فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 81 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی لواشانی، محمدمهدی مهتدی، غلامحسین غفاری صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    ترابری چابک یکی از موضوعات مهم برای تاب آوری یک سازمان رزمی در محیط عملیاتی است. این پژوهش با هدف شناسایی شکاف اهمیت و عملکرد در شاخص های چابکی توان و تحرک در یک سازمان نظامی - انتظامی انجام پذیرفته است.

    روش

    این تحقیق از انواع پژوهش های کاربردی است و با رویکرد آمیخته کیفی - کمی تنظیم شده است. جامعه آماری پژوهش خبرگان ترابری سازمان موردمطالعه هستند. در مرحله نخست پژوهش از طریق مصاحبه با خبرگان مزبور و تحلیل مضامین مصاحبه های انجام شده فهرستی از عوامل موثر بر چابک سازی توان و تحرک سازمان موردمطالعه استخراج شده است. در مرحله دوم، این فهرست در قالب پرسش نامه ای در اختیار اعضای جامعه آماری قرار گرفته و اهمیت و عملکرد هر یک از شاخص های شناسایی شده ارزیابی شده است. داده های این پرسش نامه ها با استفاده از ماتریس شکاف اهمیت - عملکرد تحلیل و نمایش داده شده اند.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که دو مولفه وضع معیشتی کارکنان ترابری و نسبت تعداد رانندگان به خودرو (سنگین، نیمه سنگین) به عنوان موارد بااهمیت و در اولویت برای بهبود و برنامه های اصلاحی قرار گرفتند و سایر مولفه های مطرح شده در اولویت های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

      بر مبنای یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای آماده بکار بودن خودرو و تجهیزات می بایستی بیش از هر اقدام دیگری سطح دانش کاربران در زمینه حفظ و نگهداری تجهیزات افزایش داده و همچنین قطعات پرمصرف را به شکل مناسب تامین نموده و در اختیار رده های مصرف کننده قرار داد.

    کلیدواژگان: ترابری، ترابری چابک، توان و تحرک نظامی - انتظامی، شکاف اهمیت و عملکرد
  • علی عباسی عقدا، محمدمهدی موحدی، سید احمد شایان نیا صفحات 21-44
    زمینه و هدف

    یکی از مشخصه های مهم در زنجیره تامین، ترابری مواد و محصولات بین مناطق مختلف است. توزیع مواد اولیه در هر سطح، همچون اتصالات یک زنجیر، این سطوح را به هم متصل می نماید. به این ترتیب توزیع و ترابری، نقش مهمی در بهای تمام شده محصولات دارند، زیرا بهبود مسیر وسیله در نحوه توزیع و ترابری مواد و محصولات در زنجیره تامین، منجر به کاهش بهای تمام شده آن خواهد شد. در این مقاله با مطالعه موردی در یکی از زنجیره های تامین لجستیک کشور، تقاضای مشتریان در نظر گرفته شده و مدل مسیله مسیریابی وسایل نقلیه با توجه به شرایط شرکت مورد مطالعه پیشنهاد داده شده است. اهداف موردنظر، دستیابی به کمترین هزینه توزیع و همچنین هزینه تنزل کیفیت به دلیل نقص سیستم ترابری و نیز اندازه بهینه ناوگان توزیع جهت برآورده کردن تقاضای مشتریان است.

    روش

    روش مطالعات صورت گرفته در این پژوهش، به صورت کتابخانه ای بوده و با توجه به موردی بودن مطالعات صورت گرفته، از روش های میدانی و مشاهده ای استفاده گردیده است. برای شناسایی مشتریان و تقاضای آن ها و همچنین شناسایی مشخصات محصول مورد بررسی و نیز مشخصات وسایل نقلیه مفروض در مسیله، گزارشات از سیستم اطلاعاتی شرکت لجستیکی استخراج شده است. برای دستیابی به اهداف این پژوهش از الگوریتم جستجوی گرانشی چندهدفه (MOGSA) در حل مسایل مسیریابی وسایل نقلیه باز همراه با پنجره زمانی استفاده شده است.

