فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1401)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سجاد بشرپور*، فاضله حیدری صفحات 6-20
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی روابط ساختاری انسجام و سازش یافتگی خانواده و مقبولیت اجتماعی با سازگاری با مدرسه: نقش میانجی اشتیاق و خودپنداره تحصیلی انجام گرفت.روش ها: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. کلیه دانش آموزان پایه های پنجم و ششم مدارس ابتدایی شهر اردبیل در سال تحصیلی 97-96 جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند  (5237=N).  تعداد 268 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده و در پژوهش حاضر شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای زمینه یابی سازگاری دانش آموزان، پرسش نامه خودپنداره تحصیلی، پرسش نامه اشتیاق به مدرسه، پرسش نامه مقبولیت اجتماعی و مقیاس ارزیابی انسجام و سازش یافتگی خانواده استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS23 و لیزرل7/lisrel8 تجزیه وتحلیل شد.یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که مدل ساختاری سازگاری با مدرسه بر اساس انسجام خانواده، مقبولیت اجتماعی و خودپنداره تحصیلی با میانجیگری اشتیاق تحصیلی از برازش مناسبی برخوردار است. این نتایج نشان داد که انسجام خانواده، مقبولیت اجتماعی و خودپنداره تحصیلی هم اثر مستقیم و اثر غیرمستقیمی با میانجیگری اشتیاق تحصیلی بر سازگاری با مدرسه داشت. سازش یافتگی خانواده نیز تنها تاثیر مستقیمی بر سازگاری با مدرسه داشت(05/0>p).  نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که سیستم های خانوادگی منسجم و حمایت کننده و مقبولیت اجتماعی و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان می تواند هم طور مستقیم و هم با میانجیگری اشتیاق تحصیلی در سازگاری دانش آموزان با مدرسه نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، سازش یافتگی خانواده، اشتیاق تحصیلی، خودپنداره تحصیلی، سازگاری با مدرسه
  • نیلا پشنگیان، مولود کیخسروانی*، ناصر امینی، مسلم عباسی صفحات 21-38
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی ذهنیت مدار و آموزش کنترل تکانه بر تکانشگری و خودکنترلی نوجوانان دارای اختلال نامنظم خلقی اخلال گرانه انجام شد.

    روش ها

    روش آزمایشی و طرح پژوهش حاضر پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری چند گروهی بود. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی نوجوانان پسر 10 تا 17 ساله شهر شیراز که در سال تحصیلی 99-1398 در مدارس این شهر مشغول به تحصیل می باشند تشکیل می دهند. نمونه ی پژوهش 60 نفر از نوجوانان پسر دارای اختلال نامنظم خلقی اخلال گرانه بود که از میان نوجوانان پسری که نمره ی بالا در مقیاس خودگزارش دهی پرسشنامه سیاهه رفتاری کودک آخنباخ و پرسشنامه غربالگری اختلال نامنظم خلقی اخلال گرانهانه لاپورته و همکاران  بود به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از نواحی آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل به طور تصادفی گمارده شدند. ابزارهای پژوهش، مصاحبه بالینی ساختاریافته، مقیاس خودگزارش دهی پرسشنامه سیاهه رفتاری کودک آخنباخ، مقیاس خود کنترلی تانجی، بامیستر و بون و مقیاس تکانشگری پاتون و همکاران بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش گروهی طرحواره درمانی ذهنیت مدار و آموزش کنترل تکانه بر کاهش تکانشگری و افزایش خودکنترلی نوجوانان دارای اختلال نامنظم خلقی اخلال گرانه موثر بوده است و بین دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری در میزان خودکنترلی و تکانشگری تفاوت معنادار وجود دارد (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت از آموزش های طرحواره درمانی ذهنیت مدار و مهارتهای کنترل تکانه می توان به عنوان روش های مداخله ای مناسب در کنار درمان دارویی سود جست.

    کلیدواژگان: آموزش کنترل تکانه، طرحواره درمانی ذهنیت مدار، تکانشگری، خودکنترلی، اختلال نامنظم خلقی اخلال گرانه
  • زهرا حسین پور*، مهناز خسروجاوید، موسی کافی صفحات 39-50
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی در افزایش خودکارآمدی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان دختر دبیرستانی انجام شد.

    روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه یآماری را کلیه دانش آموزان دختر دبیرستان های شهرستان آستانه اشرفیه تشکیل دادند که در سال تحصیلی 94-1393مشغول به تحصیل بودند. 24 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برنامه آموزشی طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسشنامه خودکارآمدی (شرر،1982) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی (جرابک،1996) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون خودکارآمدی و اضطراب اجتماعی و مولفه های آن در گروه آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 ≥P و 05/0 ≥P). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری، اندازه اثر 40/0 درصد برای متغیر خود کارآمدی و اندازه اثر بین 17/0 و 51/0 را برای اضطراب اجتماعی نشان داد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها می تواند ضرورت توجه برنامه ریزان و مسولان آموزشی را به اهمیت نقش مهارت های ارتباطی در تقویت عملکرد شناختی دانش آموزان و تاثیر آن در بهبود اضطراب اجتماعی آنان، به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، خودکارآمدی، اضطراب اجتماعی
  • رویا رنجبر محمدی، مهناز سعیدی*، سعیده آهنگری صفحات 51-61
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی روابط بین مولفه های یادگیری خودتنظیمی، درک مطلب و تفکر انتقادی در خواندن متون انگلیسی و همچنین تاثیر آموزش یادگیری خودتنظیمی بر شدت روابط بین این متغیرها با استفاده از مدل معادلات ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزیی (PLS-SEM) می باشد.

    روش ها

    183 دانش آموز ایرانی در این تحقیق شرکت کردند. ابتدا، مدل های PLS-SEM پیش آزمون با ارزیابی پرسشنامه راهبردهای انگیزشی یادگیری، پرسشنامه تفکر انتقادی و آزمون درک مطلب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سپس به کمک تحلیل چندگروهی ((MGAو مقایسه ضریب مسیرهای پیش آزمون و پس آزمون، تاثیر آموزش خودتنظیمی و آموزش سنتی درک مطلب بر شدت روابط بین متغیرها بررسی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که آموزش خودتنظیمی بطور معنا داری در تقویت روابط بین راهبردهای خودتنظیمی، درک مطلب و تفکر انتقادی موثر بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نتایج مهمی برای طراحان درسی، معلمان و دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، درک مطلب، مدلسازی PLS-SEM، یادگیری خودتنظیمی
  • اعظم زارع*، حسن حیدری، حسین داوودی، مهدی معینی کیا صفحات 62-70
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مدل یابی تاثیر خودارزیابی بر پیشرفت درس ریاضی با میانجی گری خودتنظیمی و خودکارآمدی بود.

    روش ها

    روش این پژوهش از نوع همبستگی - معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری آن تمامی دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه نیم سال اول تحصیلی 98-1397 در استان قم بودند که 278 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها از پرسش نامه های خودارزیابی (جاج، ارز، بونو و تیورسن)، خودتنظیمی(بوفارد، بویسورت، ویز و لراچ) و خودکارآمدی (پاتریک، هیکس و راین) و نمره ی ریاضی نوبت اول و نمره ی آزمون هماهنگ جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS 25 و   AMOSو با استفاده از تحلیل مسیر از نوع مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد همبستگی بین خودارزیابی و پیشرفت درس ریاضی(r=0/42)، خودتنظیمی و پیشرفت درس ریاضی(r=0/40) و خودکارآمدی ریاضی و پیشرفت درس ریاضی(r=0/50) است که همه روابط در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار هستند. شاخص های برازش مدل نیز نشان داد مدل تیوریکی طراحی شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    خودارزیابی بر پیشرفت درس ریاضی دانش آموزان با میانجیگری خودتنظیمی و خودکارآمدی ریاضی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: خودارزیابی، خودتنظیمی، خودکارآمدی، پیشرفت درس ریاضی
  • سمیه شیرافکن اجیرلو، محمود شمشیری، بهنام مولائی* صفحات 71-82
    هدف

    پژوهش حاضر با  هدف تعیین ارتباط شیوه فرزندپروری والدین با هوش معنوی و رفتارهای پرخطر در دانش آموزان مقطع متوسطه مشگین شهر انجام شد.

    روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. 380 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای  وارد مطالعه شدند. ابزار تحقیق شامل مقیاس شیوه فرزندپروری بامریند، هوش معنوی کینگ و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی بودند..

