فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین خنیفر، سجاد عسکری متین* صفحات 307-329

    با مطالعه گزاره های بومی و جهانی، اهمیت سرمایه اجتماعی در حل‏وفصل چالش‏های تعلیم و تربیت در دوره پساکرونا رخ می‏نماید. در بیشتر این نوشتار‏ها بر نقش فزاینده و کاهنده سرمایه اجتماعی بر جامعه آموزشی صحه گذاشته شده است. نگاره پیش ‏رو از زاویه‏ای نو به این پدیده نگریسته و در پی واکاوی اثر آموزش زبان بر ارتقای سرمایه اجتماعی معلمان برآمده است. در این راه، همراه با پارادایم تفسیری و استراتژی‏های تحقیق کیفی، با تکیه بر روش پدیدارشناسی تجربی (ون ‏مانن)، به دنبال درک عمیق و ساختاری از اثر فزاینده آموزش زبان خارجی بر سرمایه اجتماعی معلمان بودیم. فرض بر آن بود که معلمان در اثر برخورداری از درون‏مایه‏های (دانشی، مهارتی، و نگرشی) یادگیری زبان خارجی از مجموعه مولفه‏های در دسترس در ارتقای سرمایه اجتماعی خود و مخاطبان بهره می‏گیرند. برای گرد‏آوری داده‏ها، یازده نفر از معلمان شاغل در استان تهران برگزیده شدند و در پاسخ به پرسشنامه و حضور در مصاحبه نیمه‏ساختاریافته مشارکت کردند. به منظور اعتبارسنجی داده‏ها، با نمونه‏گیری هدفمند، از نظر 9 استاد صاحب نظر در امر تربیت معلم، برای تحصیل اشباع نظری، بهره گرفتیم. سپس، داده‏های گرد‏آوری‏شده مکتوب، کدگذاری، و تحلیل شد. ناظر بر تحلیل داده‏ها، «الگوی برآیندی اثربخشی آموزش زبان خارجی بر ارتقای سرمایه اجتماعی معلمان» در سه مقوله اثرپذیری دایره فردی، اثرپذیری دایره گروهی سازمانی، و اثرپذیری دایره اجتماعی و فراسازمانی همراه با 18 موضوع اصلی و مجموع 57 موضوع فرعی به ‏دست آمد. بر اساس برآیند تحلیل، آثار مستقیم و غیرمستقیم آموزش و یادگیری زبان خارجی بر تقویت سرمایه اجتماعی معلمان در پنج قلمرو: 1. ارتقای مشارکت علمی و فرهنگی؛ 2. توسعه شبکه اجتماعی؛ 3. تقویت احساس امنیت فردی و گروهی و ملی؛ 4. خودگامی در توانمندسازی و ارتقای هویت فردی و حرفه‏ای؛ و 5. ارتقای سطح آگاهی و شناخت میان‏فرهنگی و فراملی پدیدار شد. بر اساس تجربه به‏دست آمده، پیشنهاد می‏شود برای جبران چالش‏های آموزش در دوره همه‏گیری به‏ویژه در حوزه‏های آموزش نومعلمان و آموزش ضمن خدمت آموزه‏ها و ملاحظات آموزش زبان خارجی ناظر بر تقویت و ارتقای سطح سرمایه اجتماعی معلمان دیده شود و در سطوح برنامه‏ریزی، سیاست‏گذاری، و تحول برنامه درسی نیز لحاظ شود.

