فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 60 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عباس وریج کاظمی* صفحات 9-40

    هدف اصلی این مقاله، ردیابی جایگاهی است که نظریه انتقادی، در میان کتب درسی نظریه های جامعه شناسی در ایران دارد. برای این منظور، دو خط سیر داستانی در جامعه شناسی ایران را دنبال می کنیم و نشان می دهیم که تا سال 1358 دو جریان چپ و راست در علوم اجتماعی ایران، به سنت انتقادی (مکتب فرانکفورت) علاقه ای نداشته اند. پس ازآن بحث خواهیم کرد که چگونه در میان کتاب های نظریه جامعه شناسی در ایران- چه در شکل ترجمه و چه تالیف- نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت، جایگاهی در حاشیه پیدا کرده است.انزواگزینی نظریه انتقادی، به دلیل سلطه و نبرد میان دو جریان خرد و کلان در علوم اجتماعی ایران بوده است و درنهایت سنت انتقادی به سختی توانسته است به مثابه بخشی از علوم اجتماعی، جایگاهی در حاشیه برای خود پیدا کند. در این مقاله همین طور تداوم سنت اقتباس در کتب نظریه های جامعه شناسی نشان داده می شود. درحالی که سنت اقتباسی در شرایطی مانند دهه 50 و دهه 60 می توانست به نوعی گریز از سانسور تلقی شود اما تداوم آن در دهه های دیگر، بیشتر نشانه رویکرد مولفان ما به پیچیده سازی امر نظری بوده است.

