فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 153، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بی بی فاطمه حقیرالسادات، مهلا نادریفر، نرگس نیکونهاد لطف آبادی * صفحات 418-429
    زمینه و هدف

     با توجه به وجود مقادیر بالایی از ترکیباتی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی و سیتوتوکسیک در اسانس بذر رازیانه، هدف از این پژوهش تعیین  و بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضدتکثیری اسانس بذر رازیانه بر رده سلولی MCF-7 سرطان پستان و رده سلولیA2780 سرطان تخمدان بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، ابتدا اسانس بذر رازیانه با روش تقطیر در آب و با استفاده از کلونجر استخراج گردید. سپس سلول‌های سرطانی  MCF-7و A2780 کشت و تکثیر داده شد و سمیت سلولی اسانس در غلظت‌های 10، 25، 50، 100، 125، 250 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر به مدت 24 و 48 ساعت بر اساس تست رنگ سنجی((MTT سنجیده شد. هم‌چنین میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس در غلظت‌های 1، 7/0، 5/0، 2/0 و 08/0 میلی گرم بر میلی لیتر با استفاده از تست به دام اندازی رادیکال آزاد(DPPH) بررسی گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌ آماری آنالیز واریانس دوطرفه و با استفاده از نرم افزاز آماری گراف پد پریسم تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس بذر رازیانه طی 24 و 48 ساعت در بسیاری از غلظت‌های مورد استفاده (به ویژه غلظت‌های بالا) به طور معنی‌داری رشد سلول‌های سرطانیMCF-7 و A2780 را نسبت به گروه کنترل کاهش داده است. میزان سمیت اسانس طی 24 ساعت در تمامی غلظت‌ها به جز 10 میکروگرم برای میلی لیتر بر رده سلولی MCF-7 بیشتر بوده و در طی 48 ساعت اسانس در تمامی غلظت‌ها، برای رده سلولی MCF-7 سمیت بالاتری داشته است. میزان IC50 اسانس طی 24 و 48 ساعت برای MCF-7 به ترتیب 3/94 و 7/61 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود در حالی که اسانس برای رده سلولی A2780، IC50 نداشت. هم‌چنین مشخص گردید که اسانس بذر رازیانه در تمامی غلظت‌های مورد استفاده به صورت وابسته به غلظت دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می‌دهد که اسانس رازیانه در غلظت‌های مختلف می‌تواند ، اثرات ضد تکثیری قابل توجهی بر رده های سلولی MCF-7 سرطان پستان و A2780،  سرطان تخمدان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسانس رازیانه، ضد تکثیری، آنتی اکسیدان، رده سلولی A2780، رده سلولی MCF-7
  • خلیل خاشعی ورنامخواستی، مهدی مغنی باشی *، سیروس نعیمی صفحات 430-441
    زمینه و هدف

    در طول 15 سال گذشته، بینش قابل توجهی در مورد نقش miRNAها در سرطان حاصل شده است. در سرطان های مختلف، miRNAها می توانند به عنوان آنکوژن یا سرکوب کننده تومور عمل کنند و یا با تنظیم بیان ژن‌های هدف متعدد، فرآیند متاستاز را کنترل نمایند. لذا هدف از این مطالعه شناسایی بیوانفورماتیکی شبکه تنظیمی mRNA-miRNA دخیل در تهاجم سرطان ریه بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال1400 انجام شد پروفایل بیانی ژن های بیماران مبتلا به سرطان ریه، از داده های RNAseq موجود در پایگاه داده اطلس ژنوم سرطان (TCGA) با استفاده از پکیج TCGAbiolinks تهیه شد. mRNAها و miRNAها با بیان متفاوت با استفاده از پکیج های edgeR و limma در نرم افزار R شناسایی شدند و در ادامه با کمک دو پایگاه TargetScan و miRWalk، اهداف آنها پیش بینی شد. متعاقبا، شبکه تنظیم‌کننده تعامل miRNA-mRNA با استفاده از نرم‌افزار Cytoscape به تصویر کشیده شد. داده‌‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های فرض چندگانه (Multiple hypothesis testing)و میزان کشف اشتباه (False Discovery Rate) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    نتایج بیوانفورماتیکی شناسایی شبکه تنظیمی miRNA-mRNA اختصاصی تهاجم سرطان ریه، نشان داد که شش miRNA هاب، شامل؛ hsa-let-7c-5p، hsa-let-7b-5p، hsa-let-7e-5p، hsa-miR-6838-5p، hsa-miR-320b و hsa-miR-4458تنظیم کننده ژن های افزایش یافته در وضعیت تهاجم ریه و چهار miRNA هاب، تنظیم کننده ژن های کاهش یافته در این وضعیت، شامل؛ hsa-miR-92a-3p، hsa-miR-204-5p، hsa-miR-24-3p و hsa-miR-506-3P می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته‌های مطالعه حاضر نشان می‌دهد که یک شبکه miRNA-mRNA خاص با تهاجم سرطان ریه مرتبط است که این بینش جدید در مورد مکانیسم مولکولی تهاجم سرطان ریه به شناسایی بیومارکرهای مولکولی و اهداف درمانی برای این بدخیمی می انجامد.

