فهرست مطالب

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید بابائی*، شیلا حسن زاده، حبیب الله پیرنژاد، رعنا حسینی، زهرا نیازخانی، ایرج محبی صفحات 1-11
    مقدمه و هدف

    شدت تصادفات و مرگ ومیر ناشی از آن در کشورها با سطوح مختلف وضعیت اجتماعی-اقتصادی، متفاوت است. هدف این مطالعه مدل سازی عوامل تاثیرگذار اجتماعی-اقتصادی بر شدت آسیب حوادث ترافیکی رانندگان مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ارومیه با استفاده از رگرسیون لجستیک بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی-تحلیلی است. نمونه مطالعه شده 250 نفر از رانندگانی بودند که در سال 1399 به خاطر حادثه ترافیکی به مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه ارجاع داده شده بودند. در بررسی ارتباط عوامل اجتماعی-اقتصادی با شدت آسیب از مقیاس ISS (Injury Severity Score) برای تعیین شدت آسیب و از رگرسیون لجستیک برای مدل سازی و بررسی ارتباطات استفاده شد.تمامی تحزیه وتحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16  و در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین شانس رخداد شدت آسیب زیاد با وضعیت تاهل (0/029= P، 0/43= OR)، سطح تحصیلات (0/005= P، 4/45= OR)، درآمد ماهانه خانوار (0/037= P، 5/40= OR)، ارزش پولی خودرو (0/011= P، 3/22= OR)، و سهم هزینه های بهداشتی-درمانی (0/004= P، 0/31= OR) رابطه معنی داری وجود دارد، درحالی که بین شغل با شانس رخداد شدت آسیب زیاد ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد بین بیشتر عوامل اجتماعی-اقتصادی مطالعه شده و شدت آسیب، ارتباط معنی داری وجود دارد. به نظر می رسد توجه به راهبردهای رفاهی و بهداشت عمومی، حمایت های مادی و معنوی برای بهبود بیماران، افزایش قدرت خرید خانواده ها، فرهنگ سازی، آموزش های تخصصی و بهبود صنعت خودروسازی ممکن است موجب کاهش تصادفات و شدت آسیب آن ها شود.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی، رانندگان، رگرسیون لجستیک، شدت آسیب، عوامل اجتماعی-اقتصادی
  • فریبا خانی پور، عبدالحسن چراغی، لیلا بذرافکن* صفحات 12-24
    مقدمه و هدف

    تغییر، اصلاح و ارزیابی برنامه های آموزشی با گذر زمان، امری اجتناب ناپذیر و الزامی است. با توجه به نقش مهم آموزش و لزوم کاربرد روش های ارزیابی موثر و چندوجهی، این پژوهش با هدف ارزیابی دوره های آموزشی داوطلبان سلامت طبق مدل کرک پاتریک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی روی 102 داوطلب سلامت از مراکز سلامت شهری شهرستان ممسنی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای دوبخشی شامل مشخصات دموگرافیک و بررسی سطوح واکنش، یادگیری، عملکرد بود. نتایج دوره های آموزشی اجراشده برای داوطلبان سلامت و خانوارهای تحت پوشش بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    سطح مطلوبیت آموزش ارایه شده با استفاده از محاسبه میانگین نمرات میزان مطلوبیت چهار سطح محاسبه شد. در سطح اول الگوی کرک پاتریک، بیشتر داوطلبان و خانوارهای تحت پوشش از شرکت در دوره های آموزشی رضایت داشتند. در سطح دوم، دانش آن ها به طور معناداری افزایش یافت (0/01= P). میانگین نمره در حوزه رفتار و عملکرد داوطلبان 41/74 درصد و خانوارهای تحت پوشش 44/74 درصد بود. در حوزه نتایج به دست آمده از آموزش نیز میانگین نمره داوطلبان سلامت 49/99 درصد و خانوارهای تحت پوشش 49/96 درصد بود که حاکی از نقش موثر آموزش و اثربخشی ارزیابی بود.

