فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال هشتم شماره 29 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید کرمی*، زهرا زمانیان صفحات 8-44

    تحولات اقتصادی و اجتماعی به ویژه جهانی شدن و به تبع آن چالش های فراروی حوزه ی روابط کار موجب پیدایش نگرش های بنیادین در تنظیم روابط کار گردیده است. روابط اقتصادی جدید حاصل از تولیدات جهانی، روابط استخدامی را به صورتی شکل داده که حمایت های قبلی ناکارآمد جلوه می کنند؛ بنابراین، وجود ساختار جدیدی برای منعطف سازی بازار کار و شبکه ای اجتماعی که کارگران را در مقابل خطرات جهانی شدن و منعطف سازی مورد حمایت قرار دهد، ضرورت می یابد. در همین راستا، در عرصه ی بین المللی رویکرد انعطاف امنیت با محوریت «کار» به منظور تعدیل منافع عاملان عرصه ی کار مطرح گردید. بررسی مواد قانون کار ایران نیز از منظر رویکرد فوق نشان می دهد، قانون کار در ایران انعطاف پذیری لازم را نداشته و به عبارتی از ظرفیت لازم برای تعادل بخشی در بازار کار برخوردار نیست. از این رو، به منظور همگام شدن با سیاست های جدید بین المللی، باید اصلاحاتی در حوزه ی روابط کار در این خصوص صورت گرفته و مبنای قوانین و مقررات حاکم بر روابط کار در راستای تعدیل منافع عاملان عرصه ی کار تغییر پذیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف-امنیت، بازار کار، قانون کار، روابط کار
  • نوشین چترچی* صفحات 46-75

    بیع شرط عبارت است از این که متعاملین، شرط نمایند که هر گاه بایع در مدت معینی ثمن یا مثل آن را به مشتری رد کند، معامله را فسخ کند و در صورتی که از حق فسخ خود استفاده نکند، بیع قطعی می گردد. بر طبق نظر مشهور فقهای امامیه و ماده 459 قانون مدنی به محض انعقاد عقد، مشتری مالک مبیع معین می گردد؛ بررسی بیع شرط در تا ریخ حقوق ایران نشان می دهد که از بیع شرط به شدت سوء استفاده شده است و از نمادی مشروع و قانونی سوء استفاده شده و ربای منهی در شرع مقدس اسلام، چهره ای قانونی به خود گرفته است: بدین ترتیب که برای فرار از مقررات شرع که ربح گرفتن  را مجاز نمی شمرد، وام دهنده بطور صوری ملک وام گیرنده را می خرید و در قرار داد شرط می شد که، اگر فروشنده ثمن را ظرف مهلت معینی بپردازد حق فسخ معامله را دارد از سوی دیگر چون منافع ملک به تبع اصل آن به خریدار منتقل می شد، او آن را به فروشنده اجاره می داد و ربحی را که می خواست، به عنوان اجاره ملک، از او می گرفت.  باتوجه  به مقرارت قانون ثبت اسناد و املاک قانونگذار برای جلوگیری از سواستفاده ی فرصت طلبان ازبیع شرط با عنایت به مشکلات اقتصادی و اجتماعی در ماهیت آن تصرف کرده و آنرا از حالت بیع بودن خارج و ملحق به عقد رهن و معاملات وثیقه ای قرار داده است. در این مقاله با بررسی مبانی و ادله ی بیع شرط در فقه، برآنیم که این تحول را مورد مداق‍‍‍ه قرار دهیم.

    کلیدواژگان: بیع شرط، عقد رهن، معاملات باحق استرداد، خیارشرط
  • حجت عزیزاللهی* صفحات 76-100

