فهرست مطالب

پژوهشنامه متون ادبی دوره عراقی
سال سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمیله اخیانی*، امیر مومنی هزاوه صفحات 1-12
    استفاده هم‎زمان از چند عنصر زیبایی آفرین در سخن، پدیده‎ای است که در زبان فارسی سابقه‎ای طولانی دارد و در بحث‎های زیبایی‎ شناسی با نام‎های‎ «تزاحم تصاویر»، «تصویرهای مزاحم» و... از آن یاد شده است. این کار به‎دلیل آن که حجم ایماژهای متن را بیشتر از ظرفیت‎های زبانی آن می‎کند، ناپسند ارزیابی می‎شود و از اصالت شعر می‎کاهد، اما در شعر حافظ، بیت‎های بسیاری می‎توان یافت که در آن ها با وجود استفاده هم‎زمان از چند عنصر بدیعی بیانی در تصویرسازی، نه‎تنها تزاحم تصاویر پدید نیامده است، بلکه بر اثر هم‎گرایی تصاویر، معنای بیت چندلایه و زیبایی و خیال انگیزی آن افزون شده است. علاوه بر آن که درنهایت دو تصویر متقارن خلق شده که در نظر اول به چشم نمی آید. این هنرنمایی در شعر حافظ که ما آن را در مقابل اصطلاح تزاحم تصاویر، «تقارن تصاویر» نامیده‎ایم و از نگاه بلاغت پژوهان و شارحان حافظ دور مانده است، آنچنان مورد توجه حافظ قرار داشته که می‎تواند یکی از مشخصه‎های سبکی او به شمار آید. البته استخراج عناصر بدیعی بیانی یادشده، به شکل جدا از هم یا دوگانه در یک بیت، در شعر حافظ سابقه ای طولانی دارد، اما شکل تلفیقی آن ها به‎صورت منشوری که حداقل چهار وجه دارد و در نهایت دو تصویر موازی را شکل می دهد، برای نخستین‎بار است که معرفی می شود.
    کلیدواژگان: تقارن تصاویر، تزاحم تصاویر، حافظ، بدیع، بیان
  • علیرضا امیدبخش*، سمانه منصوری آلهاشم صفحات 13-27
    در آثار ادبی، سخنور به مقتضای حال مخاطب، با استفاده از شگردهای ادبی متعدد و درخور، سخن را بر قوه تخیل بنیان نهاده، در نهایت با به‎کارگیری آرایه‎های بدیعی بر گیرایی و لطف کلام می‎افزاید. حسن تعلیل به‎عنوان آرایه بدیعی نه‎تنها در حسن و زیبایی کلام موثر است، از ارکان اصلی تخیل در کلام نیز به‎حساب می‎آید و شاعر زمانی از آن بهره می‎گیرد که بخواهد قوانین رایج علی و معلولی را بر هم بزند و مخاطب را همراه خویش، وارد دنیای خیالی و شاعرانه کند. در پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی با نگاهی به منطق‎الطیر از دریچه حسن ‎تعلیل، ضمن بیان نمونه‎های بارز کاربرد آن در کلام عطار، کارکردهای آن نیز به روشنی بیان می‎‎شود تا افق‎ روشنی در مقابل دیدگان مخاطبان و علاقه‎مندان آثار عرفانی، به‎ویژه کلام عطار قرار بگیرد و در نهایت نیز به این نتیجه رهنمون می‎شود که هرچند حسن تعلیل در منطق‎الطیر بسامد بالایی ندارد، اما همین مقدار بهره‎گیری از آن، برای بیان مفاهیم هنری و ادبی، عرفانی، اجتماعی و روان‎شناسی و... سبب برجسته‎سازی و تاثیر مضاعف رویه معنایی کلام می‎شود و این‎گونه شاعری که با نگاهی متفاوت به جهان و قوانین آن می‎نگرد، مخاطب غرق در دنیای عادی و تکراری را با دنیای خیال آشنا می‎سازد؛ دنیایی که برخلاف انتظار اوست و همین عادت‎شکنی، تشخص ویژه‎ای به کلام می‎بخشد.
    کلیدواژگان: بلاغت، بدیع، حسن ‎تعلیل، منطق‎الطیر، عطار
  • شیرزاد طایفی* صفحات 29-46
    نظریه «سیستم های پیچیده» به ارتباط بین اجزای سیستم، بروز رفتارهای جمعی در آن و کیفیت تعامل آن با محیط می پردازد و بیانگر رفتارهای نامنظم، غیرخطی، غیرقابل پیش بینی و پیچیده در سیستم ها و قایل به نوعی الگوی نظم نهایی در تمام این بی نظمی هاست؛ یعنی وجود تغییرات شدید، رفتارهای نامنظم، دگرگونی های غیرقابل پیش بینی، حرکات بحرانی و... که اگرچه بی نظم و آشوب ناک می نمایند، در درازمدت و با تکرار، الگوی منظمی دارند. در پژوهش پیش رو، به روش تحلیل کیفی، با نقد روایت خسرو و شیرین در بستر نظریه سیستم های پیچیده، پیش بینی‎ناپذیری رخداد های آن تحلیل و با تاکید بر تعاملات بین اجزاء داستان، هویت آن‎ها و کلیت سیستم و آشوبناکی آن تعیین شده است. غنای بالا و تنوع کنش ها و تعامل ها میان انبوهی از متغیرهای مستقل، خودسازما‎ن‎دهی، انطباق پذیری برای حفظ بقا و منافع خود و تاثیرگذاری بر محیط اطراف، از عناصر شاخص این منظومه است که کاربست این نظریه را در تحلیل آن امکان پذیر می کند. خسرو و شیرین، روایت‎گر عشق و وصال شاهزاده ایران با برادرزاده بانوی ارمن است، اما قتل یکی و خودکشی دیگری، به آن رنگ عاشقانه و شاعرانه می بخشد. با نگاهی سیستمی، می توان رفتار آشوبناک خسرو در ازدواج با مریم و شکر و خودکشی فرهاد و شیرین را به عنوان سیستم هایی با رفتارهایی غیر قابل پیش بینی و نامنظم، در نظر گرفت که عملکرد هریک، تلاش برای ایجاد وضعیت مطلوب و به تعبیر سیستمی، تعادل با محیط است. دستاورد مهم دیگر این پژوهش، کمک به شکل گیری نوعی مدل مطالعاتی میان رشته ای است که می تواند به درک جامع تری از منظومه های ادبی کمک کند.
    کلیدواژگان: نظریه سیستم های پیچیده، خودسازمان‎دهی، خودارجاعی، آشوب، خسرو و شیرین
  • وحید مبارک* صفحات 47-62