    نتیجه گیری:

     ارزیابی برنامه آموزشی داوطلبان سلامت و خانوارهای تحت پوشش حاکی از تاثیر مثبت آموزش ارایه شده در راستای رسیدن به اهداف برنامه و اثربخشی آن بوده است. با توجه به کاربردی بودن برنامه داوطلبان سلامت و قابلیت اجرای آن در تمام سطوح جامعه، استفاده از الگویی چندوجهی مانند کرک پاتریک برای ارزیابی این برنامه و نیز سایر برنامه های آموزشی سیستم بهداشتی درمانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، الگوی کرک پاتریک، برنامه آموزشی، داوطلبان سلامت
  • ملیحه مبارکیان، همام الدین جوادزاده، مرضیه محمودی، ممهنوش رئیسی* صفحات 25-38
    مقدمه و هدف

    سازمان بهداشت جهانی مهمترین عامل در قطع زنجیره انتقال کووید-19را تبعیت مردم از رفتارهای پیشگیرانه می داند و این رفتارها تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سازه های الگوی باور سلامت و حمایت اجتماعی درک شده در تبعیت از رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 در بزرگ سالان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی روی 900 بزرگ سال انجام شد. نمونه ها به روش آسان از جامعه آماری کاربران وب سایت سلاموز انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ای در 4 بخش (مشخصات جمعیت شناختی، سازه های الگوی باور سلامت، حمایت اجتماعی درک شده و رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و محاسبه فراوانی، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     از بین متغیرهای بررسی شده سن (0/001>P، 0/04=B)، جنس (0/001>P، 1/33=B)، سابقه ابتلا به کووید-19 (0/001=P، 0/75-=B)، موانع درک شده (0/001>P، 0/24-=B)، حساسیت درک شده (0/007=P، 0/10=B)، خودکارآمدی درک شده (0/001>P، 0/16=B)، حمایت اجتماعی خانواده (0/001>P، 0/13=B) و حمایت اجتماعی دوستان (0/021=P، 0/06=B) پیشگویی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 بودند. از بین سازه های مذکور، موانع درک شده قوی ترین پیشگویی کننده رفتارهای پیشگیرانه بود و این عوامل در مجموع 29 درصد از تغییرات رفتار را پیشگویی کردند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به پیشگویی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 پیشنهاد می شود سیاست گذاران، مسیولان و برنامه ریزان در فرایند مداخلات ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید-19، از استراتژی های افزایش حساسیت ذهنی افراد در خصوص احتمال ابتلای آن ها به بیماری، آگاه سازی خانواده ها برای بهبود نقش حمایتی و ارتقای خودکارآمدی برای کاهش موانع انجام رفتار استفاده کنند.

    کلیدواژگان: الگوی باور سلامت، بیماری کووید-19، حمایت اجتماعی درکشده، مطالعه مبتنی بر وب
  • روح الله عسکری، فاطمه شمس الدین، عارفه دهقانی تفتی، حسن جعفری* صفحات 39-49
    مقدمه و هدف

    عملکرد شغلی حیاتی ترین مسیله سازمان است که بقا یا انحلال سازمان به آن بستگی دارد. یکی از عوامل ارتقای عملکرد شغلی، اخلاق کاری است. ازآنجاکه اخلاق کاری و عملکرد شغلی از مباحث جدایی ناپذیر در بهبود بهره وری هستند، پژوهش حاضر رابطه اخلاق کاری و عملکرد شغلی کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد را در سال 1400 بررسی کرده است.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی، توصیفی-همبستگی و مقطعی بود که روی 180 نفر از کارکنان بیمارستان های منتخب آموزشی شهر یزد انجام شد. اعضای نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسش نامه اخلاق کاری Petty و عملکرد شغلی پاترسون در اختیار آن ها قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد میان ابعاد اخلاق کاری و عملکرد شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد که شامل علاقه به کار 0/355، پشتکار 0/551، روابط سالم 0/483 و روح جمعی و مشارکت در کار 0/386 بود. میان متغیرهای دموگرافیک (تاهل، میزان تحصیلات، سن و سابقه کار) با اخلاق کاری و متغیرهای دموگرافیک (جنسیت، تاهل، سن و سابقه کار) با عملکرد شغلی رابطه معناداری مشاهده شد (0/05< P).

