فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی پیوند*، حسین انصاری، ابوالفضل پاینده صفحات 7-17
    هدف

    دیابت یکی از بیماری های مزمن و شایع ترین بیماری مرتبط با متابولیسم در انسان است، نفروپاتی دیابتی، از عوارض خطرناک دیابت، شیوع نسبتا بالایی در بیماران دیابتی داشته و باعث نارسایی کلیه می شود. عوامل متعددی بر روی این اختلال اثر دارند هدف این مطالعه تعیین احتمال تجمعی رخداد عارضه نفروپاتی بیماری دیابت نوع 2 با استفاده از آنالیز بقاء می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کوهورت تاریخی به روش آنالیز بقا بوده که به صورت توصیفی تحلیلی در سال 1399 انجام شد. حجم نمونه لازم 410 بیمار برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata.ver14  و با استفاده از آزمون های توصیفی و سپس از روش کاپلان مایر و مدل خطرات متناسب کاکس بقا محاسبه شد.

    یافته ها

    متغیرهای مراجعه منظم و دخانیات با شانس رخداد عارضه نفروپاتی ارتباط معنی داری را نشان داد (0/05>p). به طوری که شانس رخداد عارضه نفروپاتی در افرادی که مراجعه منظم نداشتند، 1/03 برابر افرادی بود که مراجعه منظم داشتند. آزمون لوگ رتبه ای (Log- Rank) نشان داد میانه زمان بقاء (ماه) رخداد عارضه نفروپاتی با متغیرهای قند خون ناشتا، فشار خون، سیستولیک، چربی خون ارتباط دارد.

    نتیجه گیری

    با تشخیص زودرس دیابت و کنترل عوامل تسریع کننده ابتلا به نفروپاتی دیابتی و درمان های موثر و به موقع، می توان پیشرفت بیماری را در این بیماران کاهش داد و می تواند در زمینه راه های پیشگیری و درمان این بیماران و جلوگیری از ضایعات و عوارض بعدی ابتلا به دیابت در این مبتلایان مورد استفاده واقع شود.

    کلیدواژگان: دیابت، عوارض، نفروپاتی، آنالیز بقاء
  • زهرا سوخته زاری، نرمین غنی زاده، مهری محمدی دانقرالو، سجاد روشنی* صفحات 18-28
    هدف

    سندرم شانه منجمد شرایطی است که موجب درد و محدودیت حرکتی در مفصل گلنوهومرال می شود. روش های مختلف درمانی از جمله تزریق استرویید، منیپولیشن تحت بیهوشی و تمرین درمانی برای بهبود علایم این عارضه معرفی شده است. از میان این روش ها انواع تمرین درمانی به دلیل غیر تهاجمی بودن حایز اهمیت می باشند. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر تمرینات کادمن و  ریتم حرکتی کتف بر برخی فاکتورهای پاسچرال زنان مبتلا به شانه منجمد بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد 30 زن با دامنه سنی 40 تا 60 سال، از میان جامعه آماری مبتلا به شانه منجمد شهرستان ایلام، به صورت هدفمند براساس معیارهای ورود، انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی، تمرینات کادمن (15 نفر) و تمرینات ریتم حرکتی کتف (15 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه تمرینات مربوط به خود را در طول 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هرجلسه 30 تا 40 دقیقه اجرا نمودند. قبل و بعد از مداخله تمرینی میزان سربه جلو و شانه به جلو به وسیله عکسبرداری با استفاده از نرم افزار کینوا و کایفوز به وسیله خط کش منعطف ارزیابی شد. پس از بررسی نرمال بودن داده ها توسط آزمون کولموگروف اسمیرنف، از روش آماری آنکوا و در  نظر گرفتن خطای نوع اول 0/05=α، تجزیه و تحلیل داده‏ ها انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین دو برنامه تمرینی کادمن و ریتم حرکتی کتف در متغیرهای سربه جلو (0/478=p) و کایفوز (0/215=p) وجود ندارد. اما در متغیر شانه به جلو نتایج حاکی از معنی داری تفاوت دوبرنامه تمرینی کادمن و ریتم حرکتی کتف بود (0/001=p).

    نتیجه گیری

    برنامه تمرینی ریتم حرکتی کتف به دلیل تاثیر مثبت بر تعادل عضلات اطراف اسکاپولا و موقعیت کتف، در بهبود وضعیت شانه به جلو زنان مبتلا به شانه منجمد بهتر عمل کرده است. از آنجا که حرکاتی مانند چرخش خارجی و ابداکشن گلنوهومرال، از موقعیت کتف تاثیر می پذیرند، پس تمرینات ریتم حرکتی کتف توانسته است با بهبود وضعیت شانه به جلو و موقعیت کتف، علایم افراد مبتلا را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: شانه منجمد، کتف، ‎ ‎کایفوز، محدودیت دامنه حرکتی
  • محسن رجعتی حقی، صادق جعفرزاده* صفحات 29-34
    هدف

    برخی از بیماران سرگیجه دارای اسیلوپسی نیز می باشند. اسیلوپسی به عنوان کاهش حدت بینایی در طول حرکت عامل مهمی در زمین خوردن و مشکلات تعادلی ناشی از سیستم وستیبولار گوش می باشد. وجود اسیلوپسی می تواند باعث افزایش مشکلات بیماران گردد. هدف این مطالعه مقطعی، بررسی اسیلوپسی در بیماران دارای سرگیجه بوسیله مصاحبه، پرسشنامه معلولیت سرگیجه و بررسی های رفلکس دهلیزی چشمی می باشد.

