فهرست مطالب

مجله تولید گیاهان زراعی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید محسن سیدی*، مهدی افتخاری، عادل غدیری صفحات 1-18
    سابقه و هدف

    کشت مخلوط یک راهکار مهم برای افزایش پایداری کشاورزی با افزایش تولید غذا و استفاده از زمین در واحد سطح در جهان است. کشت مخلوط عبارت است از کشت همزمان دو یا بیش از دو گونه در یک قطعه زمین در طول یک فصل زراعی، که یک روش مهم در توسعه سیستم تولید پایدار است. در بیشتر مواقع یکی از گیاهان وارد شده در کشت مخلوط گیاهی از خانواده حبوبات است. نخود گیاهی است که نقش مهمی در کشاورزی پایدار و حاصلخیزی خاک دارد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط نخود و جو بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و کنترل علف های هرز، آزمایشی در سال زراعی 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی شازند انجام گرفت. آزمایش در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای مختلف آزمایشی شامل: 1-کشت خالص نخود بدون وجین علف های هرز، 2- کشت خالص نخود با وجین علف های هرز، 3- کشت خالص جو (مبارزه معمول کشاورزان با علف هرز)، 4- کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 15 درصد جو بدون وجین، 5- کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 30 درصد جو بدون وجین، 6- کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 45 درصد جو بدون وجین، 7-کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 60 درصد جو بدون وجین و 8- کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 75 درصد جو بدون وجین بودند. ارزیابی کشت مخلوط بر اساس شاخص نسبت برابری زمین صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اکثر صفات مورد بررسی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه نخود (به ترتیب 334 و 99 گرم در متر مربع) به تیمار کشت خالص نخود با وجین علف های هرز تعلق گرفت. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و دانه جو (به ترتیب 423 و 195 گرم در متر مربع) نیز در تیمار کشت خالص آن بدست آمد. در تیمار های کشت مخلوط، بیشترین عملکرد دانه نخود و جو (به ترتیب 94 و 190 گرم در متر مربع) به ترتیب در تیمارهای کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 15 درصد جو و کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 75 درصد جو بدست آمد. همچنین، تیمار های کشت مخلوط تراکم و وزن خشک کل علف های هرز را به طور معنی داری کاهش دادند. بطوریکه، کلیه تیمارهای کشت مخلوط دارای تراکم و بیوماس علف هرز کمتری نسبت به تک کشتی بدون وجین نخود بودند. کمترین میزان تعداد و بیوماس علف های هرز (به ترتیب 3/7 بوته در متر مربع و 60 گرم در متر مربع) به تیمار کشت مخلوط افزایشی 100 درصد نخود + 75 درصد جو تعلق گرفت. علاوه بر این، در کلیه تیمار های مخلوط شاخص های نسبت برابری زمین و ارزش نسبی بالاتر از یک بودند که نشان از سودمندی کشت مخلوط دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که، سیستم کشت مخلوط نخود-جو باعث کاهش عملکرد دانه نخود در مقایسه با تیمار تک کشتی با وجین می شود، اما به طور کلی در تیمارهای کشت مخلوط از لحاظ بهبود عملکرد اقتصادی و کارایی استفاده از زمین بهتر از تک کشتی آن ها بودند. بطور کلی، می توان اظهار داشت که کشت مخلوط نخود و جو، ضمن مهار بهتر علف های هرز مزرعه نخود، دارای عملکرد کل بیشتری نسبت به کشت خالص هر دو گونه نخود و جو بوده و کارایی استفاده از زمین را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: ارزش نسبی، حبوبات، رقابت، نسبت برابری زمین، عملکرد
  • علیرضا صابری*، مدینه اکاتی صفحات 19-36
    سابقه و هدف

    ارزن ها از جمله ارزن دم روباهی به دلیل طول دوره رشد کوتاه به عنوان یک محصول بین فصلی بدون مزاحمت برای زراعت قبلی و بعدی اهمیت ویژه ای دارند. موفقیت در دستیابی به ظرفیت های محیطی از قبیل نور منتج به توسعه سطح برگ و افزایش عملکرد دانه و اجزای عملکرد لاین های ارزن دم روباهی در مقایسه با رقم شاهد از طریق بهبود ارتفاع گیاه، تعداد برگ و گره، طول پانیکول و قطر ساقه توسط محققان زیادی گزارش شده است. بررسی های اواخر دهه 1980نشان داد، با استفاده از ارقام برتر و تکنیک های به زراعی نظیر فاصله مناسب بوته ها روی ردیف و فاصله بهینه خطوط کاشت، عملکرد دانه می تواند دو سه برابر شود، اما این یافته ها باید به روز شوند و برای ارقام جدید، خاک و شرایط آب و هوایی هر منطقه آزمایش شوند. به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و برخی از صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی ژنوتیپ های ارزن دم روباهی این تحقیق انجام شد.

    مواد و روش ها 

    یک آزمایش اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 1397 و 1398 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد به اجرا در آمد. تیمارهای این آزمایش شامل تراکم به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (30، 35 و 40 بوته در متر مربع)، فاصله خطوط به عنوان فاکتور فرعی در سه سطح (40، 50 و 60 سانتی متر) و ژنوتیپ های ارزن دم روباهی به عنوان فاکتور فرعی فرعی شامل سه ژنوتیپKFM2 ، KFM5 و باستان بودند. هر کرت مشتمل بر چهار ردیف به طول 10 متر بود. بذور بصورت پشت سر هم کاشته شدند و سپس بر مبنای تیمارهای فاصله ردیف و تراکم های D1، D2 و D3 تنک شدند. برداشت به منظور برآورد عملکرد دانه، بعد از حذف حاشیه از دو خط وسط هر کرت به مساحت 4 متر مربع صورت پذیرفت. برای اندازه گیری صفات زراعی و اجزای عملکرد دانه ده بوته بصورت تصادفی از هر تیمار نمونه برداری شد. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با نرم افزار SAS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، با کاهش تراکم، وزن هزاردانه از 68/2 به 3/3 گرم افزایش یافت، در بین ژنوتیپ ها نیز، ژنوتیپ KFM5 بیشترین وزن هزاردانه (29/3گرم) را داشت. کمترین تراکم (30 بوته در متر مربع)، بیشترین طول پانیکول (79/15سانتی-متر) را نیز داشت و بیشترین تعداد دانه در پانیکول (3560) را تراکم 35 بوته در متر مربع به خود اختصاص داد و فاصله خطوط 50 سانتی متردارای بیشترین تعداد دانه در پانیکول (3456) و بیشترین عملکرد دانه (78/2 تن در هکتار) بود.

    نتیجه گیری

    مقایسه میانگین تیمارها نشان داد لاین KFM5 با عملکرد 271/0 کیلوگرم در متر مربع و 02/14 درصد افزایش، لاین مناسب بود. ضمنا این لاین که زود رس تر (نسبت به لاین KFM2 و رقم باستان)هم می باشد، با پانیکول بازی که دارد دچار بیماری نشد که مزیت مهمی به شمار می رود. برای این لاین تراکم 35 بوته در متر مربع نیز با عملکرد 27/0 کیلوگرم در متر مربع و 7/7 درصد افزایش بهتر از تیمار شاهد بود. مناسبترین فاصله خطوط کاشت هم 50 سانتی متر بود.

    کلیدواژگان: رقابت، فاصله ردیف، تراکم کاشت، تولید دانه
  • نسرین عباسی دهکردی، محمد رفیعی الحسینی*، عبدالرزاق دانش شهرکی، افسانه بدل زاده صفحات 37-56
    سابقه و هدف