    تاریخ سیستان متنی از نیمه قرن پنجم است که از نظر سبک نگارش به نثر مرسل و به دست مولفی ناشناس نگاشته شده است. هلیدی متن را دارای عناصر فرانقشی، زمینه و بافت موقعیتی و دربرگیرنده معانی تجربی، عاملان گفتمان و شیوه گفتمان می داند و معتقد است که متن باید دارای آغاز، میانه و انجام یا بافتار باشد. وی برای زبان کارکردها و نقش های هفت‎گانه تعاملی، تخیلی، ابزاری، اکتشافی، نظارتی، اطلاع‎رسانی (اظهاری) و عاطفی را در نظر گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، مشخص کردن قابلیت این نظریه برای تحلیل تاریخ سیستان و نشان دادن عوامل فرانقشی و کارکرد های این متن است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی، به خوانشی نقش گرایانه از تاریخ سیستان، بر اساس نظریه هلیدی، پرداخته است. یافته ها نشان می دهد که گفتمان آیینی دینی نگارنده تاریخ سیستان، عاملان اسطور های و فراواقعیتگرای متن و شیوه گفتمان مبتنی بر پیونددادن تاریخ و اسطوره که با تطبیق های شگرف فرهنگ ایرانی و سامی (کیومرث=آدم ع) و اندیشه برابری اجتماعی و شعوبی گری، پردازش شده اند، بافت موقعیتی و بخش های نانوشته این متن را می سازند. در نتیجه، این متن گزارشی، بافت موقعیتی و بافتار دارد و در کارکردهایش، کارکرد تخیلی و عاطفی در بیان شگفتی های سیستان و ارزشمندی آن دیده می شود، ولی نقش های اطلاع رسانی (توصیف ها) و ترغیبی زبان به ترتیب دارای بیشترین نمود هستند و کارکرد تعاملی (گفت وگوها) دارای کمترین نمود نسبت به دیگر کارکردها و نقش های زبان است.

