فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سیده زینب حسینی*، مرضیه محصص صفحات 11-24
    استعاره مفهومی، بخش مهمی از زبان شناسی شناختی را تشکیل می دهد و به مثابه ابزاری برای اندیشیدن است که واقعیت ها و تجربه های بشری را با مقوله بندی نوینی عرضه می کند. این مقاله استعاره مفهومی «حبل» در قرآن را بررسی کرده که در ضمن داشتن معنای کلی پیوند و ارتباط، ساختاری متشکل از چندین نوع استعاره دارد. در آیه ای، حبل همچون عهد و ذمه ای برعهده طرفین متوسل شده به حبل است و تعهدات ناشی از آنها را می‏نمایاند و در آیه ای به عنوان جهت بالا، جایگاه ارزشمندی را مفهوم سازی می کند. در گونه دیگر، حبل ظرف نزدیکی بیان شده که نشان از قرب باری تعالی به بنده دارد و در مفهوم استعاری دیگر با شخصیت بخشی به حبال، فعل جانداران به آن نسبت داده می شود. قرآن توسط این بیانات استعاری گونه متفاوتی از تدبر و اندیشه را به جهانیان عرضه کرده و مفاهیم متعالی را در قالب امور ساده و با بیانی روان برای بشر بازگو می کند.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره هستی شناختی، استعاره ساختاری، استعاره جهتی، حبل
  • احمد پاکتچی، محمدحسن شیرزاد*، محمدحسین شیرزاد صفحات 25-40
    یکی از آیات قرآن کریم که در طول سده‏ های متمادی، موضوع گفتگوهای درازدامن قرار گرفته، آیه شریفه بقره/104 است که به گفته مفسران، مسلمانان را از به‏ کارگیری تعبیر «راعنا» بازداشته و ملزم به جایگزینی آن با تعبیر «انظرنا» کرده است. به رغم آنکه عالمان تفسیر در خصوص معنای «راعنا» و دلایل نهی از گفتن آن، بالغ بر هفت نظرگاه تفسیری پیش افکنده ‏اند، هنوز ابعاد و زوایایی از بحث باقی مانده است که می ‏طلبد با اتخاذ رویکردهای جدید مطالعاتی، از نو به بحث گذاشته شود. پژوهش حاضر با هدف جبران این خلا مطالعاتی در صدد است با عنایت به داده ‏های زبان‏شناختی و بین ‏الادیانی که پیشتر از نظرها دور مانده است، تحلیلی جدید از مخاطبان این آیه شریفه و معنای «راعنا» عرضه نماید. در این پژوهش اثبات می‏ شود که اهل کتاب با اثرپذیری از آموزه‏ های عهدینی، رابطه «پیامبر اکرم پیروان» را در قالب رابطه «شبان گوسفندان» صورت‏بندی می‏ کردند. این در حالی است که خداوند متعال در آیه شریفه بقره/104، مومنان اهل کتاب را به وانهادن استعاره‏ عهدینی شبانی امر کرده و بدین سان، آنان را نه صرفا به جایگزینی تعبیر «راعنا» با «انظرنا»، که به تغییر در صورت‏بندی رابطه پیامبر اکرم(ص) با توده‏ های مردم فراخوانده است.
    کلیدواژگان: نبوت در قرآن، استعاره شبانی، اهل کتاب، مطالعات عهدینی، زبان&rlm، شناسی سامی
  • سید روح الله دهقان باغی*، کرم سیاوشی صفحات 41-58

    بحث از تناسب میان آیات قرآن از دیرباز در بین قرآن پژوهان و مفسران مطرح بوده و آثار متعددی نیز در این راستا عرضه شده است. دیدگاه وحدت موضوعی سعید حوی در الاساس فی التفسیر در بیان ارتباط و تناسب آیات قرآن، شایسته ارزیابی و نقد است. دو رکن اساسی نظریه وحدت موضوعی وی، یکی توقیفی بودن ترتیب و چینش کنونی سوره ها در مصحف و دیگری اعتماد به روایات ناظر به تقسیم چهارگانه سور قرآن کریم به اقسام «سبع طوال»، «میین»، «مثانی» و «مفصل» است.در این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی سامان یافته است، به دست آمد که هیچ یک از دو رکن فوق قابل اعتماد نیست؛ نه توقیفی بودن ترتیب و چینش سوره ها در مصحف کنونی، قطعی است و نه روایات تقسیم رباعی سور قرآن در راستای مقصود او، کارآمد است. از نظر روش نیز نظریه وی که متکی به تقسیم بندی های متعدد بر آیات قرآن با محوریت سوره بقره است، با چالش های متعددی رو به رو است! به علاوه تفسیر او نیز نتوانسته است با اتکا به این نظریه، آراء تفسیری ناب و منحصر به فردی ارایه کند؛ به گونه ای که کاربست این نظریه در الاساس فی التفسیر، تفسیری متمایز از تفاسیر پیشین خلق نکرده است.

