فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 68، تابستان 1401)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 68، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید علی پورمنوچهری*، هادی آبانگاه صفحات 11-34

    تربیت جنسی مجموعه ای از اقدامات تربیتی شامل آموزش آداب، هدایت، مراقبت، و به کارگیری روش های درستی است که موجبات رشد غریزه جنسی انسان را جهت تعالی وی فراهم می نماید تا فرد بتواند قدردان وجود خود باشد و آداب لازم را جهت روابط درست با جنس موافق و مخالف خود فراگیرد. از نظر اسلامی نیز تربیت جنسی به کارگیری شیوه هایی مبتنی بر الزامات فقهی جهت ایجاد رفتارهای جنسی سالم است به گونه ای که انسان، حکم وجوب و حرمت را در مسایل جنسی تشخیص داده و عفت، خلق و خوی او باشد. این تعریف از جهت احکام فقهی وجوب، حرمت و کراهت مستنداتی مانند آیات 5 سوره مومنون و آیات 33، 58 و 59 سوره نور و ادله روایی محکم از معصومین (ع) را در باب رعایت حریم خصوصی، حفظ حیا و جدا نمودن بستر در کودکی و.. دارد. از نظر عقلی نیز دارای پشتوانه ای شدید است چرا که به استناد قاعده ملازمه آنچه عقل قبیح می شمارد شرع نیز حرام و قبیح می داند. لذا نظاره و یا اقدام بر آنچه حرام شرعی و به ضرر انسان است توسط عقل سلیم نیز تایید نمی گردد. به همین دلیل در این جستار به تربیت جنسی و نه آموزش آن به جهت ارتباط تنگاتنگ آن با ارتکاب گناه پرداخته شده و به تعدیل و هدایت آن در مسیر صواب و تاکید بر خویشتن بانی و آگاه سازی از پیامدهای ناگوار آموزش جنسی بر پایه مستندات آن پرداخته شده و در عین حال با سند 2030  که برخلاف فقه اسلامی، تاکید بر آموزش جنسی از کودکی و آزادی روابط حتی با جنس موافق دارد در مقام مقایسه و تطبیق قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت جنسی، الزامات شرعی، فقه اسلامی، سند 2030
  • سید محمدرضا حسینی، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رحب زاده اصطهباناتی صفحات 35-54

    سیستم های دیجیتالی و نرم افزاری بدون شک نیروی حیاتی حاکم بر جامعه اطلاعاتی می باشد؛ به گونه ای که در عصر حاضر دارای نقش عظیمی در اقتصاد و اشتغال های جامعه ایفا می کند. با گسترش به کارگیری آن در جنبه های مختلف زندگی، مقوله نقص و معایب نیز در این زمینه بوجود آمده است. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و اسنادی « تعهد ایمنی سازندگان سیستم های دیجیتال و نرم افزاری را در فقه اسلامی، حقوق موضوعه ایران و اروپا» را مورد بحث و بررسی قرار داده و نتیجه اینکه: تعهد ایمنی را می توان از آثار فقهای اسلامی بدست آورد، زیرا تاکید آنان بر تولید بدون ضرر بوده و این گونه مباحث را می توان از لابلای قواعد فقهی کشف نمود. وجود کالاهای ایمن در بازار هر کشور، لازمه سلامت و رفاه عمومی شهروندان آن کشور است، لذا حق ایمنی و برخورداری از سیستم های دیجیتالی و نرم افزاری ایمن در زمره حقوق بشر و حقوق بنیادین هر مصرف کننده به شمار می رود. نظر به اهمیت فوق العاده حق ایمنی، در قوانین حمایت از مصرف کننده در حقوق ایران و اروپا، توجه ویژه ای به این حق شده و تمهیدات مختلفی برای تضمین رعایت آن از سوی عرضه کنندگان - اعم از تولیدکننده و توزیع کننده - پیش بینی گردیده است . در سطح بین المللی نیز به ویژه در اتحادیه اروپا، اهتمام فراوانی برای تحقق این منظور صورت پذیرفته است . با این همه، وضع در کشور ما تا حدی متفاوت است و مقررات موجود به هیچ وجه وافی به مقصود نمی باشند.