    روش بررسی

    ابتدا 50 بیمار دارای سرگیجه و اسیلوپسی با مصاحبه مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس بیماران به وسیله پرسشنامه DHI (Dizziness Handicap Inventory) و آزمون های (Dynamic Visual Acuity Test) DVAT، (Video Head Impulse Test) vHIT  تحت ارزیابی قرار گرفتند. این نتایج به همراه خصوصیات دیگر آن ها مانند سن، جنسیت و طول مدت سرگیجه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن افراد 16/9±50/8 سال بود. 68 درصد افراد مونث بودند و در حدود 54 درصد دارای سرگیجه مزمن بودند. تمامی بیماران در مصاحبه اولیه، وجود اسیلوپسی را بیان می کردند. برخی از افراد به خاطر وجود اسیلوپسی و سرگیجه شدید قادر به انجام DVAT و پر کردن پرسشنامه DHI نبودند. آزمون vHIT در تمامی افراد انجام شد که به ترتیب در 31 نفر (62 درصد)، 13 نفر (26 درصد) و 6 نفر (12 درصد) نشان دهنده نتایج آسیب دو طرفه، یک طرفه و طبیعی بود. البته آسیب در بسیاری از بیماران در برخی کانال ها و نه در تمام آن ها مشاهده شد.  

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان دهنده این موضوع است که فاکتورهای متعددی در ایجاد اسیلوپسی نقش دارد. همچنین شدت اسیلوپسی در بیماران مختلف متفاوت است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه معلولیت سرگیجه، سرگیجه و اسیلوپسی
  • زهرا پاشایی*، حسن دانشمندی، علی اصغر نورسته، علی فتاحی صفحات 35-47
    هدف

    حرکت به عنوان یک سیستم تلقی می شود که خود از اجزایی تشکیل شده است که در تولید و تنظیم آن نقش مهمی دارند. گاهی قرار گرفتن در وضعیتی ثابت برای مدتی طولانی و یا انجام حرکات تکراری، سبب دور شدن از وضعیت طبیعی می شود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین اختلالات حرکتی کتف با قدرت و دامنه حرکتی کمربند شانه ای در والیبالیست های حرفه ای مرد بود. 

    روش بررسی

    آزمودنی های این پژوهش شامل 120 مرد والیبالیست حرفه ای با (میانگین± انحراف معیار، سن: 3/23±23/25 سال، قد: 8/63 ± 192/78 سانتی متر، وزن: 8/14 ± 88/11 کیلوگرم) بودند، که به صورت غیر تصادفی هدف دار انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این مطالعه بر اساس مشاهده اختلال حرکتی کتف در حین آزمون دیسکینزی کتف و آزمون لغزش جانبی کتف کیبلر انتخاب شدند. برای اندازه گیری قدرت و دامنه حرکتی به ترتیب  از قدرت سنج دستی و گونیامتر استفاده شد. برای ارزیابی ریتم کتفی_بازویی از اینکلاینومتر استفاده گردید. برای توزیع طبیعی داده ها از آزمون شاپیرو- ویلک استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون (0/05>p) استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین  اختلالات حرکتی کتف و دامنه حرکتی اکستنشن (0/001=‏p‏)، (0/725-=‏r‏)، چرخش داخلی شانه ‏‏(0/003=‏p‏)، (0/554-=‏r‏)، قدرت چرخش تحتانی کتف (0/003=‏p‏)، (0/482-=‏r‏)، اسکاپشن (0/003=‏p‏)، (0/137=‏r‏)، ‏الویشن (0/029=‏p‏)، (0/286=‏r‏)، دپریشن (0/002=‏p‏)، (0/460=‏r‏)، پروتراکشن (0/001=‏p‏)، (0/534=‏r‏)، و ریترکشن کتف ‏‏(0/002=‏p‏)، (0/649-=‏r‏)،  همچنین ریتم کتفی بازویی °0، °90 و °135(0/001=‏p‏)، (0/583، 0/581، 0/583=‏r‏)،  45° ‏‏(0/003=‏p‏)، (0/580=‏r‏)، رابطه معنی داری وجود دارد. با این حال بین اختلالات حرکتی کتف و دامنه حرکتی فلکشن، ‏ابداکشن، اداکشن و چرخش خارجی شانه، همچنین قدرت اداکشن افقی، فلکشن، اکستنشن، اداکشن، ابداکشن و چرخش ‏داخلی و خارجی شانه رابطه معنی داری مشاهده نشد (0/05<‏p‏). ‏

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق، به نظر می رسد انجام الگوهای حرکتی تکراری در ورزش والیبال ممکن است در طولانی مدت باعث به هم خوردن نسبت طبیعی قدرت، دامنه حرکتی و ریتم کتفی بازویی در کتف و کمربند شانه ای شود.