    کلیدواژگان: وحدت موضوعی قرآن، تناسب آیات و سور، الاساس فی التفسیر، سعید حوی، تقسیم رباعی قرآن
  • فاطمه قربانی لاکتراشانی*، عباس بخشنده بالی صفحات 59-76
    قرآن کریم جهت انتقال مفاهیم خود از ظرف «عند» با بسامد بالایی استفاده نمودهاست. این ظرف در معنای پیش نمونهای خود، مفهوم «نزد» را کدگذاری مینماید، اما در تمامی موارد کاربرد این واژه در قرآن کریم، محدود به این معنا نبوده و با قرارگیری در بافتهای مختلف، وارد حوزه های معنایی جدیدی میگردد. واژه «عند» در گسترش معنایی خود در قرآن و در همنشینی با واژگانی چون «الله»، «رب»...، مهمترین مقوله های انتزاعی و متافیزیکی مطرح در کلام خدای تعالی را در سطح ادراک انسانی قابل فهم مینماید. با این وجود، عدم درک صحیح از غرض خداوند و عدم توجه به سیاق آیات، سبب شدهاست تا برخی دیدگاه های تفسیری به سمت تشبیه و تجسیم متمایل گردد. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ابعاد معنایی ظرف «عند» در قرآن کریم پرداخته است. برخی از مهم ترین آنها شامل حکمیت و قضاوت الهی، قطعیت و حتمیت حضور، انتساب ربوبی، قرب و زلفی میباشد. در پایان این نتیجه حاصل شدهاست که با صرفنظر کردن معنای ابتدایی «عند» که موجب جسمانیت و محدودیت حق تعالی می باشد، سایر معانی تناقضی با عقل و آموزه های وحیانی نداشته و بازتاب صحیحی از مفاهیم انتزاعی و غیرحسی را به مخاطب ارایه خواهد داد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، قرب الهی، ظرف مکان، عند»، عندیت
  • محمد آسائی*، محمود واعظی صفحات 77-94
    نظر به رسالتی که مفسران قرآن کریم در بیان معنا و مراد آیات کریمه قرآن دارند، در این تحقیق، آراء ایشان در بیان و فهم آیاتی از قرآن که به نقد افکار و عقاید بنیادین مسیحی متعرض شده اند، مورد کاوش و ارزیابی قرار گرفته است. تبیین و ارزشیابی نظرات مفسران قرآنی در این موضوع، می تواند به فهم بهتری از این آیات قرآن منجر شده و برخی ابهامات و پرسش-ها پیرامون آنها را روشن کند؛ علاوه بر آن، طیفی از دیدگاه های انتقادی نسبت به اعتقادات مسیحی را که کمتر به آن توجه شده است معرفی کند، چراکه با وجود برخی ایرادات، کمبودها و نارسایی ها، بسیاری از انتقادات مفسران قرآن مواردی قابل اعتناء و حایز توجه هستند. در این تحقیق، با تکیه بر تفاسیر متعدد و با روش تحلیلی، به پاسخ سوالاتی پیرامون آیه شریفه 157 سوره نساء و آیات 17، 73 و 116 از سوره مبارکه مایده پرداخته شده و در ذیل آنها، نقدهای مفسران قرآن از اصول مسیحی تثلیث، تجسد و اتحاد و فدا مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تثلیث، تجسد، مسیح، الهیات مسیحی
  • محسن رجبی قدسی*، فهیمه ضیاء قریشی صفحات 95-116

    برخی از محققان با استناد به آیه «کان الناس امه واحده فبعث الله النبیین مبشرین ومنذرین وانزل معهم الکتاب بالحق لیحکم بین الناس فیما اختلفوا فیه» (بقره/213)، نبوت آدم را منتفی و حضرت نوح(ع) را نخستین پیامبر خدا می دانند؛ زیرا مردمان نخستین بر روش و آیین واحدی زندگی می‏کردند که نیازی به پیامبر (حجت بیرونی) نداشتند، با آغاز اختلاف‏هایی که دیگر با حکم عقل (حجت درونی) به‏تنهایی قابل حل نبود، خداوند بعثت انبیاء را با فرستادن حضرت نوح(ع) آغاز کرد که از جمله آیات «شرع لکم من الدین ما وصی به نوحا والذی اوحینا إلیک...» (شوری،13) و «إنا اوحینا إلیک کما اوحینا إلی نوح والنبیین من بعده» (نساء، 163) و نیز احادیث معتبر مبین آن است. این جستار ضمن بررسی دلایل این دسته از پژوهشگران، با تدبر در آیات قرآن و مطالعه احادیث، پیامبری آدم ابوالبشر را با مولفه های مطرح شده برای بعثت و نبوت انبیا به بوته نقد و سنجش گذارده است.

