فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 68 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا اعتمادی، لیلا ذوقی صفحات 11-36

    امروزه، نگهداشت و پایداری منابع انسانی یکی از موضوعات بسیار حیاتی در سازمان ها می باشد. در این بین، مدیریت استعدادها، یکی از موارد قابل توجه بوده و شایستگی های حرفه ای کارکنان در بهبود مدیریت استعدادها نقش اساسی ایفا می کند. در واقع افراد امکان بروز استعدادهای مختلفی از خود را دارند ولی به آنها توجه زیادی نشده و از توانمدی افراد استفاده چندانی نمی شود. این مطالعه در یکی از زیرمجموعه های تعاونی های نیروی انتظامی، انجام شده است. هدف این مطالعه، ارایه مدل شایستگی کارکنان به منظور مدیریت استعدادها می باشد. بر این اساس با 15 خبره شرکت که به صورت غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه انجام شد. سپس با استفاده از روش کیفی تحلیل تم در مصاحبه ها، عوامل موثر بر مدیریت صحیح استعدادها شناسایی شدند. در گام بعدی، با استفاده از فرایند ساختاری تفسیری، مدل تحقیق ارایه شد. در این مدل عوامل زیربنایی عبارتند از: «شناخت سازمان، مسیولیت پذیری، آشنایی با فناوری اطلاعات و اخلاق و اعتقادات». بر این اساس خداباوری، پرهیزکاری، آخرت گرایی و از این قبیل اصول، آشنایی مدیران با فناوری اطلاعات، پذیرش مسیولیت و شناخت سازمان، از مهم ترین عواملی هستند که سبب مدیریت بهینه استعداد می شود.

    کلیدواژگان: شایستگی حرفه ای، مدیریت استعداد، تحلیل تم، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سجاد عالیخانی نسب، محمدعلی عامری، محمدجعفر مهدیان صفحات 37-64
    مقدمه

    امروزه بررسی جابه‌جایی کارکنان یکی از اصلی ترین دغدغه های هر سازمانی است. از آنجایی که ناجا در خط مقدم امنیت جامعه قرار دارد و به نوعی ویترین امنیتی کشور محسوب می شود، عملکرد آنها تاثیر مستقیمی در ادراک از عدالت سازمانی دارد و از این رو رضایت شغلی آنها از اهمیتی دو چندان برخوردار است. موضوع این پژوهش بررسی تاثیر ادراک از عدالت سازمانی بر تمایل به جا به جایی کارکنان با تبیین نقش میانجی رضایت شغلی می‌باشد. هدف از این مقاله عبارت است از بررسی مفهوم عدالت سازمانی، رضایت شغلی ، جابجایی کارکنان و در نهایت ارایه مدلی متکی بر تحقیقات انجام شده و تدوین برنامه ای بهینه جهت جابجایی کارکنان با استفاده از نتایج تحقیقات عدالت سازمانی و رضایت شغلی می باشد.

    روش تحقیق:

     توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد و جامعه آماری آن کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان تهران بوده که تعداد 146 نفر بر اساس جدول مورگان به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شده‌اند. جهت جمع آوری داده‌های مربوط به متغیرها ازسه پرسشنامه نیهوف و مورمن (1993)، بیسواز (2012)، مینی سوتا به نقل از محمدی (1390) بهره گرفته که روایی و پایایی آن‌ها به روش تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. تجزیه و تحلیل فرضیه‌ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی آل اس مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته‌ها:

     از نتایج چنین استنباط شد که عدالت سازمانی بر تمایل به جابه‌جایی با میانجی‌گری رضایت شغلی تاثیر دارد. به ترتیب عدالت مراوده‌ای، عدالت رویه‌ای و عدالت توزیعی با تبیین نقش رضایت شغلی در جابجایی کارکنان تاثیر معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرورت مسیله تمایل به جابه‌جایی کارکنان، باید انگیزه‌های شغلی را از طریق رعایت عدالت (مراوده‌ای، رویه‌ای و توزیعی) افزایش داد.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت مراوده ای، عدالت رویه ای، عدالت توزیعی، تمایل به جابه جایی، رضایت شغلی
  • ابوبکر کریمی صفحات 65-100

