فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و آمایش فضا
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 116، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفر قائدرحمتی*، حسن بهنام مرشدی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، ابوالفضل مشکینی صفحات 1-32

    یکی از دیدگاه های قدرتمند که تحولات فضایی را از دیدگاه روابط سیاسی و قدرت مطالعه می کند، اقتصاد سیاسی فضا بوده که با انتقاد از روابط سرمایه داری، شکل گیری فضاها و تحولات آن ها را در راستای تسهیل روابط سرمایه داری می داند. به بیان دیگر استراتژی های نیولیبرالی که امروزه در روح و روان شهرها ریشه دوانده و قریب به اتفاق شهرها با مکانیزم های نظام سرمایه داری آمیخته شده اند، موجب بازتولید فضاهای شهری به صورت تنگاتنگ تحت تاثیر نیروهای سیاسی و اقتصادی شده تا محملی برای تسهیل روابط سرمایه داری ایجاد شود؛ بنابراین تولید فضا پدیده ای در راستای تحکیم روابط انباشت، گردش، سود و غیره به عنوان مولفه های اصلی سرمایه داری است. ازاین رو منطق اقتصاد سیاسی همواره به مثابه امری گریزناپذیر برای تبارشناسی هر نوع سوگیری پیرامون آینده شهری تهران مورد تاکید بوده است؛ آینده ای که بر بستری متاثر از دگرگونی فضای شهری، کلان شهر تهران را تبدیل به شهر «مال»ها کرده است. ازاین رو این سوال مطرح می شود که علت فراگیری یک باره «مال و مجتمع های بزرگ تجاری» به عنوان پدیده ای نوظهور در تهران چیست؟ و فرایند شکل گیری آن چگونه است؟. راهبرد غالب در این پژوهش بر اساس مساله تعریف شده در ذهن پژوهشگر، راهبرد کیفی است. روش پژوهش نیز  توصیفی - تبینی با تاکید بر روش تحلیل گفتمان انتقادی می باشد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شیوه غالب اقتصادی حاکم بر دولت های ایران در چند دهه اخیر، مبتنی بر تزریق رانت در قالب فعالیت های عمرانی و جاری بوده است. درواقع دولت های حاکم فضامند شده اند و در جهت بقای خود، عادت های روزمره و فضاهای کهنی را که در طول فراز و نشیب های تاریخی به وجود آمده است

    کلیدواژگان: خودکفایی شهرداری ها، اقتصاد سیاسی فضا، مستغلات شهری، مجتمع های بزرگ تجاری (مگامال)، کلان شهر تهران
  • اکبر اصغری زمانی*، سیده سمیرا شفیعی ماسوله، شهریور روستایی، نادر زالی صفحات 33-55

    نظریه تولید فضا دربرگیرنده کنش متقابل صورت های ذهنی (بازنمایی ها)، مکان (ویژگی های کالبدی) و کنش انسانی (زندگی زیسته) است. بنابراین، فرض می شود که فضا ظرفی ثابت نیست، بلکه محصولی اجتماعی است که انسان ها آن را پی درپی تولید و بر سر آن مذاکره می کنند. آنها فضای طراحی شده را دگرگون می کنند و آن را به فضای زیسته نزدیک می سازند. مطالعه حاضر با تاکید بر مفهوم «فضای زیسته» لوفور به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه کاربران مرکز شهر رشت فضاهای «حیات شهری باکیفیت» را تولید می کنند. نتایج مطالعه عمدتا براساس روش پیمایشی بوده است. داده ها علاوه بر پرسشنامه و نقشه برداری ارزیابانه، از طریق گفتگوهای ساختارنیافته و مشاهده جمع آوری شده است. تحلیل داده ها براساس روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است. این مطالعه نشان داد که کابران مرکز رشت با انتخاب آگاهانه مکان فراغت خود و از طریق کنش های خاصی به فضاهای زیسته روزمره خود معنا می دهند. آنها این کنش ها را در مکان هایی با ویژگی های کالبدی متمایز (کیفیت های دیدنی، مکان های نمادین) انجام می دهند. به علاوه، این کاربران با ایجاد مفهوم «اجتماعی بودن» با دوستان و آشنایان از طریق اوقات فراغت، دارای پیوندهای اجتماعی معناداری هستند. وانگهی، شکل گیری فضاهای «حیات شهری باکیفیت» با هفت ویژگی مطلوب «فضاهای سبز»، «بافت های تاریخی»، «فعالیت ها»، «نظارت طبیعی»، «احساس مالکیت»، «مقیاس انسانی»، و «مدیریت و نگهداری» از سوی کاربران تفسیر می شود.

