فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:15 Issue: 46, Summer 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه کشمیری*، فاطمه بهرام نژاد صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت شناخت عوامل موثر بر هویت یابی حرفه ای دانشجویان پرستاری، مطالعه حاضر با هدف تبیین فرایند اجتماعی شدن دانشجویان پرستاری و هویت یابی آنان انجام شده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا است در فاصله اردیبهشت 1398 تا مهر ماه 1399 است. مشارکت کنندگان در این تحقیق 20 دانشجویان کارشناسی پرستاری در حال تحصیل در چهار دانشگاه در شهر تهران بودند. شرکت کنندگان بصورت نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند. داده ها با کمک مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند جمع اوری شدند. مدت زمان هر مصاحبه بین 45 تا 60 دقیقه بود. مصاحبه ها تا اشباع داده ها ادامه یافت. روش تحلیل محتوای قراردادی با رویکرد Granheim و Lundman برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع از 123 کد حاصله دوطبقه با 5 زیر طبقه استخراج شد. در مطالعه حاضر تعلق پذیری متاثر از جامعه به عنوان مفهوم محوری اصلی تبیین شد. این مفهوم محوری دو طبقه اصلی شامل الگوهای مثبت در فرایند آموزش و تبلور پرستاری در اجتماع را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    هویت یابی دانشجویان پرستاری تحت تاثیر تعلق پذیری متاثر از جامعه پرستاری و جامعه عمومی است. ارزشگذاری جامعه به حرفه پرستاری و تایید و تکریم افراد جامعه از حرفه ی پرستاری عامل مهمی برای هدایت دانشجویان پرستاری برای پرستار شدن بود. رشد توانایی های اساتید به عنوان الگو و ایجاد بسترهای شناخت هویت حرفه ای پرستاری در بین جامعه و دانشجویان حرف مختلف علوم پزشکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: هویت یابی دانشجویان پرستاری، تعلق پذیری، اجتماعی شدن
  • حدیث اشرفی زاده، داریوش رخ افروز، سمیرا بیرانوند* صفحات 8-21
    زمینه و هدف

    پاسخگویی به نیازهای سلامت جامعه ماموریت اصلی حوزه آموزش علوم پزشکی می باشد. بر این اساس برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی به عنوان سیاست های راهبردی حوزه آموزش در قالب 11 بسته عملیاتی تدوین شده است. لذا این مطالعه با هدف تحلیل سیاست گذاری طرح تحول آموزش در نظام سلامت ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی هدایت شده بود که با استفاده از مثلث والت و گیلسون انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از سه مرحله مروری بر متون، تحلیل اسناد، مدارک و مستندات سیاستی مربوطه و مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. همه منابع و متن مصاحبه ها در قالب مقوله های مربوط به ابعاد چارچوب مثلث سیاست گذاری کدگذاری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس شرایط ورود تعداد 15 مقاله و 73 سند جهت تحلیل در پژوهش حاضر انتخاب شدند. با توجه به تحلیل انجام شده، 248 مفهوم استخراج شد که با ادغام مفاهیم مشترک، 73 زیرطبقه فرعی، 11 زیرطبقه اصلی و 3 طبقه اصلی شناسایی شد. طبقات اصلی شامل الزامات تحقق، قانون گذاری و سیاست گذاری و مدیریت زیر ساخت ها بود.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه تحول و نوآوری در حوزه آموزش نظام سلامت مستلزم توجه به عوامل سیاسی، قانونی، اقتصادی، اجتماعی و بین المللی و نیز مشکلات موجود می باشد. همچنین اجرای مطلوب این برنامه مشارکت ذینفعان درون و برون سازمانی درمراحل سیاست گذاری، اجرا و ارزشیابی را می طلبد.

