فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 72 (بهار 1401)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 72 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین لطفی*، محمدرضا امام جمعه، غلامعلی احمدی، علیرضا عصاره، جواد حاتمی صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر شناسایی اصول حاکم  بر برنامه درسی  علوم تجربی مبتنی بر نظریه کنشگر - شبکه براساس رویکرد فراترکیب می باشد. داده ها براساس یک طرح پژوهشی کیفی فراترکیب و با استفاده از گام های هفتگانه سندلوسکی و باروس جمع آوری شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مقالات و مجلات مرتبط با موضوع در پایگاه های اطلاعاتی معتبر در بازه زمانی 2005 تا 2020 است. نتیجه جستجو 99مقاله بوده که برای ارزیابی کیفیت مقالات انتخاب شده از برنامه مهارت ارزیابی حیاتی استفاده شده است .بر اساس این ارزیابی11مقاله برای تجزیه و تحلیل اطلاعات انتخاب و برای سنجش پایایی و کنترل کیفیت مطالعه حاضر از روش کاپا استفاده شد. ضریب کاپای محاسبه شده با نرم افزار SPSS برابر با 94/0بوده که در سطح توافق عالی قرار گرفته است. در نهایت اصول حاکم بر برنامه درسی کنشگر - شبکه شامل تقارن تعمیم یافته، اصل ناهمگونی و چندگانگی، اصل تحلیل آزاد، اصل همبستگی، اصل شبکه ای بودن محیط یادگیری و اصل فرایند محوری است.

    کلیدواژگان: نظریه کنشگر -شبکه، محیط یادگیری شبکه، برنامه درسی علوم تجربی، رویکرد فراترکیب
  • طیبه نعمتی، جواد کیهان*، جهانگیر یاری حاج عطالو صفحات 18-33

    دانش محتوایی- تربیتی (pck) معلمان علوم ماهیت پیچیده و متنوعی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی مطالعات در این حوزه و به دست آوردن یک نتیجه هماهنگ از مولفه ها و زیرمولفه های pck و استخراج مولفه هایی است که بیشتر مورد تحقیق قرار گرفته اند. نتایج این تحقیق می تواند برای پژوهشگرانی که درصدد شناسایی یا توسعه pck گروه خاصی از معلمان در موضوع خاصی است مفید باشد. روش تحقیق، سنتزپژوهی از نوع فرا ترکیب بوده و تحلیل داده ها با الگوی هفت مرحله ای سنتزپژوهی مارش انجام گرفت. جامعه آماری، مقالات و پایان نامه های معتبر در حوزه pck است و بر اساس معیارهای ورود 118 مقاله شناسایی و بر اساس معیارهای خروج 41 مقاله پژوهشی برای تحلیل انتخاب شدند. گردآوری و ثبت اطلاعات توسط فرم طراحی شده توسط محققان انجام گرفته و کدگذاری های باز و محوری توسط دو ارزشیاب مستقل انجام شده و از فرمول ضریب کاپای کوهن میزان توافق بین ارزشیابان 73/0 به دست آمد. پنج بعد، 1-دانش آموزشی  2-دانش فراگیران 3- دانش زمینه 4- دانش برنامه درسی 5- دانش ویژه موضوعات درسی خاص شناسایی شد. سه بعد دانش آموزشی ، فراگیران و برنامه درسی معلمان بیشتر از سایر مولفه ها مورد تحقیق بوده اند.

    کلیدواژگان: دانش محتوایی- تربیتی (pck)، مولفه های pck، صلاحیت های حرفه ای معلمان علوم
  • محمدرضا نظریان، علی مهداد*، احمد عابدی، محمدعلی نادی صفحات 34-58

