فهرست مطالب

نامه هنرهای نمایشی و موسیقی - پیاپی 28 (بهار 1401)

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 28 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپیده سامی*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 5-23

    روایت را می توان در بیشتر پاره گفتارهای فرهنگی که زنجیره ای از رخدادها در فضاهای مختلف هستند، جست وجو کرد. شکل های مختلف روایی دارای تاثیروتاثراتی بر یکدیگرند که به ایجاد روابط بینامتنی میان آن ها می انجامد. بینامتنیت با مطالعه ی ساختار متون، روابط و اثرات میان آن ها را موردبررسی قرار می دهد. ازاین میان نظریه ی «بیش متنیت» ژرار ژنت (که زیرشاخه ای از نظریه ی ترامتنیت او است)، موضوع این مقاله است. از آن جا که آثار اقتباسی در ذیل این نظریه قرار می گیرند، در مقاله با استفاده از این نظریه به بررسی فرآیند اقتباس فیلم «آرامش در حضور دیگران» اثر «ناصر تقوایی» از داستانی به همین نام اثر «غلامحسین ساعدی» پرداخته شده است. مقاله با روشی تحلیلی- توصیفی و با فرض «ترانسپوزیسون» یا «جایگشت» انگاشتن نوع این بیش متنیت، ابتدا به معرفی مختصری از تعریف ساختار روایی و عناصر آن و همچنین نظریه ی بیش متنیت ژرار ژنت پرداخته و سپس روند تقلیلی و گسترشی فیلم را در اقتباس از اثر با تحلیل و شرح ساختار روایی آن بیان کرده است. در پایان این نتیجه حاصل شده که فیلم «آرامش در حضور دیگران» به دلیل انجام تغییرات جدی و ایجاد سبکی جدید در فرآیند اقتباس، اثری از نوع «جایگشت» یا «ترانسپوزیسون» در مفهوم بیش متنیت است.

    کلیدواژگان: روایت، بیش متنیت، اقتباس سینمایی، ژرار ژنت، آرامش در حضور دیگران
  • مهیار شاهمرادی، محمد هاشمی* صفحات 25-49

    ملال در فلسفه ی هایدگر به عنوان یک حال شناخته می شود که در دازاین بروز پیدا کرده و به حال و هوا بدل می شود. حال وهوایی که انسان به طورمداوم سعی می کند با استفاده از ابتذال و درگیری های روزانه از آن فرار کند. حال وهوایی که نوع عمیق آن می تواند به مانند پروا، مفهوم هستی را به انسان عرضه کند. هایدگر سه نوع ملال را معرفی می کند که دو ملال ابتدایی آن، برخلاف نوع سوم، سطحی و قابل ایجاد در انسان است ولی ملال نوع سوم نوع عمیق آن است و قابل ایجاد دریافت حال فرد نیست. هایدگر همچنین بیان می کند که هر سه نوع این ملال ها در یکدیگر سیال هستند و ازاین طریق می توان از نوعی به نوع دیگر رسید. در این پژوهش، فرض بر این است که بلاتار با ایجاد دو نوع اول ملال در دو فیلم با استفاده از کیفیت های تصویری مانند: قاب بندی، حرکات دوربین و غیره، اقدام به برقرار کردن الگوهای ملال هایدگری و ازمیان برداشتن ابتذال و درگیری های روزانه ی مخاطبین می کند تا ملال عمیق (نوع سوم) را در آثار خود ایجاد کرده و به این طریق مفهوم هستی را به مخاطبان فیلم عرضه کند و آنان را با وجود خویش روبه رو سازد. در طی روند بررسی، الگوهای هایدگر برای ملال زده شدن دازاین تحلیل شد که درنتیجه، الگوهایی برای تحلیل ملال در فیلم به دست آمد تا ازطریق آن آثار بلاتار را بررسی کنیم. ازمیان آثار بلاتار دو فیلم «تانگوی شیطان» و «اسب تورین» به دلیل واجد بودن الگوهای عیان ملال انتخاب شدند. پس از تحلیل و بررسی این دو اثر مشخص شد که ازآنجاکه مشخصه ی اصلی لحظات ساختاری ملال، انتظار است و به این انتظار پاسخ داده نمی شود، فقدانی به وجود می آید که با استفاده از پوچی موقعیت، پوچی وجودی را خلق می کند. این پوچی وجودی باعث ایجاد ملال وجودی می شود که برای پاسخ دادن به این نوع ملال، مخاطب ناچار می شود به هستی خود توجه کند.