    نتیجه گیری:

     افزایش اخلاقیات باعث افزایش عملکرد شغلی می شود و چون عملکرد شغلی موجب ارتقای بهره وری سازمان و رسیدن به اهداف می شود، ضرورت توجه به این متغیرها انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: اخلاق کاری، ارتقای بهره وری، عملکرد شغلی، کارکنان بیمارستان، مدیریت بیمارستان
  • مهدی شهرکی*، مجتبی عباسیان، مهدی صفدری صفحات 50-62
    مقدمه و هدف

    برابری جنسیتی و حکمرانی خوب از مهم ترین شاخص های اجتماعی موثر بر وضعیت سلامت و رفاه جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر نابرابری جنسیتی و حکمرانی خوب بر وضعیت سلامت در کشورهای با درآمد متوسط و بالا انجام شد.

    روش کار

    مطالعه اکولوژیک و کاربردی حاضر برای کشورهای با درآمد متوسط و بالا و با روش پانل دیتا با وابستگی مقطعی و برآوردگر اثرات همبسته مشترک میانگین گروهی در نرم افزار STATA نسخه 16 انجام شد. حجم نمونه 33 کشور با درآمد متوسط و بالا بود که به روش غیرتصادفی انتخاب شدند. داده ها برای سال های 2000 تا 2019 از پایگاه های داده ای بانک جهانی و سازمان ملل متحد استخراج شد.

    یافته ها:

     میانگین شاخص امید به زندگی، نرخ مرگ ومیر کودکان کمتر از 5 سال، شاخص نابرابری جنسیتی و حکمرانی خوب به ترتیب 71/25، 25/28، 0/42 و 1/26- بود. تاثیر شاخص نابرابری جنسیتی، حکمرانی خوب، مخارج سلامت و نرخ مشارکت زنان بر امید به زندگی به ترتیب 1/15-، 0/031، 0/040و 0/009 و تاثیر شاخص نابرابری جنسیتی و لگاریتم تولید ناخالص داخلی سرانه بر نرخ مرگ ومیر کودکان به ترتیب 12/062 و 5/183- بود.

    نتیجه گیری:

     شاخص نابرابری جنسیتی تاثیر منفی و حکمرانی خوب، مخارج سلامت و نرخ مشارکت زنان در بازار کار تاثیر مثبتی بر امید به زندگی داشت. همچنین شاخص نابرابری جنسیتی تاثیر مثبت و تولید ناخالص داخلی سرانه تاثیر منفی بر نرخ مرگ ومیر کودکان داشت. ازاین رو سیاست های کاهش نابرابری جنسیتی مانند ارتقای سطح تحصیلات زنان، افزایش مشارکت زنان در مجلس و همچنین افزایش اشتغال زنان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، برابری جنسیتی، حکمرانی خوب، مرگومیر کودکان، وضعیت سلامت
  • ویدا رضایی هاچه سو، رجبعلی حکم آبادی* صفحات 63-75
    مقدمه و هدف

    در سال های اخیر، رشد سریع فناوری و استفاده از رایانه تقریبا تمامی ایستگاه های کاری را تحت تاثیر قرار داده است. اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کاربران رایانه شیوع زیادی دارد. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت ارگونومیک و شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در کاربران رایانه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 100 نفر از کارکنان بانک شهر بجنورد انجام شد. به منظور ارزیابی وضعیت ارگونومیک افراد از روش ROSA و به منظور تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسش نامه استاندارد نوردیک استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تحلیل واریانس یک طرفه و آمار توصیفی با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی کاربران 6/9±34 و سابقه کاری 0/7±15/1 سال بود. ارتباط معناداری بین جنسیت بادرد کمر (0/037= P)، مچ/دست (0/032= P)، زانو (0/024= P) و بخش فوقانی پشت (0/054= P) مشاهده شد. بیشترین اختلالات اسکلتی عضلانی افراد به ترتیب در نواحی کمر، گردن و بخش فوقانی پشت مشاهده شد. میانگین نمره نهایی صندلی، تلفن-مانیتور و موس-کیبورد بترتیب 1±3/7، 1/1±3/6و 1/2±3/65 و میانگین نمره نهایی ROSA، 0/9±4/4 بود. تعداد 35 ایستگاه کاری بر اساس روشROSAنمره خطر برابر و بیشتراز 5 داشتندکه نیاز به ارزیابی بیشتر و اصلاحات فوری است.