    کلیدواژگان: آموزش زبان خارجی، پدیدارشناسی، تهران، سرمایه اجتماعی، معلمان آموزش و پرورش
  • محمد ستارارجمندی، مریم مجیدی*، زین العابدین امینی، احسان ساده صفحات 331-358
    هدف کلی این پژوهش طراحی مدل‏سرمایه اجتماعی هم سو با سندچشم‏انداز و سیاست‏های‏ کلی اقتصاد مقاومتی برای بهره‏مندی سازمان های دولتی‏ایران، با مطالعه موردی وزارت راه‏و‏‏‏‏‏‏‏‏شهرسازی، بود. در این تحقیق با استفاده از روش‏های آمیخته (کیفی کمی) سعی شد ابعاد مختلف مدل یادشده شناسایی شود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل مشاوران و مدیران‏ارشد وزارت راه و‏‏‏‏‏‏‏شهرسازی آشنا به پیشینه موضوع بودند که 14 نفر از آن ها با رویکرد گلوله برفی و رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. در فاز کیفی پژوهش، برای گردآوری داده ها، از بررسی کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل‏تم استفاده شد. در بخش کمی، جامعه آماری 360 تن از کارمندان رسمی وزارت راه و‏‏‏‏‏‏‏شهرسازی بودند که نمونه به روش تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران 186 نفر محاسبه و پرسشنامه مستخرج از بخش کیفی بین آن ها توزیع شد. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و نرم‏افزار PLS استفاده شد که طی آن مدل کلی در دو حالت مقادیر استاندارد بتا و ضرایب معناداری آورده شد و سپس شاخص‏های روایی همگرا، پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، و برازش مدل موردبررسی و تایید قرار گرفت. درنهایت 8 بعد، 20مولفه و 69شاخص برای مدل پیشنهادی استخراج شد. علاوه بر سه بعد رابطه ای و ساختاری و شناختی، که در اغلب الگوهای سرمایه اجتماعی وجود دارند، ابعاد سیاسی، دینی، نهادی و فرهنگی نیز در بعضی از پژوهش ها بررسی شد. اما راهبردهای اقتصادی تاکنون در هیچ یک از مدل های ارایه شده بررسی نشده بود و نوآوری پژوهش به حساب می آید.
    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، سرمایه اجتماعی، سند چشم انداز، سیاست های اقتصاد مقاومتی
  • فاطمه پیران، علیرضا شهرکی*، سید علی بنی هاشمی صفحات 359-380

    سرمایه اجتماعی نقش مهمی در جذب مشتری و ایجاد تصویر مطلوب از برند و خدمات دارد. چون شرکت‏ها در کسب وکارهای خدماتی به ‏طور مستقیم مورد قضاوت مشتریان اند، هر گونه اقدام در جهت بالا بردن سرمایه اجتماعی شرکت بر میزان جذب مشتریان موثر است. از طرف دیگر داشتن هوش تجاری و استفاده از دانش جمعی به عنوان دو بال می‏توانند برای شرکت‏ها مزیت رقابتی ایجاد کنند. این مزیت رقابتی می‏تواند در قالب چابکی سازمانی و بالا رفتن اثربخشی کارکنان شرکت‏های خدماتی، مثل بانک، نمود پیدا کند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و دانش جمعی بر هوش تجاری و چابکی سازمانی صورت گرفت. نمونه آماری پژوهش 120 نفر از کارکنان شعب بانک ملی شهر زاهدان بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‏های چابکی سازمانی، سرمایه اجتماعی، هوش تجاری، و ایجاد دانش جمعی بود. یافته های تحقیق بیانگر ارتباط معنادار بین متغیرهای مورد مطالعه در شعب بانک ملی است. نتایج پژوهش بیانگر تاثیر مثبت و معنادار هوش ‏تجاری بر میزان چابکی سازمان است. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی ایجاد دانش جمعی کارکنان تاثیر معنادار ندارد. اما سرمایه اجتماعی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی هوش تجاری کارکنان، همچنین ایجاد دانش جمعی بر چابکی ‏سازمان با نقش میانجی هوش تجاری کارکنان تاثیر مثبت و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: چابکی سازمان، دانش جمعی، سرمایه اجتماعی، هوش تجاری
  • احسان دولت زارعی، امید فرجی*، مصطفی ایزدپور، فاطمه یونسی مطیع صفحات 381-406

