فهرست مطالب

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفیه پورمتقی آلمانی، ابوالفضل شاه آبادی*، نادر مهرگان صفحات 7-36
    تکانه ها به عنوان چالشی اساسی در جهت رسیدن به رشد و توسعه مستمر و با ثبات اقتصادی به شمار می روند. اقتصادهایی که دچار شوک های پیاپی و شدید می شوند، نرخ های رشد پایین تری را در درازمدت تجربه می کنند. حتی وقتی شوک مشترکی به اقتصادهای مناطق مختلف جهان وارد می شود، عکس العمل اقتصادهای هر منطقه متفاوت است. علت تفاوت عکس العمل کشورها در مواجهه با شوک های مشترک، از تفاوت در درجه تاب آوری اقتصادی آنها ناشی می شود؛ از این رو بررسی عوامل موثر بر تاب آوری اقتصادی به منظور مقابله با مخاطرات پیش روی اقتصاد و دستیابی به رشد و توسعه مستمر و باثبات اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جذب دانش فنی خارجی از کانال های واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای و سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند در جهت کاهش محدودیت های ناشی از تحقیق و توسعه داخلی و پر کردن شکاف فناوری، افزایش قدرت رقابت پذیری و کاهش شکاف تاب آوری اقتصادی کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته عمل کند. پدیده جهانی شدن نیز عامل مهم دیگری است که می تواند با تسهیل روابط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در خارج از مرزهای کشور بر تاب آوری اقتصادی تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر در صدد بررسی تاثیر جذب سرریز فناوری و جهانی شدن بر تاب آوری اقتصادی طی دوره زمانی 2016-2007 با استفاده از داده های پنل و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) است. نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنادار جذب سرریز فناوری از دو کانال واردات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی و جهانی شدن بر تاب آوری اقتصادی است؛ بنابراین پیشنهاد می شود برنامه ریزی و اتخاذ استراتژی مناسب در راستای هدفمندی جذب سرریز فناوری و ورود به اقتصاد جهانی به منظور ارتقای تاب آوری اقتصادی کشور صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، جذب سرریز فن آوری، جهانی شدن، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • سید جواد عمادی*، ناصر الهی، سید ضیاالدین کیاالحسینی صفحات 37-64

