فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دوازدهم شماره 44 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امید جاوریانی، فرهاد احیاء*، محمدعلی علی آبادی، عباس عسگری، محمد مهری صفحات 207-224

    کانسار مس کوه توتو در 25 کیلومتری غرب روستای ترود در استان سمنان واقع شده است. مالاکیت تنها کانه کانسنگ است. این کانی به صورت رگچه ای، پوششی، و لکه های کوچک در سنگ های آتشفشانی ایوسن یافت می شود. مالاکیت با کانی های فرعی کلسیت، اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن و منگنز، کانی های رسی، اپیدوت، کوارتز، و کریزوکولا همراهی می شود. نمودارهای عناصر نادر خاکی بهنجار شده با کندریت در مالاکیت و کلسیت، از نظر غنی بودن در عناصر نادر خاکی سبک و آنومالی های Ce و Eu، شبیه سنگ های آتشفشانی میزبان است. سنگ های آتشفشانی میزبان غنی از Cu هستند (به طور متوسط ppm 187). این شواهد ژیوشیمیایی بیانگر آن است که عناصر تشکیل دهنده کانی ها، از جمله Cu، از سنگ های آتشفشانی منشا گرفته اند. زمین دماسنجی ایزوتوپی اکسیژن دمای متوسط °C 41 را برای تشکیل مالاکیت نشان می دهد. داده های موجود نشان می دهد که Cu بوسیله آب های سطحی اکسیدی و به صورت +Cu2 از سنگ های آتشفشانی میزبان شسته شده است. وقتی که سیالات غنی از Cu وارد محیط آب های زیرزمینی شدند، Cu از طریق ترکیب شدن با یون های کربنات که به صورت CO2 در سیالات جوی حل شده اند، به صورت مالاکیت در شکستگی های سنگ های میزبان رسوب کرده است.

    کلیدواژگان: کانی سازی مس، عناصر نادر خاکی، ایزوتوپ کربن، ایزوتوپ اکسیژن، کوه توتو
  • بابک سامانی*، عباس چرچی، احمد سودانی صفحات 225-237

