فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال هفتم شماره 23 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان سامانی* صفحات 11-37

    ازآنجاکه بر اثر فعالیت های دولت، ممکن است خساراتی به دیگران وارد شود، این سوال مطرح می شود که خسارات وارده در چنین مواردی اولا آیا قابل جبران است؟ ثانیا درصورتی که باید جبران شود، جبران آن برعهده کیست؟ اصل جبران خسارت زیان دیده، مسیله ای پذیرفته شده در نظام حقوقی اسلام است و براساس روایات متعدد و دیدگاه فقها، مسیول کسی است که بین ضرر وارده و فعل او رابطه سببیت عرفی برقرار باشد و این مسیولیت نیز شامل اعمال تصدی دولت و هم اعمال حاکمیت می شود. بنابراین خسارت وارده در چنین صورتی اگر به طور کامل ناشی از خطای کارمند باشد، جبران خسارت درنهایت برعهده کارمند خواهد بود و چنانچه به طور کامل ناشی از خطای اداری باشد، جبران آن برعهده دولت می باشد. اما اگر خسارت وارده ناشی از خطای اداری و خطای شخصی باشد، مسیله تعدد اسباب مطرح می شود که چنانچه یکی از این دو سبب بر دیگری غالب باشد، مسیولیت با سبب غالب است و چنانچه هیچ کدام غالب نباشد، درصورتی که اسباب تاثیرشان هم زمان و در عرض هم باشد، همه مسیول هستند. اما اگر تاثیر اسباب، طولی باشد، آن سبب یا اسبابی مسیول هستند که بین آنها و ضرر وارده، رابطه سببیت برقرار باشد. بنابراین اگر فقط یکی از اسباب چنین رابطه ای با ضرر وارده داشته باشد، فقط همان سبب، مسیول است و چنانچه بین تمام اسباب با ضرر وارده رابطه سببیت وجود داشته باشد، همه مسیول جبران خسارت خواهند بود و اما تقدم و تاخر در تاثیر و  سبب نزدیک و... صرفا اماره برای احراز رابطه سببیت مذکور می باشد

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، دولت، اعمال حاکمیت، اعمال تصدی، تعدد اسباب
  • احمد احسانی فر* صفحات 39-75

    اراضی موات حجم وسیعی از اراضی ایران را به خود اختصاص داده که ارزش اقتصادی هنگفتی دارد. منطبق با فقه سنتی و با اطلاق‌گیری از برخی ادله روایی نظیر «من احیا ارضا مواتا (میته) فهی له» هرکس به هر میزان که دلخواه اوست، می‌تواند به احیای اراضی موات اقدام و آن را تملک کند. منطبق با این دیدگاه هیچ محدودیت و مضیقه‌ای در کمیت زمین احیاشده وجود ندارد. این رویکرد، رویکردی سرمایه‌دار نواز است که به ثروتمندان اجازه توسیع قلمرو ملکیت خود به میزان دلخواه، و محروم کردن سایر اقشار از نعمت خدادادی زمین و فرآورده‌های آن را می‌داد. سوءاستفاده برخی ثروتمندان از این رویکرد فقه سنتی نیز سبب گشت که برخی از متاخران فقه امامیه اطلاق ادله روایی را با مقاصدی نظیر عدالت و ادله‌ای بسان حق جمعی و همگانی همه مردمان در زمین به تقیید داخلی اطلاقات ادله احیای اراضی اقدام کنند. پس از به ثمر رسیدن نظام جمهوری اسلامی، تفکر فوق به دست حاکمیت افتاد تا از راه جعل حق برای حکومت، احیای اراضی موات را سامان‌دهی کرده و مانع چپاول جمع محدودی از سرمایه‌داران شود. ازاین‌رو با تصویب لایحه قانونی واگذاری و احیای اراضی توسط شورای انقلاب، سه عنصر نیاز احیاکننده، توانایی و امکانات وی برای عملیات احیا و مصلحت جامعه به‌معنای توزیع عادلانه زمین بین همه شهروندان به‌عنوان قیود محدودکننده احیا از حیث کمی و کیفی قلمداد شد. در این مقاله با مطالعه و بررسی مبانی فقهی این قانون، نحوه جعل حق برای حکومت به منظور حفظ اراضی برای همگان و مصرف آن جهت منافع ملی و ممانعت از چپاول گسترده سرمایه‌داران بررسی شده است.