    کلیدواژگان: آموزش، طرح تحول آموزش، نظام سلامت، مدل تحلیل سیاستی والت و گیلسون
  • محمد عبدی، محمدجواد نقیلو، محمدرضا دین محمدی* صفحات 22-28
    زمینه و هدف

    فراگیران تحصیلات تکمیلی علاوه بر درگیر شدن با محتواهای پیچیده در محیط دانشگاهی عمدتا نقش های جدیدی را در اجتماع کسب می کنند. هماهنگی بین یادگیری و عمل به وظایف اجتماعی نیازمند مهارت مدیریت زمان بالایی است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر وضعیت مدیریت زمان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های علوم پزشکی ایران  در دوران همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی مبتنی بر وب از طریق شبکه های اجتماعی رسمی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر ایران انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه آنلاین اطلاعات فردی و پرسشنامه مدیریت زمان Trueman and Hartley (1996) بود. داده ها در نرم افزار SPSSv22 و به وسیله آمارهای توصیفی و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    362 نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی در رشته های مختلف علوم پزشکی کشور در این مطالعه شرکت کردند. میانگین (انحراف معیار) نمره مدیریت زمان کل دانشجویان (47/5) 27/47 بود. تحلیل رگرسیون خطی چندگانه از بین 13 متغیر فردی و تحصیلی دانشجویان، تنها دو متغیر مقطع تحصیلی (P= 0.019, β = -0.126) و مدت مطالعه در شبانه روز P= 0.002, β = 0.172 را در پیش بینی مدیریت زمان آنها موثر تشخیص داد.

    نتیجه گیری

    سطح مهارت مدیریت زمان دانشجویان علوم پزشکی ایران در وضعیت نسبتا مطلوب قرار دارد. دانشجویان در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد مدیریت زمان بهتری در مقایسه با دانشجویان مقطع دکترای تخصصی و دکترای حرفه ای داشتند. مدت مطالعه در شبانه روز نیز عامل قوی تری در پیش بینی مدیریت زمان دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، دانشجوی علوم پزشکی، شبکه های اجتماعی، آموزش مجازی، پیشرفت تحصیلی، همه گیری کووید-19
  • سارا محمدی، معصومه شوهانی، لیلی عابدی، صالح عریضاوی، عقیل رستمی* صفحات 29-40
    زمینه و هدف

     پس از شیوع کووید-19 در کشور ایران و بنا به توصیه سازمان بهداشت جهانی مبنی بر حفظ فاصله گذاری اجتماعی، دانشگاه های علوم پزشکی مجبور به تغییر فعالیت آموزشی خود از آموزش حضوری به آموزش آنلاین شد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت کلاس های آموزش مجازی برگزار شده در دانشگاه علوم پزشکی ایلام در زمان بروز اپیدمی کووید 19 از دیدگاه دانشجویان و اساتید انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت مقطعی در دانشکده های پنج گانه دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام پذیرفت، تعداد30 نفر از اساتید و 370 نفر از دانشجویان وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته کیفیت کلاس های مجازی (30 سوال و در 4 بعد توانایی استفاده از سامانه آموزشی، اولویت های آموزشی و احساسات و نگرش به کلاس مجازی، محیط یادگیری و محیط آموزشی و یادگیری تعاملی و سودمندی درک شده) و رضایت مندی از دوره برگزاری شده (5 سوال)  جمع آوری و  با استفاده از آزمون تی مستقل در نرم افزار Spss 22 تجزیه و تحلیل و سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) کیفیت کلی کلاس های آموزش مجازی از دیدگاه اساتید و دانشجویان به ترتیب (16.2) 48.6 و (25.9)47.9  و در حد متوسط بود؛ همچنین بین دیدگاه اساتید و دانشجویان در رضایت مندی از برگزاری کلاس های آموزش مجازی تفاوت معنی داری مشاهده شد
    (P= 0.004)، بدین معنی که اساتید از دانشجویان رضایت بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی اساتید و دانشجویان کیفیت کلی کلاس های مجازی را در حد متوسط ​​ارزیابی کردند و از این دوره نیز رضایت نسبی داشتند.

