فهرست مطالب

نشریه مطالعات جامعه شناختی
پیاپی 59 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • میلاد محبی، آرش حیدری* صفحات 9-38
    پژوهش حاضر با هدف فهم هستی دست فروش در فضای شهری انجام گرفته است. پژوهش های رایج درباره دست فروشی در چارچوبی آسیب شناسانه و با هدف سیاست گذاری و ساماندهی نوشته شده اند. این در حالی است که فهم هستی و کیستی دست فروش و نسبتش با فرم روابط اجتماعی در فضا کم تر موردتوجه قرار گرفته است. ازاین رو، مواجهه با دست فروشی در چرخه ای از ساماندهی، قانون گذاری و سیاست گذاری قرار گرفته است که غالبا شکست می خورند. مسیله پژوهش حاضر این است که هستی دست فروش به واسطه ویژگی های فضامندش با غریبه زیمل قابل توضیح است و ازاین رو با نوعی بیرون بودن، مرزی بودن و سیالیت گره می خورد. ازاین رو، وجود و حضور او همواره محل منازعه و تنش است؛ چراکه نسبتی با منطق منافع، فضا و قدرت برقرار می کند. روش پژوهش حاضر ترکیبی از مطالعه اسنادی و مردم نگارانه است؛ در این پژوهش با بررسی مجموعه مصوبات و قوانین و همچنین انجام مصاحبه های مردم نگارانه در محدوده چهارراه ولیعصر تلاش شده است هستی اجتماعی و فضامند دست فروش در این محدوده تحلیل شود و صورت بندی مفهومی دگرگونی از دست فروش همچون غریبه ارایه گردد.
    کلیدواژگان: غریبه، دست فروش، چهارراه ولیعصر، فضا
  • سجاد ممبینی* صفحات 39-60
    مارکوزه در جامعه شناسی هنر خود سعی دارد پاسخی نظری برای فرضیه فراتاریخی فروید مبنی بر امتناع منطقی شکل گیری یک تمدن نا-سرکوبگر، فراهم سازد؛ فرضیه ای که بنا به آن استیلای اصل واقعیت بر ساحت کلی میل، تقدیری لایتغیر در فراشدهای تمدنی ست. مارکوزه اما می کوشد نشان دهد نسبت آنتاگونیستی میان میل و واقعیت، نه امری محتوم بلکه صرفا یک موقعیت تاریخی قابل تغییر است. او با نسبی-تاریخی کردن مفروضات فروید، طلیعه یک دگرگونی تاریخی را تحت سلطه اصل عملکرد در تمدن معاصر مجسم می سازد که در آن کار بیگانه شده می تواند با صورت بدیلی از کار، یعنی کار زیباشناختی، جایگزین گردد؛ رویه ای که به نوبه خود می تواند اصل واقعیت تثبیت شده (اصل عملکرد) را به سود شکل تازه ای از اصل واقعیت، دگرگون سازد. مارکوزه معتقد است امر هنری آن عاملی ست که می تواند نسبت میان میل و واقعیت را به وجهی انقلابی تغییر دهد. این قوه انقلابی امر هنری، در بعد زیباشناختی آن مستتر است؛ بعدی که خود محصول معرفت فانتزیک و تخیلی اثر می باشد. بدین ترتیب، مارکوزه مفهوم-مکانیسم روانکاوانه فانتزی را به مثابه عنصری رهایی بخش به تیوری خود وارد می کند؛ مکانیسمی که به سبب ماهیت عملکرد خود قادر است به مصالحه ای میان میل و واقعیت انجامیده و مناسبات آنها را، تحت یک اصل واقعیت اروتیک، باز-صورت بندی کند.
    کلیدواژگان: مارکوزه، فروید، زیبایی شناسی، میل، واقعیت، فانتزی
  • علیرضا مرادی* صفحات 61-92

    در بررسی حاضر، سهم مطالعات مارکسیستی در علوم اجتماعی ایران مورد بحث قرار می گیرد. برای این منظور، پاسخ به پرسش مورد نظر است. یکی اینکه آیا می توان از علوم اجتماعی چپ گرا در ایران سخن گفت؟ دیگر آنکه چشم انداز مارکسیستی علوم اجتماعی در بررسی جامعه ایران بر کدام حوزه های مطالعاتی تمرکز بیشتری داشته است؟ این مطالعه با رویکرد تاریخی و استفاده از روش اسنادی صورت گرفته است. مقاله حاضر نشان می دهد که تکاپوهای نظری چپ گرایانه، ادبیات گسترده ای را تولید کرده چندان که می توان از «چشم انداز مارکسیستی در علوم اجتماعی ایران» سخن گفت. در پاسخ به پرسش دوم نشان داده شد که چشم انداز مارکسیستی بر حوزه های مختلفی چون مسایل کارگری، دهقانی، طبقات اجتماعی، دولت، قومیت، شیوه های تولید، جنبش های اجتماعی، توسعه اجتماعی-تاریخی، تاریخ نگاری و... تمرکز داشته که «نقد اجتماعی» خصوصیت اصلی آنها بوده است. با ارایه تصویری از این گونه مطالعات، تمایز دو گونه علوم اجتماعی در ایران برجسته شده است: «چشم انداز مارکسیستی علوم اجتماعی» در برابر «رویکرد حاکم بر علوم اجتماعی در دانشگاه»