    هدف پژوهش، شناسایی روش ها و مولفه های تدریس و تدوین الگوی تفسیری آن بر مبنای تجارب زیسته معلمان در کشف استعداد علوم تجربی دانش آموزان ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 99-98 بود. روش تحقیق،  کیفی از نوع پدیدارشناسی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان پایه چهارم ابتدایی شهر اصفهان و نمونه شامل 68 نفر بودکه با روش نمونه گیری هدفمند و تا مرحله اشباع از بین معلمان مجرب، خوش ذوق و توانمند در زمینه شناسایی و استعدادیابی دانش آموزان  و با معرفی ادارات نواحی ششگانه آموزش و پرورش انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در این روش تحلیل داده ها بر اساس هفت مرحله کلایزی انجام شد. برای سنجش روایی یافته ها، از روایی محتوایی و برای سنجش پایایی، از روش پنل متخصصان استفاده شد؛ بدین روش که از تعداد5 نفر از استادان مجرب و متخصص در حوزه استعدادیابی تحصیلی، پس از بررسی کارشناسی، فرایند رفت و برگشتی، بازبینی و انجام اصلاحات ، تایید نهایی اخذ گردید. اعتباربخشی این الگو با ارجاع به هر نمونه و پرسیدن درباره یافته ها انجام شد. به طور کلی نتایجشان داد؛ الگوی تدریس پیشنهادی شامل 4 روش (روش های فراشناخت، کارگاهی، کاوشگری و آزمایشگاهی) و16مولفه (دریافت، پردازش، نگهداری، انتقال اطلاعات، نمونه سازی، توصیف، استقرا، قیاس، پژوهش، ارایه،  فعالیت و کار، مشارکت،  طبیعت، تخیل، مشاهده و کنجکاوی)  است. با شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی تدریس ارایه شده، می توان معلمان را در ارایه روش های فعال تدریس متناسب با شیوه های شناسایی استعداد دانش آموزان، توانمند نمود.

    کلیدواژگان: ابتدایی، استعداد علوم تجربی، الگوی تدریس، پدیدارشناسی، تجارب زیسته
  • زهره یوسفی نژاد لنگرودی، پروین احمدی*، پروین صمدی صفحات 59-80

    هدف پژوهش حاضر واکاوی تجارب معلمان از برنامه درسی اجراشده مطالعات اجتماعی پایه ششم ابتدایی در بعد تربیت شهروندی بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکردی، کیفی است که با راهبرد موردپژوهی انجام شده است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل معلمان، معاونان و مدیران با بیش از ده سال سابقه تدریس بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع نمونه گیری معیار (ملاک محور) انتخاب شدند که با 36 نفر شامل 26 معلم، 5 معاون و 5 مدیر مدرسه مصاحبه شد. ابزارجمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختمند بود. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با استفاده از شیو ه مقوله بندی وکدگذاری ابداع شده توسط گلیزر واستراوس انجام شد. برای روایی و اعتمادپذیری داده ها از معیارهای اطمینان پذیری، باورپذیری و «آزمون اعتبار اعضا» استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر وجود چالش های متعدد در زمینه اجرای برنامه درسی مطالعات اجتماعی از بعد تربیت شهروندی بود که نشان از غلبه رویکرد محافظه کار تربیت شهروندی در اجرای این برنامه دارد. بر این اساس، اتخاذ تصمیمات کلان در زمینه اجرای برنامه درسی و همچنین تغییر نوع نگرش و باورهای معلمان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی اجراشده، تربیت شهروندی، دوره ابتدایی، مطالعات اجتماعی، پایه ششم ابتدایی
  • سیده فاطمه حسینی، مجید علی عسگری*، عباسعباس قلتاش، فاطمه احمدبیگی صفحات 81-96
    امروزه مراکز آموزش عالی، به خصوص در کشورهای پیشرفته، علاوه بر نقش اولیه خود یعنی آموزش و ترویج علم و گسترش تحقیقات، فعالیت های دیگری را هم باید در برنامه کاری  خود و جزء اهداف دانشگاه قرار دهند تا ارتباط نزدیکتری را با جامعه پیرامون خود برقرار نمایند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل برنامه درسی کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی است که با استفاده از الگوی عناصر دهگانه اکر طراحی شده است. این پژوهش جزء پژوهش های کیفی است که با روش تحلیل محتوای قیاسی و کدگذاری باز و محوری انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 4 گروه متخصصان کارآفرین اجتماعی، استادان هیات علمی کارآفرینی، برنامه ریزی درسی و جامعه شناسی بودند که با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با روایی مورد تایید و با تکنیک گلوله برفی و اشباع نظری مصاحبه شدند. سپس با استفاده از نظر 7 متخصص کارآفرینی اجتماعی و برنامه ریز درسی مدل به دست آمده اعتباربخشی و در پایان مدل نهایی برنامه درسی کارآفرینی اجتماعی در آموزش عالی بر اساس الگوی برنامه درسی اکر طراحی و تدوین شد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی
  • صدیقه نصرتی، فرشته افکاری*، احسان اکرادی صفحات 97-111
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی دانش مورد نیاز آموزگاران ریاضی برای تدریس مجازی پایه سوم ابتدایی (مورد مطالعه: آموزگاران منطقه یک) بود. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه مورد مطالعه، آموزگاران پایه سوم ابتدایی در درس ریاضی منطقه یک شهر تهران (غیردولتی و دولتی) 190 نفر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس جدول مورگان، نمونه آماری این پژوهش 124 نفر تعیین گردید. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه محقق ساخته با در نظر گرفتن شاخص های روش تدریس با 5 گویه، تعامل و ارتباط با 5 گویه، فناوری های  اطلاعات و ارتباطات استفاده شد. برای بررسی روایی صوری، پرسشنامه در اختیار استادان دانشگاه و سایر خبرگان در دسترس قرار گرفت .در مرحله دوم از بررسی روایی، برای ارزیابی روایی محتوایی از نظر متخصصان در مورد میزان هماهنگی محتوای ابزار اندازه گیری با هدف پژوهش، استفاده گردید. پس از ارزیابی روایی، برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش همسانی درونی (روش آلفای کرونباخ) استفاده شد.  برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار استنباطی شامل آزمون تی تک گروهی و آزمون های خی 2 و فریدمن و نرم افزار spss 24 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد میانگین واقعی تمام متغیرهای پژوهش از مقدار میانگین مفروض (3) بالاتر بود و این بدین معناست که همه متغیرهای این پژوهش در جامعه مورد بررسی، مورد اتفاق نظر آموزگارانند. از این میان شیوه های ارزشیابی بالاترین میانگین را داشته (مهم تر است) و بعد از آن به ترتیب نحوه تعامل و ارتباط با دانش آموزان، فناوری های اطلاعات و ارتباطات و شیوه های تدریس در اولویت آموزگارانند.
    کلیدواژگان: دانش مورد نیاز آموزگاران ریاضی، شیوه های تدریس، تعامل و ارتباط، فناوری های اطلاعات و ارتباطات، شیوه های ارزشیابی
  • الهه اسماعیلی، علیرضا صادقی*، محمود مهرمحمدی صفحات 112-136