    کلیدواژگان: کووید-19، آموزش پزشکی، آموزش از راه دور، دانشجویان، اساتید
  • شهلا مرادی، منیژه ذکریایی*، محمد مسعود وکیلی صفحات 41-53
    زمینه و هدف

    ارتباطات میان فردی در سالهای اخیر به طور مداوم مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان یک الزام مهم برای انجام عملکرد شغلی موفق در سازمان ها مطرح بوده است. مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب و دیدگاه های مدیران و کارکنان آموزشی در مورد مهارت ارتباط میان فردی بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت کنندگان، 10 نفر از مدیران و کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان که دارای تجربه کافی در زمینه موضوع مورد مطالعه بودند به روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن حداکثر تنوع در ویژگی هایی نظیر جنسیت، سطح تحصیلات و سمت کارکنان آموزشی دعوت به شرکت در مطالعه شدند. داده‏ها با استفاده از مصاحبه‏ های نیمه ساختاریافته تا زمان رسیدن به اشباع گردآوری و به طور همزمان تحلیل شد. تحلیل داده های کیفی به روش دستی انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل نتایج حاصل از مصاحبه با مشارکت کنندگان، 216 کد اولیه، در دو طبقه اصلی شامل تسهیل گرها و بازدارنده ها استخراج شد، که در این مقاله به تسهیل گرها اشاره شده است. طبقه اصلی تسهیل گرها شامل 160 کد اولیه بود و بعد از حذف موارد تکراری، در نوزده طبقه فرعی و شش زیر طبقه خلاصه شد، که عبارتند از: ویژگی های فردی و حرفه ای، کیفیت زندگی کاری، ساختارهای سازمانی، رفتارهای مدنی سازمانی، مهارت ها و کانال های ارتباطی و توجه به اصول اخلاقی و ایدیولوژیکی، سازماندهی.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد از نظر مدیران و کارکنان آموزش پزشکی، عوامل تسهیل گر، یکی از عوامل مهم در ارتباط میان فردی محسوب می شود و توجه به آن ها، به تقویت ارتباط میان فردی موثر، و بهتر شدن تعاملات میان کارکنان، ارتقاء رضایت و بهبود کیفیت کار منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارتباط میان فردی، تسهیل گرها، بازدارنده ها، آموزش پزشکی، کارکنان، مدیر
  • مهلا سلاجقه* صفحات 54-60
    زمینه و هدف

    برنامه های  توانمندسازی به دلیل ارتقای توانمندی های آموزشی اعضای هیات علمی بالینی دارای تاثیر بلندمدت در سلامت جامعه هستند. اما علیرغم تلاش های بسیار در زمینه توانمندسازی آموزشی اعضای هیات علمی بالینی، در بسیاری از موارد به دلیل وجود چالش های بسیار، این برنامه ها از اثربخشی کافی برخوردار نیستند. پژوهش حاضر با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی یک برنامه بلندمدت توانمندسازی آموزشی ویژه اعضای هیات علمی بالینی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توسعه ای و مداخله ای بود که در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. از مدل طراحی برنامه آموزشی هاردن جهت طراحی برنامه استفاده شد. برای اجرای برنامه، بر مبنای نظریه سازنده گرایی اجتماعی ویگوتسکی، رویکردهای غیررسمی، گروهی و بلندمدت در نظر گرفته شدند. برای ارزشیابی برنامه، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای الگوی ارزشیابی سیپ پس از روانسنجی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده رضایت کلی شرکت کنندگان از برنامه بود. کسب آگاهی بیشتر از نقاط قوت و ضعف خود در فرآیند آموزش، افزایش اعتماد به نفس، انگیزه و علاقه بیشتر برای تدریس و کسب مهارت های تدریس در محیط بالینی و ارایه بازخورد موثر به عنوان دستاوردهای برنامه گزارش شدند.