    کلیدواژگان: هایدگر، ملال، بلاتار، تانگوی شیطان، اسب تورین
  • خسرو سینا* صفحات 51-72

    سینما، عرصه بازنمایی واقع گرایانه ناکجاآبادهایی معلق میان واقعیت و فراواقعیت است که ضمن تبعیت از ساختار هتروتوپیایی، منطق گفتمانی قدرت نیز بر آن حاکم است. شاید سینمای کرد را بتوان مصداق بارز این نگاه دانست.روش تحقیق در این پژوهش کیفی است و به همین منظور از میان فیلم های تولیدشده ی سینمای کرد (از ابتدا تا سال 1395) تعداد پانزده فیلم به شیوه ی کدگذاری آزاد برای مطالعه انتخاب شدند. در این مقاله با استناد به نظریه های مختلف اندیشمندان حوزه مطالعات مکان، با رویکرد هویت محور، اقدام به ارایه ی مدلی مفهومی برای خوانش آسان تر از مکان در قالب الگوی پیشنهادی شده است. مطالعه ی جنبه های گوناگون مکان (خشونت مکانی، مکان های نمادین، دگرمکان ها، خانه و وطن) جملگی بحث هایی در حوزه هویت هستند که به مدد مکان برجسته شده اند. سینماگران کرد با تصویر کردن حاشیه ها و نامکان ها، بیشترین سهم را در بازنمایی دگرمکان ها، داشته اند. دگرمکان ها، در این سینما به اشکال مختلفی بازنمایی و ارایه شده اند. این فیلم ها با پرداختن به مضامینی چون جنگ، نسل کشی، فقر، آوارگی و مهاجرت، حاشیه نشینی و طردشدگی (با داستان هایی مرتبط با کودکان وزنان)، دست به تولید نشانه هایی چون مرز، اردوگاه، معلولیت، دگرمکان ها، کوهستان، برف، مین، قاچاق، زده اند که همه دلالت هایی هویتی و اغلب در حوزه هویت فرهنگی هستند.

    کلیدواژگان: هویت، سینمای کرد، دگرمکان، مکان نمادین، شهر
  • مسعود جباری*، سیامک پناهی، مرضیه گرجی پشتی، علی اصغرزاده صفحات 73-93

