فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اکبر برزگر، میترا دربندی، عباس همتی ازندریانی، یحیی پاسدار * صفحات 151-160
    زمینه و هدف

    برچسب گذاری صحیح مواد غذایی می تواند به بهبود رژیم غذایی و سلامت کمک کند. با توجه به اهمیت سدیم در رژیم غذایی، تعیین مقدار سدیم مواد غذایی و مقایسه آن با مقدار گزارش شده بر روی برچسب های تغذیه ای از اهداف مطالعه حاضر بود.

    روش کار

    در این مطالعه 96 ماده غذایی پرمصرف در 5 گروه شامل فرآورده های گوشتی و پروتیینی، لبنیات، تنقلات، سس سفید، رب گوجه فرنگی و ماکارونی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار سدیم با دستگاه فلیم فتومتر   (Halstead, Essex, England) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاد ه از آزمون ویلکاکسون و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین مقدار سدیم موجود در فرآورده های گوشتی و پروتیینی (04/183±35/409 میلی گرم) به طور معناداری بیشتر از مقدار گزارش شده بر روی برچسب های تغذیه ای (95/273±90/317 میلی گرم) بود (005/0p=). در گروه سس ها و رب ها میانگین مقدار سدیم بطور معنی داری کمتر از مقدار گزارش شده بر روی برچسب های تغذیه ای بود (002/0p=). در لبنیات و ماکارونی مقدار سدیم گزارش شده بر روی برچسب ها با مقدار واقعی تفاوت معناداری نداشت. در 67 درصد مواد غذایی مورد بررسی، مقدار سدیم گزارش شده بر روی برچسب های تغذیه ای با سدیم بکاررفته در مواد اولیه تطابق نداشت و کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی گزارش شده بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد مقدار سدیم گزارش شده بر روی برچسب های تغذیه ای مواد غذایی با مقادیر بکاررفته در مواد اولیه تفاوت قابل توجهی دارد. لذا کنترل دقیق سدیم در مراحل تولید فرآورده های غذایی و نظارت دقیق تر برچسب‫های تغذیه ای ضروری است.

    کلیدواژگان: سدیم، فرآورده های گوشتی، لبنیات، تنقلات، برچسب تغذیه ای
  • امین باقری، ‫هادی صادقی، یوسف بابائی ** صفحات 161-178
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین از جمله کروم از رایج‫ترین آلاینده هایی هستند که معمولا در غلظت های بالا در فاضلاب صنایع یافت می‫شوند و موجب آسیب به محیط‫های آبی و به مخاطره افتادن سلامت موجودات زنده به خصوص انسان می شوند. هدف این مطالعه تعیین شرایط بهینه حذف کروم شش ظرفیتی توسط کربن فعال مغناطیسی شده (AC/Fe3O4) از محلول های آبی می باشد.

    روش کار

    ساختار و خواص AC/Fe3O4 با تکنیک های FESEM، FTIR، BET و VSM مورد بررسی قرار گرفت. اثر پارامتر pH محلول (11-3)، غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی (10-50) میلی گرم بر لیتر و دوز جاذب (5/0-2) گرم بر لیتر بر راندمان حذف کروم شش ظرفیتی به همراه مطالعات ایزوترم و سینتیک مورد بررسی قرار گرفت. غلطت کروم شش ظرفیتی با قرایت مستقیم در طول موج nm540 با دستگاه اسپکتروفتومتر تعیین گردید.

    یافته ها

    شرایط بهینه برای حداکثر حذف کروم شش ظرفیتی در 3=pH، زمان تماس 60 دقیقه، میزان جاذب 5/1 گرم در لیتر با  غلظت اولیه کروم شش ظرفیتی 30 میلی گرم بر لیتر حاصل شد. مطالعه ایزوترم و سینتیک نشان داد که داده های تجربی از مدل لانگمویر و شبه درجه دوم تبعیت کرده اند.

    نتیجه گیری

    در شرایط مطلوب، حداکثر ظرفیت جذب AC/Fe3O4 به مقدار 14/21 میلی گرم بر گرم افزایش یافت. مطالعه حاضر نشان داد که AC/Fe3O4 می تواند به عنوان یک جاذب برای حذف کروم از محلول های آبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: : جذب سطحی، کربن فعال، تایر فرسوده، نانو ذرات مغناطیسی، کروم شش ظرفیتی
  • شادی فتحی زاده، فرشته خطی دیز آبادی*، سیده عظمت موسوی فر، سیده خدیجه حسینیان، مریم عمیدی مظاهری صفحات 179-188
    زمینه و هدف

    سلامت واحد تلاشی یکپارچه از چندین رشته در سطوح مختلف برای دستیابی به بالاترین سطح سلامت برای انسان، حیوانات و محیط زیست می‫باشد.این مطالعه با هدف تعیین میزان تعهد پذیری در سلامت واحد و برخی عوامل موثر بر آن در دانشجویان،کارکنان و اساتید دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- همبستگی ازنوع مقطعی بوده است که با مشارکت 296 نفر از اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان دانشکده بهداشت و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید و با نرم افزار SPSS-22 و آزمون‫های آماری آنوا یک‫طرفه و تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره کسب شده در حیطه نگرش برابر 2±90/22، در حیطه عملکرد برابر 59/4±93/27، در حیطه پایبندی برابر 98/5±28/26 و در تعهد پذیری  برابر 35 /11±12/77 بود. 10/35 درصد از افراد در تعهد پذیری دارای وضعیت مطلوب بودند. میانگین نمره عملکرد، پایبندی و تعهد پذیری با سمت افراد شرکت کننده و مقطع تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی‫داری را نشان داد (05/0p<).