    تعیین راستا و سرعت حرکت پوسته در شناخت میدان های تنش و کرنش عهد حاضر و فهم رخدادهای زمین ساختی حایز اهمیت می-باشد. تاکنون مدل های جهانی مختلفی به منظور تعیین ویژگیهای راستا و جهت حرکت پوسته ارایه شده است. در این مطالعه با استفاده از مدل های جهانی Nuvel1، ITRF و GSRM به تهیه نقشه های جهت و سرعت حرکت پوسته در استان خوزستان پرداخته شده است. بمنظور مقایسه نتایح حاصل از مدل سازیهای فوق با میدانهای تنش و کرنش کنونی، داده های حاصل از حل صفحه گسل برای بیست زمین لرزه در استان خوزستان نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که راستای حرکت پوسته در استان خوزستان با نتایج مدل سازی ITRF دارای انطباق بیشتری نسبت به سایر مدل ها بوده و می توان این مدل را به عنوان مدل مناسب تر برای اخذ داده ها و تحلیل ها در انجام مطالعات آینده در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تنش، حل کانون زمین لرزه، مدل جهانی Nuvel1، مدل جهانی ITRF، مدل جهانی GSRM
  • نزهت محمودی نژاد، رضا جهانشاهی*، سپیده مالی صفحات 238-258
    این پژوهش به بررسی آلودگی برخی عناصر نادر و یون های فرعی در 43 محل از منابع آب زیرزمینی و سطحی در منطقه ساردوییه در استان کرمان می پردازد. در این منطقه با دلایل عدم وجود شرایط مناسب ژیوشیمیایی، ناهمگنی در ترکیب سنگ شناسی منطقه و خروج آب زیرزمینی از آبخوان های سنگی متعدد همبستگی بالایی بین غلظت عناصر دیده نمی شود. همچنین عامل انحلال کانی های با خاصیت انحلال پذیری بالا و فعالیتهای کشاورزی عوامل تاثیر گذار در وجود عناصر و یون های فرعی هستند. غلظت Cu، B، NO3 و Mn در همه نقاط کمتر از حد استاندارد بهداشت آب آشامیدنی می باشند و آلودگی با این عناصر درکل منطقه وجود ندارد. غلظت Ba در تمام مناطق به جز در دو چشمه آبگرم کمتر از حد استاندارد آب آشامیدنی است. غلظت Fe در تمام مناطق به جز در یکی از محل های رودخانه کمتر از حد استاندارد آب است. مقدار فلوراید در محل چشمه SP1 و دو چشمه آبگرم بیش از حد استاندارد دیده می شود. در حالیکه آلومینوم در برخی نمونه ها غلظت کمتر از حد استاندارد آب دارد. با استفاده از اندیس آلودگی می توان گفت که منابع آب سطحی و زیرزمینی منطقه مورد مطالعه از سطح آلودگی متوسطی برخوردار هستند. با توجه به ارزیابی مصرف نیترات و فلوراید موجود در منابع آب بعنوان آب آشامیدنی برای سه گروه سنی (بزرگسالان، کودکان و نوزادان) مشاهده می شود که مصرف آب در طی یک سال از لحاظ نیترات هیچ خطری برای هیچ گروه سنی ندارد. در حالیکه باتوجه به فلوراید، مصرف منابع آب بیشتر از دو سال در اکثر نمونه ها برای سلامتی مضر است.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، استاندارد آب آشامیدنی، چشمه آبگرم، شاخص های آلودگی، ارزیابی تهدید سلامت
  • غلامرضا رحمانی*، منوچهر چیت سازان، حمیدرضا غفوری صفحات 259-275
    فرونشست متاثر از عوامل متعددی است که از جمله مهم ترین و شایع ترین آن برداشت بیش از حد آب زیرزمینی از آبخوان های آبرفتی است. فرونشست در دشت دامنه-داران نیز همانند بسیاری از دشت های کشور اخیرا گسترش یافته است. آبخوان آبرفتی دشت، آزاد است اما بخش های از آن به دلیل تنوع لیتولوژیکی تحت فشار عمل می کند و استعداد رخداد فرونشست را دارد. در این راستا ابتدا نرخ فرونشست در آبخوان به روش تداخل سنج راداری تعیین شد. نتایج نشان داد که تقریبا فرونشست در بیشتر بخش جنوب شرقی دشت گسترش یافته است و میزان آن حداکثر حدود 38/6 سانتی متر است. جهت ارتباط افت سطح آب در ابخوان با فرونشست زمین مدل آبخوان به روش تفاضلات محدود تهیه گردید که بیانگر کسری مخزن آبخوان آبرفتی به میزان 8/33 میلیون مترمکعب است. پیش بینی سطح آب زیرزمینی ناشی از کاهش 50 درصدی پمپاژ از آبخوان نسبت به پمپاژهای کنونی نشان داد که سطح آب پیش بینی شده همبستگی بیش از 70 درصد را در بخش جنوب شرقی آبخوان که شرایط مشابه آبخوان تحت فشار دارد با فرونشست زمین نشان می دهد و بیانگر تاثیر قابل توجه آن در کاهش فرونشست در آبخوان است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که یکی از مهم ترین راه کارهای پیشنهادی جهت کنترل وضعیت موجود، کاهش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی است که این امر مهم می تواند با اصلاح و تعدیل پروانه های بهره برداری چاه ها به میزان حداقل 50 درصد و سپس نظارت دقیق بر پمپاژها از طریق نصب کنتورهای هوشمند و استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی میسر گردد.
    کلیدواژگان: آبخوان، دشت دامنه-داران، فرونشست زمین، مدل عددی تفاضلات محدود، فرمول Lohman
  • فرشید رومیانی، محمدحسین صابری*، محمدعلی ریاحی صفحات 276-290

