فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 161، شهریور 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 161، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان صفحات 591-593
  • مهشید طایی، محمد زارع نیستانک * صفحات 593-608
    زمینه و هدف

     عملکرد تحصیلی و عوامل موثر بر آن به عنوان یکی از متغیرهای محوری و اساسی در آموزش و پرورش همواره مورد توجه محققان و روان‌شناسان بوده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی خودپنداره در رابطه بین کارکردهای اجرایی و ظرفیت حافظه کاری با عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان دوره اول دبیرستان سمیرم بود.

    مواد و روش‌ها

    در مطالعه توصیفی حاضر، نمونه‌های مورد بررسی 272 نفر از دانش‌آموزان دختر مدارس دوره اول دبیرستان شهر سمیرم در سال 1400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. شرکت ‌کنندگان پژوهش، مقیاس نقایص کارکردهای اجرایی نوجوانان Barkly، آزمون حافظه کاری Wechsler ، پرسش‌نامه عملکرد تحصیلی  Pham و Taylor و پرسش‌نامه خودپنداره تحصیلی  Yesen Chenرا تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی Pearson، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    میانگین کارکردهای اجرایی و عملکرد تحصیلی، خودپنداره و حافظه کاری به ترتیب برابر با 31/63، 29/181، 2/47 و 45/9 با انحراف استاندارد 71/6، 61/4، 89/3 و 34/4 به دست آمد. نتایج نشان داد خودپنداره در رابطه کارکردهای اجرایی و ظرفیت حافظه کاری با عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان دوره اول دبیرستان سمیرم نقش میانجی دارد. هم‌چنین، نتایج نشان داد که خودپنداره، کارکردهای اجرایی و حافظه کاری می‌تواند عملکرد تحصیلی را پیش‌بینی کند (001/0>p).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نقش میانجی خودپنداره در رابطه با کارکردهای اجرایی و ظرفیت حافظه کاری پیشنهاد می‌گردد در جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودپنداره، کارکردهای اجرایی، حافظه کاری، عملکرد تحصیلی، دانش آموز
  • سعید محمدی، جواد امینی سامان، رقیه ماهوتی، مریم مردانپور، رضا محمدی، رسول کاویان نژاد صفحات 609-624
    زمینه و هدف

     درد به عنوان یک احساس ناخوشایند در فرآیندهای تشخیصی و درمانی به صورت فراوانی گزارش می شود. یکی از روش های شایع کاهش درد استفاده از بی حس کننده های موضعی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه اثرات تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست با پماد بی حسی ترکیبی لیدوکایین و پریلوکایین بر روی میزان درد انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در 240 بیمار مزمن انسدادی ریوی در بیمارستان امام رضا (ع) شهر کرمانشاه در سال 1399 انجام شد. این بیماران نیازمند سه فرآیند نمونه گیری خون شریانی-وریدی و گذاشتن کاتتر وریدی بودند. در هر فرآیند، 80 بیمار به طور تصادفی به دو گروه دریافت تحریک الکتریکی پوست و پماد بی حسی در ناحیه ورود نیدل یا کاتتر تقسیم شدند. ارزیابی میزان درد با استفاده از معیار بصری درد بعد از انجام فرآیندها و در دقایق 1، 3 و 5 اندازه گیری شد. زمان و دفعات تلاش نیز ثبت شد. از آزمون های t مستقل و آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین نمره درد در نمونه گیری خون وریدی، شریانی و قرار دادن کاتتر وریدی بین گروه های دریافت کننده تحریک الکتریکی و پماد از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0p>). دفعات تلاش نیز از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0<p)، اما میانگین زمان انجام فرآیندها به صورت معنی داری در گروه تحریک الکتریکی بالاتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

     تحریک الکتریکی می تواند درد موضعی ناشی از ورود نیدل یا کاتتر را مانند پماد بی حسی کاهش دهد. لذا پیشنهاد می شود این روش در راهنماهای کاهش درد غیر دارویی مورد بررسی بیش‌تری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت درد، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، داروی ترکیبی لیدوکائین و پریلوکائین، کاتتریزاسیون
  • جهانگیر جهانگیری، طاهره رنجبری پور*، سارا پاشنگ، آرزو تاری مرادی، مریم بهرامی هیدجی صفحات 625-642
    زمینه و هدف

