فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هجدهم شماره 75 (تابستان 1401)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هجدهم شماره 75 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد اتفاق دوست*، حمید علاف نویریان صفحات 5-16
    رنگدانه ی لیکوپن با توجه به برخورداری از طولانی ترین زنجیره ی هیدروکربنی در بین کاروتنوییدها با یازده پیوند دوگانه از مهم ترین رنگدانه های کاروتنوییدی به لحاظ خاصیت آنتی اکسیدانی و تاثیرگذاری مطلوب بر فرآیند های مرتبط با ایمنی می باشد.  بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیرات رنگدانه ی لیکوپن بر شاخص های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم های همولنف میگوی رودخانه ای شرق انجام پذیرفت.  در این پژوهش، 225 قطعه میگو با وزن متوسط 07/0±40/1 گرم به وسیله ی پنج تیمار غذایی و سه تکرار شامل مقادیر مختلف لیکوپن صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم لیکوپن در کیلوگرم جیره به مدت 56 روز، غذادهی گردیدند.  در پایان دوره ی پرورشی، پس از جمع آوری همولنف میگو های مورد مطالعه، شاخص های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیم های همولنف نمونه ها به وسیله ی کیت های آزمایشی، دستگاه خوانشگر الایزا و میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفتند.  نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که شاخص های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوها، تحت تاثیر سطوح مختلف رنگدانه لیکوپن قرار گرفتند.  با افزایش مقادیر لیکوپن جیره ی غذایی شاخص های بیوشیمیایی آلبومین و پروتیین کل همولنف میگوها، به طور معنی داری افزایش پیدا نمود در حالی که میزان کورتیزول کاهش یافت.  شاخص های ایمنی همچون تعداد هموسیت کل، سلول های گرانولار، نیمه گرانولار و سلول های هیالین نیز با افزایش لیکوپن جیره، افزایش معنی داری پیدا نمود.  آنزیم های همولنف، همچون لیزوزیم و فنول اکسیداز در تیمارهای حاوی رنگدانه ی لیکوپن بیش تر از تیمار شاهد بود در حالی که در آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز کاهش معنی داری مشاهده گردید و آلکالین فسفاتاز تحت تاثیر سطوح متفاوت رنگدانه لیکوپن قرار نگرفت.  در نهایت، یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که افزایش سطوح لیکوپن جیره ی غذایی موجب بهبود شاخص های بیوشیمیایی، ایمنی و آنزیمی همولنف میگوی رودخانه ای شرق شد و افزودن میزان 200 میلی گرم در کیلوگرم از این رنگدانه به جیره ی غذایی با هدف بهبود شاخص های اشاره شده این میگو پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: کاروتنوئیدها، همولنف، ایمنی، لیکوپن، میگوی رودخانه ای شرق
  • حسین حمیدی نجات، بهمن مصلی نژاد*، سیده میثاق جلالی، مریم شیخ زاده تک آبی صفحات 17-28
    توکسوپلاسموز، یک بیماری مهم مشترک بین انسان و دام، در سرتاسر دنیا است.  برخی از تحقیقات تجربی نشان داده است که آلودگی به توکسوپلاسما گوندی، بر شاخص های هماتولوژیک و بیوشیمیایی از جمله پروفایل های لیپیدی سرم، تاثیر می گذارد.  هدف از انجام مطالعه ی حاضر، ارزیابی تغییرات هماتولوژی و پروفایل لیپیدی سرم در گربه های آلوده به توکسوپلاسما گوندی، ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی اهواز بود.  خون گیری از  100 قلاده گربه ی خانگی، از هر دو جنس (52 قلاده ماده و 48 مورد نر) و در محدوده ی سنی 3 ماه تا 17 سال صورت گرفت.  جهت تعیین آلودگی به توکسوپلاسما، در اشکال حاد و مزمن، به ترتیب از روش های آگلوتیناسیون تغییر یافته و واکنش زنجیره ای پلی مراز استفاده گردید.  شاخص های اندازه گیری شده شامل تعداد گلبول های سفید، گلبول های قرمز، غلظت هموگلوبین، هماتوکریت، میانگین حجم سلولی، میانگین هموگلوبین سلولی، میانگین غلظت هموگلوبین سلولی، توزیع دامنه ی حجم گلبول های قرمز، تعداد تام پلاکت ها، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها، ایوزینوفیل ها، مونوسیت ها و غلظت سرمی کلسترول تام، کلسترول HDL، LDL و VLDL، تری گلیسرید، ترانسفرین و آهن، در گروه های آلوده و سالم بودند.  نتایج نشان داد که شیوع عفونت، در اشکال حاد و مزمن توکسوپلاسموز، به ترتیب 11 و 32 درصد بودند.  در مقایسه بین گروه ها، میزان کلسترول تام و همچنین کلسترول LDL در هر دو گروه آلوده نسبت به گروه سالم، به شکل معنی داری بالاتر بود.  علاوه بر این، در گروه آلوده، میانگین کلسترول HDL، در جنس نر نسبت به ماده افزایش معنی داری را نشان داد.  تمام گربه های مبتلا، از نژاد مو کوتاه اهلی بودند و میانگین سنی آن ها نسبت به گربه های سالم، به طور معنی داری بالاتر بود.  بررسی حاضر نشان داد که علی رغم فرضیه ی مصرف کلسترول توسط انگل برای تشکیل واکویل، غلظت کلسترول تام و کلسترول LDL سرم، در گربه های آلوده، بیشتر از حیوانات سالم بودند.  این احتمال وجود دارد که انگل در محیط غنی از کلسترول و LDL، تکثیر راحت تری داشته باشد.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، هماتولوژی، پروفایل لیپیدی، واکنش زنجیره ای پلی مراز، گربه
  • میلاد رجبی، سیاوش شریفی*، محمد براتی، ایرج کریمی، امین بیغم صادق صفحات 29-37
    بافت استخوان دارای ویژگی های ساختاری خاصی می باشد که به خصوص به علت ساختار ترکیبی استخوان می باشد که ترکیبی از هیدروکسی آپاتیت، کلاژن، مقدار کمی از پروتیوکلیکان، پروتیین های غیرکلاژنه و آب می باشد.  ساختار شیمایی ماده ی اولیه مورد استفاده، مخلوطی از پودر آلومینا و گرافیت است.  آلومینا یک ساختار معدنی غیراسیدی و غیربازی است که از نظر تخلخل، جزء مواد نانو متخلخل طبقه بندی می شود.  در بعضی از ساختارهای آن، نیمی از حجم به فضاهای متخلخل تعلق دارد.  15 قلاده سگ به طور تصادفی به سه گروه کنترل، گروه دریافت کننده ی غضروف اتوژنیک و گروه دریافت کننده ی آلومیناگرافت تقسیم شدند در سطح قدامی جانبی استخوان بازو برش زده شد.  با کنار زدن پوست، بافت هم بند و عضلات، استخوان بازو نمایان شد و برش به طول 1 سانتی متر و عرض 1 سانتی متر در بدنه ی استخوان بازو ایجاد و دار بست آلومینا-گرافیتی در نقیصه ی ایجاد شده قرار گرفت، در گروه دیگر غضروف اتوژنیک جدا شده از قوس دنده ای در نقیصه ایجاد شده قرار داده شد و گروه کنترل هیچ گونه ماده ای در نقیصه ایجاد شده قرار نگرفت.  بین گروهای کنترل، گروه درمانی با غضروف اتوژنیک و گروه آلومیناگرافیت در معیارهای ترمیم استخوان اختلاف معنی دار مشاهده گردید.  استفاده از آلومینا گرافیت در مقایسه با غضروف دنده ای اتوژنیک می تواند باعث ترمیم سریع تر استخوان شود.