    کلیدواژگان: تعهد، ایمنی سیستم های دیجتالی و نرم افزاری، فقه اسلامی، حقوق موضوعه ایران، اروپا
  • بهمن سبزه علی گل، محمدرسول آهنگران *، محمود قیوم زاده صفحات 55-74

    قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، تحقق عنوان باغی را مشروط به قیام مسلحانه و استفاده از سلاح دانسته است. این مقاله سعی دارد با نقل تعاریف و دیگر اظهارات فقیهان در این مبحث (با وجود عدم طرح مستقل مربوط به شرطیت مزبور در آثار فقیهان و در نتیجه دشواری کشف دیدگاه های ایشان) و با استناد به ادله شرعی اعم از آیات مبارکه قران کریم و روایات اهل بیت(ع)، نظریه عدم اشتراط را به اثبات برساند و بدین ترتیب مخدوش بودن دیدگاه قانونگذار را در این زمینه ثابت نماید. نادرستی مشروط دانستن بغی به استفاده از سلاح زمانی بیشتر روشن می شود که به پیشرفت فناوری و امکانات امروزی توجه شود و اینکه می توان با استفاده از ابزارهای جدید و حتی با اقداماتی ساده مانند نشر اکاذیب در فضای سایبری، به همان نتایجی که به وسیله سلاح قابل دستیابی است، رسید. پژوهش حاضر به روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از داده های کتابخانه ای نگارش یافت.

    کلیدواژگان: بغی، قیام مسلحانه، محاربه، خروج بر امام، قتال
  • وحید شاهنده*، علی اکبر ایزدی فرد صفحات 75-100

    فاکتورینگ یا عاملیت شیوه‏ا‏ی تامین مالی است که صادر کننده‏ای، مطالبات خود را به یک موسسه‏ منتقل می‏کند تا موسسه‏ی‏ اخیر، مطالبات را اداره، وصول یا تنزیل نماید. در عاملیت مذکور، عامل به تامین مالی مشتری پرداخته و دارای اختیار حق رجوع به صادرکننده و اخذ غرامت از فروشنده در صورت عدم پرداخت از سوی بدهکاران وی می‏باشد. عامل ضمن اخذ غرامت و اختیار فروش مجدد سیاهه‏ها به فروشنده، می‏تواند مبلغ را در مقابل افزایش مدت و دادن مهلت به فروشنده، افزایش دهد.هدف از پژوهش حاضر این است که مشکلات شرعی و راهکارهای برطرف کردن این مشکلات در عاملیت با حق رجوع با توجه به منابع فقهی، حقوقی و استناد به آرای مراجع تقلید بیان شوند.خلاصه اینکه، فروش مجدد سیاهه‏ ها در قالب دین حال در مقابل ثمن به غیر مدیون بررسی شده که طبق رای مشهور بلا اشکال بوده و دریافت خسارت توسط عامل بر اساس نظرات فقیهان و حقوقدانان جایز می‏باشد. همچنین دریافت کارمزد توسط عامل و تمدید مدت در قبال دریافت کارمزد پس از استنکاف بدهکار از پرداخت بدهی، موجب ربوی شدن معامله شده که با ارایه راه حل شرط فسخ عقد عاملیت با حق رجوع و انعقاد قرارداد جدید با مدت جدید، مشکل ربوی شدن برطرف شده است.

