فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 116، فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ضیاء آزدو، فاطمه احمدلو*، غلامرضا گودرزی، علی فرمهینی فراهانی، هاشم کنشلو صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    استفاده از پساب تصفیه شده می تواند وسیله ای برای جبران کمبود آب و کنترل و کاهش برداشت از چاه های عمیق و نیمه عمیق باشد. هدف این مطالعه، تعیین اثر آبیاری با پساب تصفیه خانه فاضلاب دلیجان و آب چاه به مدت 5 سال روی ترسیب کربن خاک و رشد 7 گونه درختی پهن برگ می باشد.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر، پس از آماده سازی زمین، نهال ها به صورت گروهی در سه تکرار با فواصل 3×3 متر در اسفند 1390 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شدند. برای بررسی تاثیر نوع آبیاری روی ترسیب کربن آلی خاک، در سال پنجم با حفر پنج پروفیل به عمق 90 سانتی متر در زیر تاج درختان از سه عمق نمونه برداری خاک انجام شد. در ارزیابی رشد گونه های درختی پهن برگ در پایان سال پنجم، مشخصه های ارتفاع، قطر یقه، قطر تاج پوشش، مساحت تاج پوشش، درصد زنده مانی و درصد شادابی مورد اندازه گیری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بررسی میزان ترسیب کربن آلی خاک در عمق های مختلف خاک نشان داد که آبیاری با پساب فاضلاب سبب افزایش بیشتر کربن آلی خاک شده که بیشترین میزان آن در عمق 90-60 سانتی متری خاک می باشد. در بین گونه های کاشته شده با توجه به مشخصه های مورد اندازه گیری، در آبیاری با آب چاه، گونه Ailanthus altissima از بیشترین میزان ارتفاع وMelia azedarach  از بیشترین میزان قطر یقه، قطر تاج پوشش، مساحت تاج پوشش و درصد شادابی برخوردار است. در آبیاری با پساب، گونه Robinia pseudoacacia از بیشترین میزان ارتفاع، Elaeagnus angustifolia از بیشترین میزان قطر یقه،M. azedarach  از بیشترین میزان قطر تاج پوشش و مساحت تاج پوشش وM. azedarach  و Celtis australis از بیشترین میزان شادابی برخوردارند. کمترین درصد زنده مانی مربوط به گونه Acer negundo در هر دو نوع آبیاری با آب چاه و پساب فاضلاب می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    اثر اصلی نوع آبیاری اختلاف معنی دار آماری را نشان نداد. گونه A. negundo نسبت به شرایط آب و خاک منطقه حساس بوده و مناسب کاشت نمی باشد. گونه M. azedarach  از سازگارترین گونه ها در تحقیق حاضر می باشد که برای کشت در عرصه مزبور پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن آلی خاک، درختان پهن برگ، درصد زنده مانی، دلیجان، عمق خاک
  • علی صفری، مجید عباسپور*، امیرحسین جاوید، دردانه آقاجانی صفحات 13-25
    زمینه و هدف

    یکی از فاکتور های اساسی  در حفاظت و توسعه فضای سبز شهری استفاده از منابع آبی در دسترس متناسب با ویژگی های فضای سبز در هر منطقه میباشد.در این مقاله به طرح تامین آب خام جهت تامین آب مورد نیازو با هدف آبیاری فضای سبز شهرستان بویین زهرا پرداخته شده است.

    روش بررسی

    برای این کار در ابتدا منابع آبی موجود در بویین زهرا تعیین و سپس به کمک پرسشنامه هایی که توسط افراد خبره تکمیل گردیدند معیار های موثر در فرآیند تصمیم گیری انتخاب منابع آبی، با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی(AHP)وزن دهی شدند و در نهایت با کمک روش الویت بندی ترجیحی برای غنی سازی ارزیابی ها (Promethee)  بهترین گزینه انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصله از روش (AHP) در نرم افزار Expert Choice نشان دهنده بالاتر بودن وزن معیار فنی، کاربردی و مدیریتی نسبت به سایر گزینه ها و منابع آبی چاه باغ شهرداری همراه با چاه های متفرقه به عنوان بهترین گزینه انتخاب گردید.و در مرحله دوم وزن ها و امتیازهای حاصله معیارها و گزینه ها که از قسمت اول حاصل گردیده ، به عنوان ورودی  به نرم افزار Decision Lab 2000  انتخاب و رتبه بندی انجام و در این مرحله نیز نتیجه بدست آمده در محله اول، تایید شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر بیانگر آنست که معیارهای فنی، کاربردی و مدیریتی و زیست محیطی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار درا انتخاب نوع منبع آبی آبیاری فضای سبز محسوب می گردند. به عبارت دیگر در انتخاب منابع آبی مناسب، دستیابی به استانداردها، مقاومت در برابر شوک هیدرولیکی، عدم نیاز به فن آوری پیشرفته جهت کنترل، راندمان سیستم، پارامترهایی هستند که بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: گزینش منابع آبی، تحلیل سلسله مراتبی، روش ساختار یافته رتبه بندی ترجیحی، تصمیم گیری چند معیاره، بویین زهرا
  • کاظم تقی نژاد، سعید یزدانی*، علیرضا شیخ الاسلامی، عباس ملک حسینی صفحات 27-38
    زمینه و هدف