    هدف پژوهش حاضر تبیین الگوی برنامه درسی چندفرهنگی درس علوم اجتماعی دوره اول متوسطه با تاکید بر رویکرد فمینیستی است. رویکرد  این پژوهش، کیفی و از روش سنتزپژوهی استفاده شده است. میدان مطالعه شامل بررسی مقالات خارجی و داخلی چندفرهنگ گرایی و فمینیسم و روش نمونه گیری، هدفمند از نوع ملاک مدار بوده است. برای این منظور، یازده مقاله داخلی و هفت مقاله خارجی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، استفاده از نتایج حاصل از تحلیل و تفسیر داده ها بوده است .برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازکدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته نهایی این پژوهش که الگوی برنامه درسی چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی بود، طراحی شد. عناصر این الگو عبارتند از: 1) اهداف با شش مولفه2) محتوا با دوازده ویژگی3) سازماندهی محتوا با چهار روش 4) روش های تدریس با یازده روش 5) روش های ارزشیابی با هشت روش 6) پیش بینی فعالیتهای یاددهی-یادگیری، 7) سازماندهی فعالیتهای یادگیری و روش های ارایه آموزش و پاسخ . بر اساس یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود واقعیت ها و ویژگی های تکثر فرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی یا توجه به «زنان چندفرهنگی ایران»، در تدوین و بازنگری اسناد بالادستی مورد توجه قرار گیرد به طوری که واقعیت های اجتماعی و فرهنگی جامعه در اسناد مربوط منعکس شود. همچنین در تدوین کتاب های درسی و محتوای آنها به مولفه های آموزش چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: آموزش چندفرهنگی، سنتزپژوهی، فمینیسم
  • نیلوفر فرج پور*، هادی پورشافعی، محمد اکبری صفحات 137-151
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های فرهنگ یادگیری دانش آموزان دوره اول ابتدایی و با استفاده از روش قوم نگاری انجام شد. محدوده پژوهش حاضر، مدارس ابتدایی دوره اول شهر داراب (استان فارس) در سال تحصیلی 1398-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 12 کلاس از 6 مدرسه برای مشاهده و مصاحبه قوم نگارانه با معلمان و دانش آموزان انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مشاهده مشارکتی و مصاحبه قوم نگارانه، از روش نظام دار منسوب به استراوس و کوربین استفاده شد. بر اساس این رویکرد، داده ها در سه سطح کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار کدهای تنظیم شده و صحت یافته ها با استفاده از روش مرور همتایان و کنترل اعضا بررسی شد. پایایی کدگذاری های انجام شده نیز با استفاده از روش توافق کدگذاران و ضریب کاپای کوهن 88/0 و 86/0 محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ یادگیری دانش آموزان ابتدایی دارای 6 مولفه «ارزشیابی، روابط و تعاملات، انگیزش تحصیلی، محیط یادگیری، رفتارهای آموزشی دانش آموزان و مدیریت فعالیت های یاددهی-یادگیری» است. به طور کلی طبق مشاهدات انجام شده در فرهنگ یادگیری دانش آموزان ابتدایی دوره اول، معلم محور و مرکز اصلی کلاس بوده و فرایندهای یاددهی-یادگیری را هدایت و کنترل می کند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان ابتدایی، زمینه فرهنگی، مولفه های فرهنگ یادگیری
  • نجمه جعفری روزبهانی، علیرضا عراقیه*، علیرضا عصاره، مهدی دوایی، حمید مقدسی صفحات 152-165
    هدف مطالعهحاضر بررسی سلامت روان دانش آموزان ابتدایی در پاندومی کرونا با تاکید بر سواد سلامت است. روش پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی و براساس ماهیت و روش پژوهش، کیفی از نوع تحلیل مضمون (شبکه مضامین) و برحسب زمان گردآوری دادها از نوع مقطعی است. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند در دورهابتدایی ساکن شهر قم در زمان شیوع  ویروس کروناست. برای تعیین نمونه های این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی (تا رسیدن به حد اشباع نظری) استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضموناستفاده شده است. یافته های حاصل از مصاحبه در 7  مضمون اصلی و 25 مضمون فرعی استخراج و طبقه بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شیوع بیماری کووید 19 با مشکلات روانشناختی مانند (مشکلات رفتاری و هیجانی، مشکلات خودتنظیمی، اضطراب و ترس، مشکلات مربوط به سازگاری و راهبردهای مقابله ای، تجربه بدرفتاری و آزار هیجانی، خلق افسرده  و استرس) برای کودکان مورد مطالعه همراه بوده و شیوع ویروس کرونا سلامت روان کودکان را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سواد سلامت، همه گیری کرونا
  • هادی قادریانی*، ایراندخت فیاض، مصطفی قادری، اکبر رهنما صفحات 166-177