    کلیدواژگان: سرطان ریه، بیوانفورماتیک، شبکه تنظیمی
  • نازنین روزبیانی، محمد فتحی*، مسعود رحمتی صفحات 442-454
    زمینه و هدف

    کاهش چگالی استخوان به خصوص در زنان از عوامل خطرزای سلامتی محسوب می‌شود، بنابراین هدف از این پژوهش تعیین و بررسی تاثیر یک دوره تمرین مقاومتی به همراه مصرف مکمل ویتامین D بر مارکرهای جذب استخوان در دختران بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه‌تجربی که در سال 1400 به صورت پیش آزمون پس آزمون با گروه‌های تجربی و کنترل انجام شد، 24 نفر از دختران غیرورزشکار شهرستان بروجرد (با میانگین سن 04/2±6/21 سال، میانگین قد 6/5±5/155 سانتی متر و میانگین وزن 9/4 ± 13/64 کیلوگرم)، به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان به طور تصادفی به چهار گروه شش نفره (تمرین مقاومتی، مصرف ویتامین D، تمرین مقاومتی‌ مصرف ویتامین D و گروه کنترل) تقسیم شدند. تمرین مقاومتی شامل 8 هفته (سه جلسه در هفته و یک ساعت در هر جلسه) تمرین مقاومتی با رعایت اصل اضافه بار انجام بود. بارگیری مکمل ویتامین D به مدت هشت هفته(یک دوز در هفته) با استفاده از قرص ویتامین D (8 پرل IU50000) به همراه 300 میلی‌لیتر آب انجام شد. 48 ساعت قبل از شروع پروتکل و 48 ساعت پس از اتمام آخرین جلسه، خون‌گیری به منظور سنجش غلظت سرمی پاراتورمون و کلسی‌تونین آزمودنی‌ها انجام شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های تحلیل کواریانس، شاپیرو ویلک و آزمون تعقیبی بن‌فرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد میزان کلسی‌تونین و پاراتورمون در بین گروه‌های پژوهش به طور معنی‌داری متفاوت بود که این تفاوت با افزایش معنی‌دار در غلظت سرمی کلسی‌تونین (001/0=p) و کاهش معنی‌دار در غلظت سرمی پاراتورمون (001/0=p) در گروه تمرینی و گروه تمرین ویتامین D همراه بود.

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد فعالیت مقاومتی و مصرف ویتامین D موجب افزایش کلسی‌تونین و کاهش پاراتورمون در دختران کم‌تحرک می‌شود که احتمالا تاثیر مثبتی بر توده استخوان می‌گذارد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، ویتامین D، کلسی تونین، پاراتورمون
  • زهرا کاظمی خوبان، حمید پور شریفی *، علیرضا کاکاوند، معصومه ژیان باقری صفحات 455-471
    زمینه و هدف

     خشونت خانگی از آسیب‌های رایج اجتماعی در طول تاریخ بشر بوده است و به سبب گستردگی اثر آن، آسیب‌شناسی و درمان این پدیده همواره مورد توجه درمان‌گران بوده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی پروتکل بازنگری شده درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما بر پریشانی روان شناختی و غلظت ایمونوگلوبولین A در زنان قربانی خشونت خانگی بود.

    روش بررسی

     مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با استفاده از روش پیش‌آزمون‌ پس‌آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری، شامل زنان قربانی خشونت خانگی مراجعه‌کننده به دادگاه خانواده، خانه سلامت، گرم‌خانه و مراکز مشاوره در استان البرز، شهر کرج بودند که از بین این افراد به روش نمونه‌گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و به ‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. داده‌ها به وسیله پرسشنامه خشونت خانگی، پریشانی روانشناختی و آزمایش سطح غلظت ایمونوگلوبولین در سه مرحله و پیگیری یک ماهه برای هر دو گروه جمع‌آوری شد. در گروه آزمایش، پروتکل شناختی رفتاری متمرکز بر تروما طی 8 جلسه(هفته‌ای یک جلسه 90 دقیقه‌ای) اجرا شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل کوواریانس و تحلیل اندازه‌گیری‌های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش بیانگر آن بود که درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما بین دو گروه برای مولفه‌های افسردگی 62/35= F در سطح 001/0، اضطراب 38/32 =F در سطح 001/0 و استرس 96/25 =F در سطح 001/0 پریشانی روانشناختی همانند ایمونوگلوبولین A  85/11 =F در سطح 001/0 تفاوت معنی‌داری ایجاد کرده است.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می‌توان اذعان کرد که پروتکل بازنگری شده درمان شناختی‌ رفتاری متمرکز بر تروما سبب کاهش پریشانی روانشناختی و افزایش ایمونوگلوبولینA در زنان قربانی خشونت خانگی می‌گردد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما، پریشانی روانشناختی، ایمونوگلوبولینA، زنان قربانی خشونت
  • اسرا مرادی، مژگان قیاسیان *، فرشته قندهاری صفحات 472-483
    زمینه و هدف