    کلیدواژگان: نانو ساختار آلومینا-گرافیت، غضروف اتوژنیک، سگ، ترمیم استخوان
  • سیامک سلامی*، رضا اشرفی زاده، حسین قهرمانی، امیر امنیت طلب صفحات 38-44
    بیماری های پریونی در دام می توانند خطر بالقوه ای برای انسان محسوب شوند.  نژاد ماکویی از منابع مهم پروتین در کشور می باشد.  در این مطالعه وضعیت پلی مورفیسم کدون های 136 و 171 پروتیین های پریونی و ژنوتیپ های حاصل از آن در گوسفندان اکوتیپ ماکویی بررسی شد.  از 60 گوسفند ماکویی نمونه خون وریدی تهیه و DNA استخراج شد.  پلی مورفیسم کدون 136 (A-V) و کدون 171 (H-Q-R) به طریق PCR با پرایمر اختصاصی بررسی گردید.  نتایج نشان داد که در کدون 136 آلل A (65 درصد) به شکل معنی داری بیشتر از آلل V (35 درصد) است.  ژنوتیپ AA (%67/46) نیز شایع ترین ژنوتیپ مشاهده شده بود.  در کدون 171 نیز آلل های Q و R به شکل معنی داری بیشتر از آلل H می باشد.  به علاوه آلل R نیز به صورت معنی داری کمتر از آلل Q است.  آلل Q (%33/58) و ژنوتیپ QQ (40 درصد) شایع ترین آلل و ژنوتیپ بودند.  در مجموع می توان نتیجه گیری کرد که برنامه ریزی کنترل موثر اصلاح نژاد و ریشه کنی موفقیت آمیز ژنوتیپ های مستعد به بیماری اسکراپی در نژاد گوسفندان اکوتیپ ماکویی ایرانی امکان پذیر نخواهد بود مگر این که حساسیت ژنوتیپ های مختلف در نژادهای گوسفند ماکویی مشخص شود.
    کلیدواژگان: بیماری پریونی، اسکراپی، اکوتیپ ماکویی، پروتین مقاوم به پروتئاز، ژنوتیپ
  • علی کرمیان، رضا آویزه*، هادی ایمانی راستابی، محمد راضی جلالی صفحات 45-55
    فشردن متناوب سینه، هنوز به صورت معمول برای احیای مبتلایان به شوک هموراژیک به کار می رود.  این احتمال وجود دارد که فشردن یک در میان شکم و سینه، خون بیش تری را به حفره ی سینه پمپاژ کند.  بر این اساس در این مطالعه، دو روش احیای قلبی ریوی فشردن متناوب سینه و فشردن یک در میان شکم و سینه در سگ های دچار شوک هموراژیک تجربی مقایسه شدند و تغییرات الکتروکاردیوگرافی به عنوان ابزاری جهت تشخیص و پایش اختلالات هدایتی و ریتمی قلب مورد ارزیابی قرار گرفتند.  به این منظور، با خارج سازی خون از شریان رانی، شوک هموراژیک در 15 قلاده سگ نر بالغ تحت بیهوشی، ایجاد شد و تا از بین رفتن نبض ادامه پیدا کرد.  سگ ها به مدت 20 دقیقه بدون نبض نگه داشته شدند و سپس به سه گروه احیا با رینگرلاکتات، احیا با رینگرلاکتات به همراه فشردن متناوب سینه و احیا با رینگرلاکتات به همراه فشردن یک در میان شکم و سینه تقسیم شدند.  احیا تا زمان بازگشت گردش خون خودبه خودی ادامه پیدا کرد.  نوارهای الکتروکاردیوگرام در زمان های قبل از شروع خونریزی، فقدان نبض، پایان20 دقیقه فقدان نبض و بعد از بازگشت گردش خون خودبه خودی ثبت شدند.  ارتفاع امواج P و QRS، فاصله زمانی QT، تعداد ضربان قلب، زاویه محور الکتریکی قلب و شکل قطعه ST در زمان های مختلف الکتروکاردیوگرام بین گروه ها دارای تفاوت معنی دار بودند؛ ولی در متغیرهای فاصله زمانی امواج P و QRS و فاصله زمانی PR و ریتم قلب، تفاوت معنی داری بین زمان های مختلف ثبت الکتروکاردیوگرام وجود نداشت.  نوع احیا بر تغییرات پارامترها در طول زمان تغییر معنی داری ایجاد نکرد.  در نهایت اثر مخلوط گروه و زمان بر هیچ کدام از متغیرها معنی دار نبود.  بر این اساس به نظر می رسد روش های احیای فشردن متناوب سینه و فشردن یک در میان شکم و سینه متعاقب ایجاد شوک هموراژیک در سگ ها، تاثیر مثبتی بر احیای شوک از جنبه الکتروکاردیوگرافی نداشته باشد.