    یافته ها: 

    اینکه هر ناوگان برای سرویس رسانی به مشتریان باید چه مسیری را بپیماید، به نوع مسیله ای که توسط الگوریتم جستجوی گرانشی چند هدفه بهینه می شود، بستگی دارد. مسیریابی ناوگان بهینه با توجه به توضیحات ارایه شده درباره نیروی گرانشی صورت می گیرد. این بدان معنی است که عملیات بهینه سازی توسط الگوریتم جستجوی گرانشی چند هدفه صورت می گیرد و با توجه به جبهه پرتوی به دست آمده، برای ناوگان بهینه بر اساس الگوریتم، مسیری پیموده خواهد شد که در آن تعدادی از مشتریانی که طبق تقاضایشان و ظرفیت وسیله نقلیه می توانند در مسیر قرار بگیرند، قرار خواهند گرفت.

    نتیجه گیری:

     به منظور کاهش هزینه های ناشی از ترابری، نیاز شرکت های توزیع و پخش محصولات به برون سپاری ترابری محصولاتشان رو به افزایش است. زمانی که برون سپاری صورت می گیرد، وسایل نقلیه پس از بارگیری محصولات و سرویس رسانی، دیگر نیازی به بازگشت به انبار اولیه را ندارند و می توانند پس از اتمام سرویس رسانی به هر مسیر مورد دلخواه خود بروند. در مطالعه فعلی، شرکت توزیع کننده محصولات، با برون سپاری عملیات توزیع و پخش به شرکتی دیگر، هزینه های مربوط به نگهداری وسایل نقلیه و همچنین استهلاک وسایل نقلیه را به صفر رسانده و درنتیجه نیازی به بازگرداندن وسایل نقلیه به دپوی اولیه از بین رفته است.

    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه، مسیریابی وسایل نقلیه چندهدفه، پنجره زمانی، الگوریتم جستجوی گرانشی چندهدفه
  • حامد برزگر، حسینعلی حسن پور، شهرام علی یاری، حسین غفاری توران، جعفر حسن نژاد صفحات 45-69
    زمینه و هدف

    هر زنجیره تامین دارای آسیب پذیری های درونی و بیرونی است که انعطاف پذیری زنجیره در برابر اختلا ل ها را تضعیف میکند. هدف پژوهش، این بود که با نگاه سیستمی به زنجیره تامین پوشاک نیروهای عملیاتی یک سازمان نظامی- انتظامی، سه وجه «آسیب ها، اختلال ها و راهکارهای مواجهه با اختلال ها» را شناسایی و تحلیل نماید.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی و از شاخه علی- مقایسه ای و مبتنی بر تحلیل معادلات ساختاری است. نمونه آماری پژوهش، 20 نفر از مدیران پوشاک سازمان دفاعی مورد مطالعه بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، انتخاب شدند. ابزار تحقیق مورد استفاده، پرسشنامه است که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ تایید شد و روایی آن نیز با روش محتوایی و سازه، مورد تایید خبرگان تحقیق قرار گرفت. پس از تایید روایی مولفه ها، براساس سه فرضیه و با تحلیل برهمکنش سه متغیر، مدل مفهومی تحقیق ارایه شد. این مدل با رویکرد معادلات ساختاری ارزیابی شد و برازش اندازه گیری، ساختاری و کلی تحقیق، انجام شد.

    یافته ها و نتیجه گیری: 