    رخدادها و تغییرات مهم فرهنگی واجتماعی که در دهه هفتاد، برای جامعه معاصر ایران اتفاق افتاد، تاثیرات زیادی بر سینمای ایران داشت. نگاه حاکم بر سینمای دهه ی شصت، از فیلم هایی با محتوای ملی ومذهبی که در قالب سینمای دفاع مقدس نمود می یافتند، به درام های اجتماعی و روان کاوانه تغییر مسیر داد. دراین میان در جامعه، مهم ترین اتفاق، حضور طبقه ی متوسط و به دنبال آن تغییر نگرش اجتماعی وفرهنگی مردم بود. طبقه ای که با نگاهی مدرن، تلاش می کرد تا نقش مهم تری در معادلات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه برعهده بگیرد. تقابل سنت و مدرنیسم اگرچه سبقه ای طولانی در ایران دارد، اما در دهه هفتاد و با حضور طبقه ی متوسط شدت بیشتری به خود گرفت. سینما هم با تطبیق خود با این فرآیند، نگاهی جامعه شناسانه به مشکلات و معضلات اجتماعی حادث شده از این تقابل، به ویژه در مبحث خانواده داشت. در این پژوهش با نگاهی به دو فیلم اجتماعی شاخص این دهه، یعنی «زیر پوست شهر» و «دو زن»، هدف آن است که مهم ترین آنومی های اجتماعی و خانوادگی جامعه معاصر ایران از نگاه این دو فیلم موردبررسی قرار گیرد. روش تحقیق، توصیفی- تاریخی و برمبنای تحلیل های آماری بوده و ابزار مطالعات، کتابخانه ای و پرسش نامه است. برای استخراج شاخصه های اجتماعی مدنظر این دو فیلم، نیاز به ابزاری مناسب برای خوانش بود. ازاین رو از اصل همنشینی و جانشینی نشانه شناسی مدنظر سوسور استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در فیلم «دو زن»، متغیرهای کاهش هویت محلی، فربه شدن طبقه متوسط جدید شهری، ورود شاخص های هویتی مدرن، سست شدن شبکه های سنتی اجتماعی و گسست عاطفی و در فیلم «زیر پوست شهر»، متغیرهای سنت گرایی، شکاف اجتماعی و طبقاتی، اهمیت خانواده، حاشیه نشینی و تغییر نگرش جامعه به زنان، به ترتیب، بیشترین نقش را در همبستگی بین متغیرهای مولفه های اصلی پژوهش (با ضریب همبستگی 806/0) دارند. براساس یافته ها، نتایج، حاکی از آن است که ره آورد مدرنیته، گسست نسلی و چالش های بین نسلی در خانواده ها است.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی، سنت، مدرنیسم، دوزن، زیرپوست شهر
  • حمید مرادویسی*، فارس باقری صفحات 95-110

    تصور رایج، سرآغاز ادبیات نوین ایران را معطوف به نهضت مشروطه دانسته است و شکوفایی آن را هم زمان با سال 1300 خورشیدی درنظر می گیرد. اما می توان جریان نوگرایی ادبیات ایران را پیامد منطقی ادبیات اصلاح گرای سال های پیش از انقلاب مشروطه دانست. چراکه ریشه های نظم ونثر فارسی دوره ی مشروطیت را باید در آثار نویسندگانی همچون میرزا فتحعلی آخوندزاده، میرزا ملکم خان، میرزاآقا تبریزی جست وجو کرد. اما برخلاف تصور رایج، نمی توان شکل گیری این جریان نوگرا را به اراده های شخصی و دستاورد روشنفکران نام برده فروکاست. بی شک در درون تحولات اجتماعی، جریان های ناپیدای ادبی نیز وجود داشته است که در نوعی رابطه ی هومولوژیک، امکان این دگردیسی ها را به واسطه ی اراده های فردی فراهم کرده اند.این مقاله می کوشد با تکیه بر نظریه ی ساختارگرایی تکوینی پیر بوردیو، فهم منطقی و مستدلی از شکل گیری و ساختار میدان تولید ادبی ایران در دوره ی پیشامشروطه به دست آورد. نیز در پی تبیین این امر است که چگونه قطب های دوگانه ی مستقل و وابسته ی این میدان، در رابطه ای هومولوژیک با سایر میدان های اجتماعی- به ویژه میدان قدرت- درون میدان تولید نمایشنامه/ درام، تکوین می یابند. نتیجه ی این مقاله، گویای شکل گیری میدان تولید درام ایران با حضور میرزافتحعلی آخوندزاده است که با کنش ادبی میرزاآقا تبریزی ساخت می یابد. پیامد این ساخت یابی، استقرار میرزاآقا تبریزی در قطب مستقل میدان تولید درام ایران است که در تقابل با قطب وابسته تعریف می شود که محل حضور میرزافتحعلی آخوندزاده در این میدان است. مواضع این نویسندگان، پیامد موضع گیری آنان محسوب می شود که به شکل کنش ادبی تجلی یافته است. این مقاله همچنین در پی تبیین و توضیح چرایی بهره گیری میرزاآقا تبریزی از قراردادهای اجرایی نمایش ایرانی در نمایشنامه های او است که برپایه ی نظریه ی کنش بوردیو قابل تبیین است. چنان که به زعم بوردیو، کنش همواره در جایی میان آگاهی و ناآگاهی واقع می شود که با تکیه بر مفاهیم عادت واره و میدان قابل بیان است.این مقاله از روشی توصیفی- تحلیلی برای فهم داده های تاریخی پژوهش بهره برده است و بنیان تحلیل داده ها نیز بر چهارچوب نظری منتج از آرای پیر بوردیو، جامعه شناس فرانسوی، بنا نهاده شده است.