    دانش شهرسازی برای مواجهه با مسایل و معضلات بافت تاریخی شهرها ناگزیر است روشی خلاقانه و بدیع را برای بازآفرینی آن جایگزین نماید.از این رو،رویکرد » آینده پژوهی« به عنوان الگویی جدید در جهت نگاه بلندمدت به مسایل پیش روی شهرها، با هدف پاسخگویی به مساله های غیرقابل پیش بینی، آینده های ممکن و مطلوب در دهه های اخیر ظهور کرده است. در این راستا پژوهش حاضر به تدوین سناریوهای مطلوب بازآفرینی خلاق بافت تاریخی شهر گرگان می پردازد.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا با تکنیک پویش محیطی و دلفی، 40 عامل اولیه در چهار حوزه مختلف اجتماعی-فرهنگی، مدیریت و برنامه ریزی، عوامل کالبدی و عوامل اقتصادی، استخراج شده و سپس با استفاده از روش دلفی مدیران، ماتریس اثرات متقاطع مولفه ها تشکیل گردیده است. در مرحله بعدی با استفاده از تحلیل ساختاری در  نرم افزار MICMAC نسبت به تحلیل ماتریس اقدام شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج Scenario wizard، سناریوهای شماره (2، 3، 4، 6، 11، 12، 14، 15و 16) به عنوان سناریو های ایستا یا باورکردنی به دست آمده اند.این دسته از سناریوها وضعیتی ایستا دارند و ادامه روند فعلی را برای آینده بافت تاریخی شهر گرگان متصور هستند. این امر بیانگر روندی ضعیف و نامناسب برای بازآفرینی خلاق بافت تاریخی شهر گرگان است.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین، در آینده کوتاه مدت (1404)، سناریوی کاهش تدریجی کیفیت بافت تاریخی شهر گرگان با بهبود کوتاه مدت عوامل مدیریتی و افت عوامل اقتصادی محتمل ترین سناریو می باشد. اما در آینده بلندمدت، بهبود مقطعی عوامل مدیریتی و ناکارآمدی سیاست گذاری ها ممکن است فرصت لازم را برای ارتقای عوامل اقتصادی فراهم نیاورد و بردار این سناریو به سمت سناریوی فاجعه حرکت کند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، بازآفرینی خلاق، سناریو نگاری، بافت تاریخی گرگان
  • علی کریمی شوشتری، مریم محمدی روزبهانی* صفحات 39-52
    زمینه و هدف
    آلودگی گیاهان به عناصر سنگین به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی فراروی بشر، در چند دهه گذشته مورد توجه محققین زیادی قرار گرفته است.  فرآیندهای هوازدگی مواد مادری و خاکسازی و فعالیتهای انسان بر روی کره زمین، شامل کاربرد کودهای شیمیایی، لجن فاضلاب، سوخت های فسیلی و از طرفی فرو نشست های اتمسفری، باعث شده تا غلظت فلزات سنگین در خاک به طور روز افزون افزایش یابد. هدف از این مطالعه تعیین غلظت کادمیوم، سرب، و نیکل در سبزی اسفناج و خاک برداشت شده از مزارع بالادست و پایین دست نیروگاه رامین می باشد.
    روش بررسی
    99 نمونه سبزی و خاک در پاییز 94 جمع آوری شد، که پس از هضم شیمیایی (برای خاک به روش EPA 3050 و برای گیاه به روش جکسون 1980) و آماده سازی توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی طیف سنجی نشر نوری (ICP-OES) فلزات سنگین اندازه گیری شدند؛ سپس نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزارSPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد غلظت Cd، Pb و Ni در اسفناج و خاک پایین دست نیروگاه به ترتیب 76/17، 89/20 و 68/43 mg/kg ، 09/0، 0/1، 52/2  mg/kg و در اسفناج و خاک بالا دست نیروگاه رامین به ترتیب 81/6، 94/17 و 32/28 mg/kg ، 08/0، 8/0 و 85/1 mg/kg اندازه گیری شده که با توجه به حد استاندارد، غلظت کادمیوم، نیکل و سرب در اسفناج بالاتر و در خاک پایین تر از حد استاندارد بوده است. غلظت هر سه فلز در تمامی نمونه های سبزی بالاتر از حد استاندارد بود. الگوی کلی غلظت فلزات در سبزیجات و خاک منطقه به صورت Ni>Pb>Cd  می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به مقدار بالای تجمع فلزات سنگین در سبزی اسفناج و تآثیرپذیری از نزولات خشک اتمسفری در منطقه ، تمرکز بر خطر بالقوه در رفع آلودگی فلزات سنگین برای ایمنی مواد غذایی و سلامت انسان در خاک های کشاورزی و سبزیجات بالادست و پایین دست نیروگاه رامین بسیار لازم است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، نزولات خشک اتمسفری، نیروگاه رامین، اسفناج (Spinacia oleraceae)
  • ایل ناز فتح العلومی، خشایار کاشانی جو* صفحات 53-69
    زمینه و هدف