    با اجرای مدل، ارتباط درونی سه وجه/ متغیر تحقیق با یکدیگر تبیین شد. در این مدل با برقراری ارتباط سه وجه «آسیب پذیری» به عنوان عامل درونی، «اختلال ها» به عنوان عامل بیرونی و «راهکارهای مواجهه با اختلال» به عنوان وجه سوم، نتایج مرتبط استخراج گردید به طوری که در این مدل، «وابستگی به تعداد محدودی از تامین کنندگان» و «پیچیدگی بیش از حد» از عوامل آسیب پذیر زنجیره تامین ارزیابی شد و از سویی دیگر «شیوع بیماری کرونا» و «سیاست های اقتصادی دولت» از جمله مهم ترین اختلال ها یا محرک های اثرگذار بر زنجیره تامین، قلمداد شد که برای غلبه بر آثار آنها، راهکارهای مواجهه با اختلال همچون «استفاده از ظرفیت تولید داخل کشور» و «برقراری ارتباطات برای ایجاد انعطاف در تامین و تولید» پیشنهاد شد که بی ارتباط با آسیب ها و اختلالات موثر مدل نیستند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مدل سازی معادلات ساختاری، اختلال ها، پوشاک نیروهای عملیاتی
  • مهدی اجلی، بابک زینتی، نیما صابری فرد صفحات 71-94
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، ارزیابی و انتخاب بهترین تامین کننده به یکی از مهم ترین مسایل شرکت ها تبدیل شده است. بدین منظور تکنیک های وزن دهی و رتبه بندی برای حل مسایل گزینش تامین کننده کاربردهای وسیعی یافته اند. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی معیارهای نابی موثر در ارزیابی عملکرد تامین کنندگان، وزن دهی آن ها و رتبه بندی تامین کنندگان شرکت سایپا با ترکیب دلفی فازی، سوارا و ارزیابی نسبت افزودنی (آراس) است.

    روش

    روش پژوهش حاضر بر مبنای هدف، کاربردی و ازنظر جمع آوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. به منظور تحقق این اهداف، در ابتدا با مرور جامع ادبیات و پیشینه، معیارهای کلیدی عملکردی استخراج شدند. در مرحله با به کارگیری تکنیک دلفی فازی و به دلیل محدودبودن اندازه جامعه و استفاده از نظرات تمامی خبرگان و مدیران شرکت به تعداد 30نفر، اثربخشی این معیارها در شرکت سایپا مورد ارزیابی قرار گرفته و تمامی معیارها تایید شدند. در ادامه با استفاده از تکنیک وزن دهی سوارا و استفاده از نظرات 30 نفر از خبرگان، معیارها مورد ارزیابی قرار گرفته و وزن (اهمیت و اولویت) آن ها استخراج شدند.

    یافته ها: 

    نتیجه نشان داد که معیار دوم یعنی "حذف اتلاف ها" با بیشترین وزن به عنوان مهم ترین معیار نابی و معیارهای چهارم (بازرسی مواد به طور مکرر)، اول (همکاری تامین کننده)، سوم (تضمین کیفیت) و پنجم (تامین مواد مطابق نیاز صنعت) در اولویت های بعدی ازنظر اهمیت در ارزیابی عملکردی تامین کنندگان ناب قرار دارند. در پایان با عنایت به حساسیت رتبه بندی تامین کنندگان ناب در شرکت مذکور، با استفاده از تکنیک تصمیم گیری آراس و بر مبنای وزن استخراجی معیارها، شش تامین کننده شرکت توسط خبرگان مورد ارزیابی قرار گرفتند و رتبه بندی نهایی تامین کنندگان ازنظر عملکرد تعیین گردید.

    نتیجه گیری:

     بدین ترتیب رویکرد پیشنهادی این پژوهش، به مدیران شرکت در بهبود وضعیت تامین کنندگان ناب و گزینش بهترین تامین کننده در جهت بهره وری بیشتر کمک شایانی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: نابی، تامین کنندگان ناب، رتبه بندی، سوارا، آراس، صنعت خودرو
  • لیلا آندرواژ صفحات 95-118
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع فولاد استان خوزستان با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و ای اچ پی فازی بود.