    کلیدواژگان: فاکتورینگ، حق رجوع، دین حال، دریافت خسارت، دریافت کارمزد و افزایش مدت
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی *، مهدیه معالی صفحات 101-119

    پول شویی به معنای مشروع قلمداد کردن منشا پول کثیف، از جمله جرایم جدیدی است که به سبب ویژگی های خاص آن و تعارض ظاهری با برخی مبانی و مستندات فقهی، با حساسیت بیشتری مورد تایید قانون گذار قرار گرفته است. همچنین مستندات فقهی آن به خوبی روشن نشده و در نگاه نخست، این گونه به نظر می آید که با برخی اصول و قواعد فقهی تعارض دارد. از جمله این تعارضات، فرآیند بار اثبات دلیل است. در دعاوی کیفری اصولا بار اثبات بر عهده دادستان است و بر این اساس، وی مکلف است عناصر تشکیل دهنده جرم مورد ادعا را به اثبات برساند. ولی این جریان در جرم پول شویی معکوس شده و بار اثبات مشروعیت پول به دست آمده بر عهده متهم گذاشته شده است. بنابراین، ظاهرا روند تعقیب، دادرسی، و اثبات جرم با برخی از قواعد اصولی مانند قاعده «البینه علی المدعی»، قاعده «ید»، اصل «برایت» و اصل «صحت» متعارض است. در این خصوص متن اصلاحیه قانون مبارزه با پول شویی مصوب 97 مفید این است که قانون گذار خود به این نکته توجه داشته و در تبصره 1 و 3 ماده 2 این قانون، منظور از علم را همان می داند که در قانون مجازات اسلامی برای علم قاضی تعریف شده است. بنابراین، اگر مراد از ظن نزدیک به علم در این قانون علم قاضی باشد، با تکیه بر مستندات حجیت علم قاضی، جرم به راحتی قابل اثبات است و مسیله معکوس شدن بار اثبات منتفی است و اگر این اشکال وارد شود که قوت حجیت ظن نزدیک به علم، به درجه علم قاضی نمی رسد، در این صورت با موضوعیت داشتن ظن و از سویی ناقص بودن حجیت آن، تعارض یاد شده ایجاد می شود که باید رفع شود. پژوهش پیش رو با رویکرد فقهی و اصولی و با روش توصیفی- تحلیلی به بیان و حل تعارضات یاد شده پرداخته و نهایتا عدم تعارض این قواعد نتیجه گرفته شده است.

    کلیدواژگان: بار اثبات دلیل، پول شویی، تعارض، ظن متاخم، معکوس شدن
  • راحله فدوی، مهدی محمدزاده*، علی محمدیان صفحات 120-144

    منظر شهری و زیباسازی آن یکی از عوامل مهم در ایجاد تصویر ذهنی مثبت و ارتقای تجربه زیباشناختی شهروندان هر جامعه محسوب می شود. درهم آمیختن فنون طراحی منظر با ارزش های زیست محیطی و اکولوژیک، از جدیدترین تدابیر و راهکارهای نیل به توسعه پایدار در عصر حاضر است. جستار حاضر با هدف شناسایی میزان دغدغه و توجه تعالیم اسلامی در رویارویی با مفاهیم یادشده، با الگویابی از مولفه ها و رویکردهای مطرح در زیبایی شناسی شهری به تشریح قواعد فقه شهری پرداخته و گستره کارایی آن را مورد ارزیابی و تبیین زیبایی شناسانه قرار داده است.  روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بوده و با مراجعه به منابع کتابخانه ای سامان یافته و با توجه به ماهیت میان رشته ای موضوع به تطبیق و ترکیب نظریات مطرح در دو حوزه زیبایی شناسی و فقه شهری پرداخته است. لازم به ذکر است که مقصود از فقه شهری، سلسله آموزه های شرعی و قواعد فقهی ناظر به آداب و بایسته های شهرنشینی می باشد که حسب تتبع جستار حاضر از دل میراث مکتوب فقهی قابل شناسایی، استخراج و تطبیق با موضوع مزبور است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که با بهره گیری از قواعد موجود در میراث مکتوب فقهی از قبیل قاعده سلطنت، اتلاف، تسبیب و لاضرر، و در آمیختن آن ها با روش ها و رهیافت های زیبایی شناسانه، می توان به کارآمدی و اثرگذاری بیشتر این موازین در مدیریت مکان و منظر شهری نایل آمد. همچنین یافته های تحقیق بیانگر آن است که دغدغه توجه به محیط زیست و رویارویی انسان با فضای شهری از جمله مباحثی است که مورد توجه فقها قرار گرفته است. در این راستا بحث حفظ حریم و امنیت اخلاقی و روانی شهروندان از جمله امتیازات فقه شهری است که باید مورد عنایت بوده و در مدیریت شهری مبنای عمل قرار گیرد..