    توسعه بی رویه شهر، تغییرات ساختار اقتصادی_اجتماعی، عدم تطبیق و همخوانی بافت های مجاور و بی توجهی مدیریت شهری به مناطق تاریخی از یک سو و فرصت توسعه و سرمایه گذاری مناسب در پیرامون شهر از سوی دیگر، باعث افت کیفیت زندگی در این محلات و کنار گذاشته شدن آن ها از فرآیند توسعه شهری شده است. در مقابل، بازگشت به اصل توسعه درون زا و حیات بخشی مجدد به فضاهای شهری از دست رفته با ایجاد جذابیت در بافت های تاریخی، می تواند محرکی برای توسعه آن ها باشد. در این راستا اجرای پروژه های محرک توسعه در بافت های تاریخی شهری امری اجتناب ناپذیر به شمار می رود. این پژوهش کاربردی در صدد تبیین و اولویت بندی معیارهای مکان یابی پروژه محرک توسعه شهری در بافت های تاریخی است. بدین منظور بافت تاریخی منطقه 12 شهر تهران با وجود پتانسیل های ارزشمند تاریخی در مرکز شهر قدیم تهران انتخاب شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر که در سال 1398 انجام شده، از نوع توصیفی- تحلیلی است و از روش تحلیل شبکه ای فازی (FANP) جهت اولویت بندی معیارها بهره گرفته است. بدین منظور، پس از مطالعه مبانی نظری پژوهش به روش اسنادی- کتابخانه ای، معیارهای مناسب مکان یابی پروژه محرک توسعه شهری به روش تحلیل عاملی وزن دهی شده و جهت ارزیابی در نرم افزار Super Decisions وارد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که در مکان یابی پروژه محرک توسعه در بافت تاریخی، تسهیل حرکت پیاده و ایجاد اشتغال نقشی اساسی ایفا می نمایند. و برخلاف تصور رایج که احیای میراث فرهنگی و تاریخی مهمترین عامل در تحریک بافت تاریخی به شمار می رود، این معیار در جایگاه کم اهمیت ترین معیارها قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پروژه محرک توسعه شهری، توسعه درون زا، منطقه 12 تهران، بافت تاریخی، روش FANP
  • ساسان وفایی*، رحیم ملک نیا، حامد نقوی، امید فتحی زاده صفحات 71-82
    زمینه و هدف

    کسب اطلاعات به هنگام از وضعیت کمی و کیفی جنگل ها در تشریح پایداری اکوسیستم، طراحی طرح های مدیریتی و حفاظتی مفید است. با توجه به نقش جنگل های زاگرس در حفاظت از آب و خاک و اهمیت تاج پوشش در جنگل های زاگرس و هزینه زیاد و زمان بر بودن اندازه گیری آن از طریق روش های میدانی، کارایی فنون سنجش از دور و زمین آمار در برآورد تاج پوشش جنگل های منطقه باغان شهرستان مریوان بررسی شد.

    روش بررسی

    ابتدا 89 قطعه نمونه 1/0 هکتاری در منطقه پیاده و تاج پوشش درختان و موقعیت قطعات نمونه برداشت شد. در روش سنجش از دور از تصاویر سنجنده TM ماهواره لندست و مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. بدین ترتیب پس از پردازش تصاویر، ارزش های متناظر قطعات نمونه از باندهای اصلی و باندهای حاصل از شاخص های گیاهی و تجزیه مولفه های اصلی، استخراج شد. در روش زمین آمار از مدل نمایی برازش داده شده بر نیم تغییرنما به روش کریجینگ معمولی استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه واریوگرافی نشان از ساختار مکانی قوی دارد و نتایج ارزیابی برآورد، نشان از نااریب بودن برآورد متغیر تاج پوشش است، بنابراین نقشه تاج پوشش جنگل با استفاده از روش کریجینگ با دقت مناسبی تهیه شد. نتایج کلی نشان دهنده دقت بیشتر مدل کریجینگ در برآورد درصد تاج پوشش (69/0R2= ، 21/9 RMSE=) در مقایسه با روش سنجش از دور (52/0R2= ، 47/16 RMSE=) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقق نشان داد که زمین آمار می تواند ابزاری کارآمد برای تهیه نقشه میزان تاج پوشش جنگل در نواحی رویشی مشابه (رویشگاه زاگرس) باشند.

    کلیدواژگان: تاج پوشش، جنگل های زاگرس، رگرسیون چندگانه، کریجینگ، لندست
  • امیراسماعیل فروهید*، محسن رستمی صفحات 83-98
    زمینه هدف

    آلودگی صدا از انواع آلودگی های زیست محیطی است که سلامت جامعه و موجودات زنده را تهدید می کند. تحقیقات نشان می دهد مواجهه کوتاه مدت و بلندمدت با آلودگی صدا علاوه بر کاهش شنوایی و افزایش فشارخون، ناراحتی قلبی و عروقی، برهم خوردن خواب و آرامش و باعث تغییر الگوی رفتاری می شود.