    روش

    این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی است. تحقیق دارای دو پرسشنامه بوده که برای پاسخ به پرسشنامه اول 15 نفر از خبرگان و متخصصان حوزه زنجیره تامین و آگاه به مسیولیت های اجتماعی به روش غیراحتمالی قضاوتی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس و اکسل استفاده شد. نتیجه آزمون تحلیل عاملی اکتشافی برای 36 عامل شناسایی شده، منجر به استخراج شش متغیر عوامل دولتی، عوامل مشتری، عوامل سازمانی، عوامل مالی، عوامل خارجی و عوامل رقابت جهانی، به عنوان متغیرهای موثر در اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع فولاد استان خوزستان شد. جامعه آماری برای پرسشنامه دوم مدیران و کارشناسان حوزه تدارکات، امور خرید و زنجیره تامین در صنایع فولاد خوزستان است که تعداد آن ها در هر سه شرکت فولاد خوزستان، فولاد اکسین و گروه ملی صنعتی فولاد ایران، 306 نفر بوده که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 169 نفر برآورد گردید که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. 

    یافته ها:

    با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون ای اچ پی فازی می توان بیان کرد که عوامل مشتری، عوامل دولتی، عوامل مالی، عوامل سازمانی، عوامل رقابت جهانی و عوامل خارجی به عنوان عوامل اثرگذار در اجرای زنجیره تامین سبز صنایع فولاد استان خوزستان هستند.

    نتیجه گیری:

     نتایج آزمون ای اچ پی فازی برای رتبه بندی این متغیرها نیز نشان داد که از میان متغیرهای مذکور، عوامل مشتری، عوامل دولتی و عوامل مالی به ترتیب دارای اولویت اول تا سوم ازلحاظ اهمیت در اجرای مدیریت زنجیره تامین سبز بودند.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، تحلیل عاملی اکتشافی، ای اچ پی فازی، صنایع فولاد استان خوزستان
  • محمدرضا فتحی، مهسا ساعی، روژین صادقی، غلامرضا جندقی صفحات 119-143
    زمینه و هدف

    به اذعان بسیاری از کارشناسان و محققین یک زنجیره تامین با سطح ریسک بالا نمی تواند در دستیابی به اهداف سازمان موثر باشد. رشد مخاطرات زیست محیطی و تاثیر مخرب فعالیت های تولیدی بر این حوزه نیز اهمیت پرداختن به موضوع مدیریت ریسک در زنجیره تامین را افزایش می دهد که با عنوان زنجیره تامین پایدار شناخته می شود. هدف اصلی این پژوهش طراحی یک چارچوب برای ارزیابی ریسک زنجیره تامین پایدار است.  

    روش

    در این پژوهش، با مطالعه مبانی نظری و مرور ادبیات تحقیق به یک چارچوب اولیه از ابعاد و معیارهای ارزیابی ریسک زنجیره تامین پایدار به دست آمده است. مطالعه موردی این پژوهش پیرامون زنجیره تامین 5 شرکت تولیدکننده خودرو انجام شده است. سپس با به کارگیری تکنیک روش بهترین و بدترین ساختار سلسله مراتبی نهایی برای معیارهای ارزیابی ریسک حاصل شده و با استفاده از تکنیک نظریه گراف و رویکرد ماتریس نتایج ارزیابی ریسک زنجیره تامین پنج شرکت از منظر پایداری به دست آمده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که رتبه بندی شرکت ها را از منظر سطح ریسک زنجیره تامین پایدار مشخص شده است که شرکت سایپادیزل دارای بالاترین رتبه است.

    نتیجه گیری:

     این تحقیق به علت استفاده از یک چارچوب جامع، ترکیبی از معیارهای کمی و کیفی ارزیابی ریسک زنجیره تامین پایدار خودروسازی را در برگرفته و برخلاف بسیاری از پژوهش ها به یک مرحله از زنجیره تامین محدود نشده و تمام مراحل زنجیره تامین را پوشش می دهد. از این چارچوب می توان برای ارزیابی بخش های مختلف زنجیره تامین خودرو (تامین کنندگان اولیه، شرکت های تولیدی، توزیع کنندگان و خرده فروشان) و سنجش میزان ریسک آن ها از منظر پایداری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، پایداری، ارزیابی ریسک، تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه
  • علی رستمی، محسن آقایی، محمدرضا کریمی قهرودی صفحات 145-176
    زمینه و هدف