    مقاله حاضر با هدف پاسخ به این سوال که نگرش نسبت به دانش چه الزاماتی را برای عناصر برنامه درسی به دنبال خواهد داشت؟ به بررسی تحولات علم از دیدگاه پست مدرنیسم با تاکید بر دیدگاه لیوتار پرداخته است. روش این مطالعه از نوع گفتمان انتقادی، رویکرد کیفی است که با روش مرور نظام مند صورت پذیرفت. جامعه آماری تمام مقالات مربوط به پست مدرنیسم و برنامه درسی بود که با نمونه گیری هدفمند و با کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی از سال 1383 تا1397 انتخاب شد. یافته ها نشان داده اند که به گمان لیوتار، دانش علمی، داعیه آزادی، رهایی و پیشرفت را داشت؛ اما در عمل با بسط فناورانه، از آرمان های فوق فاصله گرفت و با تقلیل وجوه متفاوت آن به وجه کمی، وجه ادبی و زیبایی شناسانه آن مورد غفلت قرار گرفت. الزامات این نگاه به دانش برای عناصر برنامه درسی، به نتایجی از قبیل توجه به آموزش و پرورش انتقادی و تردید در پذیرش محتوای آموزشی به عنوان غیر تاریخی، خنثی، جدا از ارزش و قدرت، توجه به تکثر و عدم تمرکز در آموزش و پرورش و نگاه به برنامه درسی به عنوان قراردادی بین بازیگران آموزشی و مقابله با بازاری شدن دانش رسید.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، تحولات دانش، خوانش لیوتار از دانش، عناصر برنامه درسی
  • علی شیردل، مجتبی رضایی راد* صفحات 178-191