    کلیدواژگان: مکتب فرانکفورت، نظریه انتقادی، نظریه جامعه شناسی، دانشگاه، امر نظری، سنت اقتباسی
  • محمد ملاعباسی*، صابر جعفری کافی آبادی صفحات 41-76
    در سال های اخیر شبکه های اجتماعی به محل اصلی تبادل اخبار و اطلاعات تبدیل شده اند و رسانه های خبری سنتی را به حاشیه رانده اند. رسانه های سنتی کوشیده اند با تغییر سیاست های خبری خود در مقابل این تحولات تاب بیاورند و مرجعیت و اهمیت خود را حفظ کنند. در این مسیر برخی از خصوصیات مناقشه برانگیز فضای شبکه های اجتماعی و در راس آن ها مسیله قطبی شدگی، در عرصه رسانه های خبری نیز بیش از گذشته به چشم می آید. در این تحقیق تلاش شده است تا با تمهید مقدماتی نظری برای سنجش مسیله قطبی شدگی در عرصه رسانه های خبری، نحوه پوشش خبری یکی از مهم ترین رسانه های فعال در عرصه فضای مجازی فارسی زبان، یعنی صفحه اینستاگرام بی بی سی فارسی را مورد بررسی قرار دهیم. بدین منظور 1200 عکس و تیتر خبری که طی مدت بیست روز در این رسانه منتشر شده شده است را تحلیل نشانه شناختی کرده ایم. نتایج به دست آمده نشان می دهد بیش از 74درصد از کل اخباری که بی بی سی فارسی در این مدت درباره ایران منتشر کرده است، حاوی عناصری قطبی کننده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رسانه های خبری، قطبی شدگی، بی بی سی فارسی
  • محسن صبوریان* صفحات 77-101
    وبر در مواضع مختلف تلاش کرده تا از مفهوم عینیت برای علوم اجتماعی و جامعه شناسی دفاع کند. این تلاش از سویی برای گریز از نسبی گرایی اخلاقی و از سویی برای دور شدن از نسبی گرایی معرفتی است. او با ابزار عینیت از نسبی گرایی معرفتی فاصله گرفته و با تاکید بر مفهوم چالشی شخصیت دانشمند از نسبی گرایی اخلاقی. در این مقاله تلاش کردیم تا نگاهی تکوینی به تحول مسیله عینیت در اندیشه وبر داشته باشیم. برای این منظور تاثیرپذیری وبر از دو مفهوم مکتب نوکانتی های جنوب غربی آلمان، را پی جویی کرده ایم. وبر در ارایه نوع ایده آل وام دار ویندلباند بود و ربط ارزشی را هم از ریکرت اخذ کرد. ربط ارزشی در خدمت نوع ایده آل قرار گرفت و نهایتا کل جامعه شناسی وبر بر آن ابتناء یافت. نوع ایده آل هرچند مفهومی تا حدممکن خالی از محتوا و عام است، اما رویکرد به آن مبتنی بر ارزش هایی است که دانشمند واجد آن است. علم اجتماعی هنگامی ممکن است که یا این ارزش ها در نفس الامر جهانی و عام باشند و یا به طریقی غیرمعرفتی و با فرایندی مشابه جهانی شدن، جهانی و عام بشوند. هرچند از برخی فقرات وبر رویکرد دوم هم استشمام می شود، اما توجه به وجوه ریکرتی اندیشه ی وبر، احتمال اول را تقویت می کند. این مقاله پژوهشی است پیرامون امکانات نوع ایده آل برای عینیت در علوم اجتماعی از منظر وبر.
    کلیدواژگان: ماکس وبر، نوع ایده آل، امکان عینی، ریکرت، ویندلباند، نوکانتی ها، مکتب جنوب غربی
  • علی دادگر* صفحات 103-136
    بافت جامعه و ترکیب نمایندگان سیاسی در ایران از مقطع انقلاب اسلامی سال 1357 تاکنون، تغییرات شگرفی داشته است. تحقیقات پیشین، توجه کمتری به تناظر و تناسب بین ترکیب اقتصادی-اجتماعی و جمعیت شناختی جامعه ایران و بالاخص ترکیب نمایندگان سیاسی منتخب در مجالس شورای اسلامی، به عنوان نهادی که بیشترین ظرفیت برای برقراری چرخش نخبگان سیاسی پس از انقلاب اسلامی را فراهم آورده است، داشته اند. با بهره گیری از داده های خام سرشماری عمومی نفوس و مسکن و همچنین مجموعه داده های معرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، این پژوهش به سنجش اندازه تناسب در نمایندگی توصیفی نمایندگان ده دوره مجلس در فاصله سال های 1359 تا 1399 می پردازد. به منظور سنجش تناسب در نمایندگی طبقات اجتماعی در ایران بعد از انقلاب، برای نخستین بار، یک مدل تلفیقی تبدیل مقولات شغلی به پایگاه طبقاتی بر اساس طرحواره اریکسون-گولدثورپ-پورتوکاررو پیشنهاد شده است. در توضیح مکانیزم تناظر بین جامعه و نخبگان سیاسی در ایران بعد از انقلاب، به نظریات ناظر بر مناسبات دولت و جامعه، و همچنین نظریه بازتولید فرهنگی مراجعه شده است. نتایج مستخرجه نشان از بیش-نمایندگی طبقه بالا در مجالس ایران بعد از انقلاب دارد که موید حمایت ضمنی از رویکرد لیبرال-تکثر گرایانه نسبت به رابطه دولت و جامعه است. این پژوهش همچنین شواهدی مبتنی بر کم-نمایندگی طبقه پایین (کارگر)، و همچنین شواهدی از طبقه-محور بودن دسترسی به آموزش یافته است که گواه قدرت توضیحی رویکرد های قایل به اصالت مناسبات طبقاتی در ساختار دولت است. شاخص عدم تشابه همچنین آشکار می سازد که در حالیکه طبقه متوسط و اقلیت های قومی و مذهبی (به رسمیت شناخته شده) بطور برازنده در مجالس ده گانه نمایندگی شده اند، با اینحال، زنان، گروه های شغلی پایین و گروه های سنی جوان دچار کم-نمایندگی هستند. در نهایت بحث می شود که به منظور تحقق حداکثری عدالت سیاسی و برقراری چرخش مردمسالارانه نخبگان سیاسی، اهتمام به ارتقاء نمایندگی توصیفی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نمایندگی توصیفی، نمایندگی متناسب، نخبگان سیاسی، مجلس، تحلیل طبقاتی
  • عبدالله بیچرانلو*، المیرا نوری صفحات 137-161
    در این مطالعه به تغییر در نام گزینی دختران متولد استان تهران در طول نیمه دوم دهه 1390، به مثابه بخشی از تغییرات فرهنگی در جامعه ایران پرداخته شده است. تغییر در عرصه ی نام گزینی در دوره های مختلف نسلی، نشانی از تغییرات فرهنگی بین نسل های مختلف جامعه است. تحلیل ثانویه، روش این پژوهش برای مطالعه و تحلیل آمار های ارایه شده توسط مرکز آمار ایران، سازمان ثبت احوال استان تهران و داده های پیمایش ملی مصرف کالاهای فرهنگی است. مولفه های مورد مطالعه در این پژوهش شامل سن و تحصیلات مادران و میزان استفاده از رسانه ها بوده است. جامعه ی تحقیق، دختران متولد سال های 1395تا 1399 و مادران آن ها هستند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سن، تحصیلات و استفاده از رسانه ها به ویژه اینترنت توسط مادران، با گرایش های فرهنگی آن ها در انتخاب نام برای فرزندانشان همبستگی وجود دارد. در واقع نام های انتخابی توسط مادران جوان و تحصیل کرده از نام های انتخاب شده توسط نسل های پیشین متفاوت است.
    کلیدواژگان: فرهنگ نام گزینی، تغییر فرهنگی، گرایش فرهنگی، تحلیل ثانویه، استان تهران
  • محمدجواد اسماعیلی* صفحات 163-194
    ماهیت فاکت در علوم اجتماعی و نسبت آن با ارزش ها، یکی از مهمترین مناقشات کلاسیک و امروزین معرفت شناسی و روش شناسی علوم اجتماعی را تشکیل می دهد. مقاله حاضر به این پرسش می پردازد که «آیا فاکت اجتماعی ارزش بار است؟ اگر آری، عینیت فاکت اجتماعی ارزش بار چگونه ممکن است؟». در پاسخ به این مسیله، سه رهیافت اثباتی، ضداثباتی و پسااثباتی سه تز رقیب را مورد بحث و بررسی قرار داده اند. پژوهش حاضر از طریق تحلیل محتوا آراء پسااثباتی ماکس وبر که بر معرفت شناسی کانت و نیوکانتی های مکتب بادن استوار است، استدلال می کند که در علوم اجتماعی اولا؛ مداخله ارزش ها در گردآوری، ثبت و برساخت فاکت اجتماعی امری ممکن، مشروع و حتی ضروری است و از این رو، فاکت اجتماعی ارزش بار است. ثانیا؛ ارزش باری فاکت اجتماعی نه تنها مخل عینیت نیست بلکه شرط سوبژکتیو عینیت است. در رهیافت وبری، ارزش های کنشگران اجتماعی نقش «مقوم» و ارزش های پژوهشگران اجتماعی نقش «تنظیم کننده» در برساخت فاکت اجتماعی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: فاکت اجتماعی ارزش بار، ربط ارزشی، حکم ارزشی، فاکت تاریخی اولیه و ثانویه، عینیت
  • رضا صفری شالی* صفحات 195-226