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین شیوه فرزندپروی سهل گیر و مقتدرانه والدین با هوش معنوی دانش آموزان به ترتیب رابطه معکوس و مستقیم معنادار و بین شیوه فرزندپروی سهل گیر با رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه مستقیم معنادار و بین شیوه فرزندپروی مقتدرانه با رفتارهای پرخطر دانش آموزان رابطه معکوس معنادار وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین، والدین مقتدر و منطقی فرزندانی را تربیت می کنند که از هوش معنوی بالایی برخوردار  بوده و از انجام رفتارهای پرخطر دور می باشند.در همین راستا توصیه می شود ضمن توجه جدی به نظام تعلیم و تربیت، به والدین شیوه های صحیح فرزند پروری آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، هوش معنوی، رفتارهای پرخطر
  • یوسف عبدالعلی زاده، محمد نریمانی*، رضا کاظمی، توکل موسی زاده صفحات 83-95
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی شیوع اختلال وسواس و میزان هم ابتلایی آن با سایر علایم روان پزشکی در بین معلمان بود.

    روش ها

    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی - مقطعی بود. در این مطالعه 2000 نفر  به روش نمونه گیری خوشه ای از بین معلمان انتخاب شدند که از بین آنها 1916 نفر، پرسشنامه وسواس ییل -  براون و جمعیت شناختی را تکمیل کردند و در مرحله دوم 66 نفر که نمره ی بالاتر و 66 نفر که نمره ی پایین تر از نقطه برش 20 را در پرسشنامه وسواس داشتند، پرسشنامه مادسلی و علایم 90 سوالی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از فراوانی، درصد و آزمون های کروسکال-والیس و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان شیوع وسواس در بین معلمان 8 درصد می باشد. معلمان با تحصیلات بالا و پایین(001/0 = p)، با و بدون سابقه بیماری (001/0 = p) و وضیعت اقتصادی ضعیف و مرفه(009/0 =p)، تفاوت معنی داری در میزان وسواس داشتند. همچنین بالاترین میزان هم ابتلایی وسواس با اختلالات پارانویا، افسردگی و اضطراب بود. در افراد مبتلا، به ترتیب علایم روان پریشی، افسردگی، حساسیت بین فردی، خود بیمار انگاری و فوبیا به عنوان قویترین متغیرها در پیش بینی وسواس بودند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه ی این تحقیق، میزان شیوع وسواس در بین معلمان، بالاتر از میزان شیوع گزارش شده در داخل و خارج کشور بود و علایم روان پزشکی پارانویا، افسردگی و اضطراب در افراد مبتلا به صورت همزمان پیدا شدند که لزوم توجه به این امر را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: وسواس، معلمان، علایم روان پزشکی، هم ابتلایی
  • نسرین عصاره، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه صفحات 96-110
    هدف

     هدف ازانجام این تحقیق بررسی هم سنجی اثر بخشی آموزش خود دلسوزی شناختی و تنظیم هیجان بر سرمایه روانشناختی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه دوم مبتلا به اضطراب شهر تهران بود.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر متوسطه دوم مبتلا به اضطراب شهر تهران بودند و نمونه آماری شامل 69 نفر از این دانش آموزان بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سرمایه روان شناختی، اشتیاق تحصیلی و اضطراب بک استفاده شده بود. پژوهش نیمه آزمایشی، و پروتکل آموزشی اجرا و برای تجزیه و تحلیل داده ها  از تحلیل کواریانس چندگروهی استفاده گردید.

    یافته ها

      نتایج نشان داد آموزش خوددلسوزی شناختی و تنظیم هیجان بر سرمایه روانشناختی و اشتیاق تحصیلی تاثیر دارد(01/0<P) و بین میزان اثربخشی آموزش خود دلسوزی شناختی و تنظیم هیجان بر سرمایه روانشناختی تفاوت معناداری وجود ندارد(05/0>P)، اما آموزش تنظیم هیجان بر اشتیاق تحصیلی نسبت به آموزش خوددلسوزی شناختی اثربخشی بیشتری داشته است (05/0< P).