    نتیجه گیری

    استفاده از ترکیب رویکرد غیررسمی و گروهی با مولفه طولی بودن، اثربخشی برنامه را بسیار بیشتر کرد و نه تنها منجر به نتایج کوتاه مدت مانند ارتقای توانمندی های آموزشی شرکت کنندگان، بهبود کیفیت فرآیند آموزش بالینی و همچنین تربیت مدرس بالینی برای دوره های توانمندسازی آتی شد بلکه امید است که در بلندمدت منجر به افزایش ظرفیت های   سازمانی نیز شود.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، توانمندسازی، بالینی، ارزشیابی برنامه، آموزش پزشکی
  • علیرضا عبدانی پور، فرهاد رمضانی بدر*، علی نوروزی، مهدی قائمی صفحات 61-70
    زمینه و هدف

    اعتباربخشی موسسه (Institutional accreditation) نوعی تضمین کیفیت در آموزش پزشکی برای دستیابی به استانداردهای کیفیت در موسسات آموزش عالی است. هدف از این مطالعه، ارزیابی درونی دانشکده های تابعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان بر اساس شاخص های اعتباربخشی موسسه بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی انجام شد. نمونه های پژوهش شامل تمامی دانشکده های تابعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان بودند. این مطالعه بر اساس سنجه های ملی اعتباربخشی موسسه (IA) مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشتمل بر 66 استاندارد و 351 شاخص در 8 حوزه ارزشیابی انجام شد. برای انجام ارزیابی درونی بر اساس سنجه های اعتباربخشی موسسه ، ابتدا به کارشناسان در حوزه های اعتباربخشی موسسه ، آموزش های لازم داده شد و پس از جمع آوری مستندات، داده ها بر اساس سنجه های اعتباربخشی توسط گروه تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله بعدی برای تایید مستندات و تکمیل ارزیابی درونی، بازدید میدانی از امکانات آموزشی و پژوهشی دانشکده ها بر اساس سنجه های اعتباربخشی انجام شد. در انتها نتایج ارزیابی درونی در دو بخش استاندارهای الزامی و توسعه ای به مسیولین دانشکده ها و مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی زنجان بازخورد داده شد.

    یافته ها :

    در ارزیابی میدانی و بررسی مستندات، نتایج نشان داد که دانشگاه علوم پزشکی زنجان رشد قابل توجهی در دستیابی به استاندارد اعتباربخشی در ارزیابی های انجام شده در حیطه میدانی داشته است. بیشترین و کمترین درصد انطباق با استانداردها به ترتیب در دانشکده های پرستاری مامایی و بهداشت- پیراپزشکی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    برای رسیدن به سطح ایده آل در تمامی استانداردهای لازم و بهبود کیفیت آموزش پزشکی، به نظر می رسد ضمن فراهم نمودن زیرساخت های لازم، باید مدیران، اساتید و کارشناسان حوزه آموزش با استانداردهای اعتباربخشی موسسه   آشنایی کامل داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، ارزیابی بیرونی، تضمین کیفیت، اعتباربخشی موسسه
  • سینا ولی نژاد، فرزانه کرمی تنها، نیما معتمد، مهران محسنی* صفحات 71-79
    زمینه و هدف

    پزشکی مبتنی بر شواهد (EBM)، ادغام بهترین شواهد در دسترس از پژوهش های معتبر با تخصص و تبحر بالینی و همچنین اولویت ها و ارزش های بیماران است و به داروسازان کمک می کند تا بهترین شواهد موجود را برای پاسخ به سوالات بالینی در اختیار داشته باشند. ارزیابی میزان آگاهی و نگرش داروسازان می تواند اولین قدم برای ارتقای این عملکرد ها باشد.

    روش بررسی

    پرسشنامه یک مطالعه که در اردن و در سال 2014 انجام شده و شامل سوالاتی در خصوص  نگرش نسبت به EBM و آگاهی نسبت به اصطلاحات موجود در آن بود، تهیه شد و در اختیار داروسازان شاغل در داروخانه های استان زنجان و دانشجویان داروسازی دو سال آخر دانشگاه این استان قرار داده شد و نتایج آن بررسی شد.