    شناسایی پدیده های ریز دیواره چاه همیشه برای مهندسین نفت مهم است. در این تحقیق با استفاده از نمودار تصویری FMI در نرم افزار ژیولاگ انواع پدیده های ریز دیواره و ساختمانی چاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بر این اساس مجموعا تعداد 1829 شکستگی باز قرایت شد که بخش عمده ای از آنها فاقد پیوستگی و باز شدگی مناسب برای شناسایی بودند و دارای شیبی متغیر با آزیموت بین 170 تا 210 درجه از شمال است. همچنین تعداد 69 عدد شکستگی بسته تشخیص داده شد که دارای زمینه سنگ متراکم و مقاومت الکتریکی بالایی بودند بنابراین اثر هاله در اطراف آنها ضعیف است. همچنین تعداد 430 لایه بندی قرایت شد که بیشتر آنها در فواصل نمودارگیری با اطمینان بالا تشخیص داده شدند. در مجموع 2 عدد گسل احتمالی با امتداد NE-SW35 و NE-SW75 شناسایی شد که انتظار می رود هر دو آنها باعث تغییر شیب و تغییر بافت ناگهانی سازند شده باشند. استیلولیت های شناسایی شده در این پژوهش 12 عدد بودند که بیشتر آنها دارای دامنه کوتاه در جهات مختلف و موازی لایه بندی می باشند. همچنین به منظور بررسی تنش های برجا، برک اوت ها و شکستگی های کششی چاه مورد مطالعه دارای امتداد NW-SE بودند که در نتیجه هم راستا با جهت یابی زاگرس می باشند. در اعماق مختلفی از چاه مورد مطالعه تعداد 140 عدد شکستگی برشی یا برک اوت ها با امتداد NW-SE و هم راستا با روند معمول زاگرس (شمال شرقی - جنوب غربی) حضور دارند. همچنین تعداد 128 عدد شکستگی کششی یا شکستگی های حاصل از عملیات حفاری شناسایی شد که مانند ریزش های دیواره چاه دارای امتداد NW-SE می باشند.

    کلیدواژگان: نمودار تصویری، شکستگی های باز و بسته، تنش های برجا، مخازن کربناته، سفید زاخور
  • محمدصادق دهقانیان* صفحات 291-305

    سازند کربناته آسماری به عنوان مهمترین سنگ مخزن نفت در حوضه زاگرس شناخته می شود. این سازند شامل توالی رسوبی ضخیمی است که از الیگوسن تا میوسن پیشین نهشته شده است. به منظور مطالعه چینه نگاری زیستی سازند آسماری یک برش چینه نگاری از این سازند در تنگ جلاب واقع در شمال غربی شهر شیراز (جنوب صدرا) انتخاب گردید و در مجموع 214 متر از رسوبات این سازند مورد بررسی قرار گرفت. با مطالعه 80 مقطع میکروسکوپی، در مجموع 46 جنس و 32 گونه از روزنبران شاخص شناسایی گردید و بر اساس آنها دو زیست زون تجمعی به شرح زیر تشخیص داده شد1. Nummulites vascus, Nummulites fichteli, Nummulites intermedius AssemblageZone2. Archias asmaricus, Archias hensoni, Miogypsinoides complanatus Assemblage Zoneزون های یاد شده سن سازند آسماری را برابر الیگوسن پیشین تا پسین (روپلین-شاتین) نشان داده اند.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، چینه نگاری زیستی، تنگ جلاب، الیگوسن، زاگرس
  • شقایق سادات هاشم پور، سجاد مغفوری*، ابراهیم راستاد صفحات 306-324