    نتیجه گیری: 

    طبق نتایج این مطالعه مشخص شد عوامل موثر بر اختلالات اسکلتی عضلانی کار با رایانه طبق اولویت بندی بترتیب صندلی، موس-کیبورد و تلفن-مانیتور است. در نتیجه با اصلاح ارگونومیک صندلی و جانمایی مناسب موس-کیبوردمی توان از بیشتر این آسیب ها پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، ارزیابی پوسچر، پرسشنامه نوردیک، روش ROSA
  • هادی اسلامی*، نجمه حسن شاهی، زهرا ابراهیمی، آمنه مرزبان صفحات 76-85
    مقدمه و هدف

    کمبود آب در بیشتر نقاط جهان چالشی اساسی است و از هر 6 نفر در جهان، حداقل یک نفر از دسترسی به آب آشامیدنی سالم محروم است. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین نگرش مذهبی و صرفه جویی در مصرف آب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1400 بود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی بود که در آن 299 نفر از دانشجویان به به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه های گرایش به صرفه جویی در مصرف آب و نگرش مذهبی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های آماری تی مستقل، تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره نگرش مذهبی و گرایش به صرفه جویی در مصرف آب در دانشجویان به ترتیب 0/50±4/19 و 0/36±4/25 بود. 92/3 و 100 درصد دانشجویان به ترتیب از نظر نگرش مذهبی و صرفه جویی در مصرف آب در وضعیت مناسب قرار داشتند. گرایش به صرفه جویی در مصرف آب با متغیر دانشکده محل تحصیل رابطه معناداری داشت (0/05>P). همبستگی بین نگرش مذهبی و گرایش به صرفه جویی در مصرف آب از نظر آماری معنی دار بود (0/483= r و 0/001≤ P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به ارتباط مثبت بین نگرش مذهبی و گرایش به صرفه جویی در مصرف آب و با توجه به بافت مذهبی جامعه، می توان از این قابلیت در زمینه حفظ محیط زیست و صرفه جویی در مصرف آب بهره گرفت.

    کلیدواژگان: دانشجویان، رفسنجان، صرفه جویی، مصرف آب، نگرش مذهبی
  • شیوا کارگر*، مجید سرتیپی، مهدی محمدی صفحات 86-91
    مقدمه و هدف

    شناسایی اپیدمیولوژیک کووید-19 به تصمیم گیری های مناسب سیاست مداران بهداشت و درمان و درنتیجه کنترل همه گیری کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع این بیماری در مناطق پرتجمع شهر زاهدان در جنوب شرق ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی گذشته نگر (توصیفی-تحلیلی) روی230 نفر شاغل و ساکن در مناطق پرتجمع شهر زاهدان از اردیبهشت تا خرداد 1399 انجام شد. داده ها بر اساس پرسش نامه محقق ساخته و نتیجه آزمایش RT-PCR با استفاده از سواپ گلو و بینی از دستگاه تنفس فوقانی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، از230 نفر شرکت کننده، 186 نفر (80/9 درصد) مرد و 44 نفر (19/1 درصد) زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 12/36±36/36 سال بود. کمتر از50 درصد از شرکت کنندگان از تجهیزات حفاظت فردی (ماسک، دستکش، محلول ضدعفونی کننده) استفاده می کردند. در این مطالعه شیوع کووید-19، 3/4 درصد بود و با علایمی همچون تب ولرز، سردرد، تهوع، کوفتگی بدن و از دست دادن حس بویایی ارتباط آماری معناداری داشت (0/05> p).

