فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 45 (امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرمقاله
    نجمه دری صفحه 0
  • حسین کوهستانی اندرزی، کاووس خسروی* صفحات 1-34

    اسطوره‏ ها در نگاهداشت فرهنگ و آداب و رسوم کهن ایران ‏زمین جایگاه خاصی دارند. یکی از مهم‏ترین اسطوره ‏های رایج در میان ساکنان بومی شهرستان‏های بویراحمد و دنا، اسطوره سفر کی‏خسرو، پادشاه کیانی ایران‏زمین به کوه دنا واقع در نزدیکی شهر سی‏سخت است. پژوهش حاضر براساس شیوه تاریخی تحلیلی و تطبیقی است که براساس مطالعات کتابخانه‏ ای و مستندات و باستان‏شناسی انجام شده است. با توجه به اینکه اسطوره سفر کی‏خسرو نه‏تنها در افواه و اذهان مردم منطقه بویراحمد و دنا، بلکه در مناطق جغرافیایی و اسامی اماکن آن به‏ وضوح  می‏توان آن را دید و شنید و ازجمله اسطوره ‏هایی به‏ شمار می ‏آید که نه‏تنها قرابت ماهوی آن را در اسطوره ‏های سایر ملل می‏توان یافت بلکه در کتب تاریخی به ‏ویژه شاهنامه فردوسی می‏توان آن را مطالعه کرد؛ به همین‏ سبب پرداختن به مطالعه اسطوره ذکرشده ضروری به ‏نظر می‏رسد. بنابراین مکان‏یابی نام‏های جغرافیایی اسطوره کی‏خسرو با اهداف و پاسخ به پرسش‏های اصلی پیش‏رو انجام پذیرفت: مهم ترین منابع مکتوب موثقی که به اسطوره سفر کی‏خسرو به کوه دنا اشاره کرده ‏اند کدام اند؟ تا چه حد می‏توانیم درمورد اسطوره سفر کی‏خسرو به کوه دنا، به مدارک باستان‏ شناختی استناد کنیم؟ علاوه ‏بر شاهنامه فردوسی، در منابع دست اول تاریخی که در قرون سوم و چهارم هجری توسط مورخان اسلامی نوشته شده‏ اند ازجمله ابن‏اثیر، حمدالله مستوفی، حمزه اصفهانی و گردیزی به اسطوره کی‏خسرو از منظر واقعه تاریخی اشاره شده است. از مهم‏ترین مدارک و شواهد باستان‏ شناختی مرتبط با اسطوره کی‏خسرو، تل‏خسرو در نزدیکی یاسوج است که هانیس گاوبه، باستان‏شناس اتریشی آنجا را کاوش کرده است.

    کلیدواژگان: کوه دنا، بویراحمد، نام های جغرافیایی، اسطوره، کی خسرو
  • حسام ملکی، علی صفایی سنگری، شایسته سادات موسوی* صفحات 35-70

    افسانه ‏های عامه هر سرزمینی محمل قدرتمندی برای انعکاس ساختاربندی‏های اجتماعی است. در افسانه‏ های ایرانی، ازدواج عنصری اساسی است و در آن ها حجم قابل توجهی از اطلاعات جامعه ‏شناختی در رابطه با ازدواج منضم شده است. کلود لوی استروس، پدر انسان شناسی ساختارگرا، طی مطالعه ساختارهای جوامع بدوی، به این نکته دست ‏یافت که ایجاد روابط اجتماعی میان قبایل کوچک به شکل‏ گیری جوامع بزرگ منجر می‏شود، اما این روابط اجتماعی از قوانین مشخصی پیروی می‏کنند. یکی از قوانین، قوانین مبادله‏ای است که ازقضا در امر ازدواج به قوت حضور داشته است.  در این تحقیق با بررسی ازدواج‏ها در افسانه ‏های ایرانی درپی آنیم تا به روابط مبادله‏ای نهان در پس ازدواج‏ها دست پیدا کنیم و الگوهای متعدد و نمودهای متفاوت مبادله را در آن ها نشان دهیم. بدین منظور با استناد به منابع متعددی از افسانه های عامیانه ، ازجمله افسانه های صبحی مهتدی، صمد بهرنگی، انجوی شیرازی و قصه های مشدی گلین خانم و... بیش از صد قصه را که مسیله ازدواج در آنان مطرح بود کاویده‏ایم. نتایج این بررسی نشان می‏دهد که الگوهای مبادله ای چندگانه ‏ای ازدواج‏ها را رقم می‏زند و زنان در این افسانه‏ ها در ازای امور متعدد مادی و غیرمادی مبادله می‏شده‏اند. مبادله زنان در افسانه ‏های ایرانی در ازای ثروت، درمان، آزادی، امنیت، دانایی، آموزش و... صورت می‏گیرد و نشان از آن دارد که قواعد مبادله‏ای ازدواج، امری جاافتاده و پذیرفته در ذهن و ضمیر راویان این افسانه ‏ها بوده است.

