients.

    Methods

    In this semi-experimental research, 32 hemodialysis patients from “Shahid Rahimi” and “Shohadaye Ashayer” educational centers of Khorramabad city were selected as available and then randomly divided into two individual and peer groups. After training the peers, 4 peer training sessions were conducted for the peer training group over the course of a month. Individual training was conducted by the researcher for 15 to 20 minutes in 4 sessions during one month. The data were collected before the intervention, immediately after the intervention and one month after the intervention using the questionnaire of demographic characteristics and quality of life index of France and Powers. Data analysis was done using chi-square test, Fisher's exact test and independent t test in Spss software version 23.

    Results

    There was a significant difference between the average quality of life scores of the 2 groups of patients over time (P<0.001). Also, there was a significant difference between the average of all aspects of the quality of life of the patients in the group of individual education and peer education over time (P<0.001). These changes from the time before the intervention to immediately after the intervention were not significant (P=0.45). But one month after the intervention, there was a significant increase in the average quality of life score of peer education patients compared to individual education patients (P=0.001).

    Conclusion

    There was a significant difference between the average of all aspects of the quality of life of individual education and peer education patients over time. Therefore, using peer education as a cost-effective and accessible method can be effective in teaching hemodialysis patients.

    Keywords: Education, individual education, peer education, quality of life, hemodialysis
  • Mahmoud Hakimi Farimani, Farideh Hamidi*, Hossein Akbari Amarghan Pages 28-38
    Background and Aim

    Social-emotional growth and development in the preschool period plays an important role in academic and non-academic skills in the preschool period and other periods. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of educational games based on social-emotional learning on self-regulation, responsibility and emotional knowledge in preschool children.

    Methods

    This was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was preschool children of the 4th district of Mashhad in the academic year of 2019-2019. The sample of the research was 48 people who were selected by the available sampling method and replaced randomly in two equal groups. Then the experimental group was trained for 20 sessions of 45 minutes with the method of educational games based on social-emotional learning, and the control group did not receive training during this period. Data were collected with three subscales of self-regulation, responsibility and emotional knowledge from the scale of social-emotional values and resilience for preschool children and were analyzed with chi-square, independent t-tests and multivariate covariance analysis in SPSS-25 software.

    Results

    The findings showed that in the pre-test stage, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of any of the variables of self-regulation, responsibility, and emotional knowledge (P>0.05), but in the post-test stage, there was a significant difference in terms of all three mentioned variables (P<0.05). ). Other findings showed that the intervention of educational games based on social-emotional learning caused a significant increase in self-regulation, responsibility and emotional knowledge in preschool children (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed the effectiveness of educational games based on social-emotional learning on increasing self-regulation, responsibility and emotional knowledge in preschool children. Therefore, to improve the social-emotional values of preschool children, the method of educational games based on social-emotional learning can be used along with other methods.

    Keywords: Educational Games, Social-Emotional Learning, Self-Regulation, Responsibility, Emotional Knowledge
  • Haniyeh Zehtab Asghari, Amirali Jafarnezhadgero*, Mohammad Ali Azarbaijany Pages 39-49
    Background and Aims

    Moving on inclined surfaces is a challenging task in daily life that creates challenges for the human movement system. Therefore, the aim of the present study was to compare selected parameters of plantar pressure distribution in healthy teenage girls and those with genu varum deformity while walking on a slope.

    Materials and Methods

    The current research was semi-experimental, causal-comparative and applied research model. The subjects included 15 girls with genu varum (with inner thigh epicondyle distance of 4.31±0.71 cm) and 15 healthy girls (with inner thigh epicondyle distance of 0.84±0.17 cm). The amount of plantar pressure in 10 anatomical areas of the sole of the foot on inclined surfaces (±0, 8, ± 15, ± 20) percent in the stance phase of walking was investigated. Two-way analysis of variance with repeated measurements was used for statistical analysis. The level of significance was P≤0.05.

    Results

    The maximum pressure at -20% slope in the third and fourth metatarsal bones, -15% slope of the fourth plantar bone, -8% slope of the third metatarsal bone and outer heel area, and 20% slope in the middle of the foot had a significant difference between the two groups (P≤0.05), that these differences were higher in the genu varum group than in the healthy group. The changes of the center of pressure in the slopes of ±15, 8 and 20% significantly showed more displacement in the genu varum group than in the healthy group (P≤0.05).

    Conclusion

    The results showed that walking on a positive slope as a safe and accessible non-invasive method by reducing the pressure in the inner part of the knee and reducing the amount of foot supination can improve the pressure distribution pattern of people with genu varum and prevent early arthritis. However, more studies are required in this field.