    نتیجه گیری

    با وجود اینکه درصد زیادی از افراد مورد مطالعه دارای نگرش مطلوب در مورد تعهدپذیری در سلامت واحد بودند ولی این نگرش مطلوب نتوانسته است بر روی عملکرد، پایبندی و در نهایت در تعهدپذیری در سلامت واحد افراد تاثیر زیادی داشته باشد، لذا عوامل دیگری هم می‫تواند در تعهدپذیری در سلامت واحد دخیل باشند.

    کلیدواژگان: سلامت واحد، نگرش، عملکرد، پایبندی، تعهدپذیری
  • عبدالصالح زر *، حمیدرضا صفری جعفرلو، مژگان ملک نصب، حمیدرضا صادقی پور صفحات 189-198
    زمینه و هدف

    ورزش، به عنوان یکی از مفاهیم اجتماعی شناخته می‫شود. شواهد و یافته های زیادی دال بر افزایش سطح سلامت از طریق مشارکت مداوم و پیوسته در فعالیت های ورزشی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط رفاه و سلامت اجتماعی، با قصد مشارکت ورزشی در بانوان شهر جهرم، انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی، و جامعه آماری آن کلیه بانوان در شهرستان جهرم بودند، که بر اساس جدول مورگان، 384 نفر به صورت خوشه‫ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ‫های رفاه اجتماعی، سلامت اجتماعی کییز و پرسشنامه قصد مشارکت ورزشی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کلموگروف - اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن، spss-18 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معنی‫داری بین قصد مشارکت ورزشی با رفاه اجتماعی (001/0=p، 214/0=R)، درمانی (001/0=p، 231/0=R)، عاطفی (001/0=p، 133/0=R)، سلامتی (001/0=p، 204/0=R) و امنیتی (001/0=p، 108/0=R) وجود دارد. رابطه مثبت و معنی داری بین قصد مشارکت با شکوفایی (008/0=p، 135/0=R)، همبستگی (034/0=p، 109/0=R)، انسجام (034/0=p، 109/0=R)، و پذیرش (003/0=p، 154/0=R) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که رفاه اجتماعی نقش بسزایی در قصد مشارکت ورزشی بانوان، ایفا می کند. پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از کم تحرکی در بانوان، زمینه توسعه رفاه اجتماعی و در نتیجه شرکت در فعالیت‫های ورزشی برای بانوان فراهم شود.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، سلامت اجتماعی، قصد مشارکت ورزشی
  • نورالدین قنبری تپه، ابراهیم فتائی *، ابوالفضل ناجی، علی اکبر ایمانی، فاطمه ناصحی صفحات 199-212
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده ازپلاستیک ومحصولات پلاستیکی به قدری گسترده است که شاید تصور زندگی بدون آن قابل درک نباشد. حضور گسترده میکروپلاستیک‫ها در محیط زیست و منابع انتشار آنها توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین فراوانی، توزیع و ترکیب میکروپلاستیک در رودخانه قره سو اردبیل در سال 1399 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نمونه ها از 5 ایستگاه منتخب در رودخانه قره سو (روستاهای کرکرق، سربند، انزاب سفلی، دولت آباد و سامیان) و مطابق با روش‫های استاندارد برداشته شد. روش آنالیز نمونه ها و جداسازی میکروپلاستیک‫ها بر اساس روش اختلاف چگالی و روش هضم انجام و با استفاده از استریو میکروسکوپ مجهز به دوربین دیجیتالی و طیف سنج مادون قرمر FT-IR تکمیل گردید.

    یافته ها

    فیبر و فرگمنت فراوان‫ترین اشکال میکروپلاستیک‫ها در آب رودخانه قره سو شناسایی گردید. همچنین میکروپلاستیک‫های شناسایی شده دارای رنگ‫های متنوعی از جمله سفید، سیاه، زرد، شفاف، قرمز، صورتی و سبز بودند. اندازه ذرات میکروپلاستیک کمتر از 5 میلی متر 98 درصد ازکل اندازه ذرات میکروپلاستیک آب رودخانه قره سو را تشکیل داده بودند. فراوانی میکروپلاستیک‫ها تفاوت قابل توجهی را در بین ایستگاه های نمونه برداری نشان داد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان‫دهنده حضور میکروپلاستیک در اکوسیستم رودخانه قره سو بود. لذا میکروپلاستیک می‫تواند با ورود به زنجیره غذایی، باعث خطرات بالقوه برای سلامتی انسان گردد. لذا ضروری است که در این خصوص اقدامات کنترلی، پیشگیری و پایش توسط سازمان حفاظت محیط زیست، معاونت بهداشتی دانشگاه، انجمن‫های خصوصی حامی محیط زیست و مردم نهاد صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، میکروپلاستیک، زنجیره غذایی، رودخانه قره سو، اردبیل
  • مجتبی سعادتی، یوسف پورعشق * صفحات 213-222
    زمینه و هدف

    ترکیبات رادیواکتیو در آب و پساب باعث نگرانی‫های جهانی شده است. مطالعات اپیدمیولوژیکی متعددی نشان داده‫اند که این مواد سلامت انسان‫ها و حیوانات را به خطر می‫اندازد. بدلیل خاصیت سرطانزایی، این آلاینده ها قبل از ورود به چرخه طبیعت باید حذف شوند. بنابراین در این مطالعه به بررسی فرآیندهای حذف این دسته از آلاینده ها از آب و پساب پرداخته شد.

