فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال نهم شماره 31 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ولی محمد احمدوند*، قاسم بابایی صفحات 8-30

    مقاله حاضر عطف به بند هفدهم «سیاست های کلی نظام قانونگذاری» مبنی بر «ترویج و نهادینه سازی فرهنگ رعایت، تمکین و احترام به قانون و تبدیل آن به مطالبه عمومی» پیرامون این سوال مقوم می شود: «علل تکریم قانون در جوامع بشری چیست؟». سوال حاضر مستلزم توجه به دو بعد ایجابی و سلبی موضوع است. در بعد ایجابی به عواملی می پردازد که لحاظ کردن آنها در قوانین و سیاستگذاری ها می تواند منجر به رعایت قانون و تکریم آن شود و در بعد سلبی به علل و عواملی می پردازد که از حرمت قانون و تبعیت از آن می کاهد. در بعد ایجابی به عواملی چون لزوم درج اصول اساسی و فضایل اخلاقی در قانون، روش و رویه عادلانه مقنن، اجرای صحیح قوانین و ترفیع کیفیت مدیریت عمومی توجه شد و در بعد سلبی از عوارض افراط در ستایش از قانون، نفوذ و رسوخ عادات و سنن استبدادی و فقدان حقوق شهروندی به مثابه عواملی که در تباین تام و تمام با تکریم قانون است، صحبت به میان آمد.

    کلیدواژگان: قانون، تکریم، شهروندی، اصول اساسی، فضائل اخلاقی
  • محمد صالح تسخیری* صفحات 32-53

    پیری جمعیت و پدیده سالمندی، برساخت جامعه انسانی کنونی و مولود «کاهش میل به فرزندآوری» و «افزایش سن امید به زندگی» به شمار می آید. براساس تخمین های مبتنی بر سرشماری ها، در سی سال آینده، یک سوم از جمعیت ایران را قشر سالمند به خود اختصاص خواهد داد. از آنجا که پدیده پیری جمعیت و سالمندی، تدریجی به وقوع می پیوند و هم اکنون نیز جامعه ایرانی درگیر آن شده است، باید برای پاسخگویی به نیاز سالمندان را ازامروز اندیشید. این مقاله به بررسی مهم ترین دغدغه های مرتبط با این موضوع پرداخته است. یکی از مهم ترین ابعاد حقوق سالمندان، حق بر تامین اجتماعی است. تامین اجتماعی اگرچه اختصاصی به سالمندان ندارد، اما بخشی از کارکرد اساسی خود را در زمان سالمندی و بازنشستگی به نمایش می گذارد. تامین اجتماعی سالمندان عمده در دو موضوع پرداخت مستمری و پرداخت هزینه های درمان اهمیت می یابد. دراین مقاله و در راستای تبیین ابعاد حق بر تامین اجتماعی در منظومه حقوق سالمندان، ضمن بررسی مفاد اسناد بین المللی و هنجارهای لازم الاجرا در نظام حقوقی ایران، دو مساله مهم سالمندان درخصوص «سن بازنشستگی اجباری» و «پرداخت مطلوبتر مستمری و هزینه های درمان» مورد بررسی قرار گرفته اند. براساس یافته های این مقاله، دولت در سال های آینده و مبتنی بر نیاز جامعه سالمند، علاوه بر ارتقای سن بازنشستگی در نظام حقوق استخدامی و حقوق کار، باید زمینه بهره مندی افراد از منابع درآمدی متعدد در زمان سالمندی را تمهید کند.