    تاریخ کاشت مطلوب یکی از فاکتورهای مهم برای به حداکثر رساندن عملکرد است. اگرچه کودهای شیمیایی عناصر مورد نیاز گیاه را سریع تر و موثر تر در اختیار گیاهان قرار می دهند اما برای افزایش کیفیت محصولات به ویژه گیاهان دارویی و معطر استفاده از کودهای آلی بهتر از کودهای شیمیایی است. کودهای آلی سبب کاهش وزن مخصوص ظاهری و افزایش نگهداری آب در خاک می شوند. کود دامی نیز یکی از منابع کود آلی است که استفاده از آن در سیستم مدیریت پایدار خاک مرسوم می باشد. بنابراین، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و کاربرد کودهای دامی و شیمیایی بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و اسانس بادرشبو اجرا شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد اجرا شد. در این آزمایش سه تاریخ کاشت: 31 فروردین، 22 اردیبهشت و 13 خرداد به عنوان فاکتور اصلی و شش سطح کودی شامل: 1) عدم مصرف کود 2) 25% کود اوره + 75% دامی 3) 50% کود اوره + 50% دامی 4) 75% کود اوره + %25 دامی 5) 100% کود اوره و 6) 100 % کود دامی به عنوان فاکتور فرعی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تاریخ کاشت و کوددهی اثر معنی داری بر تمامی صفات مورد مطالعه داشت. اثر برهمکنش تاریخ کاشت و تیمارهای مختلف کود نیز بر همه صفات مورد اندازه گیری به جز قطر ساقه، طول گل آذین اصلی و کلروفیل a معنی دار بود. بیشترین قطر ساقه از تاریخ کاشت 22 اردیبهشت و بیشترین طول گل آذین اصلی و کلروفیل a مربوط به تاریخ کاشت 13 خرداد بود. بیشترین میزان وزن خشک برگ از تاریخ کاشت 22 اردیبهشت با 100 % کود دامی، بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک از تاریخ کاشت 13 خرداد با %100 کود دامی، بیشترین درصد اسانس از تاریخ کاشت 31 فروردین و 13 خرداد با 100% کود دامی و بیشترین کلروفیل b، کلروفیل کل و عملکرد اسانس از تاریخ کاشت 13 خرداد با 100% کود دامی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در این آزمایش کاربرد تیمار 100% کود دامی افزایش معنی داری در میزان برخی صفات مورفوفیزیولوژیک بادرشبو داشت که به نظر می رسد کود دامی به علت ظرفیت نگهداری آب در خاک توانسته این اثر مثبت را بر روی صفات بگذارد. بنابراین از آنجایی که مهم ترین هدف کشت گیاهان دارویی استحصال اسانس آن ها است لذا تاریخ کاشت 13 خرداد به همراه کاربرد 100% کود دامی در شرایط مشابه توصیه شد. کلید واژه: تغذیه گیاه، عملکرد، فصل کشت، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی

    کلیدواژگان: تغذیه گیاه، عملکرد، فصل کشت، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی
  • علی راحمی کاریزکی*، کوروش ثنائی، علی نخ زری مقدم، ابراهیم غلامعلی پور علمداری، سارا پیردهقان، لیلا حبیبیان صفحات 57-71
    سابقه و هدف

    نخود سومین محصول مهم حبوبات در جهان پس از لوبیا و نخودفرنگی است. تعدادی از دانشمندان اروپایی با مطالعه 542 گونه گیاهی در 26 کشور اروپا که شامل 125 هزار سری زمانی بود دریافتند که در فاصله سال های 1971 تا 2000 میلادی در 78 درصد موارد سرعت نمو به دلیل بالا رفتن دما افزایش یافته و طول مراحل کوتاه تر شده است. کوتاه تر شدن طول دوره رشد ناشی از افزایش دما در اغلب گیاهان زراعی باعث کاهش عملکرد می شود زیرا تابش کمتری جذب شده و زمان کمتری برای تجمع ماده خشک در اختیار گیاه خواهد بود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات تغییر اقلیم بر صفات فنولوژیک گیاه نخود در شهرستان گنبد، در جهت سازگاری و بهبود عملکرد برای شرایط آینده است.

    مواد و روش

    ابتدا اطلاعات هواشناسی از ایستگاه هواشناسی سینوپتیک گنبد از سال 1993 تا 2017 میلادی جمع آوری و پس از پردازش و تبدیل ایام به روز از سال میلادی (DOY) با استفاده از برنامه Srad-calc میزان تشعشع خورشیدی بر اساس ساعات آفتابی و روز از سال محاسبه شد. سپس با تغییر در داده های هواشناسی بر اساس سناریوهای تغییر اقلیم داده های جدیدی ایجاد شد. مدل SSM-iLegume-Chickpea برای شرایط دیم و آبی و هر کدام از سناریوها اجرا شد. نوع کاشت با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، پاییزه و نوع رقم آزاد انتخاب شد. شبیه سازی برای هر کدام از شرایط دیم و آبی، سه تاریخ کاشت مختلف (آذر، دی و بهمن) انتخاب و شبیه سازی ها برای 25 سال (1993-2017) انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج تجزیه واریانس، سناریوهای تاریخ کاشت و تغییر اقلیم روی تمام صفات فنولوژیک مورد بررسی در هر دو شرایط دیم و آبی در سطح یک درصد معنی دار بود، در حالی که اثر متقابل تاریخ کاشت و تغییر اقلیم، به استثنای روز تا سبز شدن، بر روی سایر صفات در سطح یک درصد معنی دار بود. با افزایش دما در اقلیم آینده طول مراحل فنولوژی اعم از روز تا شروع گلدهی، روز تا شروع غلاف دهی، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و روز تا رسیدگی برداشت نسبت به شرایط نرمال کاهش خواهد یافت. بیشترین کاهش طول مراحل فنولوژی مربوط به سناریوی افزایش دمای 6 درجه و اثرات ترکیبی دو برابر شدن غلظت Co2، کاهش دو درصدی بارندگی و افزایش دمای 6 درجه نسبت به شرایط نرمال بود و کمترین کاهش به ترتیب در سناریوی های افزایش دما به میزان 2 درجه ، اثرات ترکیبی دو برابر شدن غلظت Co2، کاهش دو درصدی بارندگی و افزایش 2 درجه دما در هر دو شرایط دیم و آبی مشاهده گردید. بنابراین به دلیل عدم تغییر مراحل فنولوژیک تحت سناریوهای دوبرابر شدن Co2 و کاهش دو درصدی بارندگی نسبت به شرایط نرمال و به علت کاهش طول مراحل فنولوژیک تحت تاثیر سناریوی افزایش دما و همچنین به دلیل مشابهت نتایج سناریوهای افزایش دما به تنهایی در مقایسه با اثرات ترکیبی دوبرابر شدن Co2 و کاهش دو درصدی بارندگی و افزایش دما، می توان فهمید که تنها افزایش دما باعث کاهش طول مراحل فنولوژیک می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی ها در گنبد نشان داد افزایش غلظت Co2 در هر دو شرایط دیم و آبی و تاریخ کاشت های مختلف تاثیری روی مراحل فنولوژیک گیاه نخود ندارد اما افزایش دما به طور قابل ملاحظه ای دوره رشد محصول نخود را کاهش خواهد داد و گیاه نخود سریع تر وارد مرحله زایشی شده، هم از شرایط دمایی و رطوبتی مطلوب تری در مراحل زایشی برخوردار شده و هم باعث زودرسی و در نهایت فرار از خشکی و گرمای آخر فصل و افزایش عملکرد در شرایط دیم خواهد شد. اما تاخیر در کاشت نخود باعث کوتاهتر شدن دوره رشد نخود، عدم بهره وری از منابع موجود و کاهش عملکرد خواهد شد.واژه های کلیدی: اقلیم آینده، دما، روزهای کاشت و مدل SSM-iLegume-Chickpea.

    کلیدواژگان: اقلیم آینده، دما، روزهای کاشت و مدل SSM-iLegume-Chickpea
  • فائزه محمدی کشکا، زین العابدین طهماسبی سروستانی*، همت الله پیردشتی، علی متولی، مهدی نادی صفحات 73-99
    سابقه و هدف