    اگرچه درد برای ادامه حیات ضروری است، ولی این پدیده در بسیاری از مواقع نقش هشدار دهنده و انطباقی خود را از دست می دهد و مشکلات گوناگونی به وجود می آورد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر طراحی و آزمون مدل پیش بینی سازگاری با درد بر اساس سبک‌ دلبستگی و استحکام من با نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید شهر تهران در سال 1400 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی که به روش همبستگی انجام گرفت، جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید شهر تهران در سال 1400 بود. تعداد 300 بیمار با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از کلینیک درد بیمارستان امام حسین(ع) انتخاب و به پرسش نامه‌های سبک‌های دلبستگی، استحکام من، تنظیم شناختی هیجان و مقیاس چندوجهی درد پاسخ دادند. داده‌های به دست آمده با استفاده از مدل‌یابی معادله ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مدل‌یابی معادلات ساختاری نشان داد که ضرایب مستقیم سبک‌های دلبستگی (001/0>p، 61/0=β) و استحکام من (001/0>p، 89/0=β) به سازگاری با درد معنی دار می‌باشد. علاوه بر این، سبک‌های دلبستگی و استحکام من با میانجی‌گری تنظیم شناختی هیجان اثر غیرمستقیمی بر سازگاری با درد داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که سبک‌های دلبستگی، استحکام من و تنظیم شناختی هیجان می‌توانند به شیوه‌های مستقیم و غیرمستقیم ادراک درد مزمن و عملکرد بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید را تحت تاثیر قرار دهند و از سویی، نقش پویایی در سازگاری با درد مزمن در آنان ایفاء کنند. این نتایج می‌تواند در طراحی برنامه‌های پیش گیرانه و مداخله‌ای درد مزمن کاربرد داشته باشد. واژه های کلیدی: سازگاری با درد، سبک‌های دلبستگی، استحکام من، تنظیم شناختی هیجان، درد مزمن، آرتریت روماتویید

    کلیدواژگان: سازگاری با درد، سبک های دلبستگی، استحکام من، تنظیم شناختی هیجان، درد مزمن، آرتریت روماتوئید
  • هیوا محمودی صفحات 643-660
    زمینه و هدف

     انتشار افسارگسیخته کووید- 19 می تواند بر سلامت روان افراد تاثیر گذارد. هدف این مطالعه تعیین نقش واسطه ای ترس از کووید-19 در رابطه عاطفه مثبت و منفی با اختلال استرس بعد از سانحه حین محدودیت‌های همه گیری ویروس کرونا در سال 1400 بود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل تمامی کارکنان و اساتید دانشگاه های سراسری شهر گرگان در سال 1400 بود که از بین آن ها تعداد 360 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله‌‌ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه عاطفه مثبت و منفی Watson، مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویدادWeiss  و  Marmar، مقیاس ترس از کووید- 19 و پرسش نامه بهزیستی معنوی Paloutzian و  Ellisonبود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین عاطفه مثبت با ترس از کووید-19 (370/0-=r و 001/0 >P)، بین عاطفه مثبت با اختلال استرس بعد از سانحه رابطه منفی و معنادار (321/0-=r و 001/0 >P) و با بهزیستی معنوی رابطه مثبت و معنادار (440/0=r و 001/0 >P) به دست آمده است. نتایج برازش از مدل نشان داد که عاطفه مثبت به واسطه ترس از کووید-19 بر کاهش بهزیستی معنوی تاثیر دارد (001/0>P) و عاطفه منفی به واسطه ترس از کووید-19 می تواند باعث افزایش علایم اختلال استرس بعد از سانحه شود (001/0>P).