    کانسار منگنز محمدآباد در توالی آتشفشانی- رسوبی کرتاسه پسین حوضه جنوب غرب سبزوار تشکیل شده است. این حوضه دارای دو ساختار تاقدیسی شمالی و جنوبی و یک ساختار ناودیس میانی می باشد که کانسار محمدآباد در یال جنوبی تاقدیس جنوبی و در توالی سنگی واحد چهار از ستون چینه شناسی ناحیه ای تشکیل شده است. شکل هندسی ماده معدنی در این کانسار به صورت چینه سان می باشد که محدود به سنگ میزبان توف مارنی- توف آهکی است. رخساره های کانسنگی در این کانسار بر اساس ساخت و بافت به سه رخساره تغذیه کننده، لایه ای و توده ای تقسیم می شوند که بخش پر عیار کانسار با ضخامت زیاد در بخش غربی و در رخساره توده ای تشکیل شده است. ساخت و بافت ماده معدنی به صورت توده ای، لامینه، نودول، دانه پراکنده و جانشینی کانیهای منگنز در حجرات داخلی فسیلهای فرامینیفر و رادیولاریت مشاهده می شود. در کانسار محمدآباد اکسید- هیدروکسیدهای منگنز، کانیهای اصلی می باشند و به طور عمده از کانیهای پیرولوزیت، پسیلوملان (رومنشیت) و منگانیت تشکیل شده است. دگرسانیهای کلریتی، کربناتی و آرژیلیکی از جمله دگرسانیهای مشاهده شده در کانسار محمدآباد می باشند. به منظور تعیین دقیق ترکیب شیمیایی فازهای کانیایی مطالعات SEM انجام گرفت و به کمک این مطالعات و با استفاده از نقشه توزیع و پراکندگی عنصری، اکسیدی بودن کانیهای منگنز تایید شد، توزیع عنصری در بسیاری از نمونه ها نشان دهنده آن است که سیلیس، سیمان اصلی نودولهای حاوی منگنز می باشد که همراه با اکسیدهای منگنز تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: نقشه توزیع و پراکندگی عنصری، توالی آتشفشانی رسوبی، کرتاسه پسین، کانسار منگنز، محمدآباد
  • حمیده نوروزپور* صفحات 325-336

    جهت مطالعه سکانس های رسوبی الیگوسن، یک برش چینه شناسی از نهشته های معادل سازند قم (جهت سهولت در ادامه مقاله، سازند قم ذکر می شود) به ضخامت 330 متر واقع در شمال باختری همدان مورد بررسی قرار گرفته است. آنالیزرخساره ای منجر به شناسایی هشت ریزرخساره مرتبط با چهار کمربندرخساره ای جزر و مدی، ریف، شیب قاره و دریای باز شده است که براساس عدم شناسایی رسوبات ثقلی، رخساره های توربیدایتی و حضور فراوان رخساره های ریفی، رسوبگذاری سازند قم در یک شلف کربناته رخ داده است. در این مطالعه، بر اساس مشاهدات میدانی و نمودار توزیع عمودی رخساره ها، دو سکانس رسوبی رده سوم و سه سطح سکانسی برای سازند قم معرفی شده است که سطوح سکانسی یک و سه از نوع اول می باشند. مقایسه منحنی تغییرات نسبی سطح آب دریا در منطقه مورد مطالعه با منحنی تغییرات جهانی سطح دریا، همخوانی قابل قبولی را نشان می دهد. همچنین مقایسه سطوح سکانسی این مطالعه و حوضه های الیگوسن و میوسن زاگرس و اروپا حاکی از آن است که سطوح سکانسی سازند قم با سطوح سکانس های رسوبی شناسایی شده به سن الیگوسن در حوضه زاگرس مطابقت بهتری دارد.

    کلیدواژگان: رخساره، سکانس، سازند قم، الیگوسن، همدان
  • سهراب قائدی، سارا آموزگار، علی شجاعیان* صفحات 337-350