    کلیدواژگان: اختلالات حرکتی، والیبال، کتف، قدرت، دامنه حرکتی
  • امیرعلی رهنما*، حمیدرضا ایرانی، علی صابری، سعید جمالی برایجانی صفحات 49-55
    هدف

    با عنایت به اهمیت و تاثیر فعالیت های بدنی بر سیستم های مختلف بدنی، خوشبختانه روز به روز تعداد افراد استفاده کننده از باشگاه های بدنسازی نیز افزوده می شود. توام با این افزایش متاسفانه تعداد آسیب های بدنی نیز افزایش می یابد که اطلاعات دقیقی در این خصوص موجود نمی باشد، لذا هدف این تحقیق تعیین آسیب های بدنی متداول در بین کاربران باشگاه ها جهت تدوین یک برنامه مدیریتی استراتژیک پیشگیری از آسیب ها بود. 

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه اعضای باشگاه پالادیوم در اصفهان بود (6800) که از این میان تعداد 364 عضو به صورت داوطلبانه در این تحقیق مشارکت نمودند. اطلاعات مربوط به آسیب های ورزشی نمونه ها توسط فرم گزارش آسیب جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی (تعداد و درصد) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که حرکات چرخشی، پیچشی و حرکات غیر طبیعی منجر به 36/8 درصد از آسیب ها شدند و به دنبال آن افتادن وزنه ها و وسایل باشگاه بر روی بدن 21/5 درصد، افتادن در حین انجام فعالیت در کلاس های گروهی 10/9 درصد، فرود یا چرخش بد در حین تمرین 10/4 درصد از آسیب ها را منجر شدند. حدود 45/1 درصد از آسیب ها در حین اجرای تمرینات با وزنه رخ داد و به دنبال آن 17/3 درصد در کلاس های گروهی (ایروبیک)، 9/9 درصد در هنگام استفاده از تردمیل اتفاق افتاد. در خصوص نوع آسیب ها، آسیب های ناحیه زانو و درد در زانو و سندرم کشککی رانی بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادند (19/7 درصد) و به دنبال آن درد ناحیه قدامی ساق پا و از جمله شین اسپلینت (18/6 درصد)، درد ناحیه مچ دست و پیچیدگی مچ دست و استرین تاندون های مچ دست (17/8 درصد)، بیشترین آسیب ها را به خود اختصاص دادند. در کاربران باشگاه بدنسازی اندام تحتانی (43/5 درصد)، متداول ترین ناحیه آناتومیکی آسیب دیده و به دنبال آن اندام فوقانی (34/7 درصد)، ستون فقرات (15/3 درصد) و سر و گردن (6/5 درصد) بودند.

    نتیجه گیری

    از یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که متاسفانه تعداد آسیب ها در کاربران باشگاه های بدنسازی بسیار بالاست لذا بایستی از این اطلاعات برای تدوین یک برنامه منظم پیشگیری از آسیب ها استفاده نمود تا بتوان با مدیریت صحیح پیشگیری سطح عملکرد و سلامتی اعضا  را به حداکثر  رساند.

    کلیدواژگان: باشگاه های بدنسازی، پیشگیری از آسیب، تمرینات با وزنه، کلاس های گروهی
  • رعنا دینی، امیر قیامی راد، علیرضا روحانی* صفحات 56-67
    هدف

    مفصل شانه یکی از مستعدترین مفاصل بدن برای آسیب دیدگی است. عارضه شانه منجمد یکی از شایع ترین علت های درد و ناتوانی شانه است. به دنبال این آسیب مفصل شانه سفت و بی تحرک می شود و در حرکات فعال و غیر فعال با محدودیت مواجه می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تمرین درمانی با و بدون مکمل شاک ویو بر میزان درد و دامنه حرکتی مفصل شانه بیماران مبتلا به شانه منجمد انجام شد.