    کلیدواژگان: نخستین پیامبر، اختلاف مردم و پیامبری، سلسلهپیامبران، چرایی نبوت
  • علی سعیدی* صفحات 117-132
    قرآن به عنوان متنی الهی از لایه های معنایی به هم پیوسته تشکیل شده است. این لایه ها در عین یکپارچگی معنایی در چینش واژگان «تفصیل» یافته است؛ که دریافت دقیق این لایه ها، نیازمند به ابزار زبان شناسی است تا ضمن همراه ساختن مخاطب با مسیر معنایی خود، او را تا عمیق ترین لایه ها رهنمون و به یکپارچگی معنایی نزدیک نماید. نماد، نشانه ای امری قدسی و فرود آمده از عوالمی فراتر از انسان است که خود را در بستر واژگان به ظهور می رساند تا بتواند میان انسان و این معانی ماورایی، پیوند معنا و فهم برقرار سازد.در این پژوهش تلاش شده است به کمک نماد، میان آیات صفات خبریه خداوند و مفهوم عمیق آن ها با مخاطبان و مفسران پیوند عمیق ایجاد شود تا از تشتت آراء آن ها و نسبت شخص وارگی به خداوند در ذیل این آیات جلوگیری به عمل آید. نتیجه اینکه قرآن کریم به عنوان کتابی که از عالم ملکوت و جان نفس نزول پیدا کرده، در قالب الفاظ بشری و به تناسب افکار او در ظرف بشری مظروف گردید. مبتنی بر این مقوله، بعضی از آیات که ذیل صفات خبریه خداوند «وجه - عین - ید - استواء بر عرش - نفس - فوق - سمع - بصر)، نازل گردید؛ چون از همین ترکیب بهره مند است، مفسران و فلاسفه را در ذیل خود، به آراء متفاوت تفسیری گرایش داده است.
    کلیدواژگان: قرآن، نماد، صفات خبریه، لایه های معنایی، شخص وارگی
  • منصور حسینی، محمد حسن صانعی پور*، لیلا السادات مروجی، رحمت الله عبدالله زاده صفحات 133-150

    علم مناسبت یا تناسب، از قضایا و چالش های مهم در علوم قرآنی، به شمار می رود، چنانکه این دانش در کتاب های تفسیری و علوم قرآنی مورد اهتمام و توجه ویژه ی عالمان است. این پژوهش می کوشد تناسب آیه ی اکمال را، به روش توصیفی و تحلیلی دیدگاه مفسران اهل سنت، در گذشته و حال بررسی و وجوه اشتراک و افتراق آنها را تحلیل و تطبیق می کند. اگرچه مفسران اهل سنت آرای متفاوتی را پیرامون ساختار این آیه ارایه داده اند، اما نظر به سیاق آیه اکمال (بخش سوم آیه سوم سوره مایده) و پیوندش با صدر (بخش اول) و ذیل (بخش سوم) آیه، آن را گزاره ای معترضه می دانند که در فاصله ی بین محرمات پیش از خود و رخصت پس از آن آمده است و توجیهات گوناگونی برای تبیین این اعتراض دارند. در نقد و بررسی این رای علاوه بر بازخوانی مقوله اعتراض در علم بلاغت و با استناد به نظر مفسران درباره شان نزول سوره مایده (در مدینه و پیش از حجه الوداع) و تفاوت زمانی و عدم پیوستگی نزولی آن با نزول آیه اکمال (در مکه و روز عرفه یا غدیر خم) قابل تامل است. و پس از نزول آیه اکمال و بر اساس قاعده کلی توقیفی بودن چینش آیات شاهد پیوستگی قرایتی و استدلالت تفسیری دال بر پیوستگی آن آیه هستیم.