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر کاربرد محتوای الکترونیکی در آموزش آنلاین بر عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان مقطع ابتدایی در دوران شیوع و همه گیری کرونا، با روش نیمه (شبه) آزمایشی با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه ششم مقطع ابتدایی شهرستان میاندرود در سال تحصیلی 1400 - 1399 بوده  که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 20 نفر آنها با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) به عنوان نموده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری متغیرها، پرسشنامه های استاندارد عملکرد تحصیلی توسط (pham,taylor 1999)،   انگیزش تحصیلی (Harter,1980) و سرزندگی تحصیلی (Martin,Marsh 2006) بود که در این مطالعه میزان پایایی پرسشنامه ها بالای 7/0 بر اساس روش آماری آلفای کرونباخ به دست آمد. تحلیل کواریانس یک متغیری (آنکوا) نشان داد، کاربرد محتوای الکترونیکی در آموزش آنلاین بر عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان تاثیر دارد. تحلیل کواریانس چندمتغیری (مانکوا) نشان داد تاثیر کاربرد محتوای الکترونیکی در آموزش آنلاین بر سرزندگی تحصیلی (اندازه اثر: 76/0) بیشتر است. در مراتب بعدی به ترتیب انگیزش تحصیلی (اندازه اثر: 74/0) و عملکرد تحصیلی (اندازه اثر: 73/0)، قرار می گیرند. نتایج نشان دهنده آن است که برای ارتقا و بهبود هریک از متغیرهای عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان مقطع ابتدایی، می توان از محتوای الکترونیکی در آموزش آنلاین بهره جست.

    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، آموزش آنلاین، عملکرد تحصیلی، انگیزش تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • هایده بهبودی، مجتبی معظمی*، سید محمود هاشمی صفحات 192-205

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های آموزش فراگیر برای دانش آموزان با نیازهای ویژه درآموزش و پرورش ایران است. روش پژوهش کیفی، از نوع توصیفی و تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی اکتشافی بود. در این پژوهش تا اشباع داده ها از 10 نفراز متخصصان و استادان مدیریت آموزشی و روانشناسی کودکان استثنایی که در زمینه آموزش فراگیر و سیاستگذاری های آموزشی و فرهنگی برای کودکان استثنایی کار پژوهشی انجام داده بودند، انتخاب و مصاحبه نیمه ساختارمند با آن ها انجام شد. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزارهای MAXQDA 2018، انجام گرفت. نتایج به دست آمده در مجموع 7 کد انتخابی، 16 کد محوری و 40 کد باز برای آموزش فراگیر در آموزش و پرورش شناسایی گردید. ابعاد به دست آمده شامل توسعه سرمایه های فرهنگی؛ توسعه منابع انسانی؛ ارتباط بین خانواده و مدرسه؛ آماد ه سازی زیرساخت های آموزشی؛ پاسخگویی به نیازهای آموزشی؛ نظارت و پیگیری مستمر؛ تعامل مستمر با آموزش و پرورش عادی است که در بین ابعاد به دست آمده توانمندسازی و ارتقای علمی معلمان آموزش و پرورش عادی و استثنایی از طریق برنامه ریزی های آموزشی در درجه اولویت بیشتری قرار دارد؛ بنابراین شایسته است با استفاده از نتایج این پژوهش و کاربست آن در برنامه ریزی ستادی و استانی، تعارضات موجود را شناسایی و در راستای ایجاد فرصت های برابر آموزشی وپرورشی برای تمامی کودکان و دانش آموزان با نیازهای ویژه اقدام شود تا بتوانند، تمام افراد از فرهنگها و سطوح اجتماعی مختلف، با طیف گسترده ای ازتوانایی ها و ناتوانی ها را در برگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش استثنایی، آموزش فراگیر، دانش آموزان نیازهای ویژه
|
  • Hosein Lotfi *, Mohamadreza Emamjome, Gholamali Ahmady, Alireza Assareh, Javad Hatami Pages 1-17

    The aim of this study is to identify the principles governing the experimental science curriculum based on actor-network theory based on the meta-combined approach. Data were collected based on a hyper-combined qualitative research design using the seven Sandlowski and Barros steps. The statistical population of the study includes all articles and journals related to the subject in valid databases in the period 2005 to 2020. The search result was 99 articles, which were evaluated using the Critical Assessment Skills Program to evaluate the quality of the selected articles. Based on this evaluation, 11 articles were selected for data analysis. In order to measure the reliability and quality control of the present study, the kappa method was used. The kappa coefficient calculated by SPSS software was equal to 0.94, which is at the level of excellent agreement. Finally, the principles governing the actor-network curriculum include, generalized symmetry, the principle of heterogeneity and multiplicity, the principle of free analysis, the principle of correlation The principle of networking of learning

    Keywords: Actor-network theory, network learning environment, experimental science curriculum, meta-combined approach
  • Tayyebe Nemati, Javad Keyhan *, Jahangir Yari Haj Atalo Pages 18-33

