فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 114، امرداد 1401)

مجله طب نظامی
سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 114، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینو اسدزندی، منوچهر زهیری، مصطفی اکبری قمی، امید علی مسعودی* صفحات 1279-1286

    زمینه و هدف :

    اختلال در سلامت جسمی- روانی- اجتماعی- معنوی بیماران و پیامدهای روانشناختی حاصل از بحران بیولوژیک ناشی از پاندمی کووید-19، نیازمند مدیریت خدمات سلامت است. این مطالعه با هدف بررسی نقش ارتباطات معنوی در مدیریت خدمات سلامت طی بحران کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه کیفی، طی فروردین 1399 تا مرداد 1400 در بیمارستان نظامی بقیه الله (عج) تهران، با استفاده از نظریه داده بنیاد سیستماتیک اشتراوس و کوربین انجام شد. برای شناسایی پدیده محوری، شرایط علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها، پیامدها و ارتباط بین آن ها، مصاحبه های عمیق با 22 بیمار و کادر درمانی بیمارستان، مشاهدات میدانی و بررسی گزارش جامع انجام شدند. در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، انتخابی به وسیله نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) داده ها تحلیل شدند.

    یافته ها

    ارتباطات معنوی برمدیریت خدمات سلامت تاثیر داشت. راهبرد اصلی بیماران و تیم درمان در مقابله با بحران بیولوژیک، استفاده از درمان های طبی، همراه با توکل به خداوند و توسل به ایمه بودند. دلبستگی ایمن به خدا، به عنوان یک ارتباط سلامتی بخش، با تاثیر بر سایر ارتباطات (با خود، مردم و طبیعت) مدیریت خدمات سلامت را بهینه می کرد. ارتباط با خدا به عنوان پدیده محوری با تقویت نگرش معنوی، خودآگاهی معنوی، انگیزه معنوی، تاب آوری و قدرت سازگاری را افزایش می داد. همچنین سبب تقویت ارتباطات اجتماعی تیم درمانی با بیمار وخانواده ها، تعهد حرفه ای، همدلی، همکاری، ایثار و شجاعت در مواجهه با بحران می شد. ارتباط با محیط و مردم سبب جلب حمایت های اجتماعی- معنوی می شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر دلبستگی ایمن به خدا بر بهینه سازی خدمات سلامت در بحران کووید-19، ضروری است خدمات سلامت معنوی در بیمارستان های ایران توسط کارکنان آموزش دیده نظام سلامت، ارایه شوند.

    کلیدواژگان: ارتباطات سلامت، خدمات سلامت، معنویت، کووید-19
  • غلامرضا پورحیدری، عبدالمجید چراغعلی، سید محمد زارعی* صفحات 1287-1290
  • رومینا رسوله وندی، محسن کاظمی نیا، فرانک جعفری، محمود رحمتی، آرزو محمد قلی زاده، محمدمهدی خشمین* صفحات 1291-1309
    زمینه و هدف

    درد یکی از پیچیده ترین فرآیندهای بدن انسان است که ابعاد مختلف جسمی و روان شناختی دارد. تاکنون مطالعات اولیه فراوانی در زمینه مدیریت کاهش درد در بخش مراقبت های ویژه انجام شده است، ولی بر اساس دانش ما مطالعه ای که نتایج آن ها را در یک مقاله جمع آوری و بیان نماید، یافت نشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی مدیریت کاهش درد در بخش مراقبت های ویژه به روش مرورسیستماتیک انجام پذیرفت.

    روش ها: 

    برای دستیابی به مطالعات مرتبط با هدف پژوهش، پایگاه های اطلاعاتی SID، MagIran، Embase، PubMed، Scopus، Web of Science (WoS) و Google Scholar با استفاده از کلید واژه های Therapy، Interventive، Therapeutics، Therapies، Treatment، Effect، Management، Intensive Care Units، ICU، Pain بدون محدودیت زمانی تا شهریور 1400 مورد جستجو قرار گرفتند. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از چک لیست CONSORT انجام گرفت.