    کلیدواژگان: فضای زیسته، کنش های بدنی، نقشه های ارزیابانه، مرکز شهر، رشت
  • صفر فضلی*، محمود صمدی صفحات 56-78

    صنعت گردشگری جزو ده صنعت تاثیر گذار در توسعه اقتصادی در اکثر کشورها می باشد. به همین منظور تحقیقات عمده ای از منظرهای مختلف در رابطه با این صنعت در تمام سطوح بین المللی، ملی و منطقه ای انجام شده است و در حال انجام می باشد. یکی از این زمینه های تحقیقاتی که نقش بسزایی در امر سیاست گذاری خرد و کلان تصمیم گیرندگان دارد مبحث رتبه بندی مناطق مختلف است. در این تحقیق به رتبه بندی استان های کشور بر اساس شاخص هایی عملیاتی پرداخته شده است. این شاخص های در این تحقیق با مطالعه نمونه تحقیقات معتبر، مصاحبه، تحقیقات میدانی و آمارهای معتبر ملی موجود کشور توسعه داده شده اند. نتیجه این شناسایی 18 شاخص عملیاتی و عملکردی بوده است که اطلاعات آن در کشور قابل دسترسی و صحه گذاری بوده است. لازم به ذکر است در این تحقیق جهت توسعه شاخص های گردشگری دامنه وسیعتر شناخته شده ای از ادبیات تحت عنوان توریست و سفر[1] (T&T) در نظر گرفته شده است. پس از شناسایی شاخص ها که می توانند مرجع معتبری برای تحقیقات آتی باشند بوسیله دو ابزار تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس و مکبث به رتبه بندی استان ها پرداخته شده است. این الگوریتم ها در محیط برنامه نویسی MATLAB توسعه داده شده اند. در نهایت آنچه از دو روش نتیجه شد آن بود که الگوریتم ها در بیش از 90 درصد موارد رتبه بندی یکدیگر را تایید می نمایند. بعلاوه استان های تهران، مازندران و خراسان رضوی جایگاه های نخست تا سوم را به خود اختصاص داده اند.   
     

    [1] Tourism & Travel (T&T)

    کلیدواژگان: گردشگری، رتبه بندی، استان های ایران، زیرساخت های گردشگری
  • مریم امین فنک، علی شمس الدینی**، سید مجید میرلطیفی صفحات 79-99