    یافته ها

    میزان مشارکت 75درصد و درصد افراد آگاه 8/66 به دست آمد. میانگین سنی افرادی که آگاهی کافی نداشتند بیشتر از افراد آگاه بود (p-value= 0.001) .1/74 درصد دانشجویان و 60 درصد فارغ التحصیلان در این مطالعه آگاهی کافی نشان دادند و اختلاف بین دو گروه معنا دار بود(p-value= 0.023). 1/84 درصد افراد شرکت کننده نگرش مثبت داشتند. اختلاف معناداری بین سطح نگرش دانشجویان و فارغ التحصیلان مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه، آگاهی داروسازان و دانشجویان داروسازی استان زنجان را نسبت به اصطلاحات EBM در حد کافی نشان داد و بیان کرد که افرادی که تجربه ی بیشتری دارند آگاهی کمتری دارند. نگرش اغلب آن ها نسبت به EBM مثبت است و قرار دادن آموزش EBM در کوریکولوم آموزشی داروسازی جهت بالارفتن سطح آگاهی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، آگاهی، نگرش، داروسازان
  • سارا صالحیان، محمدعلی جهانی*، خدیجه ازوجی، علی بیژنی، حسینعلی نیکبخت صفحات 80-87
    زمینه و هدف

    ارزیابی میزان علاقه مندی دانشجویان پزشکی به ادامه تحصیل در رشته های تخصصی و عوامل موثر بر آن می تواند در برنامه ریزی های کلان آموزشی نقش راهبردی داشته باشد. لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا میزان علاقه مندی تحصیلی و عوامل موثر بر انتخاب رشته تخصصی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل را مورد مطالعه قرار دهیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه کاربردی و مقطعی حاضر، جامعه پژوهش شامل دانشجویان پزشکی ورودی سال های 1388 الی 1396 مقاطع مقدمات بالینی، کارآموزی و کارورزی بوده اند. نمونه گیری به صورت در دسترس بود و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها پس از جمع آوری، وارد نرم افزار SPSS-22 گردید و با آزمون های مرتبط در سطح معنی داری کوچکتر از 0/05مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی دانشجویان 1/65±23/02 سال،(61/4 درصد) 124 نفر از دانشجویان خانم بوده اند. 96/6 % دانشجویان مایل به ادامه تحصیل دررشته های دستیاری بوده اند، فاکتور منزلت اجتماعی (70/3 درصد)142 نفر و نبود فراغت کافی برای تفریح (48 درصد)97 نفر، به ترتیب به عنوان مهمترین عامل تاثیر گذار مثبت و منفی در انتخاب رشته تحصیلی پزشکی بود. سه رشته قلب و عروق (45/1 درصد)91، رادیولوژی (41/6درصد)84 و چشم پزشکی (40/6 درصد) 82 در میان سه اولویت اول انتخاب بوده است. در هیچ یک از رشته ها به جز رشته ی اورولوژی ، تفاوت آماری معناداری بین دو جنس مشاهده نگردید (0/008=P).

    کلیدواژگان: پزشکی، تخصص، رضایتمندی تحصیلی، علاقمندی، انتخاب رشته تخصصی
  • جواد باقری*، ابراهیم نیک صفت، روح الله شهمرادی صفحات 89-93
|
  • Fatemeh Keshmiri*, Fatemeh Bahramnezhad Pages 1-7
    Background & Objective

    The professional identity of nursing students was defined as the primary trend in becoming a profession. The present study aimed to explore the factors affecting students' professional identity as nurses.

    Materials & Methods

    This Study is a qualitative content analysis from May 2019 to October 2020. The participants were contributed through purposefully sampling. Data were collected through in-depth semi-structured interviews. The duration of each interview was between 30 and 60 minutes. Interviews continued until data saturation. Data analysis was performed simultaneously with Graneheim and Lundman approach.

    Results

    123 open codes with five subcategories and two categories were extracted. In the present study, "belongingness" was explained as the central theme. Two categories, "positive role model in the education process" and "The perception of the society towards the nursing profession," were explored.

    Conclusion

    The present results showed that the identification of nursing students is influenced by belonging influenced by the nursing community and the general community. In addition, the community’s appreciation of the nursing profession and the approval and respect for the nursing profession among the community members have been considered crucial factors for nursing students to become good nurses. Due to the importance of growing a belonging and better understanding of professional identity by nursing students in the educational period, the development of teachers’ abilities as a model and creating a platform for recognizing the professional identity of nursing among community and medical science students is recommended.