    کلیدواژگان: احیای اراضی موات، حق حاکمیت، حق مالکیت، حق اولویت، محدودیت حق
  • ناصر علی دوستی*، علی کشاورز صفحات 77-104

    شرط تضمین سود در عقد مضاربه و شرکت از جمله شروطی است که امروزه بانکها و موسسات اعتباری در راستای فعالیتهای تجاری با هدف کسب سود در قالب تسهیلات، بدان تمسک جسته و به هر طریق سعی در اسلامی جلوه دادن این شروط دارند؛ این در حالی است که در قوانین ماهوی در ماده 558 و ماده 575ق.م. به صراحت به خلاف مقتضی ذات بودن این شروط اشاره شده است. در این زمینه فقه بیانی روشنتر دارد و با تفاوتی که شیعه و حنفی در این زمینه دارند به دنبال یافتن رای صواب و حقیقت ، بدین پژوهش پرداخته ایم. ماده 575 شرط سود بیشتر در مقابل عملی را به عنوان استثنای ذات مشارکت پیشنهاد نموده که مطابق استظهارات فقهی در شیعه و حنفی چنین استثنایی پذیرفته نیست و شرط سود بیشتر در مقابل ضمانت بیشتر پیشنهاد می گردد. در مورد مضاربه نیز شرط تضمین مورد نظر قانونگذار است که موجب برداشت های اشتباه از ماده 558 قانون مدنی در میان حقوقدانان شده است و قسمت اخیر ماده فوق الذکر خلاف قواعد مسلمه فقهی است و از این رو فقه شیعه و حنفی و حقوق حنفی (مواد1426-1428 مجله الاحکام العدلیه) در این زمینه رساتر و به عدالت نزدیکتر است که متاسفانه مقنن ایرانی در این زمینه با تتبع عمل ننموده است. لذا اصلاح مواد فوق الذکر کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: مضاربه، مشارکت، حنفی، شیعه، شرط تضمین.
  • سید هادی میرمحمودی*، میثم خزائی، مهدی چگنی، علی خاکسار دهقانی دهکردی صفحات 106-135

    لواط اصطلاحی است برای عمل شنیع همبستری مرد با مرد و جمع شدن آن دو با یکدیگر. لواط ازجمله گناهان کبیره است که در منابع روایی برباددهنده نسل و فاسدکننده اجتماع دانسته شده است. باتوجه به شناعت عمل مذکور، شرع اسلام مجازات سنگینی برای این عمل در نظر گرفته است؛ لکن در مجازات فاعل و مفعول در لواط میان فقیهان اختلاف دیدگاه وجود دارد؛ دیدگاهی مجازات هر دو را یکی دانسته و در مقابل دیدگاهی دیگر مجازات فاعل و مفعول را متفاوت می داند. قانون مجازات اسلامی ایران در ماده 234 از دیدگاه دوم تبعیت کرده است. در مجازات تفخیذ نیز این اختلاف دیدگاه وجود دارد. قانونگذار ایران در ماده 236 قانون مجازات اسلامی، مجازات تفخیذ برای فاعل و مفعول را صد ضربه شلاق می داند. پژوهش حاضر، دیدگاه ها و ادله آنها را در مجازات لواط و تفخیذ مورد ارزیابی قرار داده، و براساس مبانی روایی (بررسی سندی و دلالی روایات) و اصولی، تفاوت مجازات فاعل و مفعول در لواط (کشته شدن مفعول درهرحال و قتل فاعل در فرض احصان و صد ضربه شلاق در غیر آن) را پذیرفته است. همچنین در مجازات تفخیذ، مجازات صد تازیانه را پذیرفته است.

    کلیدواژگان: ایقاب، تفخیذ، لواط، مجازات
  • محمدجعفر صادقپور*، سید علیرضا میربد صفحات 136-157

    قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» یکی از قواعد پرکاربرد فقه اسلامی است. وفق نص این قاعده، حاکم می‌‌تواند مرتکب هر رفتار حرامی را تعزیر کند؛ لکن تلقی و تفسیر فقهای امامیه از این قاعده یکسان نیست. عده‌‌ای هر فعل حرامی را مستوجب تعزیر دانسته و برخی فقط مرتکب گناهان کبیره را قابل‌تعزیر قلمداد کرده‌‌اند. گروهی نیز جواز تعزیر را منوط به عدم اعراض شخص گناهکار از فعل منهی‌‌عنه به‌واسطه‌‌ نهی و توبیخ و موعظه دانسته‌‌اند. علاوه‌بر این سه دسته از فقها، عده‌‌ای بر این باورند که تعزیر مرتکب گناه، فقط در جایی رواست که گناه ارتکابی مخل نظم عمومی و برهم‌‌زننده‌‌ انتظام امور باشد. در این پژوهش ضمن بررسی ادله مختلف چهار رویکرد فوق، این نتیجه حاصل می‌‌آید که علاوه‌بر احتمال راه‌‌جویی قاعده مذکور از فقه خلفایی اهل‌تسنن به فقه امامیه، با وجود ظرفیت‌‌هایی که حکومت را در جرم‌‌انگاری گناهان مخل نظم عمومی یاری می‌‌کند، اساسا پایبندی به چنین قاعده‌‌ای وجهی ندارد و بر خوانش صایبی که از آن نیز ارایه می‌‌شود، عملا هیچ فایده‌‌ای مترتب نیست.

