فهرست مطالب

فصلنامه آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران
سال چهل و چهارم شماره 4 (پیاپی 116، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده بهاالدینی*، علیرضا آقایوسفی، سهراب عبدی زرین صفحات 3-11

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مقابله درمانگری بر تنظیم هورمون کورتیزول زنان دارای تنیدگی در روابط بین فردی بود. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل زنان دارای تنیدگی در روابط بین فردی و دارای فرزند نوجوان مشغول به تحصیل در منطقه 2 قم بودند. بدین منظور با نمونه‌‌گیری در دسترس، 100 نفر از این افراد به سوالات پرسشنامه وقایع استرس‌زای زندگی مک‌کابین پاسخ دادند. از این افراد 34 نفر که بیشترین میزان تنیدگی را نشان دادند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 17 نفری قرار گرفتند. میزان کورتیزول هر دو گروه در سه مرحله توسط نمونه خون وریدی پس از 12 ساعت ناشتا بودن، در ساعت 7:45 دقیقه الی 8 صبح اخذ و توسط کیت مونوبایند با روش الایزا بررسی شد. ملاک‌های ورود به پژوهش عبارت بود از رده سنی 25 تا 50 سال و تاهل؛ ملاک‌های خروج از پژوهش عبارت بود از تحصیلات کمتر از پایه دهم و یا بیشتر از دیپلم، عدم سابقه بیماری‌های جسمی و روانی مخل شرکت در پژوهش، مصرف کورتون، ابتلا به بیماری‌هایی چون لوپس، بیماری‌های قلبی و... گروه آزمایش در معرض 14 جلسه مقابله درمانگری و گروه آزمایش 14 جلسه مداخله خنثی در زمینه آموزش‌های پزشکی و سلامت قرار گرفتند. نتایج با روش آماری MANCOVA و توسط SPSS-26 استخراج شد و نشان داد که مقابله درمانگری موجب کاهش کورتیزول شد. در نتیجه این روش درمانی می‌تواند برای تنظیم هورمون کورتیزول زنان در معرض تنیدگی یا استرس استفاده شود.

    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، کورتیزول، زنان، استرس در روابط بین فردی
  • رضا آخوندزاده*، فاطمه مفتخر، سعید بنائی صفحات 12-23
    مقدمه

    با توجه به فراگیری کووید-19 در جهان، همچنین وخامت حال بیمار، افزایش میرایی و بستری بیمار در بخش مراقبت ویژه، رضایتمندی بیمار و همراه وی از خدمات انجام شده اهمیت بیشتری می‌یابد. برهمین اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین رضایتمندی خانواده بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان رازی شهر اهواز در سال 1401 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود. جامعه مورد بررسی شامل کلیه اعضای خانواده بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش مراقبت ویژه بیمارستان رازی شهر اهواز بودند که به صورت سرشماری و برابر با 100 نفر وارد مطالعه شدند. به‌منظور جمع‌‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استاندارد سنجش رضایتمندی خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه هایلند استفاده شد. داده‌های پرسشنامه‌های جمع‌آوری شده توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و در سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

      رضایتمندی خانواده بیماران برابر با 26/13±74/79 و بالاتر از حد متوسط بود. میانگین نمره در دو حیطه رضایتمندی شامل اقدامات مراقبتی و برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی و مشارکت در فرایند تصمیم‌گیری به ترتیب برابر بود با 94/4±99/48 و 08/5±75/30 بود. بین حیطه اقدامات مراقبتی براساس زندگی با بیمار تفاوت معنادار وجود داشت (P<0.05). اما بین حیطه برآورده شدن نیازهای اطلاعاتی و مشارکت در فرایند تصمیم‌گیری براساس زندگی با بیمار تفاوت معنادار وجود نداشت (P>0.05). رضایتمندی در همراهانی که با بیمار زندگی نمیکردند بیشتر بود و از نظر آماری نیز رضایتمندی کل براساس زندگی با بیمار تفاوت معناداری را نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    میزان رضایتمندی خانواده بیمار و بیمار بستری در بخش مراقبت ویژه مستلزم توجه بیشتر متولیان نظام سلامت به نیازهای آنها می‌باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، خانواده بیمار، کووید-19، بخش مراقبت ویژه
  • عباس حیدری، محمد حسینی* صفحات 24-33
    زمینه و هدف