    تبخیر-تعرق به عنوان یکی از مهم ترین پارامترهای چرخه آب است که برآورد صحیح آن در مدیریت منابع آب به ویژه در اقلیم های خشک و نیمه خشک حایز اهمیت است. همگام با توسعه سنجش از دور، روش هایی به منظور تهیه محصولات تبخیر-تعرق با استفاده از داده های ماهواره ای توسعه یافت. در این پژوهش، خروجی محصولات تبخیر-تعرق GLEAM، GLDAS و MOD16A2  با تبخیر-تعرق حاصل از روش فایو-پنمن-مانتیث در طی سال های پربارش، نرمال و کم بارش درحوضه زاینده رود مقایسه شد. شاخص های آماری ، RMSE، BIAS و IOA به منظور ارزیابی نتایج مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین برای ترکیب محصولات از روش ادغام مهارت ساده تیلور استفاده گردید. نتایج نشان داد که دو محصول MOD16A2 و GLDAS میزان تبخیر-تعرق مرجع را نسبت به روش فایو-پنمن-مانتیث طی سال های پربارش، نرمال و کم بارش بیشتر و محصول GLEAM کمتر برآورد کرده است. مقادیر RMSE برای این محصولات به ترتیب از 4/37 تا 6/47، از 2/136 تا 4/141 و از 8/92 تا 7/98 میلی متر در ماه متغیر بود. میزان خطای دو محصول GLEAM و GLDAS در سال های پربارش کمتر از سال های کم بارش و نرمال بود، در حالی که محصول MOD16A2 در سال های کم بارش عملکرد بهتری داشت. همچنین نتایج حاصل از ترکیب محصولات نشان داد که محصول تولید شده عملکرد بهتری نسبت به سایر محصولات در سطح حوضه و در شرایط رطوبتی مختلف داشته است.

    کلیدواژگان: سنجش ازدور، GLEAM، GLDAS، MOD16A2
  • یعقوب پیوسته گر*، الهه مرادی صفحات 100-126

    زیست پذیری از جمله رویکردهایی است که به دنبال ایجاد یک محیط امن و سالم برای جوامع انسانی است.امروزه شهرها با چالش های بسیاری در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مواجه شده اند. در عین حال افزایش جمعیت به همراه نسبت روزافزون شهرنشینی پیامدهای زیان باری برای شهرها به ارمغان آورده است. تداوم این گونه رشد شهرنشینی با مشکلات اجتماعی، اقتصادی، و زیست محیطی، بحران آفرین و هشداری بر ناپایداری شهرها می باشد. در این میان مشکلاتی دیگر کیفیت زندگی و به تبع آن زیست پذیری در شهرها را به شدت کاهش می دهد. بنابراین ضرورت و اهمیت بحث زیست پذیری و توسعه پایدار امروزه در شهرها کاملا نمایان است. هدف این پژوهش ارزیابی زیست پذیری محلات شهر یاسوج با تاکید بر توسعه پایدار است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی است. داده های مورد نیاز برای تحلیل از طریق پرسشنامه گردآوری شدند سپس با بهره گیری از نرم افزارهایی spss، ArcMap، Excel و مدل آنتروپی شانون و TOPSIS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته اند. نتایج محاسبات و ارزیابی نشان می دهد که تمامی محلات شهر یاسوج از زیست پذیری یکسانی برخوردار نیستند. بیشترین سطح زیست پذیری را محله زیر جمعه بازار بیشترین میزان زیست پذیری و محله ارم کمترین میزان زیست پذیری را دارند.

    کلیدواژگان: یاسوج، زیست پذیری، توسعه پایدار، آنتروپی شانون، TOPSIS
  • کرامت الله زیاری*، علی اصغر احسانی فرد صفحات 127-159

    رقابت پذیری جهانی اسم بازی عصر ماست و در دورنمای امروز جهان،رقابت پذیری به نیروی بنیادین در اقتصاد شهرها تبدیل شده است همانند جاذبه در فیزیک. امروزه رقابت پذیری شهرها نقش اساسی در توسعه شهرها دارد.رقابت پذیری در اثر ترکیبی از دارایی ها و فرایندها به وجود می آید.دارایی ها یا به صورت موهبتی است مانند؛منابع طبیعی و یا ساخته شده به وسیله انسان مانند؛زیر ساخت های شهر و فرایندها که دارایی ها را به منافع اقتصادی برای شهرها تبدیل می کنند و در نهایت موجب ایجاد رقابت پذیری آنها می گردند.با شکل گیری جهانی شدن و شبکه ای شدن اقتصاد جهانی، شهرها همواره به عنوان گره های اقتصاد شبکه ای، جایگاه ویژه ای یافتند و اعتقاد بر این است که این رقابت، همسطح با رقابت ملی می باشد. امروزه اثرگذاری، نفوذ و قدرتمندی شهرها ،درآمدزایی پایدار را برای شهر و مدیران شهری فراهم خواهد نمود.در این تحقیق به جهت بررسی اثرگذاری، نفوذ و قدرتمندی شهرسمنان،این شهر را با شاخص های«شهر اثرگذار»و«شهر قدرتمند»،رتبه بندی نموده و با مدل پورتر تحلیل می نماییم.