    روش کار

    مقالات مربوط به این مطالعه از تحقیقات پایگاه های اطلاعاتی Scopus، PubMed و Web of Science انتخاب شده اند. در مجموع 89 مقاله بازیابی شد و 11 مقاله پس از حذف موارد تکراری و حذف مطالعات غیر مرتبط بررسی شد. شرایط تجربی شامل pH، دما، غلظت اولیه، دوز جاذب، قدرت یونی و زمان تماس و همچنین بازسازی جاذب و ظرفیت جذب/ بازیابی در این مطالعات استخراج شد.

    یافته ها

    تقریبا همه مقالات شامل آزمایش‫های جذب در دمای اتاق بودند و نشان دادند که دمای بالاتر منجر به نرخ جذب بالاتری می‫شود. بیش از 45 درصد از مطالعات pH مطلوب را در 7-6 تعیین کردند. علاوه بر این، افزایش غلظت اولیه ظرفیت جذب را بهبود می‫بخشد در حالی که منجر به کاهش بازیابی یون فلز می‫شود. اکثر مقالات (44%) از مدل ایزوترم لانگمویر استفاده کردند. علاوه بر این، حدود 41 درصد از مطالعات شامل سینتیک جذب را با مدل شبه درجه دوم توصیف کرده و جذب شیمیایی را به عنوان مرحله محدودکننده سرعت پیشنهاد کرده اند.

    نتیجه گیری

    اگرچه در حال حاضر بسیاری از فناوری‫های شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی در دسترس است، اما تعداد کمی از آنها در مقیاس بزرگ نشان داده شده است. بنابراین برای تقویت شواهد، مطالعات بیشتر طراحی شده در مقیاس بزرگ مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: روش‫ های حذف، ترکیبات رادیواکتیو، محلول‫ های آبی
  • محمود نوری مشیران، لعبت تقوی *، ابراهیم فتائی *، غلامرضا ابراهیم زاده رجائی، مهدی رمضانی صفحات 223-238
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر بررسی پارامترهای سینتیکی و ترمودینامیکی را در حذف یکی از مشتقات مهم فنولی (2-کلروفنول) توسط نانوکاتالیزور اکسید روی سنتز شده به روش سبز، طی فرآیندهای فتوکاتالیستی و سونوکاتالیستی مورد توجه قرار داده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی است که در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه شیمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل انجام گرفت. به منظور بررسی کارایی فرآیندهای فتوکاتالیستی و اولتراسونیک در حذف 2-کلروفنول، ابتدا نانوکاتالیزور اکسید روی به روش سبز با استفاده از یک گونه گل کاغذی با نام Bougainvillea spectabilis تهیه گردید. پس از اطمینان از صحت سنتز به کمک فنآوری های مختلف، پارامترهای مهم تاثیر گذار در بازده حذف 2-کلروفنول، از قبیل غلظت، مقدار نانوکاتالیست، pH محلول، و دما مورد بررسی قرار گرفتند و مناسب ترین شرایط برای حذف در طی فرآیندهای فتوکاتالیستی و اولتراسونیک مشخص گردید.

    یافته ها

    طیف حاصل از XRD تایید کننده سنتز نانوکریستال های اکسید روی می باشد. ماهیت شش گوش (هگزاگونال) یکنواخت نانوذرات اکسید روی (ZnO) با اندازه بین 12 الی 31 نانومتر با استفاده از تصاویرSEM و TEM مورد تایید قرار گرفت. آنالیز عنصری (EDX) مشخص کرد که نانوذرات خالص سنتز شده حاوی 94/74 درصد وزنی روی و 06/25 درصد وزنی اکسیژن است. بررسی حذف 2-کلروفنول از محلول آبی در شرایط تاریکی، نشان داد که فرآیند حذف به بهترین شکل از مدل ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ پیروی کرده است. بررسی سینتیک حذف مشتق فنولی مورد مطالعه با ضریب رگراسیون خطی بالا، سینتیک شبه مرتبه دوم را برای فرآیند حذف 2-کلروفنول معرفی نمود.

    نتیجه گیری

    با توجه به پارامترهای ترمودینامیکی بدست آمده در این تحقیق، مقادیر منفی تغییرات انرژی آزاد گیبس (°GΔ) در تمامی دماهای مورد بررسی طی حذف 2-کلروفنول به روش فتوکاتالیستی و سونوکاتالیستی نشان داد که فرایند حذف خود به خودی می‫باشد. همچنین مثبت بودن تغییرات آنتالپی (°HΔ) طی فرآیند حذف توسط نانوذرات سنتزشده از گل کاغذی، گرماگیربودن فرآیند حذف را مشخص کرد. نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که نانوذره سنتزشده می تواند برای حذف فتوکاتالیستی و اولتراسونیک 2-کلروفنول از محیط آبی به ترتیب با کارایی 21/90 و 54/82 درصد استفاده شود.

    کلیدواژگان: ترمودینامیک، سینیتیک، ترکیبات فنولی، نانوذرات، فرآیند فتوکاتالیستی، فرایند سونوکاتالیستی
  • منصور رحمتی، لیلا رئیسی*، اصغر پاشازاده صفحات 239-254
    زمینه و هدف

    در دسترس بودن متوازن و عادلانه نیروی انسانی و تجهیزات و خدمات بخش بهداشت و درمان در نواحی مختلف جغرافیایی شرطی بنیادین و ضروری جهت افزایش سطح سلامت انسان ها و به تبع آن جامعه سالم است؛ چرا که توزیع نامناسب و نابرابر خدمات و امکانات بهداشتی، هزینه مالی سنگینی را بر دوش جوامع تحمیل کرده و با تداوم این نابرابری ها، عقب ماندگی و کندشدن سرعت رشد جوامع را منجر خواهد شد. لذا هدف این پژوهش سنجش وضعیت و رتبه بندی شهرستان های استان اردبیل به لحاظ دسترسی به خدمات و زیرساخت های بهداشتی- درمانی بود.