    روش بررسی

    روش تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود که با دو گروه تجربی و یک گروه کنترل انجام شد. بدین منظور 40 نفر زن و مرد مبتلا به شانه منجمد در دو گروه 13 نفری تمرین درمانی با و بدون مکمل شاک ویو درمانی و یک گروه کنترل 14 نفری تقسیم شدند. سپس میزان درد شانه با استفاده از پرسشنامه CMS و دامنه حرکتی با گونیامتر مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس آزمودنی های گروه تجربی تمرینات را برای مدت شش هفته انجام دادند. در نهایت پس آزمون همانند پیش آزمون از آزمودنی ها سنجیده شد. داده ها بعد از جمع آوری اطلاعات با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی  LSD با نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آزمون آنالیز کوواریانس نشان داد در تمامی متغیرهای دامنه حرکتی و درد اختلاف معنی داری بین سه گروه وجود داشت (0/05>p) بنابراین برای بررسی اختلافات بین گروهی از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. نتایج آزمون تعقیبی LSD نشان داد در تمامی متغیرهای دامنه حرکتی شانه و همچنین میزان درد شانه تنها بین گروه های تمرین درمانی و شاک ویو با گروه کنترل و همچنین بین گروه تمرین درمانی بدون شاک ویو و کنترل اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0>p) اما این اختلاف بین دو گروه تجربی درهیچ یک از متغیرها معنی دار نبود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمرین درمانی بدون مکمل شاک ویو و با مکمل شاک ویو می تواند باعث بهبود میزان درد و دامنه حرکتی بیماران مبتلا به شانه منجمد شود و مربیان، کاردرمان ها و فیزیوتراپیست ها می توانند از این تمرینات برای بهبود درد و دامنه حرکتی زنان مبتلا به شانه منجمد بهره ببرند.

    کلیدواژگان: کپسولیت چسبنده مفصل شانه، شاک ویو درمانی، شانه منجمد
  • مریم خورشیدسخنگوی*، نادر رهنما، مهدی رافعی، مسعود اعتمادی فر، فاطمه کیانی صفحات 68-80
    هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است که به وسیله تخریب میلین سلول های عصبی مرکزی باعث اختلال در هدایت جریان عصبی می شود. کاهش تحریک پذیری عصبی وکاهش قدرت عضلانی از علایم و عوارض ناتوان کننده این بیماری به شمار می رود. تمرین درمانی یک رویکرد بسیار مهم درمانی، برای کاهش علایم و نشانه های بیماری، کاهش سطح ناتوانی و بهبود استقلال در بیماران مبتلا به ام اس می باشد. هدف این تحقیق تعیین تاثیر تمرینات ترکیبی بر رانش عصبی، قدرت عضلانی زنان مبتلا به ام اس بود.

    روش بررسی

    تعداد 20 نفر از زنان مبتلا به ام اس به صورت هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه تجربی (سن 7/2 ± 38/7 سال، قد 5/4 ± 156 سانتی متر، وزن 9/8 ± 46/1 کیلوگرم) و گروه کنترل (سن 5/6 ± 40/1 سال، قد 6 ± 158 سانتی متر، وزن 11 ± 55/5 کیلوگرم) تقسیم شدند. برنامه تمرینات ترکیبی (انعطاف پذیری، قدرتی، تعادل، ثبات مرکزی، چابکی و پلیومتریک) به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هرجلسه به مدت 45 دقیقه برای گروه تجربی اجرا شد. به منظور بررسی رانش عصبی عضلات راست رانی، پهن جانبی و نیمه وتری از الکترومایوگرافی سطحی، قدرت ایزومتریک عضلات چهارسررانی و همسترینگ از بایودکس ایزوکنتیک استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد (0/05>p).

    یافته ها

    هشت هفته تمرینات ترکیبی باعث بهبود رانش عصبی عضلات راست رانی (0/05>p)، پهن جانبی (0/05>p) و نیم وتری (0/05>p) زانو شد. همچنین پروتکل اجرا شده باعث بهبود قدرت عضلات چهارسررانی (0/05>p) و همسترینگ زانو (0/05>p) بیماران مبتلا به ام اس شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تحقیق حاضر از تمرینات ترکیبی می توان برای بهبود علایم ضعف عضلانی و افزایش تحریک پذیری عصبی این بیماران  استفاده کرد. با توجه به این نتایج، متخصصان مربوطه می توانند از این تمرینات به عنوان یک مکمل درکنار درمان های دارویی برای بیماران ام .اس استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرین درمانی، انقباض عضلانی، هدایت عصبی، مولتیپل اسکلروزیس
  • امین یگانه دوست، محمدرضا زارعپور، علیرضا زارعپور، خورشید کاروان جهرمی، رضا فردید* صفحات 81-91
    هدف