    زمین لغزش از پدیده های طبیعی است که در تحول و فرسایش اشکال زمین اثری تعیین کننده دارد. اهمیت این پدیده بویژه زمانی بیشتر می شود که در محدوده های سکونتگاهی انسان و یا نزدیک به آن، اتفاق بیفتد. در این پژوهش به مدل سازی شدت خطر وقوع زمین لغزش در حوضه آبریز ملاغفار با استفاده از مدل خاکستری فازی پرداخته شده است. مهمترین عوامل در تحلیل و بررسی زمین لغزش شیب، جهت شیب، ارتفاع، کاربری زمین، فاصله از شبکه آبراهه ها، سنگ شناسی، میزان بارش و پوشش گیاهی می باشند که به عنوان پارامترهای اصلی و موثر در پهنه بندی زمین لغزش حوضه قلمرو پژوهش، مورد واکاوی قرار گرفته اند. پس از تهیه لایه داده های متناسب با این عوامل و استانداردسازی آنها، از مدل وزن دهی و تحلیل رابطه ی خاکستری از نرم افزار ArcGIS استفاده شد و در نهایت با بکارگیری قواعد زمین آماری، به اعمال وزن های خروجی برای هر لایه اقدام و نقشه های مربوطه استخراج گردید. همچنین پس از هم پوشانی لایه ها، نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش در 5 طبقه : بسیار زیاد، زیاد، متوسط،کم و خیلی کم تهیه گردید. نتایج بدست آمده از مدل وزن دهی و تحلیل رابطه ی خاکستری فازی در منطقه مورد مطالعه بیانگر آن است که پارامترکاربری اراضی بیشترین (7028/0) و شبکه آبراه ها با (6892/0) کم ترین وزن را در مدل سازی زمین لغزش حوضه ملاغفار بدست آوردند. همچنین پهنه با خطر زمین لغزش بسیار زیاد، مساحتی نزدیک به 294703 متر مربع از کل حوضه را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، تحلیل رابطه ای خاکستری فازی، GIS، حوضه آبریز ملاغفار، مدل سازی
  • علیرضا پژوهنده، علی محمدی ترکاشوند*، ابوالفضل معینی، ابراهیم پذیرا صفحات 351-364

    انجام مطالعات خاکشناسی زیر بنای تمام طرح های منابع طبیعی است. روش زمین شناسی از جمله روش هایی که برای مطالعات خاک در منابع طبیعی متداول است. هدف از این تحقیق بررسی روش زمین شناسی برای مطالعات خاکشناسی است که بتوان با صرف هزینه کمتر و دقت قابل قبول ویژگی های خاک را پیش بینی کرد. این تحقیق در چهار حوزه آبخیز از استان قزوین، به نام های حوزه آبخیز جوینک، حوزه آبخیز مدان، حوزه آبخیز نیارک و نیز حوزه آبخیز پلنگه که دارای تنوع زمین شناسی خوبی بودند انجام شده است. ابتدا نقشه واحدهای کاری با بررسی های فتوژیولوژی و بازدیدهای صحرایی با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی در مقیاس 1:20000 تهیه شد و سپس به حفر 36 پروفیل در این واحدها اقدام شد و مقدارEC ،pH ، درصد مواد آلی، درصد شن، درصد سیلت و درصد رس تعیین گردید. نتایج حاصل ازآزمون های آماری که با استفاده از نرم افزارSPSS و در سطح احتمال 5 درصد انجام گرفت. همچنین خصوصیات سنگ مادر برای بررسی ارتباط ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک بر میزان فرسایش خاک مورد ارزیابی قرار گردید. نتایج نشان داد که پروفیل های موجود در واحدهای کاری مختلف زمین شناسی با یکدیگر در اغلب فاکتورها اختلاف معنی داری دارند (بجز EC و درصد مواد آلی) و گویای این مطلب خواهد بود که برای مطالعات خاکشناسی، تقسیم بندی منطقه از لحاظ جنس سنگ امری کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، روش زمین شناسی، سازند، آنالیز واریانس یک طرفه، اسیدیته
|
  • Omid Javariani, Farhad Ehya *, Mohamad Ali Aliabadi, Abas Asghari, Mohammad Mehri Pages 207-224

    The Kuh Toto deposit is located 25 km to the west of Torud village in the Semnan Province. Malachite is the only ore mineral. It occurs in veinlets, coatings and small patches in Eocene volcanic rocks. Malachite is accompanied by minor calcite, manganese and iron oxides and oxyhydroxides, clay minerals, epidote, quartz, and chrysocolla. The chondrite-normalized REE patterns of malachite and calcite are similar to those of the volcanic host rocks, in terms of being enriched in LREEs, and most of the Ce and Eu anomalies. The volcanic host rocks are enriched in Cu (187 ppm on average). These geochemical evidences strongly support that mineral-forming elements, including Cu, originated from the associated volcanic rocks. The oxygen isotopic geothermometry yielded an average temperature of 41 °C for malachite formation. Available data support the view that Cu was leached as mobile aqueous Cu2+ from the volcanic rocks by oxidizing surface waters. When Cu-enriched fluids entered the underlying groundwater environment, Cu was precipitated as malachite in fractures, via recombination with carbonate ions dissolved as CO2 in meteoric fluids.