    کلیدواژگان: «مارکسیسم»، «مارکسیسم آکادمیک»، «علوم اجتماعی چپ گرا»، «مطالعات مارکسیستی»، «مارکسیسم در ایران»
  • فرهاد بیانی* صفحات 93-120
    مطالعه و بررسی بنیادی یک علم سبب می شود تا بتوان داوری و درک دقیق تری از کاربرد، شیوه ی اندیشیدن و چگونگی مطالعه جهان پیرامون داشت. اینکه تحلیل های اجتماعی مبتنی بر کدام پیش فرض ها، مبانی و اصول موضوعه باشد تعیین کننده ی شیوه شناخت، فهم و تحلیل ماهیت رویدادهای اجتماعی، خصوصیات آنها و بدست دادن دریافت ویژه ای از آنها خواهد بود. این مقاله در پی واکاوی مبانی هستی شناسانه اجتماعی مکتب فکری نامینالیسم و چگونگی ظهور و بروز آن در علوم اجتماعی است، همچنین می کوشد به نقد این رویکرد هستی شناختی بپردازد. روش تحقیق به کار رفته در این مقاله از نوع تحلیل مبانی است. یافته نشان می دهد هستی شناسی اجتماعی نامینالیستی می تواند منجر به انزوا و کم رنگ شدن امر اجتماعی و فربه شدن گفتمان فردمحور شود. همچنین از طریق بازخوانی جهان های سه گانه کارل پوپر می توان این هستی شناسی را نقد کرد.
    کلیدواژگان: نامینالیسم، هستی شناسی اجتماعی، امر اجتماعی، کنشگر فردی، جهان انتزاعی
  • سحر باباصفری، احمد نادری*، ابراهیم فیاض، نافع باباصفری صفحات 121-156
    زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه نقش بسیار مهم و حیاتی در سلامت جامعه و خانواده دارند. جامعه ای که در آن زنان حضوری فعال و همه جانبه داشته باشند، هرگز نمی تواند همچون جامعه ای که زنان در آن وجود اجتماعی ندارند، ساختارهای خشونت، بی عدالتی و بی رحمی را تقویت و تشویق کند. بنابراین مسایل مربوط به زنان در اولویت قرار دارد. در منطقه اورامان دین و مذهب و به تبع آن رهبران مذهبی، نقش بسیار پررنگی در اموراجتماعی ومعیشتی مردم دارند و اساسا متغییر بسیار مهمی برای درک و فهم جامعه اورامانات می باشند. زنان اورامی در مواجه با دنیای مدرن واکنش بازاندیشیانه ای را از خود نشان داده اند و بر این اساس در مورد سلامت و دین نیز همین برخورد بازاندیشانه را داشته اند که خود نتیجه مجموعه ای از شرایط زندگی مدرن و تغییر موضع رهبران مذهبی در حمایت از زنان و چندگانگی رهبران مذهبی و تعدد ایدیولوژی ها می باشد. پژوهش حاضر کوشیده است اولا نقش رهبران مذهبی بر سلامت زنان را مورد کنکاش قرار دهد و ثانیا اینکه زنان درتقابل سلامت خود با رهبران مذهبی و آموزه های آنها چه واکنشی داشته اند و در صورت بازاندیشی، آیا این بازاندیشی همسو با حفظ و ارتقاء سلامت آنان بوده است؟ ثالثا چه تغییراتی و چگونه باید اعمال کنند تا از تبعیض های جنسیتی موجود در جامعه و خانواده علیه آنان کاسته شود؟ در این پژوهش با رویکرد مردم نگاری انتقادی کارسپیکن و با تکیه بر مصاحبه عمیق و اسناد و مدارک و... تلاش شده تا دلیل اینکه بعضی از کنشگران زن اورامی توانسته اند زیست جهان خود را مورد بازاندیشی مستمر و مدوامی قرار دهند؛ درحالی که برخی دیگر از آنان یا اساسا نیازی به بازاندیشی ندیده اند و یا امکان بازاندیشی برایشان میسر نبوده است، موردبررسی قرار داده شود. براساس یافته های این پژوهش، این امکان در شرایطی محقق می شود که زنان به سطوح بالاتری از تحصیلات و متعاقب آن، استقلال مالی و عاطفی و... دست یابند.
    کلیدواژگان: سلامت زنان، بازاندیشی، رهبران مذهبی، مردم نگاری انتقادی، کارسپیکن، اورامانات، تحصیلات
  • سیاوش قلی پور* صفحات 157-183
    این مقاله به دنبال توصیف و تحلیل کوچ روی در زاگرس میانی است. روش پژوهش تاریخی و فن گردآوری داده ها اسنادی است. یافته ها نشان می دهند 1.کوچروان یک سوم جامعه ایران بودند و نادیده گرفتن آنها منجر به تحلیل های ناقصی از تاریخ ایران شده است؛ 2. «تیول» به عنوان یک نظام، در راستای تقویت حکومت مرکزی و استقرار نظم به طرزی متناقض نما عامل تمرکززدایی و از بین رفتن حاکمیت مطلق بود؛ 3. ایل ها به دلیل مالکیت عمومی مرتع، مالکیت خصوصی دام، همبستگی شدید و نیروی نظامی، همواره به عنوان نیروهای اجتماعی قدرتمندی در درون جامعه ایرانی نقش سیاسی پررنگی داشتند؛ 4. با اینکه واحد تولیدی خانوار بود، اما منزوی و پراکنده نبودند بلکه در درون اجتماعات بزرگ تری مانند هوز و طایفه روابط اجتماعی گسترده ای در مقیاس ایل داشتند، همچنین گاهی چند ایل با هم کنفدراسیون تشکیل می دادند و به نیروی موثری تبدیل می شدند؛ 5. حکومت مرکزی حاکمیت مطلق نداشت و در درون مجموعه گسترده ای از کانون های قدرت نظیر ایل های نیمه خودمختار قرار داشت؛ 6. کوچ روی در همزیستی ناپایدار با کشاورزی صورت بندی اقتصادی اجتماعی متفاوتی را به وجود آورد و این مهم نیازمند بازخوانی جدیدی برای فهم جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: ایل، تیول، دولت، کوچ روی، مالکیت
  • مهدی منتظرقائم*، سندوس محمدی نوسودی صفحات 185-209
    گسترش تلفن های همراه هوشمند و رسانه های اجتماعی، ارتباطات بحران را متحول کرده و باعث شده است که مشاغل این حوزه به یک تجدیدنظر جدی نیاز پیدا کنند. بااین وجود هنوز از تمام ظرفیت این فناوری های نوین در شرایط بحران استفاده نشده است. در این مقاله ی سیاست پژوهانه در ابتدا به الگوهای شهروند محور ارتباطات بحران می پردازیم و اصلی ترین راه ها برای استفاده از رسانه های اجتماعی و تلفن های همراه هوشمند قبل، حین و پس از بحران را بر اساس تجارب اخیر جهانی و نیز مبانی نظری شناسایی می کنیم. سپس به مرور وضعیت معاصر ارتباطات بحران در ایران می پردازیم و در تطبیق با تجربه های جهانی در استفاده از رسانه های اجتماعی و تلفن های همراه هوشمند در ارتباطات بحران، راه حل هایی برای استفاده از فناوری های نوین در ارتباطات بحران ایران ارایه می دهیم. رسانه های اجتماعی در هر سه مرحله قبل، حین و بعد از بحران نقش مهمی در مدیریت شرایط بحرانی دارند. سیستم مدیریت بحران ایران از الگوهای یک طرفه ارتباط با شهروندان درگیر بحران استفاده می کند و اصلی ترین رسانه های آن برای ارتباط با مردم در شرایط بحرانی رسانه های جمعی هستند. راه حل هایی که با استفاده از آن ها سیستم مدیریت بحران می تواند از گوشی های هوشمند و رسانه های اجتماعی در شرایط بحرانی استفاده کند شامل سیاست گذاری برای استفاده از فناوری های نوین، ایجاد حساب کاربری در شبکه های اجتماعی، گفت وگوی آنلاین با مردم، استفاده از برنامه های کاربردی تلفن همراه، ادغام رسانه های اجتماعی و رسانه های سنتی با یکدیگر و تقویت زیرساخت های اینترنت و تلفن همراه در تمام نقاط کشور هستند.
    کلیدواژگان: ارتباطات بحران، تلفن های همراه هوشمند، رسانه های اجتماعی، رویکردهای شهروندمحور در ارتباطات بحران، مدیریت بحران ایران
  • یارمحمد قاسمی*، فاطمه هواس بیگی، زهرا رضایی نسب صفحات 211-244
    هدف پژوهش حاضر بازسازی معنایی خودکشی از منظر زنان استان ایلام است و تلاش می کند با به پرسش نهادن این مسیله، روایتی بوم آور از مشکل خودکشی را در این سرزمین، ارایه نماید. پارادایم پژوهش برساختی و تفسیری است؛ رویکرد پژوهش کیفی است، استراتژی پژوهش از نوع گراندد تیوری است و تاکتیک پژوهش از نوع تحلیل محتوای پنهان است. میدان موردمطالعه شامل تمامی زنانی است که از گذشته تاکنون، در قلمرو استان ایلام اقدام به خودکشی کرده اند. روش چگونگی انتخاب سوژه های مورد مطالعه بر مبنای نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری نظری است که از نمونه گیری هدفمند برای گزینش افراد مورد مطالعه و از نمونه گیری نظری، برای تشخیص تعداد افراد یعنی محل داده های مورد نیاز و یافتن مسیر استفاده شده است. تعداد نمونه تا مرحله اشباع نظری برابر با 61 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته است که به صورت انفرادی با سوژه های موردمطالعه، انجام گرفته است. فرمت داده ها در قالب صوت بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از سه مرحله کدگذاری طرح نظام مند اشتراوس و کوربین استفاده شده است و در مرحله کدگذاری باز 165 مفهوم و در مرحله کدگذاری محوری 12 زیرمقوله و28 مقوله استخراج گردیده است. پس از باهم بینی مقولات تحقیق، مقوله هسته یا نظریه برآمده از مقولات تحت عنوان «تجربه مدرنیته بی قواره» نامگذاری گردید. بر مبنای این نظریه، مدرنیته بی قواره زیست جهان پیشین جامعه ایلام را دچار آشفتگی نمود و با ورود شتابان خود به آن بسترهای انشقاق اجتماعی و فرهنگی را فراهم و منشا آسیب ها و کجروی های اجتماعی شد که پدیده خودکشی زنان یکی از مصادیق آن است.
    کلیدواژگان: خودکشی زنان، واکاوی معنایی، تجربه مدرنیته بی قواره، رویش نظریه (گراندد تئوری)
  • بشیر خادملو*، سارا شریعتی مزینانی صفحات 245-266