    هدف این مقاله بررسی تاثیر هماهنگ سازی سیاست های پولی و مالی در فضای بازی همکارانه بر مولفه های اقتصاد کلان است که در آن دولت به صورت رهبر و بانک مرکزی به صورت پیرو عمل می کند و تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی شامل تورم، بیکاری، رشد اقتصادی و همچنین شاخص بازار بورس تهران بررسی و با وضعیتی که این دو نهاد به صورت غیرهمکارانه عمل نمایند، مقایسه شده است. این مقاله با استفاده از روش SVAR برای بررسی و آزمون هماهنگی سیاست های پولی و مالی در بازه زمانی 1357 تا 1395 استفاده می کند. نتایج نشان می دهد سلطه بخش مالی به عنوان رهبر، بر بخش پولی به عنوان پیرو سبب شده است در زمان اعمال سیاست ها، نرخ تورم افزایش و نرخ بیکاری کاهش یابد که نشان از تسلط بخش مالی و همچنین تاثیر اهداف سیاسی دولت بر اهداف اقتصادی بانک مرکزی دارد و همین امر سبب افزایش شکاف تولید ناخالص داخلی در دوره مورد مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست هماهنگ پولی و مالی، تورم، رشد اقتصادی، شاخص بازار سهام، ترکیب بهینه سیاست های پولی و مالی، SVAR
  • میثم صفری تخت شیرینی*، حسین صمصامی، پرویز داوودی صفحات 66-93
    با توجه به افزایش شتابان نرخ ارز و منحرف شدن از مسیر تضمین کننده ثبات قیمت ها، همچنین اثرات نامطلوب آن بر اقتصاد ایران، بررسی اثر این انحراف بر متغیر کلان اقتصادی تولید از اهمیت فراوانی برخوردار شده است. در این پژوهش سعی شده است پس از برآورد انحراف نرخ ارز محقق شده از نرخ ارز تضمین کننده ثبات قیمت ها، با استفاده از تعاریف متناسب، به بررسی ارتباط آن با تولید در کشور پرداخته شود. برای این منظور با استفاده از داده های سری زمانی مربوط به سال های1357-1397، از روش خود رگرسیون با وقفه های گسترده جهت برآورد اثر انحراف بر متغیر کلان اقتصادی تولید بهره گرفته شده است. نتایج تخمین نشان می دهد هرچه انحراف نرخ ارز محقق شده از نرخ ارز تضمین کننده ثبات قیمت ها بیشتر باشد، باعث کاهش متغیر تولید می شود و تاثیر متغیرهای نهاده سرمایه ای، نهاده های مواد اولیه و واسطه ای و نیروی کار بر تولید مثبت ارزیابی می گردد. در همین راستا افزایش یک درصدی انحراف نرخ ارز در کوتاه مدت سبب کاهش هفت دهم درصدی و در بلندمدت باعث نزول دوصدم درصدی تولید می گردد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز تضمین کننده قیمت، تولید، انحراف نرخ ارز، اقتصاد ایران
  • غلامرضا کشاورز حداد*، علی ابراهیم نژاد، مرتضی گروسی صفحات 94-115
    در فاصله سال های 87 تا نیمه 96 صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام رشد قابل توجهی را از نظر سرمایه تحت مدیریت خود تجربه کردند، به طوری که در این بازه زمانی حجم سرمایه تحت مدیریت آنها به حدود 800 میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در این بازه زمانی، بازده این صندوق ها هم در مقایسه با شاخص بورس و هم در مقایسه با صندوق های با درآمد ثابت پایین تر (به ترتیب، 58% و 57% کمتر) بوده است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که با وجود عملکرد ضعیف آنها در بلندمدت، آیا سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی قادرند با پیش بینی صندوق های پربازده و زمان بندی مناسب ورود و خروج خود بازدهی بالاتری کسب کنند. به زبان فنی دانش مالی، آیا در صندوق های مشترک، پدیده «پول هوشمند» وجود دارد یا نه. برای بررسی توانایی سرمایه گذاران این صندوق ها، پرتفوهای فرضی بر اساس ورودی سرمایه صندوق ها تشکیل داده و متوسط بازدهی ماهانه صندوق های با ورود سرمایه را با صندوق های با خروج سرمایه و متوسط صندوق های سرمایه گذاری مقایسه می کنیم. نتایج نشان می دهد صندوق های با ورود سرمایه از متوسط صندوق ها عملکرد بهتری داشته اند و فرضیه پول هوشمند را تایید می کنند. مقایسه عملکرد تفکیک شده سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی نیز نشان می دهد افراد حقیقی و حقوقی به طور متوسط صندوق های با بازدهی بیشتر و کمتر را شناسایی می کنند؛ اما شواهدی مبنی بر عملکرد بهتر یکی نسبت به دیگری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری سهامی، هوشمندی پول، سرمایه گذاران حقیقی، سرمایه گذاران حقوقی
  • یدالله دادگر*، حسن محمودوند صفحات 116-141