    یافته ها:

     در جستجو اولیه 7190 مطالعه یافت شد، که پس از حذف مطالعات غیرمرتبط با هدف پژوهش، در نهایت 56 مقاله وارد مطالعه شدند. با توجه به بررسی مطالعات می توان نتیجه گرفت که داروهای مسکن در بخش مراقبت های ویژه به طور قابل توجهی درد را کاهش می دهند اما اثر بخشی داروهای مختلف متفاوت است. همچنین روش های طب مکمل و طب سنتی مانند طب سوزنی، ماساژ درمانی، موسیقی درمانی، سرما درمانی و استفاده از گیاه اسطوخودوس می تواند در کنار داروها به کاهش درد در بخش مراقبت های ویژه کمک کند. اما در خصوص تاثیر سایر درمان ها از جمله هیپنوتیزم، مدیتیشن و آموزش نیاز به انجام مطالعات بیشتری می باشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش های درمانی طب جدید و طب سنتی مکمل یکدیگرند. لذا می توان در بخش مراقبت های ویژه از آن ها به صورت مکمل جهت مدیریت درد بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت درد، بخش مراقبت های ویژه، مرور سیستماتیک
  • اسفندیار آزاد، علی ندائی* صفحات 1310-1318
    زمینه و هدف

    ساختار نظامی گری مشاغل نظامی در مقایسه با مشاغل غیرنظامی، کارکنان را در انواع موقعیت های استرس زای مربوط به محیط شغلی، خانوادگی و سازمانی قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع و منابع استرس زای نظامی گری در گروهی از کارکنان نظامی انجام شد.

    روش ها: 

    روش اجرای تحقیق حاضر، توصیفی با طرح مقطعی بود. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق 300 نفر از کارکنان فعال نظامی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق مقیاس عوامل استرس زای نظامی گری آزاد و ندایی (1399) بود. به پرسش های تحقیق از طریق روش های آماری توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و آزمون t پاسخ داده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد 61/3 درصد از کارکنان استرس متوسط و 19 درصد از آن ها در معرض استرس شدید قرار هستند. همچنین، نتیجه آزمون t حاکی از معناداری تفاوت میانگین استرس گروه نمونه با میانگین جامعه است.

    نتیجه گیری:

     عوامل استرس زای نظامی گری قابل توجهی بین کارکنان در جریان است که سلامت روان آن ها را به مخاطره می اندازد. برای پیشگیری از تشدید عوامل استرس زا و کاهش وضعیت استرس در بین کارکنان باید مداخلات سیستماتیکی تدارک دیده شود.

    کلیدواژگان: کارکنان نظامی، نظامی گری، عوامل استرس زا
  • محمد مهدیزاده، مهدیه قیاثی*، لیلا خطیب شاد صفحات 1319-1329
    زمینه و هدف

    درمان نقایص غضروفی یکی از رایج ترین چالش های بالینی در نیروهای نظامی است که سبب کاهش بهره وری و آمادگی نیروهای رزمی می شود. این در حالی است که، تکنیک های مدیریت فعلی به کنترل علایم و عملکرد مفصل کمک می کنند. رویکرد درمانی بدون سلول برای بازسازی بافت غضروفی از طریق عمل پاراکرین به جهت تسریع و تسهیل فرآیندهای درمانی و اهمیت فوریت آن در بهبود افراد نظامی مورد توجه قرار گرفته است. اگزوزوم ها، یکی از این واسطه های پاراکرین، وزیکول های خارج سلولی در مقیاس نانو هستند.

    روش ها: 

    یک جستجوی الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Medscape، Google Scholar، MEDLINE و EMBASE از سال 2010 الی 2021 با کلمات کلیدی از قبیل سلول های بنیادی⸲ اگزوزوم⸲ غضروف و پزشکی بازساختی انجام شد.