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه سازو کار و پی آمدهای اجتماعی «اجتماعات معنویت گرا» انجام شده و به این پرسش می پردازد که چنین اجتماعاتی از چه رویه هایی برای اهداف خود استفاده کرده و نیز چه تاثیری بر مخاطبان خود به ویژه ذهنیت و کنش های آن ها خواهند داشت. این پژوهش برای پاسخ گویی به پرسش های خود از روش های کیفی شامل: مشاهده همراه با مشارکت، مصاحبه قوم نگارانه و مطالعه اسناد استفاده کرده است. در چهارچوب مفهومی پژوهش در پارادایم «پساسکولاریزاسیون» و همراه با تحدید مفاهیمی همچون دینداری های جدید و جنبش های جدید دینی، «معنویت گرایی جدید» و «اجتماعات معنویت گرا» به عنوان مفاهیم محوری پژوهش انتخاب و مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های این مطالعه «موردی» نشان می دهد گروه «پیوندها» به عنوان نوعی اجتماع معنویت گرا به واسطه تمهیداتی مانند کاریزما- سازی و مهندسی احساس دینی و سایر تمهیدات و تدابیر طراحی شده، وضعیتی را می سازند که به امری مستقل، بیرونی و «بیگانه» از پیروانش تبدیل می شود؛ طوری که آن را به عنوان وضعیتی خارق العاده ستایش کرده و مقهور و مسحورش می شوند. این اجتماع معنویت گرا به میانجی سازوکارهای نظارتی و تنظیمی تلاش می کند افراد تحت سرپرستی اش را به سوژه هایی بهنجار، مطیع و کارآمد تبدیل کرده و نتیجتا نقش آفرینی مفیدتر آن ها را در نهادهای اجتماعی ممکن کند. مطابق این مطالعه می توان افزود که چنین اجتماعاتی با تاکید بر درون نگری، دعوت به سعادت فردی و دامن زدن به ذهنیتی سازگار با محیط بیرونی به نحوی از افراد عاملیت زدایی کرده و بالقوه گی هایشان برای هرگونه تغییر اصلاح و دستکاری در جهان بیرونی را تعدیل خواهند کرد.