    مسایل و مشکلات اقتصادی مرتبط با بخش سلامت به لحاظ سهم قابل توجهی که از بودجه تولید ناخالص ملی به خود اختصاص می دهند، همواره در کانون توجه بوده اند. بخش های مراقبت های ویژه و به خصوص آی سی یو از بخش های پر هزینه بیمارستانی به شمار می روند و پرستاران به عنوان مهم ترین افراد مرتبط با استفاده از منابع در این بخش ها، نقش کلیدی در کنترل هزینه ها و اثربخشی مراقبت دارند. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران آی سی یو در ارتباط با اقتصاد سلامت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. پس از مشخص نمودن جامعه پژوهش که کلیه پرستاران شاغل در بخش آی سی یو بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد، تعیین حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان انجام شد و به روش تصادفی پرستاران بخش های آی سی یو در بیمارستان ها و شیفت های کاری مختلف انتخاب شدند. روش جمع آوری داده با استفاده از پرسشنامه معتبر در دسترس که توسط حیدری و همکاران در سال 2015 اعتباریابی شده است صورت گرفت. پژوهشگر با حضور در بخش ها و شیفت های مختلف به صورت دستی پرسشنامه ها را تحویل پرستاران داده و 48 ساعت بعد جمع آوری نمود. سپس اطلاعات کد گذاری شده وارد نرم افزار آماری SPSS شده و  با آمارهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    وضعیت نگرش در رابطه با اقتصاد سلامت در بین پرستاران آی سی یو در سطح مطلوب بود(85 درصد)، لیکن آگاهی و عملکرد پرستاران در این خصوص در سطح مناسبی قرار نداشت (به ترتیب 65 درصد و 62 درصد). میانگین نمره آگاهی در زمینه اقتصاد سلامت 16/57±2/4 (محدوده16-0)، میانگین نمره نگرش 90/6±55 (محدوده72-0) و میانگین نمره عملکرد 21/7±35/27 (محدوده 44-0) بود.

    نتیجه گیری

    پرستاران آی سی یو نگرش خوبی به مباحث اقتصاد سلامت دارند، لیکن بایستی سطح آگاهی و عملکرد آنها را در این زمینه بهبود بخشید. با توجه به پایین بودن سطح آگاهی و عملکرد پرستاران آی سی یو در زمینه اقتصاد سلامت، برگزاری کلاس های حین خدمت و کارگاه های آموزشی در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، پرستاران، آی سی یو، اقتصاد سلامت
  • نقی عابدینی *، امین مرادی صفحات 34-41
    مقدمه

    از آنجایی که ممکن است کینزوفوبیا بر توانبخشی پس از جراحی بازسازی رباط صلیبی موثر باشد و سهم اثر آن در مطالعات ایرانی برآورد نشده است هدف اصلی مطالعه حاضر به تعیین شیوع کینزیوفوبیا قبل از جراحی، 3 و 12 ماه پس از جراحی در بیماران کاندید جراحی بازسازی رباط صلیبی پرداخته است. هدف ثانویه تجزیه و تحلیل قابلیت پیش بینی کینزوفوبیا قبل از جراحی و ارتباط آن با درد و توانایی حرکت در 3 ماه پس از جراحی است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی(آینده نگر) طی سالهای 1399 و 1400 با مشارکت 125 بیمار پس از جراحی بازسازی رباط صلیبی انجام شد. هر یک از شرکت کنندگان ابزارهای اطلاعات دموگرافیک، ترس از حرکت تامپا و پرسشنامه بیمار محور KOOSتکمیل شد. داده ها با آزمون های آماری تس تسی، کای اسکویر و رگرسیون چند متغیره بررسی شدند.