    پرداختن به پیوند اقتصادی ناآرامی ها و ریشه یابی آن در هر جامعه ای نیاز به بررسی عمیق دارد. کشورهایی که از ثبات سیاسی-اجتماعی بیشتری برخوردارند در رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی به طور نسبی موفق ترند و نابرابری و ناآرامی کمتری داشته اند. چگونگی فقر، نابرابری، بیکاری و آزادی های مدنی نقش قابل توجهی هم در پایداری سیاسی و هم در توسعه اقتصادی داشته اند. نابرابری موجب ناآرامی و آن موجب بی ثباتی اجتماعی- سیاسی می شود. بی ثباتی از سوی دیگر می تواند حقوق مالکیت را تهدید کند و اثر منفی بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی داشته باشد. هدف این مقاله آن است که از چشم انداز نابرابری به شکل گیری ناآرامی های سیاسی-اجتماعی توجه کند. در آن ارتباط نابرابری و ناآرامی های سیاسی-اجتماعی برای 53 کشور شامل ایران از میان دو گروه از کشورهای توسعه یافته (36 مورد) و کشورهای منا (17 مورد) مورد آزمون قرار می گیرند. نتایج نشان می دهند نابرابری عامل مهمی در شکل گیری ناآرامی های سیاسی-اجتماعی بوده است. بی ثباتی های حاصل همچنین به طور غیرمستقیم موجب کاهش سرمایه گذاری و تهدید حقوق مالکیت می شود که درنهایت اثر منفی بر رشد اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: نابرابری، پایداری اقتصادی، ناآرامی های اجتماعی، رشد اقتصادی
  • پیمان ارمغان، منیژه هادی نژاد*، مرجان دامن کشیده، معصومه شجاعی صفحات 142-169
    در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر تابع سرمایه گذاری با توجه به هزینه های تعدیل در بخش صنعت بر بازده سهام پرداخته می شود. برای این منظور با استفاده از مدل چرخشی و تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ به بررسی موضوع حاضر برای بازه زمانی 1370 تا سال 1397 در اقتصاد ایران پرداخته می شود. نتایج تخمین مدل مارکوف برای دوران رکود و رونق نشان می دهد؛ شوک های مثبت نفتی در دوران رونق (رژیم دوم) اثر مثبت بر بازده سهام دارند. همچنین بحران های مالی، تحریم و سرمایه گذاری با وجود هزینه های تعدیل اثر منفی بر بازده سهام در هر دو دوره رکود و رونق دارد. طبق نتایج تخمین مدل برای بازه زمانی مورد بررسی در تحقیق حاضر 18 دوره رکود در مقابل 9 دوره رونق مورد تایید قرار گرفت که ریسک سرمایه گذاری را بخاطر شرایط رکودی افزایش می دهد. بنابرین پیشنهاد می شود در صورت اعمال شوک های نفتی، بحران های مالی و افزایش هزینه های تعدیل سرمایه گذاری، دولت و بانک مرکزی ترجیحا سیاست مورد نظر خود را در دوره های رکود اقتصادی اعمال کنند، زیرا در این دوران، اقتصاد دارای ویژگی های بالقوه و ظرفیت تولید بالا بوده و اگر سیاست مورد نظر در این دوران اجرایی شود، زمینه ساز خروج اقتصاد از وضعیت رکود را می تواند فراهم نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، هزینه های تعدیل، صنعت، بازده سهام، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • مناحی ظهیری، محسن زاینده رودی*، سید عبدالمجید جلایی اسفند ابادی صفحات 170-193

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد حکمرانی (حکمرانی سیاسی، حکمرانی اجتماعی، حکمرانی اقتصادی) بر شاخص توسعه پایدار در کشورهای نفتی اوپک پلاس در دوره زمانی 2018-1997 است. برای این منظور بر اساس آزمون چاو از روش پانلی و بر اساس آزمون هاسمن از روش اثرات ثابت برای تخمین مدل های پژوهش استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل ها حاکی از آن است که شاخص حاکمیت قانون (به عنوان نماینده حکمرانی سیاسی) و شاخص توسعه انسانی (به عنوان نماینده حکمرانی اجتماعی) بر شاخص توسعه پایدار در کشورهای مورد مطالعه دارای اثر مثبت و معنی دار است و شاخص ثبات اقتصاد کلان (به عنوان نماینده حکمرانی اقتصادی) دارای اثر منفی و معنی داری بر شاخص توسعه پایدار این کشورها است که این نتایج را مطالعات صورت گرفته تایید می کند. در بین مجموعه ابعاد حکمرانی، حکمرانی اجتماعی مهم ترین بعد حکمرانی موثر بر شاخص توسعه پایدار در کشورهای مذکور است.