    یافته ها: 

    محتویات عملکردی مانند مولکول های miRNA و mRNA، پپتیدها، پروتیین ها، سیتوکین ها و لیپیدها توسط اگزوزوم ها از سلول های بنیادی مزانشیمی (Mesenchymal Stem Cells: MSCs) به سلول های گیرنده منتقل می شوند. کاربرد اگزوزوم ها به عنوان یک روش عاری از سلول و بدون ایجاد پاسخ ایمنی می تواند در درمان بیماری های مفصلی امیدوارکننده باشد.

    نتیجه گیری:

     مشخص شده است که اگزوزوم ها در رویدادهای ارتباط بین سلولی نقش دارند و به دلیل شباهت به غشای پلاسمایی⸲ عدم فعال سازی سیستم ایمنی و ترشح تعداد زیادی از سلول ها می توانند به عنوان یک عامل مهم در بهبود بافت ها و اندام های آسیب دیده باشند. همچنین اگزوزوم ها می توانند به عنوان یک راهکار درمانی ایمن با قابلیت دسترسی بالا به جهت درمان بیماری های غضروفی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، سلول بنیادی مزانشیمی، نقایص غضروفی، بازسازی
  • نیما اسدی، علیرضا شهریاری، هادی اسمعیلی گورچین قلعه، محسن عباسی فرج زاده، مرتضی باقری، اکبر قربانی الوانق* صفحات 1330-1346
    زمینه و هدف

    تله ماتیک یا رسانه های جدید الکترونیک سلامت یک موضوع رو به رشد است که در حال تبدیل شدن به یک پیشرفت عمده در زندگی بیماران، به ویژه در سالمندان، معلولان و بیماران مزمن است. در این زمینه، سلامت سیار خدمات مراقبت های بهداشتی را ارایه می دهد و بر موانع جغرافیایی، زمانی و حتی سازمانی غلبه می کند. در این مطالعه مروری، خدمات و برنامه های کاربردی سلامت سیار در بیماری های مختلف و کارآزمایی های بالینی انجام شده در ارتباط با اپلیکیشن های سلامت محور و چالش های پیش رو را مورد بررسی قرار می دهیم.

    روش ها: 

    در مطالعه مروری نظام مند حاضر جهت استخراج مطالعات مرتبط، در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل PubMed، SID،Science Direct ، Scopus و Magiran با کلید واژه های خود مدیریتی بیماری، سلامت الکترونیک، مراقبت های بهداشتی، تله ماتیک و سلامت سیار از سال 1390 الی 1400 با هر دو زبان فارسی و انگلیسی براساس راهبرد جستجو انجام گردید. مقالات براساس معیارهای ورود وارد مطالعه شدند.

    یافته ها: 

    طبق بررسی مقالات مشخص گردید مشکلات جسمانی و سلامت روان، چالش هایی را برای کهنه سربازان ارتش، نیروهای بازگشته از خدمت و اعضای خانواده نظامی از جمله همسر و فرزندان ایجاد می کند. چالش های رفع نیازهای سلامت جسمانی و روانی شامل بهبود دسترسی و کیفیت مراقبت است که سلامت سیار می تواند به رفع این نیازها در محیط های پادگانی و غیرنظامی کمک کند.

    نتیجه گیری:

     با مشارکت گسترده تر اعضای انجمن های مراقبت های بهداشتی و انفورماتیک، چه از بخش های خصوصی و چه از بخش های دولتی، مقررات مرتبط با بکارگیری اپلیکیشن های حوزه سلامت مناسب و معقول خواهند شد، مشروط بر اینکه این مقررات برای برنامه های پزشکی سیار که خطرات بالقوه ای برای سلامت عمومی ایجاد می کنند، اعمال شود.