    از آنجا که از ابتدای شکل گیری جوامع بشری همواره بشر شاهد بزهکاریهای گوناگون بوده که برخی انسانها موجبات تضییع حقوق یکدیگر را فراهم میکردند؛ طبیعتا انسانها با رشد این جوامع به فکر جلوگیری از چنین رفتارهای هنجار شکنانه ای افتادند؛ بهترین عامل بازدارنده از این بزرکاریها هم مجازات هنجارشکنان بوده است؛ از جمله مجازاتهایی که سابقه دیرین دارد؛ و همچنان جزیی از مجازاتهای مرسوم محسوب میشود؛ مصادره اموال است. از آنجا که انسانها با رنج فراوان به تملک اموال نایل میشدند؛ یکی از دردآورترین مجازاتها، سلب مالکیت از اموال است. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی ابتدا به تبیین ماهیت مصادره پرداخته که میتوان این پدیده را «سلب دایمی مالک از حقوق مالکانه توسط حکومت و تملیک آن اموال به دولت بدون عوض» معرفی کرد. با آنکه میتوان جلوه هایی از این مجازات را بعد از ظهور اسلام و در زمان خلفای راشدین و بنی امیه و بنی عباس در سیره خلفا و عمال آنها دید؛ ولی انتساب این مجازات به شریعت ممتنع بوده و نمیتوان در سیره معصومین که واجد حجیت است؛ اثری از آن یافت. اما با این همه در برخی مواد قانونی ایران قبل از انقلاب اسلامی و بعد از انقلاب اسلامی این مجازات یافت میشود؛ که از این جهت این مواد قانونی قابل نقد است.

    کلیدواژگان: مصادره، سلب مالکیت، ضبط اموال، مجازات مالی، تعزیر
  • عبدالرضا علیزاده* صفحات 101-114

    برخی از جامعه شناسان حقوقی بر این باورند که همه نظام های حقوقی برای آن که به صورت یک ساز و کار مشروع کنترل اجتماعی به خوبی کار کنند، باید در بنیانی ترین بخش های خود نه صرفا بر ارزش های خالص سیاسی که بر ارزش های مذهبی یا شبه مذهبی مبتنی باشند. این اندیشه همان اندیشه ابتنای قوانین و نظام حقوقی بر ارزش های مذهبی است. اندیشه لزوم تقید قوانین بشری به احکام شرعی (شریعت) بر شماری از مبانی کلامی و دینی مبتنی است. در این مقاله برآنیم تا این دو اندیشه را (ابتنای بر اخلاق و مذهب و تقید به احکام شرعی) با هم مقایسه کنیم و در نهایت داوری کنیم که پاسداری از کدام یک از آنها از اولویت بیشتری نسبت به آن دیگری برخوردار است

    کلیدواژگان: نهاد حقوق، قوانین، تحلیل کارکردی، تقید به احکام شرعی، ابتنای بر اخلاق
  • مهدیه غنی زاده*، علی تولایی، محمدرضا کیخا صفحات 115-132

    در دوقلوهای سیامی (به هم چسبیده)، اتصال دو بدن به یکدیگر منجر به شبهه تعدد یا وحدت شخصیت می گردد. به عبارت دیگر در ارتباط با این نوع افراد، تردید حاصل می شود که آیا این دو بدن متعلق به دو شخصیت مستقل است یا متعلق به شخصیتی واحد است که بخشی از اعضای زاید در او دیده می شود. این مسیله، یکی از مهم ترین اموری است که می تواند احکام مربوط به این افراد را تحت تاثیر خود قرار دهد؛ چراکه تعدد شخصیت، منجر به تعدد حکم خواهد شد و بر هر فرد، حکم مستقل به او بار می گردد. در مقابل وحدت شخصیت، حکم واحدی را بر شخص مترتب می سازد؛ به نحوی که بخش زاید بدن، متعلق حکم واقع نمی گردد. از این حیث پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی در پی بررسی ضوابط مختلف در تشخیص وحدت یا تعدد دوقلوهای به هم چسبیده می باشد. مهم ترین یافته ها نشان می دهد ضابطه فقهی در این مسیله اتحاد یا تفارق خواب و بیداری درنظر گرفته شده که خود، ریشه در اماره ای مهم تر چون تعدد یا وحدت مغز یا روح دارد و این امر از مسیله تعدد یا وحدت شخصیت در آنان پرده برمی دارد. از سوی دیگر این ضابطه و ملاک، مطابق با ضوابط طبی مسیله، یعنی وحدت یا تعدد قوای حیاتی بدن می باشد؛ زیرا مطابق قول فقها، علامت مذکور در فقه صرفا یکی از ضوابط این امر بوده و هر آنچه بتواند در تشخیص این امر راهگشا باشد، کفایت می کند. به طور مسلم از مهم ترین امارات در تشخیص این امر، تعدد یا وحدت قوای حیاتی در شخص است؛ زیرا قوای حیاتی و اعضای رییسه در هر شخص به صورت واحد وجود دارد؛ درنتیجه تعدد آنان نشان دهنده تعدد شخصیت است.