    کلیدواژگان: حکمرانی سیاسی، حکمرانی اجتماعی، حکمرانی اقتصادی، شاخص توسعه پایدار، مجموعه کشورهای نفتی اوپک پلاس
  • عباس علوی راد*، محمدحسن وکیلی زارچ، جلیل توتونچی، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 194-219

    یکی از وظایف مهم در حوزه وظایف دولت ها در هنگام مداخله در نظام های اقتصادی، تلاش برای توزیع مناسب تر درآمدها در میان اقشار مختلف جامعه می باشد. توسعه سیستم مالی از دو مسیر می تواند بر این فرآیند تاثیرگذار باشد. یکی از این راه ها از طریق تاثیرگذاری سیستم مالی بر رشد اقتصادی و چگونگی توزیع آن میان کارگزاران اقتصادی می باشد. علاوه بر این توسعه مالی به لحاظ چگونگی ایجاد فرصت سرمایه گذاری برای اقشار مختلف جامعه امکان تاثیرگذاری بر شیوه توزیع درآمدها را خواهد داشت. هدف مطالعه کنونی بررسی چگونگی کارکردهای سیستم بانکی از ابعاد تسهیلات و سپرده گذاری بر توزیع نابرابری درآمد بر استان های ایران بوده است. بدین منظور در مطالعه حاضر از رگرسیون های کوانتایل به عنوان یک روش مناسب در حوزه تخمین مدل های نابرابری درآمد استفاده شده است. نتایج طی دوره زمانی 1397-1390 برای 31 استان ایران نشان داد مانده تسهیلات اعطایی و سپرده های بانک ها در تمام دهک ها تاثیر مثبت و معناداری بر نابرابری درآمدی داشته است.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، تسهیلات اعطایی بانک ها، سپرده های بانکی، درجه باز بودن تجاری، پنل کوانتایل
  • منیره دیزجی*، اعظم حاجی پور صفحات 220-243

    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر درآمد های نفتی و نرخ ارز بر میزان سرمایه گذاری در بازار سهام با استفاده از داده های فصلی در بازه زمانی 1395-1387 می باشد. بدین منظور، تاثیر درآمد های نفتی، نرخ ارز و حجم نقدینگی بر میزان سرمایه گذاری در بازار سهام در ایران با استفاده از مدل دو رژیمه مارکوف- سوییچینگ برآورد شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد درآمد های نفتی، نرخ ارز و حجم نقدینگی اثرات متفاوتی بر میزان سرمایه گذاری در بازار سهام در ایران دارد. بر این اساس، برآورد رژیم (1) مرتبط با رژیم واریانس و میانگین بالا (رونق) و رژیم (2) مرتبط با رژیم واریانس و میانگین پایین (رکود) است. گفتنی است که در رژیم (1) تنها حجم نقدینگی تاثیر مثبت و معناداری بر میزان سرمایه گذاری در بازار سهام داشته ولی در رژیم (2) نرخ ارز تاثیر منفی و معنادار و درآمدهای نفتی تاثیر مثبت و معناداری بر میزان سرمایه گذاری در بازار سهام داشته است.