    اهمیت و جایگاه تلفن های همراه در زندگی امروز بشر، بر کسی پوشیده نیست. با توجه به گسترش روز افزون استفاده از آن ها در سنین مختلف از خردسال تا بزرگسال و افزایش مدت زمان قرارگیری گروه های مذکور در معرض امواج الکترومغناطیسی ناشی از آن ها که عمدتا در محدوده 900-1800 مگاهرتز می باشد، نگرانی های عمده ای در رابطه با اثرات سوء آن ها در سال های اخیر ایجاد شده است. با توجه به اهمیت موضوع هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثرات ناشی از این امواج بر قسمت های مختلف بدن از قبیل مغز، قلب و سایر بافت ها می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه مروری حاضر با انتخاب کلید واژه های مناسب و جستجوی مطالعات تجربی و کاربردی از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed وGoogle scholar انجام شد. در این مقاله اثرات امواج الکترومغناطیسی ساطع شده از تلفن همراه بر عملکرد مغزی، پارامتر های ارزیابی قلبی، اثرات آن ها بر بافت بیضه و پروستات در موش صحرایی نر، اثر بر جنبش، توان زیستی و یکپارچگی DNA اسپرم انسان و تغییرات جذب ریوی MIBI - TC99M‎ در موش صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    تعداد 11 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه از سال های 2011 تا 2021 انتخاب شدند این مطالعات به طور عمده مطالعات تجربی بودند که به بررسی اثرات ناشی از امواج تلفن همراه بر عملکرد بافت ها و اندام های موجودات زنده می پرداختند.

    نتیجه گیری

    مطالعات بررسی شده بیانگر این موضوع است که امواج الکترومغناطیسی ناشی از تلفن همراه بر مواردی چون دمای بافت مغزی، تراکم نورون و قطر هسته در سلول های عصبی هیپوکامپ موش، سطح بیان ژن در مغز موش، برخی فعالیت- های مرتبط با مغز از قبیل پاسخ تجمعی، وابستگی و تعلق و میزان صدا در جوجه های در معرض تابش، پارامتر های قلبی، آریتمی سینوسی، ساختار بافت بیضه و پروستات در موش صحرایی نر و همچنین جنبش، توان بقا و یکپارچگی DNA اسپرم انسان و جذب ریوی MIBI - TC99M‎ در موش های نر و فاکتورهای خونی موش ها تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیسی، تلفن همراه، مغز، قلب، بیضه، پروستات، اسپرم، ریه
  • مارال امینی*، منصور صاحب الزمانی، محمدحسین علیزاده، مهدیه آکوچکیان صفحات 92-105
    هدف

    کمردرد یک وضعیت ناتوان کننده شایع و یک مسیله مهم بالینی و همه گیر اجتماعی و اقتصادی در اکثر کشورهای صنعتی و غیرصنعتی است. روش های متعددی برای توانبخشی کمردرد وجود دارد اما دستیابی به روش مختصر، ساده تر و فشرده، نیاز امروز جوامع صنعتی است. هدف از انجام مطالعه حاضر، مروری بر تاثیر پروتکل های توانبخشی تمرینی بر درد و ناتوانی عملکردی افراد مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی می باشد.

    روش بررسی

    جستجو در فاصله زمانی2010 تا 2021 میلادی و از موتور های جستجوگر داخلی Iran Medex, ISC SID, Magiran, Irandoc, Doaj, Google Scholar با استفاده از کلید واژه های کمردرد مزمن، توانبخشی، پروتکل، تمرین، درد و ناتوانی عملکردی جهت یافتن مقالات مرتبط استفاده گردید. پژوهش هایی که به بررسی اثربخشی روش های مختلف توانبخشی تمرینی بر بهبود درد و ناتوانی عملکردی در افراد مبتلا به کمردرد مزمن پرداخته بودند وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    تعداد 16 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند این مطالعات به طور عمده به بررسی تاثیر پروتکل- های توانبخشی تمرینی بر درد و ناتوانی عملکردی افراد مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به پژوهش های بررسی شده در مطالعه حاضر، به نظر می رسد پروتکل های توانبخشی تمرینی که باعث فعال سازی و تقویت عضله های ناحیه مرکزی بدن بخصوص عضله های مولتی فیدوس، عرضی شکم، دیافراگم و کف لگنی می شود باعث بهبود درد و ناتوانی عملکردی در افراد مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی است.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، توانبخشی، پروتکل، تمرین، درد، ناتوانی عملکردی
|
  • M Peyvand *, H Ansari, A Payandeh Pages 7-17
    Purpose

    Diabetes is one of the chronic diseases and the most common disease related to metabolism in humans. Diabetic nephropathy, one of the dangerous complications of diabetes, has a relatively high prevalence in diabetic patients and causes kidney failure. Several factors have an effect on this disorder. The aim of this study was to determine the cumulative probability of occurrence of nephropathy complication of type 2 diabetes using survival analysis.

    Methods

    This study was a historical cohort study of survival analysis, which was conducted in a descriptive-analytical manner in 2019. The required sample size was estimated at 410 patients. Data were calculated using Stata.ver14 software and descriptive tests and then by Kaplan Meyer method and Cox survival proportional hazards model.