    مطالبه گری از سازمان ها برای رفتار مسیولانه در قبال جامعه موضوعی است که با گسترش روزافزون اثرگذاری آن ها بر محورهای تشکیل دهنده توسعه پایدار، یعنی اقتصاد و جامعه و محیط زیست، در دهه های پایانی قرن بیستم شدت گرفته و سبب شده مفهومی به نام مسیولیت اجتماعی شرکتی ظهور پیدا کند. این مسیولیت از جستارهای اقتصادی و مالی فراتر می رود و مجموعه وظایفی را شامل می شود که در جهت حفظ، مراقبت، و کمک به جامعه ضروری هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار مفهومی پژوهش های مسیولیت اجتماعی از سال 1975 تا سال 2020 بود و از تجزیه وتحلیل هم واژگانی و شبکه های اجتماعی برای تحلیل داده ها استفاده شد. جامعه آماری تعداد 20.168 سند نمایه شده در پایگاه وب آو ساینس بود. نتایج نشان داد از بین 9.442 کلیدواژه به کاررفته در اسناد، 5 کلیدواژه پرتکرار عبارت اند از: مسیولیت اجتماعی شرکتی، عملکرد، مدیریت، مسیولیت اجتماعی شرکتی (به شکل مخفف)، اثر. مقاله «استراتژی و جامعه» با مجموع 3527 استناد پر استنادترین مقاله و گارسیا سانچز با 73 سند برترین نویسنده از نظر تعداد اسناد است. کشور امریکا با تعداد 4.049 سند از کل 20.168 سند برترین کشور از نظر تعداد اسناد است. به علاوه، یافته ها نشان داد مجله اخلاق تجارت با انتشار 1.496 عنوان مقاله برترین مجله از نظر تعداد مقالات و دانشگاه تجارت کپنهاگن با انتشار 144 سند برترین دانشگاه جهان از نظر تعداد اسناد است. یافته های حاصل از این پژوهش می تواند به پژوهشگران افق دید جامعی را در رسیدن به درکی عمیق از نقشه مفهومی پژوهش های مسیولیت اجتماعی بدهد.

    کلیدواژگان: پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، تجزیه وتحلیل شبکه های اجتماعی، تجزیه وتحلیل هم واژگانی، مسئولیت اجتماعی شرکتی، نقشه علمی
  • حجت طاهری گودرزی*، مرضیه ساری صفحات 407-433
    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل سرمایه اجتماعی مبتنی بر مکتب شهید سلیمانی در دانشگاه تهران انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی توسعه ای و به لحاظ روش توصیفی پیمایشی بود. جمع آوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 21 نفر از خبرگان علمی و اجرایی مبتنی بر روش هدفمند و قضاوتی و در بخش کمی از طریق پرسشنامه و نظرسنجی از 410 نفر از کارکنان دانشگاه تهران انجام گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی مبتنی بر روش تحلیل مضمون و در بخش کمی مبتنی بر تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. پس از مکتوب کردن متون مصاحبه، 214 عبارت کلیدی و 93 مضمون پایه استخراج شد که در 19 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شدند و در نهایت با طبقه بندی محتوایی این مضامین پنج مضمون فراگیر حاصل شد. بر اساس نتایج پژوهش، سرمایه اجتماعی مبتنی بر مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی دارای پنج بعد اصلی است. بعد اول شامل سرمایه انسانی با 4 مولفه، بعد دوم سرمایه تعاملی با 3 مولفه، بعد سوم سرمایه فرهنگی با 4 مولفه، بعد چهارم سرمایه هویتی با 5 مولفه، و بعد پنجم سرمایه اخلاقی با 3 مولفه است. همچنین بخش کمی نتایج بیانگر تایید مدل و روابط طراحی شده بود.
    کلیدواژگان: حاج قاسم سلیمانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اخلاقی، سرمایه فرهنگی، سرمایه هویتی
  • زهرا محمدی* صفحات 435-459

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی با موفقیت تحصیلی دانش آموزان بود. پژوهش از نوع توصیفی _ همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان کوهدشت بودند که در سال تحصیلی 1400 _ 1401 تعداد آن ها 2093 نفر بود. روش نمونه گیری خوشه ای بود و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 324 نفر شد. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. یافته توصیفی نشان داد سرمایه اجتماعی دختران دبیرستانی در کوهدشت در حد متوسط است. یافته استنباطی نشان داد بین متغیر سرمایه اجتماعی و موفقیت تحصیلی رابطه معناداری وجود ندارد. از بین مولفه‏های سرمایه اجتماعی، بین اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی با موفقیت تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود نداشت. اما بین رابطه روابط اجتماعی و مشارکت اجتماعی با موفقیت تحصیلی دانش آموزان دختر رابطه معنادار ضعیفی وجود داشت. نتیجه رگرسیون مشخص کرد که میزان ضریب تعیین تعدیل شده زیرمقیاس‏های سرمایه اجتماعی فقط 01/0درصد از واریانس موفقیت تحصیلی را پیش‏بینی می‏کند. با در نظر گرفتن مقادیر P-Value و t این نتیجه حاصل شد که به جز مولفه روابط اجتماعی، بقیه مولفه‏ ها در سطح معناداری مطلوبی قرار ندارند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، موفقیت تحصیلی
|
  • Hossein Khanifar, Sajjad Askari Matin * Pages 307-329