     مقاومت ضدمیکروبی به عنوان یک مشکل جهانی باعث ایجاد تهدیدهای سلامتی می شود. اشرشیاکلی یکی از مهم‌ترین باکتری ها است که باعث ایجاد مشکلات مقاومت می گردد. هدف از این پژوهش تعیین و شناسایی مولکولی ژن های بتالاکتاماز CTX-M و SHV در ایزوله های  بالینی اشرشیا کلی در شهر اصفهان بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه مقطعی توصیقی که در سال 1398 انجام شد، 100 نمونه از سویه های اشرشیا کلی جدا شده از نمونه های بالینی از بیمارستان ها و مراکز غیر بیمارستانی شهر اصفهان تهیه شدند. شناسایی و تایید سویه های اشرشیاکلی با استفاده از آزمون های استاندارد بیوشیمیایی انجام گرفت. مقاومت سویه ها نسبت به آنتی‌‌بیوتیک های رایج با روش دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل CLSI ارزیابی گردید. برای انجام تست تایید فنوتیپی سویه های تولید کننده آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف، از روش دیسک ترکیبی بر اساس دستورالعمل CLSI استفاده شد. تست PCR  با پرایمرهای اختصاصی جهت بررسی حضور ژن های کد کننده  SHV و CTX-M  انجام گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون های آماری بر اساس تحلیل واریانس یک طرفه و تی‌مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     از مجموع نمونه های مورد بررسی بیشترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط به سفوتاکسیم (45 درصد) و کمترین مقاومت آنتی‌بیوتیکی مربوط به سفیپیم (39 درصد) گزارش شد. نتایج تست غربالگری اولیه نشان داد که از میان 100 اشرشیاکلی تایید شده با   تست های افتراقی، 38 مورد (38 درصد) نسبت به نماینده های سفالوسپورینی مقاوم و احتمالا تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف بودند. از میان این نمونه ها پس از انجام تست تاییدی دیسک های ترکیبی 33 نمونه (8/86 درصد)، تولید کننده بتالاکتاماز وسیع‌الطیف شناسایی شدند که 7/69 درصد (23 سویه) آن ها واجد هر دو ژن کد کننده CTX-M و SHV ، 2/15 درصد (5 سویه) واجد ژن کد کننده CTX-M و 1/12 درصد (4 سویه) واجد ژن کد کننده SHV بودند. در یک نمونه (3 درصد) هیچ یک از ژن های کد کننده CTX-M و SHV وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به آزمایش های انجام شده و تحلیل های آماری صورت گرفته بر روی جدایه های بیمارستانی و غیر بیمارستانی چنین نتیجه‌گیری شد که ژن های کد کننده بتالاکتاماز در اشرشیاکلی SHV و CTX-M افزایش چشمگیری داشته است و بین فراوانی ژن‌های شناسایی شده کد کننده SHV و CTX-Mدر نمونه های بیمارستانی و غیر بیمارستانی رابطه معنی‌داری وجود داشت، به طوری که فراوانی اشرشیاکلی تولید کننده بتالاکتاز SHV و CTX-M در نمونه های بیمارستانی بیشتر از نمونه های غیر بیمارستانی بود، اما رابطه معنی‌داری بین ژن های شناسایی شده و نوع جدایه های جمع‌آوری شده وجود نداشت.

    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، بتالاکتاماز وسیع الطیف، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • زهره سادات میرمقتدایی، حبیب الله رضایی، نسرین دهقانی، محمد طهماسبی سی سخت صفحات 484-496
    زمینه و هدف

    ارزشیابی دوره‌های آموزشی جهت جلوگیری از هدر رفت منابع و بالا بردن کیفیت کار نقش موثری دارد. تا کنون ارزشیابی از دوره کوتاه مدت الکترونیکی مهارت آموزی دانشجویان پزشکی جهت آمادگی شرکت در آزمون‌های صلاحیت بالینی دوره پزشکی عمومی انجام نشده است، لذا هدف از این مطالعه تعیین ارزشیابی دوره الکترونیکی مهارت آموزشی دانشجویان پزشکی جهت آمادگی شرکت در آزمون‌های صلاحیت بالینی بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی می‌باشد که در سال‌های 14001399 انجام و از الگوی کرک پاتریک جهت ارزشیابی دوره استفاده شد. جامعه آماری شامل 69 دانشجو در مقطع کارورزی بودند که وارد مطالعه شدند. رضایت دانشجویان به وسیله فرم رضایت‌سنجی محقق ساخته روا و پایا، میزان یادگیری آنها با استفاده از 17 آزمون که به وسیله اعضای هیات علمی دانشگاه طراحی شد و روایی و پایایی آن به تایید رسید، تعیین شد، رفتار آنها با تحلیل نتایج آزمون صلاحیت بالینی طراحی شده که روایی آن با استفاده از تهیه جدول دو بعدی آزمون تامین و پایایی آن به تایید رسید، تعیین شد. جمعیت مورد مطالعه دانشجویان پزشکی مقطع کارورزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بود که به روش تمام شماری انتخاب شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     رضایت کل از دوره در دوره اول برگزاری دوره 03/4 با انحراف معیار 12/0 و در دوره دوم 11/4 با انحراف معیار 15/0 بود. تعداد 35 دانشجو در دوره اول در 8 مورد آزمون شرکت کردند و در دوره دوم تعداد 34 دانشجو در 17 آزمون شرکت نمودند. تعداد قبولی در آزمون صلاحیت بالینی اول 15 نفر و در آزمون صلاحیت بالینی دوم 25 نفر بود.

    نتیجه‌گیری: 

    رضایت از این دوره مناسب بود و شرکت در این دوره میزان قبولی دانشجویان در آزمون صلاحیت بالینی را افزایش داد. پیشنهاد می‌شود شرایطی فراهم گردد که دانشجویان سایر دانشگاه‌ها نیز بتوانند در این دوره شرکت کنند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، صلاحیت بالینی، دوره الکترونیکی، دانشجو
  • نصیر عارف خواه، ساسان شفیعی، امین الله سعادت نیا، عبدالعلی مشفع صفحات 497-506
    زمینه و هدف

     لیشمانیوز جلدی یا سالک، در ایران به وسیله دو گونه از انگل لیشمانیا شامل L.major و L.tropica ایجاد می‌شود. در طی سال‌های اخیر، این بیماری در مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده است. با توجه به تفاوت‌های فاحش در نوع مخازن حیوانی و ناقل بیولوژیک، شناسایی عامل ایجاد کننده بیماری می‌تواند در برنامه‌ریزی‌های لازم جهت کنترل بیماری موثر باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین گونه‌های مولد لیشمانیوز جلدی در استان کهگیلویه و بویراحمد با روش مولکولی: یک مطالعه گذشته [p1] نگر بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه توصیفی مقطعی و گذشته نگر برای تعیین گونه لیشمانیا، تعداد 52 نمونه لام رنگ‌آمیزی شده با رنگ گیمسا از آزمایشگاه‌های مختلف در سطح شهرهای استان، بین سال‌های 1393 تا 1397 جمع‌آوری و با استفاده از میکروسکوپ نوری از نظر وجود جسم لیشمن بررسی شدند. پس از استخراج DNA موجود در سطح لام‌ها، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی LINR4 و LIN17 با روش PCR گونه انگل لیشمانیا شناسایی گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکور تجزیه و تحلیل  شدند.