    Results

    The variables of regular visits and smoking showed a significant relationship with the chance of nephropathy complications (p<0.05). Therefore, the chance of nephropathy complications in people who did not have regular visits was 1.03 times that of people who had regular visits. The Log-Rank test showed that the median survival time (months) of the occurrence of nephropathy is related to the variables of fasting blood sugar, blood pressure, systolic, and blood lipids.

    Conclusion

    With early diagnosis of diabetes and control of the factors that accelerate the development of diabetic nephropathy and effective and timely treatments, it is possible to reduce the progress of the disease and it can be used in the field of prevention and treatment of diabetic patients and prevention of subsequent lesions and complications.

    Keywords: Diabetes, Complications, Nephropathy, Survival analysis
  • Z Sokhtezari, N Ghani Zadeh Hesar, M Mohamadi Dangheralo, S Roshani * Pages 18-28
    Purpose

    Frozen shoulder syndrome is a condition that causes pain and limited movement in the glenohumeral joint. Various treatments such as steroid injections, anesthesia manipulation and physical therapy have been introduced to improve the symptoms of this complication. Among these methods, various types of physical therapy are important because they are non-invasive. The aim of this study was to compare the effect of Cadman exercises and scapular rhythm on some postural factors in women with frozen shoulder.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 women with frozen shoulder with an age range of 40 to 60 years in Ilam city, were purposefully selected and randomly divided into two equal groups, Cadman exercises (15 women) and scapular rhythm exercises (15 women) based on inclusion criteria. Both groups performed their exercises for 8 weeks, 3 sessions per week and 30 to 40 minutes per session. Before and after the training intervention, the amount of forward head and round shoulder were assessed by imaging using Kinovea software and kyphosis with flexible ruler. After checking the normality of the data by Kolmogorov-Smirnov test, ANCOVA statistical method considering the error of the type I, α = 0.05, data analysis was performed.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the two training programs of Cadman and scapular rhythm in the variable of forward head (P=0.478) and kyphosis (P=0.215). But in the round shoulder variable, the results showed a significant difference between Cadman training program and scapular rhythm (P=0.001).

    Conclusion

    The scapular rhythm training program has performed better in improving the round shoulder position of women with frozen shoulder due to its positive effect on the balance of the muscles around the scapula and the position of the scapula. Because movements of glenohumeral such as external rotation and abduction affect the position of the scapula, scapular rhythm exercises can reduce the symptoms of affected people by improving the round shoulder position and scapular position.

    Keywords: Frozen shoulder, Scapula, Kyphosis, Limited range of motion
  • Mohsen Rajati Haghi, S Jafarzadeh * Pages 29-34
    Purpose

    Some patients with vertigo also experince oscillopsia. Oscillopsia is an important factor in falling and imbalance of patients with vestibular vertigo due to decrease in visual acuity during movements. The presence of Oscillopsia can increase patients' problems. The objectives of this study were evaluation of Oscillopsia in patients with vertigo with interview, Dizziness Handicap Inventory (DHI) and evaluations of vestibular ocular reflexes.

    Methods

    First, we identified 50 patients with vertigo and Oscillopsia with interviews. Then, patients were evaluated by Dizziness Handicap Inventory, dynamic visual acuity (DVA) and video head impulse test (vHIT). These results and other characteristics such as age, sex and duration of vertigo were evaluated.

    Results

    The mean age was 50.8 (±16.9) years old. 68% were female and 54% had chronic vertigo. All of the study population were diagnosed with Oscillopsia at the interview. Some of patients were unable to perform DVAT and fill DHI. vHIT was performed in all patients. It showed bilateral, unilateral deficits and normal results in 31 (62%), 13 (26%) and 6 (12%), respectively. Although, the deficits were observed in some canals and not all of them.

    Conclusion

    These results show that different factors have a role in Oscillopsia. Also, the severity of Oscillopsia is different in many patients.

    Keywords: Dizziness Handicap Inventory, Vertigo, oscillopsia
  • Z Pashaei *, H Daneshmandi, A.A Norasteh, A Fatahi Pages 35-47
    Purpose

    Movement is considered a system that is made up of several elements, each of which has a relatively unique basic function necessary for the production and regulation of movement. Sometimes, repetitive movement and sustained postures causes to move away from the normal state. The purpose of this study was to investigate the relationship between scapular movement impairment and shoulder girdle strength and range of motion in professional male volleyball players.

    Methods

    120 men volleyball players (mean ± SD, age: 23.25±3.23 years, weight: 88.11±8.14 kg and height: 192.78±8.63cm) participated in this study. Participants classified according to the obvious scapular movement impairment during scapular dyskinesis test and Kibler shoulder lateral slip test. For measure the strength and range of motion handheld power meter and goniometer were used respectively. Scapulohumeral rhythm used to measure with inclinometer. Shapiro- Wilk test was used to check the data normality. Pearson correlation (p<0.05) was used to analyze data.