    Keywords: Nursing Student Identification, Belonging, Socialization
  • Hadis Ashrafizadeh, Rokhafroz Rokhafroz, Samira Beiranvand* Pages 8-21
    Background & Objective

    Meeting the health needs of the community is the main mission of the field of medical education. Accordingly, the program of transformation and innovation in medical education has been developed as a strategic policy in the field of education in the form of 11 operational packages. Therefore, this aimed at policy analysis of the education transformation plan in the Iranian health system.

    Materials & Methods

    This directed qualitative study was conducted using the Walt and Gilson model. Data were collected using three stages: literature review, analysis of relevant policy documents, and semi-structured interviews. All sources and texts of the interviews were coded and analyzed in the form of categories related to the dimensions of the policy model framework.

    Results

    A total of 15 articles and 73 documents met the inclusion criteria and were included in the analysis in the present study. According to the analysis, 248 concepts were extracted, which resulted in 73 subclasses, 11 main subclasses, and 3 main classes after merging common concepts. The main categories included requirements of implementation, legislation, policymaking, and infrastructure management.

    Conclusion

    The implementation of the transformation and innovation program in the field of health system education requires paying attention to the political, legal, economic, social, and international factors as well as the existing problems. In addition, the proper implementation of this program requires the participation of internal and external stakeholders in the stages of policy-making, implementation, and evaluation.

    Keywords: Education, Education Transformation Plan, Health System, Walt, Gilson Policy Analysis Model
  • Mohammad Abdi, MohammadJavad Naghiloo, Mohammadreza Dinmohammadi* Pages 22-28
    Background & Objective

    Graduate students, in addition to engaging with complex academic content in the university environment, mainly acquire new roles in society. Coordination between learning and performing social tasks requires high time management skills. This study was performed to determine the factors affecting the time management of Iranian graduate medical sciences students during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic.

    Materials & Methods

    This web-based cross-sectional study was conducted across Iranian medical sciences universities in 2019, using web sampling through the official social networks of medical sciences universities in Iran. The data were collected using an online version of time management questionnaire by Trueman and Hartley (1996). Data were analyzed in SPSS software (version 22) through descriptive statistics and multiple linear regression analysis.

    Results

    In total, 362 graduate students in different majors of medical sciences participated in this study. The mean (SD) score of the total time management of students was obtained at 47.27(5.47). According to the results of multiple linear regression analysis, among 13 individual and academic variables of students, educational level (P=0.019, β=-0.126) and duration of study per day (P=0.002, β=0.172) were effective in predicting time management skills.

    Conclusion

    The time management skill of Iranian medical sciences students is relatively desirable. However, masters' students had better time management, compared to Ph.D. and residency students. Furthermore, the duration of study per day is a stronger factor in predicting the time management of graduate students.

    Keywords: Time Management, Medical sciences student, Social media, E-Learning, Educational achievement, Covid-19 Pandemic
  • Sara Mohammadi, Masoumeh Shohani, Leili Abedi, Saleh Arizavi, Aghil Rostami* Pages 29-40
    Background & Objective

    Soon after the outbreak of COVID-19, Universities of medical sciences was forced to shift from face-to-face education toward online educational activities according to WHO recommendation to observe physical distancing. Therefore, the present study was conducted to determine the quality of virtual education classes from the perspective of students and professors at Ilam University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted in five faculties of Ilam University of Medical Sciences in 2020. Thirty professors and 370 students participated in the study by convenience sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire based on the viewpoint of university professors and students about the quality of virtual classes. The questionnaire included 30 questions in four sections: the ability to use the educational system, feelings and attitudes towards the virtual class, learning and educational environment, interactive learning and perceived effectiveness, plus five questions addressing satisfaction with the training course. The data were analyzed using independent t-test at a significance level of P <0.05 by SPSS 22 software.