    نتیجه گیری

      می توان از دو روش آموزش خوددلسوزی شناختی و تنظیم هیجان برای ارتقای  سرمایه روانشناختی و اشتیاق تحصیلی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خود دلسوزی شناختی، تنظیم هیجان، سرمایه روانشناختی، اشتیاق تحصیلی
  • ساناز عینی*، سولماز ارشادی فرد، بهمن زردی، زهره هاشمی صفحات 111-119
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی پایایی و روایی مقیاس فرسودگی در مدرسه بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دوره اول مقطع متوسطه شهر اردبیل تشکیل دادند. نمونه ی مورد بررسی 350 نفر دانش آموز (180 دختر و 170 پسر) بود که به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، سیاهه فرسودگی در مدرسه (سالملا_آرو و همکاران، 2009) و مقیاس نیازهای بنیادین روان شناختی در دانش آموزان (تیان و همکاران، 2014) بود. جهت بررسی پایایی مقیاس از روش ضریب همسانی درونی و روایی مقیاس از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 25 SPSS  و 8/8 LISREL انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همسانی درونی نشان داد که این مقیاس از پایایی مناسبی برخوردار است (فرسودگی در تکالیف مدرسه 88/0، بدبینی نسبت به اهمیت و معنی مدرسه 89/0، حس ناکارآمدی در مدرسه 77/0 و کل مقیاس 84/0). همچنین، نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی بیانگر روایی مناسب مقیاس است (96/0=CFI، 94/0=RFI، 93/0= NNF و 049/0=RMSEA) بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت که این مقیاس ابزار مناسبی جهت سنجش میزان فرسودگی دانش آموزان در مدرسه است.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، فرسودگی در مدرسه
|
  • Sajjad Basharpoor *, Fazeleh Heidari Pages 6-20
    Objective
    The current study was aimed to investigate the model of structural relationships of family cohesion /adaptability, academic self-concept and social acceptability with school adjustment: the mediator role of educational engagement.
    Methods
    The method of this study was descriptive-correlational. The whole students of five and sex grades of primary schools in 96-97 educational years were constituted the statistical population of this study. The two hundred and sixty eight students selected by multistage random sampling from this statistical population and participated in this study. The instruments of students adjustment survey, academic self-concept, educational engagement, social desirability and family cohesion  and adaptability scale were used for gathering data. The gatherd data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression tests and path analysis using SPSS23 and lisrel8.7
    Results
    The found results showed that the structural model of adjustment to school basing on family cohesion, academic self-concept and social desirability with mediating role of and educational engagement have a good fitness. These results showed that family cohesion, academic self-concept and social desirability have a direct effect on the adjustment to school and have indirect effect of it via educational engagement. But, family adaptability has alone direct effect on adjustment to school (p<0/05).
    Conclusion
    the results of this study reveal that the cohesive and supportive family systems, academic self-concept and social desirability can affect students’ adjustment to school both directly and nondirectly via educational engagement.
    Keywords: Family cohesion, adaptability, Educational engagement, Academic self-concept, School adjustment
  • Nila Pashangian, Moloud Keykhosrovani *, Naser Amini, Moslem Abbasi Pages 21-38
    Objective

    This study aims to compare the effectiveness of schema modes therapy and Impulse Control Training was performed on the impulsivity and self-control of adolescents with disruptive mood dysregulation disorder.

    Methods

     The experimental method and design of the present study were pre-test-post-test and multi-group follow-up. The statistical population of this study consists of all adolescents aged 10 to 17 years old in Shiraz who are studying in the schools of this city in the academic year 2019-2020. The sample consisted of 60 male adolescents with disruptive mood dysregulation disorder among the male adolescents who scored high on the self-report scale of the Achenbach child behavior inventory and the disruptive mood dysregulation disorder Laporte et al. Multi-stage cluster random sampling method was selected from education areas of Shiraz and randomly assigned to two experimental groups and a control group. The research instruments were structured clinical interviews, the self-report scale of the Achenbach child behavior Inventory, the self-control scale by Tangney and et al, and the Impulsiveness of Patton et al scale. The collected data were statistically analyzed using repeated measures covariance analysis.

    Results

    The results showed that group training of subjective schema modes therapy and impulse control training was effective in reducing impulsivity and increasing self-control of adolescents with disruptive mood dysregulation disorder (P≤0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that subjective schema modes therapy and impulse control training can be used as appropriate intervention methods along with drug therapy.