    روش کار

    تحقیق حاضر از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی بود. داده های مورد نیاز از سالنامه آماری 1395 استخراج شده و از طریق کارشناسان شاغل در مراکز درمانی استان و به روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 10 پرسشنامه تعیین ارجحیت تکمیل شد. در این راستا، جهت وزن دهی به شاخص ها، از مدل آنتروپی؛ جهت رتبه بندی برخورداری شهرستان ها، از مدل کوپراس؛ جهت سطح بندی شهرستان ها، از روش تحلیل خوشه ای در قالب نرم افزار SPSS و جهت نمایش وضعیت برخورداری شهرستان ها، از نرم افزار ArcGIS، استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نهایی مدل کوپراس بیانگر این امر بود که بیشترین میزان دسترسی به خدمات و زیرساخت های بهداشتی- درمانی در بین شهرستان های استان اردبیل، به ترتیب رتبه، شهرستان های اردبیل، مشگین شهر، خلخال، مغان، نمین، پارس‫آباد، بیله سوار، نیر، کوثر و سرعین بودند و اینکه شهرستان های استان اردبیل در سه خوشه در حال توسعه، نسبتا محروم از توسعه و محروم از توسعه قرار داشتند.

    نتیجه  گیری

    در سطح کشوری، استان اردبیل از لحاظ دسترسی به خدمات و زیرساخت های بهداشتی- درمانی در حد کمتر از متوسط یا در وضعیت نسبتا محروم از توسعه قرار گرفته است. تفاوت در سطح و برخورداری در بین شهرستان های استان هم نشانگر عدم رعایت عدالت در توزیع شاخص های بهداشتی- درمانی در سطح استان است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، خدمات بهداشتی- درمانی، مدل کوپراس، استان اردبیل
  • سیده سمیه حسینی *، مسعود تقوایی صفحات 255-276
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی موانع و تدوین چشم اندازهای توسعه گردشگری پزشکی تهران جهت جذب بیشتر این دسته از گردشگران با رویکرد یکپارچه سازی خدمات نگارش یافت.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه اکتشافی با ترکیبی از روش های کیفی و کمی بود که جامعه آماری آن از یک گروه      8 نفره و 20 نفر از اساتید، خبرگان و مسولان حوزه گردشگری سلامت با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 18-MAXQDA، تکنیک‫های تصمیم گیری چندمعیاره (دیمتل فازی و فرایند تحلیل سلسله مراتب) و SWOT استفاده شد.

    یافته ها

    طبق یافته ها معایب و چالش های توسعه گردشگری پزشکی تهران مشتمل بر 7 عامل 11 گویه و 45 زیرگویه شناسایی و با ارایه ارتباط جنبه های مختلف، نقش موثر هر یک  در جلوگیری از تبدیل شدن تهران به عنوان قطب پایدارگردشگری پزشکی در منطقه و آسیا ارزیابی شد که به ترتیب عبارتند از زیر ساخت ها و مقررات (177/0)، دسترسی به اطلاعات (16/0)، ارتباطات و بازاریابی (152/0)، کیفیت (134/0)، عوامل محیطی (129/0)، پدافند غیرعامل و موانع بین المللی (124/0).

    نتیجه گیری

    ضعف سیاست های مدیریتی نظارتی، فقدان زیرساخت‫های قانونی و مالی مناسب، عدم شفافیت هزینه های درمانی و فقدان یک سیستم قابل اعتماد برای اجرای استانداردسازی قیمت به همراه عدم برنامه های شفاف و عملی برای ورود و رقابت و بی توجهی به پتانسیل همسایگان از جمله چالش های اساسی ایران و تهران در زمینه گردشگری پزشکی است. جهت تقویت نقش های فراملی تهران وظیفه دولت از طریق سیاستگذاری ها و بخش های فعال در این حوزه از طریق ابتکارات خود در راستای بهبود رقابت پذیری و بازاریابی مدرن در کنار هماهنگی و جامعیت خدمات ارایه شده به این بیماران بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، یکپارچه سازی خدمات، رقابت پذیری مقاصد، ارزیابی چشم انداز
  • صاحبعلی رام دیبکلو، حسن ستاری ساربانقل، مهسا فرامرزی اصل، رسول درسخوان صفحات 286-295
    زمینه و هدف

     رشد فزاینده ابعاد شهرنشینی و شکل گیری مقیاس جدیدی از رشد شهری در طی دهه های اخیر موجب شده است که شهر و شهرسازی معاصر با چالش‫های تازه ای چون افزایش ناهنجاری‫های اجتماعی، تخریب محیط زیست، آلودگی آب، هوا و خاک، افزایش بیماری‫های روانی، نابرابری‫های اجتماعی- اقتصادی و در مجموع کاهش کیفیت زندگی مواجه شود. به دلیل همین گستردگی ابعاد و تغییر در ماهیت و پیچیدگی مسایل شهری، ضرورت جامع نگری و توجه به هم کنشی‫های مسایل به منظور حل پایدار آنها، اجتناب ناپذیر می‫نماید.

