فهرست مطالب

مدیریت علوم دریایی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1401)

نشریه مدیریت علوم دریایی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا زاهدی*، مرتضی پیری، آوا هنجی صفحات 5-25
    هدف

    هدف تحقیق پیش رو شناسایی ابعاد و مولفه های نوآوری باز در سازمان های دانشی(دانشگاه) و ارایه الگویی برای حرکت از نوآوری بسته به نوآوری باز با رویکرد مدیریت دانش، در این سازمان ها با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری هر یک از ابعاد می باشد. جامعه آماری مشتمل بر 10 نفر از اعضای هیات عملی مطلع به مبانی مدیریت دانش و نوآوری می باشد که بروش هدفمند انتخاب شده اند.

    روش

    ابزار تحقیق در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسش نامه می باشد. بعد از شناسایی مولفه ها و ابعاد نوآوری باز در سازمان های دانشی(دانشگاه ها) و انتخاب تعدادی از این ابعاد طبق نظرات تیم خبرگی، این ابعاد با استفاده از روش تصمیم گیری و اولویت بندی DANP بررسی شده و شدت اثرگذاری و اثرپذیری هریک از عوامل بدست آمد.یافته ها : نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان می داد، تعداد 75 مولفه  بعد از ادغام مولفه های مشابه و دسته بندی آنها به 30 مورد کاهش داده شد، سپس با نظرات تیم خبرگی 8 بعد، برای اجرای نوآوری باز در سازمان های دانشی شناسایی شد.

    نتایج

    در این الگو سه مولفه ی حمایت و تعهد مدیریت، فرهنگ سازمانی و آموزش و نیروی کار ماهر به ترتیب مهمترین عوامل تاثیرگذار شناسایی شده اند که بر یکدیگر نیز تاثیرگذارند. توجه بیشتر سازمان ها به مولفه های حمایت و تعهد مدیران و فرهنگ سازمانی، با توجه به مدل ارایه شده، موجب این خواهد بود تا حتی با وجود توجه کمتر به سایر مولفه ها ، به طور غیرمستقیم آنها را تحت تاثیر قرار داد و در نهایت موجب ارتقای سازمان در زمینه مورد نظر شد. تشکیل دپارتمان هایی برای نظارت بر عوامل ذکر شده در عنوان دسته بندی مولفه ها، به این دلیل که ارتقا از پایین ترین سطوح شروع شده و باعث تغییرات در بالاترین سطوح سازمان شود

    کلیدواژگان: نوآوری باز، مدیریت دانش، سازمان های دانشی(دانشگاه ها)، الگوی نوآوری باز، روش تصمیم گیری DANP
  • حسینعلی حسن پور، سید محمد عارف عسکری* صفحات 27-48
    هدف

    ریسک در زنجیره تامین به رویدادهای نامشخص یا غیر قابل پیش بینی اشاره دارد که می تواند در هر نقطه از زنجیره تامین رخ دهد و بر عملکرد یا سودآوری زنجیره تامین تاثیر منفی بگذارد. زنجیره تامین مواد غذایی یکی از نیازهای اساسی کارکنان شاغل در سازمان های دفاعی است؛ به همین دلیل سازمان به نوعی مجبور به تامین مواد غذایی می باشد. تاثیر ریسک های زنجیره تامین اقلام غذایی در شرایط حال حاضر کشور یعنی شرایط تحریمی، بحران اقتصادی و تهدیدات خارجی بیش از پیش برجسته می شود.

    روش

    در این تحقیق ابتدا به وسیله مطالعات کتابخانه ای 92 ریسک شناسایی شد و سپس با انجام مصاحبه و برگزاری جلسه طوفان فکری با خبرگان در حوزه مدیریت ریسک زنجیره تامین اقلام غذایی به 27 ریسک کاهش پیدا کرد، علاوه بر ریسک ها معیارهای اندازه گیری آن ها نیز به همین روش مشخص گردید. سپس نظرات خبرگان به کمک پرسشنامه جمع آوری شده و نهایتا رتبه بندی ریسک ها با روش فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) انجام شده است.

