فهرست مطالب

Management Studies - Volume:15 Issue: 4, Autumn 2022

Iranian Journal of Management Studies
Volume:15 Issue: 4, Autumn 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مرتضی اکبری، نیلوفر نوبری*، حسین مختاری، حمید پاداش، افسانه مرادی صفحات 663-682
    قابلیت جهت گیری بازار (MOC) و دوسوتوانی نوآوری (AI) به عنوان قابلیت های پویا نقش مهمی در موفقیت نوآوری خدمات SMEها دارند. اثر متقابل آنها، که قبلا مورد مطالعه قرار نگرفته است، نشان دهنده استراتژی و اقدامات پیونددهنده ای است که MOC را به AI مرتبط می کند تا براساس بینش بازار به پیکربندی مجدد منابع برای تنظیم تعادل در انجام فعالیت های نوآوری های مبتنی بر اکتشاف و بهره برداری بپردازند و استفاده موثر از فرصت های نوآوری خدمات ممکن شود. بنابراین، این مطالعه روابط بین این متغیرها و عملکرد شرکت را با در نظر گرفتن خصومت محیط بین الملل (IEH) به عنوان تعدیل کننده، در مدلی با استفاده از داده های 154 شرکت گردشگری و مسافرتی در ایران به عنوان یک بازار نوظهور مورد بررسی قرار داد. نتایج نشان می دهد که ارتباط معناداری بین هر یک از MOC وAI با عملکرد شرکت وجود دارد که IEH به طور قابل توجهی این روابط را تعدیل می کند. اما، اثر مشترک آن ها بر عملکرد شرکت تاثیر منفی می گذارد که حاکی از ارتباط ضعیف میان MOC و AI در این SMEها است. این تحقیق پیشنهاد می کند که مدیران SMEها در صنعت گردشگری باید استراتژی ایجاد پیوند میان MOC و AI خود را برای پاسخگویی دقیق به فرصت های نوآوری خدمات تنظیم کرده و تلاش کنند تهدیدات ناشی از IEH را به فرصت هایی برای پایداری عملکرد شرکت خود تبدیل کنند.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، هوش بازار، رفتار کارآفرینانه، عملکرد شرکت، بازارهای نوظهور
  • شیوا صوابیه، شهناز نایب زاده*، رامین عبقری، سید حسن حاتمی نسب صفحات 683-700
    با توجه به اهمیت بهبود عملکرد در هزاره سوم و وابستگی آن به بازارگرایی به عنوان یک سازه ارزشمند، هدف پژوهش حاضر بررسی جامع ادبیات بازارگرایی و ارایه یک مدل کاربردی بود. بنابراین، یک روش تحقیق ترکیبی که شامل معیارهای کمی و کیفی بود، اتخاذ گردید. بدین منظور، یک بررسی سیستماتیک بر روی مقالات بین المللی در زمینه بازارگرایی و عملکرد نمایه شده در پایگاه داده Web of Science (WoS) طی سال های 1900-2020 انجام گردید. کیفیت مقالات با چک لیست CASP ارزیابی شد. سپس برای تحلیل و ترسیم متون علمی در زمینه بازارگرایی از نرم افزار VOSviewer استفاده شد. در مرحله دوم، از طریق تحلیل محتوا با نرم افزار NVIVO، متغیرها و معیارهای کلیدی مرتبط با بازارگرایی از مقالات پژوهشی در این زمینه استخراج گردید. بر این اساس، مدلی بر اساس رویکرد گراندد تیوری توسعه یافت. مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) با استفاده از نرم افزار MIC MAC برای ارزیابی متغیرهای سازنده مدل و شناسایی رابطه متقابل متغیرها انجام شد. نتایج نشان داد که بازارگرایی ممکن است در ارتباط با یادگیری مداری، گرایش کارآفرینی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، قابلیت نوآوری، قابلیت بازاریابی، قابلیت اطلاعات و ارتباطات، ساختار سازمانی، پویایی واحدهای سازمانی، مدیریت کیفیت فراگیر، ساختار رقابتی و استراتژی کسب و کار بهبود یابد.نتایج همچنین نشان داد که افزایش دانش بازار می تواند منجر به مزیت رقابتی بهتر در عملکرد بازار، رقابتی و مالی گردد. پژوهش حاضر با تجزیه و تحلیل کارهای تحقیقاتی در زمینه بازارگرایی و ایجاد یک مدل جامع، بینش هایی را برای محققان حوزه بازاریابی ارایه می کند و به عنوان چارچوبی کاربردی برای مدیران و دست اندرکاران صنایع مختلف عمل می کند..
    کلیدواژگان: بازارگرایی، علم سنجی، بررسی سیستماتیک، گراندد تئوری
  • محمد توحیدی* صفحات 701-720
    این پژوهش معناداری و شدت رابطه میان گرایش احساسی سرمایه گذاران و نوسان شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران (TEPIX) را می سنجد. برای انجام این مهم، ابتدا یک شاخص ترکیبی گرایش احساسی و متشکل از یک سری متغیرهای احساسی با استفاده از روش تحلیل مولفه های اساسی (PCA) استخراج می شود. سپس از طریق مدل های ترکیبی ARIMA-E-GARCH، تلاطم شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران و سایر متغیرهای کنترل مدل سازی می شود. در نهایت برای سنجش اثر گرایش احساسی سرمایه گذاران و نوسان سایر متغیرهای کنترل بر نوسان شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران از رگرسیون GLS استفاده می شود. نتایج گویای آن است که اثر  احساسات خوش بینانه و بدبینانه بر روی نوسان شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران هر دو معنادار و به ترتیب منفی و مثبت، اما شدت تاثیر اندک است. افزون بر آن، یافته ها نشان می دهد نوسان شاخص سهام بیشتر متاثر از نوسان متغیرهایی چون تورم و نقدینگی است.