    کلیدواژگان: شوک هموراژیک، احیا، فشردن یک درمیان شکم وسینه، فشردن سینه، سگ
  • منصور محزونی*، وهاب باباپور، مرتضی زنده دل، سعید چرخکار صفحات 56-66
    متیل آمین به عنوان یک آمین آندوژن در مغز پرندگان و پستانداران وجود داشته و از طرفی این آمین به عنوان یک نورومدولاتور در آزادسازی برخی از نوروترانسمیترها شبیه سروتونین نقش دارد.  اثرات متیل آمین به خوبی در موش مشخص شده اما تا کنون هیچ گونه مطالعه ای مبنی بر نقش متیل آمین در کنترل مرکزی اخذ غذا در پرندگان انجام نشده است.  مطالعه ی حاضر به گونه ای طراحی شد تا اثر متیل آمین بر روی اخذ غذا و همچنین نقش سیستم سروتونرژیک را بر رفتار تغذیه ای القا شده توسط متیل آمین در جوجه های محروم از غذا به مدت 3 ساعت مورد بررسی قرار دهد.  در آزمایش اول برای یافتن دوز موثر متیل آمین، تزریق درون بطن مغزی متیل آمین با دوزهای 15، 30، 45، 60 و 75 میکروگرم انجام شد.  در آزمایش دوم، چهار گروه قرار داشتند که گروه اول (گروه کنترل) سرم فیزیولوژی به همراه اوانس بلو 1/0 درصد، گروه دوم متیل آمین (75 میکروگرم)، گروه سوم PCPA (مهار کننده ی سنتزسروتونین مغزی، 5/1 میکروگرم) و گروه چهارم ترکیب PCPA + متیل آمین را به صورت تزریق درون بطن مغزی دریافت کردند.  در آزمایش سوم جوجه ها تزریقات مشابه آزمایش دوم را داشتند فقط به جای تزریق PCPA از SB242084 (آنتاگونیست گیرنده ی HT2C، 5/1 میکروگرم) استفاده شد.  میزان اخذ غذای تجمعی در دقایق 30، 60 و 120بعد از تزریق اندازه گیری شد.  حجم تزریقات در هر گروه 10 میکرولیتر بود.  نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش دوز متیل آمین میزان اخذ غذا در جوجه خروس های گوشتی به طور معنی داری کاهش پیدا کرد.  بنابراین دوز موثر متیل آمین برای ادامه آزمایش 75 میکروگرم در نظر گرفته شد.  همچنین مشخص گردید که اثر هیپوفاژیک متیل آمین توسط PCPA (مهار کننده ی سنتز سروتونین مغزی، 5/1 میکروگرم) و SB242084 (آنتاگونیست گیرنده ی 5-HT2C، 5/1 میکروگرم) به طور معنی داری تضعیف گشت.  این نتایج پیشنهاد می کند متیل آمین اثر هیپوفاژیک بر روی مصرف غذا در جوجه خروس های گوشتی داشته و این کاهش اخذ غذای ناشی از متیل آمین از طریق سروتونین (گیرنده 5-HT2C) میانجی گری می شود.
    کلیدواژگان: متیل آمین، سروتونین، اخذ غذا، جوجه خروس گوشتی
  • علی اصغر مقدم*، طیبه محمدی، پیمان رحیمی فیلی، غلامعلی مرادلی، مصطفی نیک انجام صفحات 67-75
    بسیاری از مطالعات گذشته حاکی از تاثیر ساختار تشریحی گردن رحم میش روی میزان موفقیت تلقیح مصنوعی است.  آناتومی گردن رحم میش بستگی به نژاد دارد.  هدف از این مطالعه، توصیف ویژگی های تشریحی گردن رحم گوسفند نژاد زندی است.  تعداد 193 مجرای تناسلی سالم و غیر آبستن گوسفندان بالغ / نابالغ نژاد زندی از کشتارگاه جمع آوری و به گروه های لوتیال/ فولیکولار تقسیم شدند.  گردن رحم بر اساس شکل دهانه ی خارجی به انواع شکاف دار، نوک پستانی، نوک مرغابی، آویزان یا گل سرخی تقسیم شدند.  میزان نفوذ سوند تلقیح در گردن رحم ثبت شد.  قالب سیلیکونی از مجرای داخلی گردن رحم تهیه و ویژگی های مورفولوژیکی داخل کانال گردن رحم همانند طول گردن رحم، تعداد و آرایش چین ها ثبت شد و شدت درهم پیچیدگی  چین ها به صورت درجات 1، 2 و 3 ثبت شد.  نتایج نشان داد که فراوانترین نوع شکل دهانه ی خارجی گردن رحم در این نژاد، نوع نوک پستانی بود و بیشترین میزان نفوذ سوند در مجرای گردن رحم دارای دهانه ی خارجی شکاف دار بود.  میانگین طول گردن رحم، فاصله ی دهانه ی خارجی گردن رحم تا چین اول و میانگین میزان نفوذ سوند در گردن رحم در میش های بالغ بیشتر از نابالغ بود.  میانگین فاصله ی دهانه ی خارجی گردن رحم تا چین های اول و دوم و میزان نفوذ سوند در مرحله ی فولیکولی بیشتر از مرحله ی لوتیال بود.  تعداد چین های گردن رحم در 94 و 6 درصد نمونه ها به ترتیب 5 و 6 عدد بود.  از نظر کامل بودن و در هم فرورفتگی چین ها، 64 درصد نمونه ها درجه یک، 25 درصد نمونه ها درجه دو، و 11 درصد نمونه ها درجه سه طبقه بندی شدند.  اطلاعات حاصل از مطالعه ی حاضر در افزایش میزان موفقیت نفوذ سوند تلقیح در گردن رحم میش های فحل به منظور بهبود نرخ بره زایی میش های بومی متعاقب تلقیح داخل گردن رحمی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: گوسفند زندی، گردن رحم، مورفولوژی، تلقیح مصنوعی