    Keywords: Copper mineralization, Rare earth elements, C isotope, O isotope, Kuh Toto
  • Babak Samani *, Abbas Charchi, Ahmad Sodani Pages 225-237

    With the formation of plate tectonics theory, it became possible to describe many geological phenomena. During the development of this theory, many scientists and researchers tried to use different methods to quantitatively and qualitatively express the amount and direction of crustal motion. Determination of crustal direction and velocity movement is important for understanding the recent stress and strain fields and tectonics events. Different global tectonic models have been suggested for study the direction and velocity of crustal movement. In this research using global plate motion model (NUVEL1), international terrestrial reference frame (ITRF) and global strain rate model (GSRM) models the velocity and direction mapped for Khuzestan province. In order to comparison the result of global models with recent stress and strain fields the results of twenty earthquake focal mechanisms evaluated for Khuzestan province. The results reveal that the direction of crustal movement shows the best correlation with ITRF global model. Therefore, the ITRF global model can be introduced as more valid model for obtaining and analysing data in the future studies.

    Keywords: Fault plain solution, Nuvel1 global model, ITRF global model, GSRM global model
  • Nozhat Mahmoodinejad, Reza Jahanshahi *, Sepideh Mali Pages 238-258
    This study investigated the contamination of some rare elements and minor ions for 43 points of the groundwater and surface water resources in Sarduiyeh area in Kerman province, Iran. In this region, low correlations between the concentration of rare elements were observed due to unsuitable geochemical conditions and heterogeneity in the lithological composition and groundwater outflow from multiple hard-rock aquifers. Moreover, two factors of mineral dissolution with high solubility and agricultural activities were effective factors in the presence of minor elements. Concentrations of Cu, B, NO3 and Mn in all points were below the standard of the drinking water and there was no contamination with these elements in the area. Barium concentration was lower than drinking water standard in the areas except in two thermal springs. Fe concentration was less than drinking standard in all areas except one of the river samples. The amount of fluoride in the points of spring SP1 and two thermal springs observed above the drinking water standard. While in some samples, aluminum had a concentration lower than the standard. Using the pollution index, it can be said that the surface and groundwater resources of the study area had a medium level of pollution. According to the evaluation of nitrate and fluoride consumption in water resources as drinking water, it was observed that water consumption in 1 year in terms of nitrate was not dangerous while for fluoride, consuming water resources for more than two years was harmful to health in most samples.
    Keywords: Water contamination, Drinking water standard, Thermal spring, Pollution index, Hazard quotient assessment
  • Gholamreza Rahmani *, Manouchehr Chitsazan, Hamidreza Ghafouri Pages 259-275
    Subsidence is affectedby several factors, the most important and most common of which is excessive groundwater extraction from alluvial aquifers and, conversely, reduced aquifer recharging.Subsidence of the Damaneh-Daran plain, like many of the country's plains has recently expanded.The alluvial aquifer of the plain is unconfined, but part of it operates confined due to lithological diversity and has the potential for subsidence.In this regard, in this paper,first the subsidence rate inthe aquifer was determined by radar interferometer method and the results showed that the subsidence is almost spread in most of the southeastern part of the plain and its maximum is about 6.38 cm.In order to correlate the drop in water level in the aquifer with land subsidence, the aquifer model was prepared by finite difference method, which indicates an alluvial aquifer tank deficit of 33.8 million cubic meters. Prediction of groundwater level due to50% reduction of pumpingfrom the aquifer compared to current pumps showed thatthe predicted water level shows a correlation of more than70% in thesoutheastern part of the aquiferwhere similar conditions of the aquifer are confined with subsidence and indicates its significant effect on reducing subsidence in the aquifer.The results of this study show that oneof the most important proposed solutions to control the current state is to reduce the exploitation of groundwaterresources at least 50%, which can be important bymodifying the licenses of wellsand then closely monitoring the allowable abstraction. It can be done through the installation of smart meters and the optimaluse of water inthe agricultural sector.
    Keywords: Damaneh-Daran plain, Alluvial Aquifer, Land subsidence, Numerical approach, Lohman Formula
  • Frashid Romiani, Mohammad Hosein Saberi *, Mohammad Ali Riahi Pages 276-290