    نتیجه گیری

     نوسانات مداوم در وضعیت همه گیری کووید-19 می تواند نشان دهنده منبعی از ظهور مجدد یک رویداد استرس زا باشد و با تقویت عاطفه مثبت و بعد معنوی ممکن است بتوان این ترس را کاهش داد.

    کلیدواژگان: عاطفه مثبت و منفی، ترس از کووید-19، استرس بعد از سانحه، بهزیستی معنوی
  • پوریا فرخی، بهروز ایران نژاد، علیرضا حاجی زاده * صفحات 661-676
    زمینه و هدف

     کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی با محیط‌های استرس‌زا روبه رو هستند. مدیریت استرس شغلی می تواند باعث ماندگاری کارکنان در شغل خود و ارایه خدمات مناسب در سریع ترین زمان به بیماران گردد. به این منظور پژوهش حاضر با هدف تعیین استرس شغلی و راه‌های مدیریت آن در بین کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی ایران، انجام ‌شده است.

    مواد و روش ها

     در مرور نظام‌مند حاضر، مطالعات منتشر شده انگلیسی و فارسی ‌زبان بدون محدودیت زمانی با استفاده از کلیدواژه‌های مرتبط به‌صورت الکترونیکی از پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی PubMed، Web of Science، Scopus، SID، Magiran و گوگل اسکالر جستجو و مرور شدند. پس از حذف مقالات تکراری و نامرتبط، کیفیت مقالات بر اساس چک‌لیست استروب توسط نویسندگان ارزیابی شد. در نهایت، برای ترکیب داده‌ها از روش سنتز روایتی استفاده گردید.

    یافته ها

     پس از انجام غربالگری، از بین 113 مطالعه شناسایی ‌شده، درنهایت 12 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج به مرحله سنتز نهایی رسیدند. اکثر مطالعات میزان استرس شغلی را متوسط گزارش کردند. عوامل فردی، شغلی، سازمانی و محیطی بر استرس شغلی کارکنان موثر بودند.
    نتیجه‌گیری: کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی به طور متوسط با موقعیت‌های استرس‌زا در ایران مواجه هستند. استفاده از استراتژی‌هایی همچون برنامه‌های مداخله آموزشی، برنامه شکرگزاری و اقدامات مدیریتی مانند کاهش شیفت‌های کاری و بهبود امکانات رفاهی می‌تواند به کاهش استرس شغلی کارکنان شاغل در مراکز اورژانس پیش بیمارستانی کمک کند.

    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، استرس شغلی، مدیریت استرس، مرور نظام مند
  • محسن رضائیان صفحات 677-686

    همکاری در پژوهش‌های علوم سلامت، یکی از مهم‌ترین مواردی است که به پژوهشگران جوان کمک می‌نماید تا در عرصه فعالیت‌های پژوهشی خود، گام‌هایی را بردارند که بدون همکاری، برداشتن آن‌ها غیر ممکن است. علاوه بر این، همکاری به پژوهشگران بالغ کمک می‌کند تا افق دید خود را گسترده‌تر نموده و حوزه‌های نوینی از مطالعات پژوهشی را کشف نمایند. بالاخره، همکاری به پژوهشگران ارشد اجازه می‌دهد تا نه تنها پژوهشگران جوان را به بلوغ علمی برسانند، بلکه دستاوردهای نوینی از دانش بشری به ویژه در حوزه‌های میان رشته‌ای را پدید آورند. نظر به اهمیت همکاری در پژوهش‌های علوم سلامت، در مقاله حاضر به تعریف و تبیین جنبه‌های مختلف آن، نظیر تعریف همکاری، انواع و فواید آن، و نکات مهم در ایجاد آن، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: همکاری، مطالعات پژوهشی، علوم سلامت، پژوهشگران جوان، پژوهشگران بالغ، پژوهشگران ارشد
  • رها صالح آبادی، محمدجواد روشنفکر، ندا صالحی کیان، هدی صالحی کیان، مرجان وجدانی، مهسا یاراللهی* صفحات 687-695
    زمینه و هدف

     هدف مطالعه حاضر تعیین شیوع PTSD و عوامل مرتبط با آن در نجات یافتگان بیماری کووید-19 بود.