    یافته‌ ها: 

    از کل 52 نمونه با زخم‌های لیشمانیوز جلدی، 26 نمونه (50 درصد) مربوط به افراد مذکر و 26 نمونه (50درصد) مربوط به افراد مونث بودند. میانگین سن افراد در مطالعه 32/23 سال (با انحراف‌معیار42/18±) بود. از کل 52 نمونه، آماستیگوت انگل (جسم Leishman) در 36 مورد (2/69 درصد) آنها با مشاهده مستقیم به کمک میکروسکوپ نوری رویت شد و 43 نمونه (7/82 درصد) در PCR مثبت شد. گونه آلوده کننده در تمامی افراد ساکن دهدشت و یاسوج L.major و در گچساران L.tropica بود.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که گونه‌ی L.major عامل لیشمانیوز جلدی در دهدشت و یاسوج و گونه‌ی L.tropica در گچساران می‌باشند.  بنابر این مبارزه با مخازن حیوانی و قطع زنجیره انتقال بر اساس نوع انگل به دست آمده در این تحقیق مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، گونه، لیشمانیا تروپیکا، لیشمانیا ماژور
  • مهسا یوسفیان، عبدالحمید انگجی، الهام سیاسی، علی رحمانی، شمسی عباسعلی زاده خیابان صفحات 507-516
    زمینه و هدف

     سقط مکرر به عنوان از دست رفتن حداقل 2 بارداری زیر 20 هفته بارداری تعریف می‌گردد. باید توجه داشت در کنار عوامل شناخته شده دخیل در ایجاد آن، تقریبا در نیمی از موارد عامل ایجاد کننده آن به صورت ناشناخته باقی می‌ماند. در سال‌های اخیر برخی پژوهش‌ها حاکی از تاثیر احتمالی بعضی از پلی مورفیسم‌های ژن‌های کاندید در افزایش ریسک ابتلا به این بیماری می باشد. ژن CDH1 از جمله ژن‌های احتمالی دخیل در این عارضه است که در لانه گزینی رویان نقش بسزایی داشته و از این رو مورد توجه واقع شده است. لذا هدف از این مطالعه همراهی بین پلی‌مورفیسم rs16260 از ژن CDH1 با سقط مکرر در زنان  بود.

    روش بررسی

     در این مطالعه مورد شاهدی که مابین سال‌های 13991398انجام شد، 120 زن مبتلا به سقط مکرر بدون دلیل و120 زن بدون سابقه ناباروری و سقط و دارای حداقل یک فرزند سالم که به وسیله متخصص زنان و زایمان به یک آزمایشگاه ژنتیک پزشکی بخش خصوصی در تبریز ارجاع داده شده بودند، به عنوان گروه‌های بیمار و کنترل در مطالعه شرکت داده شدند. پلی‌مورفیسم مورد مطالعه با روش ARMS-PCR  بررسی شد و نتایج حاصل با استفاده از آزمون مجذور کای تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    بر اساس مطالعه انجام یافته، فراوانی ژنوتیپ‌های AA، AC و CC در گروه مورد به ترتیب؛ (3/3 درصد)4 (3/23 درصد) 28 و (4/73 درصد) 88 نفر و در گروه کنترل به ترتیب؛ (7/6 درصد) 8، (30 درصد) 36 و (3/63 درصد) 76 نفر می باشند و از این رو 201/0= P محاسبه می‌گردد.

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس آنالیزهای انجام یافته در مدل‌های multiplicative و additive، هیچ ارتباط معنی‌داری بین حضور این پلی‌مورفیسم و سقط مکرر وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، سقط مکرر
  • فراتک روئین تن، سمیه حسام، شقایق وحدت، ایروان مسعودی اصل صفحات 517-528
    زمینه و هدف

     مشارکت بیمار در تصمیم گیری درمان در بسیاری از کشورها و سیستم‌های بهداشتی سراسر جهان به یک نیاز سیاسی تبدیل شده است. در سطح جهان نحوه برخورد با بیماران مبتلا به سرطان رویکرد متفاوتی پیدا کرده است. با توجه به این که سرطان سلامت جسمی، روحی و اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مراقبت بیمار محور می‌تواند یکی از رویکردهای مناسب در بیماران مبتلا به سرطان باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین و بررسی موانع مشارکت در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان در ایران بود.