    Identification Tiny Wall Effects Has Always Been Important for Oil Engineers, as These Are Useful Tools for Regional Tectonic Studies and Have a Significant Impact on Oil/Gas and Reservoir Quality. In Fractured Zones, Good Information Can Be Obtained Directly and Indirectly Using Seismic Information, Petrophysical Logs, Wellhead Experiments, Drilling Mud History and Core Description. In This Research, Using the FMI Diagram in Geolog Software, Different Types of Open and Closed Fractures, Layering Boundary, Fault and Stylolite and Borehole Breakouts were identified and Their Properties were discussed. 1829 Open Fractures Were Detected by Detecting the FMI Dynamic Image in the Study Well, Most of Which Lack Continuity and Opening for Identification. 69 Closed Fractures were identified. In this study, 430 Boundary layers were read, most of which were detected at high confidence interval. Two Potential Faults were identified at the Study Intervals, Both of Which Caused Dip Changes and Abrupt Texture Changes. The Stylolite Identified in the Study Well Were 12 Total, Most of Them Having Short Amplitude and Parallel Stratification. Based on the interpretations made to determine in situ stresses at different depths of the breakouts wells, 140 fractures were identified. The breakouts, which indicate the direction of least stress (σh), are along the NW-SE and are consistent with the usual Zagros trend. In addition, 128 inductive fractures were detected in the studied well. This type, which indicates maximum horizontal stress (σH), was along the NW-SE as wells.

    Keywords: Image Logs, Open, Closed Fractures, In Situ Stresses, Carbonate Reservoirs
  • Mohammadsadegh Dehghanian * Pages 291-305

    The carbonate Asmari Formation is known as the most important oil reservoir rock in the Zagros Basin of Iran, which contains sedimentary rocks from the Oligocene to the Lower Miocene. A stratigraphic section of Asmari Formation was taken in the Tang-e Jalab, northwest of Shiraz in order to study the biostratigraphy. A total of 214 meters of sediments of this formation were studied which contains 8 lithostratigraphic rock unit. Index foraminifera were accurately identified by studying 80 microscopic thin sections. In the present study, a total of 46 genera and 32 species of foraminifera were identified and based on them, the biomarkers of the Asmari Formation were identified. In addition, two assemblage zones are identified as follows: Nummulites vascus, Nummulites fichteli, Nummulites intermedius Assemblage ZoneArchias asmaricus, Archias hensoni, Miogypsinoides complanatus Assemblage ZoneThe age of the Asmari Formation in the studied area is determined as Oligocene (Rupelian to Chatian).

    Keywords: Asmari Formation, Biostratigraphy, Tang-e Jalab, Oligocene, Zagros
  • Shaghayegh Sadat Hashempour, Sajjad Maghfouri *, Ebrahim Rastad Pages 306-324

    Mohammadabad manganese deposit is located in the Sabzevar zone and in the Late Cretaceous volcano-sedimentary sequences. This volcano-sedimentary sequence is located inside a 100 km long folded structure with northeast-southwest trend. Mohammadabad deposit is formed in the southern edge of the southern anticline. The geometry of this deposit is stratiform and manganese mineralization is limited to the marly tuff-limy tuff host rock. Ore facies in this deposit are divided into three types feeder zone, bedded and massive ore facies. The high-grade mineralization is formed in the western part of the deposit and in the massive ore facies. Manganese oxide-hydroxides are the main ore minerals in Mohammadabad deposit. Mineral structure and texture are observed in the form of massive, laminae, nodules, disseminated and replacement of manganese minerals in the inner cells of foraminifera and radiolarite fossils. The mineralogy of the minerals includes pyrolusite, psilomelane (romanchite) and manganite minerals. Chlorite, carbonate and argillic alterations observed in the Mohammadabad deposit with related of ore facies. In order to accurately determine the chemical composition of the mineral phases, SEM studies were performed and using the elemental distribution map, the oxidation of manganese minerals was confirmed, which indicates that silica is the main cement of manganese-bearing nodules.