    از آنجایی که اختلاف بین عملکرد واقعی و عملکرد قابل دستیابی تحت شرایط مطلوب مدیریتی یکی از مشکلات اساسی تولید گیاهان زراعی در ایران و جهان می باشد؛ کمی سازی میزان خلا عملکرد و شناسایی عوامل ایجادکننده آن می تواند راهبردی کلیدی و امیدوارکننده برای افزایش تولید و دستیابی به امنیت غذایی باشد. در این بین با توجه به اهمیت گیاهان دانه روغنی از جمله سویا [Glycine max (L.) Merril] در اقتصاد جهانی و نیاز ملزم به روغن های خوراکی و پروتیین های گیاهی، برآورد خلا عملکرد این محصولات و شناسایی عوامل ایجادکننده آن، ضمن افزایش تولید، می تواند سبب بهبود کارایی استفاده از زمین و نیروی کار شده که در نتیجه آن منجر به کاهش هزینه ها و پایداری تولید می گردد. بنابراین، پژوهشی به صورت پیمایشی در سال 1398 به منظور شناخت و تعیین سهم هر یک از عوامل مدیریتی موثر بر خلا عملکرد سویا در 301 مزرعه استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر از روش تحلیل مقایسه کارکرد (CPA) جهت بررسی عوامل مدیریتی محدودکننده عملکرد سویا و برآورد خلا عملکرد آن در سیزده شهرستان تحت کشت سویا استان مازندران استفاده شد. به این منظور، تمامی اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت محصول مانند استفاده یا عدم استفاده از شخم، تعداد دفعات شخم ثانویه، روش کاشت، مساحت مزرعه، محصول پیشین، رقم مورد استفاده، مقدار بذر مصرفی و محل تهیه آن، تلقیح یا عدم تلقیح بذور با باکتری، نوع و مقدار کودهای مصرفی، نوع، مقدار و تعداد دفعات مصرف علف کش، قارچ کش و حشره کش، تعداد دفعات آبیاری و میزان آب مصرفی، روش های آبیاری و شیوه برداشت محصول به صورت مراجعه حضوری و گفتگوی مستقیم با سویاکاران جمع آوری شد. داده های گردآوری شده از پایش مزارع در مجموع شامل 81 متغیر کمی و کیفی مدیریت زراعی بودند که رابطه تمامی این متغیرها و عملکرد واقعی به دست آمده از مزارع با استفاده از رگرسیون گام به گام در نرم افزار SAS نسخه 9/1 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نهایت با استفاده از معادله تولید به دست آمده و مقادیر مولفه های مدل، سهم هر یک از عوامل محدودکننده در ایجاد خلا عملکرد مشخص شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که از 81 متغیر مدیریت زراعی مورد بررسی در این مزارع، مدل نهایی تولید با ده متغیر مستقل رقم ساری، محصول قبلی باقلا، کاشت بذر با ردیف کار، شمار شخم ثانویه، مقدار گوگرد مصرفی، کاربرد کود پتاسیم کلرید، کود دی آمونیوم فسفات، کاربرد علف کش، سیستم آبیاری بارانی متحرک و آبیاری سطحی به عنوان عوامل اصلی محدودکننده عملکرد سویا در مازندران انتخاب شدند. میزان خلا عملکرد به دست آمده بر پایه اختلاف بین متوسط عملکرد واقعی ثبت شده از مزارع و عملکرد مطلوب (به ترتیب 2464/97 و 6028/66 کیلوگرم در هکتار) برآورد شده با مدل (عملکرد قابل حصول) 3563/70 کیلوگرم در هکتار بود که سه عامل مقدار گوگرد مصرفی، محصول قبلی باقلا و سیستم آبیاری بارانی متحرک به ترتیب با مقادیر 873/87، 620/49 و 546/33 کیلوگرم در هکتار بیش ترین سهم (به ترتیب 24/52، 17/41 و 15/33 درصد) را در خلا عملکرد به وجود آمده داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به برآورد عملکرد قابل حصول از داده های مشاهده شده مزارع، به نظر می رسد که با اعمال مدیریت صحیح زراعی نظیر استفاده از منابع کود گوگردی متناسب با نیاز گیاه، برقراری تناوب صحیح زراعی و وارد نمودن گیاهان مناسب در تناوب، ارایه تسهیلات و نوسازی ماشین آلات کشاورزی، توسعه و ترویج روش های نوین آبیاری بتوان این خلا به وجود آمده (59 درصد) را کاهش و میزان عملکرد سویا را به طور قابل توجهی بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تحلیل مقایسه کارکرد، عملکرد قابل حصول، گوگرد، مدیریت زراعی
  • فریده صادقی، یوسف سهرابی*، عادل سی و سه مرده صفحات 101-120
    سابقه و هدف

    گندم یکی از مهمترین منابع غذایی گیاهی برای انسان است و خشکی یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده بوده که رشد، نمو و عملکرد این گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد. کاربرد خارجی تنظیم کننده های رشد گیاهی ممکن است سبب کاهش اثرات تنش خشکی گردد. هدف از این پژوهش بررسی اثر محلول پاشی جیبرلین، سیتوکینین و سایکوسل بر ویژگی های ریشه و اندام هوایی، مقادیر متابولیت های ثانویه و عملکرد دو رقم گندم در شرایط متفاوت رطوبتی می باشد.

    مواد و روش

    تحقیق حاضر به صورت دو طرح مجزا هر یک در سه تکرار در شرایط هیدروپونیک و مزرعه در سال زراعی 96-1395 در دانشگاه کردستان انجام گرفت. آزمایش هیدروپونیک به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید و فاکتورها شامل سطوح رطوبتی (0، 4- و 8- بار)، رقم (سیروان و هما) و تنظیم کننده های رشد شامل (شاهد)، جیبرلین (100 میکرومولار)، سیتوکینین (100 میکرومولار) و سایکوسل (3 گرم در لیتر) بود. آزمایش مزرعه ای به صورت کرت دوبار خرد شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی به اجرا در آمد. تیمار آبیاری در چهار سطح (دیم، یک آبیاری، دو آبیاری و سه آبیاری) به عنوان عامل اصلی، دو رقم گندم به عنوان عامل فرعی و محلول پاشی تنظیم کننده های رشد فوق الذکر به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. صفات اندازه‎گیری شده در آزمایش هیدروپونیک شامل وزن خشک ریشه و اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی، حجم ریشه ، طول ریشه و ارتفاع اندام هوایی و در آزمایش مزرعه ای شامل میزان فنل کل، فلاونویید، آنتوسیانین و عملکرد دانه بود.

    یافته ها

    در آزمایش هیدروپونیک، تنش خشکی 4- بار سبب افزایش صفات مربوط به ریشه گردید و هر دو سطح 4- و 8- بار سبب کاهش وزن و ارتفاع اندام هوایی گردید. در اکثر تیمارها بالاترین نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی در تنش خشکی به دست آمد. رقم هما از لحاظ کلیه صفات از رقم سیروان برتر بود. تیمار محلول پاشی اثر معنی داری بر طول ریشه و ارتفاع اندام هوایی نداشت اما کاربرد تنظیم کننده های رشد به ویژه سایکوسل سبب افزایش وزن خشک و حجم ریشه و وزن اندام هوایی گردید. نتایج آزمایش مزرعه ای نشان داد که میزان فنل کل، فلاونویید و آنتوسیانین در شرایط دیم از دیگر تیمارهای آبیاری بیشتر بود. در بین تنظیم کننده های رشد، جیبرلین سبب افزایش 2/13 درصدی فلاونویید و سایکوسل باعث افزایش 3/17 درصدی میزان آنتوسیانین نسبت به شاهد گردید. همچنین نتایج نشان داد که دو رقم مورد مطالعه تحت تیمار سه آبیاری و کاربرد سیتوکینین و سایکوسل عملکرد بالاتری را نسبت به دیگر تیمارها داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که سایکوسل بتواند از طریق بهبود خصوصیات ریشه و افزایش محتوی آنتوسیانین سبب افزایش مقاومت گندم به تنش خشکی شود. براساس نتایج، در هر دو رقم اعمال آبیاری سبب افزایش عملکرد دانه نسبت به شرایط دیم گردید و کاربرد تنظیم کننده های رشد به ویژه سیتوکینین و سایکوسل میزان عملکرد را نسبت به شاهد افزایش داد. لذا براساس نتایج این آزمایش، اعمال حتی یک مرحله آبیاری در شرایط محدودیت آب و کاربرد سیتوکینین و سایکوسل در شرایط فراهمی آب می تواند در راستای افزایش عملکرد دانه در شرایط اقلیمی منطقه قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: جیبرلین، سایکوسل، سیتوکینین، فلاونوئید، فنل
  • مهدی بهروج، فرشید قادری فر*، حمیدرضا صادقی پور، آسیه سیاهمرگویی، محمود باقری صفحات 121-139
    سابقه و هدف

    باتوجه به خشکسالی ها، بحران آب و افزایش شوری خاک که طی چند سال اخیر در منطقه جیرفت روی داده است، کشت محصولات جایگزین برای فصل خنک با نیاز آبی کم، صرفه اقتصادی بالا و سازگار با منطقه و دوره رشد کوتاه ضروری به نظر می رسد. کینوا به دلیل نیاز آبی کم و مقاومت بالا به شوری گزینه مناسبی برای این امر می باشد، بر همین اساس این مطالعه با هدف بررسی میزان پروتیین، محتوای ساپونین، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های کینوا (Chenopodium quinoa Willd) در کشت پاییزه و زمستانه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار، در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان در دو سال زراعی 98-1397 اجرا گردید. تاریخ کاشت (پاییزه و زمستانه) به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ های های Titicaca, Redcarina, Gza1, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29, Q31 به عنوان عامل فرعی بودند. در این آزمایش صفاتی نظیر طول ساقه، طول دوره رشد، درصد پروتیین، ساپونین دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد صفات اندازه گیری شده در این آزمایش (طول ساقه، طول دوره رشد، درصد پروتیین و ساپونین دانه) تحت تاثیر معنی دار ژنوتیپ، تاریخ کاشت و اثر متقابل تاریخ کاشت و ژنوتیپ قرار گرفتند. طول گل آذین تنها تحت تاثیر معنی دار ژنوتیپ قرار گرفت. طول ساقه در کشت پاییزه و زمستانه بسیار متفاوت بود به طوری که در کشت پاییزه بیشترین طول ساقه در ژنوتیپ Q22 و Q12 مشاهده شد اما در کشت زمستانه بیشترین طول ساقه مربوط به ژنوتیپ های Q26 و Q29 بود، همچنین نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ و تاریخ کاشت نشان داد در تمام ژنوتیپ های مورد مطالعه درصد ساپونین و پروتیین در کشت پاییزه کمتر از کشت زمستانه بود، دامنه تغیرات درصد ساپونین و پروتیین دانه به ترتیب بین 52/4 تا 56/5 درصد و 78/10 تا 89/13 درصد بود. همچنین عملکرد دانه و وزن هزاردانه کینوا تحت تاثیر معنی دار ژنوتیپ ، تاریخ کاشت و اثرات متقابل آنها قرار گرفت. دامنه تغییرات عملکرد دانه بین 91/1 (تیمار کشت پاییزه و ژنوتیپ GZA1) و 99/3 تن در هکتار (تیمار کشت پاییزه Q12) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نیز این نیز نشان داد که امکان دو بار کشت این محصول در یکسال در منطقه جیرفت امکان پذیر است، مشروط بر اینکه از ارقام مناسب استفاده شود. بنابراین در کشت پاییزه ارقام Q12 و Q31 و در کشت زمستانه ارقام Q29 و Q26 توصیه می-شوند.