    مواد و روش ‌ها

    در این مطالعه توصیفی، تعداد 413 بیمار که سابقه بستری در بیمارستان به دلیل بیماری کووید-19 را داشتند به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه  جمع آوری و به وسیله رگرسیون لجستیک دو وجهی (Binary logistic regression) تحلیل شدند.

    یافته ها

     از مجموع 402 شرکت کننده، 148 نفر (8/36 درصد) دارای PTSD بودند. به علاوه، ابتلاء به بیماری عروق کرونری قلب (80/1=OR، 001/0>P) و وضعیت نامطلوب سلامت روان (21/1=OR، 001/0>P) نسبت شانس ابتلاء به PTSD را به ترتیب 80 درصد و 21 درصد افزایش می دادند.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که بیش از یک سوم از نجات یافتگان کووید-19 مبتلاء به PTSD هستند. بنابراین، توصیه می شود غربالگری وضعیت سلامت روان در برنامه های ترخیص از بیمارستان این بیماران ادغام شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، اختلال استرس، پس از سانحه، شیوع، ایران، سلامت روان
|
  • Mohsen Rezaeian Pages 591-593
  • Mahshid Taee, Mohammad Zare Neyestanak * Pages 593-608
    Background and Objectives

    Academic performance and factors affecting it as one of the central and fundamental variables in education have always been the focus of researchers and psychologists. The aim of the current research was to determine the mediating role of self-concept in the relationship between executive functions and working memory capacity and the academic performance of the first-year students of Semiram High School.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive. The investigated sample was 272 first-year female students of Semiram high school in 2020-2021, who were selected using the multi-stage cluster random sampling method. Research participants completed the Barkly Adolescent Executive Function Deficit Scale, the Wechsler Working Memory Test, the Pham and Taylor Academic Performance Questionnaire, and the Yesen Chen Academic Self-Concept Questionnaire. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient test, multivariate regression, and path analysis.

    Results

    The average scores of executive functions, academic performance, self-concept, and working memory were 63.31, 181.29, 47.2, and 9.45, respectively, with a standard deviation of 6.71, 4.61, 3.89, and 34.4. The results showed that self-concept has a mediating role in the relationship between executive functions and working memory capacity and the academic performance of the first- year students of Semiram High School. Also, the results showed that self-concept, executive functions, and working memory can predict academic performance (p<0.001).

    Conclusion

    Considering the mediating role of self-concept in relation to executive functions and working memory capacity, it is suggested to be used to improve students' academic performance.

    Keywords: Self-concept, Executive functions, Working memory, Academic performance, Student
  • Saeed Mohammadi, Javad Amini Saman, Roghaye Mahoti, Maryam MArdanpour, Reza Mohammadi, Rasoul KAvyannejad Pages 609-624
    Background and Objectives

     Pain is frequently reported as an unpleasant feeling during diagnostic and therapeutic procedures. Using local anaesthetics is one of the common ways to reduce pain. The present study was conducted to determine and compare the effects of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) with a combined anaesthetic ointment of lidocaine and prilocaine on pain level.

    Materials and Methods

     This randomized clinical trial study was conducted on 240 chronic obstructive pulmonary disease patients at Imam Reza Hospital in Kermanshah, in 2020. These patients required three procedures including arterial-venous blood sampling and intravenous catheter placement. In each clinical procedure, 80 patients were divided into groups receiving electrical stimulation and anaesthetic ointment in the needle or catheter insertion area. The pain level assessment was done by the visual analogue scale and after the procedures and in 1st, 3rd, and 5th minutes. The time and attempt frequency were also recorded. Independent t-test and two-way repeated measures ANOVA were used for data analysis.

    Results

     The pain level in venous and arterial sampling and catheter placement was not statistically significant (p>0.05). The attempt frequency was not statistically significant across different procedures (p>0.05), but the time to perform the procedures was significantly higher in the stimulation group (p<0.05).