    Results

    The results showed, there was a significant relationship between movement impairment and range of motion of the shoulder extension (p=0.001), (r=-0.752), Internal rotation (p=0.003), (r=-0.554), strength scapula downward rotation (p=0.003), (r=-0.482), elevation (p= 0.029), (r = 0.286) and  Depression (p=0.003), (r=0.460) Scaption (p=0.003),(r =0.137), scapula protraction (p=0.001), (r=0.534), and retraction (p=0.002), (r=-0.649) and scapulohumeral rhythm 0°, 90°, 135°(p= 0.001), (r=0.583, 0.581, 0.583) and 45° (p=0.003), (r=0.580). However, there was no significant relationship between movement impairment, rang of motion of the shoulder flexion, external rotaion, adduction and abduction, strength of the shoulder flexion, extension, abduction, adduction, internal and external rotation, and horizontal adduction. (p>0.05)

    Conclusion

    According to the results pattern of repetitive movement in the sport of volleyball, in long duration may disturb the balance of natural ratio of strength, range of motion and scapulohumeral rhythm in the shoulder girdle and scapula reign.

    Keywords: Movement impairment, Volleyball, Scapula, Strength, Range of motion ‎
  • A.A Rahnama *, H.A Irani, A Saberi, S Jamali Brayjani Pages 49-55
    Purpose

    With regard to the importance and effect of physical activities on different body systems, fortunately, the number of people using fitness clubs has increased significantly during the past few years. However, the number of injuries has also increased, which there are no accurate data available about these injuries. Therefore, the purpose of this study was to determine the common physical injuries among the fitness club users to develop a strategic management plan to prevent injury.

    Methods

    The population of this study consisted of all members of the Palladium club in Isfahan (6800 users), which 364 members among them voluntarily participated in this study. Data related to injuries were collected by an injury report form. Data were analyzed using descriptive statistics (number and percentage).

    Results

    The results of the present study showed that overexertion/strenuous/unnatural resulted in 36.8% of the injuries, followed by the crushed by falling/dropped weights 21.5%, falling while participating in group classes 10.9%, bad landing or twist during exercise 10.4%. About 45.1% of the injuries occurred during exercise with weights, followed by 17.3 % in group classes (aerobics), 9.9% while using the treadmill. Regarding the type of injuries, knees injuries and pain in the knees and patellofemoral syndrome was most common (19.7%) followed by the pain of the calf area, including shin splint (18/6%), pain of the wrist area and sprain in the wrist, straining the wrist tendons (17.8%) had the most injuries. Between the users of fitness clubs lower extremities (43.5%) was the most common anatomical site that was injured and followed by the upper extremities (34.7%), the spine (15.3 %), and head and neck (6.5 %).

    Conclusions

    It can be concluded that the number of injuries in fitness club users is very high, so the information of this study has to be used to develop a systematic prevention program to maximize the performance and health of the users using effective management

    Keywords: Fitness clubs, Injury Prevention, Weight exercises, Group classes
  • R Dini, A Ghiamirad, A.R Rouhani * Pages 56-67
    Purpose

    The shoulder joint is one of the most susceptible joints to injury. Frozen shoulder complication is one of the most common symptoms of shoulder pain and disability. Following this injury, the shoulder becomes flat and immobile and becomes inactive. The purpose of this study was to evaluate the effect of exercise therapy with and without shock wave therapy on pain and range of motion in patients with frozen shoulder.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with two experimental groups and one control group, which was performed with a practical purpose in this field. For this purpose, 40 men and women with frozen shoulder were divided into two groups of 13 people with exercise therapy with and without complementary shock wave therapy and a control group of 14 people. Then, the amount of shoulder pain was assessed using a CMS questionnaire and range of motion with a goniometer. Subjects then performed experimental exercises for six weeks. Finally, post-test and pre-test were measured from the subjects. Statistical analysis of data was performed using analysis of covariance and LSD post hoc test after data information collection with SPSS software version 22.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the three groups in all variables of range of motion and pain (p<0.05). Therefore, we used the LSD post hoc test to examine the differences between the groups. The results of LSD post hoc test showed that in all ranges of shoulder range of motion and also the amount of shoulder pain, only a significant difference was observed between the training and shock wave groups with the control group and also between the training group without shock wave and control (p<0.05). However, this difference between the two experimental groups was not significant in any of the changes (p>0.05).

    Conclusion

    The results showed that therapeutic exercise without shock wave supplementation and with shock wave supplementation can improve the pain and range of motion of patients with frozen shoulder, and trainers, occupational therapists and physiotherapists can use these exercises to improve the pain and range of motion of affected patients with frozen shoulder.

    Keywords: Adhesive capsulitis of shoulder joint, Shock wave therapy, Frozen shoulder ‎
  • M Khorshid Sokhangu *, N Rahnama, M Rafeii, M Etemadifar, F Kiani Pages 68-80
    Purpose

    Multiple Sclerosis (MS) is a chronic disease of the central nervous system which leads to myelin destruction and dysfunction in nerve conduction. Reducing nervous stimulation and decreased muscle strength are debilitating symptoms and complications of the disease. Practicing therapy is a very important therapeutic approach to reduce the symptoms of the disease, to reduce the level of disability and to improve the independence of MS patients. The purpose of this study was to evaluate the effect of eight weeks of combined exercises on neural drive, strength of women with MS.