    Results

    The mean and standard deviation (SD) score of the quality of virtual education classes from the perspective of professors and students was 48.6(16.2) and 47.9(25.9), respectively, which is considered moderate. There was a significant difference between professors' and students’ viewpoints about satisfaction with virtual education classes (P= 0.004), indicating that the professors were more contented than students.

    Conclusion

    Generally, professors and students rated the overall quality of virtual classes as moderate, and they were also relatively satisfied with the course.

    Keywords: COVID-19, Medical Education, Distance Education, Students, Faculty
  • Shahla Moradi, Manjih Zakaryaei*, Mohammad Masoud Vakili Pages 41-53
    Background & Objective

    Interpersonal communication has been constantly been taken into consideration in recent years and has been considered an important requirement for successful job performance in organizations. This study aimed to explain the experiences and views of managers and staff of Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran, on interpersonal communication skills.

    Materials & Methods

    The present qualitative study was conducted with a conventional content analysis approach. The participants (n=10) were selected from the educational managers and staff of Zanjan University of Medical Sciences using the purposive sampling method and taking into account the maximum diversity in demographic characteristics, such as age, gender, education level, and job position. Data were collected using semi-structured interviews until reaching saturation and analyzed simultaneously. Qualitative data analysis was performed manually.

    Results

    Based on the participants' experiences, 160 initial codes were extracted, which were eventually classified into two main categories, including facilitators and inhibitors, of which only the facilitators were examined in this study. The main category of facilitators was summarized in 19 subcategories and 6 categories, including the facilitator's personal and professional characteristics, quality of work life, organizational structures, organizational civic behaviors, communication skills and channels, and attention to ethical and ideological principles.

    Conclusion

    The results of the study showed that from the point of view of managers and employees of medical education, paying attention to the facilitators of interpersonal communication was one of the most important factors in interpersonal communication, and addressing them would strengthen effective interpersonal communication, lead to better interactions between employees, increase satisfaction, and improve the quality of work.

    Keywords: Interpersonal communication, Educational staff, Facilitator, Manager
  • Mahla Salajegheh* Pages 54-60
    Background & Objective

    Faculty development programs by improving clinical faculty members' educational skills affect society's health. Despite all the efforts for the educational development of clinical faculty, these programs do not always have adequate efficiency because of some challenges. This study aimed to design, implement and evaluate a long-term educational faculty development program for clinical faculty members.

    Materials & Methods

    This triangulation study was conducted from September 2021 to February 2022. The program designed by adopting Harden’s 10 Questions of educational program development framework approach. Based on Sociocultural theory, a longitudinal, informal program performed in a group setting for eighty clinical faculty members. For program evaluation, a questionnaire based on the CIPP evaluation model was developed and tested psychometrically.

    Results

    The results indicated the overall satisfaction with faculty development program was high. Participants reported awareness of strengths and weaknesses in education, more self-confidence, higher motivation in teaching, acquiring teaching skills in clinical settings, and providing effective feedback as the program's achievements.

    Conclusion

    The combination of informal, longitudinal, and group-based approach increased the program's efficiency. This approach had short-term results such as enhancement of participants’ educational skills, improvement in the process of clinical education, and training clinical educators for future faculty development programs. hopefully, it will increase organizational capacities in the long time.

    Keywords: faculty, clinician, program, evaluation, empowerment, medical education
  • Alireza Abdanipour, Farhad Ramezani‐Badr*, Ali Norouzi, Mehdi Ghaemi Pages 61-70
    Background & Objective

    Institutional accreditation is a type of quality assurance in medical education to achieve quality standards in higher education institutions. The present study aimed at internal evaluation of the faculties affiliated to Zanjan University of Medical Sciences based on the institutional accreditation standards.

    Materials & Methods

    This study was conducted based on a descriptive cross-sectional design. The research samples included all the faculties affiliated to Zanjan University of Medical Sciences. This study was performed based on the national institutional accreditation standards (IA), including 66 standards and 351 measures in eight evaluation domains, approved by the Ministry of Health and Medical Education. In order to conduct an internal evaluation based on institutional accreditation standards, the experts in the fields of institutional accreditation were initially provided with the necessary training. Upon the collection of documents, the data was evaluated by the research group based on the accreditation standards. In the next step, to confirm the documents and complete the internal evaluation, a field visit was conducted to the educational and research facilities of the faculties based on the accreditation standards. Finally, the faculty officials and senior managers of Zanjan University of Medical Sciences were provided with feedback on the results of the internal evaluation in the two sections of mandatory and developmental standards.