    کلیدواژگان: درصد پروتئین، طول گل آذین، عملکرد دانه، محتوای ساپونین
  • حسین کاظمی*، مهدی ذاکری نیا صفحات 141-162
    سابقه و هدف

    استان گلستان یکی از 8 استان در معرض خشکسالی است. به همین دلیل، چند سال اخیر کشت برنج در استان گلستان ممنوع اعلام شده است. از سوی دیگر، در سال های اخیر تمایل به کشت برنج به دلیل مزیت اقتصادی بیشتر این محصول نسبت سایر محصولات رقیب از جمله سویا، در این استان افزایش یافته است. بنابراین تغییر شیوه زراعت برنج از غرقابی به هوازی می تواند در حفظ و پایداری تولید برنج در کشور از جمله در استان گلستان موثر باشد. به نظر می رسد که اولین گام جهت توسعه زراعت برنج هوازی، ارزیابی متغییرهای محیطی و توان سرزمین جهت تامین نیاز های زراعی این نوع سامانه کشت می باشد. با توجه به محدودیت منابع آب در کشور از جمله استان گلستان، معرفی سامانه های زراعی که میزان مصرف آب را کاهش دهد، حایز اهمیت است. کشت برنج هوازی یکی از این سامانه هاست. این پژوهش با هدف استعدادسنجی بخشی از اراضی استان گلستان(شهرستان آق قلا) جهت کشت برنج هوازی، با استفاده از ارزیابی عوامل محیطی و تحلیل های مکانی در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در سال 1398 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. ابتدا نیازهای زراعی بوم-شناختی یک سامانه کشت برنج هوازی با استفاده از منابع علمی و مراجعه به مزارع الگویی تعیین گردید. سپس براساس آن، نقشه های موضوعی اقلیمی، توپوگرافی، خاک و منابع آب مورد نیاز در محیط نرم افزار ArcGISتهیه شدند. این نقشه های موضوعی عبارت بودند از درصد شیب، ارتفاع از سطح دریا، بافت خاک، ماده آلی، EC خاک، pH خاک، بارش سالانه، وقوع بارش های ناگهانی در زمان کاشت(ماه های خرداد و تیر)، دمای متوسط سالانه، دمای بیشینه سالانه، دمای کمینه سالانه، مجموع ساعت آفتابی، رطوبت نسبی، نزدیکی به رودخانه، pH منابع آبی سطحی، SAR منابع آبی سطحی، EC منابع آبی سطحی، وضعیت منابع آبی سطحی، دمای منابع آبی زیرزمینی، میزان SAR منابع آبی زیرزمینی، pH منابع آبی زیرزمینی، EC منابعآبی زیرزمینی و وضعیت منابع آب زیرزمینی در محیط نرم افزار ArcGIS نسخه 3/10 تهیه شد. در ادامه، براساس منطق بولین و مدل محدودیت ساده(SLM)، لایه ها روی هم گذاری شدند. در انتها نقشه پتانسیل توسعه کشت برنج هوازی برای زمین های کشاورزی شهرستان آق قلا تهیه و به صورت کیفی طبقه بندی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تنها زمین های جنوبی شهرستان آق قلا (63/21003 هکتار)، مناسب برای توسعه برنج هوازی است. براساس نقشه استعدادسنجی، از سمت جنوب به شمال از درجه قابلیت سرزمین کاسته شد. در این ارزیابی، بیشترین مساحت پهنه های طبقه بندی شده (61/36965 هکتار) به پهنه ضعیف (S3) اختصاص یافت. نتایج حاصل از تطابق زمین های کشاورزی شهرستان آق قلا با نیازهای زراعی و محیطی سامانه برنج هوازی نشان داد که 73/26 درصد از اراضی کنونی، مناطق نامناسبی جهت توسعه کشت برنج هوازی می باشد. این مناطق با درجه NS در بخش های شمالی شهرستان از غرب به شرق کشیده شده است و در محدود آبخوان اترک قرار دارد. همچنین نتایج حاصل از استعدادسنجی بر اساس منطق بولین نشان داد که 38/5 درصد از محدوده مورد مطالعه جهت کشت برنج به صورت هوازی مستعد است و 62/94 درصد نامناسب (NS) می باشد.

    نتیجه گیری

    بطورکلی عوامل محدودکننده در پهنه NS هر دو مدل مورد مطالعه عبارت بودند از: میزان بارش سالانه زیر 300 میلی متر، شوری خاک بیشتر از 7 دسی زیمنس بر متر، درصد کم ماده آلی، EC منابع آبی سطحی، وضعیت نامناسب منابع آبی سطحی و زیرزمینی، شوری منابع آب سطحی، SAR بالای 12 و pH نامناسب منابع آبی.واژه های کلیدی: استان گلستان، برنج هوازی، منابع آبی، GIS.

    کلیدواژگان: استان گلستان، برنج هوازی، منابع آبی، GIS
  • کاوه صادقی، محمدهادی پهلوانی*، محسن اسماعیل زاده مقدم، خلیل زینلی نژاد صفحات 163-185
    سابقه و هدف

    کسب اطلاعات ژنتیکی از نحوه کنترل صفات و آگاهی یافتن از پتانسیل ژنتیکی جوامع اصلاحی مهمترین پیش نیاز موفقیت در پروژه های بهبود ارقام در گونه های زراعی است. تحلیل گرافیکی داده های حاصل از طرح تلاقی دای آلل با روش بای-پلات (GGE biplot) به اصلاحگر امکان دستیابی به حجم بیشتری از اطلاعات ژنتیکی با وضوح بیشتر را نسبت به روش مرسوم تجزیه در این طرح تلاقی فراهم آورده است. این مطالعه با هدف دستیابی به اطلاعات ژنتیکی و ایجاد مواد اصلاحی متنوع با پتانسیل بالا از نظر عملکرد دانه و اجزای آن در گندم نان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با شناسایی و گردآوری 10 رقم گندم نان با ویژگی های متنوع و مکمل از نظر عملکرد دانه و سایر صفات مرتبط و مهم اقتصادی و زراعتی شروع گردید. تلاقی ارقام والدی و ارزیابی نتاج تلاقی های دای آلل به ترتیب در سال های 1397 و 1398 اجراء شد. نتاج و والدین طرح دای آلل کامل 10×10 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت و از لحاظ صفات عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن سنبله مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تجزیه واریانس، میانگین مربعات ژنوتیپ ها برای کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود که نشان دهنده وجود تنوع کافی در میان ژنوتیپ های مورد مطالعه بود. اثرات ترکیب پذیری عمومی والدین برای ارتفاع بوته، طول سنبله، وزن هزار دانه و عملکرد دانه اثر ترکیب پذیری خصوصی تلاقی ها برای ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه معنی دار بود. همچنین تفاوت تلاقی های متقابل برای ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه معنی دار بود. نتایج تجزیه بای پلات نشان داد که والد احسان بیشترین ترکیب پذیری عمومی را در بین والدین برای صفت عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، طول سنبله داشت. بر همین اساس بالاترین ترکیب پذیری خصوصی برای عملکرد دانه بین رقم احسان با دو رقم گنبد و شوش مشاهده گردید. همچنین قابلیت ترکیب پذیری خصوصی تلاقی رقم احسان با ژنوتیپ های کلاته، برات، شوش، سیروان و گنبد دارای بیشترین مقدار برای صفات وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، طول سنبله و وزن سنبله نسبت به سایر تلاقی ها بود. بالاترین میزان وراثت پذیری خصوصی برای طول سنبله مشاهده گردید و برای ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، وزن صد دانه و مساحت برگ پرچم میزان وراثت پذیری پایین بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی ارقام احسان و گنبد توانایی انتقال اغلب ویژگی ها را به نتاج تلاقی ها داشتند، لذا از آن ها می توان در برنامه های اصلاحی برای بهبود عملکرد دانه و اجزای عملکرد در گندم نان استفاده کرد. با توجه به اهمیت بیشتر جزء غالبیت در کنترل عملکرد دانه و اجزای آن، می توان جهت تعیین والدین مناسب برای تلاقی ها و تولید واریته های جدید، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بای پلات، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، دای آلل، گندم نان
  • سعیده عالی پور، الیاس سلطانی*، ایرج الله دادی، مجید قربانی جاوید، غلامعباس اکبری صفحات 187-204
    مقدمه

    بیشتر مناطق شور که گیاهان شرایط مناسب جهت رشد را ندارند، در معرض پدیده فرسایش خاک و بیابان‏زایی هستند. کاشت گونه‏های گیاهی مقاوم به خشکی و شوری در این مناطق می‏تواند از این پدیده جلوگیری کرد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر تاریخ کاشت و شوری بر پایداری زیستی سالیکورنیا (iranica Salicornia) در برابر تنش ریزگرد بود.