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، زیبایی شناسی زیست محیطی، زیبایی شناسی شهری، طراحی شهری، قواعد فقه شهری
  • سید ابوالقاسم نقیبی *، سید محمدرضا آیتی، طوبی فیروزپور صفحات 145-169

    قاعده شروط ازجمله قواعد فقهی است که مبنای برخی از قوانین و مقررات درزمینه حقوق خانواده حاکم بر کشور است. بر اساس این قاعده زوجین باید به شروط صحیحی که در متن عقد نکاح درج شده است ملتزم باشند. فقیهان درزمینه اعتبار شروط ابتدایی، بنایی و الحاقی اختلاف نظر دارند. در این مقاله بر اعتبار شرعی شروط ابتدایی، بنایی و الحاقی تاکید شده است. اعتبار شروط الحاقی در مهر، خاستگاه قرآنی دارد. در این نوشتار ضمن نقد ادله قول عدم مشروعیت، مبانی فقهی مشروعیت شروط ابتدایی، بنایی و الحاقی به عقد نکاح ارایه شده است و اعتبار برخی از شروط مورد سنجش فقهی و حقوقی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: قاعده فقهی، قاعده شروط، شرط ابتدایی، شرط بنایی، شرط ضمن عقد، شرط الحاقی
  • محمد نوذری فردوسیه*، علیرضا رستمی قفس آبادی، محمدحسین جهانی صفحات 170-194

    دیده بانی در جنایت قتل که موجب تسهیل در تحقق جرم می‏شود، از مصادیق معاونت بوده و از نظر حقوقی به دلیل نظریه استعاره مجرمیت معاونت از جرم اصلی، قابل مجازات است و از نظر فقهی، با توجه به روایات موجود، مجازات کور کردن چشم برای دیده بان پیش بینی شده است. اما در مورد ناظر غیر دیده بان مشهور فقها هیچ گونه مسیولیتی را متوجه شخص ناظر نمی دانند درحالی که در فرض وجود وظیفه قانونی و ترک فعل از سوی ناظر ترتب مسیولیت کیفری امری انکار ناپذیر می باشد. از سوی دیگر در صورت عدم وجود مسیولیت قانونی، با سنجش حالت ناظر نسبت به مجنی علیه ترتب مسیولیت کیفری از راه معاونت و تسبیب امکان پذیر است. و با استناد به قاعده «حرمت اعانت بر اثم» و براساس قاعده «التعزیر لکل امر محرم» قابلیت مجازات  ناظر غیر دیده بان ثابت می باشد . در این پژوهش تلاش شده با بررسی نظریات مختلف، مسیولیت کیفری ناظر غیر دیده بان در جنایت به اثبات برسد تا با لزوم اقدام متناسب از سوی حاضران در صحنه قتل، از تحقق جرایم و آسیب های اجتماعی پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: ناظر، دیده بان، مشاهده، معاونت، قتل
  • شهلا مولوی*، فائزه مقتدایی، فرحناز افضلی قادی صفحات 195-220