    روش بررسی

     این پژوهش یک  مطالعه کیفی است که درسال 1400انجام شد، داده‌ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با همکاری 15 نفر از پزشکان جراح پستان و 300 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان که به مطب و درمانگاه‌های پزشکان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، تبریز، گیلان و کرمان مراجعه کرده بودند، انجام شد. نمونه گیری بیماران با روش تصادفی خوشه‌ای به ازای هر پزشک 20 بیمار صورت گرفت و تایید روایی و پایایی سیوالات با استفاده از نظرات 15 نفر از خبرگان انجام شد. در نهایت با استفاده از مدل پارادایمی به شیوه گرند تیوری کدگذاری و دسته بندی داده‌ها انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وروش‌های کیفی به شیوه گراند تیوری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتیجه پژوهش نشان داد که ترس و اضطراب بیماران مهم‌ترین عامل در عدم همکاری و مشارکت ضعیف بیماران در درمان می‌باشد. عدم آگاهی و اطلاعات ناکافی بیماران دومین مانع در مشارکت ضعیف در تصمیم‌گیری درمان بود. هم‌چنین یافته‌ها حاکی از آن بود که هزینه‌های درمانی با وجود بروز مشکلات فراوان برای بیماران تاثیری در ادامه روند درمان و نوع درمان انتخابی نداشتند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج مطالعه نشان داد که ترس و اضطراب، نداشتن اطلاعات کافی در زمینه بیماری و مشکلات مالی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر مشارکت بیماران در درمان می‌باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، موانع مشارکت، تصمیم گیری در درمان، موانع، سرطان پستان
  • سید محمدرضا ربانی صفحات 529-539
    زمینه و هدف

    سرطان پروستات یکی از شایع‌ترین سرطان‌های احشایی در مردان است. یکی از روش‌هایی که برای تشخیص زودرس این بیماری و قبل از بروز علایم آن به کار می رود، غربالگری به کمک اندازه‌گیری آنتی‌ژن اختصاصی پروستات است. یکی دیگر از عواملی که باعث افزایش آنتی‌ژن اختصاصی پروستات می شود، عفونت‌های پروستات است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تاثیر افلوکساسین بر میزان آنتی‌ژن اختصاصی پروستات در مردان با آنتی ژن بالا بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1399 انجام شد، 224 مرد با آنتی ژن اختصاصی بالاتر از 4 نانوگرم، با تجویز 200 میلی‌گرم افلوکساسین در هر 12 ساعت، به مدت 10 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. معیارهای خروج از مطالعه شامل سنین کمتر از پنجاه یا بیش از 75 سال، سابقه حساسیت به فلویوروکینولون‌ها، سابقه دستکاری اخیر در پروستات، مصرف مهار کننده‌های 5 آلفا رداکتاز و نیز موارد شناخته شده سرطان پروستات بود. بعد از ده روز مصرف دارو، برای بار دوم آنتی‌ژن اختصاصی پروستات اندازه‌گیری می‌شد و با استفاده از تست‌های آمار حیاتی نتایج حاصله مورد ارزیابی قرار می‌گرفت. در تمامی بیماران آزمایش کامل ادرار و معاینه پروستات از راه روده صورت گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های‌ آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

    میانگین سن بیماران 18/61 سال و میانگین سطح آنتی‌ژن قبل از تجویز آنتی‌بیوتیک 3/26 (4/97± 9/21) بوده است. در 120 بیمار (57/53 درصد) پس از مصرف آنتی بیوتیک، به حدی آنتی‌ژن کاهش یافت که نیاز به انجام بیوپسی را مرتفع کرد و در بقیه بیماران پس از انجام بیوپسی، 65 مورد سرطان پروستات و 39 مورد هیپرپلازی خوش خیم پروستات گزارش شد. در114بیمار (89 /50 درصد) پیوری در آزمایش ادرار نشان داده شد.

     نتیجه‌گیری:

     این مطالعه نشان داد در بیماری که ادرار فعال دارد(پیوری) و معاینه پروستات از راه روده طبیعی است، می‌توان تصمیم در مورد بیوپسی پروستات را به تاخیر انداخت و برای بیمار آنتی‌بیوتیک شروع کرد و در صورتی که افت قابل توجه در میزان آنتی‌ژن مشاهده شد، آنتی‌بیوتیک را ادامه داد و از انجام بیوپسی غیر ضروری اجتناب کرد. در غیر این‌صورت تجویزآنتی‌بیوتیک برای بیمار بدون علامت با آزمایش کامل ادرار طبیعی، ولی آنتی ژن بالا بی فایده است.

    کلیدواژگان: نمونه برداری پروستات، سرطان پروستات، افلوکساسین، آنتی ژن اختصاصی پروستات
|
  • BF .Haghiralsadat, M .Naderifar, N .Nikounahad-Lotfabadi * Pages 418-429
    Background & aim

     Due to the presence of high amounts of compounds with antioxidant and cytotoxic properties in Foeniculum vulgare mill seed essential oil, the aim of the present study was to determine and investigate the antioxidant and antiproliferative activity of fennel seed essential oil on MCF-7 breast cancer cell line and A2780 ovarian cancer cell line. 

    Methods

     The present experimental study was conducted in 2018. First, Foeniculum vulgare mill seed essential oil was extracted by distillation in water and using a Clevenger. At that point, MCF-7 and A2780 cancer cells were cultured and propagated, and the cytotoxicity of the essential oil in concentrations of 10, 25, 50, 100, 125, 250 and 500 μg / ml for 24 and 48 hours based on colorimetric test (MTT). Furthermore, the antioxidant activity of the essential oil at concentrations of 1, 0.7, 0.5, 0.2 and 0.08 mg/ml was investigated using the free radical scavenging test (DPPH). Collected data were analyzed using the statistical test of two-way analysis of variance and using Graph Pad Prism statistical software. 