    کلیدواژگان: درآمد های نفتی، نرخ ارز، حجم نقدینگی، بازار سهام، مارکوف- سویچینگ
  • اسماعیل صفرزاده*، ندا مظفری پور صفحات 244-265
    امروزه رشد اقتصادی کم و نابرابری های گسترده، رشد فراگیر را در مرکز توجه بسیاری از کشورها قرار داده است. رشد فراگیر یک مفهوم توسعه ای است که بر فرآیند رسیدن به رشد تمرکز دارد و با مشارکت مردم در فرآیند رشد به وجود می آید. ازآنجایی که دولت می تواند با انجام تدابیری شایسته، زمینه را برای فراگیرتر شدن رشد فراهم کند، ارتباط تنگاتنگی میان رشد فراگیر و نحوه عملکرد دولت در شاخص های حکمرانی خوب وجود دارد. در این راستا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط حکمرانی خوب و رشد فراگیر انجام شده است و از داده های تلفیقی دو گروه منتخب از کشورهای دارای درآمد سرانه متوسط و بالا در دوره زمانی 2018-2010 استفاده شده است. با محاسبه شاخص چندبعدی رشد فراگیر مشاهده شد که متوسط شاخص رشد فراگیر برای کشورهای پردرآمد بیشتر از کشورهای درآمد متوسط است. نتایج نشان می دهد در گروه کشورهای درآمد متوسط شاخص حکمرانی خوب تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص رشد فراگیر دارد و دیگر عوامل توضیح دهنده رشد همچون سرمایه، نیروی کار، تکنولوژی، باز بودن تجاری، مخارج دولت و شاخص توسعه انسانی اثرگذاری مثبت و معنی داری بر شاخص رشد فراگیر در هر دو گروه کشورها دارد. توصیه می شود کشورهای درآمد متوسط توجه ویژه ای به اصلاحات نهادی داشته باشند تا زمینه برای مشارکت هرچه بیشتر مردم در فرصت های اقتصادی و بهره مندی از منافع رشد فراهم و رشد فراگیر حاصل شود.
    کلیدواژگان: رشد فراگیر، حکمرانی خوب، نهاد، دولت
  • مریم السادات مسعودیان*، میرفیض فلاح شمس، غلامرضا زمردیان صفحات 266-293
    هدف این مقاله ارزیابی رقابت و ثبات مالی درنظام بانکی کشور با ارزیابی سرمایه و زیان در شرایط بحران بوده است. در این مطالعه با استفاده از اطلاعات آماری بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1385-1397 با استفاده از روش داده های پنلی خودتصحیح برداری ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی با ثبات بانکی و رقابت بانکی بررسی شد. نتایج بدست آمده بیانگر این بود که رشد اقتصادی منجر به افزایش در ثبات بانکی و رقابت بانکی در بین بانک های کشور شده است. از سوی دیگر ثبات بانکی تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی و رقابت بانکی داشته است. در نهایت نتایج بدست آمده از نمودارهای کنش - واکنش و تجزیه واریانس بیانگر این بود که شوک وارد شده از ناحیه رقابت بانکی منجر به واکنش مثبت رشد اقتصادی و ثبات بانکی شده است. نتایج حاکی از وجود یک ارتباط معنی داری میان رقابت و ثبات و تایید دیدگاه رقابت شکنندگی در صنعت بانکداری ایران است. همچنین نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجری بیانگر وجود رابطه دو طرفه بین متغیرها بوده است.
    کلیدواژگان: رقابت بانکی، رشد اقتصادی، ثبات، ساختار بازار، مدل خودتصحیح برداری پنلی
  • هاتف حاضری*، عبدالرحیم هاشمی دیزج، پوران پناه زاده صفحات 294-322

    صنعت نفت در اقتصاد کشورهای عضو اوپک همواره نقش مهمی داشته و نوسانات قیمتی آنی و آتی نفت از جمله عوامل افزایش یا کاهش شاخص بازار سهام در کشورهای نفتی عضو اوپک می باشد که فرآیند همگرایی و واگرایی شاخص کل سهام، می تواند باعث تغییرات در میزان فروش نفت این کشورها شود. بر این اساس هدف این تحقیق آزمون دو فرضیه تحقیق مبنی بر وجود همگرایی قیمت آنی و آتی نفت با شاخص کل سهام کشورهای عضو با استفاده از الگوی اقتصادسنجی فضایی می باشد. بدین منظور به بررسی همگرایی سیگما و بتا در داده های ترکیبی 12 کشور اوپک طی دوره 2018-1995 با استفاده از مدل آنسلین برای آزمون اقتصادسنجی فضایی پرداخته شد. یافته های تحقیق حاکی از وجود همگرایی در رابطه میان قیمت آتی نفت با سررسیدهای 1، 3 و 6 ماهه با شاخص کل سهام کشورهای عضو اوپک و سرعت کم همگرایی بین قیمت آنی با شاخص کل سهام کشورهای عضو اوپک در مقایسه با قیمت آتی نفت بود.