  • حمزه نبوی، منصور میاحی*، عبدالحمید شوشتری، زهرا برومند صفحات 76-90
    هدف مطالعه، ارزیابی واکسن های پنوموتروپ و ویسروتروپ بر میزان تکثیر و دفع یک جدایه ی ویروس حاد بیماری نیوکاسل در جوجه های گوشتی است.  یکصد و چهل جوجه ی یک روزه ی گوشتی سویه ی راس خریداری و در روز اول جهت تعیین زمان واکسیناسیون از 20 قطعه خون گیری و بقیه به طور تصادفی به 6 گروه مساوی 20 قطعه ای تقسیم شدند.  جوجه های گروه اول، دوم، سوم و چهارم در سن 8 روزگی به ترتیب با واکسن های B1، کلون، ویتاپست و اوینیو به روش قطره چشمی واکسینه شدند، جوجه های گروه پنجم و ششم نیز به عنوان کنترل مثبت و منفی با آب مقطر استریل تلقیح شدند.  در سن 35 روزگی، جوجه های گروه های 1 تا 5 با یک دهم میلی لیتر از مایع آلانتوییک حاوی EID50105 ویروس حاد نیوکاسل به روش چشمی- بینی و جوجه های گروه ششم با PBS استریل تلقیح شدند و روزانه 2 بار جهت نشانه های درمانگاهی مشاهده شدند.  در روزهای 2، 5، 10 و 15 پس از تلقیح، 3 جوجه از همه ی گروه ها به روش تصادفی انتخاب و پس از تهیه ی سوآب استریل از کلواک و نای به روش انسانی کشتار و نمونه های بافتی از نای، ریه، کلیه، کبد و طحال و مغز جمع آوری شد و آزمایش Real time PCR انجام شد.  نتایج نشان داد در روزهای 2 و 5 بعد از چالش ویروس در سواب نای و کلواک و  بافت های نای، ریه، کلیه، کبد و طحال تمام گروه های واکسینه به میزان معنی داری کمتر از گروه کنترل مثبت بود.  مطالعه ی حاضر نشان داد واکسن های پنوموتروپ و ویسروتروپ بیماری نیوکاسل پادتن محافظت کننده در ماکیان ایجاد می نمایند و هر دو نوع واکسن گله گوشتی را به خوبی در مقابل بروز نشانه های بالینی و تلفات در برابر ویروس حاد بیماری نیوکاسل محافظت می کنند و میزان دفع ویروس را از دستگاه تنفس و دستگاه گوارش به مقدار زیادی کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: ویروس بیماری نیوکاسل، پلی مراز زمان حقیقی، تکثیر، دفع، واکسن، پنوموتروپیک، ویسروتروپیک
  • مژده نجفی کلیانی، علی اصغر سرچاهی*، امیر افخمی صفحات 91-101

    علت اصلی ایجاد گلوکوم افزایش فشار داخلی چشم می باشد.  برای اندازه گیری فشار داخلی چشم در حیوانات نیاز به استفاده از داروهای بی حسی موضعی می باشد.  این داروها ممکن است باعث تغییر فشار داخلی چشم شده و در تشخیص این بیماران تداخل ایجاد کنند.  لذا هدف از انجام مطالعه ی حاضر، تولید و استفاده از داروهای بی حسی موضعی که کم ترین اثر را روی فشار داخلی چشم ایجاد کنند، می باشد.  در این مطالعه فرم قطره ی چشمی دو داروی لیدوکایین 1 درصد و بوپیواکایین 4/0 درصد تولید شده و اثر آن ها روی فشار داخلی چشم در 20 قلاده سگ بالغ نژاد بومی مورد بررسی قرار گرفت.  بدین صورت که قطره ی لیدوکایین در چشم راست نیمی از سگ ها و چشم چپ نیمی دیگر و در چشم مقابل نرمالین سالین به عنوان کنترل چکانده شد.  فشار داخلی چشم قبل از چکاندن دارو و در دقایق 0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 بعد از چکاندن دارو به وسیله ی دو دستگاه تونومتر iCare و تونوپن وت اخذ شد.  یک هفته بعد، اثر قطره بوپیواکایین تولید شده به روش مشابه بررسی گردید.  قطره ی لیدوکایین تغییری در فشار داخلی چشم با هیچ کدام از دستگاه های تونومتر نشان نداد.  قطره ی بوپیواکایین باعث افزایش موقتی فشار چشم به محض چکاندن دارو شد که با دستگاه iCare این افزایش معنی دار بود (014/0=P) ولی بلافاصله بعد از آن به حد نرمال برگشت؛ با این حال نتایج به دست آمده با دستگاه تونوپن وت تغییر معنی داری نشان نداد.  مدت زمان بی حسی قرنیه در اثر لیدوکایین 7/14 دقیقه و بوپیواکایین 5/17 دقیقه به دست آمد.  نتیجه گیری می شود با توجه به این که قطره ی چشمی تولید شده لیدوکایین و بوپیواکایین تغییر چندانی در فشار داخلی چشم ایجاد نکردند، به راحتی می توانند جهت اندازه گیری فشار داخلی چشم استفاده شوند ولی چون مدت زمان بی حسی ایجاد شده نسبتا کم می باشد، لازم است فشار داخلی چشم هر چه زودتر اندازه گیری شود.