    Results

     The results of the present study indicated that Foeniculum vulgare mill seed essential oil significantly reduced the growth of MCF-7 and A2780 cancer cells compared to the control group in many concentrations used (especially high concentrations) within 24 and 48 hours. The toxicity of the essential oil was higher for MCF-7 cell line in all concentrations except 10 μg / ml within 24 hours, and in 48 hours, the essential oil was more toxic for MCF-7 cell line in all concentrations. The IC50 of the essential oil during 24 and 48 hours for MCF-7 was 94.3 and 61.7 μg/ml, respectively, while the essential oil had no IC50 for the A2780 cell line. It was as well found that fennel seed essential oil had antioxidant activity in all concentrations used in a concentration-dependent manner.

    Conclusion

     The results of the present study indicated that Foeniculum vulgare essential oil in different concentrations can have significant anti-proliferative effects on MCF-7 breast cancer and A2780 ovarian cancer cell lines.

    Keywords: Foeniculum vulgare mill essential oil, Anti-proliferative, Antioxidant, A2780 cell line
  • KH .Khashei Varnamkhasti, M .Moghanibashi *, S. Naeimi Pages 430-441
    Background & aim

    Over the past 15 years, significant insights have been gained into the roles of miRNAs in cancer. In various cancers, miRNAs can act as oncogenes, tumor suppressors, or control the metastasis process by modulating the expression of numerous target genes. The aim of the present study was to identify molecular network of miRNA-mRNA regulating lung cancer invasion, by bioinformatics approaches.

    Methods

    In this experimental study that was done in 2022, gene expression profiles of patients with lung cancer were collected from the RNASeq data of Cancer Genome Atlas (TCGA), by TCGAbiolinks package. Differentially expressed miRNAs and mRNAs were identified using “limma” and “edgeR” R packages and their targets were predicted by 2 databases; miRWalk, and Targetscan. Subsequently, the interaction regulatory network of miRNA-mRNA visualized using Cytoscape software. Data analysis was performed using Testing Multiple Hypotheses and False Discovery Rate.

    Results

    The results of bioinformatics analysis of the lung cancer invasion specific miRNA-mRNA regulatory network, showed that six hub miRNAs including; hsa-let-7c-5p, hsa-let-7b-5p, hsa-let-7e-5p, hsa-miR-6838-5p, hsa-miR-320b and hsa-miR-4458, are regulator of the lung cancer invasion up-regulated genes and four hub miRNAs are regulator of this situation down-regulated gene including; hsa-miR-92a-3p, hsa-miR-204-5p ,hsa-miR-24-3p and hsa-miR-506-3P.

    Conclusion

    The results in our study suggest that a specific miRNA-mRNA network is associated with the lung cancer invasion which this new insight into the molecular mechanism of lung cancer invasion result in the identification of molecular biomarkers and therapeutic targets for this malignancy.

    Keywords: Bioinformatics, miRNA-mRNA regulatory network, Lung cancer
  • N .Rouzbayani, M. Fathi *, M .Rahmati Pages 442-454
    Background & aim

    Decreased bone density, especially in women, is a health risk factor; therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of a resistance training course with vitamin D supplementation on bone absorption markers in girls.

    Methods

    The participants of the present semi experimental study were 24 non-athlete girls in Boroujerd (mean age 21.6 ± 2.04 years, mean height 155 ± 5.5 cm and average weight 64.13 64 4.9 kg) who participated voluntarily and were randomly divided into four groups of six (resistance training, vitamin D intake, resistance training with vitamin D intake and control group). Resistance training consisting of eight weeks (three one-hour sessions per week) was performed in accordance with the principle of overload. The participants were given Vitamin D supplementation for eight weeks (once a week) using vitamin D tablets (8 pearl IU50000) with 300 ml of water. Blood samples were taken 48 hours before the beginning of the protocol and 48 hours after the end of the last session to measure the serum concentrations of parathyroid hormone and calcitonin. ANCOVA and Bonferroni post hoc test were used to analyze the hypotheses.

    Results

    The results indicated that after eight weeks of resistance training, as well as eight weeks of resistance training with vitamin D, a significant increase in serum calcitonin concentration (p=0.001) and a decrease in serum parathyroid hormone concentration (p=0.001) Occurred.

    Conclusion

    It seems that resistance activity and vitamin D consumption increases calcitonin and decreases Parathormone in sedentary girls, which probably has a positive effect on bone mass.

    Keywords: Resistance training, Vitamin D, Calcitonin, Parathormone
  • SZ. Kazemi Khoban, H .Poursharifi *, A .Kakavand, M .Xian Bagheri Pages 455-471
    Background & aim

    Domestic violence has been one of the most common social harms throughout human history, and due to its widespread effect, the pathology and treatment of this phenomenon has always been the focus of therapists. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effectiveness of the revised protocol of trauma-focused cognitive behavioral therapy on psychological distress and immunoglobulin A concentration in women victims of domestic violence.

    Methods

    The present semi-experimental study conducted in 2019 used a pre-test-post-test method with a control group. The statistical population included women who were victims of domestic violence referring to the Family Court, Health House, Warm House and Counseling Centers in Alborz, Karaj Province, and 40 people were randomly selected from among these people by available sampling and divided into two experimental and control groups. Data were collected by domestic violence questionnaire, psychological distress and immunoglobulin concentration level test in three stages and one-month follow-up for both groups. In the experimental group, the cognitive-behavioral protocol focused on trauma was implemented during 8 sessions (one 90-minute session per week). The collected data were analyzed using statistical tests of analysis of covariance and repeated measures analysis.

    Results

    The findings indicated that cognitive behavioral therapy focused on trauma between the two groups for the components of depression F=35.62 at the 0.001 level, anxiety F=32.38 at the level of 0.001, and stress F=25.96 at the 0.001 level. The level of 0.001 psychological distress has created a significant difference at the level of 0.001, F = 11.85.