     به کارگیری فناوری های جدید و نوآور مانند زنجیره بلوکی از راهکارهایی هستند که در عرصه مدیریت زنجیره تامین می تواند محدودیت ها و فرآیندهای ناکارآمد حال حاضر را اصلاح و تحولات مثبتی در این زمینه ایجاد نماید. تحقیق پیش رو متشکل از بررسی مفاهیم مختلفی ازجمله زنجیره تامین، زنجیره بلوکی، کارت امتیاز متوازن بوده و هدف اصلی این است که با توجه به نتایج حاصله، در خصوص ارزیابی و اولویت بندی تاثیرات فناوری زنجیره بلوکی در فرآیندها و اجزاء مدیریت زنجیره های تامین اقدام و همچنین با استفاده از نتایج حاصله و الگوی کارت امتیاز متوازن اهمیت و اولویت ابعاد احصاء شده تعیین گردد.

    روش

     در خصوص موضوع این پژوهش که از نوع کاربردی بوده، بر اساس مطالعات توصیفی/ اکتشافی اقدام و با جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی، ضمن تجزیه وتحلیل آماری، نسبت تعیین اولویت و میزان تاثیرگذاری فناوری زنجیره بلوکی بر فرآیندهای زنجیره های تامین اقدام شده است.

    یافته ها:

    با توجه به ماهیت فرآیندهای زنجیره تامین و از طرفی خصوصیات فناوری زنجیره بلوکی، امکان استفاده توامان این دو پدیده با یکدیگر (به دلیل سنخیت) وجود داشته و به عبارت دیگر سناریوی ادغام فناوری زنجیره بلوکی و زنجیره تامین باعث ارتقاء عملکرد زنجیره تامین می شوند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به چهار بعد ارزیابی کارت امتیازی متوازن و منبعث از نتایج تحقیق، در سطح راهبردی "بعد مشتری"، سطح تاکتیکی"بعد مالی" و در سطح عملیاتی "بعد فرآیندهای داخلی" در درجه اولویت و اهمیت بالاتری قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره بلوکی، کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد
  • روح الله نادی، میثم باقری صفحات 177-201

    این پروژه توسط دولت چین، با مشارکت بسیاری از کشورهای دیگر، برای تسهیل تجارت و بهبود تدارکات در تلاش برای توسعه اقتصاد جهانی آغاز شده است. در این مقاله، ما نوآوری های زنجیره تامین و تدارکات مرتبط با بی آر ای (BRI)[1]</sup> را شناسایی کردیم. این نوآوری ها شامل مسیرها و حالت های جدید برای تجارت جهانی، طراحی جدید زنجیره تامین، کاهش اصطکاک های لجستیکی مرزی و توسعه کارآفرینی است. نمونه هایی از این نوآوری ها ابتکار کمربند و جاده در حال ظهور هستند، درحالی که موارد جدید درحال توسعه هستند. این نوآوری ها می توانند مشاغل را قادر به بهبود عملکرد عملیاتی خود و ایجاد ارزش اقتصادی کنند. در همان زمان، برای تحقق بخشیدن به پتانسیل های کامل بی آر ی، فرآیندها و فناوری های جدید کاری، هم ترازی مشوق ها، همکاری در بین مشاغل و برنامه ریزی بهینه لازم است. این فرصت های خوبی را برای محققان فراهم می کند تا نحوه غلبه بر موانع و دستیابی به مقادیر کامل بی آر ای را کشف کنند.

    کلیدواژگان: ابتکار کمربند و جاده، مدیریت زنجیره تامین، لجستیک
|
  • ALi Lavashani, MohammadMahdi mohtadi, gholamhosain ghafari Pages 1-19
    Background and Aim

    Agile transportation is one of the most important issues for the resistance of a military-police organization in the operational environment. This study has been done with aim of identifying the gap of importance and performance in the agility indicators of strength and mobility in a military-police organization.