    Pedagogical Content knowledge (pck) of science teachers has a complex and diverse nature. The purpose of the present study is to review the studies in this field and obtain a coordinated result from the components and subcomponents of the pck and to extract the components that have been further researched. The results of this research can be useful for researchers who are looking to identify or develop a specific group of teachers in a particular subject. The research method was meta-synthesis and the data were analyzed using a seven-stage Marsh synthesis model. The statistical population, articles and dissertations are valid in the field of PC and 118 articles were identified based on the inclusion criteria and 41 research articles were selected for analysis based on the exclusion criteria. Data were collected and recorded by a form designed by researchers, and axial arm codings were performed by two independent evaluators, and the Kappa Cohen coefficient formula yielded an agreement between the evaluators of 0.73. Five dimensions, 1- Educational knowledge 2- Learners' knowledge 3- context knowledge 4- Curriculum knowledge 5- Specific knowledge of specific subject topics were identified. The three dimensions of education, learners and teachers' curriculum have been researched more than other components.

    Keywords: Pedagogical Content Knowledge (pck), pck components, professional qualifications of science teachers
  • Mohammadreza Nazarian, Ali Mehdad *, Ahmad Abedi, MohammadAli Nadi Pages 34-58

    The purpose of current study was to identify the methods and components of teaching and to develop an interpretive model based on the lived experiences of teachers in order to discover the talent of experimental sciences of elementary students in Isfahanin 98-99 academic year.Method of research is qualitatively phenomenological and statistical population was all primary school teachers in fourth grade and sample included 68 of themby purposeful sampling method and up to saturation stage among experienced, tasteful and capable teachers in the field of identifying and identifying students and by introducing the departments of the six districts of Isfahan were chosen.Research tool was a semi-structured interview and data analysis was performed based on seven Collaizzi’ steps.To assess the validity of research findings, content validity was used and to assess its reliability, the expert panel method was used. In this way, final approval was obtained from 5 experienced and knowledgeable professors.Validation of this model was done by referring to each sample and asking about the findings.In general, the research results showed; Proposed teaching model tailored to identify the talents of experimental sciences including 4 methods (metacognitive methods, workshop, exploration and laboratory) and 16 components analogy, research, presentation, activity and work , Participation, nature, imagination, observation and curiosity). By identifying the dimensions and components of teaching model, teachers can be empowered to provide active teaching methods appropriate to the methods of identifying students' talents.

    Keywords: elementary, Talent of experimental sciences, Teaching Model, phenomenology, lived experiences
  • Zohreh Yousefinejad Langroodi, Parvin Ahmadi *, Parvin Samadi Pages 59-80

    This study aimed to analyze teachers' experiences with the implemented sixth-grade social studies curriculum in the field of citizenship education. This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of approach, which has been done with the case study strategy. The statistical population of this study included teachers, deputies and administrators with more than ten years of teaching experience who were selected using standard sampling (standard sampling) using purposive sampling. A total of 36 people were interviewed, including 26 teachers, 5 deputies and 5 school principals. The data collection tool was a semi-structured interview. The data obtained from the interview were analyzed using the categorization and coding method developed by Glaser and Strauss. The criteria of reliability, reliability, and "member validity test" were used for data validity and reliability. The present study's findings indicate the existence of several challenges in the implementation of the social studies curriculum in terms of citizenship education and show the dominance of the conservative approach to citizenship education in the implementation of this program. Accordingly, it seems necessary to make major decisions in the implementation of the curriculum as well as change the type of attitudes and beliefs of teachers.