    کلیدواژگان: حق بر تامین اجتماعی، حقوق سالمندان، سن بازنشستگی اجباری، سن ناتوانی نسبی، تعدد منابع درآمدی، تقنین
  • محمدجعفر صادق پور* صفحات 54-74

    در رویه حاکم بر فرآیند صدور مجوز سقط جنین، سازمان پزشکی قانونی به مثابه متولی این امر شناخته شده است. با این وجود، قوانین و مقرراتی که در طول سالیان متمادی در خصوص وظیفه سازمان پزشکی قانونی در زمینه صدور مجوز سقط و نیز مرجعیت سازمان در این مساله تصویب شده، از این حیث دچار ابهام است. ماده واحده سقط درمانی که از سال (1384) تا (1400) مبنای عمل سازمان پزشکی قانونی در صدور مجوز سقط بود، هم در زمینه چیستی وظیفه سازمان پزشکی قانونی دچار نارسایی اساسی بود و هم حتی مرجعیت این سازمان را در صدور مجوز سقط، آشکارا افاده نمی کرد. با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال (1400) و نسخ ماده واحده سقط درمانی بر اساس ماده (73) این قانون، مقنن در ماده (56) قانون اخیرالذکر نیز نتوانست ابهام فوق را برطرف سازد بلکه به شکلی جدی تر مرجع صدور مجوز سقط را میان سازمان پزشکی قانونی و محاکم قضایی کشور مردد واگذاشت که نیازمند اصلاح و بازبینی فوری است.

    کلیدواژگان: سقط جنین، قانون حمایت از خانواده، مجوز، سازمان پزشکی قانونی
  • سید احمد طباطبایی، سمانه سادات حسینی یزدی*، سمانه حسینی صفحات 75-100

    حمایت از اشخاص در برابر ناپدید سازی اجباری به صورت اجمالی در برخی معاهدات و اسناد بین المللی حقوق بشری از جمله قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل طرح گردیده بود. تا اینکه "کنوانسیون بین المللی حمایت از تمامی اشخاص در برابر ناپدید شدن اجباری" درشش فوریه 2007 برای امضای کشورها در پاریس مفتوح گردید و از تاریخ 23 دسامبر سال 2010 لازم الاجرا گردید. محور اصلی این مقاله، بررسی تعهدات کشورهای عضو از جمله جرم انگاری ناپدید سازی، تعقیب و محاکمه متهمین به ارتکاب این جرم، عدم بازداشت مخفی و اطلاع رسانی شفاف در خصوص افراد مورد حمایت و تطبیق این تعهدات با قوانین و مقررات حقوق داخلی ایران می باشد. از تحقیق حاضر، این نتیجه حاصل می شود که در بیشتر موارد، حقوق ایران در تضاد با تعهدات فوق نمی باشد و بالعکس در موارد متعدد تطابق وجود دارد.  به طور مشخص،  در خصوص الزامات حقوق بشری ذکر شده در کنوانسیون از جمله عدم بازداشت مخفی، غیرقانونی و خودسرانه، لزوم محاکمه عادلانه و به دور از هر گونه شکنجه ، حق اطلاع به خانواده و حق دسترسی به وکیل و دریافت غرامت در ایران قوانین مشابهی وجود دارد، اما به طور خاص و مستقیم، در رابطه باجرم انگاری این تخلف و محاکمه بزهکاران، قوانینی وضع نشده است. در نهایت می توان با قانونگذاری مناسب، همسان سازی لازم با تعهدات مندرج در کنوانسیون را ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: ناپدید سازی اجباری، محرومیت از آزادی، حقوق بشر، حقوق متهم، حقوق ایران.
  • علی صادقی، مهدی عنایت زاده* صفحات 101-115

    زن در متن دین و اسلام ناب به عنوان یک موجود مقدس و فردی که توانایی رشد پایاپایی را دارا می باشد، معرفی شده-است برخی از قوانینی که به ظاهر از آن برداشت تحقیرآمیز نسبت به زن شده است، در بوته اشکالات متعدد و پاسخ های درخور آن است، که هیچ کدام توانایی ثابت کردن احکام تحقیر نسبت به زن را ندارند. با بررسی متون اصیل اسلامی و دانشمندان برجسته اول مسلمان به شبهات از این دست پاسخ داده شده است. زن از یک جایگاه ویژه ای در اسلام برخوردار می باشد که نگاه ابزاری به آن و از طرفی نسبت فقر و تحقیر زنان در متون اسلامی ، یک امر کاملا خودساخته از سوی بدخواهان و مدعیان اندیشمندی اسلامی است.