    کلیدواژگان: فشار داخلی چشم، بی حسی موضعی، لیدوکایین، بوپیواکایین، سگ
  • مینو نیرومند، کامران رضایزدی*، مهدی گنج خانلو صفحات 102-112
    از آن جا که پروتیین گران ترین ماده ی مغذی در میان اقلام خوراکی است، دامپروری پایدار برای تولید محصولات با کیفیت و اقتصادی، بستگی به حد مطلوب اسیدهای آمینه در تنظیم جیره دارد.  مطالعه ی حاضر به منظور بررسی تاثیر افزودن اسیدهای آمینه در استارتر با سطح پروتیین خام متوسط و مقایسه آن با استارتر دارای سطح پروتیین خام بالاتر بدون اسید آمینه اضافه انجام شد.  برای این منظور 48 گوساله هلشتاین نر و ماده از 3 روزگی تحت چهار تیمار آزمایشی قرار گرفتند و مطالعه در 70 روزگی پایان یافت.  تیمارهای آزمایشی شامل (1) 18 درصد پروتیین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین و متیونین بالاتر، (2) 18 درصد پروتیین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین و متیونین و 10 درصد تریونین بالاتر، (3) 18 درصد پروتیین خام در استارتر به علاوه 20 درصد لیزین، متیونین و تریونین بالاتر و (4) 22 درصد پروتیین خام بدون اسید آمینه اضافه بود.  در کل دوره آزمایش و نیز قبل از شیرگیری،  گوساله ها در تیمار 1 مصرف استارتر بالاتری داشتند.  نتایج این مطالعه نشان داد که گوساله های تغذیه شده با سطح بالاتر پروتیین خام، بازده خوراک بالاتری داشتند.  افزایش وزن روزانه و وزن نهایی نیز بین تیمارهای آزمایشی متفاوت نبود.  تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر فراسنجه های خونی نداشتند.  در پایان آزمایش، گوساله های تغذیه شده با سطح بالاتر پروتیین خام بدون اسید آمینه اضافه (تیمار 4)، سطح اوره سرمی بالاتری داشتند.  گوساله های تغذیه شده با 20 درصد اسید آمینه های لیزین، متیونین و تریونین بیشتر، روزهای ابتلا به اسهال و دمای بدن کمتری داشتند.  به طور کلی، افزودن اسیدهای آمینه لیزین، متیونین و تریونین، تاثیر معنی داری بر عملکرد رشد و فراسنجه های ایمنی خون نداشت.  اما پروتیین خام با سطح متوسط در استارتر به طور کارآمدتری نسبت به پروتیین با سطح بالاتر مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: استارتر، ایمنی، ترئونین، لیزین، متیونین
  • مسعود ویسی، سیاوش مکتبی، زهرا رمضانی، محمد خسروی* صفحات 113-123
    در این تحقیق، امکان استفاده از ذرات کوانتوم کربن برای تشخیص و تعیین مقدار آنتی ژن با هدف تشخیص باکتری و سموم در مواد غذایی مورد بررسی قرار گرفت.  ذرات کوانتوم کربن با استفاده از اسید سیتریک و اتیلن آمین دی آمین تولید شدند.  تولید آنتی بادی پلی کلونال ضد باکتری اشریشیا کلی با ایمن سازی خرگوش و جداسازی آنتی بادی های IgG از سرم هیپرایمن با روش کروماتوگرافی تعویض یونی انجام شد.  تولید نانوذرات کوانتوم دات با روش های FTIR و میکروسکوپ نیروی اتمی با راندمان 67 درصد تایید شد.  اتصال ذرات کوانتوم کربن به آنتی بادی پلی کلونال ضد اشریشیا کلی با استفاده از EDC-NHS انجام شد؛ شکل گیری مناسب و پایداری مجتمع حداقل به مدت 6 ماه، به تریتیب با روش های الیزا و فلیورومتری تایید شد.  افزودن غلظت های افزایشی باکتری اشریشیاکلی به کمپلکس مذکور، باعث کاهش نشر فلوروسنس ذرات کوانتوم کربن وابسته به غلظت آنتی ژن در طول موج 440 نانومتر با تحریک در طول موج 350 نانومتر گردید.  افزایش غلظت باکتری  اشریشیاکلی سبب کاهش بیشتر شدت نشر و به عبارت دیگر منجر به افزایش اختلاف نشر نمونه کونژوگه با نمونه ی شاهد با حد تشخیص برابر با CFU/mL 30 باکتری شد.  بر اساس نتایج این تحقیق می توان از ترکیب کونژوگه ذرات کوانتوم کربن با آنتی بادی ضد یک باکتری، آنتی ژن های ذره ای و یا محلول، برای تشخیص و تعیین مقدار آن باکتری یا آنتی ژن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتی ژن، آنتی بادی، ذرات کوانتوم کربن، فلئوروسنس
  • سید رضا حسینی*، مهران تاجمیر ریاحی، مجید شیخی قهی صفحات 124-127
    جرب چیلتیلا روی خارجی ترین لایه ی اپیدرم پوست میزبان که معمولا خرگوش است زندگی کرده و باعث تحریک و خارش پوست می شود.  یکی از ویژگی های برجسته ی این جرب ها دهان بزرگ و چنگال مانند آنهاست.  این جرب علاوه بر ایجاد خارش و درماتیت در خرگوش، یک جرب زیونوز بوده و قابل انتقال به انسان نیز هست.  در یک مورد از ارجاع یک خرگوش به کلینیکی در اصفهان که با جداسازی موها و بررسی میکروسکوپیک محل ضایعه همراه بود انگل چیلتیلا مشاهده شد.  در این مطالعه علاوه بر خرگوش تمامی افراد خانواده ای که این خرگوش را نگهداری می کردند به التهاب و خارش پوستی به خصوص در مچ دستها و درماتیت دچار بودند.  مورد مذکور نخستین گزارش در منطقه ی اصفهان می باشد.  همچنین اولین موردی است که در خرگوش وحشی در ایران گزارش می شود.  با توجه به این که میزان شیوع آلودگی به این جرب در ایران مورد مطالعه قرار نگرفته است گزارش حاضر می تواند مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: خرگوش غربی، چیلیتیلا پارازیتیوراکس، اصفهان
|
  • Mohammad Ettefaghdoost *, Hamid Alaf Noveirian Pages 5-16
    Lycopene pigment is one of the most important carotenoids in terms of antioxidant functions and desirable effect on immune-related processes due to the longest hydrocarbon chain among carotenoids with eleven double bonds. Therefore, the present study was aimed to evaluate the effects of lycopene pigment on biochemical, immunity and enzymatic hemolymph parameters of the oriental river prawn. In this research, two hundred and twenty-five prawns with mean weight of 1.40±0.07 gram were fed by five dietary treatments and three replications including different levels of lycopene zero (control), 50, 100, 150 and 200 milligrams lycopene per kilogram diet for fifty-six days. At the end of the culture period, after collecting the hemolymph of the studied prawns, biochemical, immunity and hemolymph enzymes parameters of the samples were evaluated by experimental kits, ELISA reader instrument and optical microscope. The results of the study showed that the biochemical, immunity and enzymatic parameters of prawn hemolymph were affected by different levels of lycopene pigment. With increasing dietary lycopene levels, the biochemical indices of albumin and total protein of prawn hemolymph increased significantly while cortisol levels decreased. Immunity parameters such as total hemocyte count, granular cells, semi-granular cells and hyaline cells, also increased significantly with increasing dietary lycopene. Hemolymph enzymes such as lysozyme and phenol oxidase were higher in treatments containing lycopene pigment than control treatment, while alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase were significantly reduced and alkaline phosphatase were not affected by different levels of lycopene pigment. Finally, the findings of this study showed that increasing dietary lycopene levels improved the biochemical, immunity and enzymatic hemolymph parameters of the oriental river prawn and adding 200 milligrams per kilogram of this pigment to the diet was suggested to improve the parameters that mentioned of this prawn.