    در تاریخ هشتم مردادماه 1376 ماده واحده ای مشتمل بر دو تبصره به ماده 1082 ق.م. الحاق گردید. به موجب تبصره یک این ماده واحده «چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال وقوع عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد، محاسبه و پرداخت خواهد شد». اگر چه تصویب این ماده واحده نشان از قانونی بودن مفاد آن دارد ولی مشروعیت آن در بین فقها به دلیل نبود نص و شبهه ربا، موضوعی اختلافی است. در مشروعیت این قانون بعضا به قواعدی همچون ضمان ید، لاضرر و لزوم رعایت عدالت و عموماتی همچون اوفوا بالعقود مبنی بر التزام به تعهد به عنوان مبانی فقهی این ماده قانون استناد شده است. در این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی ضمن واکاوی و نقد این مستندات، مشروعیت آن با استناد به قاعده الخراج بالضمان که روایتی منقول از پیامبر اکرم (ص) می باشد و مفهوما منافع را از آن کسی می داند که در قبال مبیع ضامن است به اثبات می رسد. این قاعده در کلیه عقود دینی از جمله عقد نکاح قابل انطباق است. بدیهی است اتکاء به منابع فقهی، اصل اولیه در هر قاعده و قانون می باشد.

    کلیدواژگان: تقویم مهریه، خراج، ضمان، مهریه های پولی، تدارک خسارت
  • مهدی وحدتی*، حسین طاهرخانی، پرویز ساورانی، جمشید نورشرق صفحات 221-253

    ابلاغ اوراق قضایی یکی از بزرگترین چالشها در سیستم قضایی بوده و تاریخ ابلاغ آغاز مهلت های قانونی برای مخاطب بوده و از زمان ابلاغ می تواند نسبت به احقاق حق خود اقدام نماید. می توان ابلاغ را یکی از قواعد موجد حق دانست؛ ایجاد کننده حق در اعتراض به احکام و قرارها و دفاع از دعاوی مطروحه علیه شخص که می تواند به احقاق یا تضییع حق وی منجر شود. با ایجاد شیوه های نوین ارتباطی، قانونگذار ایران در راستای تسریع، حفظ امنیت و محرمانگی اوراق قضایی اقدام به تدوین قوانین و آیین نامه در این خصوص نمود. الکترونیکی بودن نحوه اجرای این قانون خود رویارویی جدیدی با نظام سنتی و جدید دادگستری از باب منسوخ شدن ابلاغ به بستگان و سایر اشخاص در مواد قانونی، تاریخ و سابقه ابلاغ از جهت درج در سامانه و مشاهده مخاطب و وجود دو تاریخ ابلاغ  و الزامی بودن آن  بوده و نحوه عملکرد نهادهای متولی و عدم توجه به برخی قوانین تاثیر به سزایی در کیفیت و ماهیت امر ابلاغ الکترونیک دارد . تحلیل قوانین موجود و شناسایی مشکلات با نگاهی به قانون فرانسه به روش کتابخانه ای و ارایه راهکار مناسب از جمله غیر الزامی بودن استفاده از سامانه، ملاک دانستن تاریخ درج درسامانه ابلاغ به عنوان تاریخ ابلاغ قانونی، و عدم ابلاغ در روزهای تعطیل و ساعات غیر اداری با نگاهی به قواعد فقهی و قوانین کشور فرانسه، از اهداف این مقاله می باشد .

    کلیدواژگان: ابلاغ الکترونیک، سابقه ابلاغ، احراز هویت، ارزش اثباتی - مامور ابلاغ
|
  • Sayyad Ali Poomanuchehri *, Hadi Abangah Pages 11-34

    Upbringing is the base line in each society and life period of each society depends completely on this important issue. Based on this holey saying, “God has equipped human to the power of thinking which can be the best guide in their way of living”, the discussion of sexual training and its jurisprudential and the pros and cons of that,  is one of the most important issues that since the beginning of Islam religion. Considering the importance of this fact, the scrutiny of this title has a special place. It is worth noticing that based on the distribution of sexual deviance in today's world, the recognition of practical practices of sexual training along with Islamic jurisprudence and its related issues has to be considered. Thus, each topic expressed through telegraphic rulings which are not, of course, ceremonial matters, but its principles expressed through forms of Obligation and Respect. Hence, in this article, sex trainig is addressed because of the sensitivity of this type of education and its close relationship with the commission of sin and its declaration through the right direction and with use of Quranic documents. In this way, it deals with religious law and its peruse in the form of rational documentation has been matched with 2030 document.