    کلیدواژگان: هومولوژی، میدان تولید درام، پیر بوردیو، میرزا فتحعلی آخوندزاده، میرزاآقا تبریزی
  • سید شاهین محسنی*، احسان ذبیحی فر صفحات 111-125

    قرن سوم هجری زمانه ای است که تمدن اسلامی دچار تغییرات زیادی شده و گفتمان های متفاوتی در زمینه ی دانش و فرهنگ شکل گرفته است. این دوره ابتدای شکل گیری موسیقی نظری و غلبه ی گفتمان فلسفی- ریاضیاتی در موسیقی بوده است که توسط فیلسوفان و منطق دانان و ریاضی دانانی ایجاد شد که اغلب علوم با پیشینه ی یونانی را آموخته بودند. کتاب الملاهی و اسمایها من قبل الموسیقی ازجمله آثاری است که نه تنها شواهدی دال بر وجود تقابل گفتمانی درباره موسیقی در آن یافت می شود بلکه به دلیل همین تقابل، تالیف شده است و تنها با درنظر گرفتن وجود گفتمان های متفاوت در موسیقی و تقابل میان آن ها است که تالیف این کتاب و نحوه ی بیان مطالب در آن معنادار می شود. این رساله اثر ارزشمند مفضل بن سلمه، عالم لغت و نحو و محدث قرن سوم است و ازجمله ی قدیمی ترین آثار موسیقایی است که گزارشی از سنت شفاهی مرتبط با قبل ازاسلام و قرون اولیه ی پس ازاسلام را در خود دارد که منبع بسیاری از آثار بعد خود قرارگرفته است. ابن سلمه سعی دارد سنتی را که به آن تعلق دارد در برابر پدیده ی جدیدی که موسیقی نام دارد محافظت کند؛ بنابراین همان نکاتی را برجسته می کند که دلیل اختلاف است: ازجمله منشا اسطوره ای برای سازها؛ پیشینه ی قومی برای انواع ساز و ذکر تغییر نام آن ها در طول زمان؛ توضیح اصطلاحات قدیمی و تاکید بر همبستگی موسیقی و شعر و آداب و مناسبت های اجتماعی. درحقیقت این کتاب شاهدی است بر وجود یک تقابل فرهنگی و جدال بر سر هویت موسیقایی. این مقاله با شرح کتاب و توضیح اصطلاحات آن و همین طور توصیفی مختصر انواع گفتمان ها، ویژگی های هرکدام، و بحث درباره وجود تقابل گفتمانی، قصد دارد نشان دهد این کتاب و آثار مشابهی که در سنت ما وجود دارد، باید در دل گفتمان شفاهی خوانش شوند و برحسب بنیادهای فرهنگی متفاوت از گفتمان ریاضیاتی- فلسفی تفسیر شوند. چراکه با یکپارچه دیدن تاریخ فرهنگی موسیقی بسیاری از متون ابتدایی معناداری خود را ازدست می دهند.