    Conclusion

    Based on the results obtained from the present research, it can be acknowledged that the revised protocol of cognitive-behavioral therapy focused on trauma reduces psychological distress and increases immunoglobulin A in women who are victims of domestic violence.

    Keywords: Trauma-focused cognitive-behavioral therapy, Psychological distress, Immunoglobulin A, Women victims of violence
  • A .Moradi, M .Ghiasian *, F. Ghandehari Pages 472-483
    Background & aim

    Antimicrobial resistance is a worldwide problem causing health threats. Escherichia coli is one of the most important bacteria that causes resistance problems. The aim of the present study was to evaluate the frequency of Escherichia coli, a extended spectrum beta-lactamase producing CTX-M and SHV, in hospital and non-hospital clinical specimens in Isfahan.

    Methods

    In the present cross-sectional descriptive study conducted in 2019, 100 samples of hospital and non-hospital of Escherichia coli strains were collected and confirmatory biochemical tests were performed to identify these strains. Resistance of strains to common antibiotics was assessed by disk diffusion method according to CLSI instructions. To perform phenotypic confirmation test of extended spectrum beta-lactamase producing strains, the combined disk method based on CLSI instructions was used. PCR was performed with specific primers to examined of encoding genes presence of SHV and CTX-M. The collected data were analyzed using statistical tests based on one-way analysis of variance and independent t-test.

    Results

    From the studied samples, the highest antibiotic resistance was related to cefotaxime (45%) and the least antibiotic resistance was related to cefepime (39%). The results of the initial screening test showed that out of 100 Escherichia coli approved by differential tests, 38 (38%) were resistant to cephalosporin representatives and possibly produced extended-spectrum beta-lactamase. Among these samples, 33 (86.8%) after Combined disk method were confirmed as extended spectrum beta–lactamases (ESBL) producing, of which 69.7% (23 strains) had both genes encoding CTX- M and SHV had 15.2% (5 strains) of the gene encoding CTX-M and 12.1% (4 strains) had the gene encoding SHV. In one sample (3%) none of the genes encoding CTX-M and SHV were present.

    Conclusion

    Based on the performed experiments and statistical analysis on hospital and non-hospital isolates, it was concluded that the SHV and CTX-M beta-lactamase genes in Escherichia coli had a significant increase in frequency. There was a significant relationship between SHV and CTX-M genes in hospital and non-hospital samples, so that the frequency of SHV and CTX-M genes in Escherichia coli was higher in hospital samples than non-hospital samples. There was no significant relationship between the genes identified and the type of isolates collected.

    Keywords: Escherichia coli, Extended-spectrum Beta-lactamase, Antibiotic resistance, SHV, CTX-M
  • ZS .Mir Moqtadaei, H .Rezaei, N .Dehghani, M. Tahmasabi Sisakht Pages 484-496
    Background & aim

    Evaluation of training courses has an effective role to prevent wastage of resources and improve the quality of work. So far, the evaluation of the short-term electronic training course for medical students to prepare for the clinical competency exams of the general medicine course has not been done. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the electronic training course for medical students to prepare for the clinical competency exams.

    Methods

    The present cross-sectional descriptive study was conducted in 2020-2021 and Kirkpatrick's model was used to evaluate the course. The statistical population included 69 students in the internship stage, who entered the study. Students' satisfaction was determined by means of a valid and reliable researcher satisfaction form, their learning rate was determined by using 17 tests designed by the academic staff of the university and its validity and reliability were confirmed, their behavior was designed by analyzing the results of the clinical competence test. Its validity was confirmed by preparing a two-dimensional table for the supply and reliability test. The study population was medical students of the internship stage of Yasuj University of Medical Sciences, who were selected by the full number method. The collected data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics including mean and standard deviation.

    Results

    The total satisfaction of the course in the first period of the course was 4.03 with a standard deviation of 0.12 and in the second period was 4.11 with a standard deviation of 0.15. A total of 35 students participated in 8 exams in the first course and 34 students participated in 17 exams in the second course. The number of admissions in the first clinical competency test was 15 and in the second clinical competency test was 25.

    Conclusion

    Students' satisfaction with participating in this course was appropriate and participation in this course increased the acceptance rate of students in the clinical competency test. It is suggested to provide conditions for students of other universities to participate in this course.

    Keywords: Evaluation, Clinical Competence, Electronic Course, Student, Medicine
  • N .Arefkhah, S. Shafiei, A. Saadat nia, A. Moshfe Pages 497-506
    Background & aim

    Cutaneous leishmaniasis or leishmaniasis in Iran is caused by two species of Leishmania parasites including: L. major and L. tropica. In recent years, the disease has been reported in different parts of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. Due to the huge differences in the type of animal reservoirs and biological carriers, identifying the causative agent can be effective in the necessary planning to control the disease. Therefore, the aim of the present study was to determine the causative species of cutaneous leishmaniasis in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province, Iran, by molecular

    methods

    a retrospective study. Methods The present cross-sectional and retrospective descriptive study was conducted to determine the species of Leishmania, 52 samples of smears stained with Giemsa dye were collected from different laboratories in the cities of the province between 2013 and 2017 and were examined using light microscope for the presence of Leishman's body. After extracting the DNA present on the surface of slides, using specific primers LINR4 and LIN17, the species of Leishmania parasite was identified by PCR method. The data were analyzed using chi-score statistical test.

    Results

    Out of 52 samples with cutaneous leishmaniasis lesions, 26 (50%) were male and 26 (50%) were female. The mean age of the participants in the study was 23.32 years (with a standard deviation of ±18.42). Out of 52 samples, parasitic amastigotes (Leishman's body) were observed in 36 cases (69.2%) by direct observation using a light microscope and 43 samples (82.7%) were positive for PCR. Infectious species in all residents of Dehdasht and Yasuj were L. major and L. tropica in Gachsaran.