    مسکن امروزه یکی از دغدغه های مهم بخش عمده ای از خانوارهای ایرانی و به عنوان یک مساله اجتماعی قلمداد می گردد، مقاله حاضر به بررسی گفتمان عدالت در حوزه مسکن در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با استفاده از تحلیل گفتمان «لاکلاو و موفه» می پردازد، این شیوه تحلیل با رویکرد کیفی در راستای پاسخگویی به این سوال است که اساسا دولت های بعد از انقلاب چه رویکردی به مقوله «مسکن» داشته اند؟ بر این اساس، یافته های حاصل از تحلیل گفتمان بر روی متون شش برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران که مبین رویکرد «دولت های سازندگی، اصلاحات، اصول گرای عدالت محور و اعتدال» به مقوله «مسکن» است، حاکی از آن است که دال شناور «عدالت اجتماعی»، ذیل گفتمان کلان انقلاب اسلامی، در قالب نشانه مرکزی «عدالت در برخورداری از مسکن» مسدود و در مفصل بندی این گفتمان، حول نشانه مرکزی مذکور، نظام معنایی ای متشکل از دال های اصلی «انبوه سازی مسکن»، «طرح مقاوم سازی و بهینه سازی مسکن»، «مسکن مهر» و «مسکن اجتماعی-حمایتی» شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: عدالت، مسکن، گفتمان، دولت سازندگی، دولت اصلاحات، دولت عدالت محور، دولت اعتدال
  • زینب شفیعی* صفحات 227-268
    منفعت مفهومی غنی است که می تواند در حوزه ها و پارادایم های گوناگون به کار رود. اما اقتصاددانان با تقلیل گرایی تنگ نظرانه ای همواره به نوع خاصی از منفعت، یعنی منفعت اقتصادی، اشاره دارند. در حالی که جامعه شناسان بر روی انواع مختلف منافع تاکید می کنند. این مقاله قصد دارد فراتر از رویکرد جریان اصلی علم اقتصاد، به کمک رویکرد جامعه شناسی اقتصادی جدید، ویژگی های منفعت زنانه را در حوزه صنایع دستی مدرن در عصر دیجیتال کشف کند. این پژوهش کیفی_اکتشافی به این پرسش اساسی پاسخ خواهد داد که آیا زنان در کنش کارآفرینانه خود در حوزه صنایع دستی مدرن به دنبال کسب یک نوع منفعت (عمدتا اقتصادی) هستند یا انواع منافع؟ و از خلال پاسخ به این پرسش به ابعاد گوناگون منفعت طلبی زنانه نیز پرداخته خواهد شد. بنابراین مطالعه حاضر نشان می دهد که زنان سازنده در این حوزه، نه به دلیل محرومیت و استیصال اقتصادی، بلکه برای کسب انواع منفعت (شامل منفعت استقلال طلبی، منفعت عاطفی، منفعت خودشکوفایی و منفعت شبکه ای)دست به کارآفرینی زده اند. همچنین آنها انواع منافع را از طریق ایجاد ارتباطات شبکه ای در بستر شبکه های مجازی تقویت کرده و از این طریق، پیامدهای حاصل از گفتمان زنانه را در بین اجتماع سازندگان صنایع دستی گسترش می دهند. بر این مبنا کارآفرینی برای زنان یک نیاز برآمده از استیصال و اضطرار نیست بلکه یک انتخاب آگاهانه برای استقلال و تاییدی بر سوژه گی زنان در جامعه معاصر است. کارآفرینی فرصت تلاقی وفاداری به حوزه خصوصی از یک سو و مشارکت در حوزه عمومی از سوی دیگر را فراهم می سازد و همزمان منفعت فردی و جمعی را برای زنان به ارمغان آورده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی اقتصادی، منفعت، کارآفرینی زنان، کنش اقتصادی، منفعت زنانه
  • علی شکوری* صفحات 269-294
    توسعه روستایی، خواه در مقام سیاستگذاری خواه در مقام اجرا، یکی از دغدغه های توسعه ای کشورهای درحال توسعه بوده است. به لحاظ رویکردی نیز پیوسته این موضوع مطرح بوده که آیا توسعه روستایی باید از رویکرد دیوان سالارانه (از بالا) تبعیت کند یا از رویکرد عوام گرایانه/مشارکتی (از پایین). اینکه کدام رویکرد متقن و معتبر است، همواره محل مناقشه فکری-ایدیولوژیکی بوده است. یکی از مهمترین تجارب در این خصوص شکل گیری و تحول جهاد سازندگی است که فلسفه وجودی اش بر تجربیات نه چندان موفق با رویکردهای از بالا به پایین استوار بوده است. از این رو این مقاله به مطالعه تجربه توسعه روستایی با توجه فراز و فرود جهاد سازندگی می پردازد و با تشریح سیر تکوینی و بر اساس مطالعات، اسناد و گزارش های دردسترس، نتیجه می گیرد که به تدریج رویکرد پایین به بالا جای خود را به رویکرد بالا به پایین داده که در تقابل با فلسفه وجودی آن بوده است. همچنین، با الهام از نظریه دیوان سالاری شدن میشلز، استدلال می کند که به تدریج هدف توسعه ای آن تحت الشعاع کارکردهای غیرتوسعه ای مانند حفظ سازمان و مناسبات حاکم قرار گرفته است. به علاوه، با الهام از نظریه پیامدزایی فرگوسن در خصوص اقدامات یا طرح های توسعه ای، استدلال می کند که اقدامات گسترده جهاد در اجرای پروژه های روستایی خصوصا زیرساختی زمینه تحول روستاها را در زمینه های مختلف به خصوص کاهش شکاف شهر و روستا و ادغام اجتماعات روستایی در جامعه کلان فراهم کرده است و از این رو، تاثیر فعالیت ها کیفی بوده و در درازمدت خود را بیشتر نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: رویکرد رادیکال، رویکرد اصلاح گرایانه، دیوان سالاری، جهاد سازندگی
  • مینا جهانگیری*، فاضل اسدی امجد، علیرضا امیدبخش صفحات 295-321
    ادوارد آلبی (1928-2016)، نمایشنامه نویس مدرن صاحب سبک آمریکایی از جمله نویسندگانی است که تلاش کرده روابط اجتماعی افراد را در نمایشنامه هایش بازنمایی کند. انعکاس این روابط نه تنها در کلام، بلکه در سکوت و برخوردهای فیزیکی شخصیت ها دیده می شود که یادآور توجه به جنبه های پیدا و پنهان رفتار در نظریه کنش متقابل نمادین است. هدف این پژوهش بکارگیری نظریه ی کنش متقابل نمادین با تکیه بر آراء جورج هربرت مید (1931-1863) در تحلیل متن نمایشنامه ی توازن ظریف اثر ادوارد آلبی است. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد جهت دار استفاده گردید. یافته های پژوهش روند تغییر در باورهای افراد امریکایی را بعد از نیمه قرن بیستم از طریق تقابل دو گروه شخصیت نشان می دهد. در یک سو، والدینی که تابع آموزه ها، ارزش ها و استانداردهای بورژوایی جامعه سنتی آمریکا هستند و در سوی مقابل دیگران مهم آنها صف آرایی کرده اند. گروه دوم، با وجود گذار از ارزش های سنتی جامعه نتوانسته اند به طور مستقل به حیات اجتماعی خود ادامه دهند و در نتیجه وابسته به گروه نخست هستند. این وابستگی طفیلی وارکه زمینه ساز تعارضات و تنش های شخصیت ها می شود؛ با برهم زدن توازن و تعادل ظریف خانواده منجر به ارزیابی و بازاندیشی روی دو قطبی حقوق فردی/مسولیت اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: نمایشنامه، ادوارد آلبی، توازن ظریف، جورج هربرت مید، کنش متقابل نمادین
  • حمیده ژیان باقری*، احمد خوجه یف صفحات 323-343
    مسکن از جمله حوزه هایی می باشد که امروزه بخشی مهم از سیاستگذاری های اجتماعی دولت ها را به خود اختصاص داده است. در کشور ایران، پس از انقلاب اسلامی، خط مشی های کلی و سیاست های تامین مسکن در برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پیش بینی شده است و در قالب قانون برنامه توسعه، مصوب و از سوی دولت های مربوطه در دستور کار قرار گرفته و در جهت اجرایی گردیدن آنها، تلاش هایی صورت گرفته است. بر مبنای اهمیت و ضرورتی که سیاستگذاری در حوزه مسکن در جوامع امروزی دارد، نوشتار حاضر با طرح این سوال اساسی که چه نقش و جایگاهی را می توان برای نهاد دولت در سیاست های اجتماعی تدوین شده در حوزه مسکن در ایران پس از انقلاب در نظر گرفت؟ با کاربست روش تحلیل محتوای کیفی، درصدد بررسی سیاستگذاری های صورت گرفته از سوی دولت ها در حوزه مسکن در قالب قوانین برنامه های توسعه پس از انقلاب در ایران، است. جامعه آماری پژوهش، متون قوانین برنامه های چهارم و پنجم توسعه در کشور می باشد و ابزارگردآوری اطلاعات، استفاده از سیستم رمزگذاری و مقوله بندی یا فهرست وارسی است.
    کلیدواژگان: دولت، مسکن، سیاست اجتماعی، برنامه های توسعه
  • حمید عبداللهیان*، شیرین کریمی صفحات 345-367