    روش بررسی

    به منظور مطالعه آلودگی صدا و تاثیر به سزای وسایل نقلیه در بحث آلودگی صدا، محدوده های تجریش، توحید، اتوبان همت و حکیم به دلیل حجم ترافیک بالا به عنوان محدوده های مطالعاتی انتخاب گردید و از طریق روش میدانی به کمک روش های زمین آماری تهیه شد و پارامترهای تاثیرگذار در بحث تراز صوتی مانند: ترافیک، عرض جاده، شیب و کاربری های مسکونی، تجاری، اداری و فضای سبز، برای هر نقطه برداشت ثبت گردید و با استفاده از روش های آماری "خوشه بندی سلسله مراتبی" و "تحلیل مولفه های اصلی" ، میزان وابستگی های مکانی و زمانی آن ها استخراج شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل های آماری نشان می دهد که بیشترین تاثیر بر میزان تراز آلودگی صدا را ترافیک و بعد از آن پارامتر عرض جاده ها دارد. بیشترین تراز آلودگی صدا نیز در کاربری های تجاری و اداری بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در اکثر خیابان های این محدوده به علت وجود ساختمان های نوساز و چندطبقه به نظر می رسد امکان تعریض خیابان وجود نداشته باشد. اما تا آنجا که میسر است توصیه می گردد در صورت امکان در جاهایی که سر و صدا زیاد است از مانع صوتی برای کاهش صدا در خانه هایی که اطراف خیابان ها ساخته شده اند، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلودگی صدا، خوشه بندی سلسله مراتبی تجمعی (AHC)، تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، وسایل نقلیه
  • عباس علیپور حاجی آقا، مژگان زعیم دار*، سید علی جوزی، نوشین سجادی، آرزو قادی صفحات 99-114
    زمینه و هدف

    پساب صنعت قند به دلیل بار آلایندگی بالا و همچنین حضور پیش سازها و ترکیبات رنگی مختلف و گل حاصل از تصفیه آهکی به طور طبیعی دارای تخریب پذیری کمی می باشد. در این تحقیق، پارامترهای موثر برتصفیه پساب صنعت قند چغندری با روش فتوفتتون بررسی  و با استفاده از روش سطح پاسخ برای بهینه سازی روش مورد ارزیابی قرار گرفته شد.

    روش بررسی

    تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی انجام پذیرفته و در آن پساب کارخانه قند قزوین از نظر شدت بار آلودگی با در نظر گرفتن کاهش سه فاکتور COD،رنگ و میزان فنول کل با استفاده از فرایند اکسیداسیون پیشرفته (فتوفتتون) بررسی گردید. از روش های آزمون استاندارد آیکومزا و آب و فاضلاب به منظور تعیین کیفیت شیمیایی پساب در قبل و پس از تصفیه استفاده شد. نتایج حاصل از این آزمایش ها در انتها به واسطه مدل سازی با روش سطح پاسخ بهینه گردید.

    یافته ها

    شرایط بهینه رنگبری با استفاده از روش سطح پاسخ عبارت بود از : 1/6 pH، غلظت سولفات آهن ppm20، غلظت پراکسید هیدروژن ppm1500 و زمان تماس: 15 دقیقه. میزان رنگبری و تجزیه ترکیبات فنولیک در این نقاط بهینه به دست آمده حاصل از فرایند فتوفتتون، به ترتیب 92/73 و 9/93 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    فرایند فتوفتتون دارای راندمان مناسب در تصفیه پساب صنعت قند در حذف پارامترهای مهمی چون ناخالصی های رنگی، ترکیبات فنولیک و COD می باشد. همچنین نتایج آماری نشان دهنده معنادار بودن پارامترهای pH، غلظت معرف فنتون و زمان تماس در راندمان تصفیه در طی فرایند فتوفنتون بود. (05/0  p<)

    کلیدواژگان: صنعت قند، تصفیه پساب، فرایند فتوفنتون، کاهش بار آلودگی
  • ملیحه امینی*، آتنا نعیمی، هانا اعتمادی صفحات 115-128
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین از موارد تهدیدکننده سلامت اکوسیستم ها می باشند. تجمع فلزات در خاک امکان ورود آن ها به گیاهان و در نتیجه ریسک سلامت محصولات کشاورزی را افزایش می دهد. هدف از این تحقیق تعیین اثر تنش فلز روی بر گیاه Pharagmites australis در شرایط گلخانه ای بوده است.