    نتایج

    متغیرهای شاخص توده بدنی بالا به اندازه 26/2 برابر، فاصله زمانی بین اسیب تا جراحی به اندازه 96/1 برابر، شدت درد قبل از جراحی به اندازه 59/5 و وضعیت عملکردی به اندازه 11/8 برابر ریسک کینزوفوبیا را افزایش میدهد

    نتیجه گیری

    کینزوفوبیا در یک سوم از سرکت کنندگان این مطالعه دیده شد؛ فاکتورهایی همچون چاقی، افزایش مدت زمان آسیب تا جراحی، شدت درد بالا قبل از جراحی و وضعیت عملکردی نامطلوب پس از جراحی به عنوان عوامل پیشبینی کننده کینزوفوبیا بودند

    کلیدواژگان: کینزوفوبیا، درد، وضعیت عملکردی، سهم اثر
  • نقی عابدینی*، امین مرادی صفحات 42-48
    مقدمه

    بروز تهوع و استفراغ زودهنگام پس از جراحی(در طی دو ساعت اول پس از جراحی) ریسک تهوع و استفراغ را در طی 24 ساعت اول پس از جراحی به میزان سه برابر و در طی 48 ساعت اول پس از جراحی به میزان 5 برابر افزایش میدهد. لذا اطلاع از بروز این عارضه و همچنین ریسک فاکتورهای آن می توانند در برنامه ریزی های پیشگیرانه و درمانی موثر واقع شود؛ لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین تهوع و استفراغ زودرس و ریسک فاکتورهای آن پس از جراحی های ارتوپدی می باشد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی و در طی بازه سمانی سال 1400 در دو بیمارستان شهدا و امام رضا دانشگاه علوم پزشکی تبریز با مشارکت 1250 بیمار کاندید جراحی های ارتوپدی انجام شد. ریسک فاکتورهای تهوع و اتسفراغ پس از جراحی برای تمام بیماران ثبت شد و ریسک فاکتورهای بروز تهوع و استفراغ زودهنگام تعیین شد.

    نتایج

    سن بالا، وزن بالا، شاخص توده بدنی بالا بالا، جنسیت مرد، روش بیهوشی عمومی، کلاس ASA بالاتر، روش جراحی اورژانسی، سابقه تهوع و استفراغ قبلی، سابقه بیماری حرکت، عدم تجویز پروفیلاکتیک داروی ضد تهوع، بروز تهوع و استفراغ در ریکاوری،تجویز مورفین در انتهای جراحی، تجویز اوپیویید در واحد ریکاوری و طول مدت ریکاوری در بیماران با بروز تهوع و استفراغ زودهنگام بین دو گروه به صورت معناداری متفاوت است.

    نتیجه گیری

    از هر 4 بیمار کاندید جراحی ارتوپدی، یک بیمار به تهوع و استفراغ زودهنگام پس از جراحی مبتلا می شود که ریسک فاکتورهای آن در این مطالعه مشخص شدند.

    کلیدواژگان: تهوع و استفراغ پس از جراحی، زودهنگام، ارتوپدی، سهم اثر
  • داریوش شیخ زاده*، ریحانه ابری صفحات 49-56
    مقدمه

    از آنجایی که پیشگیری از افت فشار خون به دنبال بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین مهمتر از سایر جراحی ها می باشد، اطلاع دقیق و حامع در این زمینه لازم و ضروری است. لذا مطالعه حاضر با هدف اثرات پیشگیرانه اندانسترون بر افت فشار خون متعاقب بی حسی نخاعی در زنان کاندید سزارین انتخابی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مروری سیستماتیک و متاآنالیز با جستجوی کلیدواژه های افت فشار خون، بی حسی نخاعی، اندانسترون، پیشگیری، زایمان سزارین در دیتابیس های پابمد، گوگل اسکولار، کاکرین، اسکاپوس، ویب آو ساینز،  EMBASE و CINAHL، مگ ایران و SID انجام شد.

    نتایج

    تعداد 9 مقاله کارآزمایی بالینی با مشارکت 1506 زن وارد این متاآنالیز شدند؛ نتایج حاکی از آن بود که تجویز پیشگیرانه اندانسترون قبل از شروع بیحسی نخاعی به صورت معناداری منجر به کاهش شیوع افت فشار خون متعاقب بیحسی نخاعی می شود (51/0=RR- 76/0-35/0 95%CI- 0008/0=P) به طوری که در 24 درصد بیماران گروه اندانسترون و در 49 درصد بیماران گروه کنترل، افت فشار خون به دنبال بی حسی نخاعی رخ داد