    مواد و روش

    این آزمایش به صورت اسپیلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در دو مکان و سه تکرار در سال زراعی 1398-1399 در شهرستان پاکدشت انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل، سه تاریخ کاشت یک فروردین، 15 فروردین،31 فروردین به عنوان کرت‏های اصلی، عامل ریزگرد در سه سطح (شاهد (بدون اعمال ریزگرد)، پخش ریزگرد روی گیاه به مدت 5 و 10 روز)، به عنوان کرت‏های فرعی در دو منطقه مجزا: منطقه شور (منطقه یک با شوری 58/7 دسی زیمنس بر متر) و منطقه غیرشور (منطقه دو با شوری 8/2 دسی زیمنس بر متر) در نظر گرفته شدند. توده مورد استفاده در این آزمایش، توده یزد بود.

    یافته ‏ها

    نتایج نشان داد تیمار ریزگرد و تاریخ کاشت بر تمامی صفات اثر معنی داری داشت. بطوریکه بیشترین پایداری غشا در منطقه شور و غیرشور در تاریخ کاشت اول در تیمار شاهد به ترتیب با میانگین 79 و 78 درصد بدست آمد. بیشترین کلروفیل a در منطقه شور و غیرشور در تاریخ کاشت دوم در تیمار شاهد (بدون اعمال ریزگرد) به ترتیب با میانگین 2/76 و 6/77 میلی‏گرم بر وزن تر برگ بدست آمد. بیشترین میزان کلروفیل b در منطقه شور و غیرشور در تاریخ کاشت دوم در تیمار شاهد (بدون اعمال ریزگرد) به ترتیب با میانگین 58 و 59 میلی‏گرم در گرم وزن تر به دست آمد. مقایسه میانگین داده ها در منطقه شور نشان داد که بیشترین درصد رطوبت نسبی برگ در تاریخ کاشت اول در شرایط بدون اعمال تنش (با میانگین 81 درصد) و در منطقه غیرشور (با شوری 8/2) در تاریخ کاشت دوم در تیمار شاهد (بدون اعمال ریزگرد) با میانگین 80 درصد بدست آمد. بیشترین و کمترین ارتفاع گیاه سالیکورنیا نیز به ترتیب در تاریخ کاشت دوم در تیمار شاهد (بدون اعمال ریزگرد) در منطقه شور با میانگین 60 سانتی متر و در منطقه دو در تاریخ کاشت سوم در تیمار ده روز اعمال ریزگرد با میانگین 18 سانتی متر حاصل شد. بیشترین عملکرد تر و خشک علوفه نیز در منطقه شور و غیرشور در تاریخ کاشت دوم در تیمار شاهد (بدون اعمال ریزگرد) به ترتیب با میانگین 218 ، 8/9 و 107، 77 گرم در بوته مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده مشخص شد که سالیکورنیا در منطقه شور عملکرد بهتری داشت. از طرفی بررسی صفات نشان داد که تاریخ کاشت تاثیر مهمی بر پایداری و مقاومت زیستی گیاه در برابر تنش ریزگرد در سالیکورنیا داشت. چرا که در تاریخ کاشت دوم درصد کاهش در کلیه صفات کمتر از تاریخ کاشت اول و سوم بود. در بین عوامل به زراعی، زمان کاشت یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده عملکرد گیاهان است. تاریخ کاشت برای هر گونه در یک منطقه خاص باید با توجه به دمای محیط و خاک در هنگام کاشت و همچنین بر مبنای عدم تداخل گلدهی گیاه به درجه حرارت بالا در نظر گرفته شود .

    کلیدواژگان: بیابان زایی، فرسایش خاک، پوشش گیاهی، هالوفیت
  • نبی خلیلی اقدم*، سید جواد طالب زاده صفحات 205-227
    سابقه و هدف

    پیش بینی فنولوژی، سرعت ظهور برگ(فیلوکرون) و علی الخصوص حداکثر شاخص سطح برگ در هر منطقه با استفاده از مدل های ریاضی در جوامع گیاهی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین با توجه به اهمیت پیش بینی فنولوژی، سطح برگ و زمان تا اتمام رشد برگ دو گیاه مهم صنعتی ذرت و آفتابگردان، این تحقیق جهت معرفی و آزمون اعتبار سنجی مدل فنولوژی Phenology MMS در شرایط محیطی بوکان، پیش بینی سرعت ظهور برگ یا فیلوکرون در شرایط تنش کم آبی متوسط و تصحیح ضرایب روابط آلومتریک پیش بینی کننده شاخص سطح برگ ذرت رقم سینگل گراس 704 و آفتابگردان رقم شمشیری به اجرا درآمد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق ابتدا اعتبار مدل Phenology MMS در پیش بینی مراحل نموی و تعداد برگ در ساقه ذرت آفتابگردان با استفاده از داده-های مزرعه ای سنجش شد و سپس با برازش مدل دو تکه ای، به شیوه درون یابی، روز و زمان حرارتی لازم تا پایان رشد برگ و فیلوکرون (درجه روز بر برگ) در دو حالت بدون تنش و تنش متوسط استخراج شدند. سپس با استفاده از روابط آلومتریک بین تعداد برگ و شاخص سطح برگ بهترین مدل آلومتریک برای تخمین شاخص سطح برگ انتخاب شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مدل بخوبی قادر به پیش بینی مراحل نموی ذرت و آفتابگردان است و روز و ترمال تایم لازم تا هر مرحله خاص نموی را در دو حالت پس از کشت و پس از سبز شدن پیش بینی می کند. نتایج همچنین نشان داد که گیاه ذرت پس از گذراندن 9/782 درجه روز به زمان پایان رشد برگ خود خواهد رسید که این زمان حرارتی دقیقا پس از طی 3/72 روز (در منطقه اجرای تحقیق) پس از سبز شدن کسب خواهد شد. در آفتابگردان نیز گیاه پس از کسب 1/798 درجه یعنی در 14/59 روز پس از سبز شدن به پایان رشد برگ میرسد به بیان ساده تر با گذشت هر 3 و 06/2 روز پس از سبز شدن، یک برگ به تعداد برگهای ذرت و آفتابگردان به ترتیب اضافه خواهد شد. در صورت بروز تنش متوسط، شیب خط رگرسیون تغییرات تعداد برگ در مقابل زمان حرارتی نیز افزایش پیدا کرد و به 0285/0 و 033/0 برگ بر درجه روز به ترتریب در ذرت و آفتابگردان، افزایش پیدا کرد. نتایج پیش بینی سطح برگ با استفاده از دو رابطه توانی و یک رابطه دو تکه ای نیز نشان داد که هر سه مدل از دقت مشابهی در پیش بینی شاخص سطح برگ ذرت و آفتابگردان برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: تنش، فنولوژی، ظهور برگ، مدل
|
  • Seyed Mohsen Seyedi *, Mahdi Eftekhari, Adel Ghadiri Pages 1-18
    Background and objectives

    Intercropping is an important strategy for enhancing the sustainability of agriculture in the world by increasing food production and land use per unit area. Intercropping, which is defined as growing two or more species simultaneously in the same field during a growing season, is considered as an important strategy in developing sustainable production systems. In most cases, one of the plants introduced in intercropping is a plant from the legumes family. Chickpea is a plant that plays an important role in sustainable agriculture and soil fertility.

    Materials and methods

    In order to evaluation effect of chickpea-barley intercropping on component yield, grain yield and weed control, an experiment was conducted at the Jahad Keshavarzi Shazand Research Station during 2019-2020 growing season. Experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications. Different experimental treatment were: 1- chickpea sole cropping without weeding, 2- chickpea sole cropping with weeding, 3- barley sole cropping (normal weed control by farmers), 4- additive intercropping of 100% chickpea + 15% barley, 5- additive intercropping of 100% chickpea + 30% barley, 6- additive intercropping of 100% chickpea + 45% barley, 7- additive intercropping of 100% chickpea + 60% barley and 8- additive intercropping of 100% chickpea + 75% barley. Intercropping systems was evaluated by using land equivalent ratio (LER) index.

    Results

    The results showed that most of the evaluated properties were affected by experimental treatments. The highest chickpea biological yield and grain yield (334 and 99 g m-2, respectively) belonged to the chickpea sole cropping with weeding treatment. Also, the highest barley biological yield and grain yield (423 and 195 g m-2, respectively) were obtained in its sole cropping treatment. In intercropping treatments, the highest grain yield of chickpea and barley (94 and 190 g m-2, respectively) were obtained in additive intercropping of 100% chickpea + 15% barley and additive intercropping of 100% chickpea + 75% barley treatments, respectively. Also, intercropping treatments significantly reduced the weed density and total dry weight. Thus, all intercropping treatments had less weed density and biomass in comparison to chickpea sole cropping without weeding. The lowest weed density and biomass (7.3 plant per m2 and 60 g m-2, respectively) belonged to the additive intercropping of 100% chickpea + 75% barley treatment. In addition, in all intercropping treatments, the land equivalent ratio and relative value indices were higher than one, which indicates the usefulness of intercropping.