    Keywords: Slope, walking, genu varum, plantar pressure variables, adolescent
  • Neda Ghasemi, Fatemeh Rezaei*, Masoud Sadeghi Pages 50-64
    Background and Aim

    Sexual desire/arousal disorder in women is the most common and destructive sexual problem that couples face and has long been one of the common concerns of couple therapy. Considering the multidimensionality and pervasiveness of women's sexual desire/arousal disorder and its impact on all aspects of married life and the complexity of its pathology, it requires inclusive interventions and needs to provide comprehensive treatment guidelines. The present study was conducted with the aim of developing a psychotherapy protocol for women's sexual desire/arousal disorders

    Method

    The current research was conducted in a qualitative manner, using the theme analysis approach and the three-tier method, in three stages. The first stage of the research was carried out with the aim of investigating the lived experiences of women in order to develop a protocol. In this stage, 30 patients with sexual desire/arousal disorder were selected by targeted sampling method. The research tool at this stage was semi-structured interview. The second stage was an interview with experts, in which 20 experts and psychologists in the field of sexual problems were interviewed in order to discover the influential components in psychopathology and the treatment of women's desire/arousal disorders. In the third stage, which aimed to examine the theoretical and research background in order to identify influential patterns in the etiology and treatment of women's sexual desire/arousal disorder, 40 written sources, including books and research articles, were studied and thematic analyzed until 2022. In all three stages, sampling continued until data saturation. Finally, by integrating the findings of all three parts of the psychotherapy protocol for sexual desire/arousal disorder, it was compiled and validated using the opinions of experts.

    Results

    Psychotherapy protocol for women's sexual desire/arousal disorder containing 7 core categories including awareness and psychological education (with the main categories of providing information and sexual knowledge, developmental analysis of the disorder and adopting a systemic view of the disorder); motivation (with the main categories of hopelessness) creative and acceptance and commitment); value-oriented activation (with the main categories of relaxation training and mindfulness, value-based action and increasing differentiation); cognitive flexibility (with the main categories of examining the effectiveness of sexual thoughts and stereotypes, adjustment and conscious attention to sexual schemas); improving marital skills (with the main categories of teaching sexual and marital restraints, communication skills and conflict resolution); Secure attachment is acquired (with the main categories of restoring the attachment style, increasing the capacity of intimacy and connection) and sensory focus (with the main categories of teaching emotional expression and verbalization of emotional feelings). As a result of these 7 core categories, 15 main categories and 72 sub categories were obtained. The obtained protocol was validated and reliable using psychometric indices. The results indicated the validity (0.99) and reliability (0.94) of the proposed protocol.

    Discussion

    The developed psychotherapy protocol can be used along with other existing interventions for the treatment of women's sexual desire/arousal disorder.

    Keywords: female sexual interest-arousal disorder, psychotherapy, Qualitative Study
  • Mansoor Moosefid, Majid Mehrmohammadi* Pages 65-75
    Background and Aim

    Panic disorder is one of the anxiety disorders caused by frequent and sudden attacks of fear and anxiety, and its sufferers experience a decline in health and well-being. Therefore, the aim of the present study was to predict social well-being based on health-oriented lifestyle and irrational beliefs in women with panic disorder.

    Methods

    This descriptive research was correlation type. The research population was women suffering from panic disorder who referred to counseling centers in Ahvaz city in 1400. The sample of the study was 150 people who were selected by purposive sampling method after checking the inclusion criteria. Data were collected with Keyes social well-being questionnaire, Walker et al.'s health-oriented lifestyle profile, and Jones' irrational beliefs questionnaire and were analyzed with Pearson correlation coefficients and multiple regression methods in SPSS version 24 software.

    Results

    The findings showed that health-oriented lifestyle and all its six dimensions had a positive and significant relationship with social well-being in women with panic disorder, and irrational beliefs and all ten dimensions had a negative and significant relationship with their social well-being (P<0.05). Also, health-oriented lifestyle and irrational beliefs, dimensions of health-oriented lifestyle and dimensions of irrational beliefs were able to predict 54%, 46% and 59% of social well-being changes in women with panic disorder, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed the effective role of health-oriented lifestyle and irrational beliefs in predicting the social well-being of women with panic disorder. Therefore, to improve the social well-being of panic disorder sufferers, it is possible to increase their health-oriented lifestyle and reduce their irrational beliefs.

    Keywords: Social Well-Being, Health-Oriented Lifestyle, Irrational Beliefs, Panic Disorder
  • Sana Emami, Amirali Jafarnezhadgero*, Milad Piran Haml Abadi Pages 76-87
    Background and Aims

    the use of knee orthosis changes the mechanics of running. One of the important biomechanical factors in rehabilitation and injury prevention is co-contraction of knee and ankle joints. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effects of knee orthosis on changes in the contraction of knee and ankle muscles during running in people with genu varum.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted with the participation of fifteen healthy men and 15 patients with genu varum in Ardabil city (Iran). Subjects were given new knee braces and asked to wear them for 2 months. The test steps were done before and after the intervention. This test included electromyography data of selected muscles of the lower limbs, through which the contraction of the knee and ankle muscles in the right leg while running at a constant running speed was recorded.

    Results

    The results of the present study showed that the interactive effect of group and time on the general contraction of the knee joint during the pushing phase (P=0.007) and the ankle joint during the support phase (P=0.025) have statistically significant differences.

    Conclusion

    The findings showed that the knee brace affects the general contraction of the knee and ankle joints in patients with genu varum.

    Keywords: Knee Brace, General co-contraction, Knee, ankle joints