    این مقاله دو گروه سیاستمداران جوان و مسن را از دو منظر مطالعه کرده است؛ اول سازوکارهای ورود به میدان سیاسی و خروج از آن و دوم تفاوت ها و شباهت های استراتژی هایی که سیاستمداران جوان و سیاستمداران پیر در میدان سیاسی ایران به کار می برند. داده های این مقاله پژوهشی، با روش اسنادی-کتابخانه ای از میان متون تاریخی، خاطرات سیاستمداران و یادداشت های افراد فعال در میدان سیاسی در بازه زمانی پس از انقلاب مشروطه تا دهه چهل شمسی به دست آمده است. برای رسیدن به تحلیل و تفسیر نیز، از دیدگاه پی یر بوردیو درباره میدان سیاسی و عناصر این میدان استفاده شده است. برخی نتایج مطالعه اسناد و تحلیل ها نشان می دهند که برای ورود به میدان سیاسی اولویت با سرمایه نمادین، سرمایه سیاسی، منزلت و جایگاه خانوادگی فرد و پس از آن محق دانستن خود برای ورود به میدان و سخن گفتن و دانستن زبان سیاسی است. همینطور می توان به استراتژیهای کاربردی توسط سیاستمداران پیر و جوان در میدان سیاسی و نیز به جایگاه فرد در میدان و میزان سرمایه سیاسی و نمادین فرد به عنوان عوامل ورود به میدان سیاست توجه کرد؛ در این میان‏ سن و سال اهمیت کمی دارد و تفاوت سیاستمداری در دوره پیری با سیاستمداری در دوره جوانی این است که سیاستمداران پیر سرمایه سیاسی و سرمایه نمادین از نوع فردی بیشتری نسبت به سیاستمداران جوان دارند. سیاستمداران جوان فقط در صورتی صاحب سرمایه سیاسی بیشتری نسبت به پیرترهای میدان سیاسی می شوند که سرمایه سیاسی به شکل جمعی از جانب یک حزب، به آنها منتقل شده باشد.