    Conclusion

     Electrical stimulation can reduce local pain caused by the insertion of a needle or catheter, similar to anaesthetic ointment. Therefore, it is proposed that this method be further investigated in non-pharmacological pain reduction guidelines.

    Keywords: Pain management, Transcutaneous electrical nerve stimulation, Lidocaine, prilocaine drug combination, Catheterization
  • Jahangir Jahangiri, Tahereh Ranjbaripour, Sara Pashang, Arezoo Tarimoradi, Maryam Bahrami hidaji Pages 625-642
    Background and Objectives

     Although pain is necessary for the continuation of life, this phenomenon often loses its warning and adaptive role and causes various problems. Therefore, the aim of the present study was to design and test the prediction model of adaptation to pain based on attachment styles and ego strength with the mediating role of cognitive emotion regulation in patients with rheumatoid arthritis in Tehran in 2021.

    Materials and Methods

     In this descriptive study conducted by correlational method, the statistical population included all patients with rheumatoid arthritis in Tehran in 2021. 300 patients were selected from the pain clinic of Imam Hossein Hospital by convenience sampling method and answered the questionnaires of Attachment Styles, Ego Strength, Cognitive Emotion Regulation, and Multidimensional Pain Inventory. Data were analyzed using structural equation modeling.

    Results

     The results of structural equation modeling showed that the coefficients of the direct path of attachment styles (β=0.61, p<0.001) and ego strength (β=0.89, p<0.001) to the adaptation to pain were significant. In addition, attachment styles and ego strength had an indirect effect on the adaptation to pain with the mediating role of cognitive emotion regulation. 

    Conclusion

     The results of this study reveal that attachment styles, ego strength, and cognitive emotion regulation can directly and indirectly affect the perception of chronic pain and ultimately the performance of patients with rheumatoid arthritis, and on the other hand, play a dynamic role in adapting to chronic pain. These results can be used in designing preventive and interventional programs of chronic pain.
    Key words: Adaptation to pain, Attachment styles, Ego strength, Cognitive emotion regulation, Chronic pain, Rheumatoid arthritis
    Funding: This study did not have any funds.

    Keywords: Adaptation to pain, Attachment styles, Ego strength, Cognitive emotion regulation, Chronic pain, Rheumatoid arthritis
  • Hiva Mahnoodi Pages 643-660
    Background and Objectives

    The unbridled release of Covid-19 can affect the mental health of people. The aim of this study was to determine the mediating role of Covid-19 fear in the relationship between positive and negative affect and post-traumatic stress disorder and spiritual well-being during the limitations of the Corona virus epidemic.

    Materials and Methods

    In the current descriptive study, the statistical population included all the employees and professors of the state universities of Gorgan in 2021, out of which 360 people were selected by multi-stage cluster random sampling. The research instruments included Watson’s Positive and Negative Affect Schedule, Marmar and Weiss’s Impact of Event Scale-Revised, a Covid-19 fear scale, and Ellison and Paloutzian’s Spiritual Well Being Scale. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between positive emotion and fear of covid-19 (r=-0.370 and p<0.001), and between positive emotion and post-traumatic stress disorder (r=-0.321 and p<0.001), and a positive and significant relationship has been obtained with spiritual well-being (p<0.001 and r=0.440). The fitting results of the model showed that positive affect due to fear of covid-19 has an effect on reducing spiritual well-being (p<0.001), and negative affect due to fear of covid-19 can increase post-traumatic stress disorder symptoms (p<0.001).

    Conclusion

    The continuous fluctuations in its epidemic status can indicate a source of re-emergence of a stressful event that may reduce this fear by strengthening positive emotions and the spiritual dimension. Key words:

    Background and Objectives

    The unbridled release of Covid-19 can affect the mental health of people. The aim of this study was to determine the mediating role of Covid-19 fear in the relationship between positive and negative affect and post-traumatic stress disorder and spiritual well-being during the limitations of the Corona virus epidemic.