    روش بررسی

    آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور و سه تکرار، سال 1395 در دانشگاه جیرفت انجام شد. هضم و آماده سازی نمونه ها به روش سوزاندن خشک صورت گرفت و جهت اندازه گیری غلظت عنصر روی از دستگاه جذب اتمی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمایش در شرایط گلخانه نشان داد با افزایش غلظت فلز روی در تیمارهای آزمایشی میزان جذب آن توسط بافت های زیرزمینی و اندام های هوایی گیاه افزایش می یابد هرچند تجمع چشم گیر روی در بافت های زیرزمینی بوده است و انتقال آن و تجمع در بافت های هوایی گیاه خیلی کمتر به دست آمده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با جذب و تجمع فلزات در اندام های زیرزمینی، توانایی رشد گیاه نیز با تغییر ویژگی های فیزیولوژیک کاهش یافته است. نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد افزایش غلظت روی در بافت های گیاه نی تالابی تحت تاثیر سطوح تنش این فلز تابع یک منحنی درجه دوم با ضریب همبستگی بالای 90% بود که در سطح آماری 1 درصد معنی دار گردید. به طورکلی نتایج نشان داد که نی تالابی گیاهی نسبتا مقاوم در برابر تنش فلز ضروری و کمیاب روی، دارای فاکتور انتقال پایین و ظرفیت بالایی برای تجمع فلز روی در ریشه خود می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلز روی، نی تالابی، کاشت گلخانه ای، سلولز
  • فرشته حاتم، رضا نجف بیگی*، محمدجواد کاملی صفحات 117-133
    زمینه و هدف

    مدیریت زباله ها و پسماندهای شهری در هر جامعه از دغدغه های اصلی بوده و در این زمینه، نقش آفرینی و مشارکتشهروندان از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، طراحی مدل تاثیر نگرش و آگاهی مصرف کننده ها بر قصد مشارکت درسیستم جمع آوری پسماند الکترونیکی میباشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام از نوع مطالعه موردی است. پس از استخراج سازه ها از مبانینظری مقالات، جهت نهایی سازی آن ها از 25 نفر از خبرگان نظرخواهی به عمل آمد. همچنین، برای اعتبارسنجی مدل تحقیق، نمونه ای0 استفاده گردید. روش / شامل 384 نفر از شهروندان تهرانی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد با پایایی 968اجرا شد. AMOS اعتبارسنجی مدل، معادلات ساختاری بیزین است که در نرم افزار26 AMOS اجرا شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که عوامل محیطی، هنجار ذهنی، محرک اقتصادی، زیرساخت و نگرش از مدل یانگ کو همکاران2017 (بر قصد مشارکت شهروندان موثرند. همچنین، متغیرهای آموزش افراد، مسیولیت پذیری و تبلیغات که از مقاله توکلی نیا و (همکاران) 2017 (شناسایی شدند، موردتایید خبرگان قرار گفت. در بین عوامل شناسایی شده، بالاترین اثرگذاری مربوط به عوامل محیطی با میزان اثرگذاری حدود 85 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که عوامل محیطی، هنجار ذهنی و نگرش روی زیر ساخت و محرک اقتصادی تاثیرگذاشته و از طریق این دو متغیر بر قصد مشارکت شهروندان تاثیرگذار بوده و دارای تاثیر غیرمستقیم می باشند. در نهایت، تبلیغات ومسیولیت پذیری از طریق عوامل محیطی روی قصد مشارکت شهروندان تاثیرگذار هستند. ضمنا، نتایج نشان می دهد که زیر ساختموجب تسهیل تبدیل هنجارهای ذهنی و نگرش به نیات شده که نشان می دهد عدم دسترسی به زیرساخت جمع آوری پسماندهایالکترونیک، منجر به کاهش تاثیرگذاری هنجار ذهنی و نگرش بر روی قصد می شود.

    کلیدواژگان: دانش محیطی، هنجار ذهنی، پسماند الکترونیک
|
  • Zia Azdoo, Fatemeh Ahmadloo *, Gholamreza Goodarzi, Ali Farmahini Farahani, Hashem Keneshlo Pages 1-11
    Background & Objective

    The reclaimed wastewater can be used as tool for compensation of water scarcity and control and reduce harvesting from deep and semi deep wells. Investigation on the effect of irrigation with Delijan reclaimed wastewater and well water for 5 years on soil carbon sequestration and growth of 7 hard woods trees species was the purpose of this study.

    Method

    In the present study, seedlings were cultivated after ground preparing as a group at 3 × 3 m. spacing based on a randomized complete block design with three replications in March 2011. For determination of the effect irrigation type on soil carbon sequestration, in the fifth year, soil sampling was taken by drilling at soil five profiles from tree consecutive depths (0-30, 30-60 and 60-90 cm) under the crown of the trees. In evaluating the growth of hardwood tree species at the end of the fifth year, characteristics of height, collar diameter, canopy diameter, canopy cover area, percentage of survival and percentage of vitality were measured.