    کلیدواژگان: جوانی، میدان سیاسی، سرمایه سیاسی، سرمایه نمادین، مشارکت سیاسی، تقسیم کار سیاسی
  • اسماعیل قربانی*، مهدی کرمانی، حسین بهروان، حسین اکبری صفحات 369-389

    این پژوهش به واکاوی پدیده روسپیگری از منظری ساختاری و مبتنی بر دیدگاه های عاملان اجتماعی ذی ربط می پردازد. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه عمیق و مشاهده و جهت تحلیل داده ها از روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. بر اساس تحلیل نظام مند مشاهدات و مصاحبه های عمیق صورت گرفته، روسپیگری به مجموعه عوامل و شرایطی در سطوح میانه و کلان پیوند خورده است. «ناکامی در دستیابی به توسعه فراگیر اقتصادی» اولین عامل سطح کلان است که در «کاهش پیوسته سطوح و تنوع درآمدی خانوارها» و «ازمیان رفتن فرصت های شغلی موجود و عدم جایگزینی آنها» نمود پیدا می کند. عامل دوم «تاخیر و عدم توازن در توسعه فرهنگی و اجتماعی» است که «فروپاشی تدریجی سامان حیات محله ای»، «تزلزل در نهاد خانواده» و «افول فرهنگ اخلاق عمومی» نمونه هایی از آثار و برونداد آن است. عامل سوم «ناپایداری انسانی و محیطی برنامه ها و اقدامات توسعه ای» است که باعث «کیفیت زدایی از زیست بوم ها» و «مهاجرت های روستا شهری شده» است. و عامل چهارم «نقصان در کارآمدی سیستم های اجرایی کلان» است که منتهی به «رواج رویه های بروکراتیک بی ثمر»، «موازی کاری سازمانی»و «هدر رفت دایم منابع در بروکراسی متورم شده» گردیده است. درگیر کردن افراد آسیب پذیر در چرخه ای از فقر، بی پناهی و انواع بهره کشی ها از پیامدهای مهم این شرایط است. نهایتا بر مبنای نتایج حاصل و به منظور توانمندسازی زنان روسپی ضمن پذیرش راهبردهای «فردنگر» و «خانواده محور» بر راهبرد «اجتماع محور» به عنوان مهم ترین و اصلی ترین راهبرد جهت توانمندسازی این زنان تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: روسپیگری، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، برنامه های توسعه، سیستم اجرایی، توانمندسازی
  • معصومه باقری*، سارا کیانی، عزیز حزباوی صفحات 391-428