    کلیدواژگان: علم المناسبات، تناسب آیات، انسجام، مفسران اهل سنت، جمله معترضه
  • سهیلا جلالی کندری*، حدیث ریاحی صفحات 151-162
    گام نخست در شناخت مفاهیم قرآنی، شناخت هسته معنایی واژگان است. در این راستا توجه به ریشه شناسی تاریخی می تواند ما را در شناخت بهتر آن یاری رساند. جستاری در میراث زبانی مسلمانان نشان می دهد که برخی از لغت شناسان به این مسیله توجه داشته و در تبیین مفهوم یک واژه به هسته معنایی آن در زبان های سامی دقت کرده اند. گام بعدی التفات به سیاق و با هم آیندها است که در نظام معنایی قرآن کریم از اهمیت خاصی برخوردار است. در این راستا زبان شناسی ساختاری خودنمایی خواهد کرد. در پژوهش حاضر برای شناخت واژه «ربانیون» از این دو روش بهره می بریم. جمهور مفسران ریشه این واژه را «رب» به معنای پروردگار دانسته و الف و نون را زاید یا به منظور مبالغه و تفخیم برشمرده اند. در پژوهش حاضر با کاوشی در زبان های باستانی از این ره آورد دفاع خواهیم کرد که این واژه یک وام واژه از زبان آرامی با شکل آوایی rabban (ربان) و لقبی برای دانشمندان و بسیاری از روسای مدارس دینی فلسطین بوده است. در زبان گعز نیز به استادان و آموزگاران علوم مختلف و نه صرفا علوم دینی rabban (ربان) گفته می شد. معناشناسی ساختاری نظر مفسران که آن ها را عامل به تورات و منقطع از غیر خدا دانسته اند، تایید نکرده است، بلکه «ربانیون» را به دلیل عدم اجرای وظیفه نهی از منکر مورد سرزنش و توبیخ الهی قرار می شمرد.
    کلیدواژگان: ربانیون، روابط هم نشینی، ریشه شناسی تاریخی، قرآن کریم، معناشناسی ربانی
  • نعمت الله بدخشان* صفحات 163-182
    ایمان عبارت از تصدیق قلبی است که اقرار زبانی بیانگر آن و عمل جوارحی از آثار و نتایج آن است. یکی از ویژگی های مهم و اساسی ایمان، ویژگی افزایش و کاهش پذیری آن است که از نظر عده ای از متکلمان مسلمان وصفی ذاتی برای حقیقت ایمان است، و از نظر عده ای دیگر وصفی متعلق به اعراض و امور زاید بر اصل ایمان بشمار می آید. کسانی که افزایش و کاهش پذیری ایمان را وصف ذاتی ایمان می دانند، این تحول پذیری را هم در حوزه عناصر مندرج در ماهیت ایمان می پذیرند، و هم در حوزه ی اقوال و اعمال ایمانی به عنوان اعراض و نتایج آن . مقاله پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ماهیت ایمان و عوامل افزایش و کاهش آن از منظر قرآن و احادیث می پردازد. این عوامل در دو قسم عوامل معرفتی، و عوامل اخلاقی رفتاری مورد بررسی قرار می گیرند. عوامل معرفتی افزایش ایمان؛ یقین و ظن عالمانه، و در مقابل، عوامل کاهش ایمان عبارت از؛ جهل و نادانی و تکیه بر ظن و گمان جاهلانه معرفی گردیده و در ادامه عوامل اخلاقی-رفتاری افزایش و کاهش ایمان بررسی شده است. در بررسی نقش عوامل معرفتی در ایمان، به اثبات می رسد که افزون بر یقین نظری و نیز یقین روانشناختی یا شهودی، ظن عالمانه نیز می تواند در ایمان ورزی انسانها نقش مهمی را ایفاء کند و هر دو عناصری افزایش و کاهش پذیر برای ایمان بشمار آیند.
    کلیدواژگان: ماهیت ایمان، عوامل افزایش و کاهش پذیری ایمان، یقین، ظن
  • نهله غروی نائینی*، نصرت نیل ساز، محمدحسین اخوان طبسی صفحات 183-198

    گزاره «سبح بحمد ربک» و مفهوم «تسبیح به حمد» بارها در قرآن کریم تکرار شده است و این تکرار، نشان از اهمیت بالای آن در بینش و منش قرآنی دارد. پرسش از معنای تسبیح به حمد، از ابتدا موردتوجه عالمان و مفسران بوده و آنچه درباره این تعبیر قرآنی بیان شده، عمدتا مبتنی بر پیش فرض ها در علم کلام و مبحث صفات الهی بوده است. از این رو نمی توان فهمی متاخر مبتنی بر دانش کلام را به کلام خداوند نسبت داد. این پژوهش در پی پاسخ به این مساله است که تسبیح به حمد در قرآن کریم و متناسب با فرهنگ دینی عرب، چه معنای دقیقی داشته است. این پژوهش مبتنی بر روش ریشه شناسی و با استفاده از داده های زبا ن های سامی و متون مقدس، پیشینه دو مفهوم تسبیح و حمد را مرور کرده و از این رهگذر به بازخوانی معنای تسبیح به حمد در قرآن کریم پرداخته است. در پایان مشخص شد حمد در گزاره قرآنی «سبح بحمد ربک»، نه معنای ستایش که معنای شوق و علاقه را دارد و تسبیح به حمد، حاکی از نوعی ستایش و مناجات مبتنی بر عشق ورزی و توجه قلبی است. همچنین تسبیح به حمد برخلاف تسبیح (مطلق)، اشاره به ستایشی غیرمناسکی دارد.