    Keywords: Elemental distribution map, Volcano-sedimentary sequence, late Cretaceous, Mohammadabad manganese deposit
  • Hamideh Noroozpour * Pages 325-336

    In order to study of the Oligocene depositional sequences, a stratigraphic section of the equivalent deposits of the Qom Formation (for convenience in the continuation of the article, Qom Formation is mentioned) which is 330 meters in thickness has been nominated in northwest of the Hamedan. Facies analysis has produced eight microfacies related to the four facies belts of tidal flat, reef, slope and open marine. Base on lacking the sediment gravity flows, turbidity facies, and abundance in reef facies deposits, a carbonate shelf is proposed for Qom formation. In this research, two depositional sequences and three-sequence surfaces have been separated based on sequence stratigraphic studies (the first and third sequence surfaces being of the first type). A comparison of the relative sea-level change curve in the study area with the Oligocene-Miocene global sea-level change curve shows that sequences of the Qom Formation have acceptable compatibility with global changes in seawater level. Also, the comparison of the sequence boundaries of this study with the Zagros and European basins indicates that the Oligocene sequence levels of the Qom Formation which are identified in the Zagros basin, are well corresponded with the results of this study compare to the European one.

    Keywords: facies, Sequence, Qom Formation, Oligocene, Hamedan
  • Sohrab Ghaedi, Sara Amouzegar, Ali Shojaiean * Pages 337-350

    The Landslide is a natural phenomenon that has a decisive effect on the evolution and erosion of land forms. The importance of this phenomenon is especially longer when it occurs in the areas of human settlement or close to it. In this research, modeling the severity of landslide occurrence in the Mollaghafar Drainage basin using a fuzzy gray model has been studied. The most important factors in the analysis of slope landslide, the direction of gradient, height, land use, distance from the network of waterways, lithology, rainfall, and vegetation covered as the main and effective parameters in landslide zonation of the research basin of the research area are addressed. After preparing the data layer of these factors and their standardization, the weight loss model and the gray relationship analysis were used from the ArcGIS software, and ultimately, using statistical rules, the output lights for each layer of action and related maps were extracted. Also, after covering the layers, the landslide risk zonation map in 5 floors: huge, high, moderate, low and very low. The results obtained from the weight model and the analysis of the fuzzy gray relationship in the study area indicate that the parameters of lands were the highest (0.7028) and the network of waterways with (6892/0) obtained the lowest weight in landslide modeling of the Mollaghafar Drainage basin. Also, the high-risk area of landslides includes an area of nearly 294703 square meters of the total basin.

    Keywords: Landslide, Fuzzy Gray Relationship Analysis, GIS, Mollaghafar Drainage basin, modeling
  • Alireza Pazhuhandeh, Ali Mohamadi Torkashvand *, Abolfazl Moeini, Ebrahim Pazira Pages 351-364

    Pedology studies constitute a foundation for any project in the scope of natural resources. The geological method is a common approach to performing soil studies in the field of natural resources. The present research is aimed at investigating the capabilities of the geological method for pedology studies, so that the soil properties can be predicted at lower cost but with acceptable accuracy. This study was performed on four watersheds in Qazvin Province, Iran. These included Jovink, Medan, Niarak, and Palangeh watersheds, which exhibited good geological diversity. Firstly, the geological working units were mapped by photogeological investigations, field surveys, and geographic information system (GIS) to end up with a 1:20,000 map. Subsequently, a total of 36 profiles were drilled in the units to measure the values of EC, pH, and contents of organic matter, gravel, silt, and clay. The results were subjected to statistical tests using SPSS software at a significance level of 5%. Moreover, the properties of the source rock were evaluated to analyze the effects of the physical and chemical properties of the soil on the soil erosion. The results revealed that the profiles that were drilled into various geological working units were significantly different in terms of most of the factors (except for EC and organic matter content), suggesting the necessity of classification of the study area based on lithology as a requirement for pedology studies.

    Keywords: Geological method, Formation, One-Way ANOVA, Acidity