    روش کار

     این پژوهش در صدد آن است با تحلیل شاخص های منطقه 3 اردبیل و مقایسه آن با استانداردهای شهر سالم بر اساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، روش توصیفی- تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به دو صورت اسنادی و پیمایشی میزان توسعه پایدار این منطقه را بدست آورد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان می دهد در شاخص بهداشتی, در موارد محدود از جمله میزان شیوع بیماری‫های عفونی و نرخ سقط جنین و در شاخص های اقتصادی و اجتماعی در همه زیرشاخص ها بویژه میزان بیکاری و درصد افراد زیر خط فقر منطقه و در تمامی شاخص های زیست محیطی فاصله زیادی با استاندارد‫های جهانی وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که منطقه مورد نظر در بین شاخص های 3 گانه سلامت مورد نظر سازمان بهداشت جهانی (شاخص‫های بهداشتی، اجتماعی- اقتصادی و زیست محیطی) فقط در شاخص‫های بهداشتی در وضعیت مورد قبول قرار دارد و در سایر شاخص‫ها با وضعیت مطلوب و استانداردهای شهر سالم فاصله دارد که اهتمام بیشتر و برنامه ریزی دقیق‫تر مسیولین امر واهالی منطقه را در این مورد می‫طلبد.

    کلیدواژگان: شهر سالم، شاخص‫های سلامت، سازمان جهانی بهداشت، منطقه 3 اردبیل
  • پوران نوری مشیران، یوسف نامور، اعظم راستگو، صدرالدین ستاری صفحات 287-305
    زمینه و هدف

     سرمایه فکری مجموعه دانش و اطلاعاتی است که می تواند به ارزش تبدیل شود. یکی از ابعاد مهم سرمایه فکری شناسایی عوامل موثر بر آن می باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر توصیف، تحلیل و ترکیب تحلیل های ارایه شده در زمینه عوامل اثرگذار بر سرمایه فکری حوزه سلامت بود.

    روش کار

     روش پژوهش، کمی و از نوع فراتحلیل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مقالات با درجه علمی و پژوهشی، طرح پژوهشی در دانشگاه محقق اردبیلی و پایان نامه های موجود در دانشگاه های محقق اردبیلی و علوم پزشکی اردبیل در بین سال های 1396-1392 که به بررسی تاثیر عوامل اثرگذار بر سرمایه فکری پرداخته بودند، تشکیل می داد. از بین پژوهش های انجام شده 52 مورد با روش نمونه گیری هدفمند، برای بررسی برگزیده شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک دو نرم افزار CMA2 و SPSS-22 انجام گرفت. در سطح آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی و در سطح آمار استنباطی برای محاسبه اندازه اثر از g هگز و مدل اثرات ثابت و اثرات تصادفی، برای بررسی معنی داری فراوانی پژوهش ها از روش شمارش کای اسکویر و جهت ترکیب اندازه اثرها از روش ترکیب احتمالات t واینر استفاده گردید.

    یافته ها

     به منظور بررسی وجود سوگیری انتشار در مطالعات اولیه از نمودار فونل استفاده شد که سوگیری انتشار را در مطالعات اولیه در متغیر سرمایه فکری نشان داد. برای رفع این مشکل از آزمون برازش دووال و توییدی برای هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. به منظور بررسی همگنی مطالعات از آزمون I2 و Q استفاده شد که نشان داد مطالعات اولیه همگن نیستند. اندازه اثر محاسبه شده برای مطالعات تحت هر دو مدل ثابت و تصادفی از نظر آماری برای متغیر مورد بررسی معنادار بود. همچنین نتایج ترکیب احتمالاتt واینر نشان داد بین اندازه اثرهای ترکیب شده تفاوت معناداری وجود دارد. در نهایت 71 عامل اثرگذار بر سرمایه فکری شناسایی و اثرگذاری آن ها معنی دار ارزیابی شد. در بین عوامل شناسایی بالاترین شاخص اندازه اثر محاسبه شده مربوط به متغیرهای کارآفرینی فناورانه و مزیت رقابتی بود.

    نتیجه گیری

     نظر به اینکه متغیرهای کارآفرینی فناورانه و مزیت رقابتی، بالاترین اثر را بر سرمایه فکری دارند؛ این ارتباط توجه بیشتر متولیان امر را به متغیرهای مذکور می طلبد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، سلامت، سرمایه فکری
|
  • A Barzegar, M Darbandi, A Hemati, Y Pasdar* Pages 151-160
    Background & objectives

     Proper food labeling can help improve a diet and health. Due to the importance of sodium in the diet, determining the amount of sodium in food and comparing it with the amount reported on nutrition labels was the objective of the present study.

    Methods

     In this study, 96 high-consumption foods were examined in 5 groups, including meat and protein products, dairy products, snacks, white sauce, tomato paste, and macaroni. Sodium content was measured by a flame photometer (Halstead, Essex, England). Data were analyzed using the Wilcoxon test and Pearson correlation coefficient.

    Results

     Mean values of sodium found in meat and protein products (409.35±183.04 mg) were significantly higher than the amount reported on nutritional labels (317.90±273.95 mg) (p=0.005). For groups of white sauce and tomato paste, mean values of sodium were significantly lower than the nutritional labels (p=0.002). For dairy products and macaroni was no significant difference between the sodium content reported on the nutritional labels and the actual value. In 67% of examined food, the amounts of sodium did not match those reported by nutritional labels, being lower or higher than the value reported. 

    Conclusions

     This study demonstrated that the amount of sodium reported on nutritional labels significantly differed from the amounts used in raw materials. Therefore, it is essential to carefully control the amounts of sodium during food production processes and monitor nutritional labels.