    کلیدواژگان: گرایش احساسی بازار، معامله اختلال زا، نوسان قیمت سهام، مالی رفتاری، شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران (TEPIX)
  • مجتبی گل محمدی*، فاطمه زارعی، احسان سلیمی صفحات 721-742
    هدف اصلی این پژوهش، آزمون تاثیر قابلیت مقایسه حسابداری بر نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت است. این مطالعه از داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه ها و نمونه ای شامل 108 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران طی سال های 1395 تا 1399 استفاده می کند. نتایج، رابطه مثبت بین قابلیت مقایسه با درصد سهام شناور آزاد و نسبت گردش سهام را نشان می دهد. اما بین قابلیت مقایسه و نسبت آمیهود رابطه معنی داری وجود ندارد. تفسیر این نتیجه را می توان به نحوه محاسبه نسبت آمیهود نسبت داد. بر اساس محدودیت های موجود در بازار سرمایه ایران ، بازده روزانه در محاسبه نسبت آمیهود دارای محدوده نوسان خاصی است و قادر نیست همه ابعاد بازار را منعکس کند. بعلاوه ، نتایج رابطه مثبت بین قابلیت مقایسه و ارزش شرکت را مستند می کند. در نهایت ، قابلیت مقایسه ارتباط بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت را تعدیل نمی کند. بعلاوه ، هزینه سرمایه رابطه بین قابلیت مقایسه و ارزش شرکت را تقویت می کند. ما نتایج را اینگونه تفسیر می کنیم که قابلیت مقایسه شفافیت را افزایش و عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. این نتایج همچنین نشان می دهد که بازار سرمایه ناکارا است.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه حسابداری، نقدشوندگی سهام، ارزش شرکت، هزینه سرمایه
  • قریبو یحیی ناسیدی، محمد فاضل احمد، مرتلا گاربا، عثمان احمد حافظ، عیسیاکو حسن* صفحات 743-758
    ابداع وب 2.0 و پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات فرصتی برای مصرف کنندگان و کسب و کارها ایجاد کرده است تا از معاملات آنلاین استفاده کنند. اینترنت ابزاری اساسی برای انجام خریدهای آنلاین است. علی رغم اهمیت و محبوبیت خرید آنلاین، اکثر مصرف کنندگان نیجریه ای بیشتر بر خرید سنتی متکی هستند تا خرید آنلاین. دلیل این مسیله مقاومت آنها در برابر عادتهای خرید آنلاین است. تحقیقات معدودی در نیجریه به اثر تبلیغات، رسانه های اجتماعی، و ریسک آنلاین بر عادتهای خرید آنلاین پرداخته اند. به همین خاطر، این مطالعه به منظور بررسی نقش میانجی تبلیغات در رابطه بین رسانه های اجتماعی و ریسک آنلاین و اثر آن بر عادتهای خرید آنلاین در نیجریه انجام شده است. با استفاده از یک پرسشنامه توزیع شده توسط نویسندگان، داده ها از 375 پاسخ دهنده جمع آوری شد تا فرضیه های تحقیق از طریق تحلیل معادلات ساختاری در بستر نرم افزار آموس مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد. نتایج نشان داد که ریسک آنلاین و تبلیغات اثر مستقیم اما غیرمعناداری بر عادتهای خرید آنلاین دارند. به علاوه، این مطالعه نشان داد که رسانه های اجتماعی اثری مستقیم و معنادار بر خرید آنلاین دارند. اگرچه تبلیغات اثر میانجی نسبی بر رابطه بین ریسک آنلاین و عادت های خرید آنلاین دارد، اما اثر میانجی آن بر رابطه بین رسانه های اجتماعی و عادت های خرید آنلاین کامل است. یافته های این تحقیق می تواند آورده هایی برای پیشینه تحقیقاتی موجود در این زمینه داشته باشد. از نظر عملی، نتایج به دست آمده از این تحقیق می تواند به شرکت ها و مصرف کنندگان آنلاین نیجریه ای کمک کند تا اثر تبلیغات، رسانه های اجتماعی، و ریسک آنلاین را بر عادت های خرید آنلاین بهتر درک کنند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، ریسک آنلاین، خرید آنلاین، عادت خرید، رسانه های اجتماعی
  • آرزو سادات هاشمی امین، یوسف رمضانی* صفحات 759-772
    تشدید رقابت در بازارهای جهانی، اکثر سازمان ها را به سمت حفظ کارکنان خود به عنوان مهم ترین دارایی های نامشهود سوق داده است، زیرا از دست دادن چنین افرادی می تواند هزینه های زیادی را بر آنها تحمیل کند. بنابراین مدیران تمام تلاش خود را می کنند تا رضایت کارکنان را حفظ کنند و برای این منظور باید نیازهای کارکنان خود و شرایط سازمان را درک کنند. در چنین شرایطی، رفتار آوایی مثبت کارکنان برای مدیران بسیار مهم است زیرا به افزایش آگاهی آنها کمک می کند. بنابراین شناسایی عوامل ایجاد کننده این رفتار ضروری است. با توجه به اینکه راحتی در محل کار ممکن است رفتار آوایی کارکنان را شکل دهد و ،همانطور که در تحقیقات قبلی مشخص شد، مدیران دارای مهارت های روانشناختی رهبری می توانند حالت آرامش را برای این افراد ایجاد کنند؛ مطالعه حاضر رابطه بین تاثیر مهارت های روانشناختی رهبری بر رفتار آوایی کارکنان را نشان می دهد. از آنجایی که درگیری کاری کارکنان می تواند تحت تاثیر مهارت های روانشناختی رهبری قرار گیرد، و در نتیجه رفتار آوایی کارکنان را شکل دهد، نقش واسطه ای این متغیر در رابطه بین مهارت های روانشناختی رهبری و رفتار آوایی کارکنان بیشتر مورد بحث قرار گرفت. برای دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 310 نفر از کارکنان شاغل در شرکت های ایرانی فعال در صنایع غذایی به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL  نیز به منظور تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت نتایج مطالعه نشان داد که مهارت های روانشناختی رهبری می تواند بر رفتار آوایی کارکنان به واسطه درگیری کاری کارکنان تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: مهارت های روانشناختی رهبری، رفتار آوایی کارکنان، درگیری کاری کارکنان