    کلیدواژگان: هلیدی، بافت موقعیتی، نقش گرایی زبان، تاریخ سیستان، غلبه نقش اظهاری
  • سارا مرادی*، طیبه فدوی صفحات 63-81

    در میان گونه‎ های مختلف ادبی، متون عرفانی و به‎ ویژه تذکره ‎های عرفانی که شرح حال عرفا و مشایخ صوفیه را روایت کرده اند، به سبب اشتمال بر اعمال شگفت‎ انگیز و خارق‎ العاده‎ای که بر اثر کرامت‎های عارفان رخ می‎دهد، بیشترین شباهت و هم‎سویی را با مولفه ‎های مکتب ریالیسم جادویی دارند. نگارندگان پژوهش حاضر، از میان تذکره‎های عرفانی و شرح حال عرفا، کتاب مناقب ‎العارفین احمد افلاکی را که در شرح حالات و مقامات مولانا و خاندان و اصحاب ایشان است، به‎ عنوان جامعه آماری این پژوهش در نظر گرفته‎ و به‎ شیوه توصیفی ‎تحلیلی به بررسی نمودهای عناصر ریالیسم جادویی در اثر یادشده همت گمارده‎اند. برایند پژوهش نشان می‎دهد که افلاکی نیز مانند نویسندگان پیشرو مکتب ریالیسم جادویی، با کمک قوه تخیل بسیار بالا و خلاقیت ادبی و نبوغ هنری قابل‎ تحسینی که دارد، عناصر جهان جادو و جهان واقعیت را آن چنان خلاقانه در هم می‎ آمیزد که منجر به شکل گیری کلیتی واحد و یگانه می‎شود و خواننده را مجاب می‎کند که عنصر جادویی را که در بستری از واقعیت جریان دارد، بپذیرد. وجود عناصری چون هویت گردانی، زمان‎پریشی، مکان پریشی، آمیزش و تلفیق هنرمندانه واقعیت و خیال، کاربرد بزرگ‎نمایی و اغراق و کرامت‎های شگفت‎ و شگرفی که از شخصیت‎های حکایت‎ها سر می‎زند، مناقب ‎العارفین را هرچه بیشتر به قلمرو ریالیسم جادویی سوق می‎دهد.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، تذکره‎های عرفانی، مناقب‎العارفین، واقعیت، خیال
  • سعید مزروعیان*، نعمت الله ایران زاده صفحات 83-103
    مضامین و تصاویر اشعار حافظ به همان میزان که برگرفته از سنت شعری پیش از خود است از شعر شاعران زمان خود نیز متاثر است. شناخت نظام حاکم بر تصویرهای شعر قرن هشتم به میزان زیادی در تحلیل مضامین حافظ راهگشای پژوهشگران است. داد و ستد شعری شاعران این دوره به حدی است که می توان با ردیابی مضامین و تصاویر مشترک شعری ایشان، مشخصه های اصلی شعر این قرن را استخراج کرد. در میان این اشتراکات لفظی و معنوی، غزلی هم زمینه در دیوان خواجوی کرمانی، سلمان ساوجی، ناصر بخارایی و حافظ شیرازی دیده می شود که با توجه به شباهت انکارناپذیر مطلع آن ها، می توان بحث های پژوهشگران را درباره مدلول پیر ما در دیوان حافظ، سامان داد. در این تحقیق که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، برای معرفی دقیق تر چهره پیر ما، ابتدا سابقه آن در غزلیات عطار کاویده شد و پس از استخراج مختصات پیر ما در غزل عطار و ترسیم چهره او، این تصویر در شعر قرن هشتم با مقدمه ای بر گلشن راز شیخ محمود شبستری و با تمرکز بر غزلیات هم زمینه پیر ما بررسی شد. بررسی نشان داد که تطبیق چهره پیر ما با شخصیت تاریخی «حسین بن منصور حلاج» ناشی از کم التفاتی به سنت شعری قرن هشتم و روابط بیناذهنی دخیل در خلق تصاویر شعری این دوره است. بر اساس اصل گفت وگوی متن ها با یکدیگر با شناخت و مطالعه دقیق دیوان شاعران هم عصر حافظ و نیز مفروض دانستن تاثیرپذیری و استفاده او از خلاقیت این شاعران علاوه بر این که بسیاری از ابهامات درباره منابع مضامین حافظ برطرف می شود، می توان خلاقیت های حافظ را در سنجش با این شاعران نیز کشف کرد.
    کلیدواژگان: پیر ما، شیخ صنعان، حسین بن منصور حلاج، حافظ شیرازی، عطار، سبک شناسی، نشانه شناسی
|
  • Jamileh Akhyani *, Amir Momeni Hezaveh Pages 1-12
    The simultaneous use of several aesthetic elements in speech is a phenomenon that has a long history in the Persian language it is mentioned with these titles "Conflict of images", "Disturbing images" and .... This is considered inappropriate and reduces the originality of the poem because it increases the volume of the images in the text beyond its linguistic capacities, but in Hafez's poetry, many verses can be found in which, despite the simultaneous use of several rhetorical elements in illustration, not only has there not been a conflict of images; Rather, due to the convergence of the images, the meaning of the multi-layered bit and its beauty and imagination have increased In addition, two symmetrical images are finally created, which are not visible at first glance. This rhetorical art in Hafez's poetry, which we have called the "symmetry of images" in the face of the term antagonism of images, has escaped the view of Hafez's rhetoricians and commentators; Hafez has received so much attention that it can be considered as one of his stylistic features. Of course, the extraction of the above-mentioned rhetorical-expressive elements, separately or in duplicate in a verse, has a long history in Hafez's poetry; But this is the first time that their combined form has been introduced as a prism that has at least four side and eventually forms two parallel images.