    کلیدواژگان: خود مدیریتی بیماری، تله ماتیک، سلامت الکترونیک، مراقبت های بهداشتی، سلامت سیار
  • حسام اکبری، امیر ادیب زاده، سیده نفیسه اسحاق حسینی، حامد اکبری* صفحات 1347-1357
    زمینه و هدف

    مواجهه با صدای ضربه ای (با خاصیت زمان کوتاه و شدت زیاد) بالاتر از حدود مجاز منجر به بروز آسیب به سیستم شنوایی می شود. نیروهای مسلح از جمله گروه های شغلی هستند که در معرض مواجهه با این نوع صدا ناشی از شلیک گلوله قرار دارند. در این مطالعه با بررسی پژوهش های مرتبط، اثر صدای ضربه ای، افت شنوایی و عارضه وزوز گوش در پرسنل نیروهای مسلح و راهکارهای کنترلی موثر و مرتبط را مرور کرده و تاثیر آن ها را بررسی کنیم.

    روش ها: 

    در این مطالعه مروری بانک های اطلاعاتی Web of Science و Scopus, PubMed, SID, ISC, Science Direct با کلمات کلیدی افت شنوایی ناشی از صدا، پرسنل نظامی، صدای ضربه ای، کنترل و مواجهه در نیروهای مسلح و میدان تیر جستجو شد. با تعیین معیارهای ورود و خروج و تبادل نظر نویسندگان، از بین 68 مقاله که مورد بررسی قرار گرفتند، 42 مقاله با توجه به ضوابط تعریف شده وارد مطالعه و 26 مقاله از این پژوهش حذف شدند.

    یافته ها: 

    چندین مطالعه تراز فشار صدا ناشی از تیراندازی را اندازه گیری کرده و دریافتند که که مواجهه با این نوع صدا منجر به عوارض شنیداری شده که با توجه به میزان و شدت مواجهه در بین افراد متغیر است. متغیرهای زمینه ای و سبک زندگی نیز از جمله پارامترهای دخیل در بروز افت شنوایی ناشی از صدا هستند. کارهای مهندسی کنترل صدا و همچنین استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی به صورت فعال و غیر فعال از جمله اقداماتی است که می تواند شدت مواجهه را کم و تاثیرات مخرب بر اندام شنوایی را کاهش دهد.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از لوازم حفاظت شنوایی با قابلیت کنترل صدای فعال، در سال های اخیر پیشرفت هایی داشته است. البته در حال حاضر استفاده از هر دو روش کنترل مهندسی و استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی برای بیشترین کاهش میزان صدای مواجهه ناشی از تیراندازی توصیه می شود. توجه به این نکته ضروری است که برای پیشگیری و مدیریت آسیب و افت شنوایی پرسنل نظامی، تشکیل پرونده پزشکی با محوریت پایش شنوایی پیش از بکار گیری و همچنین معاینات دوره ای افراد باید صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: افت شنوایی ناشی از صدا، وزوز گوش، نیروهای مسلح، کنترل
|
  • Minoo Asadzandi, Manochehr Zoheiri, Mostafa Akbariqomi, Omid Ali Masuodi* Pages 1279-1286
    Background and Aim

    Disruption in the physical- psychological- social- spiritual health of patients and the psychological consequences resulting from the biological crisis of the COVID-19 pandemic requires the management of health services. Therefore, this study aimed to investigate the role of spiritual communication in health services management during the biological crisis of COVID-19.

    Methods

    This qualitative study was conducted from April 2020 to July 2021 at Baqiyatallah Military Hospital in Tehran, by using "Strauss and Corbin's grounded systematic theory". To identify the central phenomenon, causal conditions, background factors, intervening factors, strategies, consequences, and their relationships, in-depth interviews with 22 patients and hospital staff, field observations, and a comprehensive review of the report were conducted. The data were analyzed in three stages open, central, and selective coding by using the MAXQDA software.

    Results

    Spiritual communication had an impact on the health services management. The main strategy of patients and the treatment team in dealing with the biological crisis was the use of medical treatments, along with trust in God and appeal to imams. Safe attachment to God, as a health-giving relationship, by affecting other relationships (with self, people, and nature) optimized the management of health services. Communication with God as a central phenomenon, increases spiritual attitude, spiritual self-awareness, spiritual motivation, resilience, and adaptability. It also strengthens the social relations of the treatment team with patients and families, professional commitment, empathy, cooperation, sacrifice, and courage in the face of crisis. Communication with the environment and people caused socio-spiritual support.