    Conclusion

    The results of this study showed that, chickpea-barley intercropping systems decreased chickpea grain yield in comparison with sole cropping with weeding treatment but, in general, in the most of the intercropping treatments, was better than their sole cropping and associated with improving economic yield and land use efficiency. In general, it can be said that chickpea and barley intercropping, while better controlling chickpea weeds, has a higher total yield than sole cropping of both chickpea and barley species and increases land use efficiency.

    Keywords: Competition, Land Equivalent Ratio, Legumes, Relative value, Yield
  • Alireza Saberi *, Madine Okati Pages 19-36
    Background and objectives

    Achievement to accumulate environments potential such as light lead to extend leaf area and increasing in yield and yield components parameters of foxtail millet lines compared to check treatment via improvement of plant height, number of leaf, number of node, panicle length and stem diameter reported by many researchers. Works in the late 1980s demonstrated that yields can be raised two to three-fold by using available improved varieties and appropriate agronomic techniques. But, these findings need to be refined, improved and tested for local climatic, soil and crop conditions.

    Materials and Methods

    In order to study of yield, yield component and some morphological and phonological treats of foxtail millet cultivars, a field experiment was conducted across two years at Gonbad Agricultural Research Station. This experiment was laid out in a randomized complete block design in form of split split plot experiment and replicated three times. At this research effects of plant density at three levels (30, 35 and 40 plants m2), planting distance at three levels (40, 50 and 60 cm) and verities of KFM2, KFM5 and Bastan, millets were investigated. Each variety was planted in four lines, the length of planting lines were 10 meters. The seeds were planted in series, and then based of row distance treatments and plant densities of D1, D2 and D3 sparse operation done. For forage yield estimation, after removing borders, 4 m2 from middle rows of end of plot harvested. For measurements of agronomical and morphological treats, 10 bushes randomly sampled. Data were analyzed using SAS software.

    Results 

    The results showed that; with decreasing plant density, 1000-seed weight increased from 2.68 to 3.3. Within variety KFM5 line had the most 1000-seed weight (3.29 gr). The lowest plant density had the highest panicle length. And the most number of grain at panicle (3560) and grain yield (2.78 ton ha-1) obtained from plant density of 350 plant ha-1. The 50 cm distance row had the most number of grain at panicle 3456).

    Conclusion

    Overall findings showed that; plant density of 350000 plant ha-1 with yield of 2.70 ton ha-1 and 7.7 percent increasing, was better than check treatment. Mean comparison of cultivars showed; KFM5 variety with 2.71 ton ha-1 and 14.02 percent increasing, was optional variety. Meanwhile, the KFM5 which is early reaching variety, because of open cluster panicle don’t effected by disease.

    Keywords: Competition, Distance row, Inter plant, Grain yield
  • Nasrin Abbasi Dehkordi, Mohammad Rafieiolhossaini *, Abdolrazagh Danesh Shahraki, Afsaneh Badalzadeh Pages 37-56
    Background and objectives

    Optimum planting date is very important and it is one of the important factors for maximizing yield production. Although, chemical fertilizers provide plant nutrients faster and more effective, but in order to increase the quality of products, especially the medicinal and aromatic plants, the use of organic fertilizers is better than chemical fertilizers. Organic fertilizers cause decreasing in bulk density and increasing water retention in the soil. Manure is one of the organic fertilizer sources which its application is conventional in sustainable management system of the soil. So, the present study was carried out in order to investigate effects of planting date and application of manure, chemical fertilizer on some morpho-physiological characteristics and essential oil of Moldavian Balm.

    Material and Methods

    A split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Shahrekord University in 2018. In this experiment, the main factor was 3 levels of planting dates: 20 April, 12 May and 3 June, while 6 levels of manure application: 1) no amended fertilizer 2) 25% urea + 75% manure 3) 50% urea + 50% manure 4) 75% urea + 25% manure 5) 100% urea and 6) 100% manure, were used as subplot factors.

    Results

    The results showed that planting date and fertilizer had a significant effect on all the characteristics measured at this experiment. The interaction of planting date and different fertilizer treatments on all the measured traits except the stem diameter, length of main inflorescence and chlorophyll a was significant. The maximum stem diameter was related to 12 May while the maximum length of main inflorescence and chlorophyll a was belonged to the planting date of 3 June. The maximum amount of leaf dry weight was derived from 12 May + 100% manure, the maximum biological yield was obtained from 3 June + 100% manure, the maximum essential oil percentage from 20 April and 3 June + 100% manure and the maximum chlorophyll (b, total) and essential oil yield from planting date of 3 June and 100% manure application, were obtained.

    Conclusion

    Based on the results obtained at this experiment, it can be concluded that the 100% manure caused increasing in some morpho-physiological characteristics of Moldavian balm. It seems that manure due to water holding capacity in the soil could have this positive effect on traits. So, since the main reason of medicinal plant cultivation is obtaining their essential oil, so it is recommended that in similar condition, Dracocephalum moldavica L. is cultivated on 3 June with application of 100% manure.

    Keywords: Medicinal plant, Plant nutrition, Planting season, Sustainable agriculture, Yield
  • Ali Rahemi Karizaki *, Korosh Sanaie, Ali Nakhzari Moghaddam, Ebrahim Gholamalipour Alamdari, Sara Pirdehghan, Leila Habibian Pages 57-71

    Chickpea is the third most important cereal crop in the world after beans and peas. European scientists found that studying 542 plant species in 26 European countries, including 125,000 time series, found that in 78% of the time between 1971 and 2000, the rate of development increased due to rising temperatures and shorter stages. The shortening of the growth period caused by the increase in temperature in most crops reduces yield because it absorbs less radiation and has less time for dry matter accumulation. The purpose of this study was to identify the effects of climate change on phenological traits of chickpea in Gonbad city in order to adapt and improve yield for future conditions.Materials and MethodsFirst, meteorological data from the Dome Synoptic Weather Station from 1993 to 2017, including daily data on maximum and minimum temperatures, sunshine hours and rainfall, and then processed and converted to DOY using the Srad -calc program (Soltani & Sinkler, 2012) Solar radiation was calculated based on sunny hours and days of the year. Then, new changes were made to the meteorological data based on climate change scenarios. The SSM-iLegume-Chickpea model was implemented for both rain and water conditions and each scenario. Planting type was selected according to the climatic conditions of the region, autumn and the type of free cultivar. Simulations For each rainfed and irrigated condition, three different planting dates (December, January and February) were selected and simulations were performed for 25 years (1993-2017). Results Planting date and climate change scenarios were significant at 1% level for all phenological traits in both rainfed and irrigated conditions, while the interaction effects of planting date and climate change except day to emergence were significant at 1% level. As the temperature rises in the future climate, the length of the phenological stages, ranging from day to flowering, day to pod start, day to physiological maturity, and day to harvest maturity will be reduced compared to normal conditions. Maximum decrease in phenology length was related to increase in temperature of 6°C and combined effects of doubling Co2 concentration, two percent decrease in precipitation and increase of 6°C under normal conditions, and minimum decrease in temperature increase scenario by 2°C. Co2 is a two percent decrease in recipitation and an increase of two degrees Celsius in both rainfed and irrigated conditions. Therefore, due to unchanged phenological stages under Co2 doubling scenarios and 2% reduction in rainfall compared to normal conditions, and reduction in phenological stages under the influence of temperature rise scenarios and similarity of the results of the temperature rise scenarios alone compared to the combined effects of Co2 doubling and 2% decrease in precipitation and an increase in temperature can be deduced that only an increase in temperature reduces the length of the phenological stages.ConclusionSimulation results in Gonbad city showed that increasing Co2 concentration in both rainfed and irrigated conditions and different planting dates had no effect on the phenological stages of chickpea but increasing temperature would significantly decrease the chickpea growth period, although this decrease in the length of chickpea growth is greater in the vegetative growth stage. As a result, the chickpea plant enters the reproductive stage faster, enjoys better temperature and humidity conditions in the reproductive stages, and causes premature and eventually evaporation of drought and late-season heat, and ultimately increases yield under conditions that will be dry. But delay in chickpea planting will shorten the chickpea growth period, depletion of available resources such as radiation, optimum humidity and temperature, dealing with end-season heat and drought, and ultimately yield loss.