    Keywords: image symmetry, image conflict, Hafez, Rhetoric, figurative language
  • Alireza Omidbakhsh *, Samaneh Mansori Ahashem Pages 13-27
    In literary works, the author, based on the mood of the audience, makes use of various literary devices to incite the power of imagination to validate the beauty of his/her work. Fantastic Etiology, Hosn-e taʿlil (literally meaning “beauty of rationale”) is one the rhetorical devices which poets employ to make the conventional explanations sound unfamiliar to take the reader to the world of imagination. Through a descriptive and analytical method, the present study, examines the functions of fantastic etiology in Farīduddīn ʿAṭṭār Nīšābūrī’s the Conference of the Birds or Manṭeq al-ṭayr. By the presentation and discussion of the examples of fantastic etiology in ʿAṭṭār’s work, the present research determines that although this literary device is not frequently used in the Conference of the Birds, it helps ʿAṭṭār deal with complicated artistic, literary, mystical, social and psychological concepts and to highlight the sophisticated beauty of his work. The result is breaking the ordinary and repetitive world of the readers with an unusual world of imageries.
    Keywords: ʿAṭṭār, Fantastic Etiology, Hosn-e taʿlil, Manṭeq al-ṭayr, Rhetoric
  • Shirzad Tayefi * Pages 29-46
    "Complex systems theory" deals with the relationship between system components, collective behaviors in it and the quality of its interaction with the environment and expresses irregular, nonlinear, unpredictable, and complex behaviors in systems and assumes a finite order pattern in all of these irregularities; That is, the existence of drastic changes, irregular behaviors, unpredictable changes, critical movements, etc., which, Although they are chaotic, they have a regular pattern in the long-term and with repetition. In the study, by criticizing Khosrow and Shirin's narrative based on the theory of complex systems by qualitative analysis, the unpredictability of its events is analyzed and with emphasis on the interactions between the components of the story, their identity and the system as a whole and its chaos is determined. The richness and variety of actions and interactions Among the many independent variables, self-organization, adaptability to maintain their survival and interests, and impact on the environment, are key elements of this system that make it possible to apply this theory in its analysis. Khosrow and Shirin narrates the love and union of Khosrow and Shirin, but the murder of one, and the suicide of the other, make it romantic and poetic. From a systemic point of view, Khosrow's chaotic behavior in his marriage to Maryam and Shekar and Farhad and Shirin's suicide can be considered as systems with unpredictable and irregular behaviors that the function of each is an attempt to create the desired situation and, in a systemic sense, balance with the environment.
    .
    Keywords: Theory of complex systems, self-organization, self-reference, chaos, Khosrow, Shirin
  • Vahid Mobarak * Pages 47-62

    Tarikh e Sistan is a text from the middle of the fifth century which has been written by Morsal in terms of writing style and by an unknown author. Halliday considers the text to have trans-elemental elements, contextual context, and context, and to include empirical meanings, actors of discourse, and discourse, and to believe that the text should have a beginning, middle, end, or context. He has considered the language of the seven functions and maps: interactive, imaginative, instrumental, exploratory, supervisory, informational (declarative) and emotional. The main purpose of this study is to determine the ability of this theory to analyze the Tarikh e Sistan and to show the trans-role factors and functions of this text.