    Conclusion

    Considering the impact of safe attachment to God on optimizing the health services management in the COVID-19 crisis, it is necessary to provide spiritual health services in Iranian hospitals by trained health system employees.

    Keywords: Health communication, Health services, Spirituality, COVID-19
  • Gholamreza Poorheidari, Abdol Majid Cheraghali, Seyed Mohammad Zarei* Pages 1287-1290
  • Roumina Rasulehvandi, Mohsen Kazeminia, Faranak Jafari, Mahmoud Rahmati, Arezo Mohamad Gholizadeh, MohammadMehdi Khashmin* Pages 1291-1309
    Background and Aim

    Pain is one of the most complex processes in the human body, having various physical and psychological dimensions. To date, many preliminary studies have been conducted in the field of pain management in the Intensive Care Unit (ICU), but to our knowledge, no study has been found that summarizes the results in one article. Therefore, the present study aimed to investigate pain reduction management in the ICU via systematic review.

    Methods

    To find studies related to the research objective, the databases SID, MagIran, Embase, PubMed, Scopus, Web of Science (WoS), and Google Scholar were searched using the keywords Therapy, Interventive, Intervention, Therapeutics, Therapies, Treatment, Effect, Management, Intensive Care Units, ICU, and Pain with no time limit until September 2021. A qualitative assessment of articles was performed using the checklist CONSORT.

    Results

    During the initial search, 7190 studies were found, of which 56 articles were finally included after deleting studies not related to the purpose of the research. According to the studies, it can be concluded that pain medications significantly reduce pain in the ICU, but the effectiveness of different medications varies. In addition to medications, Complementary and traditional medicine methods such as acupuncture, massage therapy, music therapy, cold therapy and the use of lavender can also contribute to pain relief in the ICU. However, further studies are needed on the effects of other therapies, including hypnosis, meditation, and education.

    Conclusion

    The results of this study show that modern and traditional medicine treatments are complementary. Therefore, in the ICU, they can be used as a supplement to manage patients’ pain.

    Keywords: Pain management, Intensive care units, Systematic review
  • Esfandiar Azad, Ali Nedaei* Pages 1310-1318
    Background and Aim

    The military structure of military occupations in comparison with civilian occupations puts employees in a variety of stressful situations related to the work, family, and organizational environment. The aim of this study was to investigate the prevalence and stressful sources of militarism in a group of military personnel.

    Methods

    The present research method was descriptive with a cross-sectional design. The sample studied in this study was 300 active military personnel who were selected by the available sampling method. The instrument used in this study was the scale of Azad and Nedaei's (2020) Military Stress Factors Scale. The research questions were answered through statistical methods of frequency distribution, mean and standard deviation, and t-test.

    Results

    The results showed that 61.3% of employees are moderately stressed and 19% of them are exposed to severe stress. Also, the result of the t-test indicates a significant difference between the mean stress of the sample group and the mean of the population.

    Conclusion

    Significant military stressors are ongoing among employees that endanger their mental health. Systematic interventions should be provided to prevent the aggravation of stressors and reduce stress among employees.

    Keywords: Military personnel, Militarism, Stressors
  • Mohammad Mehdizadeh, Mahdieh Ghiasi*, Liela Khatib Shad Pages 1319-1329
    Background and Aim

    Cartilage defects treatment is one of the most common clinical challenges in orthopedics. The current management techniques help to control symptom and joint function. The cell-free approach to cartilage regeneration through paracrine action has been considered to accelerate and facilitate the healing process and the importance of its urgency in the recovery of military personnel. Exosomes, one of these paracrine mediators, are nanoscale extracellular vesicles.