    Method

    This research is one of the applied research types and is organized with mixed qualitative-quantitative approach. The statistical population of the study is the transportation experts of the studied organization. In the first phase of research, a list of factors affecting the making agile of power and mobility of the studied organization was extracted through interviews with the mentioned experts and analyzing the contents of done interviews. In the second phase, this list is provided to members of the statistical community in the form of a questionnaire and the importance and performance of each identified indicator is evaluated. The data of these questionnaires were analyzed and displayed using the importance-performance gap matrix.

    Findings

    The results showed that the two components of transport personnel’s living condition and the ratio of number of drivers to vehicle (heavy, semi-heavy) were considered as important and primary items for improvement and correction programs, and other discussed components were the next priorities.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that for car and equipment be ready to use, the level of users' knowledge in the field of equipment maintenance should be increased more than any other action, and also high-consumed parts should be properly Provided and made available to consumer categories.

    Keywords: Transportation, Agile Transportation, Military-police Power, Mobility, Importance, Performance Gap
  • ALI Abbasi Aghda, MohammadMahdi movehedi, Seid ahmad Shayannia Pages 21-44
    Background & Aim

    One of the important characteristics in the supply chain is the transportation of materials and products between different regions. The distribution of raw materials on each level, like the joints of a chain, connects these levels. Therefore, distribution and transportation have an important role in the cost of products, because improving the vehicle’s route at distribution and transportation of materials and products in the supply chain will reduce the cost of products. In this article with a case study in one of the logistics supply chains of Iran, customer demand is considered and the model of vehicles routing problem is proposed according to the conditions of the company under study, which is a model of routing problems of open vehicles with a timeline. The objectives of this model are to achieve the lowest cost of distribution as well as the cost of quality degradation due to defects in the transportation system and also the optimal size of the distribution fleet to meet customers demand.

    Method

    method of this research’s studies is library and regarding that these are case study, fields and observation methods are used. To identify the customers and their demands and also characteristics of investigated product and characteristics of vehicles assumed in the problem, reports are extracted from information system of logistic company. To achieve the objectives of this research multi-objective Gravitational Search Algorithm (MOGSA) has been used to solve open vehicles routing problems along timelines. Optimized navigation routing is done regarding the presented descriptions about gravity force. It means that optimization operation is done by multi-objective Gravitational Search Algorithm

    Findings

    The matter that any navigation to serve the customers should traverse which route depends on type of problem which is optimized by multi-objective Gravitational Search Algorithm and regarding the achieved beam front, for the optimized navigation base on algorithm a path will be traversed in which some of customers will be in route whom according to their demands and vehicle’s capacity can be.

    Conclusion

    To decrease the transportation costs, distribution companies’ requirements to exterior assignment of their products transportation is increasing. When the exterior assignment is done vehicles after loading of products and service, don’t need to return to the main depot and they can return to any of their desired routes after service. In the current study the product distributor company by exterior assignment of distribution operation to another company decreased the costs of vehicle maintenance and amortization into zero and as a result there’s no need to return the vehicle into the main depot.

    Keywords: Vehicles Routing, Multi-Objective Vehicles Routing, Timeline, Multi-Objective Gravitational Search Algorithm
  • hamed barzegar, Hossein-ali Hassan-pour, shahram aliyari, hossein ghaffari touran, jafar Hassan Nejad Pages 45-69
    Background and Aim

    Each supply chain has internal and external vulnerabilities that undermine the chain's resilience to disruptions. The purpose of this study was to analyze the three aspects of "vulnerable ,disruption and solutions to deal with disorders" with a systematic view of the supply chain of the operational forces of Military-police organization.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method and is a causal-comparative branch based on structural equation analysis. The statistical sample of the study was 20 clothing managers of the studied defense organization who were selected by sampling and snowball sampling. The research instrument used was a questionnaire whose reliability was confirmed by Cronbach's alpha method and its validity was confirmed by research experts. After confirming the validity of the components, based on three hypotheses and by analyzing the interaction of three variables, a conceptual model of the research was presented. This model was evaluated with the structural equation approach and the measurement, structural and general fit of the research was performed.Findings and