    کلیدواژگان: ازدواج، افسانه های عامه، کلود لوی استروس، مبادله، انسان شناسی
  • محمدصادق صابری، مرتضی هاشمی باباحیدری، محمدحسین نیکدار اصل* صفحات 71-106

    در سروده ‏های حماسی بویراحمدی، علاوه بر ستایش قهرمانان قومی، الگوهای قهرمانی به ابزارهای جنگی آنان، رجزخوانی قهرمان و... به شیوه حماسی اشاره شده است. در این پژوهش، به بررسی و تحلیل سیمای قهرمانان قومی بویراحمدی در سروده ‏های حماسی بویراحمدی می‏پردازیم. همچنین برآنیم تا پیشینه برخی از بن‏مایه‏ های حماسی و جنبه‏ های اساطیری آن ها را نیز تحلیل و بررسی کنیم. این پژوهش به شکل بنیادی، برپایه مطالعات کتابخانه ‏ای میدانی و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی و تحلیل سروده ‏های حماسی بویراحمدی می توان گفت مردم بویراحمدی برای حفظ روحیه جنگاوری و قهرمانی، به ستایش قهرمانان قومی خود ازجمله کی‏لهراسب، میرغلام‏شاه قاسمی، عبدالله ‏خان ضرغام‏پور، خان‏قزی و... پرداخته‏ که در نبردها از خود رشادت‏ها نشان داده ‏اند. در اشعار عامیانه بیشتر به رجزخوانی، سلاح‏های قهرمان و الگوهای قهرمانی و در سوگ‏چکامه‏ های بویراحمدی به توصیف نبردها، شخصیت آنان و سوگواری برای آنان پرداخته شده است که نمونه‏ های مشابه ی با شاهنامه دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه بویراحمد، اشعار حماسی، سوگ چکامه های بویراحمدی، قهرمانان قومی
  • محمد خسروی شکیب* صفحات 107-139

    ضرب المثلها از عناصر فرهنگی غالب در جوامع هستند که علاوه بر اقناع سازی و هدایت ذهنی مخاطبان، میتوانند جریان های فکری و فرهنگی را تقویت کنند. خصلت کاربردی، همچنین انباشت معنایی و نیز دلالت های وسیع و فراگیر در ضرب المثلها، موجب میشود تا تاثیرگذاری و نفوذ آنها زیاد باشد و ایستادگی و مقاومت فکری مخاطبان در برابر آنها شکل ضرب المثلی است که میتواند در  »خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو«نگیرد. قلمروهای جامعه شناختی، اقتصادی، تاریخی و... قابل نقد و تفسیر باشد. ساختار تقابلی، زبان موسیقایی و همچنین کنش های پیدا و پنهانی چون شرط، امر، تحذیر، تهدید در ژرف ساخت، باعث تاثیرگذاری و اشتهار این ضرب المثل شده است. پیشفرض مقاله این است که با توجه به رویکرد ساختارشکنی و اصرار این نظریه بر معکوس کردن جفت های متقابل، میتوان به خوانشی متفاوت از این ضرب المثل دست یافت. خوانشی که با جابه جایی اقتدار و مرکزیت ، خلاقیت و استعداد مترتب بر آن را در تقابل با »فردگرایی« قطب های دوگانه ساختاری، برجسته و تمجید میکند. در این مقاله تلاش می شود تا با کاربست نظریه  » جمع گرایی « ساخت شکنی و همچنین تحلیل کیفی و آسیب شناختی، به قرایتی دیگرگون و البته امروزیتر از این ضرب المثل دست یافت. ضرورت تغییر در ساخت و بافت این ضرب المثل، نشان دهنده تحرک و پویایی فرهنگی جامعه امروز ماست.