    Methods

    An electronic search was performed on databases at PubMed and EMBASE with keywords such as stem cells, exosome cartilage and reconstructive medicine since 2000 to 2021.

    Results

    Functional cargos like miRNA and mRNA molecules, peptides, proteins, cytokines and lipids are transferred by exosomes from MSCs to the recipient cells. The use of exosomes as a cell-free method without creating an immune response can be promising in the treatment of joint diseases.

    Conclusion

    It has been found that exosomes are involved in intercellular communication events and due to their similarity to the plasma membrane, the lack of activation of the immune system and the secretion of large numbers of cells can be an important factor in the healing of damaged tissues and organs. Exosomes can also be used as a safe, high-availability treatment for the treatment of osteoartritis disease.

    Keywords: Exosome, Mesenchymal stem cells, Cartilage defect, Regeneration
  • Nima Asadi, Alireza Shahriary, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh, Mohsen Abasi Farajzadeh, Morteza Bageri, Akbar Ghorbani Alvanegh* Pages 1330-1346
    Background and Aim

    Telematics, or new electronic health media, is a growing topic that is becoming a major improvement in patients' lives, especially for the elderly, disabled, and chronically ill. In this context, mobile health provides healthcare services and overcomes geographical, time, and even organizational barriers. In this review, we examine the services and applications of mobile health in various diseases and the clinical trials conducted in connection with health-oriented applications, and the challenges ahead.

    Methods

    This systematic review will extract related studies in domestic and foreign databases including PubMed, SID, Science Direct, Scopus, and Magiran with the keywords of disease self-management, e-health, health care, telematics, and mobile health. The period from 1390 to 1400 was conducted with both Persian and English languages based on the search strategy. The articles were included in the study based on the inclusion criteria.

    Results

    According to the review of the articles, it was found that physical and mental health problems create challenges for army veterans, returning troops, and military family members, including spouses and children. The challenges of meeting physical and mental health needs include improving access and quality of care. Mobile health can help to meet these needs in military and civilian environments.

    Conclusion

    With the broader participation of members of the healthcare and informatics communities, both from the private and public sectors, regulations related to the use of health applications will become reasonable, provided that these regulations apply to mobile medical applications that pose potential risks to public health. If they do, it should be applied.

    Keywords: Disease self-management, Telematics, Electronic health, Health care, Mobile health
  • Hesam Akbari, Amir Adibzadeh, S. Nafisseh Eshagh Hosseini, Hamed Akbari* Pages 1347-1357
    Background and Aim

    Exposure to impact noise (short-term, high intensity) higher than permitted levels results in injury to the auditory system. Armed forces are one of the occupational groups exposed to these types of noises resulting from gunshots. In this study, relevant articles and research on the adverse effects of impact noise, hearing loss, and tinnitus in armed forces and effective control methods are reviewed.

    Methods

    In this review study, the databases of Web of Science, Scopus, PubMed, Science Information Database (SID), Islamic World Science Citation Center (ISC), and Science Direct were searched with the keywords including noise-induced hearing loss, armed forces, impact noise, control and exposure in armed forces and shooting range. Through determining entrance and exit indicators and consultations among writers, from 68 evaluated articles, 42 entered the study, and 26 were removed.

    Results

    Several studies measured the gunshot noise level and found that exposure to this noise resulted in different auditory complications depending on the frequency and intensity of exposure. Baseline characteristics and lifestyle are parameters involved in developing noise-induced hearing loss. Active and passive noise control methods and the use of hearing protection devices are among the measures adopted to reduce the intensity of exposure and decrease the detrimental effects of noise on the auditory system.

    Conclusion

    The use of hearing protection with an active noise cancellation has been developing during the past years, however, it is recommended to use both noise control engineering and hearing protection to reduce the highest level of harmful noise possible when firing a weapon. It should be noted that to prevent hearing loss in the military staff, it is necessary to build medical records upon recruitment for hearing monitoring and conduct periodic examinations.

    Keywords: Noise induced hearing loss, Tinnitus, Armed forces, Control