    Findings

    The results of the study on the amount of soil carbon sequestration in different depths showed that irrigation with reclaimed wastewater increased the organic carbon content of the soil, which it’s the highest content is in the depth of 60-90 cm of soil. Among the species planted, in irrigation with well water, the highest height was in species of Ailanthus altissima and collar diameter, canopy diameter, canopy cover area, and percentage of vitality were in species of Melia azedarach. In irrigation with reclaimed wastewater, there were the highest height in species of Robinia pseudoacacia, diameter of collar in species of Elaeagnus angustifolia, canopy cover diameter and canopy cover area in species of M. azedarach and vitality in two species of M. azedarach and Celtis australis. There were the lowest percentage of survival in species of Acer negundo in both of irrigation system.

    Discussion and Conclusions

    The main effect of irrigation type did not show significant statistical difference. Species of A. negundo was more susceptible to water supply and soil conditions and was not suitable for planting in this area. Species of M. azedarach is the most consistent in the present study.

    Keywords: Soil organic carbon sequestration, Hard wood trees, Percentage of survival, Delijan, Soil depth
  • Ali SAFARI, Madjid Abbaspour *, Amirhosein Javid, Dordaneh Aghajani Pages 13-25
    Background and Aim

    One of the key factors in the conservation and development of urban green space is use of available water resource in each region according to the characteristics of green space in this paper providing of water for boeen-zahra's green space irrigation has been studied.

    Method

    First available water resources were determined then questionnaires completed by experts, and the effective criteria in the decision-making process of water resources selection were weighed using AHP (Analytical Hierarchy Process) method. Finally, the best option was selected using the preferential prioritization method to enrich the evaluations (Promethee).

    Findings

    The results of AHP method in Expert Choice software indicated that the weight of technical, practical and managerial criteria were higher than other options and water resources of municipal garden wells with miscellaneous wells were selected as the best option. In the second stage, the weights and scores obtained from the criteria and options of the first part, were selected and ranked as input to the Decision Lab 2000 software, and in this stage, the result obtained was confirmed in the first stage.

    Discussion and Conclusion

    The present study indicates that technical, practical, managerial and environmental criteria are the most important factors in choosing the type of water source for irrigation of green space. In other words, in choosing the right water resources, achieving standards, hydraulic shock resistance, no need for advanced technology to control, system efficiency, are the parameters that are most considered.

    Keywords: Selection of water resource, AHP method, Promethee, MCDM, Boeinzahra
  • Kazem Taghinejad, Saeed Yazdani *, Ali Reza Sheikholeslami, Abbas Malek Hosseini Pages 27-38
    Background and Objective

    in order to address the problems and problems of city monuments, the urban knowledge is obliged to replace it in a creative and creative way to recreate it. Therefore, future futures studies have emerged as a new paradigm for long - term view on issues facing cities, with the aim of responding to unpredictable problems, futures futures and desirable futures in recent decades. In this regard, the present study attempts to formulate the optimal scenarios of creative regeneration of the city of gorgan city.
    Material and

    Methodology

    in this study, first with the environment scan and Delphi method, 40 primary factors are extracted in four different social - cultural fields, management and planning, physical factors and economic factors, and then by using the Delphi method. In the next step, using structural analysis in MICMAC software has been attempted to analyze the matrix.

    Findings

    Based on the results of the Wizard Scenario, Scenario Nos. (2, 3, 4, 6, 11, 12, 14, 15 and 16) are obtained as static or unbelievable scenarios. The historical context of Gorgan is imaginable.

    Discussion and Conclusion

    Thus, in the short term (1404), the scenario of gradual decline in the quality of historical texture in Gorgan, with the short-term improvement of management factors and the decline of economic factors, is the most likely scenario, but in the long-term future, the cross-sectional improvement of management factors and policy inefficiencies may provide the opportunity to enhance economic factors. Do not allow this scenario to move to a disaster scenario.

    Keywords: Future Studies, Creative Recreation, Scenario, Historical Context of Gorgan
  • Ali Karimi Shooshtari, Maryam Mohammadi Rouzbahani * Pages 39-52
    Background and Objective
    Several studies have been done to measure the concentration of heavy metals in vegetables, but so far, research on the determination of heavy metals in spinach and soil vegetation in upstream and downstream of the Ramin power plant using inductively coupled plasma - Optical emission spectroscopy has not been performed. Therefore, the purpose of this study was to determine the concentration of cadmium, lead, and nickel in spinach and soil harvested from upstream and downstream fields of Ramin Power Plant.
    Material and
    Methodology
    99 vegetable and soil samples were collected. After chemical digestion (for soil using EPA 3050 and for plant using Jackson, 1980), preparation was performed by the ICP-OES induction plasma coupling device. Then, the results were analyzed using SPSS20 software.
    Findings
    The results showed that concentrations of Cd, Pb and Ni in spinach and the soil bottom of the plant were 17.76, 20.89 and 43.68 mg / kg, 0.09, 0.1, 2.52 mg / kg, respectively. And in the spinach and the upper soil of the Ramin power plant were measured 6.81, 17.94 and 28.38 mg / kg, 0.88, 0.8 and 1.85 mg / kg respectively, which according to the standard limit. Concentration of cadmium, nickel and lead in spinach was higher and in soil below standard level. The concentration of all three metals in all vegetable samples was higher than the standard standard. The general pattern of concentrations of metals in vegetables and soil is Ni> Pb> Cd.
    Discussion and
    Conclusion
    Considering the high concentration of heavy metals in spinach herb and the impact of atmospheric dry atmospheric precipitation in the region, focusing on the potential risk of heavy metals contamination for food safety and human health in agricultural soils and upstream and downstream Ramin power plants it is very necessary.
    Keywords: Heavy Metals, Atmospheric Precipitation, Ramin power plant, Agricultural soil, Spinachia spinach (Spinacia oleraceae)
  • Ilnaz Fathololoomi, Khashayar Kashani Jou * Pages 53-69
    Background and Objective