    کلیدواژگان: موسیقی، تاریخ موسیقی، کتاب الملاهی، غنا، تقابل گفتمانی
  • شهناز حمزه لویی، علی رشیدپور*، رضا ابراهیم زاده صفحات 127-142

    صنایع فرهنگی نقش مهمی را در افزایش اشتغال، رشد اقتصادی، تقویت هویت ملی و دستیابی به توسعه پایدار بازی می کنند. سینما نیز به عنوان یکی از اجزای صنایع فرهنگی می تواند، موجب رونق و تقویت هنر- صنعت و هنرهای وابسته به آن شده و به تبع می توان در سینمای ایران نیز از ظرفیت و توانمندی های ویژه ی این رسانه ی ارتباطی/ هنری درراستای بهره مندی اقتصادی استفاده کرد. این در صورتی خواهد بود که اقتصاد سینمای ایران قابلیت تبدیل شدن به آنچه تحت عنوان «صنعت سینما» می شناسیم، دارا باشد. ازاین رو تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر شکل گیری زنجیره ارزش در صنعت سینمای ایران و روش تحقیق از نوع کیفی، شیوه ی داده بنیاد انجام گرفت. جامعه ی آماری شامل همه ی خبرگان در حوزه اقتصادی سینما، اساتید دانشگاه، تهیه کنندگان و... بوده اند. روش نمونه گیری پژوهش، روش نمونه گیری نظری است. در این پژوهش با تعداد 15 خبره مصاحبه انجام گرفته است. برای جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه عمیق و بدون ساختار استفاده شده است. و ازطریق جمع آوری، کدگذاری و تحلیل داده های گردآوری شده، تجزیه وتحلیل داده ها صورت گرفت. تحلیل و کدگذاری داده ها از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام شده است. به منظور صحت و اعتبار داده های پژوهش از چهار شاخص اعتبار گابا و لینکلن (1989) استفاده شده است. برخی از شرایط علی اشاره شده ی پژوهش شامل ضرورت اصلاح نظام اقتصادی فعلی در سینمای ایران، نبود نگاه اقتصادی به زنجیره ارزش در ایران، ضعف دانش و چارچوب تیوری جامع بومی برای زنجیره ارزش در سینما، ضرورت شکل گیری بازار در زنجیره ارزش و توجه به بازاریابی، لزوم بومی سازی مباحث زنجیره ارزش در سینما ایران، لزوم بومی سازی مباحث زنجیره ارزش برای تعیین حیطه و دسته بندی صنعت سینمایی، کمبود زیرساخت های نرم و سخت در زنجیره ارزش ایران، لزوم ایجاد بستر و شریان سالم اقتصادی برای فعالیت در حوزه زنجیره ارزش سینما، تاثیر مهم و متقابل بازار و زنجیره ارزش سینما بر یکدیگر، بازارسازی به عنوان عامل اصلی قدرت و بسط زنجیره ارزش در صنعت سینما و... است.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، ارزش، صنعت سینما، ایران
|
  • Sepideh Sami *, Behrooz Mahmoodi Bakhtiyari Pages 5-23

    Intertextuality is rooted in twentieth-century linguistics, especially the well-known Swiss linguistic theories of Ferdinand de Saussure (1857-1913). Explaining the linguistic sign of cognition, he presents a detailed discussion of the concept of "sign" and considers language as a system consisting of signs that have no positive meaning at all, that is, they have no meaning in themselves but they gain their meaning through their differences and similarities in the language system. The sign of Saussure's founding difference paved the way for the concept of intertextuality, as the sign becomes possible in relationships. Therefore, this ruling can be extended to literary works. The literary tradition can be seen as a system of synchronicity. Thus, the signs in each literary text do not refer to any subject in the world, but to the literary system in which the text originated. Narrative can be traced back to most cultural discourses that are a chain of events in different spaces. Different forms of narration have an effect on each other, which leads to the creation of the intertextual relationship between them. This article examines Gérard Genette's theory of hypertextuality, which is a subset of his theory of Transtextuality. Since the adaptation works are placed under this theory, the process of adapting the film Tranquility in the Presence of Others by Nasser Taghvai from a story of the same name by Gholam Hossein Saedi is discussed in this article. Gholam Hossein Saedi wrote this story in 1346 in the collection of stories of Nameless and Elusive Apprehensions in ninety-seven pages, and Nasser Taghvai adapted this story in 1349 and made a film for one hour and twenty-five minutes. This article tries to analyze the process of this adaptation and describe its intertextual features according to the intertextual approach and its branch, which is the concept of  hypertextuality from Gérard Genette's point of view. The paper aims to provide an overview of the concept of Genette's hypertextuality by analyzing the "B text, that is, the film" from "Text A, the story," and then analyzes the intertextual relationships between the two works. The article is written in an analytical-descriptive way and assumes that the type of this hypertextuality is a transposition. The paper first introduces a brief definition of the narrative structure and its elements, as well as Gérard Genette's theory of hypertextuality, and then describes the film's reduction and expansion process in adapting the work by analyzing and explaining its narrative structure. In the analysis of these two works, the theory of Gérard Genette's narrative relationship and the elements enumerated for narrative analysis are used. Therefore, the description of the film's significant adaptations from the story and then the effect that these adaptations have on the film and the meanings will be analyzed. In conclusion, the film Tranquility in the Presence of Others, due to serious changes and the creation of a new style in the process of adaptation, is a work of the type of Transposition in the sense of hypertextuality.