    Keywords: Carotenoids, Hemolymph, Immunity, lycopene, Oriental river prawn
  • Hossein Hamidinejat, Bahman Mosallanejad *, Seyedeh Misagh Jalali, Maryam Sheykhzadeh Takabi Pages 17-28
    Toxoplasmosis is an important zoonotic disease worldwide. Some experimental researches have been shown that infection with Toxoplasma gondii affects the hematological and biochemical analytes, including serum lipid profiles. The aim of the present study was to evaluate the hematological and serum lipid profile changes in cats infected with Toxoplasma gondii, referred to Veterinary Hospital of Ahvaz. Blood sampling was performed on 100 companion cats, both genders (52 females and 48 males) and in the age range of three months up to 17 years. Modified agglutination test and polymerase chain reaction were used to determine infection due to Toxoplasma, in acute and chronic forms, respectively. Measured indices were included white blood cell count, red blood cell count, hemoglobin concentration, hematocrit, mean cell volume, mean cell hemoglobin, mean cell hemoglobin concentration, red cell distribution width, total platelet count, neutrophils, lymphocytes, eosinophils, monocytes, and serum concentration of total cholesterol, HDL-c, LDL-c, and VLDL-c, triglyceride, transferrin, and iron in the infected and healthy groups. The results showed that the prevalence of infection was 11% and 32% in acute and chronic forms of Toxoplamosis, respectively. In comparison between groups, the total cholesterol and LDL-c levels were significantly higher in both infected groups compared to the uninfected one. Furthermore, in the infected group, there was a significant increase in mean HDL-c in males compared with females. All the infected cats were Domestic Shorthair and their mean age was significantly higher than healthy cats. The present study showed that despite the hypothesis of cholesterol consumption by the parasite to form vacuoles, serum total cholesterol as well as LDL-c, were higher in infected cats than healthy animals. It is likely that the parasite will reproduce more easily in a cholesterol and LDL rich environment.
    Keywords: Toxoplasma gondii, Hematology, lipid profile, Polymerase Chain Reaction, Cat
  • Milad Rajabi, Siavash Sharifi *, Mohamad Barati, Iraj Karimi, Amin Bigham Sadegh Pages 29-37
    Bone tissue has attractive structural features, especially due to its hybrid bone structure, which is a combination of hydroxyapatite, collagen, and small amounts of proteoglycans, non-collagenous proteins and water. The chemical structure of the material used is a mixture of alumina powder and graphite. Alumina is a non-acidic and non-base mineral structure that is classified in terms of porosity as a Nano-porous material. In some of its structures, half the volume belongs to the porous spaces. 15 dogs were randomly divided into three groups of control, autogenous cartilage recipient and alumina graft recipient group. By removing the skin, connective tissue, and muscles, the humerus was exposed and a 2 cm long and 1 cm wide incision was made in the humerus body and the alumina-graffiti was placed in the defect, the other group autogenous cartilage resected from rib arch was inserted in the created defect. In control group did not place any material in the created defect. There was a significant difference between control groups, autogenous cartilage group and alumina grafit in bone repair criteria. Using alumina graphite can cause bone healing faster than autogenous rib cartilage.
    Keywords: alumina-graphite nanostructure, autogenic cartilage, Dog, Bone healing
  • Siamak Salami *, Reza Ashrafizadeh, Hossein Ghahremani, Amir Amniattalab Pages 38-44
    Prion diseases in livestock can be a potential danger for humans as well. The Makuei sheep breed is one of the most important sources of protein in Iran. In this study, the polymorphism status of codons 136 and 171 of prion protein and their genotypes was investigated in Makuei ecotype sheep. Blood samples were obtained from 60 Makuei sheep and DNA was extracted. The codon 136 (A-V) and codon 171 (H-Q-R) polymorphisms were evaluated by PCR with specific primers. The results showed that allele A (65%) at codon 136 was significantly higher than allele V (35%). AA genotype (46.67%) was also the most common genotype. At codon 171, the Q and R alleles were significantly higher than the H allele. In addition, the allele R was significantly lower than the allele Q. Allele Q (58.33%) and QQ genotypes (40%) were the most common alleles and genotypes. In conclusion, the findings provide strong preliminary lines of evidence that motive large-scale genotyping studies to establish an effective breeding control and successful eradication of scrapie-susceptible genotypes.