    Conclusion

    the results of the present study indicated that L.major and L.tropica species were the cause of cutaneous leishmaniasis in Dehdasht, Yasuj, and Gachsaran. Therefore, further studies are suggested to identify vectors and reservoirs of cutaneous leishmaniasis parasites in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, Iran.

    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Species, L.tropica, L.major, Iran
  • M. Yousefian, SA. Angaji, E. Siasi, SA .Rahmani, SH .Abbasalizadeh Khiaban Pages 507-516
    Background & aim

     Recurrent pregnancy loss is defined as loosing at least 2 pregnancies before 20th weeks of gestation. Besides all the known causative factors, in about half of the cases, the causing factor, remains unknown. In recent years, some studies have shown the role of candidate genes polymorphisms in RPL. CDH1 is one of these candidate genes that plays critical role in embryo implantation. The aim of the present study was to evaluate the relation between rs16260 of this gene with RPL.

    Methods

    In the present case-control study that was conducted between 2018-2019, 120 women suffering from recurrent unexplained miscarriage and 120 women with no history of infertility and miscarriage and having at least one healthy child who were referred by a gynecologist to a private medical genetics laboratory in were referred to Tabriz, were included in the study as patient and control groups. The studied polymorphism was checked by ARMS-PCR method and the results were analyzed using the chi-square test using SPSS version 26 software. (P˂0.05)

    Results

    The frequencies of AA, AC and CC genotypes in the case group were 4(3.3%), 36(23.3%) and 76(73.4%) and in the control group were 8(6.7%), 28(30%) and 88(63.3%) respectively. P-Value=0.201

    Conclusion

    Based on the analyzes performed in the multiplicative and additive models, there was no significant relationship between the presence of polymorphism and recurrent miscarriage.

    Keywords: CDH, Polymorphism, Recurrent miscarriage
  • F. Rointan, S. Hessam, SH .Vahdat, I. Masoudi Asl Pages 517-528
    Background & aim

    Patient participation in treatment decision-making has become a political necessity in many countries and health systems around the world. At the global level, how to deal with cancer patients has found a different approach. Considering that cancer affects a person's physical, mental and social health, patient-centered care can be one of the proper approaches for cancer patients. The purpose of the present study was to determine and investigate the barriers to participation in the treatment of breast cancer patients in Iran.

    Methods

    The present qualitative study was conducted in 2021.The data were collected using semi-structured interviews with the cooperation of 15 breast surgeons and 300 breast cancer patients who visited doctors' offices and clinics at Shiraz University of Medical Sciences, Tabriz, Gilan, and Kerman. Sampling of patients was done by cluster random method, 20 patients for each doctor. The validity and reliability of the questions were verified using the opinions of 15 experts. To end with, coding and classification of data was done using the paradigm model in the grand theory way. The data were analyzed using SPSS24 software and qualitative methods in Grand Theory.

    Results

    The result of the present research indicated that the fear and anxiety of patients is the most important factor in non-cooperation and weak participation of patients during treatment. Patients’ lack of awareness and insufficient information was the second obstacle in poor participation in treatment decision making. Moreover, the findings indicated that the treatment costs had no effect on the continuation of the treatment process and the type of treatment chosen despite the occurrence of many problems for the patients.

    Conclusion

    The results of the present study indicated that fear and anxiety, not having enough information about the disease and financial problems are among the most important factors affecting patients' participation in treatment.

    Keywords: Participation, Barriers to participation, Decision making in treatment, Barriers, Breast cancer
  • SMR. Rabbani Pages 529-539
    Background & aim

     Prostate cancer is one of the most common visceral cancers in men. One of the methods used for early diagnosis of this disease and before its symptoms appear is screening with the help of prostate specific antigen measurement. Another factor that increases prostate specific antigen is prostate infections. Therefore, the aim of the present study was to determine the effect of ofloxacin on the amount of prostate specific antigen in men with high antigen. 

    Methods

    In the present descriptive-analytical study conducted in 2019, 224 men with specific antigen higher than 4 nanograms were evaluated by administering 200 mg of ofloxacin every 12 hours for 10 days. Exclusion criteria included age less than fifty or more than 75 years, history of sensitivity to fluoroquinolones, history of recent prostate manipulation, use of 5-alpha reductase inhibitors, and known cases of prostate cancer. After ten days of taking the drug, the prostate specific antigen was measured for the second time and the results were evaluated using vital statistics tests. In all patients, a complete urine test and prostate examination were performed through the intestine. The collected data were analyzed using Chi-square statistical tests.

    Results

     The average age of the patients was 61.18 years and the average antigen level before antibiotic administration was 26.3 (21.9±97.4). In 120 patients (53.57%) after taking antibiotics, the antigen level decreased to a certain extent, which eliminated the need for biopsy, and in the remaining patients, biopsy was performed, and 65 cases of prostate cancer and 39 cases of benign prostatic hyperplasia were reported. In 114 patients (50.89%), pyuria was shown in the urine test.

    Conclusion

    The present study indicated that in a patient who has active urine (pyuria) and the prostate examination is normal, it is possible to delay the decision on prostate biopsy and start antibiotics for the patient. Moreover, if there was a significant drop in the amount of antigen, the patient continued taking antibiotic and avoided unnecessary biopsy. Otherwise, antibiotics are useless in an asymptomatic patient with a complete urine test that is normal, but with high antigen.

    Keywords: Prostate sampling, Prostate cancer, Ofloxacin, Prostate specific antigen