    کلیدواژگان: تسبیح، حمد، تسبیح به حمد، ریشه شناسی، متون مقدس
  • فاروق نعمتی*، پژمان ظفری، جواد خانلری صفحات 199-220
    محور «هم‏نشینی» یا فرایند «باهم‏آیی» واژگان، از نشانه‏های زبان‏شناختی است که نقش سازنده‏ای در شکل‏دهی نظام واژگان ایفا می‏کند. ماده‎ی «نزل» که یکی از پربسامدترین واژگان قرآنی است، نزدیک به چهارصد بار در قرآن به کار رفته. در بیان تفاوت معنایی دو واژه «إنزال» و «تنزیل» دیدگاه‏های متفاوتی در میان مفسران ارایه شده، برخی تفاوت معنایی آنها را در «نزول دفعی و تدریجی» و برخی در «تعدد نزول» قرآن دانسته‏اند؛ولی با توجه به هم‏نشین‏های این واژه‏ها، مشخص می‎شود که چنین نظراتی هماهنگ با بافت آیات نیست،و از دیرباز زبان‏شناسان بر چنین دیدگاه‏هایی به دلیل عدم تناسب و هماهنگی آن با سیاق آیات، ایراد گرفتند؛ زیرا در بررسی معانی الفاظ قرآن، غافل از زمینه و بافت درونی و بیرونی آیات، ممکن است ره‏پویان معارف قرآنی را به بیراهه بکشاند. بنابراین در نوشتار حاضر، که به شیوه تحلیلی-توصیفی انجام یافته، به تفاوت معنایی این دو واژه از زاویه‏ی معناشناسی «محور هم‏نشینی» پرداخته شده و دستآورد حاصل نشان می‎دهد، واژه «إنزال» با واژگان و مفاهیمی هم‏نشین شده، که بر «نزول عام» و حالاتی عمومی، بدون اختصاص به فرد یا مجموعه‏ای خاص دلالت دارد؛ ولی واژه «تنزیل» در بافت آیاتی قرار گرفته که بر «نزولی خاص» برای فرد یا مجموعه‏ی ویژه‏ و یا بر حالات معینی دلالت دارد و تاکید، مبالغه و گستره معنایی بیشتری نسبت به واژه إنزال افاده می‏کند و هم‏چنین کلمه تنزیل با مفاهیم خاصی از جمله، فرود آمدن باران رحمت «غیث»، «تقدیر و اندازه‏گیری امور»، «اختصاص قرآن به پیامبر» و «اختصاص نشانه‏های آفاق و انفس به خداوند»، هم‏نشین شده است.
    کلیدواژگان: محور هم&rlm، نشینی، إنزال و تنزیل، تفاوت معنایی، نقد و ارزیابی
  • زهره نریمانی*، جعفر فیروزمندی بندپی صفحات 221-236
    با وجود کارآمدی روش تفسیر قرآن به قرآن برای کل سورقرآن، کاربست این روش تفسیری به دلیل ابهامات در برخی سور و آیات مانند سوره فتح، اهمیت بیشتری دارد. برای نمونه ترتیب نزول دو سوره فتح و مایده، شباهت های مضمونی و واژگانی دو سوره، رهنمونگر مفاهیم و تفسیری متفاوت از آیات این سوره خواهد شد. مضمون کلی سوره درباره فتح و الطاف الهی حاصل از آن، رفتار منافقان، مشرکان و معافین از رزم، توصیف پیامبر و پیروان آن حضرت است. با بررسی و بیان دلایل قرآنی و روایات، مشخص خواهد شد که این سوره علاوه بر اشتمال آن بر حوادث فتح مکه، در ورای خود از مفاهیمی خطیر مانند مقدمه چینی ابلاغ ولایت و تبیین رفتار و عاقبت موافقان و مخالفان آن سخن می گوید. این استدلال، مبتنی بر ادله و نشانه هایی چون نزول سوره فتح پیش از سوره مایده، تشابه مضمون میان آیات این دوسوره باهم، وجود بشارات غفر ذنب نبی، نصرعزیز، صحبت از منافقان و جاودانگی اسلام و در آخر ترسیم چهره نبی مکرم و همراهان ایشان در قرآن، انجیل و تورات؛ است که همه اینها نشانه ای از زمینه چینی خداوند برای بحث ولایت امیرالمومنین است.
    کلیدواژگان: سوره فتح، صلح حدیبیه، فتح مکه، ولایت امیرالمومنین
|
  • Seyede Zeynab Hosseini *, Marzieh Mohases Pages 11-24
    Conceptual metaphor is an important part of cognitive linguistics and is a tool for thinking that presents human facts and experiences in a new category. This article examines the conceptual metaphor of "rope" in the Qur'an, which while having the general meaning of connection and communication, has a structure consisting of several types of metaphors. In one verse, the rope is like a covenant and obligation on the parties who resort to the rope and shows the obligations arising from them, and in a verse, as a high direction, it conceptualizes a valuable position. In another form, the rope of a container is expressed as a sign that indicates the proximity of the transcendent to the servant, and in another metaphorical sense, with the characterization of the rope, the action of living beings is attributed to it. Through these metaphorical expressions, the Qur'an presents a different kind of contemplation and thought to the worlds and recites transcendent concepts to human beings in the form of simple matters and with fluent expression.
    Keywords: conceptual metaphor, ontological metaphor, structural metaphor, directional metaphor, rope
  • Ahmad Pakatchi, Mohammad Hassan Shirzad *, Mohammad Hossein Shirzad Pages 25-40
    One of the verses of the Holy Qur'an which has been under debate for centuries is Baqarah/104. According to Muslim exegetes, the above-mentioned verse prevented Muslims from using the term "Rāˁinā" and called on them to replace it with the term "ˀUnẓurnā". Although the exegetes have put forward seven ideas about the meaning of "Rāˁinā" and the reasons behind preventing Muslims from saying it, there are still some hidden aspects which require conducting new studies based upon new scientific approaches. That's why this study, considering the previously neglected linguistic-interreligious data, is going to provide a new analysis of the audience of the Qur'anic verse Baqarah/104 and the exact meaning of the term "Rāˁinā". This study proves that the Jews, being influenced by the teachings of the Old Testament, viewed the relations between "Prophet and the followers" as the relations between "shepherd and sheep". However, the Almighty God commanded the Jews to abandon the deeply-rooted metaphor of "shepherding". Therefore, the Qur'anic verse "Lā Taqūlū Rāˁinā wa Qūlū ˀUnẓurnā" called on the Jews to not only replace the term "Rāˁinā" with "ˀUnẓurnā", but to change the formulation of relations between Prophet and his followers.
    Keywords: Prophecy in the Holy Qur', an, the Metaphor of Shepherding, People of the Book, Biblical Studies, Semitic Linguistics
  • Seyed Ruhollah Dehqan Baghi *, Karam Siyavoshi Pages 41-58