    نتیجه گیری:

     میزان شیوع بیماری در این مناطق زیاد نبود. ازآنجاکه این بیماری مسری است، سیاست مداران بهداشت باید برای جلوگیری از شیوع آن تصمیم و اقدامات ویژه ای در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: زاهدان، شیوع، کووید-19، مناطق پرتجمع
|
  • Majid Babaei*, Shila Hasanzadeh, Habibollah Pirnejad, Rana Hoseini, Zahra Niazkhani, Iraj Mohebbi Pages 1-11
    Introduction and purpose

    The severity of accidents and mortality rate varies between countries with different socio-economic statuses. This study aimed to model the socio-economic factors affecting the severity of injuries in traffic accidents of drivers referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia using logistic regression.

    Methods

    This cross-sectional-analytical study included 250 drivers who had a traffic accident in 2020 and were referred to Imam Khomeini Medical Center in Urmia, Iran. For evaluating the relationship between socio-economic factors and the severity of injuries, the Injury Severity Score (ISS) scale was used to determine the severity of the injury, and logistic regression was used to model and study the relationship. The collected data were analyzed in SPSS software (version 16), and a p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results showed a significant relationship between the high severity of the injury with, marital status (OR=0.43, P=0.029), level of education (OR=4.45, P=0.005), monthly household income (OR=5.40, P=0.037), car monetary value (OR=3.22, P=0.011), and the share of health care costs (OR=0.31, P=0.004). In contrast, there was no significant relationship between job and the high injury severity.

    Conclusion

    The results showed a significant relationship between most of the socio-economic factors and the severity of the injury. It seems that paying attention to welfare and public health strategies, material and spiritual support for the recovery of patients, increasing the purchasing power of families, improving cultural views, specialized training, and upgrading the automotive industry may reduce accidents and the severity of injuries.

    Keywords: Drivers, Logistic regression, Severity of injury, Socio-economic factors, Traffic accidents
  • Fariba Khanipoor, Abdolhasan Cheraghi, Leila Bazrafkan* Pages 12-24
    Introduction and purpose

    It is necessary to change, modify, and evaluate educational programs over time. Due to the major role of education and the need to use effective and multifaceted evaluation methods, the present study aimed to assess the training courses of health volunteers according to the Kirkpatrick model.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 102 health volunteers in urban health centers in Mamasani city. The data collection tool was a two-part questionnaire, including demographic characteristics and evaluation of reaction levels, learning, performance, and results of training courses conducted for health volunteers and covered households. The data were analyzed in SPSS (version 25).

    Results

    The level of desirability of the provided education was assessed by calculating the average scores of the desirability of the four levels. In the first level of the Kirkpatrick model, most volunteers and covered families were satisfied with participating in the training courses. At the second level, their knowledge increased significantly (P= 0.01). The average score in the field of behavior and performance of volunteers was 74.41%, and it was 74.44% in covered households. In the field of training results, the average score of health volunteers was 49.99%, and it was 49.96% in covered households, indicating the effective role of training and evaluation effectiveness.

    Conclusion

    The evaluation of the educational program for health volunteers and covered households indicated the positive effect of the training provided to achieve the goals of the program. Due to the applicability of the health volunteer program at all levels of society, the use of a multidimensional model, such as Kirkpatrick, to evaluate this program and other educational programs of the health care system is recommended.

    Keywords: Educational programs, Evaluation, Health volunteers, Kirkpatrick model
  • Malihe Mobarakian, Homamodin Javadzade, Marzieh Mahmoodi, Mahnoush Reisi* Pages 25-38
    Introduction and purpose

    The World Health Organization considers preventive behaviors, which are influenced by several factors, the most important factor in breaking the COVID-19 transmission chain. Therefore, the present study aimed to determine the predictors of COVID-19 preventive behaviors based on an extended pattern of health beliefs in adults.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study performed on 900 adults. The sample was selected through convenience sampling from the statistical population of Salamooz website users. In this study, information was collected using a researcher-made questionnaire consisting of four sections (demographic characteristics, health belief model constructs, perceived social support, and COVID-19 preventive behaviors) and statistically analyzed using the SPSS software (version 24).