    کلیدواژگان: قیمت نقدی، قیمت آتی، شاخص سهام، همگرایی مالی
|
  • Safiyeh Pourmottaghi Almany, Abolfazl Shahabadi *, Nader Mehregan Pages 7-36
    Impulses are seen as a fundamental challenge to sustainable and sustainable economic growth and development. When a common shock comes to the economies of different regions of the world, the reaction of the economies of each region is different. The difference in countries' response to common shocks stems from differences in their economic resilience. In the event of adverse shocks, a country with high economic resilience will return to a faster growth path before the outbreak of shock, and a country with low resilience will face disruption and slowdown in economic growth. Therefore, it is important to examine the factors affecting economic resilience in order to deal with the risks facing the economy and achieve continuous and sustainable economic growth and development. Technology Foreign Spillover from the channels of import of intermediate and capital goods, foreign direct investment or brains reverse migration is one of the most important factors that can reduce the limitations of domestic research and development and fill the gap in technology, increase competitiveness and reduce the gap in economic resilience of developing countries and developed countries. The phenomenon of globalization is another important factor that can affect economic resilience by facilitating economic, social and political relations outside the country's borders. Therefore, the present study seeks to investigate the effect of the Technology Foreign Spillovers and globalization on the economic resilience during the period 2007-2016 using panel data using generalized torque (GMM) method. The results indicate a positive and significant effect of the technology foreign spillover through two channels, import of intermediate and capital goods and globalization on economic resilience.
    Keywords: economic resilience, Domestic, Foreign R&D Stock, Technology Foreign Spillover, Generalized Moment of Method
  • Seyyed Javad Emadi *, Nasser Elahi, Said Ziyaodin Kiyaalhosaini Pages 37-64

    The purpose of this paper is to investigate the effect of coordinating of monetary and fiscal policies in the co-operative game space on macroeconomic components in which the government acts as a leader and central bank as a follower and its effect on macroeconomic variables including inflation. Unemployment, economic growth, as well as the Tehran Stock Exchange market index have been studied and compared with the situation in which these two institutions operate in a non-cooperative manner. This article uses SVAR method to study and test the coordination of monetary and fiscal policies in the period 1979 to 2016. The results show that the dominance of the financial sector as a leader over the monetary sector as a follower has led to higher inflation and lower unemployment rates as policies are implemented, indicating the dominance of the financial sector as well as the government's political goals. The central bank's economic goals have led to an increase in the GDP gap during the study period.

    Keywords: Harmonized Monetary Policy, Inflation, economic growth, Stock Market Index, Optimal Combination of Monetary, Financial Policies, SVAR
  • Meysam Safari Takhtshirini *, Hossein Samsami, Parviz Davoodi Pages 66-93
    Given the rapid exchange rate rise and deviation from the way of ensuring price stability, as well as its adverse effects on the Iranian economy, the study of the effect of this deviation on the macroeconomic variable of production is more important.In this study, after estimating the deviation of the exchange rate from the exchange rate ensuring price stability, it is attempted to investigate its relation with production in the country using appropriate definitions. The estimation results show that the higher the deviation from the exchange rate than the exchange rate guarantee the stability of prices, the lower the produced variable and the positive impact of capital input variables, intermediate inputs and labor force on positive output. In this regard, one percent increase in short-term exchange rate deviation reduces by 7 tenths of a percent, and in the long run it results in a two hundred percent decline in output.
    Keywords: Exchange Rate, product, ensuring price stability exchange rate, ARDL, deviation exchange rate
  • Gholamreza Keshavarz Haddad *, Ali Ebrahimnejad, Morteza Garoosi Pages 94-115
    Between 1387 and 1396, mutual funds experienced a significant growth in terms of capital under their management, so that during this period, the volume of their available capital has reached about 800 billion tomans. Over the period, however, the return on these funds was less than both the stock market index and the fixed income funds. This research aims to address the question of whether, despite their poor long-term performance, individual and institutional investors are able to earn higher returns by predicting high-return funds and proper timing of their buys and sells. In technical terms, is money smart in the mutual funds market? To test the ability of investors in these funds, we construct hypothetical portfolios based on fund flows and compare the average monthly return on inflows with outflows and the average fund. The results show that funds with more inflows perform better than the average fund which is consistent with the smart money hypothesis. Comparing the performance of individual and institutional investors separately also shows that individuals and institutional investors, on average, identify funds with higher and lower returns, but there is no evidence that one performs better than the other.
    Keywords: Mutual Funds, Smart money, individual investors, Institutional Investors
  • Yadollah Dadgar *, Hassan Mahmoodvand Pages 116-141