    پژوهش حاضر با هدف فهم شرایط شکل‌گیری و شناسایی و سنجش مولفه‌ها و عوامل تاثیرگذار بر نشاط سازمانی در استانداری کردستان انجام شد. روش پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) ازلحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان استانداری کردستان و فرمانداری‌های تابعه شاغل به کار در سال 1399 بود که 694 نفر می‌باشند. 250 نفربه عنوان نمونه، از طریق روش طبقه‌ای تصادفی و فرمول کوکران انتخاب گردید. ابزار پژوهش دو پرسش‌نامه محقق‌ساخته بود. برای بررسی روایی پرسش‌نامه‌های طراحی‌شده، از روایی محتوایی (CVR=0/72) و عاملی (6/0) استفاده شد و برای تایید پایایی، ضریب آلفای کرانباخ 910/. برای پرسش‌نامه اول و 89/0 برای پرسشنامه دوم بود. تحلیل داده‌ها از طریق روش‌های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم، تی تک‌نمونه‌ای و تحلیل واریانس فریدمن، انجام شد. به ‌وسیله تحلیل عامل اکتشافی و با استفاده از تحلیل مولفه اصلی و چرخش واریماکس،7 عامل اصلی اثرگذار بر نشاط سازمانی باارزش ویژه بالای 1 شناسایی شد. صحت عوامل به‌دست‌آمده با تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم و به کمک نرم‌افزار اموس ویرایش 24، آزمون گردید. مقدار جذر برآورد واریانس خطای تقریب (RMSEA) به‌دست‌آمده در روش‌های حداکثر درست‌نمایی و حداقل مربعات تعمیم‌یافته به ترتیب 068/0 و 048/0 است که از مرز قابل‌قبول 08/0 کمتر است، و درمجموع نیکویی برازش مدل نهایی پژوهش مورد تایید قرار گرفت. همچنین نتایج آزمون تی تک‌نمونه‌ای نشان داد که سطح نشاط سازمانی استانداری کردستان (10/96) از مقدار مرجع بالاتر و در حد نسبتا مطلوبی قرار دارد. مولفه‌های نشاط سازمانی در استانداری و فرمانداری‌های استان کردستان به ترتیب، رضایت از زندگی، هوش معنوی، مدیریت، ارتقاء، انرژی عاطفی و اجتماعی بودن، ویژگی‌های شغل و خانواده، هستند. از راهکارهای ارتقاء سطح نشاط سازمانی، می‌توان به رضایت از شغل و دستمزد، استفاده عادلانه از امکانات و رفتار منصفانه با کارکنان، توجه به ارتقاء شغلی، ایجاد شرایط فیزیکی مناسب کار و اشتغال اطرافیان، اشاره نمود

    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، استانداری کردستان، سازمان بانشاط
  • حسین رشیدی راد صفحات 101-123

    یک روش بهینه و جهانشمول برای ارزیابی کامل ارایه خدمات عمومی وجود ندارد و اندازه گیری عمکلرد یک سازمان عمومی تنها با یک شاخص خاص غیر ممکن است. در ارزیابی عملکرد پلیس، تحقیقات گذشته بر روی مقیاسهای مبتنی بر کارایی عملکرد تمرکز کرده است، و اثربخشی سازمانی را نادیده گرفته‌اند. این مقاله در جستجوی شاخصهای چندگانه برای ارایه عملکرد پلیس است، که نشان دهنده دلایلی برای وجود ابعاد گوناگون عملکرد در یک سازمان است. در این مقاله، چهار شاخص عملکرد پلیس مبتنی بر دو بعد ماهیت شاخصهای عملکرد و اهداف و استراتژی پلیس بیان می شود، که هم دربرگیرنده کارایی سازمانی و هم اثربخشی سازمانی است. این مقاله از نوع توصیفی - تحلیلی است، روش گردآوری داده‌ها کتابخانه‌ای است. استفاده از پویایی شناسی سیستم‌ها برای ترسیم تاثیر شاخصهای عملکرد پلیس بر روی یکدیگر و بررسی رفتار هر کدام از شاخصها در یک بازه زمانی 10 ساله از ویژگیهای مهم این مقاله است.