  • حسن فقیه عبدالهی، حمید شاهبندرزاده*، خلیل میرزایی صفحات 773-791
    همواره پیشبرد ایده های نوآورانه و خلق ثروت حاصل از آن برای ایده پردازان و سرمایه گذاران از جذابیت خاصی برخوردار می باشد. عدم توجه به معیارها و مسیرهای استراتژیک متفاوت در پیشبرد ایده های نوآورانه حوزه های مختلف از شکاف های پژوهش های پیشین در این حوزه است. این مطالعه یک مسیر استراتژیک برای پیشبرد ایده های نوآورانه و شناسایی پیشران های استراتژیک شرکت های کوچک و متوسط در زمینه های مختلف فناوری ایجاد کرد. شاخص های اولیه این پژوهش از مرور ادبیات و مصاحبه با متخصصان استخراج شد. از میان شاخص های اولیه با چک لیست و مصاحبه، شاخص های نهایی مورد نظر متخصصان انتخاب و روابط بین آن ها تعیین و سپس نقشه شناختی فازی مربوطه با استفاده از نرم افزار اف سی مپر تهیه شد. شاخص های پیشران استراتژیک در پیشبرد ایده های نوآورانه شناسایی شدند،  بنابراین توصیه می شود که ایده پردازان در هنگام ارایه ایده و کارشناسان و سرمایه گذاران در ارزیابی ایده های نوآورانه این شاخص ها را در نظر بگیرند. بر اساس یافته های تحقیق، برای پیشبرد ایده های نوآورانه پارک علم و فناوری و ده حوزه فعال آن هر کدام مسیرهای استراتژیک منحصر به فرد خود را پیش رو دارند.
    کلیدواژگان: پیشران های استراتژیک، کسب و کارهای کوچک و متوسط، ارزیابی ایده های نوآورانه و نقشه شناختی فازی
  • آرش نقاش، حسین رضایی دولت آبادی*، سید فتح الله امیری عقدائی صفحات 793-814
    یکی از استراتژی های مهم برای ایجاد ارزش ویژه برند مبتنی بر مصرف کننده (CBBE) برای محصولات ، اتصال آنها به افراد مشهور است. استفاده از این استراتژی کلیدی بازاریابی در سراسر جهان در حال رشد است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اعتبار تایید کننده و تناسب تایید کننده بر CBBE ضمن در نظر گرفتن نقش میانجی تناسب و تعدیل کننده نوع برند(قوی / ضعیف). جامعه آماری تحقیق و روش نمونه گیری به ترتیب خریداران مگامال در تهران و روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشند. در مجموع 186 پرسشنامه تکمیل شد. برای آزمون فرضیه ها روش تحلیل داده ها و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SmartPLS  استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که اعتبار تاییدکننده مشهور تاثیر مثبت قابل توجهی بر تناسب تاییدکننده و CBBE دارد. علاوه بر این ، تناسب تایید کننده تاثیر مثبتی بر CBBE داشت. در نمونه آماری مطالعه حاضر ، تاثیر متغیر فردمشهور بر تناسب و CBBE از نظر نوع برند (قوی / ضعیف) تفاوتی ندارد و این متغیر تاثیر مثبت و معنی داری بر مسیرهای بین «اعتبار مشهور-تناسب مشهور» و «اعتبار مشهور-CBBE» دارد. از این یافته ها، پیامدهای مهم نظری و مدیریتی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: اعتبار تاییدکننده، تناسب تاییدکننده، ارزش ویژه برند مبتنی بر مصرف کننده، نوع برند، متغیر میانجی کیفی
  • مسعود احمدی*، محمد نقی زاده، سروش قاضی نوری، مهدی گودرزی صفحات 815-834

    یادگیری در پروژه های همکاری با دانشگاه ها یکی از روش های متداول در دهه های اخیر است. برخی از پروژه ها به یادگیری منجر شده اند و برخی دیگر نشده اند. این مقاله به دو موضوع اساسی می پردازد: (1) در کشورهای درحال توسعه، چه عواملی بر یادگیری شرکت ها در پروژه های همکاری با دانشگاه ها تاثیر می گذارد؟ (2) صنایع این کشورها از دانشگاه ها چه می آموزند؟ بدین منظور، 9 پروژه همکاری با دانشگاه ها در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ایران انتخاب و 15 خبره فعال در صنعت، دانشگاه و دولت در ارتباط با این پروژه ها مصاحبه شدند و داده ها با روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 25 عامل موثر بر یادگیری در 6 گروه طبقه بندی شدند که مهمترین آنها عبارتند از: سازوکار کنترل همکاری، قوانین و رویه ها، مدل کسب و کار دانشگاه، میزان تعاملات طرفین، تناسب محتوای همکاری با ویژگی های صنعت، اعتماد و صلاحیت استاد دانشگاه. نتایج همچنین نشان داد که شرکت های کشورهای درحال توسعه معمولا در پروژه های همکاری با دانشگاه ها یادگیری بهره بردارانه را دنبال می کنند. در این کشورها، صنایع بالغ فعال در فناوری های قدیمی تر معمولا به دنبال یادگیری بهره بردارانه هستند و یادگیری اکتشافی اغلب نتیجه همکاری دانشگاه ها با شرکت های مبتنی بر فناوری جدید است

    کلیدواژگان: یادگیری اکتشافی، یادگیری بهره بردارانه، همکاری دانشگاه و صنعت، پروژه همکاری پژوهشی
  • سمیرا زارعی*، زهرا هنرمندی صفحات 835-849