    Keywords: narration, Hypertextuality, Cinematic Adaptation, Gérard Genette's, Tranquility in the Presence of Others
  • Mahyar Shahmoradi, Mohammad Hashemi * Pages 25-49

    Boredom in Heidegger's philosophy is known as a mood, which is attuned in “Da Sein” and becomes an attunement (State of Mind). A kind of attunement is the one constantly trying to escape it by using banality and everydayness. A kind of attunement, which has a deep capacity to reveal being to the one as a whole, like anxiety mood. Heidegger introduces three types of boredom and unlike the third type; the first two forms are superficial and can be created in the human’s attunement. But the third type of boredom is the profound one which can not be created in one’s attunement because the third type of boredom does not depend on other beings. Heidegger also explains that all three types of boredom are fluid in each other and one type can lead our “Da Sein” to other types of boredom. In this research, we assumed that Béla Tarr creates the first two forms of boredom in his audience’s attunement by using cinematic visual possibilities such as framing, camera movements, etc which are based on Heidegger’s boredom patterns to eliminate the banality and everydayness of audiences and put them into the deep boredom (the third type) in his films to reveal the concept of Being to them and make them face their Being especially in these two films: The Satan Tango and The Turin Horse. In this research we analyzed Heidegger's boredom patterns of “Da Sein” and as a result, we established cinematic boredom patterns to analyze Béla Tarr’s films. Among Béla Tarr’s movies, two films, The Satan Tango and The Turin Horse were chosen because of their obvious boredom patterns. by analyzing these two films, it became clear that forasmuch as " expectation " is the main characteristic of structural moments of boredom and this expectation is not being met, an absence can be formed which creates existential emptiness in the situation emptiness. This existential emptiness causes existential boredom and to overcome this boredom Tarr’s audience is forced to encounter their being.

    Keywords: Heidegger, Boredom, Béla Tarr, Satan Tango, Turin Horse
  • Khosro Sina * Pages 51-72

    Cinema is the arena for the realistic representation of the nowhere lands - suspended between reality and ultra-reality, whilst upholding and sustaining heterotopia – is simultaneously governed by the discourse and logic of power. Kurdish cinema may be viewed as a telling example of this point of view. The main objective of this research has been a content-wise study of this cinema to figure out the strategies employed by the Kurd filmmakers to represent their identity through places. The research methodology of this research was grounded theory in qualitative studies. For this purpose from movies produced in Kurdish cinema (from the very beginning to 2016), 15 films were selected based on the open coding method. The common concepts of the selected movies were re-read through axial coding and selective coding and based on theories on the concepts of identity and representation.  This article refers to the convictions of various thinkers in the field of ‘location’ studies as well as an emphasis on an ‘identity’ centered approach - to present a meaningful model for a more facile understanding of ‘location’. The divisions of the discourses on location - in a three-part model (space, location, and matrix) –follow such an undertaking.  Studying different aspects of location (violence location, space locations, other locations, home, and country) are all further discourses in the field of identity which are further accented with the location. In this regard, the Kurdish filmmakers’ share is considerable - by presenting the periphery and “other locations”. In [this] cinema, ‘other locations’ are presented and delivered in a variety of forms. The findings of this research show that Kurdish cinema is a wave of regional cinema that through the emphasis on language and identity in mostly neorealist productions has represented Kurds and their problems as the main theme of their stories. The productions of this cinema try to establish a nation, bestow identity on these people, and remove the previous prejudices. These movies, through paying attention to themes like war, genocide, poverty, displacement and migration, marginalization and exclusion and mainly by stories related to children and women, produce signs like border, camp, disability, other places, mountain, snow, mine, which all have significations related to the cultural identity. The movie’s stress on the geographical location of Kurdistan signifies a form of nationalism and the construction of “self” in opposition to the “other”.