    Methods

    Twenty female MS patients were selected and randomly assigned in to the experimental group (mean ± SD; age 38.7 ± 7.24 years, height 1.56 ± 5.84 cm and weight 46.1 ± 9.87 kg) and control group (mean ± SD; age 40.1 ± 5.64 years, height 1.58 ± 6.04 cm, and weight 55.5 ± 11 kg). The combined exercise program (flexibility, strength, balance, central stability, agility and plyometric) was performed for 8 weeks, 3 times per week, 45 min per session for the experimental group. In order to investigate the neural drive of the rectus femoris muscle, vastus lateralis muscle and semitendinosus muscle (Electromyography), muscular strength of quadriceps and hamstring muscles (Biodex). Data were analyzed by repeated measures ANOVA test (p<0.05).

    Result

    Eight weeks, combined exercise significantly improved in the neural drive of the rectus femoris muscle (p<0.05), vastus lateralis muscle (p<0.05) and semitendinosus muscle (p<0.05). Also, the exercise protocol significantly improved the strength of quadriceps muscles (p<0.05) and knee hamstrings of patients (p<0.05) with MS (p<0.05).

    Conclusion

    According to the present study, combined exercises can be used to improve the symptoms of muscle weakness and increase nervous excitability in people with MS. It could be recommended as a modality for this patient.

    Keywords: Exercise therapy, Neural conduction, Multiple Sclerosis, Muscle contraction
  • Ami Yeganedust, M.R Zarepur, A.R Zarepur, Kj Karavanjahromi, R Fardid * Pages 81-91
    Purpose

    The importance and place of mobile phones in today's human life is not hidden from anyone. Concerns about the increasing use of them in different ages from children to adults and the increase in the duration of exposure of these groups to electromagnetic waves (mobile phone radiation) caused by them, which is mainly in the range of 900-1800 MHz, concerns much has been made about their side effects in recent years.  Due to the importance of the subject of this review study, the effects of mobile phone radiation on different parts of the body such as the brain, heart and other tissues.

    Methods

    The present review study was performed by selecting appropriate keywords and searching for experimental and applied studies from Pubmed and Google scholar databases. In this paper, the effects of mobile phone radiation emitted from a mobile phone on brain function, cardiac evaluation parameters, their effects on testicular and prostate tissue in male rats, effects on movement, bioavailability and DNA integrity of human sperm and changes  Pulmonary uptake of MIBI -   was investigated in male rats.

    Results

    Eleven articles were selected based on inclusion criteria from 2011 to 2021. These studies were mainly experimental studies that examined the effects of mobile electromagnetic radiation on the function of tissues and organs of organisms.

    Conclusion

    Studies show that cell phone-induced electromagnetic waves affect brain tissue temperature, neuron density, and nucleus diameter in mouse hippocampal neurons, gene expression levels in the rat brain and some brain-related activities such as cumulative response, dependence, and extent. Noise in irradiated chickens, cardiac parameters, sinus arrhythmia, testicular and prostate tissue structure in male rats as well as movement, survival and DNA integrity of human sperm, pulmonary absorption of MIBI -   in rats  affects males and blood factors of mice.a

    Keywords: Electromagnetic Waves, Cell phone, Brain, Heart, Testis, Prostate, Sperm, Lungs
  • M Amini *, M Sahebozamani, M.H Alizadeh, M Akochakian Pages 92-105
    Purpose

    Low back pain is a common debilitating condition and an important clinical and socio-economic issue in most industrial and non-industrial communities. There are several methods for low back pain rehabilitation, but achieving shorter, simpler methods is a requirement of today's industrialized societies. The aim of this study was to review the effect of exercise rehabilitation protocols on pain and functional disability in people with nonspecific low back pain.

    Methods

    Literature search between years of 2010 and 2021 and from domestic search engines such as Iran Medex, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doaj, Google Scholar using the keywords including chronic low back pain, rehabilitation, protocol, training, pain and functional disability were used to find related articles.

    Results

    A total of 16 high quality articles were selected for inclusion criteria. These studies mainly led to the impact of the protocol. The training sections focused on pain and functional disability in people with non-specific chronic low back pain.

    Conclusion

    According to the studies reviewed in the present study, it seems that exercise rehabilitation protocols that activate and strengthen the muscles of the central region of the body, especially the multifidus, supraspinatus, diaphragm and pelvic floor muscles, improve pain. Functional disability is nonspecific in people with chronic low back pain.

    Keywords: Low back pain, Rehabilitation, Protocol, Exercise, Pain, Functional disability