    کلیدواژگان: معنویت گرایی جدید، اجتماعات معنویت گرا، مهندسی احساس دینی، بسته معنوی، سازوکارهای نظارتی، بهنجارسازی
  • سید آیت الله میرزایی، معصومه قاراخانی* صفحات 267-285

    انجمن های علمی حسب مسیولیت های حرفه ای شان، در ترویج اخلاق علم نقش مهمی می توانند ایفا کنند. اما این نقش انجمن های علمی  به ندرت  مورد توجه است. در این نوشتار به بررسی اقدامات و فعالیت های انجمن های علمی در ترویج اخلاق حرفه ای علم در ایران می پردازیم و سپس میزان تاثیرگذاری این فعالیت ها را با انجام پیمایش در میان انجمن های علمی در رشته های علوم انسانی، فنی و مهندسی، کشاورزی، علوم پایه، هنر و معماری و بین رشته ای جویا شدیم. نتایج پژوهش نشان می دهد، انجمن های علمی در ایران سوای تنوع رشته های شان، آرزومندانه، میزان اثربخشی فعالیت های متنوع انجمنی در زمینه ارتقای اخلاق علم را بسیار بالا ارزیابی می کنند، اما در عمل نسبت به بهبود وضعیت اخلاق علم فعالیت کافی ندارند. اخلاق علم برای بسیاری از انجمن های علمی در ایران، اگر چه پدیده ناشناخته ای نیست اما عملا در حاشیه قرار دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق علم، انجمن های علمی، نقش انجمن علمی، مسئولیت انجمن علمی
  • سمیه عرب خراسانی*، فضیه سادات حسینی صفحات 287-311
    خانواده در جامعه ایرانی سمت و سویی متفاوت از سیاست های کلان حکومتی اتخاذ کرده و وضعیت شبه بحرانی و فرایندی مشابه با خانواده مدرن را در از هم گسست و ناپایداری تجربه می کند. این نوشتار در پی بررسی دلایل رویه متفاوت کنشگران و رویه حکومتی- دولتی درباره خانواده، در این مجال به تحلیل محتوای کیفی اسنادبالادستی در حوزه خانواده پرداخته است. نتیجه بررسی چهل سند شامل اسناد صادره از جانب رهبر نظام، قوانین توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اسناد مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی بیانگر ثبات معنایی خانواده در مجموعه این اسناد است. ثبات معنایی خانواده به واسطه در نظرداشتن خانواده تراز و خانواده نامتعین ذیل، اندیشه در سایه و به رسمیت نشناختن تحولات کنشگران در چهار دهه گذشته بوده است. این امر سبب شده است خانواده در اسناد بالادستی صورت ذهنی یابد که با عینت اجتماعی آن در تعارض قرار دارد.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، نهاد، جنسیت، زن، مرد، خانواده
  • داود اژدری*، یحیی بوذری نژاد، شاهین زرع پیما صفحات 313-340
    هریک از متفکران اجتماعی که در طول تاریخ زیسته اند برای انسجام بخشی به اندیشه های خود، در میان آثارشان، فرد یا جامعه یا تعاملی از هر دو را به عنوان عصاره و جان مایه اندیشه های خود بیان داشته اند. اقبال با توجه به جامعه نامنسجم و پراکنده ای که در آن زمان هند پدیدار شده بود و مذاهب و فرق مختلفی که وجود داشت، اختیار و «فردیت» شرقیان را در مقابل استعمار، اضمحلال یافته می دید. بر این اساس بازسازی اندیشه دینی خود را بر پایه «فلسفه خودی» بنا نهاد تا اختیار مرده و خودآگاهی ناتوان شده در میان شرقیان را از نو بپیراید و در آن روح تازه ای بدمد، از سوی دیگر اقبال، جامعه را به مثابه حقیقتی عینی نادیده نمی انگارد و درصدد است تا تعاملی میان «فرد» و «جامعه» برقرار سازد، اما با همه این احوال فردیت را مقدم بر جامعه می دانست. برای این پژوهش از روش اسنادی و کتابخانه ای سود جسته ایم.
    کلیدواژگان: محمد اقبال لاهوری، فلسفه خودی، جامعه گرایی، فردگرایی، بازسازی اندیشه دینی
  • شهرام ملانیا جلودار* صفحات 341-364