    این مطالعه تلاشی است جهت تحلیل تجربی آثار پاندمی کرونا بر بازدهی متوسط و ریسک سرمایه گذاری 33 شرکت برتر فعال در 9 گروه صنعتی در بازار سهام تهران، با تکیه بر رویکرد تحلیل رویدادی می باشد. بازه زمانی تحقیق حاضر که مشتمل بر بازه ی 24 آذر 1397 الی 4 اردیبهشت 1400 بوده و جهت پاسخ گویی به مهمترین دغدغه ی تحقیق، تغییرات در بازدهی واقعی، نامتعارف و نامتعارف تجمعی در دو دوره ی زمانی پیش-از-وقوع (برآورد) و پس-از-وقوع (آتی) برای تمامی صنایع مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله تایید نمودند که بازدهی متوسط صنایع «خرده فروشی بجز وسایط نقلیه» و «املاک و مسکن» به شدت با کاهش مواجه شدند و برعکس آن، صنایع «مخابرات و تکنولوژیک»، «مالی» و «داروسازی و سلامت» افزایش قابل توجهی در بازدهی متوسط خود را تجربه نمودند. بعلاوه، تحلیل مدت زمان مورد نیاز جهت اعمال معنادار اثرات پاندمی کرونا بر بازدهی سهام نشان داد که یک دوره زمانی 14 روزه پس از وقوع پاندمی نیاز است تا صنایع مختلف، واکنش معناداری به واقعه شیوع بیماری کرونا بدهند. نهایتا، نتایج تحقیق تایید نمود که نااطمینانی های به وجود آمده در اثر پاندمی کرونا، به طور منفی و معناداری بر بازدهی اغلب صنایع (به طور متوسط) فعال در بازار سهام تهران اثر گذاشته است.
    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، بازار سهام، تحلیل رویدادی، بازدهی واقعی، بازدهی نامتعارف، بازدهی نامتعارف تجمعی
  • احمدرضا دالوند، حمیدرضا عباسیان جهرمی*، مهدی روانشادنیا، احسان الله ضیغمی صفحات 851-873
    اهمیت منابع انسانی موضوعی اجتناب ناپذیر است که عدم مدیریت صحیح آن سبب کاهش بهره وری در سازمان های پروژه محور می شود. ارزیابی منابع انسانی یکی از فرآیندهای پیچیده در سازمان هاست که نیازمند تحلیل صریح مشاغل استراتژیک، کلیدی و عملیاتی است تا به طور دوره ای و بر اساس موقعیت سازمانی بر جذب و استخدام کارکنان نظارت شود. در سال های اخیر مدل های مختلفی برای ارزیابی نیروی انسانی در سازمان های پروژه محور ارایه شده است، اما موضوع مهم ارایه یک سیستم خبره است که بتواند نتایجی با قابلیت اطمینان بالا ارایه دهد. برای این منظور، سیستم استنتاج فازی یک مدل مناسب به نظر می رسد. با توجه به شکافهای مطالعاتی موجود، پژوهش حاضر به دنبال طراحی یک سیستم خبره منطبق با استنتاج فازی ممدانی برای ارزیابی نیروی انسانی در یک سازمان پروژه محور در ایران است. این سیستم وضعیت نهایی ارزیابی منابع انسانی و همچنین وضعیت هر یک از ابعاد اصلی را در یک سازمان پروژه محور  نشان می دهد. به منظور نشان دادن مزایای بالقوه و کاربردی، سیستم مذکور در یک مطالعه موردی پیاده سازی شد. در نهایت، با تجزیه و تحلیل خروجی های سیستم، عملکرد بهینه سیستم طراحی شده تحلیل و با استفاده از اطلاعات مربوطه در سازمان نهایی گردید.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، سازمان پروژه محور، عدم قطعیت، سیستم خبره، استنتاج فازی ممدانی
  • هاشم آقازاده، محمد یوسفی اخی جهانی* صفحات 875-898
    مطالعه ما با استفاده از دیدگاه هایی از نظریات شبکه های اجتماعی و بین المللی سازی، به دنبال توسعه یک مدل مفهومی و نیز آزمون فرضیه های مرتبط با مدل می باشد. آزمون فرضیات پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و توسط نرم افزار اسمارت پی ال اس و بر اساس نمونه ای متشکل از 145شرکت کوچک تا متوسط ایرانی و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته صورت گرفته است. ابتدایا و بر اساس طبقه بندی صورت گرفته توسط سازمان توسعه تجارت ایران، شرکت ها در 5 حوزه صادراتی مختلف دسته بندی شدند و نمونه گیری به روش تصادفی ساده صورت گرفت. مقادیر مرتبط با برازش مدل تحقیق به خوبی با داده ها انطباق دارد و مدل برازش قابل قبولی را نشان می دهد. همچنین با در نظر گرفتن داده ها و نتایج تحقیق، فرضیه اول که پیش بینی می کند هر چه سطح شبکه های اجتماعی در شرکت ها بیشتر باشد، میزان بین المللی سازی شرکت ها نیز بیشتر می شود مورد تایید قرار نگرفت (ضریب مسیر:114/0). همچنین یافته های پژوهش بیانگر آن است که در بازارهای بین المللی، تعامل با شبکه های اجتماعی بر دانش بازار (ضریب مسیر:372/0) و بر تشخیص فرصت (ضریب مسیر:334/0) تاثیر مثبت و معنی داری دارد. علاوه بر این نقش میانجی تشخیص فرصت (ضریب مسیر:141/0) در رابطه بین شبکه های اجتماعی و بین المللی شدن شرکت ها مورد تایید قرار گرفته است. در نهایت بر اساس یافته های حاصل از پژوهش پیشنهاد می گردد نهادهای دولتی و مدیران شرکت های کوچک تا متوسط برای توسعه تجارت بین الملل، توجه ویژه ای به ساختارها و روابط موجود در شبکه های اجتماعی داشته باشند
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، دانش بازار، شناسایی فرصت، بین المللی سازی
  • تایلان بودور*، احمت دمیر صفحات 899-921