    Keywords: Identity, Kurdish cinema, location, other places, city
  • Masoud Jabbari *, Siamak Panahi, Marzieh Gorji Poshti, Ali Asgharzadeh Pages 73-93

    The important cultural and social events and changes that happened in contemporary Iranian society in the seventies had a great impact on Iranian cinema. In such a way the look of the sixties cinema productions, from national and religious films which appeared in the form of holy defense cinema changed its direction towards social and psychoanalytical dramas. Meanwhile, at the level of society, the most important event was the presence of the middle class, followed by the change in the social and cultural attitudes of the people. This class tried to play a more important role in the social, political, and cultural equations of society with a modern perspective. Although the conflict between tradition and modernism has a long history in Iran, it seems to have become more intense in the seventies with the presence of this class. Adapting to this process, cinema also took a sociological look at the social problems and dilemmas caused by this confrontation, especially the family issue. This research, by looking at two prominent social films of this decade, namely, Under the Skin of the City and Two Women, aims to examine the most important social and family anomies of contemporary Iranian society from the perspective of these two films. The descriptive-historical research method is based on statistical analysis and is done by employing library studies and questionnaires. To extract the social characteristics of these two films, a suitable reading tool was needed. Therefore, the principle of coexistence and substitution of semiotics considered by Saussure was used. The findings of the research indicate that in the film Two Women, the variables of local identity reduction, the fattening of the new urban middle class, the introduction of modern identity indicators, the weakening of traditional social networks and emotional discontinuity, and the film Under the Skin of the City, the variables of traditionalism, social gap, and Class, the importance of family, marginalization, and change of society's attitude towards women, respectively have the biggest role in the correlation between the variables of the main components of the research (with a correlation coefficient of 0.806). Based on the findings, the results indicate that the achievement of modernity is the generation gap and intergenerational challenges in families.

    Keywords: Sociology, tradition, modernism, two women, the underbelly of the city
  • Hamid Moradveasi *, Fares Bagheri Pages 95-110

    The common idea about the modern literature of Iran considers its beginning to be related to the constitutional movement and its flowering to coincide with the year 1300 AD. But the modernization of Iranian literature can be regarded as the logical consequence of the reformist literature of the years before the constitutional revolution. Because the roots of Persian poetry and prose of the constitutional period should be sought in the works of writers such as Mirza Fathali Akhundzadeh, Mirza Malkum Khan, and Mirza Agha Tabrizi. But contrary to popular opinion, the formation of these modern trends cannot be reduced to the personal wills and achievements of the mentioned intellectuals. Undoubtedly, within the social developments, there have also been invisible literary currents that, in a rather homological relationship, have provided the possibility of these transformations through individual wills. This article tries to gain a logical and well-argued understanding of the formation and structure of Iran's literary production field in the pre-constitutional period, relying on Pierre Bourdieu's theory of developmental structuralism. It also seeks to explain how independent and dependent dual poles of this field develop in a homologous relationship with other social fields — especially the field of power — within the field of play/drama production. The result of this article is indicative of the formation of the field of Iranian drama production with the presence of Mirza Fethali Akhundzadeh, built on the literary work of Mirza Agha Tabrizi. The result of this construction is the establishment of Mirza Agha Tabrizi in the independent pole of Iran's drama production field defined in opposition to the dependent pole, which is the place where Mirza Fethali Akhundzadeh is present in this field. The positions of these writers are considered to be the result of their stance manifested in the form of literary action. This article also seeks to explain and explain why Mirza Agha Tabrizi implements the executive conventions of Iranian drama in his plays, which can be explained based on Bourdieu's theory of action. According to Bourdieu, action always takes place somewhere between consciousness and unconsciousness, which can be expressed by relying on the concepts of habitus and field. This article has employed a descriptive-analytical method to understand historical research data, and the basis of data analysis is also based on the theoretical framework resulting from the opinions of Pierre Bourdieu, a French sociologist.