    کلیدواژگان: شهر اثرگذار، رقابت پذیری آینده شهرها، نفوذ و قدرتمندی، اقتصاد شهر، مدل تلفیقی Fuzzy dematel و diamond model
|
  • Safar Ghaed Rahmati*, Hassan Behnammorshedi, Abdolreza Eftekhari, Abolfazl Meshkini Pages 1-32

    One of the powerful perspectives that studies spatial developments from the perspective of political relations and power is the political economy of space, which, by criticizing capitalist relations, considers the formation of spaces and their developments in order to facilitate capitalist relations. In other words, neoliberal strategies that are rooted in the psyche of cities today and have almost certainly been integrated with the mechanisms of the capitalist system, have reproduced urban spaces closely under the influence of political and economic forces to facilitate capitalist relations; Therefore, the production of space is a phenomenon in order to strengthen the relations of accumulation, turnover, profit, etc. as the main components of capitalism. Therefore, the logic of political economy has always been emphasized as an inevitable thing for the genealogy of any kind of bias towards the urban future of Tehran; A future that has been transformed into a city of "Mall" on a bed affected by the transformation of the urban space. Therefore, the question arises that what is the reason for the sudden emergence of "large commercial complexes and Mall" as an emerging phenomenon in Tehran? And what is the process of its formation? The dominant strategy in this research is a qualitative strategy based on the problem defined in the researcher's mind. The research method is descriptive-explanatory with emphasis on critical discourse analysis method.

    Keywords: Municipal Self-Sufficiency, Political Economy of Space, Urban Real Estate, Large Commercial Complexes (Megamall), Tehran Metropolis
  • Akbar Asghari Zamani*, Seyedeh-Samira Shafiee-Masuleh, Shahrivar Roostaei, Nader Zali Pages 33-55

    The theory of the production of space involves the interaction of ideas (representations), locality (physical features), and human practice (lived life). Accordingly, it is assumed that space is not a fixed container, but a social product that is repeatedly produced and negotiated by human beings. They transform the designed space and make it closer to the lived space. In the present study,  Lefebvre's notion of lived space was used to explore how users of the city centre of Rasht produce spaces of high-quality urban life. The presented results are based on the survey method. In addition to a paper questionnaire and evaluative mapping, the data were collected through unstructured conversations with respondents and walk-by observations. Analysis of the data was performed based on descriptive and inferential statistics. To conclude, this study showed that users of the city centre of Rasht give meaning to their lived everyday spaces by consciously choosing their leisure place and through special practices. They perform these practices in places with distinct physical characteristics (scenic quality, symbolic places). Moreover, constructing the notion of ‘sociability’ with friends and acquaintances through leisure, the users have meaningful social ties. In addition, from the users' point of view, the formation of spaces of high-quality urban life is interpreted through the seven desirable characteristics of green spaces, historical areas, activities, natural surveillance, sense of ownership, human scale, and management and maintenance.

    Keywords: Lived space, Body practices, Evaluative maps, City centre, Rasht
  • Safar Fazli*, Mahmud Samadi Pages 56-78

    The tourism industry is one of the ten most influential industries in economic development in most countries. To this end, major research from various perspectives on this industry has been conducted and is ongoing at all international, national and regional levels. One of these areas of research that plays an important role in micro and macro policy making of decision makers is the issue of ranking different regions. In this research, the provinces of the country are ranked based on operational indicators. These indicators have been developed in this research by studying the samples of valid researches, interviews, field researches and valid national statistics of the country. The result of this identification was 18 operational and performance indicators whose information was accessible and validated in the country. It should be noted that in this study to develop tourism indicators, a wider range of well-known literature called tourism and travel (T&T) has been considered. After identifying the indicators that can be a valid reference for future research, the provinces are ranked by two multi-criteria decision-making tools, TOPSIS and Macbeth. These algorithms are developed in the MATLAB programming environment. Finally, the result of the two methods was that the algorithms confirm each other's ranking in more than 90% of cases. In addition, the provinces of Tehran, Mazandaran and Khorasan Razavi have the first to third places.