    Keywords: Sodium, Meat Products, Dairy Products, Snack Food, Nutritional Labels
  • A Bagheri, H Sadeghi, Y* Babaei* Pages 161-178
    Background & objective

     Heavy metals such as chromium are among the most common pollutants commonly found in high concentrations in industrial wastewater. They can damage aquatic environments and endanger the health of living organisms, especially humans. This study aims to determine the optimal removal of hexavalent chromium by magnetized activated carbon (AC / Fe3O4) from aqueous solutions.

    Methods

     The structure and properties of AC/Fe3O4 were investigated by FESEM, FTIR, BET, and VSM techniques. The effect of solution pH parameter (3-11), initial concentration of hexavalent chromium (10-50) mg/L, and adsorbent dose (0.5-2) g/L on hexavalent chromium removal efficiency along with isotherm and kinetics studies was investigated. The concentration of hexavalent chromium was determined by direct reading at 540 nm with a spectrophotometer.

    Results

     The optimal conditions for maximum removal of hexavalent chromium at pH=3, contact time of 60 minutes, and adsorbent dose of 1.5 g/L were obtained with an initial concentration of hexavalent chromium of 30 mg/L. The isotherm and kinetics study showed that the experimental data followed the Langmuir and pseudo-second-order kinetics.

    Conclusion

     Under desirable conditions, the maximum capacity of AC/Fe3O4 adsorption increased to 21.14 mg/g. The present study illustrated that AC/Fe3O4 could be used as an adsorbent to remove chromium from aqueous solutions.

    Keywords: Adsorption, Activated Carbon, Worn Tire, Magnetic Nanoparticles, Hexavalent Chromium
  • Sh Fathizadeh, F * Khatti Dizabadi*, S.A Mosavifar, S.Kh Hossienian, M Amidi Mazaheri Pages 179-188
    Background & objectives

    The One Health is an integrated effort of several disciplines at different levels to achieve the highest level of health for humans, animals, and the environment. This study aimed to determine the extent of commitment to One Health and some factors affecting it in students, staff, and professors of Isfahan University of Medical Sciences. 

    Methods

    This correlational study was conducted with the participation of 296 faculty members, staff, and students. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The SPSS-22 software was used to perform statistical tests of one-way ANOVA, independent-sample T-test, and Pearson correlation coefficient at the significant level of (p<0.05). 

    Results

    The mean attitude and practice scores were 22.90±2 and 27/93±4/59, respectively. Meanwhile, the compliance and commitment scores were 26.28±5.98 and 77.12±11.35 in commitment, respectively. 35.10% of the participants had good status in commitment. There was a significant relationship between mean performance, adherence, commitment scores and the position of the participants, and student's level of education (p<0.05). 

    Conclusion

    Although a large percentage of the studied population had a favorable attitude towards commitment to One Health, this attitude did not have a significant impact on performance, adherence, and ultimately a commitment to One Health. Therefore, other factors may be involved in the commitment to One Health.

    Keywords: One Health, Attitude, Practice, Adherence, Commitment
  • A* Zar*, H.R Safari Jafarloo, M Maleknasab, H Sadeghipur Pages 189-198
    Background & objectives

    Sport is known as one of the social concepts. There is a lot of evidence and findings indicating an increase in the level of health through continuous participation in sports activities. This study aimed to investigate the relationship between welfare and social health with the intention of sports participation in women in Jahrom.

    Methods

    The present study was correlational, and its statistical population was all women in Jahrom city. According to Morgan's table, 384 people were selected by cluster sampling. The social welfare, Keys social health, and sports participation intention questionnaires were used to collect data. Kolmogorov-Smirnov test, Spearman correlation coefficient, and SPSS-18 were used to analyze the data.

    Results

     The results showed that there is a positive and significant relationship between the intention to participate in sports and social wellfare (p=0.001, R=0.214), treatment (p=0.001, R=0.231), emotional (p=0.001, R=0.133), health (p=0.001, R=0.204) and security (p=0.001, R=0.108). There is also a positive and significant relationship between participation intention and prosperity (p=0.008, R=0.135), solidarity (p=0.034, R=0.109), cohesion (p=0.034, R=0.109), and acceptance (p=0.003, R=0.154).

    Conclusion

     The findings of this study show that social welfare plays a significant role in women's sports participation. However, it is suggested that to prevent sedentary women, the context of the development of social welfare and consequently, women should participate in sports activities.

    Keywords: Social Welfare, Social Health, Intention to Participate in Sports
  • N Ghanbari Tapeh, E* Fataei*, A Naji, A.A Imani, F Nasehi Pages 199-212
    Background & objectives

     Today, plastics and plastic products are so widespread that the idea of life without them may not be understood. The extensive presence of microplastics in the environment and their emission sources has attracted the attention of many researchers. Therefore, this study was conducted to determine microplastics' frequency, distribution, and composition in the Qarasu River in Ardabil in 1399.

    Methods

     In this descriptive cross-sectional study, samples were collected from 5 stations in the Qarasu River (Karkarq, Sarband, Anzab Sofla, Dolatabad, and Samian villages) under standard methods. Method of analysis of samples and separation of microplastics based on method Difference between density and digestion was performed and completed using a stereo microscope equipped with a digital camera and FT-IR infrared spectrometer.

    Results

     Fiber and Fragment, the most common forms of microplastics, were identified in the water of the Qarasu River. Also, the identified microplastics had various colors, including white, black, yellow, transparent, red, pink, and green. Microplastic particles of less than 5 mm constituted about 98% of the total microplastic in the river. The abundance of microplastics showed a significant difference among the sampling stations.

    Conclusion

     The present study showed the presence of microplastics in the Qarasu River ecosystem. Therefore, microplastics can cause potential risks to human health by entering the food chain. Therefore, control, prevention, and monitoring measures must happen by the Environmental Protection Agency, the University Health Department, private associations, and environmental organizations.