    Keywords: Documentation 2030, Education, sexual training, religious requirements, Islamic jurisprudence
  • Seyed Mohammad Reza Hosseini, Alireza mazloomrahni *, Alireza Rajabzadehestahbanati Pages 35-54

    Digital and software systems are undoubtedly the vital force governing the information society. As it plays a huge role in the economy and employment of the society in the present era, with the expansion of its application in various aspects of life, the category of defects and disadvantages has also arisen in this field. And the software in Islamic jurisprudence, the subject laws of Iran and Europe" and the result is that: the obligation of safety can be obtained from the works of Islamic jurists, because their emphasis is on production without harm and such discussions can be discovered under jurisprudential rules. The presence of safe goods in the market of any countries is necessary for the health and general well-being of the citizens living in that country, therefore the right to safety and having safe digital and software systems is granted among the human rights and also the basic rights of every consumer. Considering the extreme importance of the right to safety, special attention has been paid to this right in the consumer protection laws of Iran and Europe, and various arrangements have been made to guarantee its observance by suppliers - both manufacturers and distributors. At the international level, especially in the European Union, a lot of effort has been made to realize this purpose. However, the situation in our country is somehow different and the existing regulations are not in any ways adequate to the purpose.

    Keywords: safety, obligation digital, software systems, Islamic jurisprudencse, Iranian law, Europe
  • Bahman Sazehalighol, mohammad rasool ahangaran *, Mahmud GHayumzadeh Pages 55-74

    The Islamic penalty code of 2012 considered the realization of the title of a Rebel subject to armed uprising and the use of guns. This article tries to cite the definitions and other statements of the jurists on this subject (despite the lack of an independent plan related to the aforementioned conditionality in the works of the jurists and as a result the difficulty of discovering their views), by referring to the Sharia evidence, including the verses of the Holy Quran and The narrations of Ahl al-Bayt (pbuh) should prove the theory of non-stipulation and thus, prove the distortion of the legislator's point of view in this field. The inaccuracy of making the crime dependent on the use of weapons becomes clearer when we consider the advancement of technology and today's facilities, and that it is possible to achieve the same results as weapon as the use of new tools and even with simple actions such as spreading lies in the cyber space. The present research was done using descriptive analytical method and library data.

    Keywords: rebellion, armed uprising, war, going out against the Imam, fighting
  • Vahid Shahandeh *, Ali Akbar Izadifard Pages 75-100

    Agent is a method of financing in which an issuer transfers its receivables to a specific institution so that the latter institution manages, collects, or discounts the receivables. This contract has various types and since the agency contract (factoring) is one of the emerging contracts in Iran and recently some institutions conclude contracts with their customers through this process and since enough researches have not been done in this regard, it is necessary to analyze the types of this contract in the light of the use of jurisprudential and legal rules and principles and to apply it with similar institutions in Imami jurisprudence and the subject law, as well as the legitimacy and illegitimacy of the agency under consideration. This study has entered into the discussion to understand the position of the subject of agency, based on the existing jurisprudential and legal rules with the approach of referring to the opinions of jurists and great authorities. The conclusion is that this contract is not generally contrary to the rules of Imami jurisprudence and the subject law of Iran, and if it encounters a problem somewhere, it is possible to provide a solution to solve that problem so that institutions and banks can use this contract between themselves and their customers. However, it is necessary to study and compare the laws of countries with the law of the agency and consider the jurisprudential and legal principles. The contract should be established and implemented in the country so that those laws can be used whenever necessary.