    Keywords: Tourism, ranking, provinces of Iran, tourism infrastructure
  • Maryam Amin Fanak, Ali Shamsoddini*, Seyed Majid Mirlatifi Pages 79-99

    Evapotranspiration is one of the most important parameters of the water cycle that its correct estimation is important in water resources management, especially in arid and semi-arid climates. With the development of remote sensing, methods were developed to produce evapotranspiration products using satellite data. In this study, the output of evapotranspiration products including GLEAM, GLDAS, and MOD16A2 was compared with the evapotranspiration of the FAO-Penman-Monteith method During wet, normal and dry years in the Zayandehrood basin. , RMSE, BIAS, and IOA statistical indices were used to evaluate the results. Also, Taylor simple skill fusion method was also used to combine the product. The results showed that two products MOD16A2 and GLDAS estimated the rate of reference evapotranspiration compared to the FAO-Penman-Monteith method during the wet, normal and dry years and the GLEAM product less. RMSE values for these products ranged from 37.4 to 47.6, from 136.2 to 141.4, and from 92.8 to 98.7 mm per month, respectively. The error rates of GLEAM and GLDAS were lower in the wet years than in the dry and normal years, while the MOD16A2 product had better performance in the dry years. Also, the results of the products combination showed that the product produced had a better performance than other products in the Basin and in different moisture conditions.

    Keywords: GLDAS, GLEAM, MOD16A2, Remote Sensing
  • Yaghowb Peyvastehgar*, Elahe Moradi Pages 100-126

    Viability is one of the approaches that seek to create a safe and healthy environment for human societies. Today, cities face many challenges in the economic, social, and environmental fields. At the same time, population growth, along with the growing proportion of urbanization, has had detrimental consequences for cities. Continuation of such urban growth with social, economic, and environmental problems is critical and warns against urban instability. Meanwhile, other problems drastically reduce the quality of life and, consequently, livability in cities. Therefore, today the necessity and importance of the discussion of viability and sustainable development in cities are quite obvious. The purpose of this study is to evaluate the viability of neighborhoods in Yasuj with emphasis on sustainable development. The research method is descriptive-analytical with an applied purpose. The data required for the analysis were collected through a questionnaire and then analyzed using SPSS, ArcMap, Excel, Shannon entropy model, and TOPSIS. The results of calculations and evaluation show that not all neighborhoods of Yasuj have the same viability. The neighborhood Zir-e Juma Bazaar has the highest level of viability whereas Eram neighborhood has the lowest level of viability.

    Keywords: Yasuj, Viability, Sustainable Development, Shannon Entropy, TOPSIS
  • Keramatollah Ziari*, Aliasghar Ehsanifard Pages 127-159
    Introduction

    Global competitiveness is the name of the game of our time, and in today's world, competitiveness has become a fundamental force in the urban economy, just like gravity in physics. Today, the competitiveness of cities plays an essential role in the development of cities. Competitiveness arises from a combination of assets and processes. Assets are either a gift, such as natural resources or man-made resources, such as city infrastructure and processes that turn assets into economic benefits for cities and ultimately make them more competitive. With the formation of globalization and networking of the global economy, cities have always found a special place as nodes of network economy, and it is believed that this competition is on a par with national competition.

    Keywords: Influential city, future competitiveness of cities, influence, power, city economy, integrated model» Fuzzy dematel» و «diamond model«