    رهبران تحول آفرین به عنوان رهبرانی با بالاترین میزان اثرگذاری بر خروجی مطلوب کارکنان پذیرفته شده اند. این مطالعه به دنبال بررسی رابطه رهبری تحول آفرین با عملکرد کارکنان و رفتارهای شهروندی بود. به علاوه، همبستگی بین ابعاد رهبری تحول آفرین و رفتارهای شهروندی سازمانی مورد تحقیق قرار گرفت. به این منظور، 399 شرکت کننده از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، و داده های مربوطه از طریق یک فرم نظرسنجی جمع آوری شد. طبق یافته ها، انگیزه الهام بخش اثرات مثبت معناداری بر عملکرد کارکنان داشت. به علاوه، رفتارهای شهروندی سازمانی به شکل نسبی بر عملکرد کارکنان تاثیر داشت، در حالی که ادب و وجدان کاری اثرات مثبت معناداری بر عملکرد کارکنان داشتند. درباره رابطه بین رهبری تحول آفرین و رفتارهای شهروندی سازمانی، ملاحظات فردی دارای اثرات مثبت معنادار بر ادب و فضیلت مدنی و فاقد هرگونه رابطه معناداری با رفتارهای شهرونی سازمانی بود، در حالی که هیچ گونه رابطه معناداری بین اثر ایده آل و ابعاد رفتارهای شهروندی سازمانی یافت نشد. نهایتا، در مورد رابطه میانجی رفتارهای شهروندی سازمانی مشخص شد که ملاحظات فردی دارای یک اثر غیرمستقیم بر عملکرد سازمانی از طریق وجدان کاری است.
    کلیدواژگان: رفتارهای شهروندی سازمانی، رهبری تحول آفرین، عملکرد کارکنان، بنگاه های کوچک و متوسط، کردستان
  • رشید احمد چودوری، ماهی اودین*، افضل احمد، نظام الحق، عبدالله المامون، ناظم اودین صفحات 923-944
    این مطالعه با اتکا به نظریه تبادل اجتماعی به دنبال تعیین عوامل بنیادین رابطه بین حمایت اجتماعی در محل کار و قصد کارمندان زن بانک برای خروج از کار بود. به این منظور، این پژوهش از یک مدل میانجی-تعدیل گر استفاده کرد تا قصد خروج 361 کارمند زن بانکهای تجاری خصوصی را با استفاده از داده هایی با تاخیر زمانی اندازه گیری کند. نتایج نشان دادند که تعهد عاطفی به شکل کامل رابطه بین حمایت همکاران و قصد خروج و به شکل نسبی رابطه بین حمایت مدیران و قصد خروج را میانجی گری می کند. به علاوه، ما دریافتیم که اشتیاق به کار رابطه بین تعهد عاطفی و قصد خروج را تعدیل می کند. آورده این مطالعه برای پیشینه تحقیقاتی بررسی نقش حمایت اجتماعی در محل کار، تعهد عاطفی، و اشتیاق به کار در قصد خروج کارمندان زن بانک است. نتایج می تواند به سیاست گذاران و فعالان این حوزه کمک کند تا سیاست های موثری را برای حفظ و ارتقاء زنان در بخش بانکداری تدوین کنند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی در محل کار، نظریه تبادل اجتماعی، تعهد عاطفی، اشتیاق به کار، قصد خروج
  • ماریلا کونتوریدو*، دینو دومیک صفحات 945-962

    با تجاری سازی سریع آموزش عالی و رقابت روزافزون دانشگاه ها برای جذب دانشجو، برندینگ به شکل فزاینده ای برای موسسات آموزش عالی اهمیت می یابد. علی رغم تاکید مداوم بر اهمیت این موضوع، توجه تحقیقاتی چندانی به موضوع درک برند دانشگاه نشده است. بنابراین، به منظور بررسی این شکاف پژوهشی، مطالعه حاضر اثر دوره تجسم مثبت هویت برند روی  برداشت های ذهنی دانشجویان از برند دانشگاه را بررسی کرد. با استفاده از تیوری داده بنیاد و یک طرح تحقیقاتی تجربی، داده های کیفی از طریق انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 42 دانشجوی سال اولی دانشگاه اروپایی قبرس جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که دوره تجسم مثبت هویت برند می تواند برداشت های دانشجویان را درباره تصویر برند دانشگاه شان بهبود بخشد. آورده این مطالعه برای پیشینه تحقیقاتی مرتبط، ارایه یک مدل نظری استنتاجی است که می تواند راهنمایی برای تحقیقات آتی درباره رابطه بین یک دوره تجسم مثبت هویت برند و برداشت های دانشجویان (آتی) درباره تصویر برند یک دانشگاه باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی آموزش عالی، تصویر برند، نام برند، هویت برند، برداشت های دانشجویان
|
  • Morteza Akbari, Niloofar Nobari *, Hossein Mokhtari, Hamid Padash, Afsaneh Moradi Pages 663-682
    Market-orientation capability (MOC) and ambidextrous innovation (AI) as dynamic capabilities have a significant role in the success of SME service innovation. Their co-effect, which has not been studied previously, represents the linking strategy and actions that relate MOC to AI to reconfigure resources based on market insights to balance the exploration-based and exploration-based innovation activities and leads SMEs to seize service innovation opportunities effectively. Thus, this study examined the relationships among these variables and firm performance, considering international environmental hostility (IEH) as a moderator, in a model using data from 154 tourism and travel firms in Iran as an emerging market. The results revealed a significant association between each of MOC and AI with firm performance, in which IEH significantly moderates these relationships. Besides, their co-effect negatively influences the firm performance, which indicates a weak relation between MOC and AI in these SMEs. This research suggests that tourism SME managers should deliberately adjust the linking strategy between their MOC and AI to accurately respond to service innovation opportunities and attempt to turn the threats of environmental hostility into opportunities for the sustainability of their firm performance.