    Keywords: agency, factoring, purchase of debt, right of recourse, exporter
  • abolfazl alishahi *, Mahdiyah Maali Pages 101-119

    Money laundering means legalizing the origin of dirty money, among new crimes that the legislator has more sensitively approved due to its specific characteristics and apparent conflict with some jurisprudential foundations and documents. Also, its jurisprudential documentation is not well clarified and at the first glance, it seems to be in conflict with some jurisprudential principles and rules among which is the burden of proof process. In criminal lawsuits, the prosecuting attorney basically proves the cause, and based on this, one is obliged to prove the elements of the alleged crime. But this issue is reversed in the crime of money laundering and the burden of proving the legality of the obtained money is placed on the accused. Therefore, apparently, the process of prosecution, trial, and proof of a crime is in conflict with such fundamental rules as the rule of "Al-Bina Ala Al-Mada'i", the rule of "Yad", the principle of "quietus" and the principle of "authenticity". In this regard, the text of the amendment of the Anti-Money Laundering Law approved in 2017 states that the legislator has paid attention to this point, and in notes 1 and 3 of article 2 of this law, he considers the meaning of knowledge to be the same as the knowledge of a judge as stated in the Islamic Penal Code. Therefore, if the meaning of suspicion is close to judge knowledge in this law, relying on the evidence of the authority of the judge's knowledge, the crime can be easily proven, and the issue of reversal of the burden of proof is eliminated. And, if a problem is stated that the strength of the evidence of suspicion is close to the knowledge, it does not reach the level of knowledge of a judge. Here, with the objectivity of suspicion and the incompleteness of its evidence, the mentioned conflict will be created, which must be resolved. The leading research with jurisprudential and principled approach and with descriptive-analytical method has expressed and resolved the mentioned conflicts and finally, the non-conflict of these rules has been concluded.

    Keywords: burden of proof, money laundering, conflict, suspicion, reversal
  • Raheleh Fadavi, Mehdi MohammadZadeh *, Ali Mohammadian Pages 120-144

    The role of "urban landscape" and its beautification is one of the important factors in creating a positive mental image and promoting the aesthetic experience of citizens.Combining landscape design techniques with "environmental" and ecological values is one of the newest plans and strategies to achieve sustainable development in the present age.In order to identify the level of concern and attention of Islamic teachings in dealing with the mentioned concepts, the present study has explained the rules of urban jurisprudence by modeling the components and approaches proposed in "urban aesthetics" and urban landscape and evaluates its efficiency. The method of the present research is descriptive-analytical and has been adjusted by referring to library sources and due to the interdisciplinary nature of the subject, it has applied and combined theories in the two fields of aesthetics and urban jurisprudence. It should be noted that the purpose of urban jurisprudence is a series of religious teachings and rules of jurisprudence related to the customs and requirements of urbanization, which can be identified, extracted and applied to the subject according to the present research from the written jurisprudential heritage. The results of the research show that by using the existing rules in the written jurisprudential heritage such as the rule of Saltanah, Aitlaf, Tasbib and La darar, and in combining them with aesthetic methods and approaches, efficiency and the greater effectiveness of these standards in managing the place and urban landscape becomes more achievable. Also, the research findings indicate that the concern of paying attention to the environment and human encounter with urban space are among the issues that have been considered by jurists. In this regard, the issue of maintaining the privacy and moral and psychological security of citizens is one of the advantages of urban jurisprudence that should be considered and based on action in urban management.

    Keywords: aesthetics, environmental aesthetics, urban aesthetics, urban design, urban jurisprudence
  • seyedabolghasem naghibi *, Sayed Mohammadreza ayati, tooba firoozpoor Pages 145-169

    The ruling of the conditions is among the various jurisprudential rules which has the base part of some rules and provisions of family law governing the whole country. Based on this rule, the couples must be commited to conditions written in marriage law texts. The jurists have controversial idea about the validity of initial constructive additive rules. This article hs about the validity of initial, constructive additive rules. The validity of additive (Eg-haghi) rules has the seal of the Qur'anic source. In this article, while criticizing the arguments against the Sharia, the principles of jurisprudence, the legitimacy of the conditions of origin, the basis and attachment of the marriage contract, opinions, is being evaluated legally and jurisprudentially.