    Keywords: Prion disease, Scrapie, Makuei ecotype, PRP, Genotype
  • Ali Karamyan, Reza Avizeh *, Hadi Imani, Mohammad Razi Jalali Pages 45-55
    Intermittent chest compression is still routinely used in resuscitation for hemorrhagic shock patients. There is a possibility that by using a different resuscitation method with interposed abdominal compressions, through forcing the blood from abdominal organs into the circulation and increasing intraperitoneal pressure, more blood pumps to heart. Therefore, in this study, chest compression resuscitation and interposed abdominal compressions resuscitation were compared in dogs with induced experimental hemorrhagic shock and electrocardiographic changes evaluated as an important diagnostic and monitoring tool in heart conduction and rhythm disorders. Thus hemorrhagic shock was induced by drawing blood from femoral artery in 15 dogs under anesthesia and continued until pulseless electrical activity achieved. The dogs were kept pulseless for 20 minutes, then were randomized to three treatment groups - fluid resuscitation alone with Ringer's lactate solution, chest compressions with fluid resuscitation, and interposed abdominal compression with fluid resuscitation. Resuscitation was conducted until reaching the point of return of spontaneous circulation. Electrocardiograms were recorded before the induction of hemorrhage, at the time that the pulse was lost, after 20 minutes of pulseless state and at the point of return of spontaneous circulation. Changes in P and QRS waves amplitudes, QT interval, heart rate, and electrical axis and morphology of ST segment was significant in different times within groups. but there were no significant changes in P and QRS durations and PR interval and heart rhythm. There were no significant changes in any parameter with different type of resuscitation method. Finally mixed effect of time and groups were also statistically insignificant in all parameters. In conclusion, it seems that there is no positive impact in electrocardiographic parameters using either of chest compression only or interposed abdominal compression resuscitation methods in dogs with induced hemorrhagic shock.
    Keywords: Hemorrhagic shock, Resuscitation, Interposed abdominal compression, chest compression, dogs
  • Mansour Mahzouni *, Vahab Babapour, Morteza Zendehdel, Saeid Charkhkar Pages 56-66
    Methylamine exists as an endogenous amine in the brains of birds and mammals, and on the other hand, it acts as a neuromodulator in the release of some neurotransmitters such as serotonin. The effects of methylamine have been well established in mice, but there is no evidence about the effect of methylamine on feeding behavior in poultry. So, the present study was designed to evaluate the effect of intracerebroventricular (ICV) injection of methylamine and involvement of central methylamine/serotonergic systems on feeding behavior in FD3 neonatal meat type chicks. In experiment 1, chicks were ICV injected with different doses of methylamine (15, 30, 45, 60 and 75 μg). In experiment 2, chicks received a dose of either the control solution, 75 μg methylamine, 1/5 μg PCPA (serotonin synthesis inhibitor) or a combination of methylamine plus PCPA. Experiments 3 was similar to experiment 2 except that 1/5 μg SB242084 (antagonist of HT2C receptor) was used instead of 1/5 μg PCPA, respectively. Cumulative food intake was determined until 30, 60, 120 minutes post-injection. The volume of injections in each group was 10 μl. According to the results, methylamine significantly decreased food intake in a dose dependent manner. Therefore, the effective dose of methylamine was considered to be a continuation of the 75 μg test. It was also found that the hypophagic effect of methylamine by PCPA (inhibitor of serotonin synthesis, 1.5 μg) and SB242084 (antagonist of 5-HT2C receptor, 1.5 μg) was significantly attenuated. These results suggest that methylamine has a hypophagic effect on food intake in broiler chickens, and that this reduction in methylamine-induced food intake is mediated by serotonin (a 5-HT2C receptor).
    Keywords: Methylamine, Serotonin, Food intake, chick
  • Aliasghar Moghaddam *, Tayebeh Mohammadi, Peyman Rahimi Feyli, Gholamali Moradli, Mostafa Nikanjam Pages 67-75
    Many previous studies have proved that the anatomical features of ewe cervix can affect the success of artificial insemination. These characteristics differ in sheep breeds. This study aimed to describe the anatomical features of cervix in Zandi ewes.One hundred and ninety threenonpregnant and clinically healthy reproductive tracts of adult and non-adult Zandi sheep were collected from a slaughter house and were divided into follicular or luteal phase.Then, the morphology of the vaginal protrusion of cervix was classified as slit, papilla, duckbill, flap or rose. The depth of penetration of an inseminating pipette was recorded. The cervical canal of each tract was filled with a silicone sealant for casting the mould. The cervices were sectioned longitudinally, and the length, number of cervical rings and the arrangement of the rings were recorded. The degree of completeness and interdigitations of the folds recorded as one of three grades 1, 2, and 3 cervices. The results showed the Papillatype was more common in vaginal protrusion of cervix and the most depth of penetration was in Slittype. The mean length of cervix, distance from cervix external os to first ring and the depth of penetration in adult ewes were significantly more than those in non-adult ewes. The mean distance betweencervical external osand first and second ringsand the depth of cervical penetration in follicular phase were more than those in luteal phase.The mean number of cervical ridges was 5 and 6 in 94% and 6% of cervices, respectively. Grades 1, 2, and 3 cervices, were observed in 64%, 25% and 11% of samples, respectively. The information generated in this study would be useful for increasing the success rate of penetration in ewes exhibiting estrus in order to improve the lambing rate of tropical ewes following transcervical AI.
    Keywords: Zandi Sheep, Cervix, morphology, artificial insemination
  • Hamzeh Nabavi, Mansour Mayahi *, Abdolhamid Shoshtary, Zahra Boroomand Pages 76-90
    Vaccination are the most important way to prevent viral diseases in the poultry industry.  The aim of study was to evaluate pneumotropic and viscerotropic Newcastle disease vaccines against replication and shedding of Newcastle disease virus (vNDV) in broiler chickens. One hundred forty day-old Ross broiler chickens were purchased and after bleeding from 20 chicks remaining randomly divided into six equal groups, and groups 1,2,3 and 4 vaccinated by B1, colone, vitapest, avinew vaccines respectively via eye drop at 8 days of age and groups 5 and 6 were kept as positive and negatives control groups and inoculated same way by distelled water. All groups except group 6 were challenged via intra nasal-ocular route on day 35 with 0.1 mililiter allantoic suspension containing 105 EID50/ml vNDV. Group 6 were inoculated same way by PBS. All groups were observed two times daily and blood samples was collected from all groups on days 1,8,15,35,42 and 49 for determining antibody titers against Newcastle vaccines by hemagglutination inhibition test (HI). On days 2, 5, 10 and 15 after inoculation, 3 chicks were randomly selected from each groups and cloaca and trachea swabs samples were collected from each bird. Then the chicks were euthanized, and trachea, lungs, spleen, kidney, and liver tissues samples were collected for Real time PCR. Results showed virus was detected in the trachea and cloaca swab and tracheal, lungs, kidneys, spleen   and   liver   tissues all vaccinated groups at 2 and 5 days after vaccination was significantly less than unvaccinated challenged control group. It was concluded that pneumotropic and viscerotropic Newcastle disease vaccines produce protective antibody in vaccinated broiler and both vaccines protect broiler flock against clinical signs and mortality and reduce large amount virus shedding from respiratory and intestine tract.