    کلیدواژگان: دوقلوهای سیامی (به هم چسبیده)، ضابطه فقهی، تعدد، وحدت
  • اکبر محمودی* صفحات 134-160

    این مقاله علمی در عصر شیوع کرونا (کووید 19) در همه نقاط جهان با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و اسناد کتابخانه ای و میدانی نگارش یافته و جدیدترین یافته های فقهی حقوقی را درباره کیفر انتقال آن از نگاه فقه کیفری و حقوق جزا طرح می کند. انتقال کرونا از نظر قانون مجازات اسلامی و فقه جرم است. قصاص انتقال دهنده کرونا در صورت فوت یا آسیب دریافت کننده منتفی بوده و باید دیه پرداخت شود؛ چراکه قصاص در جنایت عمدی مشروط به مباشرت در نزد برخی فقها، غالبی بودن فعل در جنایت و احراز استناد جنایت به جانی در نزد همه فقهاست؛ درحالی که تحقق این شروط در اینجا محل تردید است؛ ازاین رو طبق قاعده احتیاط در دماء، قاعده درء، اصل احتیاط و... قصاص اجرا نمی شود. در جنایت شبه عمدی و جنایت خطای محض، قصاص از نظر همه فقها در همه جا، ازجمله اینجا، منتفی است. انتقال کرونا با عمد، علم و قصد اتلاف یا آسیب اعضای جامعه، موجب صدق عنوان «افساد فی الارض» بوده و کیفر بر عامل آن اجرا می شود.

    کلیدواژگان: کرونا، کیفر، جزا، قصاص، دیه، انتقال، بیماری همه گیر
|
  • Pages 8-44

    Economic and social developments, especially globalization and, consequently, the challenges facing the field of labor relations have led to the emergence of fundamental attitudes in the regulation of labor relations. New economic relations resulting from global production have shaped employment relations in such a way that previous protections appear ineffective; Therefore, a new structure is needed to flex the labor market and social networks that protect workers from the dangers of globalization and flexibility. In this regard, in the international arena, a flexibility-security approach with a focus on "labor" was proposed in order to moderate the interests of actors and agents in the field of labor. Examination of the articles of the Iranian labor law from the perspective of the above approach also shows that the labor law in Iran does not have the necessary flexibility and in other words does not have the necessary capacity for equilibrium in the labor market. Therefore, in order to be in line with new international policies, reforms in the field of labor relations in this regard should be made and the basis of laws and regulations governing labor relations should be changed in order to moderate the interests of labor actors.

    Keywords: flexibility-security, labor market, labor law, labor relations
  • Pages 46-75

    A conditional sale is that the parties to the transaction stipulate that whenever the seller rejects the price or the like to the customer within a certain period, he terminates the transaction and if he does not use his right of termination, the sale will be finalized. According to the well-known opinion of Imamiyyah foqaha[1] and Article 459 of the Civil Code, as soon as a contract is concluded, the customer becomes the owner of the specified goods. Examining conditional sale in the history of Iranian law shows that conditional sale has been severely abused, and a legitimate and legal symbol has been abused, and riba[2] being ḥarām[3] in the holy sharia[4] has taken on a legal appearance; that is, in order to escape sharia law that does not allow riba, the lender pretendedly buys the borrower's property, and the contract stipulates that, if the seller pays the price within a certain period, he has the right to terminate the transaction. Additionally, since the property and consequently its benefits were transferred to the buyer, he rented the property to the seller and took the interest - that is actually riba- he desired as the rent of the property. Pursuant to the provisions of the Law on Registration of Deeds and Property, in order to prevent opportunists from abusing the conditional sale, and having taken into account the economic and social problems, the legislature has entered to define conditional sale, and thus has placed such a pretended sale (deal) out of a real sale and has attached it to mortgages and secured transactions. In this article, by examining the principles and arguments of conditional sale in fiqh, we intend to scrutinize this development.