    Keywords: Water Pollution, Microplastic, Food Chain, Qarasu River, Ardabil
  • M Saadati, Y * Poureshgh* Pages 213-222
    Background & objectives

     Radioactive compounds in water and wastewater have raised global concerns. Numerous epidemiological studies have shown that these substances can endanger the health of humans and animals. These contaminants must be removed before entering the natural cycle due to their carcinogenic properties. This study investigated the processes of removing radioactive compounds from water and wastewater.

    Methods

     For this purpose, related articles were selected from Scopus, PubMed, and Web of Science databases. Overall, 89 articles were retrieved, and ultimately 11 articles were reviewed after removing duplicates and deleting unrelated studies. Experimental conditions, including pH, temperature, initial concentration, adsorbent dose, ionic strength, and contact time, as well as adsorbent regeneration and adsorption/recovery capacity, were extracted from these studies. 

    Results

     Almost all adsorption experiments were performed at room temperature and showed that higher temperature leads to higher adsorption rates. More than 45% of studies determined the optimum pH at the 6-7 range. In addition, increasing the initial concentration improves the adsorption capacity while reducing metal ion recovery. Most articles (44%) used of Langmuir equation to model isotherm studies. In addition, about 41% of them described the adsorption kinetics with a pseudo-second-order model and suggested chemical adsorption as a velocity-limiting step. 

    Conclusion

     As discussed in this review, decontamination of such wastewater is much more challenging than handling conventional industrial and municipal wastewater. However, further studies concerning well-designed large-scale studies are needed to strengthen the evidence.

    Keywords: Removal Methods, Radioactive Compounds, Aqueous Solution
  • M Nouri Mashiran, L* Taghavi, E * Fataei*, Gh Ebrahimzadeh-Rajaei, M Ramezani Pages 223-238
    Background & objectives

     The present study investigates the kinetic and thermodynamic parameters in removing one of the essential phenolic derivatives (2-chlorophenol) by zinc oxide nanocatalysts synthesized by the green method, during photocatalytic and sonocatalytic progress.

    Methods

     The present study is an experimental study conducted in the research laboratory of the Department of Chemistry of Ardabil Islamic Azad University. In order to evaluate the efficiency of the photocatalytic and ultrasonic process in the removal of 2-chlorophenol, the first nanocatalyst was prepared by the green method using a paper flower species called Bougainvillea spectabilis. After ensuring the synthesis accuracy with the help of various technologies, essential parameters affecting the removal efficiency of 2-chlorophenol, such as concentration, amount of nanocatalyst, solution pH, and temperature, were investigated, and the most suitable conditions for removal during photocatalytic and ultrasonic processes were identified.

    Results

     The XRD spectrum confirms the synthesis of zinc oxide nanocrystals. The uniform hexagonal nature of ZnO nanoparticles with a size between 12 and 31 nm was confirmed using SEM and TEM images. Elemental analysis (EDX) showed that the synthesized pure nanoparticles contained 74.94 wt. % of zinc and 25.06 wt. % of oxygen. Examination of 2-chlorophenol removal from aqueous solution in dark conditions showed that the Langmuir and Freundlich isotherm models best follow the removal process. Investigation of the removal kinetics of the studied phenolic derivative with high line regression coefficient introduced pseudo-second-order kinetics for the removal process of 2-chlorophenol.

    Conclusion

     According to the thermodynamic parameters obtained in this study, the negative values of Gibbs free energy changes (ΔG°) at all temperatures studied during the photocatalytic and sonocatalytic removal process showed that the removal reaction is spontaneous. Also, the positive enthalpy changes (ΔH°) during the removal process by the nanoparticles synthesized from the paper flower indicated that the removal process is endothermic. Our research showed that the synthesized nanoparticles could be used for photocatalytic and sonocatalytic removal of 2-chlorophenol from the aqueous medium with an efficiency of 90.21 and 82.54%, respectively.

    Keywords: Thermodynamics, Kinetics, Phenolic Derivatives, Nanoparticles, Photocatalytic Process, Sonocatalytic Process
  • M Rahmati, L* Reisy*, A Pashazadeh Pages 239-254
    Background & objectives

     Balanced and fair availability of human resources, equipment, and services is a necessary condition in the health and treatment sector in different geographical areas to increase the level of human health, which will lead to the creation of a healthy society. On the other hand, the insufficient and unequal distribution of health services and facilities imposes high financial costs on societies, the continuation of which will cause backwardness and decrease the growth rate of the societies. Therefore, this research aims to evaluate the status and ranking of Ardabil province's cities regarding access to healthcare services and infrastructure.

    Methods

    This descriptive-analytical study is designed with practical purpose. The present study is descriptive-analytical in nature and applied in purpose. The required data from the statistical yearbook of 2016 was extracted. Ten questionnaires were completed by experts working in the medical centers of the province for determining the priority using the bullets and the snow sampling method. In this study, the entropy model, Kopras model, and cluster analysis method were used to weigh the indicators, rank, and level of the cities respectively using SPSS. In addition, ArcGIS software has been used to show the status of the cities.

    Results

    The final results of the Kopras model indicate that the highest levels of access to healthcare services and infrastructure among the cities of Ardabil province are respectively Ardabil, Meshgin Shahr, Khalkhal, Moghan, Nemin, Pars Abad, Beile Sawar, Nair, Kausar and Sareen. And the cities of Ardabil province are located in the cluster of three developing clusters, relatively deprived of development and deprived of development.