    کلیدواژگان: ضرب المثل، آسیب شناسی، ساخت شکنی، جفت های متقابل
  • بهزاد اتونی* صفحات 141-176

    کشتی یکی از قدیم ترین فعالیت های رزمی/ ورزشی بشر بوده است که قدمت آن (با احتیاط و حدس) شاید به نخستین ایام پیدایش انسان بر روی زمین برسد. کشتی نه تنها در بین ایرانیان  باستان، بلکه در میان بسیاری از اقوام کهن سابقه داشته و از اهمیت بسیاری برروردار بوده  است. هردند، ورزش/ رزم ک،شتی، ورزش ملی ما ایرانیان است و قدیم ترین اسناد باستان شنارتی ایران در این زمینه، به حدود سه هزار سال پیش باز می گردد، ولی با کمال  شگفتی، از دوران باستان تا اواخر عهد قاجار، به غیر از بخش هایی از چند رساله کوتاه، و نیز   چند منظومه و شعر مختصر (که همگی مربوط به عهد تیموری به بعد هستند)، در هیچی  از  آثار تاریخی، حماسی و عامیانه حتی منظومه های پهلوانیای دون شاهنامه ، گرشاسب نامه  ، بهمن نامه و... به گستردگی و فراری، به آیین کشتی و اصطلاحات و انواع فنون آن پرداخته نشده است. طومارهای نقالی و منظومه های پهلوانی متاخر ازجمله منابعی هستند که تا حدودی، این نقیصه را مرتفع می سازند و اطلاعات ذی قیمتی درمورد قوانین، اصطلاحات، سنت ها و فنون کشتی رزمی و پهلوانی در اختیار روانندگان قرار میدهند. از آنجا که این منابع ارزشمند، تا به حال مورد توجه پژوهش گران ورزش باستانی نبوده اند، بدین روی، نگارنده بر آن است تا در این جستار به این امر بپردازد.

    کلیدواژگان: کشتی، طومار نقالی، منظومه های پهلوانی متاخر، قوانین کشتی، اصطلاحات کشتی
  • محمد ریاض رئیسی* صفحات 177-210

    توتم یکی از مشخصه های جوامع ابتدایی است. بلوچ ها بسیاری از آداب، رسوم و باورهای بسیار کهن خود را حفظ کرده اند. نشانه هایی از باور به برخی از توتم ها، هم اکنون هم در فرهنگ عامه و ادبیات است. سیه مار با نام علمی  » سیه مار « بلوچی مشاهده می شود. یکی از توتم های شاخص بلوچ، یکی از گونه های مارهای سمی و خطرناک کبری در منطقه بلوچستان است و درباره آن  »Bungarus« افسانه ها و حکایت های بسیاری وجود دارد. سیه مار و سمبل های آن در فرهنگ و ادبیات بلوچی، بازماندهای از باورهای توتمی کهن است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری ازنظریه های روانکاوی فروید و لاکان نشان می دهیم که چگونه سیه مار یکی از توتم های مهم بلوچ ها شده است و چگونه تا زمان حال در فرهنگ عامه و ادبیات بلوچی به حیات خود به مثابه یک توتم ادامه داده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیه مار از انواع توتم های روانشناختی است و پیوندهای ژرفی با میل، انگاره های جنسی زنانه و مردانه، تولید مثل، ترس، اضطراب، فقدان، ژوییسانس، فالوس و باروری دارد و جایگاه توتم سیه مار در فرهنگ عامه و ادبیات بلوچی، بیش از هرچیز، بازنمایی و به حرکت درآوردن نشانه های جنسیت و باروری در پهنه زندگی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: توتم، بلوچ، سیه مار، باروری، روانکاوی
|
  • Hossein Kohestani Andarzi*, Kavos Khosravi Pages 1-34