    Method

    This descriptive-analytical study is a map-based reading of the history of Sistan based on Halliday's theory. Findings show that the ritual-religious discourse of the author of Tarikh e Sistan; Mythical and surrealist actors of the text; And the method of discourse based on linking history and myth, which have been processed with the wonderful adaptations of Iranian and Semitic culture (Kiomars = Adam AS), which are based on the idea of social equality and populism; They create the situational context and unwritten parts of this text.

    Conclusion

    This report text has a situational and contextual context and in its functions, imaginative and emotional function can be seen in expressing Sistan's wonders and its value, but the information maps (descriptions) and persuasive language have respectively. They are the most visible and the interactive function (conversations) has the least appearance compared to other functions and maps of language.

    Keywords: Holiday, Situational context, Language orthography, Tarikh e Sistan, Dominance of declarative role
  • Sara Moradi *, Tayebe Fadavi Pages 63-81

    Among the various literary genres, mystical texts, and especially mystical memories that have narrated the biography of mystics, include the miraculous and extraordinary deeds that occur as a result of mystical virtues. They have the most similarity and alignment with the components of the school of magical realism. The authors of the present study, among the mystical memoirs and biographies of mystics, have considered the book Manaqeb al-Arefin Ahmad Aflaki, which describes the states and officials of Maulana and his family and companions, as the statistical population of this research. Descriptive-analytical method has tried to study the elements of magical realism in the mentioned work. The result of the research shows that Aflaki, like the leading writers of the school of magical realism, with the help of his very high imagination and admirable literary creativity and artistic genius, combines the elements of the world of magic and the world of reality so creatively that The formation of a whole becomes unique and persuades the reader to accept the magical element that flows in the context of reality. Existence of elements such as identity, timelessness, Placement, artistic fusion of reality and fantasy, use of magnification and exaggeration, and wonderful wonders that emerge from the characters of the stories. Manaqeb al-Arefin leads the mystics more and more to the realm of magical realism.

    Keywords: magical realism, Mystical Memories, reality, Imagination
  • Saeed Mazroeian *, Nematollah Iranzadeh Pages 83-103
    The themes and images of Hafez's poems are as much influenced by the poetry of the poets of his time as they are from the poetry tradition before him. Understanding the system of images of eighth century poetry is very much in the way of researchers in analyzing the images and themes of Hafez. The poetic exchange of the poets of this period is such that the sharing of poetic themes and images between them is obvious and by tracing these themes, the main features of the poetry of this century can be extracted. Among these verbal and spiritual commonalities, there is a contemporaneous lyric in the Divan of Khajavi Kermani, Salman Savoji, Nasser Bukharaei and Hafez Shirazi that given the undeniable similarity, the scholars' endless discussions about the meaning of "our Pir" in the tenth lyric poem of Hafez's divan can be arranged as a central point. In this research, which has been done by descriptive-analytical method, in order to introduce specifications of "our Pir" more accurately, its history was first explored in Attar's Ghazals, and after extracting the Attributes of "our Pir" in Attar's Ghazals and drawing his face, this image in poetry The eighth century was studied with an introduction to Golshan Raz by Sheikh Mahmoud Shabestari and focusing on the Ghazals with "Our Pir" context. Care in the studied poems showed that many opinions about the adaptation of the face of "our Pir" with the historical character of "Mansour Hallaj" are due to disregard for the poetic tradition of the eighth century and intersubjective relationships involved in creating poetic images of this period. Accordingly, by knowing and studying Hafez's contemporary poets carefully and assuming that he has been impressed by their creativity, in addition to removing many ambiguities about the sources of Hafez's themes, Hafez's Creativity can be discovered in comparison with these poets.
    Keywords: our Pir, Sheikh San 'An, Mansour Hallaj, Hafez Shirazi, synthesis period