    Results

    As evidenced by the obtained results, Zanjan University of Medical Sciences showed significant improvement in the achievement of accreditation standards in field evaluations. The highest and lowest percentages of compliance with the standards were observed in the faculties of nursing-midwifery and health-paramedicine, respectively.

    Conclusion

    In order to reach an ideal level in all necessary standards and improve the quality of medical education, in addition to the provision of necessary infrastructure, managers, professors, and experts in the field of education need to be thoroughly familiar with institutional accreditation standards.

    Keywords: External evaluation, Institutional accreditation, Internal evaluation, Quality assurance
  • Sina Valinezhad, Farzaneh Karami Tanha, Nima Motamed, Mehran Mohseni* Pages 71-79
    Background & Objective

    Evidence-based medicine (EBM) integrates the best available evidence from authentic studies with clinical expertise and patients' values, helping pharmacists to have access to the best available evidence to respond to clinical questions. The present study aimed to assess the level of awareness and attitude of pharmacists as the initial step to improve these practices.

    Materials & Methods

    The instrument used in this cross-sectional study was a questionnaire of awareness and attitudes towards EBM and its related terms (Abofarha et al., 2014). After localization, the questionnaire was provided to the pharmacists working in the pharmacies of Zanjan province and pharmacy students in the last two years of university, and the results were assessed.

    Results

    The participation rate was 75%, and 66.8% of subjects were familiar with the concept of EBM. The participants who did not have sufficient knowledge had higher mean age scores in comparison with those who did not (P=0.001). Moreover, 74.1% of students and 60% of graduates in this study showed sufficient knowledge and the difference between the two groups was significant (P= 0.023). In addition, 84.1% of the participants had a positive attitude towards EBM. Students and graduates did not significantly differ in terms of attitude.

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, pharmacists and pharmacy students in Zanjan province had a good knowledge of EBM terms. Moreover, it was found that participants with more work experience were less knowledgeable in this regard. The majority of them had positive attitudes towards EBM, and it is suggested to include EBM in the pharmacy curriculum to increase students' knowledge in this regard.

    Keywords: Evidence-Based Medicine, Knowledge, Attitude, Pharmacists
  • Sara Salehian, MohammadAli Jahani*, Khadijeh Ezoji, Ali Bijani, Hosseinali Nikbakht Pages 80-87
    Background & Objective

    The assessment of the interest of medical students in continuing their studies in specialized fields and the factors affecting it can play a strategic role in macro educational planning. Therefore, the present study aimed to assess the level of academic interest and the factors affecting the choice of specialty in medical students of Babol University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    In this applied cross-sectional study, the study population included incoming medical students from 2009 to 2017 in clinical preparation, stager, and internship. The participants were selected by the convening sampling, and the research tool was a researcher-made questionnaire. Data were collected and entered into SPSS software (version 22) and analyzed by related tests at a significance level of p-value ≤ 0.05.

    Results

    The mean age of students was 23.02±1.65 years, and124 (61/4%) students were female. Moreover, 96.6% of students wanted to continue their studies in residency. Social status in 142 (70.3%) students and lack of free time in 97 (48%) students, respectively, were the most important positive and negative influential factors in the selection of medicine as the field of study. Three fields of cardiology  (n=9; 145.1%), radiology 84 (n=84; 41.6%) and ophthalmology  (n=82; 40.6%) were the first three priorities. No statistically significant difference was observed in gender in any of the specialties, except urology (P=0.008).

    Conclusion

    Interest, social status, income, years of study, and hospital attendance status were the factors affecting the choice of residency among medical students.

    Keywords: Medicine, Specialty, Academic satisfaction, Interest, Choice of specialty