    بشر همواره در پی ابداع روش هایی برای زیبا سازی و خوب جلوه دادن بدن خود است و با ایجاد تغییر در بدن خود به دنبال ارضای نیاز فطری و روحی و اجتماعی به زیبایی است که در عصر کنونی در حکم یکی از مصادیق دخل و تصرف در بدن جهت زیباسازی بدان توجه می شود. انسان ها با دست کاری ویژگی های ظاهری و مریی بدن و فاصله گیری از مفهوم بدن طبیعی، مبادرت به ساخت بدن اجتماعی می نمایند. تحقیق حاضر در پی مطالعه جامعه شناختی عوامل موثر بر گرایش به جراحی زیبایی در بین زنان شهر اهواز صورت گرفته است. چهارچوب نظری تحقیق از نظریات گافمن، ترنر، گیدنز، فدرستون، بودریار، داگلاس، وبلن و بوردیو و رویکرد فمینیست استفاده شده است. پژوهش حاضر با روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه که جامعه آماری شامل زنان 18 تا 60 سال ساکن شهر اهواز می باشد و از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شده است. حجم نمونه پس از محاسبه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر می باشد. داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای پردازش اطلاعات، از نرم افزار آماری SPSS و لیزرل و جهت تبیین متغیر وابسته با متغیرهای مستقل از آزمون های پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده کردیم. نتایج تحقیق نشان داد که متغیرهای تصور از بدن %87، پذیرش اجتماعی بدن %70، میزان دینداری %71، فشارهای اجتماعی %81، اعتماد به نفس %89، مصرف رسانه ای - فرهنگی %65 و پایگاه اجتماعی - اقتصادی %73 و سن رابطه ی معناداری با جراحی زیبایی دارند ولی بین تاهل، تحصیلات و درآمد تفاوت معناداری مشاهده گردید. همچنین نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش و مدل ساختاری نشان داد که، متغیرهای مستقل پژوهش (60%) درصد از واریانس متغیر وابسته (جراحی زیبایی) را تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، فشارهای اجتماعی، تصور از بدن، مصرف رسانه ای - فرهنگی، دینداری
  • مجید موحد مجد*، محمود علی گو، محمدتقی ایمان، منصور طبیعی صفحات 429-457

    مقوله هویت در بسیاری از کشورها از جمله ایران، مقوله واحدی نیست و متاثر از منابع هویتی گوناگون است که گاهی تضاد و کشاکش آن ها با یکدیگر موجب نگرانی هایی شده است؛ از این روی، به تناسب پدیده هایی که انسان از طریق آن ها خود را می شناسد و به دیگران می شناساند، می توان هویت داشت. از هویت می توان به عنوان پسوند پدیده هایی چون فرهنگ، قومیت، ملیت، دین، محل سکونت، ایل، طایفه و نظایر آن استفاده کرد. این پژوهش به منظور بررسی نسبت هویت قومی با ابعاد هویتی در میان دانش آموزان شهر زاهدان انجام شده است. نمونه پژوهش را تعداد 400 نفر از دانش آموزان دختر و پسر شاغل به تحصیل در شهر زاهدان تشکیل می دهند که داده های آن از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که بین هویت قومی و ابعاد آن یعنی هویت ملی و هویت دینی و هویت جهانی رابطه معناداری وجود دارد البته این رابطه مثبت و مستقیم است و همچنین هویت دینی بیشترین رابطه را دارد و پس از آن هویت ملی کمترین رابطه را نیزبا هویت جهانی دارد. پسران در این مطالعه از سطح بالاتری نسبت به دختران در دارا بودن هویت های مذکور قرار دارند. از نکات اصلی در بررسی هویت در منطقه سیستان و بلوچستان توجه به مسیله حاشیه بودن است حاشیه بودن چنان بر هویت مردمان آن منطقه تاثیرگذار است که تصور از این هویت بدون توجه به لایه های متعدد حاشیه بودن ممکن نخواهد بود با توجه به یافته های پژوهش هویت دینی از سایر عوامل در تبیین هویت قومی تاثیرگذارتر است و در اصل مهم ترین عامل تبیین کننده هویت قومی است و دو عامل قومیت و مذهب به عنوان تفاوت های جدی قوم بلوچ و منطقه سیستان و بلوچستان از مابقی کشور می باشد همانطور که چارچوب نظری پژوهش تبیین می کند هویت دانش آموزان منطقه سیستان و بلوچستان تحت تاثیر ساخت های اجتماعی، فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: هویت قومی، هویت دینی، هویت ملی، هویت جهانی، دانش آموزان، جنسیت
  • مینا هلالی ستوده، سید علی هاشمیانفر*، فاطمه جواهری صفحات 459-483

    طرح تحول نظام سلامت به عنوان مهم ترین دستاورد دولت روحانی تا واپسین روزهای ریاست جمهوری او خوانده می شد. این طرح با توجه به شرایط بین المللی و داخلی کشور در عرصه بهداشت و درمان به عنوان اصلی ترین برنامه دولت یازدهم در عرصه سیاست داخلی بلافاصله پس از آغاز به کار دولت کلید خورد و توانست عرصه ای مستعد برای هویت سازی دولت فراهم آورد. این مقاله با اتخاذ چارچوب مفهومی سلامت و سیاست سعی در ترسیم این رابطه در سطح نظری دارد. روش تحلیل گفتمان تاریخی برای تحلیل مناسبات سیاسی در اجرای طرح تحول نظام سلامت به کار گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد، دولت یازدهم از طریق چارچوب استراتژیک وضع نامطلوب موجود، پیشرفت و توسعه توانست حمایت های گفتمانی لازم برای تصویب و اجرای طرح تحول نظام سلامت را فراهم آورد و تصور موفقیت آمیزی از اجرای طرح ایجاد کند. اما در ادامه از آن به عنوان ابزاری جهت مشروعیت بخشیدن به اقدامات دولت در عرصه سیاست خارجی، انتقاد به ساختار سیاسی و فرهنگی موجود در جامعه، حذف رقبا و منتقدان و بنا نهادن خودی مثبت و برساخت دیگری منفی در عرصه سیاسی استفاده کرد. اقدامی که به تدریج باعث واگرایی گفتمانی و از دست رفتن حمایت های لازم برای اجرای طرح تحول سلامت شد و در عرصه بهداشتی و درمانی انسداد های جدی را پیش آورد.