    Keywords: implemented curriculum, Citizenship education, elementary school, Social Studies
  • Seiedehfatemeh Hosseini, Majid Aliasgari *, Abbas Gholtash, Fatemeh Ahmadbeigi Pages 81-96
    Today, higher education centers, especially in developed countries, in addition to their primary role of teaching and promoting science and expanding research, should include other activities in their work program and among the goals of the university to establish closer ties with the community around them. Therefore, the purpose of this study is to design a model of social entrepreneurship curriculum in higher education, which was designed using the model of the ten elements of Acker. This research is a qualitative research that was done by deductive content analysis and open and axial coding. Participants included 4 groups of social entrepreneurs, faculty members of entrepreneurship, curriculum planning and sociology who were interviewed using semi-structured interviews with validated validity and snowball technique and theoretical saturation. Then, using the opinion of 7 social entrepreneurship experts and curriculum planners, the obtained model was validated and at the end, the final model of social entrepreneurship curriculum in higher education was designed And compiled based on model of Acker curriculum.
    Keywords: Curriculum, entrepreneurship, Higher Education, socialentrepreneurship
  • Sedighe Nosrati, Fereshteh Afkari *, Ehsan Ekradi Pages 97-111
    The main purpose of this study was to identify the knowledge required by math teachers for virtual teaching in the third grade of elementary school (case study: teachers in region one). The research method was descriptive-survey and applied in terms of purpose. The study population consisted of 190 third grade elementary teachers in mathematics in district one of Tehran (non-governmental and governmental). Using random sampling method and based on Morgan table, the statistical sample size of this study was 124. In order to measure the variables, a researcher-made questionnaire was used by considering the indicators of teaching methods with 5 items, interaction and communication with 5 items, information and communication technologies. To evaluate the face validity, a questionnaire was provided to university professors and other available experts. In the second stage, the validity test was used to assess the content validity of experts in terms of the degree of coordination of the content of the measurement tool with the research purpose. After evaluating the validity, the internal consistency method (Cronbach's alpha method) was used to evaluate the reliability of the questionnaire. Inferential statistics including one-group t-test, chi-square and Friedman tests and SPSS 24 software were used to analyze the data. Findings showed that the real mean of all research variables was higher than the assumed mean (3) and this means that all variables of this research in the study population are agreed upon by teachers. Among these, assessment methods have the highest average (more important), followed by how to interact and communicate with students, information and communication technologies and teaching methods are the priority of teachers.
    Keywords: Knowledge required by math teachers, Teaching methods, interaction, communication, information, communication technologies, Evaluation Methods
  • Elahe Esmaili, Alireza Sadeghi *, Mahmod Mehrmohammadi Pages 112-136

    The purpose of this study is to explain the pattern of multicultural curriculum in the social sciences of the first year of high school with emphasis on the feminist approach. The approach of this research is qualitative and the method of synthesis research has been used. The field of study included the study of foreign and domestic articles on multiculturalism and feminism and the sampling method was purposeful. For this purpose, eleven domestic and seven foreign articles were reviewed. The data collection tool was the use of the results of data analysis and interpretation. For data analysis, open and axial coding was used. The final finding of this study, which was a multicultural curriculum model with an emphasis on the feminist approach, was designed. The elements of this model are: 1) Objectives with six components 2) Content with twelve features 3) Organizing content with four methods 4) Teaching methods with eleven methods 5) Evaluation methods with eight methods, 6) Predicting teaching-learning activities, 7) Organizing learning activities and methods of providing training and answers. Based on the findings of this study, it is suggested that the facts and characteristics of cultural pluralism with emphasis on feminist approach or attention to "Iranian multicultural women" be considered in the compilation and revision of upstream documents so that the social and cultural realities of society Reflect in the relevant documents. Also, in compiling textbooks and their content, special attention should be paid to the components of multicultural education with emphasis on the feminist approach.

    Keywords: multicultural education, Synthesis research, Feminism
  • Niloufar Farajpour *, Hadi Pourshafei, Mohammad Akbary Pages 137-151
    This study aimed to identify the components of first-course elementary students learning culture by using the ethnography method. The area of ​​the research was the first-course elementary schools of Darab (Fars province) in the academic year 2019-2020. In this research by using the purposive sampling method, 12 classes from 6 schools were selected to observe the classes and ethnographic interviews with teachers and students. To analyze the data obtained from participatory observation and ethnographic interviews, the systematic method attributed to Strauss and Corbin was used. Based on this approach, the data were analyzed at three levels of open, axial, and selective coding to figure out the students' learning culture. The validity of the adjusted codes and the verifications were calculated using the peer review method and member control. The degree of agreement of the coders using the Kappa Cohen coefficient was calculated at 0.88 and 0.86. According to the findings of the present study, Components of students’ learning culture include assessment, classroom relationships, academic motivation, the psychosocial atmosphere of the classroom, students’ educational behaviors, and management of teaching-learning activities. In general, the students' learning culture is teacher-centered and the teacher is the main center of the classroom and directs and controls the teaching-learning processes.
    Keywords: Elementary Students, cultural context, components of learning culture
  • Najmeh Jafari, Alireza Araghieeh *, Alireza Asareh, Mehdi Davaei, Hamid Moghaddasi Pages 152-165
    The aim of this study was to evaluate the mental health of primary school students in Corona pandemic with emphasis on health literacy. The research method is applied based on the purpose and based on the nature and method of the research, the quality is thematic analysis (content network) and cross-sectional in terms of data collection time. The statistical population includes all mothers with children in primary school living in Qom at the time of coronavirus outbreak. To determine the samples of this research, purposive sampling method and snowball method (up to theoretical saturation) have been used. The data collection tool was a semi-structured interview. Theme analysis or theme analysis was used to analyze the data. Findings from the interview were extracted and classified into 7 main themes and 25 sub-themes. The results of this study showed that the prevalence of Covid 19 disease with psychological problems such as (behavioral and emotional problems, self-regulation problems, anxiety and fear, problems related to coping and coping strategies, experience of misbehavior and emotional harassment, depressed mood and stress ) Has been associated with the children studied. The prevalence of coronavirus affects the mental health of children and its serious effects on various aspects of their personal, family, social, educational life are evident, and illiteracy is a threat to mental health and disrupts social health.
    Keywords: Corona epidemic, mental health, health literacy
  • Hadi Ghaderyani *, Irandokht Fayyaz, Mostafa Ghaderi, Akbar Rahnama Pages 166-177