    Materials and Methods

    In the current descriptive study, the statistical population included all the employees and professors of the state universities of Gorgan in 2021, out of which 360 people were selected by multi-stage cluster random sampling. The research instruments included Watson’s Positive and Negative Affect Schedule, Marmar and Weiss’s Impact of Event Scale-Revised, a Covid-19 fear scale, and Ellison and Paloutzian’s Spiritual Well Being Scale. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and structural equation modeling.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between positive emotion and fear of covid-19 (r=-0.370 and p<0.001), and between positive emotion and post-traumatic stress disorder (r=-0.321 and p<0.001), and a positive and significant relationship has been obtained with spiritual well-being (p<0.001 and r=0.440). The fitting results of the model showed that positive affect due to fear of covid-19 has an effect on reducing spiritual well-being (p<0.001), and negative affect due to fear of covid-19 can increase post-traumatic stress disorder symptoms (p<0.001).

    Conclusion

    The continuous fluctuations in its epidemic status can indicate a source of re-emergence of a stressful event that may reduce this fear by strengthening positive emotions and the spiritual dimension.

    Keywords: Positive, negative affect, Fear of Covid-19, Post-traumatic stress, Spiritual well-being
  • Pouria Farrokhi, Behrouz Irannejad, Alireza Hajizadeh * Pages 661-676
    Background and Objectives

     Pre-hospital emergency staff face stressful environments. Job stress management can make employees stay in their occupations and provide appropriate services to patients as soon as possible. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining job-related stress and its management methods among pre-hospital emergency staff in Iran.

    Materials and Methods

     In this systematic review, published English and Persian studies without time limitation were searched and reviewed electronically in Persian and English databases from PubMed, Web of Science, Scopus, SID, Magiran, and Google scholar using related keywords. After removing duplicate and unrelated articles, the quality of the articles was evaluated by the authors based on the Strobe checklist. Finally, the narrative synthesis method was used to combine the data.

    Results

     After screening, among the 113 studies, 12 studies reached the final synthesis stage based on the inclusion and exclusion criteria. Most of the studies reported moderate levels of occupational stress. Individual, occupational, organizational, and environmental factors were effective in the occupational stress of employees.

    Conclusion

     Pre-hospital emergency workers face stressful situations on average in Iran. Using strategies such as educational intervention programs, gratitude programs, and management measures such as reducing work shifts and improving comfort facilities can help reduce the occupational stress of employees working in pre-hospital emergency centers.

    Keywords: Pre-hospital emergency, Job stress, Stress management, Systematic review
  • Mohsen Rezaeian Pages 677-686

    Collaboration in health science research is one of the most important issues that helps young researchers to take steps in their research activities that are impossible without collaboration. Collaboration also helps mature researchers to broaden their horizons and discover new areas of research. Finally, collaboration allows senior researchers not only to bring young researchers to scientific maturity, but also to create new achievements of human knowledge, especially in interdisciplinary fields. Considering the importance of collaboration in health science research, in this article we will define and explain its various aspects, including the definition of collaboration, its different types and benefits, and important points to create it.

    Keywords: Collaboration, Research studies, Health sciences, Young researchers, Mature researchers, Senior researchers
  • Raha Salehabadi, Mohammadjavad Roshanfekr, Neda Salehi Kian, Hoda Salehi Kian, Marjan Vejdani, Mahsa Yarelahi * Pages 687-695
    Background and Objectives

     The present study aimed to determine the prevalence of post-traumatic stress disorder (PTSD) and its related factors in the survivors of Covid-19.

    Materials and Methods

     In this descriptive study 413 patients who had a history of hospitalization due to covid-19 disease were selected using the convenience sampling method. Data were collected using a questionnaire and analyzed by binary logistic regression.

    Results

     Out of 402 participants, 148 participants (36.8%) had PTSD. In addition, suffering from coronary heart disease (OR=1.80, p<0.001) and adverse mental health status (OR=1.21, p<0.001) increased the odds ratio of PTSD by 80% and 21%, respectively.

    Conclusion

     This study showed that more than one-third of the survivors of Covid-19 have PTSD. Therefore, it is recommended mental health status screening be integrated into the discharge plans of these patients.

    Keywords: COVID-19, Stress disorders, Post-traumatic, Prevalence, Iran, Mental health