    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، تحلیل گفتمان، دولت، ایران، سیاستگذاری سلامت
|
  • Mohammad Mollaabbasi *, Saber Jafari Kafiabadi Pages 41-76
    In recent years, social networks have become the main place for the exchange of news and information and have marginalized traditional news media. Traditional media have tried to withstand these developments by changing their news policies and maintain their authority and importance. In this direction, some controversial characteristics of the social networks space, and the issue of polarization at the top of them, are more visible in the field of news media than in the past. In this research, an attempt has been made to investigate the news coverage of one of the most important media active in the Persian-language virtual space, that is, BBC Farsi's Instagram page, with a preliminary theoretical preparation to measure the issue of polarization in the field of news media. For this purpose, we have semiotically analyzed 1200 photos and news headlines that have been published in this media for twenty days. The obtained results show that more than 74% of all the news that BBC Persian has published about Iran during this period contain polarizing elements.
    Keywords: the principle of dispersion, the principle of cohesion, the principle of extremes, the principle of integration, polarization, BBC Farsi
  • Mohsen Saboorian * Pages 77-101
    Weber, in different places, tried to defend the objectivity of social sciences and sociology. This endeavor was in part to distance from moral relativity and also to stay away from epistemological relativism. He detached from epistemological relativism by the means of objectivity and distanced from moral relativity by the concept of scientific characteristic. In this paper we took a thorough and developmental look at the concept of objectivity in the idea of Weber. To this end we traced the effect of German southwest Neokantian school on Weber. Weber's idea of the ideal types was in debt to Windelband. He took the concept of value-relation from Rickert. Value-relation was in service for ideal types, which then made up the whole Weberian sociology. Although the ideal type is a concept free from any concrete and empirical content, to approach it, one will take his values into consideration. Social science is possible when these values are general and universal in the true sense. Or, it would be possible if those values become global, by non-discursive means (e.g. civilizational domination). Although some phrases from Weber direct us to the second hypothesis, taking Rickert's ideas into consideration strengthens the first one. This paper is an enquiry into the thought of Weber for the features and possibilities of ideal types for the social sciences.
    Keywords: Max Weber, ideal type, Objective Possibility, Ricker, Windelband, Neo-Kantians, Southwest school
  • Ali Dadgar * Pages 103-136
    The structure of the society and the composition of political elites have changed significantly in Iran since the 1979 Revolution. Previous research has been less attentive to the relationship between the sociodemographic composition of the society and that of the elected members of the Iranian parliament. The current study utilizes the dataset on the occupational distribution of the general population and that of members of parliament (MPs) in ten parliamentarian cycles from 1980 to 2020. Using state-society relation approaches as well as the cultural reproduction theory, the mechanism of exchange between elites and society in post-revolution Iran are explained. This study observes strong representation of professional and managerial class, which lends partial support to liberal-pluralist theory of state-society relations. Evidence also supports a class-based approach in that the lower class is underrepresented in the parliament, and that education itself is class-based. Dissimilarity index reveals that while ethnic and recognized religious minorities are equally represented, women, Iranian lower occupational groups, and younger age groups are not fairly represented in parliament, which in turn, postulates that the revolutionary ideal of fair representation of various segments of the society, particularly socially disadvantaged groups, has not been fully realized yet in a parliamentary level.
    Keywords: descriptive representation, political elites, Class analysis, political representation, Iran
  • Abdollah Bicharanlou *, Elmira Nuri Pages 137-161
    Cultural Changes and Naming Girls in Tehran Province in 2010sIn this paper, the girls naming born in Tehran Province at the late of 2010s as a part of cultural changes in Iranian Society has been studied. The girls naming in different generation eras signifies the cultural changes among different generations. Secondary analysis has been applied to study and analyze statistic data presented by Iranian Statistic Centre, Tehran Province organization for civil registration, and data of National Survey of Cultural Goods Consumption. The studied component in this paper includes age, Mother education and rate of media consumption. Research Population includes the girls born on 2016 to 2021 and their mothers. The findings show that the age, education and media consumption of mothers are correlated to their inclination to name their children. The girls` names chosen by young and high educated mothers to name their children are different to the names chosen by previous generations.
    Keywords: cultural changes, naming, girls, Tehran Province, Secondary Analysis
  • Mohammadjavad Esmaeily * Pages 163-194
    The nature of fact in the social sciences and their relation to values has been one of the most important classical and modern controversies of the methodology of the social sciences. The present article addresses the question, "Is social fact value-laden? "If so, how is the objectivity of a valuable social fact possible?". In response to this question, the three approaches of positivity, anti-positivity and post-positivity of three competing theses are discussed.The present study argues through the content analysis of Max Weber's post-positive views, which are based on Kant's epistemology and the neo-Kantian school of Baden, that in the social sciences, first; The intervention of values in the collection, recording and construction of social fact is possible, legitimate and even necessary, and therefore, social fact is value-laden.Secondly; The value of social fact is not only detrimental to objectivity but also to the subjective condition of objectivity. In Weber's approach, the values of social actors play a " constitutive " role and the values of social researchers play a "regulating" role in constructing social fact.
    Keywords: Value-laden Social Fact, objectivity, value relevance, value judgment, Historical Interest, Primary, Secondary Historical fact
  • Reza Safari Shali * Pages 195-226
    Housing is one of the major concerns of most Iranian households today and is considered to be a social problem. Present paper aims to study the discourse of justice in economic, social and cultural development programs using Laclau and Mouffe's discourse analysis. This qualitative method of analysis aims to respond the following question: basically what approaches have been taken in post-revolutionary governments towards the issue of "housing"? Accordingly, the findings of the discourse analysis on the texts of the six economic, social and cultural development programs of the Islamic Republic of Iran, which show the approach of construction (Sazandegi), reformist (Eslahat), justice-oriented fundamentalists and moderation (etedal) towards "housing", indicate that the floating signifier of "Social justice", under the general discourse of the Islamic Revolution, is blocked in the form of the central sign of "justice in housing" and in the articulation of this discourse, around the mentioned central sign, a semantic system consisting of the main signs of "mass housing", "retrofitting and optimization plan", "Mehr Housing" and "Social-Supportive Housing" have been formed.
    Keywords: Justice, Housing, discourse, constructive government, reform government, Justice-oriented Government, government of moderation
  • Zeinab Shafiei * Pages 227-268
    Interest is a rich concept that can be applied to a variety of areas and paradigms. But economists with narrow-minded reductionism always refer to a certain kind of interest (ie, utility). Sociologists, on the other hand, emphasize different types of interests. In this article, I intend to explore the characteristics of women's interests in the field of modern handicrafts in the digital age, beyond the mainstream approach of economics, with the help of the new economic sociology approach. In this qualitative-exploratory research, I will answer the fundamental question of whether women in their entrepreneurial action in the field of modern handicrafts seek to gain a kind of interest  (mainly economic) or a variety of interests? And by answering this question, I will also address the various dimensions of female interests.Thus, the present study shows that productive women in this field have started entrepreneurship not for economic deprivation and desperation, but for various interests  (including independence, emotional interest, self-fulfillment interest and network interest).They also reinforce a variety of interests through networking in the context of virtual networks, thereby spreading the implications of women's discourse among the craft community. Accordingly, entrepreneurship for women is not a need arising from despair and urgency, but a conscious choice for independence and affirmation of the subjectivity of women in contemporary society.Entrepreneurship provides an opportunity for intersection of loyalty to the private sphere on the one hand and participation in the public sphere on the other, while at the same time bringing individual and collective interests to women.
    Keywords: Economic Sociology, Interest, women's entrepreneurship, Economic Action, female's Interests
  • Ali Shakoori * Pages 269-294
    Rural development, both in terms of approach and policy implementation, has been one of the development concerns of developing countries. In terms of approach, the question has always been whether rural development should follow the techno-bureaucratic approach (from above) or the participatory approach (from below). Which approaches have been sound and valid has always been overshadowed by intellectual-ideological debates. Because the revolution paved the way for the following of alternative approaches to development beyond conventional pre-revolutionary approaches, which relied on less successful experiences with top-down approaches, and this was better reflected in the establishment and evolution of Jihad-e Sazandeghi. Therefore, this article studies the experience of rural development with regard to the ups and downs of the Jihad. Having Explained the Jihad's formation, the article concludes that, first; the top-down approach has gradually given way to the down-top approach, which has been at odds with its existential philosophy. Second, inspired by Michels's theory of bureaucratization, it argues that the Jihad's development goal has gradually been overshadowed by non-developmental functions such as maintaining organization and governing relations. Third, inspired by Ferguson's theory of being consequential of any action or development plan, it argues that the extensive measures of the Jihad in implementing rural projects, especially infrastructure, have had various impacts such as reducing urban and rural gaps and integrating rural communities in society. Therefor these developmental initiatives have provided more macro and qualitative effects that should be regarded as long lasting.
    Keywords: revolutionary organizations, Jihad, Rural Development, Revolution
  • Mina Jahangiri *, Fazel Asadi Amjad, Alireza Omidbakhsh Pages 295-321
    Edward Albee (1928-2016), an outstanding American playwright, is one of the authors who tried to represent the social relations of individuals in his plays. The reflection of these relationships can be viewed not only in the characters' words, and in their silence, as well as their physical encounters. This characteristic reminds us of the attention to the visible and hidden aspects of behavior in the theory of symbolic interaction. The purpose of this study is to apply symbolic interactionism focusing on the viewpoints of George Herbert Mead (1931-1863) in Edward Albee's A Delicate Balance. In this study, the method of directional qualitative content analysis has been used. Findings show the changes occurred in the beliefs of Americans after the middle of the twentieth century through the confrontation of two groups of characters. On the one hand, parents who are subject to the bourgeois patterns, values, and standards of traditional American society, and on the other hand, their significant others have lined up against them. The second group, despite transmitting from the traditional values of society, have not been able to continue their social life independently and are therefore dependent on the first group. This parasitic dependence that gives rise to conflicts and tensions of the characters; upset the delicate balance of the family. It Eventually leads to the evaluation and rethinking of the dichotomy of social responsibility vs. individual rights.
    Keywords: drama, Edward Albee, A Delicate Balance, George Herbert Mead, Symbolic Interactionism
  • Hamideh Zhianbagheri *, Ahmad Khojeyof Pages 323-343
    Housing is one of the areas that has become one of the most important areas in social policy making. In Iran, after the Islamic Revolution, general policies and policies on housing provision in economic, social and cultural development programs have been envisaged and have been approved and implemented by the relevant governments in the form of development plan legislation. There have been attempts to turn them around.The present article, using qualitative content analysis, seeks to examine the policies of governments in the field of housing in the context of post-revolutionary development plans in Iran.The statistical population of the research is the texts of the laws of fourth and fifth development plans in the country and the data gathering tool is the use of an encryption and categorization system or a checklist.The findings indicate that in the fourth development plan, housing policy was developed in line with the policy of organizing worn-out tissues and providing low-income housing (Mehr Housing). In the context of the Fifth Development Plan, government officials have focused on Islamic-Iranian urban development patterns, "Mehr housing".
    Keywords: government, Society, Housing, social policy, Development plans
  • Hamid Abdollahyan *, Shirin Karimi Pages 345-367