    Keywords: conditional sale, riba, ḥarām, Imamiyyah foqaha, mortgage contract, conditional option
  • Pages 76-100

    Since from the very beginning of the formation of human societies, human beings have always witnessed various crimes in which some human beings violated each other's rights; Naturally, as these societies developed, humans began to think about preventing abnormal behaviors. One of the best preventive factors of criminal and abnormal behaviors and actions that has been the punishment of violators including the ones with a long history, and is still a part of conventional punishments is confiscation of property. For human beings acquire property with great suffering, one of the most painful punishments is the expropriation. This study, using an analytical-descriptive method, explains the nature of confiscation, which can be introduced as "permanent deprivation of property rights by the government and the transfer of property to the government without exchange." Although manifestations of such a punishment can be seen after the advent of Islam and during the time of the Rashidun Caliphs and the Umayyads and the Abbasids in the life of the caliphs and their agents, attributing this punishment to the sharia is not true and no firm evidence is seen in the sira of the Infallibles. However, this punishment is found in some Iranian legal materials before and after the Islamic Revolution, and for this reason, these legal materials can be subject to criticism.

    Keywords: confiscation, expropriation, confiscation of property, financial punishment
  • Pages 101-114

    Since from the very beginning of the formation of human societies, human beings have always witnessed various crimes in which some human beings violated each other's rights; Naturally, as these societies developed, humans began to think about preventing abnormal behaviors. One of the best preventive factors of criminal and abnormal behaviors and actions that has been the punishment of violators including the ones with a long history, and is still a part of conventional punishments is confiscation of property. For human beings acquire property with great suffering, one of the most painful punishments is the expropriation. This study, using an analytical-descriptive method, explains the nature of confiscation, which can be introduced as "permanent deprivation of property rights by the government and the transfer of property to the government without exchange." Although manifestations of such a punishment can be seen after the advent of Islam and during the time of the Rashidun Caliphs and the Umayyads and the Abbasids in the life of the caliphs and their agents, attributing this punishment to the sharia is not true and no firm evidence is seen in the sira of the Infallibles. However, this punishment is found in some Iranian legal materials before and after the Islamic Revolution, and for this reason, these legal materials can be subject to criticism.

    Keywords: confiscation, expropriation, confiscation of property, financial punishment
  • Pages 115-132

    In conjoined twins, the connection of two bodies to each other leads to the suspicion of multiplicity or unity of personality. In other words, in relation to this type of person, it is doubtful whether these two bodies belong to two independent personalities or whether they belong to a single personality in which part of the extra limbs is seen. Taking advantage of descriptive-analytical method of research, the present study seeks to examine the various criteria in determining the unity or multiplicity of conjoined twins. The most important findings show that the fiqhi rule in this issue is the :::::union::::: of sleep and wakefulness or separation of the two, which itself is rooted in more important evidence such as the multiplicity or unity of the brain or soul, and this reveals the issue of multiplicity or unity of personality in the conjoined twins. Conversely, this rule and criterion is in accordance with the medical rules of the issue, that is, the unity or multiplicity of vital organs of the body, since according to the foqaha (Islamic jurists), the sign mentioned in fiqh is only one of the criteria for this matter, and anything that can help in recognizing this matter is sufficient. Indubitably, one of the most important pieces of evidence in recognizing the mentioned issue is the multiplicity or unity of vital organs in the individual, as the vital powers and the leading organs of the body exist in each person as a unit, and thus, their multiplicity indicates the multiplicity of personalities.

    Keywords: Conjoined twins, fiqhi rule, multiplicity, unity
  • Pages 134-160

    The current study presents the latest legal and fiqhi findings on the punishment of Corona transmission from the perspective of criminal jurisprudence and criminal law. Corona transfer is a crime according to fiqh and the Islamic Penal Code. In case of death or injury of the recipient, retaliation of the corona carrier is canceled and diya must be paid instead; since retaliation in a deliberate crime is conditional on perpetration in the eyes of some jurists, the predominance of the act in the crime and the attribution of the crime to a criminal in the eyes of all jurists, while the fulfillment of these conditions is questionable here, so according to the rule of caution in blood [revenge], the rule of dar’[1], the principle of ‘ehtiyat[2], etc. retaliation is not applied. In the case of quasi-intentional crime and the crime of sheer error, retribution is not applied by all jurists everywhere, including here. The transfer of corona with intent, knowledge and intent to waste or harm members of society, is one of the instances of Ifsad-e fel-Arz[3] and thus punishment is imposed on the perpetrator.

    Keywords: Corona, punishment, retribution, diya, dar’, ‘ehtiyat