    Myths have a special place in preserving the ancient culture and customs of Iran. One of the most important myths common among the native residents of Boyer Ahmad and Dana cities is the myth of the journey of Khosrow, the King of Iran, to Mount Dana, located near the city of Siskhet. The current research is based on the historical-analytical and comparative method, which is based on library studies, documentation and archeology. Considering that the legend of Khosrow's journey can be clearly seen and heard not only in the stories and minds of the people of Boyer Ahmad and Dana, but also in the geographical areas and the names of its places, it is considered one of the major myths. It turns out that not only its substantive affinity can be found in the myths of other nations, but it can also be studied in historical books, especially Ferdowsi's Shahnameh; for this reason, it seems necessary to study the mentioned myth. Therefore, locating the geographical names of the myth of Khosrow was done to answer the following main questions: What are the most important reliable written sources that refer to the myth of the journey of Khosrow to Mount Dana? To what extent can we rely on archaeological evidence about the myth of Khosrow's trip to Mount Dana? In addition to Ferdowsi's Shahnameh, in the first-hand historical sources written by Islamic historians in the third and fourth centuries of Hijri, including Ibn Athir, Hamdallah Mostofi, Hamza Esfahani, and Gardizi, the myth of Khosrow is mentioned from the perspective of a historical event. One of the most important archaeological documents and evidences related to the legend of Khosrow is Tel Khosrow near Yasouj, which was explored by the Austrian archaeologist Hanis Gaube.

    Keywords: Dana mountain, Boyer Ahmad, geographical names, myth, Khosrow
  • Hesam Maleki, Ali Safayi Sangari *, Shayesteh Sadat Mousavi Pages 35-70

    Every country’s folktales are powerful sources which reflect its social structures. In Iranian folktales, marriage is an essential motif, and in these marriages, there are significant sociological information. During his studies about structures of native societies, Claude Levi-Strauss, the father of structural anthropology, discovered that establishing social relations between small societies leads to formation of large communities, and these social relations comply with specific rules. One of these rules are the rules of exchange which as it happens have a great presence in marriage. In this essay, we aimed to find the hidden exchange relations in marriage and show the different types and aspects of exchanging in them by focusing on marriage in Iranian folktales. For this purpose, referring to a number of sources of folktales, including Sobhi Mohtadi, Samad Behrangi, Anjavi Shirazi and Mashdi Galin's folktales, we investigated more than a hundred folktales which included marriage. The results of this essay revealed that multiple exchange patterns lead to marriages and women in these folktales are being exchanged for different sort of material items and non-material affairs. Exchange of women in Iranian folktales mostly takes place in exchange of wealth, health, freedom, protection, knowledge, education, etc., and demonstrates that the exchanging rules of marriage are common and accepted matter in the minds and souls of narrators of these folktales

    Keywords: Marriage, folktales, Claude Levi-Strauss, exchange, anthropology
  • MohammadSadegh Saberi, Mprteza Hashemi Babaheydari*, MohammadHussein Nikdar Asl Pages 71-106

    In Boyer-Ahmad's epic hymns, in addition to praising ethnic heroes, heroic role models, their weapons of war, the hero's boasting, etc. are mentioned in an epic manner. In this research, we studied and analyzed the image of Boyer-Ahmad's ethnic heroes in Boyer-Ahmad's epic hymns. We also intended to analyze the background of some epic themes and their mythical aspects. This research is essentially based on field libraries and qualitative content analysis method. After reviewing and analyzing Boyer-Ahmad's epic hymns, it can be said that Boyer-Ahmad's people praised their ethnic heroes, including Ki Lohrasb, Mir Gholam Shah Ghasemi, Abdullah Khan Zarghampour, Khan Qazi, etc., in order to maintain the spirit of war and heroism, that have shown their bravery in battles. In folk hymns more to boast, heroes' weapons and heroic role models, and in mourning Boyer-Ahmad's odes, battles, female characters, and mourning for them are described, which have similar examples to the Shahnameh.