    Analyzing the relationship between inequality and social unrest is a crucial issue which, requires a deep investigation. Adequate historical evident have indicated that countries with more political and social stability have been more successful in achieving the economic development as well. Poverty position, inequality, unemployment, hyperinflation and status of civil liberty, have had influential roles on political stability and economic development too. Inequality leads to unrest which in turn causes much more instability. In addition, instability threats property right and productive investment. This trend finally will decline economic growth and economic welfare. Hence, this article is testing and analyzing the relationship between inequality and politico-social unrest among 36 developed countries on one hand and 17 MENA countries (including Iran) on the other. Some findings of this work indicates that inequality causes unrest and political instability which eventually declines economic growth. According to the result of it improving political and social stability and alleviating inequality will decrease, social unrest.

    Keywords: Inequality, Economic stability, social unrest, economic growth
  • Peyman Armaghan, Manijeh Hadinejad Darsara *, Marjan Damankeshideh, Masoomeh Shojaee Pages 142-169
    In this study, we seek to answer the question of what effect investment has on stock returns, given the volatile market and the impact of a variety of crises, given the adjustment costs. For this purpose, using the rotary model and changing the Markov switching diet, the present topic for the period of 1370 to 1397 in the Iranian economy is examined. The results of Marcov's estimation of the period of recession and prosperity show; Positive oil shocks during the boom (second regime) have a positive effect on stock returns. Also, financial crises, sanctions and investment, despite the cost of adjusting, have a negative effect on stock returns in both periods of recession and prosperity. According to the model estimates, the economic downturn in the recession for the period under review in the present study is 18 periods of recession versus 9 periods of boom, which in turn increases the investment risk with the current situation. Therefore, it is suggested that in the event of oil shocks, financial crises and increased investment adjustment costs, the government and the central bank should preferably implement their policy in times of recession, because in these periods the economy has potential.
    Keywords: Investment, adjustment costs, Industry, Stock returns, Markov switching regime change model
  • Manahi Zahiri, Mohsen Zayanderoody *, Seyd Abdolmajid Jalaie Pages 170-193

    The goal of this study is to examine the effect of governance dimensions (political governance, social governance, economic governance) on the sustainable development index in OPEC Plus oil countries in the period 1997-2018. For this purpose, the panel method, based on the Chow test and the fixed effects method, based on the Hassman test, is used to estimate the research models. The results of estimating the models suggest that the rule of law index (as a representative of political governance) and the human development index (as a representative of social governance) have a positive and significant effect on the sustainable development index in the studied countries and the macroeconomic stability index (as a representative of economic governance) has a negative and significant effect on the sustainable development index of these countries, the results of which are confirmed by studies. Among the governance dimensions, social governance is the most important governance dimension affecting the sustainable development index in these countries.

    Keywords: Political Governance, Social Governance, Economic Governance, Sustainable Development Index, OPEC Plus Oil Country Group
  • Abbas Alavirad *, Mohammahassan Vakilizarch, Jalil Totonchi, MohammadAli Dehghan Tafti Pages 194-219

    One of the most important tasks in the field of government when intervening in economic systems is to try to distribute revenues more appropriately among different segments of society. The development of the financial system in two ways can affect this process. One of these ways is through the impact of the financial system on economic growth and how it is distributed among economic agents. In addition, financial development in terms of how to create investment opportunities for different segments of society will be able to influence the distribution of income. The aim of the present study was to investigate the functioning of the banking system in terms of facilities and deposits on the distribution of income inequality in the provinces of Iran. For this purpose, in the present study, quantitative regressions have been used as a suitable method in estimating income inequality models. The results of the period during 2011-2018 for 31 provinces of Iran showed that there is a positive and significant relationship in all deciles between the balance of facilities granted by banks and deposits of the banking system separately on income inequality. Therefore, it is recommended to pay serious attention to the issue of the impact of banking system performance factors on income inequality distribution in reforming the banking system.