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین استفاده از تکنولوژی تلفن همراه و پنهان کاری زوجین در متاهلان جهاد دانشگاهی بابل و جهاد کشاورزی ساری انجام شده است. چارچوب نظری مورد استفاده این پژوهش نظریات جورج زیمل در مورد پنهان کاری، تغییر ارزش ها، نگرش ها-هنجارها و وسایل ارتباط جمعی (آنتونی گیدنز و گسر) است. این پژوهش مطالعه ای توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است. مطالعه به صورت پیمایشی انجام شده است و جامعه آماری تحقیق را 670 نفر از متاهلان جهاد دانشگاهی بابل و جهاد کشاورزی ساری تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 300 نفر از ایشان به عنوان نمونه مشخص و با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. پایایی تحقیق مطلوب است (بالای 0.7) و داده ها با نرم افزار اس پی اس اس و مدل سازی تحلیل مسیر انجام شده است. یافته های تحقیق نشان دادند که بین استفاده از امکانات تلفن همراه، اعتماد بین زوجین، فردگرایی، شک و تردید در خانواده و تاثیر منفی تلفن همراه بر روابط زوجین با پنهان کاری زوجین رابطه معناداری وجود دارد. نتایج یافته های مدل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای استفاده از امکانات تلفن همراه و تاثیر منفی استفاده از تلفن همراه در روابط زوجین به ترتیب بیشترین تاثیر را بر پنهان کاری زوجین داشتند. متغیرهای مستقل دوگانه توانسته اند 60 درصد از تغییرات مربوط به متغیر وابسته این تحقیق را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: پنهانکاری زوجین، استفاده از امکانات تلفن همراه، فردگرایی، اعتماد در روابط زوجین، تاثیر منفی تلفن همراه در روابط زوجین
  • سعیده امینی*، حسین میرزایی، مهدی اصلان زاده صفحات 365-390
    در دو دهه ی اخیر، جهان شاهد جنبش هایی کثیر با ماهیت هایی متنوع بوده است. وقوع انقلاب های رنگی در سال 2000، آغازگر سبک نوینی از اعتراضات به شیوه ی مسالمت آمیز بود. حدود یک دهه بعد، در سال 2011، چهره ی دیگری از اعتراضات در قالب جنبش های شبکه ای ظهور کرد که فصل جدیدی را در این عرصه رقم زد. 7 سال بعد، جنبش بزرگ جلیقه زردهای پاریس (2018) با دامنه ی اثرگذاری گسترده در کشورهای اروپایی رخ داد، که وارث جنبش های هم عصر خود بود و ماهیتی تلفیقی داشت. مقاله ی حاضر درصدد است با اتکا به رویکرد نظری چارچوب سازی بنفورد و اسنو و با استفاده از روش تحلیل رتوریک، جنبش جلیقه زردها را بررسی کند. نتایج حاصله ناشی از شناخت چارچوب های تشخیصی، تجویزی و انگیزشی معترضین در جریان جنبش بوده است و این شناخت در پرتوی بررسی نمادهای اعتراضی (شعرها، شعارها و گرافیتی ها) تحقق یافته است. همچنین به نقش رسانه ها در مشروعیت بخشی به و برعکس مشروعیت زدایی از جنبش اشاره شده است و در نهایت تاکتیک های اعتراضی جلیقه زردها در جریان کنش جمعی آن ها بیان شده است.
    کلیدواژگان: رتوریک، چارچوب تشخیصی، چارچوب تجویزی، چارچوب انگیزشی، جنبش
  • شعبان پیرحیاتی* صفحات 391-417