    Keywords: Boyer-Ahmad Public culture, epic hymns, the mourning of Boyer-Ahmad's odes, ethnic heroes
  • Mohammad Khosravishakib* Pages 107-139

    Proverbs are one of the leading cultural elements in societies that can support intellectual and cultural currents. The practical charm, as well as the accumulation of meaning and the broad and comprehensive meanings in proverbs, make their influence. However, the inspiration uniqueness and the audience's intellectual struggle toward them is not investigated yet. "You don't want to be shamed, be the same color as the group" is a proverb that can be criticized and interpreted in sociological, economic, historical, etc. perspectives. Contrastive structure, musical language, as well as the overt and hidden actions such as condition, command, warning, and threat in deep structure have made this proverb effective and popular. According to the deconstruction approach and the focus of this theory on reversing reciprocal pairs, a different reading of this proverb can be achieved, a reading that highlights and glorifies "individualism", creativity and the resulting talent in opposition to "collectivism" by shifting the authority and centrality of the structural dual poles. In this article, an attempt is made to provide a different and more modern reading of this proverb by applying deconstruction theory as well as qualitative and pathological analysis. The need to change the structure and context of this proverb shows the mobility and cultural dynamics of our society today.

    Keywords: Proverb, pathology, deconstruction, binary opposition
  • Behzad Atoni * Pages 141-176

    Wrestling has been one of the oldest martial arts/sports activities that dates back (with conjecture) to the earliest days of human existence on earth. Wrestling has a long history and importance, not only among the ancient Iranians, but also among many ancient nations. Although wrestling is our national sport, and the oldest Iranian archeological documents in this field date back to about three thousand years ago, surprisingly, no serious study could be found about the ritual, terms and techniques of such an activity from antiquity to the late Qajar period, apart from parts of a few treatise, as well as a few poems (all related to the Teymuri period onwards), in none of the historical, epic and folk works - even heroic poems such as Shahnameh, Garshasb-nameh, Bahman-nameh, etc. Narrative Scrolls and late heroic poems are sources that partially answer this shortcoming and provide valuable information about the rules, terms, traditions, and techniques of wrestling. Since these valuable resources have not yet been considered by scholars of ancient sports, the author intends to focus on this concern.

    Keywords: wrestling, narrative Scrolls, the rules of wrestling, the terms of wrestling., late heroic epics
  • Mohammad Riaz Raisi * Pages 177-210

    Totem is one of the characteristics of primitive societies. Balochi have preserved many of their old customs and beliefs. Signs of belief in some totems can be seen even now in Balochi popular culture and literature. One of the prominent Balochi totems is the "krait". This snake with the scientific name of "Bungarus" is one of the poisonous and dangerous species of cobra in the Balochistan region and there are many legends and stories about it. The krait and its symbols in Balochi culture and literature are remnants of ancient totemic beliefs. In the present research, borrowing the descriptive-analytical method and the psychoanalytical theories of Freud and Lacan, we show how krait has become one of the important totems of the Baloch and how it has continued to be a totem in Baloch literature and public culture until now. The results of this research showed that krait is one of the types of psychological totems and has deep connections with desire, male and female sexual ideas, reproduction, fear, anxiety, loss, jouissance, phallus, and gestation. the position of the krait totem in popular culture and Balochi literature, above all, is the representation and movement of signs of sexuality and gestation in the field of social life.

    Keywords: Totem, Baloch, Bungarus, gestation, psychoanalysis