    Keywords: Organizational Ambidexterity, market intelligence, Entrepreneurial behavior, firm performance, Emerging markets
  • Shiva Savabieh, Shahnaz Nayebzadeh *, Ramin Abghari, Seyed Hasan Hataminasab Pages 683-700
    Considering the importance of performance improvement in the third millennium and its dependence on market orientation as a valuable construct, the aim of the present study was to conduct a comprehensive review of the literature on market orientation and to provide an applied model. Thus, a mixed-methods research that involved quantitative and qualitative measures was adopted. To this end, a systematic review was carried out on the international articles about market orientation and performance indexed in the Web of Science (WoS) database during 1900-2020. The quality of the articles was assessed by the CASP checklist. Then, to analyze and map the scientific literature in the field of market orientation, the VOSviewer software was used. In the second stage, through the content analysis with the NVIVO software, the key variables and criteria related to market orientation were extracted from the research articles in the field. Accordingly, a model was developed based on the grounded theory approach. Interpretive structural modeling (ISM) was carried out using the MIC MAC software to assess the constitutive variables of the model and identify the interrelationship of the variables. The results showed that market orientation may be improved in conjunction with learning orientation, entrepreneurship orientation, strategic human resource management, innovation capability, marketing capability, information and communication capability, organizational structure, dynamism of organizational units, total quality management, competitive structure, and business strategy. The results also revealed that increased market knowledge can lead to a better competitive advantage in market, namely competitive and financial performances. Through analyzing the works on market orientation and developing a comprehensive model, the present study provides insights for researchers in the field of marketing and serves as an applied framework for managers and practitioners in various industries.
    Keywords: market orientation, Scientometrics, Systematic review, Grounded theory
  • Mohammad Tohidi * Pages 701-720
    This study aimed to evaluate the significance and severity of the relationship between market sentiment and the volatility of the Tehran Stock Exchange Price Index (TEPIX). We drew on the principal component analysis (PCA) to provide a composite sentiment index using a set of proxies. In addition, ARIMA-E-GARCH hybrid models were applied to model the volatility of the TEPIX and other control variables. Subsequently, GLS regression was used to measure the impact of market sentiment and the control variables variation on the volatility of the TEPIX. The findings showed that the influences of optimistic and pessimistic sentiment on the volatility of TEPIX were both statistically significant and respectively, negative and positive. However, the severity of these negative and positive effects was slight. Furthermore, we found that the stock exchange volatility was highly affected by the volatility of the inflation and the liquidity much more than the other variables such as optimistic and pessimistic sentiment.
    Keywords: Market Sentiment, Noise Trading, Stock Volatility, Behavioral finance, Tehran Stock Exchange Price Index
  • Mojtaba Golmohammadi *, Fatemeh Zarei, Ehsan Salimi Pages 721-742
    The main purpose of this study is to test the impact of accounting comparability on stock liquidity and firm value. This study uses panel data analysis to test hypotheses for a sample of 108 firms listed on the Tehran Stock Exchange during 2016-2020. Our empirical results show a positive relationship between accounting comparability with free float ratio and stock turnover ratio. But there is no significant relationship between accounting comparability and the Amihud ratio. The interpretation of this result can be attributed to how the Amihud ratio is calculated. Based on the constraints imposed on the Iranian capital market, the daily return in calculating the Amihud ratio has a certain fluctuation range and is not able to reflect all the dimensions of the market. In addition, our results document a positive relation between accounting comparability and firm value. Finally, accounting comparability does not moderate the association between stock liquidity and firm value. In addition, the cost of capital (CoC) intensifies the relationship between accounting comparability and firm value. We interpret these results as accounting comparability improves transparency, and reduces information asymmetry. These results also show that the capital market is incomplete.
    Keywords: Accounting Comparability, Stock liquidity, Firm Value, Cost of capital
  • Qaribu Nasidi, Muhamad Fazil Ahmad, Murtala Garba, Usman Ahmed Hafiz, Isyaku Hassan * Pages 743-758
    The invention of web 2.0 and the advancement of information and communication technology have provided consumers and businesses with the opportunity to utilise online transactions. The Internet is an essential tool for doing online shopping. Despite the importance and popularity of online shopping, most Nigerian consumers largely depend on conventional shopping rather than online shopping due to their resistance to online shopping habits. In Nigeria, few studies have examined the effect of advertising, social media and online risk on online shopping habit. Thus, this study aimed to investigate the mediating role of advertising in the relationship between social media and online risk and its effect on online shopping habits in Nigeria.  A self-administered questionnaire was used to collect data from 375 respondents using a purposive sampling technique. Structural equation modelling was used to analyse and evaluate the hypotheses (SEM-AMOS). The results show that online risk and advertising had an insignificant direct effect on online shopping habits. Moreover, the study result showed that social media has a statistically significant and direct effect on online shopping. While advertising partially mediates the relationship between online risk and online shopping habits, it fully mediates the relationship between social media and online shopping habits. The findings of this research can contribute to the existing literature. Practically, results obtained from this research can help Nigerian online firms and consumers to understand the effect of advertising, social media and online risk on online shopping habits.