    یافته ها

    سازمان به خودی خود به دنبال کاهش هزینه های زنجیره، بهینه کردن و پاسخگویی به نیاز زنجیره می باشد. عدم شناسایی و پاسخگویی مناسب به ریسک های موثر مانع رسیدن سازمان به اهداف زنجیره می شود و اعمال هزینه بیشتری را در پی خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    ده ریسک اول در تحقیق جاری به ترتیب شامل موارد: کیفیت پایین اقلام تولید شده، وجود تحریم ها، اتخاذ تصمیمات نادرست، تاخیر زمانی در تحویل محصول، خطرات، مشکلات بهداشتی کشتارگاه، تورم و ریسک نرخ بهره، افزایش هزینه های حمل ونقل، فاسدشدن اقلام، بیماری های مسری و واگیردار و بیوتروریسم به عنوان ریسک های مهم و برتر مشخص شدند. و به منظور اتخاذ راهبرد مناسب در اختیار مدیران قرار گرفت.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین اقلام غذایی، ریسک زنجیره تامین، تصیم گیری چندمعیاره
  • سیروان سلیمی*، قاسم عباسیان فرد، جواد داداش زاده، علی بهرامی صفحات 49-67
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخص های امنیتی انسانی موثر بر توسعه سواحل مکران با استفاده از تکنیک دلفی (مطالعه موردی بندر جاسک) بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش توصیفی تحلیلی و به صورت پیمایشی انجام شده است. شاخص های اولیه پس از مطالعه مقالات و منابع کتابخانه ای استخراج شده است. برای دستیابی به شاخص های نهایی از روش دلفی استفاده شده است. کارشناسان خبره برای اجرای روش از بین کسانی که حداقل در طول 10 سال گذشته در جریان تغییرات صورت گرفته در شهر جاسک بوده اند، انتخاب شده اند. به این ترتیب، روش در دو دور متوالی اجرا شده است که در هر دور، پرسشنامه ای به صورت طیف لیکرت در اختیار افراد خبره قرار گرفته است. از سوی دیگر، میزان همبستگی درونی پرسشنامه از طریق بررسی آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت که به ترتیب مقادیر 95/0 و 97/0 بدست آمد، این میزان نشانگر همبستگی درونی عالی می باشد.

    یافته ها

    در پژوهش مجموعه ای از عوامل امنیت انسانی موثر بر توسعه سواحل مکران شناسایی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که  شاخص های تامین نیازهای اساسی، مراقبت های اولیه بهداشتی، قاچاق، رشد یا کاهش جمعیت، وقوع جرم و مهاجرت های داخلی به ترتیب بیشترین نقش را به لحاظ امنیتی بر توسعه سواحل جنوبی دارند.

    نتایج

    نتایج پژوهش شامل عوامل شناسایی شده امنیت انسانی موثر بر توسعه سواحل جنوبی است که در نهایت 6 شاخص تعیین کننده  از بین 20 شاخص اولیه شناسایی شد.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، توسعه سواحل مکران، تکنیک دلفی، بندر جاسک
  • محمدرضا صیدی تبار، حسین نامدار* صفحات 69-86
    هدف

    مدیریت لجستیک یکی از عناصر اصلی ستاد مرکزی است که ماموریت طراحی، برنامه ریزی، سیاست گذاری، تدوین روش های انجام کار، هماهنگ کردن امور و صدور دستورالعمل و نظارت را در امور لجستیکی بر عهده دارد و کیفیت عملکرد آن اثرات مستقیم بر عملیات اصلی سازمان دارد. هدف اصلی این پژوهش، تعیین نقش مدیریت لجستیک سامانه های آمادی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) در توسعه تجارت دریایی و اقتصاد ملی است.

    روش

    این مطالعه در دو مرحله انجام شد: 1. مرحله واکاوی: در این مرحله با استفاده از پرسشنامه باز، مهمترین عوامل مدیریت لجستیک دریایی و پیامدهای آن در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) شناسایی شد و در معرض قضاوت خبرگان قرار گرفت تا مهمترین عوامل انتخاب گردند. 2. مرحله نگاشت: در مرحله دوم برای نگاشت مدل عوامل مدیریت لجستیک دریایی و پیامدهای آن در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) از روش از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد .

    یافته ها

     نتایج پرسشنامه اول نشان داد تعداد 9 عامل (پر تکرارترین عوامل در پرسشنامه ها) است. نتایج پرسشنامه دوم نشان داد هر 9 عامل مورد توافق جمعی خبرگان قرار دارند. نتایج پرسشنامه سوم نشان داد عوامل در 7 سطح قرار گرفتند. سطح 1: توسعه اقتصاد ملی و توسعه تجارت دریایی؛ سطح 2: رضایت مشتریان؛ سطح 3: مسیریابی حمل ونقل؛ سطح 4: چابکی و آمادگی؛ سطح 5: ایمنی و به روز بودن؛ سطح 6: سیستم های مدیریت موجودی، نگهداشت و توزیع اقلام آمادی و آمادگاه ها و مخازن آمادی بنادر و سواحل؛ سطح 7: مدیریت اطلاعات. لذا مدیریت اطلاعات مهمترین و اثرگذارترین عامل مورد بررسی است. همچنین توسعه اقتصاد ملی و توسعه تجارت دریایی اثرپذیرترین عوامل مورد بررسی هستند.

    نتیجه

    نتایج حاکی از اثرگذاری مدیریت لجستیک سامانه های آمادی در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) بر توسعه تجارت دریایی و اقتصاد ملی است

    کلیدواژگان: لجستیک دریایی، آماد و پشتیبانی، تجارت دریایی، اقتصاد ملی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • جواد اسدی*، مروت آزاد بخت، محمود براتیان صفحات 87-109
    هدف

    تنوع و گسترش ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران طی چند سال اخیر و حضور مداوم و مستمر ناوگروه های رزمی در آب های جنوب کشور موجب گردیده، احتمال وقوع بحران های گوناگون متصور باشد. لذا مدیریت علمی و صحیح بحران ها و ارایه راه کار به منظور بهبود این فرآیند بسیار حایز اهمیت بوده و منجر به حفظ سرمایه های انسانی و مادی سازمان می گردد. هدف از انجام این تحقیق بهبود فرآیند مدیریت بحران های احتمالی در ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب های جنوب کشور از طریق کسب آمادگی است

    روش

    تحقیق انجام شده از نوع کاربردی با روش توصیفی و رویکرد آمیخته هست. جامعه آماری این تحقیق شامل دو گروه از خبرگان و کارشناسان شاغل در مناطق جنوبی نیروی دریایی ارتش هستند که به منظور دست یابی به هدف محقق، اثر متغیر مستقل آمادگی، بر متغیر وابسته موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که می توان فرآیند مدیریت بحران های احتمالی در ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب های جنوب کشور را از طریق شاخص های تعریف شده در مرحله آمادگی، بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج حاصل از مصاحبه با صاحب نظران و تحلیل پرسشنامه، اکثریت مطلق معتقدند، می توان فرایند مدیریت بحران های احتمالی درماموریت های نیروی دریایی را از طریق اجرای درست برنامه ها و طرح ها، تمرین های اضطراری، ایجاد و تقویت مراکز عملیات اضطراری، پیش بینی و تامین خدمات در شرایط بحرانی، تخصص و تجربه مسیولین تصمیم گیر و تصمیم ساز در حوزه بحران، ایجاد و تقویت شبکه ارتباطات، بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بحران های احتمالی، مدیریت بحران، آمادگی، نیروی دریایی
  • سید ابراهیم همتی*، احمد خیری صفحات 111-127
    هدف

    تحقیق حاضر بررسی تاثیرتبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی ،بازار یابی مستقیم  روی قوت نام تجاری بیمه های دریایی  است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر روش از نوع توصیفی- پیمایشی و بر مبنای هدف از نوع کاربردی و مبتنی بر معادلات ساختاری است.جامعه آماری تحقیق شامل 61 نمایندگی بیمه آسیا می باشد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران در جامعه محدود حجم نمونه برابر با 55 نمایندگی محاسبه شد. ابزار سنجش و اندازه گیری شامل پرسشنامه بود و جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ  استفاده شد روایی پرسشنامه مورد تایید خبرگان قرار گرفت روش تحلیل فرضیات پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که توجه دقیق سازمان های بیمه دریایی بر انواع مختلف تکنیک ها و بسترهای موجود در حوزه های تبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی،بازاریابی مستقیم می تواند به ارتقاء قوت نشان تجاری بیمه های دریایی بیانجامد و مدیران بیمه ها باید بتواند با دانش نوین ارتباطات یکپارچه بازاریابی آشنا بوده و در این راستا همت گمارند.