    The discussion of the appropriateness between the verses of the Qur'an has long been discussed among Qur'anic scholars and commentators, and several works have been presented in this regard. Saeed Hawi's view of thematic unity in the basis of interpretation in expressing the relationship and appropriateness of Quranic verses deserves to be evaluated and criticized. The two main pillars of his theory of thematic unity, one is the confinement of the current order of the suras in the Mus'haf and the other is the trust in the narrations regarding the four divisions of the Holy Qur'an into "Saba Tawal", "Ma'in", "Masani" and "Mufassal". Is.In this research, which is organized by descriptive and analytical methods, it was found that neither of the above two pillars is reliable; It is not certain that the order of the chapters in the current Mus'haf is forbidden, nor are the narrations of the quatrain division of the Qur'anic chapters in line with his purpose. In terms of method, his theory, which is based on the division of various clauses on the verses of the Qur'an with the focus on Surah Al-Baqarah, faces several challenges! In addition, his commentary has not been able to provide a pure and unique commentary based on this theory, so that the application of this theory in the basis of the commentary has not created a different commentary from previous commentaries.

    Keywords: Thematic unity of the Qur', an, the proportion of verses, suras, Al-Asas fi al-Tafsir, Saeed Hawi, Quartet division of the Quran
  • Fateme Ghorbani *, Abbas Bakhshande Bali Pages 59-76
    The Holy Quran has used the "Enda" container with high used in its frequency to convey its meanings but in all, "prototypical meaning, this container encodesThe concept of "near" cases, the use of this word in the Holy Quran is not limited to this meaning by being placed in different contexts, offers new semantic domains. The word "Enda" in expanding its meaning in the Holy Quran and in association with words such as "allah" , "lord",…. Make the most important abstract and metaphysical categories in the word of God almighty understandable at the level of human perception. However, the lack of a correct understanding of God's purpose and the lack of attention to the context of the verses have caused some interpretive views to tend to similitude and embodiment. The present study has descriptively –analytically studies the semantic dimensions of the vessel "Enda" in the holy Quran. Some of the most important of them include divine Judgment, certainty of presence, divine attribution, closeness and zeal. In the end , it is concluded that by omitting the initial meaning of "Enda" which the physicality and limitation of the supreme being, other meaning do not contradict the intellect and revelatory teachings and will provide a correct reflection of abstract and non-sensory concepts to the audience.
    Keywords: holy Quran, nearness to God, Place, then, endurance
  • Mohammad Asaee *, Mahmud Vaezi Pages 77-94
    Regarding to the mission of the commentators of the Holy Quran in expressing the meaning, interpretations and exegesis of the verses of the Holy Quran, in this study, views and ideas of those commentators regarding the expression and understanding of several verses of the Quran that have criticized the fundamental Christian doctrinal thoughts and ideas have been explored and evaluated. Explaining and assessing the views of various Quranic commentators on this subject can lead to a better understanding of these verses of the Holy Quran and clarify some ambiguities and questions about them; In addition, it introduces a range of critical views of the Christian faith that have received little attention, because despite some flaws, shortcomings, and inadequacies, many of the criticisms of the Quranic commentators are noteworthy and justifiable. In this research, drawing on various interpretations, and based on an analytical method, questions about verses such as An-Nisa:157, as well as Al-Ma'idah:17,73 and 116 have been investigated. Other criticisms of Quranic commentators on Christian teachings have been also examined.
    Keywords: Exegesis, Trinity, Incarnation, Christ, Christian Theology
  • Mohsen Rajabi Qodsi *, Fahimeh Ziyaghorayshi Pages 95-116