    کلیدواژگان: دین، زن، اندیشمندان، اسلام، جایگاه زن، متن دین
  • علیرضا لشکری*، معصومه لطفی سعدخانلو صفحات 117-139

    متاسفانه تولید و تولیدگرایی در کشور ما با برخی موانع و معضلات مبهم و بعضا پیچیده ای روبرو است. بسیاری از این موانع ریشه در ساختار اقتصادی اجتماعی ایران دارد و با وجود همه تلاش هایی که تاکنون برای رونق دادن به تولید صورت گرفته است، همواره به عنوان سدی محکم راه شکوفایی تولید ملی را بسته و با رفع برخی موانع می توانیم شاهد شکوفا شدن تولیدات و ایجاد زمینه برای بهره وری و اشتغال پایدار باشیم. این پژوهش به برخی از این موانع، مشکلات و پیشنهاداتی برای رفع آنها می پردازد.
    روش مورد استفاده روش کیفی و با هدف کلی بررسی موانع و مشکلات تولید می باشد. پس از شناسایی مهمترین چالش های پیش روی تولید، شاخص های اصلی را طبقه بندی کرده و شاخص ها و معیارهایی به عنوان زیر شاخص در نظر گرفته است. سپس برای اولویت بندی آنها ، از مقایسه زوجی با استفاده از پرسشنامه بهره برده است. تجزیه و تحلیل نظرات صاحبنظران با بکارگیری تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)  و با استفاده از نرم افزار  Expert choice انجام شده و اولویت هر یک از آنها مشخص شده است. در نهایت این پژوهش پس از رتبه بندی 16 زیر شاخص شناسایی شده ، راهکارهایی ارایه می کند.

    کلیدواژگان: کرونا، کیفر، جزا، قصاص، دیه، انتقال، بیماری همه گیر
|
  • Pages 8-30

    Attending to the seventeenth paragraph of the ‘General Policies of the Legislative System’ on ‘Promoting and institutionalizing the culture of observance, compliance with and respect for the law and turning it into a public demand’, the present study seeks to find the answer to the following question: What are the reasons for honoring the law (respect for law) in human societies? The question requires attention to both affirmative and negative dimensions of the issue. In the positive dimension, it deals with the factors that including them in laws and policies can lead to observing and respecting the law, and in the negative dimension, it deals with the causes and factors that reduce the sanctity of the law and diminishes the obedience to law. In the affirmative dimension, factors such as the need to include the basic principles and moral virtues in the law, fair legislative methods and procedures taken by the legislator, proper implementation of laws and improving the quality of public administration were taken into consideration. With regard to the negative dimension, some topics such as the side efects of exteremism in praising the law, the penetration of authoritarian customs, and the lack of civil rights as factors in stark contrast to respect for the law are discussed

    Keywords: Law, respect for law, compliance, civil rights, moral virtues
  • Pages 32-53

    One of the most important aspects of the rights of the elderly is the right to social security. Although social security is not limited to the elderly, it does play a key role in old age and retirement. Social security for the elderly is important in two areas: paying pensions and paying for treatment. This article, in a descriptive-analytical manner, while explaining the legal system governing the social security of the elderly, examines the most important concerns related to this issue. To explain the dimensions of the right to social security in the system of the rights of the elderly, while examining the provisions of international documents and applicable norms in the Iranian legal system, the study analyzes two important issues of the elderly i.e., "compulsory retirement age" and "better payment of pensions and treatment costs". According to the findings of this article, the government in the coming years and based on the needs of the elderly community, in addition to raising the retirement age in the system of employment law and that of the labor law, should prepare requirements for the people to take advantages of multiple income sources in their old age.