    کلیدواژگان: تعزیر، معصیت، فقه امامیه، نظم عمومی، حاکم اسلامی
  • محمدجواد قاسمی اصل اصطهبانی* صفحات 158-189

    طراحی سازوکارهای موفق در نهادهای اجتماعی- اقتصادی اسلامی، منوط به تبیین نظام حاکم بر عقود اسلامی است. مقاله حاضر، به دنبال پاسخگویی به این پیش نیاز سیاست گذاری با استمداد از دانش فقه است. طبق یافته های تحقیق، تحقق پویایی در ابداع و ترکیب عقود، متناسب با اهداف اسلامی، منوط به داشتن تصویر واضحی از ساختار و شبکه ای است که بر عقود حاکم است. با هدف تامین این پیش نیاز و به عنوان یک پیشنهاد اولیه، سه تصویر برای شبکه عقود قابل طرح است: 1. شبکه به مثابه درختواره. 2. شبکه همچون هسته و حلقات محیط بر آن. 3. شبکه در حکم نقاط دارای ارتباطات بینابین. این سه تصویر، تصویری ثبوتی و ذهنی از شبکه عقود به دست می ‎دهد. تصویر عملیاتی، اثباتی و سهل الوصول از شبکه عقود که براساس ادله شرعی قابل تحقق است، عقود را به مثابه ذراتی حول میدان مغناطیس اهداف می بیند. این عقود، نتیجه و خروجی جدولی است که از نظام جامعی برای تقسیمات عقود حکایت می کند.

    کلیدواژگان: عقود، شبکه، شبکه عقود، نظام تقسیمات عقود، اهداف عقود، تصویر ثبوتی، تصویر اثباتی
|
  • Pages 11-37

    Due to the government's actions, damage may be done to others, however, the first question that arises is whether the damages can be compensated, and the second one is that if the damages are to be compensated, who is responsible for compensating them? The principle of compensation is an issue accepted in the Islamic legal system and it is the responsibility of the person who has a conventional causation relationship between the damage caused and the act, and this responsibility includes the government administration and the exercise of sovereignty as well. Therefore, the compensation, if it is entirely caused by the employee's fault, will be borne by the employee, and if it is entirely due to an administrative error, it is up to the government to compensate it. But if the damage is due to an administrative error and a personal error, the issue of multiplicity of causes arises. If one of these two causes prevails over the other, the predominant cause is responsible and if none prevails and if the cause of their impact is simultaneous and together in the side, both sides are responsible. But if the effect of the causes is longitudinal, then the causal relationship is dominant between them and the one who has caused the damage is responsible

  • Pages 39-75

    Some large areas of Iranian lands are Mawat lands[1] which are of great economic value. In accordance with traditional fiqh and taking some hadith and narration-based arguments such as «من احیا ارضا مواتا(میته) فهی له»[2] as a maxim, anyone can make mawat lands his own as much as he wants provided that he restores them. Regardless of social requirements and the necessities of distributive and equity justice, this approach is a capitalist approach that allows the wealthy to distribute their real estate to the desired extent, and in fact to deprive other social classes of the God-given blessing of the earth and its products. Because of the misuse of this traditional fiqhi approach by some rich people, some Imamiyyah foqaha especially the recent ones applied narration-based arguments with some purposes such as justice and equity and arguments such as the right of all people on ownership in land revitalization arguments. With the approval of the Bill of Allotment and Restoration of Lands Approved by Council of the Islamic Revolution, three elements of the need of the revitalizing person in restoring mawat lands, and his abilities and facilities in restoring the lands, and the expediency of the society in distributing lands among all citizens were considered as restrictive boundaries on the restoration of mawat lands.