    نتیجه گیری

    تجویز پیشگیرانه اندانسترون قبل از بی حسی اسپاینال در زنان کاندید سزارین انتخابی منجر به کاهش بروز افت فشار خون متعاقب بیحسی نخاعی می شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری، افت فشار خون، بی حسی نخاعی، سزارین، اندانسترون
|
  • Hamideh Bahaoddini*, Alireza AghaYousefi, Sohrab AbdiZarrin Pages 3-11

    he aim of this study was to investigate the effect of coping therapy on the regulation of cortisol in women with stress in interpersonal relationships. The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up design. The statistical population included women with stress in interpersonal relationships and having adolescent children studying in District 2 of Qom. For this purpose, 100 of these individuals answered the Maccabin Life Stress Questionnaire, by available sampling. Among these people, 34 people who showed the highest level of stress were selected and randomly assigned to two groups of 17 people. Cortisol levels in both groups were taken in three stages by venous blood sample after 12 hours of fasting, from 7:45 to 8 am, and evaluated by Momobind kit with ELISA method. Inclusion criteria was age of 25 to 50 years and marriage status; Exclusion criteria was education less than tenth grade or more than diploma, no history of physical and mental illnesses that interfere with research, corticosteroids, diseases such as lupus, heart disease, etc. The experimental group was exposed to 14 sessions of coping therapy and the experimental group was exposed to 14 sessions of neutral intervention in the field of medical education and health. The results were extracted by MANCOVA statistical method by SPSS-26 and showed that therapeutic response reduced cortisol. As a result, this treatment can be used to regulate the cortisol hormone in women exposed to stress.

    Keywords: coping therapy, cortisol, women, stress in interpersonal relationships
  • Fatemeh Moftakhar, Reza Akhondzadeh*, Saeid Banaei Pages 12-23
    Introduction

    Due to the prevalence of Covid-19 in the world, as well as the deterioration of the patient's condition, increased damping and hospitalization in the intensive care unit, patient and companion satisfaction with the services provided becomes more important. Therefore, the present study was conducted to determine the family satisfaction of patients with Covid-19 hospitalized in the intensive care units of Razi Hospital in Ahvaz in 1401.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytical study. The study population included all family members of patients with Covid-19 admitted to the intensive care unit of Razi Hospital in Ahvaz who were included in the census by 100 people. In order to collect data, a standard questionnaire of family satisfaction of patients admitted to Highland Intensive Care Unit was used. The data of the questionnaires collected by SPSS software version 22 were analyzed at a significance level of less than 0.05.

    Results

    Patients' family satisfaction was 79.74 ±13.26 and above average. The mean scores in the two areas of satisfaction including care measures and meeting information needs and participation in the decision-making process were 48.99 ±4.94 and 30.75 ± 5.08, respectively. There was a significant difference between the scope of life-based care measures with the patient (P<0.05). But there was no significant difference between the scope of meeting information needs and participation in the decision-making process based on life with the patient (P>0.05). Satisfaction was higher in companions who did not live with the patient and statistically, total satisfaction based on life with the patient showed a significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    The level of satisfaction of the patient's family and the patient admitted to the intensive care unit requires more attention of health care providers to their needs.

    Keywords: Satisfaction, Patient's Family, Covid-19, Intensive Care Unit
  • Abbas Heydari, Mohammad Hosseini* Pages 24-33
    Introduction

    The economic issues and problems associated with the health sector have always been the focus of attention in terms of the significant share they make of the GDP. Intensive care units, and especially ICUs, are among the most expensive in the hospital sector, and nurses, as the most important person involved in the use of resources in these units, play a key role in cost control and effectiveness of care. The purpose of this study was to determine the knowledge, attitude and performance of ICU nurses in relation to health economics. Materials &

    Methods

    After determining the population, the sample size was determined using Morgan table then ICU nurses randomly selected from different hospitals and shifts. Data were collected using a questionnaire validated by Heydari et al. In 2015. The researcher manually delivered the questionnaires to the nurses in different shifts and collected those 48 hours later. The coded data were then entered into the statistical software (SPSS, version 25) and analyzed with descriptive and analytical statistics.

    Results

    Attitudes toward health economics were optimal among ICU nurses (85%), but nurses' awareness and performance were suboptimal (65% and 62%, respectively). Average awareness score in the field of health economics was 4.57± 2.16 (range: 0-16), Average attitude score was 55± 6.90 (range: 0-72) and Average performance score was 27.35± 7.21 (range: 0-44).