    Keywords: Newcastle disease virus, Real Time PCR, Replication, Shedding, Pneumotropic, Viscerotropic, Vaccines
  • Mojhdeh Najafi Kalyani, AliAsghar Sarchahi *, Amir Afkhami Goli Pages 91-101

    The main cause of glaucoma is an increase in intraocular pressure (IOP). In order to measure the intraocular pressure in animals, it is necessary to use topical anesthetics. These drugs may lead to changes in intraocular pressure and, as a result, interfere with the diagnosis of increased IOP. Thus the objective of this study was to production and use topical anesthetic drugs that have minimal effect on intraocular pressure. In this study, the ophthalmic drop forms of lidocaine 1% and bupivacaine 0.4% were formulated and their effects on IOP and duration of corneal anesthesia investigated in 20 mixed breed adult dogs. Two drops of lidocaine were instilled in the right eye of the half of the dogs and the left eye of the other half of the dogs. In the fellow eyes normal saline were instilled as controls. Intraocular pressure was taken before and at the minutes 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 after instilling the drug with two iCare and Tono-Pen Vet tonometers. With one week interval, the effects of bupivacaine drops were investigated in a similar manner. Lidocaine drops showed no change in intraocular pressure with both devices. Bupivacaine drops caused a temporary increase in IOP immediately after instillation, which was significant with iCare (P=0.014), then returned to normal values thereafter; However, the results obtained with the Tono-Pen Vet did not show a significant change. The duration of corneal anesthesia was found to be 14.7 minutes for lidocaine and 17.5 minutes for bupivacaine. It is concluded that because lidocaine and bupivacaine eye drops have not significantly changed the IOP, they can easily be used to measure the intraocular pressure and since the duration of corneal anesthesia is relatively short, it is necessary to measure intraocular pressure as soon as possible.

    Keywords: Intraoular pressure, Llocal anesthesia, Lidocaine, Bupivacaine, Dog
  • Minou Niroumand, Kamran Rezayazdi *, Mahdi Ganjkhanlou Pages 102-112
    As protein is the most expensive ingredient in feedstuffs, stable dairy farming is achieved with feeding high quality diets with balanced amino acids in diet. Present study was done to evaluate the effect of adding amino acids in starter with moderate crude protein and to compare it with high protein starter without amino acid. To do this, 48 males and females Holstein dairy calves were studied from 3 until 70 days of age. Experimental diets included: (1) 18% CP in starter with 20% more methionine and lysine, (2) 18% CP in starter with 20% more lysine and methionine and 10% more threonine, (3) 18% CP in starter with 20% more lysine, methionine and threonine and (4) 22% CP in starter without amino acids. During whole period and before weaning, calves in treatment 1 had higher starter intake. Calves fed with higher crude protein, had higher feed conversion ratio. Daily weight gain and final weight was not different between treatments. Experimental diets had no   significantly effect on blood parameters. Only at the end of experiment, calves fed with higher crude protein without amino acids, had higher BUN. Calves fed with 20 percent more lysine, methionine and threonine (diet 3), had fewer bouts of diarrhea and body temperature. Overall, the results of the present study showed that adding lysine, methionine and threonine amino acids, did not have significant effects on growth performance and immunity blood parameters. However, starter diet with moderate crude protein level, utilized more efficiently than starter with higher crude protein level.
    Keywords: Starter, Immunity, Threonine, lysine, Methionine
  • Masoud Veissi, Siavash Maktabi, Zahra Ramezani, Mohammad Khosravi * Pages 113-123
    In this study, the possibility of using carbon quantum dots (CQD) to detect and determine the amount of antigen to finally quantify E. coli and its toxins in food stuffs. Carbon quantum particles were produced using citric acid and ethylenediamine. The production of the polyclonal anti- Escherichia coli antibody was carried out with immunization of the rabbits and purification of the IgG antibodies from the hyper immune serum using ion exchange chromatography. The production of the carbon quantum dot nanoparticles was confirmed using FTIR and atomic force microscopy with efficiency of 67%. The validation of the carbon quantum dot coupling to anti-bacterial antibodies was performed using EDC-NHS, the appropriate formation and stability of the complex for a period of 6 months, was confirmed by ELISA and fluorometry methods. The addition of high concentrations of E. coli bacteria to the complex reduced the diffusion of fluorescence emission of CQD at a wavelength of 440 nm by stimulating at a wavelength of 350 nm. Increasing the concentration of E. coli further reduced the intensity of emission which led to an increase in the difference between the emission of the conjugated and the control samples with a detection limit equal to 30 CFU/mL bacteria. Based on the results of this study, the conjugation of CQD with an antibody against a bacterium or a substance can be used to detect and determine the amount of that bacterium or substance.
    Keywords: Antibody, Antigen, carbon quantum dots, Fluorescence
  • Seyed Reza Hosseini *, Mehran Tajmirriahi, Majid Sheikhy Ghehi Pages 124-127
    Cheyletiella mites live on the skin, causing irritation and itchiness. A distinguishing feature of this mite species are the large, claw-like mouthparts. Though humans are not a natural host for this parasite, Cheyletiella mites can live on humans for a while, causing an itchy rash. In one case, the referral of a rabbit to a clinic in Isfahan, which was detected by microscopic examination of the lesion site, was observed in the Cheyletiella parasitivorax parasite. In this study, in addition to the rabbit, all family members who kept the rabbit at home had inflammation and itching of the skin, especially in the lower parts of the hands. Considering that this parasite in humans can cause itching, attention to this parasite is important. The case is the first report in the Isfahan region. It is also the first to be reported in wild rabbits in Iran. Since the prevalence of this infection in Iran has not been studied, the present report can be of great importance.
    Keywords: Lepus europaeus, Cheyletiella parasitivorax, Isfahan