    Citing verse "( All )people are a single nation; so Allah raised prophets as bearers of good news and as warners, and He revealed with them the Book with truth, that it might judge between people in that in which they differed" (2:213), some scholars reject the prophecy of Adam and consider Noah (AS) as the first prophet of God. Because the first people lived in the same way and religion that they did not need a prophet (external argument) when unresolved differences arose with the rule of intellect judgement (internal argument), God began the raising of the prophets by sending Prophet Noah (AS). The verses “He has made plain to you of the religion what He enjoined upon Nuh and that which We have revealed to you” (42: 13) and “Surely We have revealed to you as We revealed to Nuh, and the prophets after him” as well as authentic hadiths explain it. The present study, while examining the reasons of this group of scholars, by reflecting on the verses of the Qur'an and studying the hadiths, has criticized and evaluated the prophethood of Adam Abu al-Bashar with the components proposed for the arising and prophethood of the prophets.

    Keywords: The first prophet, conflict of people, prophecy, chain of prophets, reason of prophecy
  • Ali Saeidi * Pages 117-132
    The Qur'an, as a divine text, is composed of interconnected semantic layers. These layers, while having semantic integrity, are "detailed" in word order; Accurate understanding of these layers requires linguistic tools to guide the audience to its deepest layers and guide them to the deepest layers and bring them closer to semantic integration.A symbol is a sign of something sacred and descended from worlds beyond man, which manifests itself in the context of words in order to establish a connection between meaning and understanding between man and these transcendental meanings.In this research, an attempt has been made to create a deep connection between the verses of God's news attributes and their deep meaning with the audience and commentators with the help of symbols in order to prevent the division of their opinions and personal relationship to God under these verses.The result is that the Holy Qur'an, as a book that descended from the realm of the kingdom and the soul of the soul, was presented in the form of human words and in proportion to her thoughts in the human vessel.Based on this category, some verses were revealed under the news attributes of God (face, eye, iodine, equator on the throne, soul, above, hearing, sight); Because it benefits from the same combination, it has tended to interpret commentators and philosophers differentlng
    Keywords: Quran, Symbol, news attributes, semantic layers, Personality
  • Mansour Hosaini, Mohammad Hasan Saneipour *, Leylasadat Moraveji, Rahmatull Ah Abdollahzadeh Pages 133-150

    The science of appropriateness is one of the important issues and challenges in Quranic sciences, as this knowledge is the subject of special interest and attention of scholars in the books of interpretation and Quranic sciences. This research tries to examine the relevance of Akmal's verse in the library and analytical method of Sunni commentators, in the past and present, and analyze and compare their commonalities and differences. Although Sunni commentators have given different opinions about the structure of this verse, but considering the context of the Akmal verse (the third part of the third verse of Surah Ma'idah) and its connection with the beginning (the first part) and the bottom (the third part) of the verse, they consider it a controversial statement that It comes in the distance between the prohibitions before it and the permission after it, and there are various justifications to explain this objection. In the review of this opinion, in addition to rereading the objection category in the science of rhetoric and referring to the opinion of commentators about the dignity of the revelation of Surah Ma'idah (in Madinah and before Hajj al-Wada) and the time difference and lack of continuity of its descent with the revelation of the verse of Akmal (in ) is worthy of reflection. And after the revelation of Akmal verse and based on the general rule of the arrangement of the verses, we see the continuity of the reading and the interpretive argument indicating the continuity.