    این مقاله با هدف شناخت شیوه روایت (رسمی و انتقادی)، در رمان های حوزه ادبیات جنگ بین ایران و عراق به تحلیل روایت یازده رمان می پردازد. بدیهی است که با شروع جنگ بین ایران و عراق نویسندگان ایرانی دست به قلم برده و آثاری را در ژانر ادبیات جنگ از خود باقی گذاشتند که اولین این رمان ها «زمین سوخته» از احمد محمود در سال 1361 می باشد. اما آنچه در این میان تامل برانگیز و از اهمیت بیشتری برخوردار بوده، این است که نهادها و مراکز فرهنگی بدون تخصص لازم از عوارض و تبعاتی که جنگ می تواند بر اقتصاد، فرهنگ، نیروی انسانی و تمام زیرساخت های یک کشور وارد کند، سعی کردند در قالب مفاهیمی چون «ادبیات دفاع مقدس»، با تاکید بر تداوم شیوه روایت رسمی در ژانر ادبیات داستانی، خسارات و تبعات جنگ را کم اهمیت جلوه دهند. این نوع نگاه و طرز تلقی از جنگ موجب طرح سوالاتی شد. از این روی، به منظور نیل به اهداف این پژوهش رویکرد نظری «والتر فیشر» از حیث (انسجام و باورپذیری) را برای تحلل روایت رمان های انتخابی اتخاذ کردیم. ضمنا با توجه به اینکه این تحقیق با تحلیل روایت رمان پیگیری شده است، روش شناسی در این پژوهش از نوع کیفی و در پارادایم تفسیری را برگزیده ایم، که در فرایند کار ملاحظه می شود ژانر ادبیات جنگ در مقاطع مختلف تحولات چشمگیری را تجربه کرده است. از این جهت ملاحظه می کنیم که با نزدیک شدن به دهه هشتاد ساختار داستان ها پیچیده تر می شود و در شخصیت پردازی به افرادی توجه می شود که تحت تاثیر تبعات جنگ قرار گرفته اند. علاوه بر این در دهه هشتاد مخاطبان به دنبال نتایج و دستاورد جنگ هشت ساله در لابه لای صفحات این نوع رمان ها می باشند که با فاصله گرفتن از دوران پرمصایب جنگ شاهد تغییر رویکرد بسیاری از نویسندگان این ژانر ادبی هستیم که در جهت روایت انتقادی قلم زده اند. در نتیحه ملاحظه می کنیم که روایت انتقادی در میان نویسندگان و مخاطبان از مقبولیت و جایگاه بهتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: تحلیل روایت رمان، ژانر ادبیات جنگ، روایت های رسمی و انتقادی
|
  • Milad Mohebi, Arash Heydari * Pages 9-38
    The purpose of the present study is conducted is understanding the existence of street hawkers in urban spaces. Conventional research on street hawking has always been held in a pathological framework with the purpose of policy making and organization, while the understanding of the existence and nature of the street hawker, and his relationship with the form of social relations in space, has received less attention. Hence, dealing with street hawking is trapped in a cycle of organization, legislation, and policy-making that often fails. The main idea of this study is that the existence of the street hawker can be explained by Simmel's stranger due to its spatial features, and it is tied to a kind of externality, borderline and fluidity. Therefore, his/her existence and presence is always a place of conflict and tension; because it establishes a relationship between the logic of interests, space and power. The method of the research is a combination of documentary and ethnographic studies. By examining a set of approvals and laws as well as conducting ethnographic interviews in the Valiasr crossroad, an attempt has been made to analyze the social and spatial existence of the street hawker in this area and to present a different conceptual formulation of the street hawker as the stranger.
    Keywords: Stranger, street hawker, Valiasr crossroad, Space
  • Sajad Mombeiny * Pages 39-60
    In his sociology of art, Marcuse seeks to provide a theoretical answer to Freud's transhistorical hypothesis of the rational refusal to form a non-repressive civilization; a hypothesis according to which, domination of the principle of reality over the realm of desire in general, is an unchangeable destiny in the processes of civilization. Marcuse, however, tries to show that the antagonistic relationship between desire and reality is not a definite thing, but merely a changeable historical situation. By relativizing Freudian assumptions, he visualizes the beginning of a historical transformation dominated by the principle of performance in contemporary civilization, in which alienated work can be replaced by an alternative form of work, aesthetic work; A procedure that, in turn, can transform the established principle of reality (the principle of performance) in favor of an alternative form of the principle of reality. Marcuse believes that art is a factor that can revolutionize the relationship between desire and reality. This revolutionary power of art is embedded in its aesthetic dimension (formatted content); a dimension itself is the product of the fantastic and imaginative knowledge of the work of art. In this way, Marcuse introduces the concept of psychoanalytic fantasy into his theory as a liberating element; A mechanism that, by its nature of performance, is able to reconcile desire and reality and reshape their relationship under an erotic principle of reality.
    Keywords: Marcuse, Freud, Aesthetics, Desire, Reality, Fantasy
  • Farhad Bayani * Pages 93-120
    The fundamental study of science allows for a more accurate judgment and understanding of its application, way of thinking, and how it studies the world. This is very important that social analysis be base on which preconditions, foundations, and principles because it is able to determine the way of recognition, understanding, and analysis of social phenomena and their features. This article tries to investigate the social ontological foundations of nominalism and that what are its implications in social science, also includes the critique of these social ontological foundations. The research method is an analysis of foundations. Findings show nominalist social ontology is able to decline the social matter instead, amplify individualism discourse.  Moreover, it possible to critique the social ontology by rethinking Karl Popper’s triple worlds.
    Keywords: Nominalism, Social Ontology, Social matter, Individual actor, Abstract world
  • Siavash Gholipoor * Pages 157-183
    This article seeks to describe and analyze the nomadic in Zagros at the 13th century. The method is historical research and the technique of data collection is documentary. The findings show: 1. The nomads were one-third of Iranian society, and ignoring them has led to incomplete analyzes of Iranian history.2. The "thiol" as a system, in order to strengthen the central government and establish order in a paradoxical way, was the cause of decentralization and the disappearance of absolute sovereignty. 3. Due to public Rangeland ownership, private livestock ownership, high solidarity and military force, the tribes have always played a significant political role as a powerful force within Iranian society. 4. Although the unit of production was the household, they were not isolated and scattered, but within large communities such as the Hoz and the clan had extensive tribal-scale social relations. Also, sometimes several tribes formed a confederation together and became an effective force. 5. The central government had no absolute sovereignty and was located within a vast set of centers of power such as the semi-autonomous tribes. 6. Nomadism in coexistence with agriculture created a different socio-economic formulation than historiography suggests and this requires a new rereading to understand Iranian society.
    Keywords: Tribe, Thiol, government, Nomadism, Ownership
  • Mehdi Montazerghaem *, Sandos Mohammadi Nosodi Pages 185-209
    The significant growth of smartphones and social media evolved crisis communications, and this has led the related businesses to pay more attention to it. Nevertheless, the full potential of these new technologies has not yet been used during crisis circumstances. In this policy-making paper, we first examine the citizen-centered models of crisis communication and recognize the primary ways to use social media and smartphones before, during, and after the crisis using the recent global experiences as well as theoretical foundations. We will then evaluate the new state of crisis communications in Iran and, in line with global experience in using social media and smartphones in crisis communications, provide solutions for using new technologies for crisis communications in Iran. 
    Smartphones and social media developed horizontal, bottom-up, citizen-centered communication patterns, rather than directional patterns from top to bottom, in all situations, especially during crisis communication. Social media plays a vital role in managing crisis conditions in all three stages of before, during, and after the crisis. Iran's crisis management system uses one-sided communication patterns with the citizens included in the crisis, and the mass media are the primary sources of communication with people in crisis conditions. It is possible to use proper solutions in a crisis management system to employ smartphones, and social media in crisis situations, including policy-making to use new technologies, building social media accounts, online conversation, and using the applications of mobile phones, the integration of social media and traditional media and the improvement of the Internet and mobile infrastructure in all regions of the country.
    Keywords: Crisis Communications, Smart Phones, Social media, Citizen-centered Approaches in Crisis Communications, Crisis Management in Iran
  • Yarmohammad Ghasemi *, Fatemeh Havasbeygi, Zahra Rezaei Nasab Pages 211-244
    The aim of the current research is to reconstruct the meaning of suicide from the perspective of women in Ilam province and by questioning this issue, it tries to present a comprehensive version of the problem of suicide in this country. The research paradigm is constructive and interpretive; The research approach is qualitative, the research strategy is grounded theory, and the research tactic is hidden content analysis. The field under study includes all women who committed suicide in the territory of Ilam province from the past until now. The method of selecting the subjects to be studied is based on purposive sampling and theoretical sampling. Purposive sampling is used to select the people to be studied and theoretical sampling is used to determine the number of people, i.e. the location of the required data and to find the path. The number of samples until the theoretical saturation stage was estimated to be 61 people. The data collection tool is a semi-structured interview that was conducted individually with the studied subjects. The data format is in audio format and for data analysis three stages of systematic coding of Strauss and Corbin were used and in the open coding stage 165 concepts were extracted and in the axial coding stage 12 subcategories and 28 categories were extracted. After comparing the categories of the research, the core category or the theory emerging from the categories was named as "the experience of modernity without a frame". Based on this theory, the unsteady modernity of the previous world caused turmoil in the society of Ilam and with its hasty entry into it, it provided the foundations of social and cultural division and became the source of social harms and injustices, of which the phenomenon of women's suicide is one of its examples.
    Keywords: women's suicide, semantic reading, the experience of unstructured modernity, development of theory (grounded theory)
  • Bashir Khademlou *, Sara Shariati Mazinani Pages 245-266