    Results

    Among the studied variables, age (P<0.001, B=0.04), sex (P<0.001, B=1.33), history of COVID-19 (P=0.001, B=-0.75), perceived sensitivity (P=0.007, B=0.13), perceived barriers (P<0.001, B=-0.24), perceived self-efficacy (P< 0.001, B=0.16), family social support (P<0.001, B=0.13), and friends social support (P=0.021, B=0.06) were predictors of COVID-19 preventive behaviors. These constructs were able to predict 29% of changes in COVID-19 preventive behaviors. Among them, perceived barriers were the strongest predictor of preventive behaviors.

    Conclusion

    Based on the predictors of COVID-19 preventive behaviors, it is suggested that policymakers, officials, and planners in the process of implementing behavioral change to improve COVID-19 preventive behaviors form strategies to increase mental sensitivity. In particular, they can use the risk of illness and inform families, as well as individuals, to improve their supportive role and self-efficacy to reduce barriers to performing preventive behavior.

    Keywords: COVID-19, Health belief model, Perceived social support, Web-based study
  • Roohollah Askari, Fatemeh Shamsaddin, Arefeh Dehghani Tafti, Hasan Jafari* Pages 39-49
    Introduction and purpose

    Job performance is the most critical organizational issue determining the survival or dissolution of an organization. Professional ethics are among the major factors promoting job performance. Since professional ethics and job performance contribute greatly to the enhancement of productivity, the present study aimed to assess the relationship between professional ethics and job performance of staff in selected hospitals of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2021.

    Methods

    This applied research was conducted based on a descriptive cross-sectional design conducted on 180 employees of selected hospitals in 2022. The subjects were randomly selected and administered the Work Ethic Questionnaire of Gregory, C., Petty, and Job Performance Questionnaire by Patterson. Data were analyzed in SPSS software (version 16) using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.

    Results

    The results pointed to a positive and significant relationship between professional ethics and job performance. The correlation coefficients of "interest in work', "perseverance", "healthy relationships", "collective spirit and participation in work" were reported as 0.355, 0.551, 0.483), and 0.386, respectively. Demographic variables (marriage, education, age, and professional experience) showed a significant relationship with professional ethics, and demographic variables (gender, marriage, age, and work experience) were correlated with job performance.

    Conclusion

    As evidenced by the findings of this study, the promotion of ethics can increase employees' job performance. Since job performance directly improves organizational productivity, these two variables deserve assiduous attention.

    Keywords: Hospital management, Hospital staff, Job performance, Productivity improvement, Professional, Work ethics
  • Mahdi Shahraki*, Mojtaba Abbasian, Mehdi Safdari Pages 50-62
    Introduction and purpose

    Gender equality and good governance are the most important social indicators affecting health status and well-being. Therefore, the present study aimed to investigate the impact of gender inequality and good governance on health status in upper-middle-income countries.

    Methods

    The present ecological and applied study was conducted on upper-middle-income countries using the cross-sectional data method and the Common Correlated Effect Means Group estimator by STATA software (version 16). A total of 33 upper-middle-income countries were selected non-randomly. Data for 2000-2019 were extracted from the databases of the World Bank and the United Nations.

    Results

    The mean of life expectancy index, under-five mortality rate, gender inequality index and good governance were 71.25, 25.28, 0.42 and -1.26. The impact of gender inequality index, good governance index, health expenditures and women's participation rate on life expectancy were equal to -1.15, 0.031, 0.040 and 0.009, respectively, and impact of gender inequality index and per capita GDP on the infant mortality rate were 12.062 and -5.183, respectively.

    Conclusion

    Gender inequality index had a negative effect and good governance, health expenditures and women's participation rate in the labor market had a positive effect on life expectancy; Gender inequality index also had a positive effect and per capita GDP had a negative effect on child mortality rate. Therefore, policies to reduce gender inequality, such as improving women's education, increasing women's participation in parliament, and increasing women's employment are proposed.

    Keywords: Child mortality, Gender equity, Good governance, Health status, Life expectancy
  • Vida Rezaee-Hachesu, Rajabali Hokmabadi* Pages 63-75
    Introduction and purpose

    In recent years, the rapid growth of technology and the use of computers have affected almost all workstations, and musculoskeletal disorders are very common among computer users. Therefore, this study aimed to evaluate the ergonomic status and prevalence of musculoskeletal disorders in computer users.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 100 Bank staff in Bojnurd, Iran. The Rapid Office Strain Assessment (ROSA) method and Nordic standard questionnaire were used to evaluate the ergonomic status, and determine the prevalence of musculoskeletal disorders, respectively. The data were analyzed in SPSS software (version22), through the Chi-square test, one-way ANOVA, and descriptive statistics.