    Keywords: Right to social security, elder rights, mandatory retirement age, multiple income sources, legislat
  • Pages 54-74

    In the normal procedure of issuing the abortion license, the Legal Medicine Organization is recognized as responsible for this matter. However, the laws and regulations having been passed over the years regarding the duties of the Legal Medicine Organization in issuing abortion licenses and the authority of this organization in this matter have remained ambiguous in signifying the duties. The Single Article Act of therapeutic abortion that has been the basis of the action of the Legal Medicine Organization in issuing abortion licenses from 2005 to 2022, had a fundamental failure in terms of both the nature of the responsibility of the organization and its authority in issuing abortion licenses. With the approval of Protection of Family and Youth of Population Law in (2022) and the abrogation of the Single Article Act of therapeutic abortion based on Article (73) of this law, the legislator in Article (56) of the latter law could not resolve the above ambiguity, either; and thus, left the authority (source) of issuing the abortion license even more seriously uncertain between the Legal Medicine Organization and the judicial courts of the country, so that need for immediate correction and review is crucial.

    Keywords: Legal Medicine Organization, Protection of Family, Youth of Population Law, abortion license, therapeutic abortion
  • Pages 75-100

    Protecting people against enforced disappearances was briefly enshrined in some international human rights treaties and instruments, including UN General Assembly resolutions. Until the "International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance" was opened for signature in Paris on February 6, 2007 and entered into force on 23 December 2010. The main focus of this article is to examine the obligations of member states, including the criminalization of disappearances, the prosecution and trial of those accused of committing this crime, the lack of secret detention and transparent information about protected persons and compliance with these laws and regulations of Iranian domestic law. From the present study, it is concluded that in most cases, Iranian law is not in conflict with the above obligations and vice versa in many cases there is compliance. Specifically, similar laws apply to the human rights requirements set out in the Convention, including the absence of secret, unlawful and arbitrary detention, the need for a fair trial free from torture, the right to family information and the right of access to a lawyer and compensation in Iran. There are, but specifically and directly, no laws have been enacted regarding the criminalization of this offense and the prosecution of offenders. Finally, with proper legislation, the necessary alignment with the obligations set out in the Convention can be established.

    Keywords: enforced disappearance, deprivation of liberty, human rights, defendant rights, Iranian law
  • Pages 101-115

    In the context of religion and original Islam, woman is considered as a sacred being and an individual who has the ability to evolve continually, and thus some of the laws, from which some degradation of women is induced, are facing numerous problems for each of which there exist an appropriate answer demonstrating that none of them has the ability to prove the rulings of Islam on the humiliation of women. By examining the original Islamic texts and first-rate Muslim scholars, the present study has answered such doubts. Unquestionably, women have a special place in Islam, and thus accusing Islam of having an instrumental view toward women as well as accusing Islam of lacking enough pertinent religious texts in the discussion of understanding religion is a completely-fabricated entity by the ill-wishers and claimants of Islamic thought

    Keywords: Religion, thinkers, original Islam, position of woman, religious texts
  • Pages 117-139

    Regrettably, production and productivism in our country face some vague and sometimes complex obstacles and problems. Many of these obstacles are rooted in the socio-economic structure of Iran, and despite all the efforts that have been made so far to boost production, as a strong obstacle, this structure has always closed the way for national production to flourish. Definitely, by removing some obstacles we can see products flourish and create the ground for sustainable productivity and employment. This research addresses some of these obstacles and problems and present some suggestions to remove them. The qualitative method of research with the general purpose of examining barriers and production problems is employed. After identifying the most important challenges on the way of production, the study classifies some indicators and criteria as the main ones and some others as sub-indicators. Then, to prioritize them, it uses a pairwise comparison using a questionnaire. The analysis of the experts' opinions was performed using the Analytic Hierarchy Process (AHP) technique and using Expert choice software and the priority of each of them was determined. The research findings showed that inflation, widespread imports and smuggling of goods, and finally the banking system are the most important barriers to production, respectively. Finally

    Keywords: Production, barriers to production, ranking, AHP, ExperChoice software