    Conclusion

    ICU nurses have a good attitude towards health economics, but their level of awareness and performance in this field should be improved. Due to the low level of awareness and performance of ICU nurses in the field of health economics, it is recommended to hold in-service classes and workshops in this field.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Nurses, ICU, Health Economics
  • Amin Moradi, Naghi Abedini* Pages 34-41
    Introduction

    Since kinesiophobia may be effective on rehabilitation after cruciate ligament reconstruction surgery and the contribution of its effect has not been estimated in Iranian studies, the main aim of this study is to determine the prevalence of kinesiophobia before surgery, 3 and 12 months after surgery in candidate patients. Surgery to reconstruct the cruciate ligament. The secondary objective is to analyze the predictability of kinesiophobia before surgery and its relationship with pain and ability to move 3 months after surgery.

    Materials and Methods

    This cross-sectional (prospective) descriptive study was conducted during 2019 and 2020 with the participation of 125 patients after cruciate ligament reconstruction surgery. Each participant completed demographic information tools, Tampa fear of moving and KOOS patient-centered questionnaire. Data were analyzed with t-test, chi-square and multivariate regression.

    Results

    The variables of high body mass index 2.26 times, time interval between injury and surgery 1.96 times, pain intensity before surgery 5.59 times and functional status 8.11 times increase the risk of kinesiophobia.

    Conclusion

    kinesiophobia was seen in one third of the participants of this study; Factors such as obesity, increased duration of injury until surgery, high pain intensity before surgery and unfavorable functional status after surgery were predictive factors of kinesiophobia

    Keywords: kinesiophobia, pain, functional status, effect contribution
  • Amin Moradi, Naghi Abedini* Pages 42-48
    Introduction

    The occurrence of nausea and vomiting early after surgery (within the first two hours after surgery) increases the risk of nausea and vomiting three times during the first 24 hours after surgery and five times during the first 48 hours after surgery. Therefore, knowing the occurrence of this complication as well as its risk factors can be effective in preventive and therapeutic planning; Therefore, the purpose of this study is to determine early nausea and vomiting and its risk factors after orthopedic surgeries.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted during the period of 1400 in Shahada and Imam Reza hospitals of Tabriz University of Medical Sciences with the participation of 1250 patients candidates for orthopedic surgeries. The risk factors of nausea and vomiting after surgery were recorded for all patients and the risk factors of early nausea and vomiting were determined.

    Results

    old age, high weight, high body mass index, male gender, general anesthesia method, higher ASA class, emergency surgery method, previous history of nausea and vomiting, history of motion sickness, lack of prophylactic prescription of anti-nausea medication, incidence of nausea and vomiting In recovery, morphine prescription at the end of surgery, opioid prescription in the recovery unit and the length of recovery in patients with early nausea and vomiting are significantly different between the two groups.

    Conclusion

    Out of every 4 patients who are candidates for orthopedic surgery, one patient suffers from nausea and vomiting early after surgery, the risk factors of which were identified in this study.

    Keywords: nausea, vomiting after surgery, early, orthopedics, effect contribution
  • Reyhaneh Abri, Daryoush Sheikhzadeh* Pages 49-56
    Introduction

    Since the prevention of hypotension following spinal anesthesia in women candidates for caesarean section is more important than other surgeries, accurate and comprehensive information in this field is necessary and essential. Therefore, the present study was conducted with the aim of preventive effects of ondansetron on blood pressure drop following spinal anesthesia in women candidates for elective cesarean section.

    Materials and methods

    This study is a systematic review and meta-analysis by searching the keywords hypotension, spinal anesthesia, ondansetron, prevention, cesarean delivery in PubMed, Google Scholar, Cochrane, Scopus, Web of Science, EMBASE and CINAHL databases. Iran and SID were done.

    Results

    9 clinical trial articles with the participation of 1506 women were included in this meta-analysis; The results indicated that the preventive administration of ondansetron before the start of spinal anesthesia significantly reduces the prevalence of hypotension following spinal anesthesia (RR=0.51, 0.35-0.76, 95%CI- P =0.0008 ) so that in 24% of the patients in the ondansetron group and in 49% of the patients in the control group, blood pressure drop occurred after spinal anesthesia.

    Conclusion

    Prophylactic administration of ondansetron before spinal anesthesia in women candidates for elective caesarean section leads to a decrease in the incidence of hypotension following spinal anesthesia.

    Keywords: prevention, hypotension, spinal anesthesia, caesarean section, ondansetron