    This survey’s aim is to evaluate mechanisms and social outcomes of new-born spiritual communities in recent Iran. The main questions is that a) what procedures have been followed by these communities to reach their goals and b) what are the effects of these kind of communities on their members’ subjectivity and actions. Our methods are as following: participatory observation, deep interview, and documentary study. The survey taking place in the post-secularization paradigm which, as its conceptual framework, being focused on new religiosities, new religious movements, new spiritualisms and spiritualist communities.The findings of the survey show that Peyvandha (connections) as a spiritual community has become an external, objective and alien power over its followers by mechanisms such as making a charismatic spiritual leader and engineering of religious feelings. Its followers regard it as an extraordinary, supernatural and extra human phenomenon. Moreover, Peyvandha converts the individuals who supervision by it to normalized, docile and useful ‘subjects’ for social and economic organizations through regulative and supervisory procedures. Peyvandha, because of its anti-political dogma, has produce passive, a-critical, non-communicative and isolated ‘happy subject’ who do not believe or at least forget that there is something like society as a collective being right there which our humanity as a communicative entity constructed in and by it.

    Keywords: new spiritualisms, spiritualist communities, engineering of religious feelings, spiritual package, supervisory procedures, regulative procedures, Normalization
  • Seyed Ayatolah Mirzaei, Masoumeh Gharakhani * Pages 267-285

    Depending on their professional responsibilities, scientific associations can play an important role in promoting the ethics of science, but this role of scientific associations has rarely received attention. In this manuscript, we investigated the measures and activities taken by scientific associations to promote the professional ethics in science in Iran. We then evaluated the effectiveness of these activities by surveying among scientific associations in humanities, engineering, agriculture, basic sciences, art and architecture, and interdisciplinary majors. Results showed that apart from the diversity in their majors, scientific associations in Iran desirably evaluate the effectiveness of diverse association activities to be very high with regard to promoting the ethics of science. In practice, however, these associations do not possess adequate activity regarding the improvement of the status of ethics in science. The ethics of science for many scientific associations in Iran is marginalized in practice, although it is not unknown.