    Recent Local and global studies unanimously recognize the significance of social capital in resolving the challenges of public education in post-Pandemic era. The majority of these studies confirm the increasing and decreasing effect of social capital on the educational community. The present paper has looked at this phenomenon from a new perspective and has sought to investigate the effect of language teaching on the promotion of social capital. To this end, adopting a phenomenological approach, we sought an in-depth and critical understanding of the positive effect of foreign language teaching on the development of Iranian teachers' social capital. The premise was that teachers would use their foreign language learning knowledge, skills, and attitudes – from among the available factors – to improve their and their audiences’ social capital. To collect data, eleven public school teachers serving in the state-run schools of Tehran participated in responding to the questionnaires and attending a semi-structured interview. To validate the data, 9 expert professors in the field of teacher training were selected through purposive sampling, whose ideas were sought up to the theoretical saturation level. Then, the collected data were transcribed, coded, and analyzed. As a result of the data analysis, “the overall model of the effectiveness of teaching foreign languages on the improvement of teachers’ social capital” emerged in the form of the three categories of individual effect, group-organizational effect, and social and supra-organizational effect, along with 18 main themes and 57 sub-themes. Based on the results of the analysis, the direct and indirect effects of foreign language teaching and learning on strengthening the social capital of teachers appeared in five arenas, namely promoting scientific and cultural participation; developing social network; promoting the sense of individual, collective, and national security; adopting self-initiation in empowerment and promotion of individual-professional identity; and promoting the intercultural and transnational awareness. Based on the attained results, it is suggested that the teachings and concerns of foreign language teaching related to the enhancement and improvement of teachers’ social capital should be observed in order to compensate for the challenges of education during the Pandemic – especially in training new teachers and in-service training courses. Moreover, these teachings and concerns need to be regarded in planning, policymaking, and evolution of the curriculum.

    Keywords: teachers of the Ministry of Education, phenomenology, Tehran, Foreign Language Teaching, Social capital
  • Mohammad Sattar Arjmandi, Maryam Majidi *, Zainul Abedin Amini, Ehsan Sadeh Pages 331-358
    The main purpose of this study was designing a social capital model in agreement with the Twenty-Year Vision Document and the Resistance Economy general policies to be used by the public organizations of Iran through a case study on the Iran Ministry of Roads & Urban Development. Using mixed-methods approach, this study tried to identify the various dimensions of the foregoing model. The statistical population included the advisors and top managers of the Iran Ministry of Roads & Urban Development who were familiar with this topic. From among these, 14 individuals were selected through snowball sampling up to the point of theoretical saturation. In the qualitative phase of the study, library research and semi-structured interviews were used to collect data, while thematic analysis was used to analyze the collected data. In the quantitative phase, the statistical population was comprised of 360 full-time employees of the Iran Ministry of Roads & Urban Development. Using Cochran’ formula, the optimal sample size was determined to be 186 participants. After randomly selecting the participants, the questionnaire derived from the qualitative phase was distributed among them. To analyze the data, the structural equations and PLS software were used. As for the results, the general model was presented in the two modes of standardized beta coefficient and significance values. Then, the convergent validity, composite reliability, Cronbach's alpha, and model fit indices of the model were examined and confirmed. Ultimately, 8 dimensions, 20 components, and 69 indices were extracted for the suggested model. In addition to the relational, structural, and cognitive dimensions that exist in most social capital models, the political, religious, institutional, and cultural dimensions have also been investigated in some studies. However, the economic strategies have not been examined in any previous models, so it is regarded the innovation of this study.
    Keywords: Social capital, Twenty-Year Vision Document, Resistance Economy Policies, Public organizations
  • Fateme Piran, Alireza Shahraki *, Sayyid Ali Banihashemi Pages 359-380