    Keywords: rule, condition, application, family law, jurisprudential law
  • Mohammad Nozari Ferdowsiye *, Alireza Rostami GHafasAbadi, Mohammad Hosein Jahani Pages 170-194

    Surveillance in the crime of murder, which facilitates the realization of the crime, is one of the examples of the vice and is punishable from the legal point of view due to the theory of the metaphor of the guilt of the vice from the main crime. And from the point of view of jurisprudence, based on the existing traditions, the punishment of blinding the eye is foreseen for the watcher. But in the case of a supervisor who does not guard, the famous jurists do not consider any responsibility towards the supervisor. While assuming the existence of a legal duty and leaving the legal duty on the part of the supervisor, the order of criminal liability is undeniable. On the other hand, if there is no legal responsibility, by measuring the state of the observer in relation to the victim, it is possible to prove the order of criminal responsibility through being a deputy and causation. And by referring to the rule of "sanctity of helping the wrongdoer" and based on the rule of "tazir for the sake of forbidden things", the possibility of punishing non-custodian supervisors is proven. In this research, an attempt has been made to prove the criminal responsibility of the non-observer in the crime by examining different theories, so that the realization of crimes and social harms can be prevented by taking appropriate action from those present at the crime scene.

    Keywords: Observer, watcher, observation, deputy, murder
  • shahla molavi *, Fezeh Moghtadai, Farhnaz Afzali GHadi Pages 195-220

    On August 28th, 1997, a single article consisting of two notes was added to Article 1082 of the Civil Code. According to Note 1 of this single article, "If the dowry is the currency, it will be calculated and paid according to the change in the annual price index of the payment time compared to the year of the contract, which is determined by the Central Bank of the Islamic Republic of Iran." Although the enactment of this single article shows that its provisions are legal, its legitimacy is a matter of controversy among jurists due to the lack of text and suspicion of usury. Some rules have been cited as the basis for the jurisprudential principles of this Article, including the rules of “Zamane yad”, “La Zarar”, and the necessity of observing justice and generalities such as fulfilling [all] contracts (“awfuu bialeuqud”). In this research, while analyzing and criticizing these documents, its legitimacy is proved using a descriptive-analytical method based on the rule of “al-Kharaj be al-Zaman”, which is a narration narrated from the Holy Prophet (PBUH). The rule states that the benefits are the function of property of the sold, and the guarantor of the sold will be profited from the benefits. This rule is applicable to all debt contracts, including marriage. Obviously, reliance on jurisprudential sources is the basic principle in every rule and law.</strong>

    Keywords: dowry calendar, Kharaj, Zaman, monetary dowry, compensation preparation
  • MEHDI VAHDATI *, Hossein Taherkhani, Parviz Savarani, Jamshid Nourshargh Pages 221-253

    Substituted Service is one of the greatest challenges of legal systems and the date of notice is the beginning of legal deadlines for the audience to exercise his right from then on, in accordance with statutory time limits. Serve judicial documents can be considered as one of The Act Creator Right as it creates a right to object to judgment and votes and to protest against mentioned claimes that can lead to the Rightfulness or violation of the right of the person. Putting up the rules of Electronic Substituted Service in the criminal procedure non inhibition using them in civil procedure but there is new interpretation of rules in the legal system of Iran. Electronic Substituted Service is a new method which is against the old legal systems in terms of method of notifications. In old method, notifications to relatives and other people in legal cases, date and background of notification in terms of inserting in the system, observing the addresssee and the existence of two dates of notification and binding to use and the performance of the responsible institutions and not paying attention to some laws, has a great impact on the quality and nature of electronic communications. The analysis of present rules and identification of problems by considering French Rules through library research and providing proper solutions such as non-mandatory use of the system, corresponding to constructive service, not imparting notice on holidays and non-office hours with a look at Jurisprudence and French  rules are the purposes of this article.

    Keywords: Electronic substituted service, Notice background, Identify, Probative value, Bailiff