    Keywords: Restoration of mawat lands, rule of government, right of ownership, distributive justice, equity justice
  • Pages 77-104


    The condition of guaranteeing profit in Mudaraba (commandite) contract and company is one of the conditions that banks and credit institutions today have resorted to in order to earn profit in the form of facilities and try to display these conditions as Islamic in any way. This is while in the substantive laws in Article 558 and Article 575 of the Civil Law, it is explicitly stated that the nature of these conditions are not according to the requirements of the substance of the contract. In this regard, jurisprudence has a clearer expression than the law, and with the difference between Shiites and Hanafis in this field, the researchers have done this study to find correct opinion and reality. Article 575 of the Civil Code proposes the condition of higher profit in return for an action as an exception to the nature of partnership, which according to the jurisprudential assertions in Shia and Hanafi, such an exception is not accepted, and the condition of higher profit in exchange for more guarantee is proposed. In the case of mudaraba, it is also a condition of the guarantee sought by the legislator, which has led to misconceptions about Article 558 of the Civil Code among jurists, and the last part of the above-mentioned article is contrary to certain jurisprudential rules. Therefore, Shi'ah and Hanafi jurisprudence and Hanafi law (Articles 1426-1428 of Majallah al-Ahkam al-Adliyyah[1]) in thisregard are deeper and closer to justice, while unfortunately the Iranian legislature has not acted in this regard, and thus the modification of the above materials is absolutely necessary.

    Keywords: The condition of guaranteeing profit in Mudaraba (commandite) contract, company is one of the conditions that banks, credit institutions today have resorted to in order to earn profit in the form of facilities, try to display these conditions a
  • Pages 106-135

    Lawat[1] is a term used to describe a man's wicked sexual intercourse with another man and the making love of the two with each other. It is one of the cardinal sins in Islam that has been cited in Islamic narration and hadith references as a corrupting element of the generation and the society. Due to the high immoral nature of the mentioned act, Islamic law has considered a severe punishment for it; however, there is a difference of opinion among the Islamic foqaha in punishing the doer {the person who screws} and the other doer {the person who is screwed, i.e., the one on whom the action is done} in lawat. While one view considers the punishment of both to be the same, the other view considers the punishment of the first to be different from that of the latter. The Article 234 of the Islamic Penal Code of Iran follows the second view. There is also a difference of opinion in punishing tafkhiz[2]; yet, finally the Article 236 of the Islamic Penal Code of the Islamic Republic of Iran considers the punishment of tafkhiz for the two mentioned doers the same and that is receiving one hundred lashes. The present study evaluates different views and arguments in the punishment of lawat and tafkhiz, and based on Islamic narrations (examining the narrations and hadiths from the viewpoint of their documentation and authenticity ), and the Islamic principles accepts the difference between the punishment of the two doers in lawat and accepts the same punishment of one hundred lashes in the punishment of tafkhiz for the two doers.

    Keywords: lawat, tafkhiz, Islamic foqaha, Islamic Penal Code, punishment
  • Pages 136-157

    The rule of "التعزیر لکل عمل محرم." [1] is one of the most widely used rules of fiqh (Islamic jurisprudence). According to the text of this jurisprudential rule, the religious judge is authorized to execute ta’zir (discretionary punishment) for any wrong action or any wrongdoer. However, the interpretation of Imamiyyah foqaha (Shia jurists) from this rule is not the same. Some of these foqaha have considered any forbidden act to be punishable, while some others have considered only the cardinal or major sins to be punishable. There exists also another group of foqaha who have made the punishment of ta'zir conditional on the sinner’s or wrongdoer’s doing or not doing the forbidden act through prohibition, reprimand, and preaching. In addition to these three groups of foqaha, some believe that ta’zir for committing a sin or doing a wrong is permissible only when the sinner or wrongdoer violates public order and disrupts the order of affairs in a community. In this study, while examining the various arguments of the above four approaches, it is concluded that in addition to the possibility of finding the link between the mentioned rule from Sunni caliphate fiqh and the rule from Imami school fiqh, despite the capacities assisting the government in recognizing the sins and wrong actions which violates public order, there is basically no need to adhere such a rule of thumb, and relying on the exegesis from such a rule will not be practically of any benefit.

    Keywords: Ta’zir, sin, Imamiyyah fiqh, public order, religious judge
  • Pages 158-189

    The design of successful mechanisms in Islamic socio-economic institutions depends on clarifying the system governing Islamic contracts. Asking the help of fiqh, the present article seeks to respond to this prerequisite for policy-making with the assistance of jurisprudence. According to the findings of the study, the realization of dynamism in the creation and amalgamation of contracts, in accordance with Islamic goals, depends on having a clear picture of the structure and network that governs contracts. To meet the mentioned prerequisite and as a preliminary proposal, three images can be proposed for the contracts’ network: 1. the network as a tree, 2. the network as a core circle along with attaching circles surrounding it, and 3. the network as a group of points with interconnections. These three images provide a thobouti[1] image of the contract network. The ithbati[2] image of the contract network which is at the same time accessible and can be realized on the basis of religious proof, sees contracts as particles around the target magnetic field. These contracts are the result and output of a table that shows a comprehensive system for the division of contracts.

    Keywords: contracts, network, contracts’ network, contracts division system, contracts’ objectives, thobouti image, ithbati image