    Keywords: Advertising, online risk, Online shopping, shopping habit, Social media
  • Arezoosadat Hashemiamin, Yousef Ramezani * Pages 759-772
    Intensified competitiveness in global markets has directed most organizations toward retaining their employees as their most important intangible assets, because losing such individuals can impose huge costs to them. Therefore, managers do their best to keep employee satisfaction. For this purpose, they need to understand the needs of their employees and the organization’s conditions. In such a situation, employees’ positive voice behavior is of utmost importance for managers as it helps enhance their awareness. Therefore, it is essential to identify the factors inducing this behavior. Given that workplace comfort might shape employee voice behavior (EVB) and managers with leadership psychological skills (LPSs) can create a state of calmness for these individuals, as highlighted in previous research, the present study reflected on the relationship between the effects of LPSs on EVB. As employee work engagement (EWE) can be also influenced by LPSs and consequently shape EVB, the mediating role of this variable in the relationship between LPSs and EVB was further discussed. To meet the research goals, a total number of 310 employees working in Iranian food industry companies were employed as the study sample. Structural equation modeling (SEM) and the LISREL software were used for data analysis purposes. The study results ultimately demonstrated that LPSs could affect EVB when mediated by EWE.
    Keywords: Leadership Psychological Skills, Employee Voice Behavior, Employee Work Engagement
  • Hassan Faghih Abdollahi, Hamid Shahbandarzadeh *, Khalil Mirzaee Pages 773-791
    Idea generators and investors are always interested in advancing innovative ideas and generating wealth from them. One of the gaps in previous research in this field is the failure to pay attention to different criteria and strategic paths in advancing innovative ideas from various fields. This research introduced a strategy for advancing innovative ideas and identifying the strategic drivers of small and medium-sized enterprises (SMEs) in various technological fields. The indicators were derived from the literature review and expert interviews, and they were chosen using a checklist and interviews to determine their relationships. The fuzzy cognitive map in question was then created using the FCMapper software. Strategic driver indicators related to the advancement of innovative ideas were identified. Thus, it is recommended that idea developers consider these indicators when presenting ideas and that experts and investors consider them when evaluating innovative ideas. According to the findings, the Persian Gulf Science and Technology Park and its ten active fields each have their own strategic paths for advancing innovative ideas.
    Keywords: Strategic drivers, SMEs, Evaluation of innovative ideas, Fuzzy Cognitive Map
  • Arash Nafgash, Hossein Rezaei Dolatabadi *, Seyed Fathollah Amiri Aghdaie Pages 793-814
    One of the important strategies to build powerful consumer-based brand equity (CBBE) for products is to connect them to celebrities. The use of this key marketing strategy is growing around the world. The present study aimed to explore the effects of endorser credibility and endorser congruence on CBBE while considering the mediating role of congruence and the moderating role of brand type (strong/weak). The statistical population of the study was comprised of the buyers of megamalls in Tehran, from among whom 186 completed questionnaires were gathered using the simple random sampling method. Structural equation modeling in SmartPLS software was used to test the hypotheses. The results of the hypothesis tests showed that celebrity endorser’s credibility had a significant positive effect on endorser congruence and CBBE. In addition, endorser congruence had a positive impact on CBBE. The findings revealed that in the statistical sample of the present study, the effect of the variable celebrity endorser on congruence and CBBE did not differ from the perspective of brand type (strong/weak) and that this variable had a positive and significant effect on paths between ‘celebrity credibility-celebrity congruence’ and ‘celebrity credibility-CBBE’. Important theoretical and managerial implications have been derived from these findings.
    Keywords: CELEBRITY CREDIBILITY, CELEBRITY CONVERGENCE, CBBE, BRAND TYPE, QUALITATIVE MODERATOR VARIABLE
  • Masoud Ahmadi *, Mohammad Naghizade, Seyed Soroush Ghazinoori, Mehdi Goodarzi Pages 815-834

    Learning in collaboration projects with universities is one of the common methods in recent decades. Some of these projects have led to learning for industries, while others have suffered from a lack of learning. Most of the studies that have examined the dimensions and factors affecting the performance of these projects have been done in developed countries. However, considering the different nature of learning in developing countries, this issue needs more attention. This paper addresses two basic issues, namely the factors that affect the learning of companies in collaboration projects with universities in developing countries and the things that industries in these countries learn from universities. To answer these questions, 9 collaboration projects with universities in Iranian oil, gas, and petrochemical industries were selected, 15 experts active in the industry, academia, and government related to these projects were interviewed, and the data was analyzed by thematic analysis. Twenty five factors affecting learning were classified into 6 groups, the most important of which were collaboration control mechanisms, rules and procedures, university business model, degree of partnership between the parties, fitness of the content of the collaboration to the industry features, trust between the parties, and competence of the university team leader. The results also showed that companies in developing countries usually pursue exploitative learning in collaboration projects with universities. In these countries, mature industries active in older technologies typically pursue exploitative learning, and new technology-based firms seek explorative learning in collaborations.

    Keywords: Explorative learning, Exploitative Learning, University-Industry Collaboration, Research Collaboration Project
  • Samira Zarei *, Zahra Honarmandi Pages 835-849
    This article attempts to empirically investigate the impacts of the COVID-19 pandemic on average returns and investment risk of the 33 leading industries, categorized in nine groups of industries indexes, in Tehran Stock Exchange. Using an event-study methodology, our data sample (from 2018/12/15 to 2021/04/24) was partitioned into three sub-samples, namely estimated, event, and future windows. To address the main objectives of this study, variations in actual, abnormal, and cumulative abnormal returns of the estimated (pre-event) and future (post-event) windows were analyzed for all industries. The results confirmed that the “Retail except for Vehicles” and “Real State and Housing” industries have had the highest decrease in their average returns and, conversely, the “Telecommunication and Technology,” “Financial,” and “Pharmaceutical and Health” industries have experienced the most considerable increase in the average returns. Furthermore, the analysis of the time required for the effectiveness of the pandemic impacts on the stock returns showed that a 14-day lag (after the exposure) is needed for various industries to respond to the event. Ultimately, our empirical evidence confirmed that the uncertainty caused by the COVID-19 outbreak has negatively affected almost all industries active in the TSE.