    Improper development of city, changes in socio-economic structure, mismatch of adjacent areas and inattention of urban management to historical areas on one hand and the opportunity for proper development and investment around the city on the other hand, have led to declining quality of life in historical neighborhoods and excluding from urban development process. Versus, returning to infill development principle and revitalization of lost urban spaces by creating attractiveness in historical contexts could be a stimulus for development of these areas. In this regard, implementation of urban catalyst projects in urban historical contexts is inevitable. This applied research seeks to explain and prioritize lay outing criteria of urban catalyst project in historical contexts. For this purpose, historical context of region 12 of Tehran despite of its valuable historical potential was selected in the center of old city of Tehran.

    Material and Methodology

    This research is descriptive-analytical and uses Fuzzy Network Analysis (FANP) method to prioritize criteria. Thus, after studying the theoretical fundamental of research by documentary-library method, appropriate criteria for lay outing urban catalyst project were weighted by factor analysis method and entered in the Super Decisions software for evaluation.

    Findings

    findings show that pedestrian priority, job creation and capital attraction are the most important criterion among the criteria for lay outing urban catalyst projects in the historical context of region 12 of Tehran. Also, the least importance was given to improving public transportation, reviving cultural and historical heritage and environmental quality criteria.

    Discussion and Conclusion

     It could be concluded that facilitating pedestrian movement and creating employment play a significant role in lay outing urban catalyst project in historical context. Unlike popular belief that revitalization of cultural and historical heritage is the most important factor in stimulating the historical area, this criterion was ranked among the least important criteria.

    Keywords: Urban Catalyst Project, infill development, Region 12 of Tehran, Historical area, FANP method
  • Sasan Vafaei *, Rahim Maleknia, Hamed Naghavi, Omid Fathizadeh Pages 71-82
    Background and Objective

    Updated information in quantitative and qualitative properties of forests are useful in describing ecosystem sustainability, and designing management and conservative plans. According to importance of canopy cover parameter in the Zagros region and cost and time consuming processes of field measurement methods, in this study performance of remote sensing and geostatistics techniques to estimate forest canopy cover of Baghan region, Marivan city, were investigated.

    Material and Methodology

     First, the number of 89 plots (each 0.1 Hectare) were selected based on random sampling method. In each plot, information of tree crown and center geographic coordinates of that plot were recorded. Remote sensing method was carried out using Landsat satellite images (TM) and multiple linear regression model. After image processing, spectral values of the corresponding field plots were extracted from the original images and synthetic bands composed of vegetation indices and principle component analysis. In geostatistic method, the estimation was performed using ordinary kriging from a fitted exponential model to the semivariogram.

    Findings

     The calculated variograms of canopy cover showed relatively strong spatial autocorrelation fitted by exponential models and cross-validation results showed an unbiased estimation of canopy estimation. Compared with the remote sensing method (with R2= 0/52 and RMSE= 16/47), the results indicated that Kriging model (RMSE= 9.21, R2= 0.69) showed a more accurate estimation of forest canopy cover.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that geostatistics techniques can be used as an efficient tool for mapping the forest canopy in the same regions (Zagros Forest).

    Keywords: canopy cover, Kriging, Landsat, Multiple Regression, Zagros forest
  • Amir Esmael Forouhid *, Mohsen Rostami Pages 83-98
    Background & Objective

    Noise is an adverse factor in the living environments of today’s communities. This type of pollution has drawn attention to itself in the three recent decades, being a major problem in larger cities and seen as one of the significant environmental problems, blood pressure leading to cardiovascular disorders.

    Material and Methodology

    The paper studied Tehran, Iran. The study areas consisted of Tajrish Square, Tohid and Sattarkhan crossroads, Hakim Freeway and Hemmat Freeway of Tehran. The study areas were selected based on their traffic and urban importance. The survey measured sound levels, road slope, road width, traffic, and land use (residential, commercial, administrative, and green space).  In the field method, noise pollution level was measured using a sound level meter. Due to the role of traffic parameters, slope and residential, commercial, office and green space usage parameters, the parameters were recorded for each map of harvest. The spatial and temporal dependencies were extracted using "Agglomerative hierarchical clustering" and "principal components analysis".

    Findings

    The results indicate the critical significance of urban traffic in noise pollution, as by a large difference it had the highest contribution to noise level, followed by green space, administrative, and commercial land use; road width, and road slope.