    Keywords: impulse control training, Schema modes therapy, impulsivity, self-control, Disruptive mood dysregulation disorder
  • Zahra Hoseinpoor *, Mahnaz Khosrojavid, Moosa Kafi Pages 39-50
    Objective

    The aim of the present study is to investigate the effectiveness of communication skills on improving self- efficacy and decreasing social anxiety in high school girl students.

    Methods

    The research method is experimental and pre-test and post-test design with control group. Statistical population consist high school girl students of Astaneh Ashrafiyeh City in academic years 2014-2015. 24 students were selected using multi-stage random method and classified into two experimental and control groups. Designed program was implemented in experimental group during 8 sessions. Self-Efficacy Questionnaire (Sherer,1982) and Social Anxiety Questionnaire (Jerabek, 1996) were used to collect data.

    Results

    The results of covariance analysis showed that there are significant differences between pre-test and post-test scores of self- efficacy, social anxiety and its components in the experimental group (p < .001; p > .05).

    Conclusion

     These findings may necessitate the attention of educational planners and Officials to the importance of the role of communication skills in strengthening students' cognitive performance and its effect on improving their social anxiety.

    Keywords: communication skills, self- efficacy, social anxiety
  • Roya Ranjbar Mohammadi, Mahnaz Saeidi *, Saeideh Ahangari Pages 51-61
    Objective

    This study aimed at investigating the relationships among SRL components, reading comprehension (RC), and critical thinking (CT) ability in English reading and determining the strength of these relationships after SRL instruction (SRLI).

    Methods

    183 Iranian EFL students participated in the study. First, the analyses of pretest PLS-SEM models were done by evaluating the three instruments of adapted motivated strategies for learning questionnaire, critical thinking in English reading questionnaire, and a test of reading comprehension.  Second, the efficiency of SRLI of RC on the strength of the relationships was investigated by using MGA and comparing loadings in the pretest and posttest models.

    Results

    The results revealed that SRLI was significantly efficient in improving the relationships among SRL strategies, RC and CT (P<0.001).

    Conclusion

    This study has significant implications for syllabus designers, teachers and students.

    Keywords: critical thinking, PLS-SEM, reading comprehension, self-regulated learning
  • Azam Zare *, Hasan Heidari, Hosein Davoodi, Mahdi Moeini Kia Pages 62-70
    Objective

    The purpose of this study was to model the effect of self-assessment on the progress of mathematics lessons with the mediation of self-regulation and self-efficacy.

    Methods

    The method of this research was correlation-structural equations. Its statistical population was all female students of the second year of high school in the first semester of 2017-2018 in Qom province, 278 students were selected by multi-stage cluster random sampling method. Data from self-assessment questionnaires (Judge, Erez, Bono & Theorsen), self-regulation (Bouffard, Boisvert, Wiese & Lerach), self-efficacy (Patrick, Hicks, & Raine) and turn-taking math score. The scores of the coordinated test were collected and analyzed with the help of SPSS 25 and AMOS software and using path analysis of structural equation modeling.

    Results

    The results of the data analysis showed that there is a correlation between self-assessment and the progress of the math lesson (r=0.42), self-regulation and the progress of the math lesson (r=0.40), and the self-efficacy of the math and the progress of the math lesson (r=0.50). All relationships are significant at the 99% confidence level. The model fit indices also showed that the designed theoretical model has a good fit.

    Conclusion

    self-assessment has an effect on the progress of students' math lessons through the mediation of self-regulation and  math self-efficacy.

    Keywords: Self-assessment, Self-regulation, self-efficacy, Progress in math lessons
  • Somayyeh Shirafkan Ajirloo, Mahmood Shamshiri, Behnam Molaei * Pages 71-82
    Objective

    This descriptive-correlational study aimed to investigate the relationship among parenting style, spiritual intelligence and high-risk behaviors in Meshginshahr high school students.

    Methods

    Using the stratified sampling method, a sample of 380 students were included in the study. The research tools of Iranian Adolescents Risk-taking Scale (IARS), Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (SISRI-24) and Baumrind's parenting styles questionnaire were used to collect data.