    Social capital has an important role in the attraction of customers and presentation of a favorable image of the brand and services. Since service enterprises are directly judged by their customers, any move to increase the social capital of the company influences the rate of customer attraction. On the other hand, having business intelligence and using collective knowledge act as two wings of creating competitive advantages for the companies. This competitive advantage can be manifested in the form of organizational agility and increased effectiveness index of the employees of service companies (e.g., banks). Therefore, the study at hand was carried out to examine the effect of social capital and collective knowledge on business intelligence and organizational agility. The statistical population of the study was comprised of 120 employees of Melli Bank branches in Zahedan City. The data collection instruments included organizational agility, social capital, business intelligence, and collective knowledge creation questionnaires. The findings of study showed significant relationships among the variables under study in Melli Bank branches. The obtained results demonstrated the positive significant effect of business intelligence on the organizational agility. Moreover, it was revealed that social capital does not have an indirect effect on organizational agility through the mediating role of employee collective knowledge creation, but it has a positive significant effect on organizational agility through the mediating role of employee business intelligence. In addition, the collective knowledge creation was found to have a significant positive effect on organizational agility through the mediating role of employee business intelligence.

    Keywords: Social capital, Collective knowledge, Business Intelligence, Organizational agility
  • Ehsan Dolatzarei, Omid Faraji *, Mostafa Izadpour, Fatemeh Younesi Motie Pages 381-406

    Asking the organizations to behave responsibly toward the society is an issue that has been increasingly affective on the building blocks of sustainable development (i.e., economy, society, and environment) in the last decades of the 20th century. This has led to the appearance of a concept called corporate social responsibility. This type of responsibility goes beyond economic and financial inquires and includes duties that are necessary for preserving, protecting, and helping the society. The purpose of this study was the examination of the conceptual structure of social responsibility research from 1975 to 2020. To this end, the analyses of co-word and social network data were used. The statistical population included 20168 documents indexed on the Web of Science database. The results showed that from among the 9442 keywords used in the documents, the top five highly frequent words have been corporate social responsibility, performance, management, CSR, and effect. The article “Strategy & Society” has been the most cited article (3527 citations), and Garcia Sanchez has been the top author in terms of document number (73 documents). The US is the top country in terms of the overall document number (4049 out of 20168). Moreover, the findings show that the “Journal of Business Ethics” has been the top publisher of articles in terms of document number (1496 articles), and “Copenhagen Business School” has been the top university in the world in terms of the number of documents (144 documents). The results of this study can provide researchers with a comprehensive outlook in their efforts to attain a deep understanding of the conceptual map of social responsibility research.

    Keywords: Corporate social responsibility, Co-word analysis, Social Networks Analysis, Scientific Map, Web of Science Database
  • Hojjat Taheri Goodarzi *, Marziyeh Saari Pages 407-433
    This research aimed at developing a social capital model based on Shahid Soleimani’s school of thought in the University of Tehran. It was applied-developmental in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. Qualitative data were collected through semi-structured interviews with 21 scientific and administrative experts selected by purposive (judgmental) sampling, and quantitative data were collected through a questionnaire distributed among 410 employees of the University of Tehran. Thematic analysis was used to analyze the qualitative data, and structural equation modeling was adopted to analyze the quantitative data. After interview transcription, 214 keywords and 93 basic themes were extracted which were classified into 19 organizing themes. Finally, content categorization yielded 5 global themes. According to the results, the social capital model based on Shahid Soleimani school has five main dimensions, namely human capital with 4 components, interactive capital with 3 components, cultural capital with 4 components, identity capital with 5 components, and ethical capital with 3 components. The quantitative part of the results confirmed the developed model and relations.
    Keywords: Social capital, Cultural Capital, identity capital, Ethical Capital, Haj Qasem Soleimani
  • Zahra Mohammadi * Pages 435-459

    The purpose of this study was examining the relationship between social capital and students’ educational success. This descriptive-correlational study was applied in terms of purpose. The statistical population was comprised of 2093 female secondary high school students in Kuhdasht City in the 2021-2022 educational year. Using Cochran’s formula, the optimal sample size was determined to be 324 participants. The participants were then selected through cluster sampling. A standardized questionnaire was used to collect data. The results showed that the social capital of female high school students in Kuhdasht is at an intermediate level. Social relations and social participation had a weak significant relationship with the educational success of female students. However, social trust and social cohesion did not have any significant relationship with the educational success of the female students at secondary high schools of Kuhdasht city. The regression analysis results indicated that the adjusted coefficient of determination under social capital scales predicted only .01 percent of the educational success variance. Taking into account P and T values, it was revealed that except for the social relations component, the other components are not at a favorable significance level.

    Keywords: Social capital, social relations, social trust, social participation, Social cohesion, educational success