    Conclusion

    Ardabil province is lower than the national average in terms of access to healthcare services and infrastructure, or in a relatively deprived state in terms of development. The difference in the level of enjoyment of the cities of the province also shows the lack of justice in the distribution of health and treatment indicators.

    Keywords: Ranking, Health, Treatment, Services of Health, Copras Model, Ardabil Province
  • S.S* Hosseini*, M Taghvaei Pages 255-276
    Introduction & objectives

     Present study aimed to evaluate the barriers to medical tourism development in Tehran and compile the respective perspectives to attract more medical tourists, taking the service integration approach. 

    Methods

     This is an exploratory study with qualitative and quantitative mixed methods. The statistical population consisted of a group of 8 people and 20 professors and experts in the health tourism field selected using purposive and snowball sampling techniques. Furthermore, questionnaires and interview tools were used. For data analysis, MAXQDA 18 software was used for the qualitative method, and multi-criteria decision-making techniques in fuzzy DEMATEL, AHP, and SWOT model for the quantitative method. 

    Results

     According to the findings, seven factors, 11 indicators, and 45 sub-    indicators were identified as the challenges of medical tourism development in Tehran. Further, while delineating their interrelationships, the possible role of each of these indicators/ sub-indicators as barriers to Tehran becoming the sustainable medical tourism pole in the region and Asia was analyzed. Infrastructure and regulations (0.177), access to information (0.16), communication and marketing (0.152), quality (0.134), environmental factors (0.129), passive defense, and international obstacles (0.124) had the highest effect, respectively. 

    Conclusions

     Weak regulatory management policies, lack of appropriate legal and financial infrastructure to support foreign patients and encourage active hospitals, lack of transparency in treatment costs, lack of a reliable system for price standardization and transparency, lack of transparent and practical programs to enter this domain and compete, and ignoring the potential of neighbors are among the main challenges faced by Iran and Tehran in the medical tourism field. Thus, to strengthen Tehran’s transnational roles, the government has a crucial function through policy-making and initiatives for tourism destination attractiveness and efficient infrastructure to realize improved international competitiveness, modern marketing, and coordination and comprehensiveness of services provided to these patients.

    Keywords: Medical Tourism, Service Integration, Destinations Competitiveness, Vision Assessment
  • S .Ram Dibaklou, H .Sattari Sarbangholi, M .Faramarzi Asl M, R. Darskhan Pages 286-295
    Background & objectives

    The increasing growth of urbanization and the formation of a new scale of urban development in recent decades have caused the city and contemporary urban planning with new challenges such as increasing social anomalies, environmental degradation, water, air, and soil pollution, increasing Faced with mental illness, socio- economic inequalities and a generally reduced quality of life.

    Methods

    This research aims to analyze the indicators of the 3rd region of Ardabil and compare them with the standards of a healthy city based on the World Health Organization (WHO) criteria. In this study, the level of sustainable development in this region will be obtained using the descriptive-analytical method and collecting information in both documentary and survey forms.

    results

    The findings of the research show that in the health index, in limited cases such as the prevalence of infectious diseases and the abortion rate, and all sub-indices of the economic and social indicators, especially the unemployment rate and the percentage of people below the poverty line in the region and all environmental indicators, there is a big gap with global standards.

    Conclusion

    The results of this research showed that the understudy region is only acceptable in the health indices, which is one of three health indicators of a healthy city defined by the World Health Organization (health, socio-economic and environmental indicators). In the other indicators, it is far from the ideal situation and the standards of a healthy city, which requires more attention from the inhabitants and officials of the region

    Keywords: Healthy City, Health Indicators, World Health Organization
  • P. Noori Moshiran, Y. Namvar, A. Rastgoo, S .Sattari Pages 287-305
    Background & objectives

     Intellectual capital is a collection of knowledge and information that can be converted into value. One of the essential dimensions of intellectual capital is identifying the factors affecting it. Therefore, the current research aims to describe, analyze and combine the analyses presented on factors affecting intellectual capital in health organizations.

    Methods

     The research method was quantitative and meta-analytical. The statistical population of the research includes all scientific and research articles, a research project in Mohaghegh Ardabili. In addition, theses available in Mohaghegh Ardabili and Ardabil University of Medical Sciences between 2013-2017, which examined the influence of effective factors On Intellectual Capital, were included. Among the conducted research, 52 cases were selected for review with the purposive sampling method. Data analysis was done using CMA2 and SPSS-v22 software. In order to conduct descriptive statistics, frequency and percent frequency was used. Moreover, inferential statistics were used to calculate the effect size using the G Hedges and fixed and random effect models. The chi-square counting method was used to check the significance of the frequency of studies, and T Vainer's possible combination method was used to combine the effect sizes using the Weiner t probability combination method was used.

    Results

     The funnel diagram was used, which showed publication bias in the primary study in the Intellectual Capital variable. To solve this problem, Duvall and Tweedy goodness-of-fit tests were used for both fixed and random effects models. In order to check the homogeneity of the studies, I2 and Q tests were used, which showed that the primary studies were not homogeneous. The effect size calculated for studies under fixed and random models was statistically significant for the investigated variable. Also, Vainer t possible combination results showed a significant difference between the size of the combined effects. Finally, 71 factors affecting intellectual capital were identified, and their effects were evaluated as significant. Among the identification factors, the highest index of the calculated effect size was related to technological entrepreneurship and competitive advantage variables.

    Conclusion

     Considering that the variables of technological entrepreneurship and competitive advantage have the highest effect on intellectual capital, this relationship requires more attention from the authorities to the mentioned variables.

    Keywords: Meta-analysis, Health, Intellectual Capital