    Keywords: Homology, Drama Production Field, Pierre Bourdieu, Mirza Fath Ali Akhondzadeh, Mirza Agha Tabrizi
  • Seyed Shahin Mohseni *, Ehsan Zabihifar Pages 111-125

    The 9th century is when the Islamic civilization underwent massive changes and different discourses in the areas of science and culture formed. This is when theoretical music commenced developing and mathematical-philosophical discourse gained dominance thanks to the philosophers, logicians, and mathematicians who were familiar with the Greek sciences. The Kitāb al-malāhī wa-asmā’ihā min qibal al-mūsīqá is one of the documents which not only proves the existence of the discoursal opposition at the time but was also mainly written due to this selfsame opposition. This valuable treaty by Abū Ṭālib Al-Mufaḍḍal Ibn Salama - the 9th century Linguist, hadith transmitter, and grammarian of the Kūfan school – is one of the oldest musical manuscripts, which has been a reputable resource for the subsequent works, includes an account on the oral tradition in the pre-Islamic era and the early centuries afterward. In his manuscript, Ibn Salama is trying to protect the tradition he belongs in from the new-fangled phenomenon called "music". Therefore, he emphasizes the very points which aroused the dissension, such as the mythical origin of musical instruments; the ethnical backgrounds of the different musical instruments the changes in their names over the years, musical terms, and the correlation between music, poetry, and social traditions. This article, by explicating the book and explaining the terms used, intends to indicate that there were different cultural accounts of music in the 9th century which was different from the currently remaining metanarrative.

    Keywords: Music, music history, Kitab al-malahi, Qina, discoursal opposition
  • Shahnaz Hamzelo, Ali Rashidpoor *, Reza Ebrahimzadeh Pages 127-142

    Cultural industries play an important role in increasing employment, and economic growth, strengthening national identity, and achieving sustainable development. Cinema, as one of the components of cultural industries, can lead to the prosperity and strengthening of art-industry and related arts, and consequently, the special capacity and capabilities of this communication media can also be used in Iranian cinema. Henry used it for economic gain. This will be the case if the economy of Iranian cinema can become what we know as the "cinema industry". Therefore, the present study was conducted to investigate the factors affecting the formation of the value chain in the Iranian film industry and the qualitative research method, the data method of the foundation. The statistical population included all experts in the field of cinema economics, university professors, producers, etc. The Research sampling method is theoretical. In this study, 15 experts were interviewed. An in-depth and unstructured interview method was used to collect information. Data were analyzed by collecting, coding, and analyzing the collected data. Data analysis and coding have been done through open coding, axial coding, and selective coding. To validate the research data, four GABA and Lincoln (1989) validity indices have been used. Some of the causal conditions mentioned in the research include the need to reform the current economic system in Iranian cinema, lack of economic view of the value chain in Iran, lack of knowledge and comprehensive local theory framework for the value chain in cinema, the need for market formation in the value chain and attention to marketing, the need to localize value chain issues in Iranian cinema, the need to localize value chain issues to determine the scope and classification of the film industry, the lack of soft and hard infrastructure in the Iranian value chain, the need to create a healthy economic platform and artery to operate in the chain The value of cinema is the important and reciprocal impact of the cinema value chain market on each other, market building as the main factor of power and expansion of the value chain in the film industry.

    Keywords: value chain, value, cinema industry, Iran