    Discussion & Conclusions

    It is recommended that for future roads or revamping the existing ones, more lanes be implemented to produce wider roads, prevent the construction of tall buildings on the sided of main roads, and maintaining a standard distance between buildings and main roads, freeways, and other motorways.

    Keywords: Noise Population, Agglomerative Hierarchical Clustering, principal component analysis, vehicles
  • Abbas Alipour Hajiagha, Mojgan Zaeimdar *, Seyed Ali Jozi, Nooshin Sajadi, Arezoo Ghadi Pages 99-114
    Background & Objective

    The wastewater obtained from sugar production cannot be naturally degraded due to the presence of various color precursors, colored impurities, lime carbonation sludge and other organic impurities. In this study, optimization of the effective parameters for the sugar industry wastewater treatment is investigated using photo- Fenton process and response surface methodology.

    Material and Methodology

     This empirical research was conducted on a laboratory scale on refined wastewater obtained from sugar beet factory (Qazvin, Iran), in ternms of the intensity of contamination, considering the reduction of the three factors including COD, phenolic, and color content using the advanced oxidation process (photo- Fenton process). In order to optimize the ocndions for wastewater treatment, the results of these experiments wre ultimately optimized by response surface methodology.

    Findings

    The results obtained that the optimal condition for color and phenolic removal were: pH of 6.1' reaction time 15 minutes' Fenton's reagent (Fe2+/H2O2) concentrations: 20/1500 of ppm. Under these conditions, the color and phenolic reduction were achieved 73.92% and 93.9%, respectively.

    Discussion & Conclusions

    The photo- Fenton process has a good efficacy in treating the sugar industry wastewater in the removal of important pollution parameters such as color impurities, phenolic compounds, and COD.Also, the statistical results showed that the pH parameter, Fenton's reagent concentration and contact time were significant during treatment process (p<0.05).

    Keywords: Sugar industry, Wastewater treatment, Photo- Fenton process, Pollution load reduction
  • Malihe Amini *, Atena Naeimi, Hana Etemadi Pages 115-128
    Background & Objective

    Heavy metals cases are threatening the health of ecosystems. Accumulation of metals in the soil allows them to plant crops and thus increases the risk of agriculture crops health. The goal of this research was conducted to evaluate zinc stress resistance for Pharagmites australis in greenhouse conditions.

    Material and Methodology

    Experimental design was performed in an entirely randomized plan having two factors and three replications, 2016 at University of Jiroft. Digestion and preparation of samples were done by dry burning method and then Zinc concentration was measured by atomic absorption.

    Findings

    Greenhouse experiments results showed that with increasing in metal concentration treatments, its absorbing with shoot and root were increased. However, impressive accumulation of zinc was in root and its translocation and accumulation in shoot has been reported much less.

    Discussion & Conclusions

    With absorb and accumulate of metals in root, ability of plant growth was decreased with changes in physiological characteristics. Results of regression analysis showed concentration increasing of zinc in P. australis organs under these metal stress condition were fitted as a quadratic function with R2 >90 (p<0.01). In summary results of this research show high relatively resistant of P. australis to zinc stress as necessary metal in plants, high accumulation capacity for metal in its root organ and low heavy metal translocation factor.

    Keywords: Pollution, Zinc metal, Pharagmites australis, Greenhouse conditions, Cellulose
  • Fereshteh Hatam, Reza Najafbagy *, Mohammadjavad Kameli Pages 117-133
    Background and Objective

    Waste and municipal waste management is a major concern in any society and in this regard, the role and participation of citizens is very important. The purpose of this study is to design a model for impact of consumer attitude and awareness on the intention to participate in the electronic waste collection system.

    Material and Methodology

    The present study is an applied study in terms of purpose and a case study in terms of method.After extracting the structures from theoretical foundations and articles, to finalize them from 25 people Experts were consulted. Also, to validate the research model, a sample of 384 citizens of Tehran was selected. A standard questionnaire with a reliability of 0/968 was used to collect data. The model validation method is Bayesian structural equations which was implemented in AMOS 26 software.

    Findings

    Findings showed that environmental factors, mental norm, economic stimulus,infrastructure and attitude from Yang Ko et al. (2017) model are effective on citizens' participationintention. Also, the variables of personal education, responsibility and publicity that were identifiedfrom the article of Tavakoli Nia et al. (2017) were approved by experts. Among the identified factors,the highest impact was related to environmental factors with an impact rate of about 85%.

    Discussion and Conclusion

    The results show that environmental factors, mental norms and attitudesaffect the infrastructure and economic stimulus and also through these two variables affect theintention of citizen participation and have an indirect effect. Finally, publicity and accountabilitythrough environmental factors influence the intention of citizen participation. In addition, the resultsshow that the infrastructure facilitates the conversion of subjective norms and attitudes to intentions,which shows that lack of access to electronic waste collection infrastructure, reduces the impact ofsubjective norms and attitudes on intention.

    Keywords: Environmental knowledge, mental norm, E-waste