    The present article aims to answer the question of what the attitude towards knowledge will entail for the elements of the curriculum and examines the evolution of science from the perspective of postmodernism with emphasis on Lyotard's perspective.

    Method

    This study is a critical discourse, a qualitative approach that was done with a systematic review method. The statistical population was all writings and articles related to postmodernism and curriculum that were selected with a purposeful Gabri sample and with Persian and English keywords from 2004 to 2018.

    Findings

    It has been shown that according to Lyotard, he had scientific knowledge, claim to freedom, liberation and progress; In practice, however, with technological development, it distanced itself from the above ideals and neglected its literary and aesthetic aspects by reducing its various aspects to a small extent. The requirements of this view of knowledge for curriculum elements, resulting in results such as: attention to critical education and doubt in accepting educational content as non-historical, neutral, separate from value and power, attention to plurality and lack of focus in education and looking at the program A lesson is a contract between educational actors and countering the commercialization of knowledge.

    Keywords: Knowledge developments, Postmodernism, Lyotard reading of knowledge, curriculum elements
  • Ali Shirdel, Mojtaba Rezaei Rad * Pages 178-191

    The aim of this study was to determine the effect of the use of electronic content in online education on academic performance, academic motivation and academic vitality of elementary school students during the outbreak and corona epidemic, using a quasi-experimental method with a control group. The statistical population of all sixth grade elementary school students in Miandrood City in the academic year 2020-2021 was 20 people selected by simple random sampling method and randomly assigned to experimental (10 people) and control (10 people) Were selected as. The instruments for measuring variables were standard questionnaires of academic performance by (pham, taylor 1999), academic motivation (Harter, 1980) and academic vitality (Martin, Marsh 2006). One-variable analysis of covariance (ANCO) showed that the use of electronic content in online education has an effect on students' academic performance, academic motivation and academic vitality. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that the effect of using electronic content in online education on academic vitality (Effect size: 0.76) was greater. In the next ranks are academic motivation (Effect size: 0.74) and academic performance (Effect size: 0.73), respectively. The results show that in order to improve and improve each of the variables of academic performance, academic motivation and academic vitality in elementary school students, electronic content can be used in online education.

    Keywords: e-content, Online education, Academic Performance, Academic motivation, academic vitality
  • Hayedeh Behboodi, Mojtaba Moazzami *, Seyed Mahmoud Hashemi Pages 192-205

    The purpose of this study is to identify the dimensions and components of inclusive education for students with special needs in education. The research method was qualitative, which was done descriptively and content analysis with heuristic inductive approach. In this study, until data saturation, 10 experts and professors of exceptional child psychology and educational management who had previously done research in the field of inclusive education and educational and cultural policy for exceptional children were selected and semi-structured interviews were conducted with them. Also, data analysis was performed with open, axial and selective coding using MAXQDA 2018 software. The obtained results were identified as a total of 7 dimensions, 16 components and 40 indicators for inclusive education in education. in between the dimensions of training and empowerment of the forces through holding training courses. Therefore, it is worthwhile to identify the existing conflicts by using the results of this research and their application in provincial and staff planning and in order to create equal educational opportunities for all children and students with special needs, measures should be taken to include all people from different cultures and social levels with a wide range of abilities and disabilities.

    Keywords: Exceptional education, Inclusive education, Students with Special Needs