    This paper is an attempt to study two groups of young and old politicians from two perspectives. First, it will examine the mechanisms of entering and exiting the field of politics. Second, the paper will look into similarities and differences of strategies that young and old politicians used in order to perform their political actions. The necessary research data and materials have been gathered through documentary studies, as well as the memoirs and notes remained from active politicians in the field of politics. The timeline of the research extends from the 1900s to the 1960s. Using Bourdieu's approach, some of the research findings indicate that young politicians had to have priorities such as possessing symbolic capital, political capital. Besides, their origins should have gone back to a family with high social status and political credentials. Such qualities had to be followed by the young politicians and consider themselves as being deserved to enter the politics as well as being able to deliver a speech and knowing the political language. Moreover, it can also be mentioned that functional strategies used by young and old politicians, as well as the status of the individual in the field of politics and their size of political and symbolic capital, were influential factors that could take one into the field of politics. The factor of Age had much less significance. There is, however, a difference between the old and young political approach in terms of political and symbolic capital, as the old politicians had more.

    Keywords: Youth, Political Field, political capital, symbolic capital, political participation, division of political work
  • Ismaeel Ghorbani *, Mahdi Kermani, Hosein Behravan, Hossein Akbari Pages 369-389

    This study attempts to investigate the phenomenon of prostitution from a structural perspective and based on the views of relevant social actors. An in-depth interview and observation techniques were used to collect the data, and the grounded theory method was used to analyze the collected data. Systematic analysis of the data collected through observation and in-depth interviews depicted that the prostitution has been grafted with a set of meso and macro level factors and conditions. “Failure in achieving the inclusive economic development” is the first macro level factor which is affecting on “the continuous decline in household income levels and diversity”, and “Losing existing job opportunities and no replacement of them”. The second effective factor is “delay and imbalance in cultural and social development” which leads itself to “the gradual collapse of neighborhood life structure”, “decline and failure in family institution”, and “decline in public ethics culture” as an output instances for second factor. The third effective factor is “human and environmental instability of development plans and programs” which leads to “ecological decontamination” and “rural-urban migrations”. The fourth factor is “failure in the efficiency of macro level operating systems” which has leaded to “the prevalence of useless bureaucratic procedures”, “organizational parallel works and overlapping”, “Permanent waste of resources due to a Stacked and swollen bureaucracy”. The consequence of this process is to involve vulnerable people in a cycle of poverty, homelessness, and all kinds of exploitation. Finally, based on the results of the study and in order to empowering the prostitute women, while accepting the "individualist" and "family-centered" strategies, the "community-based" strategy is emphasized as the most important and main strategy for empowering these women.

    Keywords: Prostitution, Economic Development, social development, Development programs, executive system, Empowerment
  • Masoumeh Bagheri *, Sara Kiani, Aziz Hazbavi Pages 391-428

    Man always seeks to invent ways to beautify and make his body look good, and by making changes in his body, he seeks to satisfy the natural, spiritual, and social need for beauty, which in the current era is one of the examples of encroachment. In the body, it is considered for beautification. Humans attempt to build a social body by manipulating the physical and visible features of the body and distancing themselves from the concept of the natural bod. The present research was carried out following a sociological study on the tendency to cosmetic surgery among women in Ahvaz city. The theoretical framework of the research is based on the theories of Goffman, Turner, Giddens, Featherstone, Baudrillard, Douglas, Veblen and Bourdieu and the feminist approach. The present research was conducted using a survey method and using a questionnaire tool, the statistical population of which includes women aged 18 to 60 living in the city of Ahvaz, and a stratified sampling method was used. The sample size after calculation using Cochran's formula is 384 people. The data were analyzed in two sections of descriptive and inferential statistics, and SPSS and Lisrel statistical software were used to process the information, and for the sociological study of the factors affecting cosmetic surgery, Pearson's test was used to measure the research hypotheses. Finally, we used multiple regression to explain the dependent variable with independent variables. The research results showed that the variables of body perception 87%, social acceptance of the body 70%, level of religiosity 71%, social pressures 81%, self-confidence 89%, media-cultural consumption 65% and socio-economic base 73% and age have a significant relationship with cosmetic surgery, but a significant difference was observed between marriage, education and income. Also, the results of the research hypotheses and the structural model showed that the independent variables of the research (60%) explained the percentage of the variance of the dependent variable (cosmetic surgery).

    Keywords: cosmetic surgery, social pressures, Body Image, media-cultural consumption, Religiosity
  • Majid Movahed Majd *, Mahmod Aligo, MohammadTaghi Iman, Mansour Tabeiy Pages 429-457

    The present study was conducted to investigate the ratio of ethnic identity to identity dimensions among students in Zahedan, Iran. The sample of the study consisted of 400 male and female students studying in Zahedan. The data were collected through questionnaire. The data analysis has been performed by SPSS software and we have used descriptive statistics, such as cross-table, and inferential statistics, correlation coefficient, and two-variable and multivariable regression analysis and also path analysis techniques. In this study, symbolic interactionism was used to illustrate the relationship between ethnic identity and other dimensions of identity. Considering the theory itself, it can be shown that identity is social in its nature and subject-matter; accordingly, ethnic identity and identity dimensions can be adequately explained. The findings indicate that there is a significant relationship between ethnic identity and its dimensions, namely national identity, religious identity, and global identity. This relationship is indeed positive and direct, and also religious identity has the highest relationship, followed by national identity, and global identity has the least relationship. In this study, boys had higher levels in having the above-mentioned identities than girls.

    Keywords: Ethnic Identity, Religious identity, National Identity, Global identity, students, gender
  • Mina Helali Sotoudeh, Seyed Ali Hashemianfar *, Fatemeh Javaheri Pages 459-483

    Health reform plan in iran was considered as the most important achievement of the Rouhani government until the last days of his presidency. Considering the international and internal conditions of the country in the field of health and treatment, as the main program of the 11th government in the field of internal politics, this plan was launched immediately after the government started working and was able to provide a suitable field for the government's identity. This article tries to draw this relationship at the theoretical level by adopting the conceptual framework of health and politics. The historical discourse analysis method has been used to analyze political relations in the implementation of the health reform plan. The findings show that, through the strategic framework of the current unfavorable situation, progress and development, the 11th government was able to provide the necessary discourse support for the approval and implementation of the health reform plan and create a successful impression of the implementation of the plan. But later on, he used it as a tool to legitimize the actions of the government in the field of foreign policy, to criticize the political and cultural structure in the society, to eliminate competitors and critics, and to build a positive self and build a negative other in the political field. An action that gradually caused the divergence of the discourse and the loss of necessary support for the implementation of the health reform plan and brought serious obstacles in the field of health and treatment.

    Keywords: health reform plan, Discourse analysis, government, Iran, Health policy