    نتیجه گیری

    تبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی ،بازار یابی مستقیم  روی قوت نام تجاری بیمه های دریایی  اثر مثبت و معنا داری دارد بطوریکه بکارگیری فنون و تکنیک های موجود در ارتباطات یکپارچه بازاریابی در قوت نام تجاری و عملکرد بیمه های دریایی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارتباطات یکپارچه بازاریابی، قوت نام تجاری، بیمه آسیا، بیمه دریایی
|
  • Mohammad Reza Zahedi *, Morteza Piri, Ava Hanji Pages 5-25
    purpose

    The purpose of the upcoming research is to identify the dimensions and components of open innovation in knowledge organizations (universities) and provide a model for moving from closed innovation to open innovation with a knowledge management approach in these organizations, considering the effectiveness of each of The dimensions are The statistical population consists of 10 members of the practical board who are knowledgeable about the basics of knowledge management and innovation, who were selected in a targeted manner.

    Method

    The research tool is the interview in the qualitative part and the questionnaire in the quantitative part. After identifying the components and dimensions of open innovation in academic organizations (universities) and selecting a number of these dimensions according to the opinions of the expert team, these dimensions were examined using the DANP decision-making and prioritization method, and the intensity and effectiveness of each of the factors Was obtained.FindingsThe results of the analysis showed that the number of 75 components was reduced to 30 after merging similar components and categorizing them, then with the opinions of the 8-dimensional expert team, it was identified for the implementation of open innovation in knowledge organizations.

    Conclusion

    In this model, the three components of management support and commitment, organizational culture and training and skilled workforce have been identified as the most important influencing factors, which also influence each other. More attention of organizations to the components of support and commitment of managers and organizational culture, according to the presented model, will cause it to indirectly affect them even with less attention to other components and finally cause The organization was promoted in the desired field. Forming departments to monitor the factors mentioned in the category of components, because promotion starts from the lowest levels and causes changes at the highest levels of the organization.

    Keywords: Open Innovation, Knowledge Management, knowledge organizations (universities), Open Innovation Model, DANP decision making method
  • Hosseinali Hassanpoor, Seyyed Mohammad Aref Askari * Pages 27-48
    Purpose

    Risk in the supply chain refers to uncertain or unpredictable events that can occur at any point in the supply chain and negatively affect the performance or profitability of the supply chain. Food supply chain is one of the basic needs and nutrition of employees working in defense organizations; for this reason, the organization is somehow forced to provide food. The impact of the risks of the supply chain of food items in the current conditions of the country, i.e. the conditions of sanctions, economic crisis and external threats, is more prominent.

    Method

    In this research, 92 risks were first identified through library studies, and then by conducting interviews and brainstorming sessions with experts in the field of food supply chain risk management, it was reduced to 27 risks. In addition to the risks, their measurement criteria were determined in the same way. Then, experts' opinions were collected with the help of a questionnaire, and finally, the risks were ranked using the Fuzzy Network Analysis Process (FANP) method.FindingThe organization by itself seeks to reduce the costs of the chain, optimize and respond to the needs of the chain. Failure to properly identify and respond to effective risks prevents the organization from reaching the goals of the chain and will result in higher costs.

    Conclusion

    The first ten risks in the current research, in order, include: low quality of produced items, the presence of sanctions, making wrong decisions, time delay in product delivery, risks, slaughterhouse health problems, inflation and interest rate risk, increasing transportation costs. Transportation, rotting of items, infectious and contagious diseases and bioterrorism were identified as important and superior risks. And in order to adopt a suitable strategy, it was given to the managers.

    Keywords: Food Supply Chain, Supply Chain Risk, Multi-criteria decision making
  • Sirwan Salimi *, Ghasem Abbasian Fard, Javad Dadashzadeh, Ali Bahrami Pages 49-67
    Purpose

    This study was conducted to identify human security indicators affecting the development of Makran beaches (case study of Jask port).

    Method

    A descriptive-analytical approach and survey method are used in the current research as a means to accomplish its objectives. also Initial indicators are extracted after reading the library's articles and resources. And Delphi has been used to obtain the final indicators. The approach will be performed by experts who have been working in Jask for at least the past 10 years. In two rounds, experts have been asked to complete a questionnaire in the form of a Likert scale in each round. on the other hand, the internal correlation was examined through Cronbach's alpha and was found to be 0.95 and 0.97, respectively, indicating an excellent correlation.

    Finding

    The study identified a number of human security factors that influence the development of Makran beaches. However, research shows that indicators of supplying basic needs, primary health care, trafficking, population growth or decline, crime, and internal migration play the greatest role in contributing to the development of the southern coast.

    Conclusion

    Study results include the factors of human security affecting the development of the southern coasts, which ultimately identified 6 determining indicators out of the 20 considered at the beginning.