    Conclusion

    By implementing the model, the internal relationship of the three variables of the research with each other was explained. In this model, by establishing the relationship between three aspects of "vulnerability" as an internal factor, "disruption" as an external factor were extracted so that in this model, "dependence on the number "Limited supply" and "excessive complexity" were identified as vulnerable factors in the supply chain, while "Corona outbreak" and "government economic policies" were among the most important disruptions or stimuli affecting the supply chain. Overcoming their effects, solutions to disruption such as "using domestic production capacity" and "communicating to create flexibility in supply and production" were suggested that are not unrelated to effective harms and disruptions of the model.

    Keywords: Supply Chain, Structural Equation Modeling, Disruption, Operational Clothing
  • Mehdi Ajalli, Babak Zinati, Nima Saberifard Pages 71-94
    Background and Aim

    In recent decades, evaluating and selecting the best supplier has become one of the most important issues for companies. For this purpose, weighting and ranking techniques have found wide applications to solve supplier selection problems. The main purpose of this study is to identify the pure effective criteria in evaluating the performance of suppliers, their weighting and ranking of suppliers of Saipa Company with combination of fuzzy Delphi, Swara and evaluation of additive ratio (ARAS).

    Method

    The method of the present study is applied based on the purpose and descriptive-survey in terms of data collection. In order to achieve these goals, key performance criteria were first extracted by a comprehensive review of the literature and background. In the stage, by using the fuzzy Delphi technique and due to the limited size of the community and using the opinions of all experts and managers of the company with population of 30, the effectiveness of these criteria in Saipa Company was evaluated and all criteria were approved. Then, using Swara weighting technique and using the opinions of 30 elite people, the criteria were evaluated and their weight (importance and priority) were extracted.

    Results

    The result showed that the second criterion "elimination of waste" with the highest weight as the most important pure criterion, and the fourth criterion (repeated inspection of materials), the first (supplier cooperation), the third (quality assurance) and the fifth (supply of materials according to industry requirement) are the next priorities in terms of importance in evaluating the performance of pure suppliers. Finally, considering the sensitivity of the ranking of pure suppliers in the company, using Aras decision-making technique and based on the weight of extracted criteria, six suppliers of the company were evaluated by experts and the final ranking of suppliers in terms of performance was determined.

    Conclusion

    Thus, the proposed approach of this study will help company managers in improving the status of pure suppliers and selecting the best supplier for greater productivity.

    Keywords: Pureness, Pure Suppliers, Ranking, SWARA, ARAS, vehicle manufacturing industry
  • leila andervazh Pages 95-118
    Background and Aim

    The purpose of this study was to identify and prioritize the factors affecting implementation of green supply chain management in Khuzestan province steel industry using exploratory factor analysis and fuzzy AHP.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and in terms of data collection method is a descriptive - survey. The research has two questionnaires that to respond to the first questionnaire 15 people of supply chain field experts and specialists and those who were aware of social responsibilities were selected by unlikelihood judgment method. SPSS and EXCEL softwares were used for data analysis. The result of exploratory factor analysis for 36 factors was identified, resulted in the extraction of six variables of government factors, customer factors, organizational factors, financial factors, external factors and global competition factors as effective variables in implementing green supply chain management in the Khuzestan Steel Industry. The statistical population for the second questionnaire is managers and experts in the field of logistics, purchasing affairs and supply chain in the Khuzestan steel industry that Their number is 306 in all three Khuzestan steel company, Aksin Steel and National Industrial Steel Group of Iran. The sample size was evaluated 169 according to the Morgan table who were selected by Random classification method.

    Findings

    Regarding the results achieved from the Fuzzy AHP test it can be expressed that customer factors, government factors, financial factors, external factors and global competition factors are as effective factors in implementation of khuzestan province steel industries’ green supply chain.

    Conclusion

    The results of Fuzzy AHP test to rank these variables also showed that among the variables, customer factors, government factors and financial factors respectively has the first to third priority in terms of importance in implementation of green supply chain management.