    Keywords: the science of continuity, Sunni commentators, verse of completion, literary approach
  • Nematollah Badakhshan * Pages 163-182
    Faith is the acknowledgment of the heart, which is expressed by verbal confession and the action of its effects and results. One of the most important and fundamental features of faith is the feature of increasing and decreasing it, which according to some Muslim theologians is an inherent attribute of the truth of faith, and for others it is a attribute related to deviations and excesses on the principle of faith.Those who consider the increase and decrease of faith as an intrinsic feature of faith, accept this change both in the field of elements contained in the nature of faith, and in the field of sayings and practices of faith as its deviations and consequences. The present article examines the nature of faith and the factors of its increase and decrease from the perspective of the Qur'an and hadiths with a descriptive-analytical method.These factors are examined in two types of epistemological factors and moral-behavioral factors. Epistemological factors increase faith; Certain certainty and suspicion, and in contrast, the factors that reduce faith are; Ignorance and ignorance and relying on ignorant suspicion have been introduced and then the moral-behavioral factors of increasing and decreasing faith have been studied.Examining the role of epistemological factors in faith, it is proved that in addition to theoretical certainty as well as psychological or intuitive certainty, wise suspicion can also play an important role in human belief and both increase and decrease elements for faith.
    Keywords: The nature of faith, Factors of increasing, decreasing faith, certainty, suspicion
  • Nahla Gharavi Naeeni *, Nosrat Nilsaz, Mohammad Hosein Akhavan Tabasi Pages 183-198

    The Phrase "Sabbiḥ bi-ḥamdi rabbik" (Glory be to God) and the concept of "Tasbiḥ bi-ḥamd" (glorifying God) have been repeated many times in the Holy Qur'an, and this repetition shows its high importance in the Qur'anic attitude and character. The question of the meaning of Tasbiḥ bi Ḥamd has been always considered by scholars and commentators and various answers have been provided for it. What has been said about this Qur'anic statement is mainly based on presuppositions in theology and the subject of divine attributes, and so far this concept has not been discussed from a historical and semantic perspective. This research based on the method of Etymology and using the data of Semitic languages and Bible, has reviewed the background of Tasbiḥ and Ḥamd and through this has re-read the meaning of Tasbiḥ bi Ḥamd in the Holy Quran. As a result, it was found that Ḥamd in this phrase does not mean praise, but the meaning of desire and love, and Tasbiḥ bi-ḥamd indicates a kind of praise based on lovemaking.

    Keywords: Tasbiḥ, Ḥamd, Tasbiḥ bi-ḥamd, Etymology, Holy Bible
  • Faroogh Nemati *, Pejman Zafari, Javad Khanleri Pages 199-220
    Axis 'consort' or the 'coming together' words, one of the linguistic signs that a constructive role in shaping the language plays. Article "Nzl" is one of the most frequent Quranic words, nearly four times in the Qur'an used. The difference in the meaning of the word "ejaculate" and "discount" offered divergent views among commentators, some differences in the meaning of "sudden revelation and gradual" and the "multiplicity of revelation" consider the Quran; But due to the settlement of these terms, it becomes clear that such views are not consistent with the context of the verses, and long linguists such views because Asymmetry and coordination with the verses, were wrong because the meanings of words Koran, unaware of the context of internal and external signs, it is possible So in this paper, which is a descriptive analysis of the semantic difference between emantics "axis consort" has been studied and achieved show, The word "Enzal" consort with words and concepts, that of "common descent" and general situations, without dedicating a person or a specific set implies, but the word "Tanzel" in the context of the verses on "special Descending "for an individual or a particular set of states or implies certain And emphasize, exaggerate the extent of ejaculation means more than words can convey, and the word discount with certain concepts, such as landing mercy, "Ghaith," "recognition and measurement of affairs", "does the Qur'an to the Prophet " And "signs of introvert and extrovert devoted to God," it is settled.
    Keywords: based consort, Enzal, Tanzel semantic difference, Review, Evaluation
  • Zohreh Narimani *, Jaffar Firoozmandi Pages 221-236
    AbstractDespite the effectiveness of the method of interpreting the Qur'an to the Qur'an for all chapters of the Qur'an, the use of this method of interpretation is more important due to ambiguities in some chapters and verses such as Surah Fatah. For example, the order of revelation of the two surahs of Fath and Ma'idah, the thematic and lexical similarities of the two surahs, will be an example of different concepts and interpretations of the verses of this surah. The general theme of the surah about the divine conquest and grace resulting from it is the behavior of the hypocrites, the polytheists and those exempt from war, the description of the Prophet and his followers. By examining and stating the Qur'anic reasons and narrations, it will be clear that in addition to covering the events of the conquest of Mecca, this surah speaks of serious concepts such as the introduction of the province and explaining the behavior and consequences of its proponents and opponents. This argument is based on evidences such as the revelation of Surah Fatah before Surah Ma'idah, the similarity of the content between the verses of these two types, the existence of the good news of Ghaffar Zanab Nabi, Nasr Aziz, talking about the hypocrites and the immortality of Islam and finally drawing the face of the Holy Prophet and his companions. He is in the Qur'an, the Bible and the Torah;Keywords: Surah Fatah, Peace of Hudaybiyyah, Conquest of Mecca, Amir al-Mu'minin Province.
    Keywords: fgcfgcf