    Keywords: Human Security Indicators, Makran Beaches Development, Delphi Technique, The Jask Port
  • Mohammad Seyedi Tabar, Hossein Namdar * Pages 69-86
    Purpose

    Logistics management aims at designing, planning, policy making, revising and coordinating the performed procedures, issuing the orders, and supervising the logistics systems. Its quality has a direct impact on the main operations of an organization. The main purpose of this study is to determine the role of logistics management of Iran navy readiness in the development of maritime trade and national economy.

    Method

    The statistical population of the present study is experts familiar with the subject of maritime logistics management in the Iran Navy. Based on purposive judgment sampling, 10 people were selected as the participants of the present study. The first stage of this study is analytical in which, by the use of a questionnaire, the most important factors of naval logistics management and its consequences were identified based on expert judgment. The second stage of this study is mapping in which interpretive structural modeling (ISM) method was used to map the model of naval logistics management factors and their consequences in Iran Navy.

    Finding

    The findings of the first questionnaire resulted in the identification of 9 factors. The results of the second questionnaire showed that all 9 factors are collectively agreed by experts. The results of the third questionnaire revealed that the factors were classified into 7 levels. Level 1: development of national economy and development of maritime trade; Level 2: Customer Satisfaction; Level 3: Transport Routing; Level 4: Agility and readiness; Level 5: Safety and well-being; Level 6: Inventory management systems, storage and distribution of ready-made items and ready-made ports and reservoirs of ports and beaches; Level 7: Information Management. Therefore, information management was the most important and effective factor under study. The development of the national economy and the development of maritime trade are also the most influential factors under study.

    Conclusion

    The results of this study indicated the positive impact of logistics management of logistics systems in Iran Navy on the development of maritime trade and the national economy.

    Keywords: Marine Logistics, Readiness, Support, Maritime Trade, National Economy, Interpretive structural modeling
  • Javad Asadi *, Morovvat Azadbakht, Mahmood Baratian Pages 87-109
    Purpose

    thediversity and development of naval missions ofthe Islamic republic of Iran over thelast few years and the continuous and continuous presence ofcombat operations inthe waters south ofthe country pose a possibility of avariety of crises.therefore, scientific and proper management of crises and strategies in order to improve this process is very important and may lead to the preservation ofthe human and material assets of the organization.The aim of this study is to improve the management process of possible crises inthe maritime Navy missions of the Islamic Republic of Iran in the southern waters of the country through preparation.

    Method

    theresearch has been done using descriptive method and the approach is mixed.the statistical population of this study consists oftwo groups of experts and experts working in the southern regions of the army,which has been investigated by independent variable readiness on the dependent variable to achieve the researcher 's goal.

    Findings

    Findings from the study indicate that the management process can improve the potential of possible crises on the maritime Navy missions of the Islamic republic of Iran through well-defined indices in the preparation phase.

    Conclusion

    with regard to the results of the interview with experts from interviewed experts , the absolute majority of experts believe that the management process of crisis management can be improved through proper implementation of programs and plans, emergency exercises, development and strengthening of emergency operations centers, expertise and experience of the decision makers in crisis areas, development and strengthening of the communication network.

    Keywords: Possible crises, crisis management, preparedness, Navy
  • Seyed Ebrahim Hemati *, Ahmad Kheiri Pages 111-127
    Purpose

    The present study investigates the effect of advertising, sales promotion, public relations, direct marketing on the strength of a marine insurance brand.

    Method

    This applied and descriptive-survey study is based on structural equations. Out of 61 Asia Insurance Agencies, 55 agencies were selected on the basis of Cochran sampling. The measurement tool included a questionnaire and Cronbach's alpha test was used to evaluate the reliability of the questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts. Pearson correlation coefficient, multiple regression analysis and structural equation modeling were used.

    Findings

    The findings show that the careful attention of marine insurance organizations to different types of techniques and platforms in the fields of advertising, sales promotion, public relations, direct marketing can enhance the strength of the marine insurance brand and insurance managers should be familiar with the new knowledge of communicate in marketing.

    Conclusion

    Advertising, sales promotion, public relations, direct marketing have a positive and significant effect on the strength of a marine insurance brand, and, as a result, the use of existing techniques in integrated marketing communications has a role in the strength of the brand and performance of marine insurance.

    Keywords: Integrated marketing communications, Strength of Trade Nam, Asia Insurance, marine insurance