    Keywords: Professional Ethics, scientific ethics, scientific associations, Professional responsibilities, Iran
  • Somayeh Arab Khorasani *, Fezeh Sadat Hosseini Pages 287-311
    Family in Iran has taken a different path from governmental documents and going on through the same path as modern families has gone in dissolution and instability. This paper due to this purpose has studied forty grand documents including seventeen from the supreme leader of Islamic Republic of Iran, six rules of economic, social and cultural development program and sixteen documents of Supreme Council of the Cultural Revolution that shows the semantic stability of family. Semantic stability of family is based on paragon and unidentified family which figured out of hidden Idea and also unrecognized transformation of the agencies during these four decades. This leads Iranian policy makers to have a subjective image of family that has the least connection to the objective family in lived experience of social actors. That made these tow have conflict of interests and also lots of problems for family and its members.
    Keywords: Conflict of interests, Institution, woman, Man, family
  • Davoud Azhdari *, Yahya Bozarinejad, Shahin Zarpeyma Pages 313-340
    Through the history , every social thinker , has centralized his works on a individualism or socialism or an interaction between them to integrate his thoughts . Dispersion and disunion caused by presence of numerous religions and sects in India conduced Iqbal -E- Lahori to find the oriental option and individuality overthrown as a result of colonization . Therefore, he established his thoughts on self - hood philosophy to revive dead authority and weakened self - awareness of the oriental . On the other hand Iqbal does not connive the society at all, but receive that as an undeniable fact and intend to make a significant connection between individual and society although it seems he overall prefer the individuality states to society . Library and documentary methods have been used in this research .Muhammad Iqbal -E- lahori , Socialism , Individualism , authority , Reconstruction of Religious Thought , Islam
    Keywords: Muhammad Iqbal -E- lahori, Socialism, Individualism, Authority, Reconstruction of Religious Thought, Islam
  • Shahram Mollania Jelodar * Pages 341-364

    This study is in pusuit of investigating the relationship between the use of cellphone and its effect on Couples’ secrecy in the family among married employees of Jahad Daneshgahi (University Jihad) of Babol and Jahad Keshavarzi (Agricultural Jihad) of Sari. The theoretical framework of this research is a synthesis of George Simmel's theories about secrecy, changing values, attitudes-norms and some other theories about mass media (Anthony Giddens and Gasser). This research is a descriptive-analytical cross-sectional study. The study is done by a survey. The statistical society of the study consists of 670 married employees of Jahad Daneshgahi (University Jihad) of Babol and Jahad Keshavarzi (Agricultural Jihad) of Sari. According to Cochran's formula, 300 people were chosen as statistical sample. They are selected by simple random sampling. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The reliability of the research is desirable (above 0.7) and the data were performed with SPSS software and path analysis modeling. Research findings showes that there is a significant relationship between the use of mobile facilities, couples’ trust, individualism, family doubts and negative impact of couples’ use of cellphone on their relationship with couples’ secrecy. The findings of the regression model showes that the variables of using mobile facilities and the negative impact of couples’ use of cellphone on their relationship has the biggest impact on couples’ secrecy. Independent dual variables explain 60 percent of the variations in the dependent variable of this research.

    Keywords: Couples’ secrecy, Use of cellphone facilities, Individualism, Trust in couples’ relationships, and Negative impact of couples’ use of cellphone on their relationship
  • ShaAban Pirhayati * Pages 391-417

    This article with analyzes the narration of 11 novels in the literature field of the Iran-Iraq war with the aim of understanding the narrative style (official and critical). It is obvious that with the start of the war between Iran and Iraq, Iranian writers started writing and wrote some novels in the genre of war literature, the first of these novels being "Scorched Earth" by Ahmad Mahmoud in1981, but what is thought-provoking and more important is that cultural institutions and it's centers without the necessary expertise of the complications and consequences that war can bring to the economy, culture, human resources and all infrastructures of a country, tried to The format of concepts such as "literature of sacred defense", by emphasizing the continuation of the official narrative style in the fiction genre, downplay the losses and consequences of the war. This type of view and perception of the s war caused questions to be raised. Therefore, in order to achieve the goals of this research, we adopted the theoretical approach of "Walter Fisher" in terms of (coherence and believability) to analyze the narrative of selected novels. In addition, considering that this research has been followed by analyzing the narrative of the novel, we have chosen the methodology in this research of a qualitative type and in an interpretive paradigm, which can be seen in the process of the work that the genre of war literature has experienced significant changes at different times. From this point of view, we see that as the eighties approach, the structure of the stories becomes more complicated and in the characterization, attention is paid to people who were affected by the consequences of the war. In addition, in the 80s, audiences are looking for the results and achievements of the eight-year war in the pages of these types of novels, and by moving away from the time of the war, we see changes in the approach of many writers of this literary genre, who wrote in the direction of critical narration. As a result, we can see that the critical narrative has had a better acceptance and position among the authors and the audience.

    Keywords: analysis of novel narrative, genre of war literature, official, critical narratives