    Results

    The results showed a significant negative correlation between perceived authoritarian parenting style and students’ spiritual intelligence, and also there was a significant positive correlation between the parenting styles and spiritual intelligence of students (P<0.05). Furthermore, there was a significant positive correlation between permissive parenting style and high-risk behaviors among the students, and there was significant negative correlation between authoritarian parenting style and parents' high-risk behaviors (P<0.05).

    Conclusion

     However, authoritative and logical parents nurture children with high spiritual intelligence that avoid risky behaviors. Therefore, it is recommended for educational managers to assess the perceived parenting styles among students and provide needed information for their parents.

    Keywords: Parenting style, Spiritual intelligence, high-risk behaviors
  • Yousef Abdolalizadeh, Mohammad Narimani *, Reza Kazemi, Tvakkol Mosazadeh Pages 83-95
    Objective 

    The aim of this study was the investigation of OCD prevalence and its complications with other psychiatric symptoms disorders among teachers.

    Methods 

    This study was a descriptive cross-sectional study. In this study, 2000 subjects were selected through cluster sampling among teachers, among whom 1916 subjects completed the Yale-Brown obsessive-compulsive scale(YBOCS) and demographic questionnaire. In the second stage, 66 subjects who had scores above and 66 subjects who had scores below the cut-off point of 20 in the YBOCS completed the Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory and symptom checklists SCL-90-R. Data were analyzed using frequency, percent, Kruskal-Wallis and multivariate regression.

    Results 

    The results showed that the prevalence of OCD among teachers was 8%.Teachers with higher and lower education (p = 0.001), with and without history of illness (p = 0.001) and weak and prosperous economic situation (p = 0.009), had a significant difference in the rate of OCD. Also, the highest complications OCD was in OCD patients with paranoid, depression and anxiety disorders. Depression, interpersonal sensitivity, somatization and phobia were the most prominent variables in the prediction of OCD.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the prevalence of OCD among teachers is higher than the reported prevalence in the other countries, and paranoid, depression and anxiety psychiatric symptoms were comorbid in OCD patients which highlights the need to pay attention to this.

    Keywords: OCD, teachers, Psychiatric symptoms, Complications
  • Nasrin Asareh, Zabih Pirani *, Firozeh Zanganeh Pages 96-110
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive self-compassion education and emotion regulation on psychological capital and academic motivation of high school female students in Tehran with anxiety.

    Methods

    The statistical population of the study included high school female students with anxiety in Tehran and the statistical sample included 69 of these students. Questionnaires of psychological capital, academic motivation and Beck anxiety were used to collect data. Quasi-experimental research and educational protocol were performed and multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that self-compassion, cognition and emotion regulation training have an effect on psychological capital and academic motivation (P <0.01) and there is no significant difference between the effectiveness of cognitive self-compassion training and emotion regulation on psychological capital (P> 0.05), but Emotion regulation training was more effective on academic motivation than cognitive self-compassion training (P <0.05). 

    Conclusion

    Two methods of cognitive self-compassion training and emotion regulation can be used to promote psychological capital and academic motivation.

    Keywords: Cognitive self-compassion, emotion regulation, Psychological capital, Academic motivation
  • Sanaz Eyni *, Solmaz Ershadifard, Bahman Zardi, Zohreh Hashemi Pages 111-119
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the reliability and validity of the burnout scale at school.

    Methods

    The research method was descriptive correlational. The statistical population of this study consisted of all high school students of Ardebil high school. The sample consisted of 350 students (180 girls and 170 boys) who were selected by multistage cluster sampling. Research tools were the burnout list at school (Salmella-Aro et al., 2009) and the scale of basic psychological needs in students (Tian et al., 2014). Internal consistency coefficient method and Pearson correlation coefficient and confirmatory factor analysis were used to evaluate the reliability of the scale. Data analysis was performed using SPSS 25 and LISREL 8.8 software. 

    Results

    The results of internal consistency showed that this scale had good reliability (exhaustion at school 0.88, cynicism toward the meaning of school0.89, sense of inadequacy at school 0.77 and 0.84 total scale). Also, the results of confirmatory factor analysis indicated appropriate validity of the scale (CFI = 0.96, RFI = 0.94, NNF = 0.93 and RMSEA = 0.049).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that this scale is a good tool for measuring students' Burnout at school.

    Keywords: Reliability, Validity, School burnout