    Keywords: Green Supply Chain Management, Exploratory Factor Analysis, Fuzzy AHP, Khuzestan province Steel Industries
  • MohammadReza Fathi, Mahsa Saie, Rojin Sadeghi, GholamReza Jandaghi Pages 119-143
    Background and Aim

    According to many experts and researchers expression, a supply chain with a high level of risk cannot be effective in achieving the goals of organization. The growth of environmental hazards and the destructive impact of productive activities on this area also increase the importance of addressing the issue of risk management in the supply chain, which is known as the sustainable supply chain. The main purpose of this study is to design a framework for assessing sustainable supply chain risk.

    Method

    In this study, by studying the theoretical foundations and reviewing the research literature, a basic framework of dimensions and criteria for risk assessment of sustainable supply chain has been achieved. The case study of this research has been done on the supply chain of 5 car manufacturing companies. Then, using Best and Worst Method technique, the final hierarchical structure for risk assessment criteria is obtained and using Graph Theory and Matrix Approach technique, the results of risk assessment of supply chain of five companies from the perspective of sustainability are obtained.

    Findings

    The research results show that the ranking of companies has been determined from the perspective of the sustainable supply chain’s risk level that SAIPA Diesel Company has the highest rating.

    Conclusion

    Due to the use of a comprehensive framework, this research incorporates a combination of quantitative and qualitative metrics of risk assessment of the automotive sustainable supply chain and, unlike many studies, is not limited to one stage of the supply chain and covers all stages of the supply chain. This framework can be used to evaluate different parts of the automotive supply chain (primary suppliers, manufacturing companies, distributors and retailers) and measure their risk from the sustainability perspective.

    Keywords: Supply chain, Sustainability, Risk Assessment, Multi-Criteria Decision Making Techniques
  • ali Rostami, Mohsen Aghaee, mohammadreza ghahroodi Pages 145-176
    Aim and background

    using new and innovative technologies such as blockchain are some of the solutions that in the field of supply chain management can correct the existing inefficient constraints and processes and create positive changes in this field. This study consists of examining various concepts such as supply chain, block chain, balanced scorecard and the original aim is considering the achieved results it should be acted to evaluate and prioritize the effects of blockchain technology on processes and components of supply chains management and Also using the achieved results and the Balanced Scorecard (BSC) template, determine the importance and priority of the counted dimensions.

    Method

    About the subject of this research which is applied researcher based on descriptive/survey studies has acted and by collecting data with library and field method besides statistical analysis acts to determine the priority and impact of blockchain technology on supply chains processes.

    Findings and Results

    Regarding the nature of supply chain processes and on the other side features of blockchain technology there’s the possibility of using these two phenomena together (because of union) and in other words the scenario of integrating the blockchain technology and supply chain causes the improvement of supply chain performance. Regarding the four dimensions of balanced scorecard evaluation and derived from the research results, at the strategic level "customer dimension", at tactical level "financial dimension" and at the operational level "internal processes dimension" have more priority and importance.

    Keywords: Supply Chain, Block Chain, Balanced Scorecard, Performance Evaluation
  • rohallah nadi, maisam bagheri Pages 177-201

    The Belt and Road Initiative (BRI) is a massive, ambitious, long-term project initiatedby Chinese government, with participation from many other countries, to facilitatetrade and improve logistics in an effort to promote global economic development. Inthis paper, we identified the supply chain and logistics innovations linked to the BRI.These innovations include new routes and modes for global trade, new supply chaindesign, reduction of cross-border logistics frictions, and entrepreneurshipdevelopment. Examples of these innovations are the Belt and Road Initiativeemerging, while new ones are being developed. These innovations can enablebusinesses to improve their operational performance and create economic value. At thesame time, to realize the full potential of BRI, new work processes and technologies,the alignment of incentives, collaboration between jobs and optimal planning areneeded. This provides a good opportunity for researchers to discover how to overcomeobstacles and achieve full BRI values.

    Keywords: Belt, Road Initiative (BRI), supply chain management, logistics