    Results

    The mean±SD age and work experience of users were determined at 34±6.9 and 15.1±0.7 years, respectively. A significant relationship was observed between gender and pain in the back (P=0.037), wrist/hand (P=0.032), knee (P=0.024), and upper back (P=0.054).The most common skeletal-muscular disorders in people were observed in the waist, neck, and upper back areas in the body, respectively. The mean±SD final ROSA score of the chair, phone-monitor, and mouse-keyboard was estimated at 3.7±1, 3.6±1.1, and 3.65±1.2, respectively, and the mean±SD of the final ROSA score was 4.4±0.9. Based on the ROSA method, 35 workstations had a risk score≥5, indicating the need for further evaluation and immediate corrections.

    Conclusion

    According to the results of this study, it was found that work-environment factors that affect skeletal-muscular disorders include chair, mouse-keyboard, and phone-monitor, in the order of significance. Therefore, most of these injuries can be prevented by correcting the ergonomics of chairs and the proper placement of the mouse-keyboard.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Nordic questionnaire, Posture assessment, ROSA method
  • Hadi Eslami*, Najmeh Hassan Shahi, Zahra Ebrahimi, Ameneh Marzban Pages 76-85
    Introduction and purpose

    Water scarcity is a daunting challenge in most areas of the world, with at least one in six people in the world does not have access to safe drinking water. The present study aimed to investigate the relationship between religious attitudes and water saving in students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2021.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 299 students who were selected by the convenience sampling method. Data collection tools were the water conservation tendency and the religious attitude standard questionnaires (Marzban et al., 2019). Data were analyzed in SPSS software (version 24) using an independent t-test, analysis of variance, and Pearson correlation coefficient statistics tests.

    Results

    The mean scores of religious attitude and tendency towards water saving were 4.19±0.5 and 4.25±0.36, respectively. Moreover, 92.3% and 100% of students were in favarouble conditions in terms of religious attitude and water saving, respectively. The tendency to save water consumption had a significant relationship with the university of students (P <0.05). The correlation between religious attitude and the tendency towards water saving was statistically significant (R= 0.483; P ≤0.001).

    Conclusion

    According to the positive relationship between religious attitude and tendency towards water saving consumption, as well as the religious context of our society, we can use this potential in the field of environmental protection and water saving.

    Keywords: Rafsanjan, Religious attitude, Saving, Students, Water consumption
  • Shiva Kargar*, Majid Sartipi, Mahdi Mohammadi Pages 86-91
    Introduction and purpose

    The epidemiological identification of coronavirus disease 2019 (COVID-19) helps health policymakers to make appropriate decisions, which in return, contributes to controlling the epidemic. This study was conducted to determine the prevalence of this disease in areas of high population density in Zahedan, southeastern Iran.

    Methods

    This retrospective cross-sectional study (descriptive-analytical) was performed on 230 people working and living in densely populated areas of Zahedan from May to June 2020. Data were collected based on a researcher-made questionnaire and the results of the RT-PCR test using throat and nasal swabs from the upper respiratory tract. The collected data were analyzed in SPSS-v16 software.

    Results

    Based on the results, out of 230 participants in the study, 186 (80.9%) were male and 44 (19.1%) were female. The mean age of the subjects was obtained at 36.36 12±12.36 years. Less than 50% of people used personal protective equipment (e.g., masks, gloves, disinfectant solution). The prevalence of COVID-19 was 4.3% in this study and had a statistically significant relationship with such symptoms as fever and chills, headache, nausea, exhaustion, and loss of sense of smell (P<0.05).

    Conclusion

    The prevalence of the disease was not high in these areas, and because the disease is highly contagious, health politicians must take special decisions and measures to prevent its spread.

    Keywords: COVID-19, Densely populated areas, Prevalence, Zahedan