    Keywords: future climate, planting dates, SSM-iLegume-Chickpea, temperature
  • Faezeh Mohammadi Kashka, Zeinolabedin Tahmasebi Sarvestani *, Hemmatollah Pirdashti, Ali Motevali, Mehdi Nadi Pages 73-99
    Background and objectives

    Closing the gap between actual yields which are currently obtained from the fields (actual field yields) and the maximum yields that can be achieved under favorable management conditions (attainable yield) is one of the most critical problems in crop production in Iran and the world. Quantifying the yield gap and identifying its primary causes for this purpose can be a key and promising strategy to increase production per unit area and to achieve food security. Meanwhile, considering the importance of oilseeds like soybean [Glycine max (L.) Merril] in the global economy and the need for edible oils and vegetable proteins, estimating and identifying the causes of the yield gap, while increasing production, it can improve land use and labor efficiency, and leads to costs saving and sustainable production. In this way, a survey study was conducted in 2019 to identify and determine the share of each of the managerial factors affecting the soybean yield gap in 301 farms in Mazandaran province.

    Materials and Methods

    In the present survey, CPA method was used to investigate the decision-making factors which limit soybean yield and to estimate its yield gap in 13 soybean cultivated cities of Mazandaran province. For this purpose, all information relevant to crop management, from seedbed preparation to harvesting, was gathered through interviews with 301 soybean producers. These management factors included items such as use or non-use of a plow, number of secondary tillage, planting method, field area, previous crop, the used cultivar, seed rate and its preparation site, inoculation/non-inoculation of seeds with N-fixing bacteria, type and the amount of fertilizers, type, amount, and number of herbicides, fungicides, and insecticides usages, number of irrigations and the amount of used water, irrigation type and harvesting methods. Field monitoring data included 81 quantitative and qualitative crop management variables that the relationship between all these variables and actual field yields was analyzed using stepwise regression in SAS (v9.1) software. In the end, the contribution of each limiting factor to the creation of a yield gap was determined using the resulting production function and management parameters values.

    Results

    The findings of this study revealed that of the 81 studied management variables, the final production function with 10 independent variables was selected. These variables included the sari variety (J.K-695), previous crop (faba bean), use the row planter, number of secondary tillage, sulfur rate, application of herbicide, KCl, and (NH4)2HPO4 fertilizers, sprinkler irrigation system, and surface irrigation, which were identified as the main limiting factors for soybean yield in Mazandaran province. Based on the difference between the average actual yield recorded on farms (2464.97 kg ha-1) and the maximum attainable yield (6028.66 kg ha-1) predicted by the production function, the yield gap was 3563.70 kg ha-1, which is three factors including sulfur rate, previous crop (faba bean) and sprinkler irrigation system with the values of 873.87, 620.49 and 546.33 kg ha-1, respectively, had the highest share (24.52, 17.41 and 15.33%, respectively) in of the soybean yield gap.

    Conclusion

    According to the predicted attainable yield which derived from actual farm data it seems that adoption of proper crop managements such as using sulfur fertilizer resources appropriate to plant needs, an appropriate crop rotation and selection of plants suitable for rotation, providing facilities and modernization of agricultural machinery, and develop and promote new irrigation can reduce this gap (59%) and significantly improve soybean yield in Mazandaran province.

    Keywords: attainable yield, crop management, Comparative performance analysis (CPA), Food security, Sulfur
  • Farideh Sadeghi, Yousef Sohrabi *, Adel Sio-Se Mardeh Pages 101-120
    Background and objectives

    Wheat is one of the most important plant sources for humans and drought is one of the most important abiotic limiting factors that affects the growth and development of wheat. Exogenous applications of plant growth regulators (PGRs) may be useful for decreasing the harmful effects of drought stress on wheat, therefore, this research was laid out to investigate the effect of foliar sprays of gibberellin, cytokinin and cycocel on root and shoot characteristics, secondry metabolites and yield of two wheat cultivars under different moisture regimes.

    Materials and methods

    The present study was conducted as two separate designs each with three replications in hydroponic and field conditions in the University of Kurdistan, in 2015-2016. Hydroponics experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design. The factors were the moisture levels (control, -4, -8 bar), two wheat cultivar (Sirvan and Homa) and four levels PGR foliar application including water as control, gibberellin (100 µm), cytokinin (100 µm) and cycocel (3 grlit-1). Field experiment was carried out as split-split based on randomized complete block design. The irrigation treatment at four levels (dryland, one time irrigation, two times irrigation and three times irrigation) as the main plots, two wheat cultivars (Sirvan and Homa) as sub-plots and the plant growth regulators foliar application listed above as the sub-sub plots were considered. Root and shoot dry weight and root to shoot dry weight ratio, root volume, root length, Plant height, total phenol, flavonoids, anthocyanins content and yield were determined.

    Results

    In the hydroponics experiment, root traits increased in the -4 bar as compared with the control while plant weight and height were decreased in the -4 and -8 bar. In most treatments, the highest ratio of root to shoot weight was obtained in drought stress. Homa cultivar was superior to Sirvan cultivar in terms of all traits. Foliar application treatments hadn't a significant influence on root length and plant height, but the application of PGRs especially cycocel, increased the root and seedling weight and root volume. In field experiments, the results showed that the amount of phenol, flavonoids, and anthocyanins in dryland conditions was higher than other irrigation treatments. Among growth regulators, gibberellin increased flavonoids (13.2%), and cycocel increased anthocyanins content (17.3%) Compared to the control. The results also showed that, the highest grain yield in both cultivar was obtained under three times irrigation condition and cytokinin and cycocel consumption.

    Conclusion

    It seems that cycocel can increase the resistance of wheat to drought stress by improving the root characteristics and increasing anthocyanin content. In both cultivars, irrigation increased grain yield compared to rainfed conditions and the use of growth regulators, especially cytokinin and cycocel, increased yield compared to the control. Therefore, based on the results of this experiment, applying even one stage of irrigation in water limitation conditions and the use of cytokinin and cycocel in water availability conditions could be recommended to enhance grain yield under the region climatic condition.

    Keywords: Gibberellin, Cycocel, Cytokinin, Flavonoids, Phenol
  • Mehdi Behroj, Farshid Ghaderi-Far *, Hamid Reza Sadeghipour, Mahmood Bagheri Pages 121-139
    Background and objectives 

    Due to drought, water crisis and increasing soil salinity in Jiroft region in recent years, it seems necessary to cultivate alternative crops for the cold season with low water requirements, high economic efficiency and compatibility with the region and short growth period. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is a good choice for this due to its low water requirement and high salinity resistance. Therefore, this study aimed to investigate the protein and saponin contents as well as yield and yield components of quinoa genotypes during autumn and winter cultivation.

    Materials and methods

    This experiment was performed as a split plot in the form of a randomized complete block design with 4 replications, in the research farm and laboratory of the Agricultural Research and Training Center and Natural Resources in the south of Kerman province in the two cropping years of 2018-2019. Planting date (autumn and winter) was the main factor and the genotypes Titicaca, Redcarina, Gza1, Q12, Q18, Q21, Q22, Q26, Q29, Q31 were the second factors. In this experiment, traits such as stem length, the length of growth period, seed protein and saponin contents, 1000-seed weight and grain yield were determined.

    Results

    Combined analysis of variance of the data showed that the traits measured in this experiment (stem length, length of growth period, percentage of seed protein and saponin) were significantly affected by genotype, planting date and their interactions. Inflorescence length was only significantly affected by genotype. Stem length was very different in autumn and winter cultivation so that in autumn cultivation the highest stem length occurred in Q22 and Q12 genotypes but in winter cultivation the highest stem length was related to Q26 and Q29 genotypes. In all studied genotypes, the percentage of saponin and protein in autumn cultivation was less than winter cultivation, the range of changes in grain saponin and protein percentage was between 4.52 to 5.56 and 10.78-13.89 percent, respectively. Also, grain yield and 1000-seed weight of quinoa were significantly affected by genotype, planting date and their interactions. The range of grain yield changes varied between 1.91 (autumn cultivation treatment and GZA1 genotype) to 3.99 tons per hectare (autumn cultivation treatment Q12).

    Conclusion

    The results of this study also showed that it is possible to cultivate this crop twice a year in Jiroft region, provided that appropriate cultivars are used. Therefore, Q12 and Q31 cultivars are recommended for autumn cultivation while Q29 and Q26 cultivars are recommended for winter cultivation.

    Keywords: Inflorescence length, Protein percentage, Saponin content, Seed yield
  • MEHDI ZAKERINA Pages 141-162
    Background and objectives

    Golestan province is one of the 8 provinces exposed to drought in the country. For this reason, it was banned the cultivation of rice in Golestan province. On the other hand, in recent years, the tendency to cultivate rice has increased due to the greater economic benefits of this crop compared to other crops such as soybeans in this province. It seems that the first step to develop Aerobic field rice cultivation is to assess the environmental variables and land potential with agro-ecological requirements of this type of cultivation system. Therefore, changing the method of rice cultivation from lowland to aerobic system can be considered in maintaining the stability of rice production in Golestan. Considering of limitation of water resources in country especially in Golestan province, nowadays introduce a new agricultural system with low water consumption is very important. One of these systems is aerobic rice cropping. The aim of this study was to assess the land use suitability of a part of Golestan province (Aq-Qala County) for aerobic rice cropping development, using environmental variables assessment and spatial analysis in 2019.