    Keywords: Income Inequality, Facilities granted by banks, bank deposits.Trade Openness, Quintile Panel
  • Monireh Dizaji *, Azam Hajipour Pages 220-243

    The aim of this study is to investigate the effect of oil revenues and exchange rates on the amount of investment in the stock market in Iran using seasonal data in the period 2008-2016. To this end, the impact of oil revenues and exchange rates and the amount of liquidity on investment in the stock market in Iran has been estimated using the Markov-Switching two-mode model. The results of model estimation show that oil revenues, exchange rates and liquidity have different effects on investment in the stock market in Iran. Second regime are related to the variance and high average ( Prosperity) and diet (2) are associated with variance and low average (recession) regimes. It should be noted that in regime (1) only the volume of liquidity has a positive and significant effect on the amount of investment in the stock market, but in regime (2) the exchange rate has a negative and significant effect and oil revenues have a positive and significant effect on the amount of investment in the market Has had shares.

    Keywords: Oil Revenue, Exchange Rate, Liquidity volume, stock market, Markov- Switching
  • Esmaeel Safarzadeh *, Neda Mozaffaripour Pages 244-265
    Inclusive growth has been the focus of much attention in many countries due to Low economic growth and widespread inequalities. Inclusive growth is a development concept that focuses on the process of achieving growth. It is created by opportunities and people’s participation in the growth process. Given that the government can take appropriate measures to providing the way for more inclusive growth, there is a close relationship between inclusive growth and government performance in good governance. In this regard, this study aims to investigate the relationship between good governance and inclusive growth and the panel data method has been used for two selected groups of middle and high per capita income countries in period 2010-2018. By measuring the multidimensional index of inclusive growth, it was observed that the average inclusive growth index for high income countries is higher than middle income countries. The results show that the good governance has a positive and significant effect on the inclusive growth index in middle per capita income countries, and other determinants of inclusive growth such as capital, labor, technology, trade openness, government expenditure and human development index have a positive effect on inclusive growth. It is recommended that middle income countries pay special attention to institutional reforms to provide the appropriate for people to participate in economic opportunities and achieve inclusive growth.
    Keywords: Inclusive Growth, good governance, Institution, Government
  • Maryam Sadat Masoudian *, Mirfeiz Fallahshams, Gholamreza Zomorodian Pages 266-293
    The purpose of this article was to assess competition and financial stability in the country's banking system by assessing capital and losses in times of crisis. In this study, using statistical information of banks listed on the Tehran Stock Exchange for the period 2006-2018, using the method of panel autoregression data, the relationship between macroeconomic variables with banking stability and banking competition was examined. The results showed that economic growth has led to an increase in banking stability and banking competition among the country's banks. On the other hand, banking stability has had a positive and significant impact on economic growth and banking competition. Finally, the results of the action-response charts and analysis of variance showed that the shock of the banking competition led to a positive reaction to economic growth and banking stability. The results indicate a significant relationship between competition and stability and confirming the view of fragility competition in Iran's banking industry. Also, the results of Granjer causality test showed the existence of a two-way relationship between the variables.
    Keywords: Banking competition, economic growth, stability, market structure, VECM model
  • Hatef Hazeri *, Abdolrahim Hashemi Dizaj, Pouran Panahzadeh Pages 294-322

    The oil industry has always played an important role in the economies of OPEC member countries, and current and future oil price fluctuations are among the factors increasing or decreasing the stock market index in OPEC member countries. The process of convergence and divergence of the total stock index can cause changes in oil sales. Countries. Therefore, the purpose of this study is to test two research hypotheses that there is a convergence of current and future oil prices with the total stock index of member countries using the model of spatial econometrics. For this purpose, the convergence of Sigma and Beta in the combined data of 12 OPEC countries during the period 1995-1998 was investigated using the Anslin model for the spatial econometric test. The findings showed that there was a convergence between the future oil prices with maturities of 1, 3 and 6 months with the total stock index of OPEC member countries and a slow convergence between the instantaneous price and the total stock index of OPEC member countries compared to the future oil price.

    Keywords: spot Price, Future Price, Stock Index, Convergence