    Keywords: Covid-19 pandemic, Stock market, event-study methodology, actual returns, Abnormal Returns, Cumulative abnormal returns
  • Ahmadreza Dalvand, Hamidreza Abbasianjahromi *, Mehdi Ravanshadnia, Ehsanollah Zeighami Pages 851-873
    The importance of human resources is an inescapable issue that lack of proper management will reduce productivity in project-based organizations. human resources assessment is one of the complex processes in organizations that require explicit analysis by strategic, key, and operational jobs in order to periodically monitor, recruit and hire it according to the organizational position of employees. In recent years, various models for measuring human resources in project-based organizations have been proposed, but the important issue is to provide an expert system that can provide results with high reliability. To this end, the fuzzy inference system is felt like a response to this need. Due to the identified study gap, the present study seeks to design an expert system consistent with Mamdani fuzzy inference to measure manpower in a project-based organization in Iran. This system shows the final status of human resource assessment in the Iranian project-oriented organization and the status of each of its main dimensions. In order to show the potential and practical benefits of this system was implemented in a case study. Finally, by analyzing the system outputs, the optimal performance of the designed system is analyzed and finalized with the relevant information of the organization.
    Keywords: human resources, Project-Based Organization, Uncertainty, Expert system, Mamdani Fuzzy Inference
  • Hashem Aghazade, Mohammad Yousefi Akhijahani * Pages 875-898
    Drawing insight from social network and internationalization theory perspectives, our study develops a conceptual model and test hypothesis using structural equation modeling by Smart PLS software, relying on a sample of 145 Iranian exporter SMEs obtained using a constructed questionnaire. Firstly, firms were placed in 5 categories, based on the classification of the Trade Promotion Organization of Iran (ITPO), to categorize the field of export activity. Then, the sample was selected via simple random sampling method. Values of the research model fitness fit the data well and the model exhibited an acceptable fit. Concerning the research results, the first hypothesis (which predicted that the greater the level of social networks, the higher the internationalization) was not supported by data. Nonetheless, our findings confirmed that social networks have a significant effect on both market knowledge and opportunity recognition in international markets. In addition, the study results confirmed the mediating role of opportunity recognition in the relationship between social networks and internationalization. Finally, we might recommend government institutions and SMEs managers to pay particular attention to the structures and relationships in social networks for developing international business.
    Keywords: Social network, Market knowledge, Opportunity recognition, Internationalization
  • Taylan Budur *, Ahmet Demir Pages 899-921
    Transformational leaders are accepted as part of the most influential leaders on the employee favorable outcomes. This study aimed to investigate the relationship of transformational leadership with employee performance and citizenship behaviors. Further, it examined the correlation between the sub-dimensions of transformational leadership (TL) and organizational citizenship behaviors (OCB). To achieve this, 399 participants were selected through convenience sampling method, and data was collected from them using a survey questionnaire. According to the findings, inspirational motivation had significant and positive effects on employee performance (EP). Furthermore, OCB affected EP partially, while courtesy and conscientiousness had significant positive impacts on EP. Concerning the relationship between TL and OCB, individual consideration was found to have significant and positive effects on courtesy and civic virtue, but not on sportsmanship and conscientiousness, while idealized influence was not found to have any significant relationship with OCB dimensions. Finally, in terms of the OCB’s mediation, individual consideration was shown to have an indirect effect on EP via conscientiousness.
    Keywords: Organizational citizenship behaviors, Transformational Leadership, employee performance, SME, Kurdistan
  • Rashid Chowdhury, Mahi Uddin *, Afzal Ahmad, Nazamul Hoque, Abdullahil Mamun, Nazim Uddin Pages 923-944
    Drawing on the Social Exchange Theory (SET), the present study aimed to determine the factors underlying the association between workplace social support and female bankers’ intention to quit. To this end, the study adopted a moderating-mediating model to measure the turnover intentions of 361 female employees of private commercial banks (PCBs) using time-lagged data. The findings revealed that affective commitment fully mediated the association between coworker support and turnover intentions, while it partially mediated the relationship between supervisory support and the intention to leave. Further, passion for work moderated the relationship between affective commitment and turnover intentions. This study contributes to the literature by exploring the role of workplace social support, affective commitment, and passion for work on the turnover intentions of female bankers. The results may help policymakers and practitioners formulate effective policies to retain and promote women in the banking sector.
    Keywords: workplace social support, Social exchange theory, Affective commitment, Passion for Work, Turnover Intentions
  • Marilia (Maria) Kountouridou *, Dino Domic Pages 945-962

    With the rapid commercialisation of higher education (HE) and universities’ growing competition over recruiting students, branding is becoming increasingly important for HE institutes. Despite the continuous emphasis on its significance, understanding university branding has received little scholarly attention. Therefore, in order to address this gap, this study examined the impact of a positive visualisation course in brand identity on students’ perceptions of university brand image. Employing grounded theory along with an experimental design, qualitative data were gathered through semi-structured interviews with 42 freshmen students of the European University Cyprus. The research findings indicated that the positive visualisation course in brand identity can enhance students’ perceptions of their university’s brand image. This study contributes to the existing literature by presenting an inductively generated theoretical model that can guide future research on the associations between a positive visualisation course in brand identity and (prospective) students’ perceptions of a university’s brand image.

    Keywords: higher education marketing, Brand image, brand name, brand identity, students’ perceptions