    Materials and methods

    First, the agroecological requirements of an aerobic rice system determined using scientific sources and referring to pattern fields. Then, thematic maps of climate, topography, soil and water resources were provided in ArcGIS media. In continue, all layers overlaid based on Simple Limitation Method (SLM) and Boolean Logic. Finally, map of feasibility of aerobic rice cropping development for croplands of Aq-Qala County as a pilot region provided and classified.

    Results

    Feasibility results showed that only lands of south in Aq-Qala county had the suitable degree for aerobic rice cropping development (21,003.63 ha). According to land use suitable map, land capability degree was reduced from south to north of county. The marginally class (S3) had the highest area than other classes (36,965.61 ha). Results of fitness of Aq-Qala croplands with agroecological requirements of an aerobic rice system showed that about 26.73 percent of region was unsuitable for performance of this system. This region was located in the north of county, from east to east and found in Atrak watershed. Also, results of land use suitability according to Boolean Logic showed that 5.3 percent of region was suitable for aerobic rice cropping development, but 94.62 percent of croplands had the unsuitable degree (NS).

    Conclusion

    Generally, limitation variables of NS zone based on both of applied models were involved annual rain <300 mm, soil EC>7 dS/m, low amount of organic matter, high EC of surface water resources, unsuitable status of surface and ground water resources, SAR <12 of water resources and unsuitable pH.

    Keywords: Aerobic rice, GIS, Golestan Province, water resources
  • Kaveh Sadeghi, Mohammadhadi Pahlevani *, Mohsen Esmeilzadeh Moghaddam, Khalil Zaynali Nezhad Pages 163-185
    Background and objectives

    Obtaining genetic information on how to control traits and becoming aware of the genetic potential of breeding populations is the most important prerequisite for success in cultivar breeding projects. Graphic analysis of the data obtained from the diallel design by means of the (GGE biplot) biplot method allows the breeders to obtain a larger volume of comprehensive genetic information with higher resolution than the conventional methods. The aim of this study was to obtain genetic information and create various breeding materials with high potential in terms of grain yield and its components in bread wheat.

    Materials and methods

    This study started with identifying and collecting 10 bread wheat cultivars with various and complementary characteristics in terms of grain yield and other related and important economic and agronomic traits. The crossing of parental cultivars and the evaluation of the progeny diallel crosses were carried out in 2018 and 2019, respectively. The progenies of the 10×10 full diallel were studied in a randomized complete block design with three replications and examined for grain yield, 1000-seed weight, plant height, spike length, number of seeds per spike and spike weight.

    Results

    Based on the results of analysis of variance, the mean squares of genotypes were significant for all traits (α≤ 1%), indicating the existence of sufficient diversity among the studied genotypes. Effects of general combining ability for the parents on plant height, spike length, 1000-seed weight and grain yield and effects of specific combining ability for crosses on plant height, spike length, number of seeds per spike and grain yield was significant. Also, the difference of reciprocal crosses was significant for plant height, spike length, number of seeds per spike and 1000-seed weight. The results of bioplot analysis showed that Ehsan had the highest general combining ability among the parents for grain yield, 1000-seed weight, plant height, spike length. Accordingly, the highest specific combining ability for grain yield was observed between Ehsan against both Gonbad and Shoush cultivars. Also, the spesific combining ability of Ehsan in crosses to Kalateh, Barat, Shoush, Sirvan and Gonbad cultivars had the highest value for 1000-seed weight, plant height, spike length and spike weight. The highest narrow sense heritability was observed for spike length however, for plant height, number of seeds per spike, grain yield, 100-seed weight and flag leaf area, the narrow sense heritability was low.

    Conclusion

    In general, cultivars Ehsan and Gonbad were able to transfer most of the characteristics to their offspring, therefore they can be used in breeding programs to improve grain yield and yield components in bread wheat. Due to the greater importance of the dominance component in control of grain yield and its components, can be used to determine suitable parents for crossbreeding and production of new varieties.

    Keywords: Biplot, general combining ability, specific combining ability, Diallel, Bread Wheat
  • Saeedeh Alipour, Iraj Alahdadi, Majid Ghorbani Javid, Gholamabas Akbari Pages 187-204
    Introduction

    Most saline areas where plants do not have suitable conditions for growth are exposed to soil erosion and desertification. Plant species that are highly resistant to drought and salinity can be cultivated in these areas. These plants can prevent soil erosion. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effect of planting date and salinity on the biological stability of Salicornia iranica against fine dust stress.

    Materials 

    This experiment was performed as a factorial split in a randomized complete block design with three replications during the growing season 2019-2020 in the research farm of the college of Aburaihan, University of Tehran, Pakdasht, Iran. Factors tested included: three planting dates: April 1, April 6, April 31 as the main plots, fine dust agent at three levels (control (without applying fine dust), spreading fine dust on the plant for 5 days and 10 days), to Sub-plots were considered in two separate areas: saline area (area one with the salinity of 7.55 dS / m) and non-saline area (area two with the salinity of 2.8 dS / m). The mass used in this experiment was Yazd mass.

    Results

    The results showed that fine dust treatment and planting date had a significant effect on all traits. The highest membrane stability in zones one and two on the date of first planting in the control treatment was obtained with an average of 79 and 78%, respectively. The highest chlorophyll-a in zones one and two were obtained on the date of the second planting in the control treatment (without application of fine dust) with an average of 76.2 and 77.6 mg per leaf fresh weight, respectively. The highest amount of chlorophyll b in zones one and two on the date of the second planting was obtained in the control treatment (without the application of fine dust) with an average of 58 and 59 mg.g-1 fresh weight, respectively. Comparison of the mean data in region one showed that the highest percentage of relative leaf moisture on the first planting date in non-stress conditions (with an average of 81%) and in region two (salinity 2.8) on the second planting date in the control treatment (Without the application of fine dust) with an average of 80%. The highest and lowest heights of the Salicornia plant were on the second planting date in the control treatment (without application of fine dust) in zone one with an average of 60 cm and the second planting date on the third planting date in the ten-day treatment with a mean of 18 cm, respectively. Was obtained The highest wet and dry forage yields were observed in zones one and two on the second planting date in the control treatment (without application of fine dust) with an average of 218, 9.8, and 107, 77 g.plant-1, respectively.

    Conclusion

    The results showed that Salicornia performed better in saline soil. On the other hand, the study of traits showed that the planting date could increase the resistance of Salicornia to fine dust stress because in the second planting date, the percentage of reduction in all traits was less than the first and third planting dates. Among the agronomic factors, planting time is one of the most important factors determining plant yield. The planting date for each species in a particular area should be considered according to the ambient temperature and soil at the time of planting and also based on the fact that the plant does not interfere with flowering at high temperatures.

    Keywords: Desertification, Soil erosion, Vegetation, halophyte
  • Nabi Khaliliaqdam *, Seyyed Javad Talebzade Pages 205-227
    Background and objectives 

    Prediction of development periods of crops by mathematical models, especially, time to growth ending is so important in every area. So, as impotence of prediction of phenology, leaf area and time to leaf growth ending, this research performed to introduce and test of Phenology MMS model in environmental conditions of Boukan, prediction of leaf appearance rate, phyllochron in stress condition of drought and to correct coefficient of allometric equations of predicting of leaf area of Corn (cv. Single cross 704) and Sunflower (cv. Shamshiri).

    Method and Materials

    In this research, Phenology MMS evaluated using field data for corn and sunflower . Then time and thermal time needed to leaf growth ending and phyllochron (degree day per leaf) obtained using segmented model in every stress level. So, the best algometric model selected for describing of relation between leaf area and leaf number.ResultsResults showed that the model predicted development periods of corn and sunfloer well and was capable to estimate day and thermal time needed to every special development period in two state: day after sowing and day after emergence. Also, in corn, results released that time to leaf growth ending will occur after reception of 782.9 degree day which equal to 72.3 day after emergence whereas for sunflower time to leaf growth ending will occur after reception of 798.1 degree day which equal to 59.14 day after emergence. On other hands, a leaf will include to plant 3 and 2.06 day after emergence in corn and sunflower respectively. In medium tension, the slope of regression line of leaf number versus thermal time, increased and reached to 0.0285 and 0.033 leaf per degree day in corn and sunflower respectively. Results of predicting of leaf area using exponential segmented models showed that all of models were good in predicting of leaf area index.

    Conclusion

    As for being acceptable of results of phonological model for prediction of thermal time, leaf number and phyllochron, we advise using of this model in modeling and agronomical studies. So, drought stress can effect on leaf appearance rate and phyllochron value. All of models were good in predicting of leaf area index.ConclusionAs for being acceptable of results of phonological model for prediction of thermal time, leaf number and phyllochron, we advise using of this model in modeling and agronomical studies. So, drought stress can effect on leaf appearance rate and phyllochron value. All of models were good in predicting of leaf area index.

    Keywords: Leaf appearance, Model, phenology, Tension