    کلیدواژگان: شاخصهای عملکرد، ماهیت شاخصها، استراتژیهای پلیس، ارزیابی عملکرد
  • سید مهدی احمدی بالادهی، علی دستور صفحات 125-147

    هدف این پژوهش، ارزیابی نقش سبک رهبری تحول گرا بر عزت نفس مدیران می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است که به صورت میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران لایه دوم ستاد و پلیس های تخصصی فرماندهی انتظامی استان مازندران تشکیل می دهد که نمونه آماری برابر 88نفربراساس تمام شماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد سبک رهبری تحول گرا باس و آولیو(2000)و پرسشنامه استاندارد عزت نفس کوپر اسمیت(1967) استفاده شده است. روایی پرسشنامه‌ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 0.87و 0.86به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که سبک رهبری تحول گرا اثر مثبت و معناداری بر عزت نفس دارد. همچنین ابعاد سبک رهبری تحول گرا بر عزت نفس اثر مثبت و معناداری دارند. ارزیابی فرضیه پنجم براساس آزمون فریدمن نشان می دهد که شجاعت با ضریب 3.05در اولویت نخست قرار دارد، در نتیجه بیش‌ترین اثر را بر عزت نفس دارد و در ادامه قدرت رهبری با ضریب 2.54در اولویت بعدی و ترغیب ذهنی با ضریب 2.51در رتبه چهارم قرار دارد در نتیجه کم‌ترین اثر را بر عزت نفس در فرماندهی انتظامی استان مازندران دارد. در سازمان‌هایی که از سبک رهبری استفاده نموده اند میزان عزت نفس کارکنان بیش از سازمان‌هایی می باشد که از سبک رهبری بهره نمی گیرند.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، عزت نفس، مدیران، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • محسن عابدی، امید علی احمدی، محمدحسین اسدی داود آبادی صفحات 149-175

    انتقال محل خدمت یکی از شیوه‌های مدیریت منابع انسانی در داخل سازمان ها است. پژوهش حاضر به بازسازی معنایی انتقال کارکنان ناجا به مناطق عملیاتی و پیامدهای آن به شیوه پژوهش زمینه‌ای می‌پردازد. میدان پژوهش دربرگیرنده همه کارکنان انتقال یافته ناجا است که در زمان انجام این پژوهش در سالهای 1399-1400 در استان هرمزگان حضور داشتند. پس از انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با 40 نفر از آنها، داده ها به شیوه نظام مند استراوس و کوربین تجزیه و تحلیل شدند. 129 کد اولیه، 41 مقوله فرعی، 13 مقوله اصلی و یک مقوله هسته(ساختار- عاملیت) از کدگذاری داده‌ها استخراج و در مدل پارادایمی در قالب شرایط علی، مداخله گر، زمینه ای، راهبردها و پیامدها گردهم آمد. شرایط علی شامل نیروی انسانی سازمان، احساس تبعیض سازمانی و شبکه حمایت سازمانی؛ شرایط زمینه‌ای شامل متغیرهای جابجایی جغرافیایی و تجانس مبدا-مقصد و شبکه حمایت خانوادگی و مطالبات ساختاری خانواده نیز به عنوان شرایط مداخله گر طبقه بندی شدند. در رابطه دیالکتیکی بین ساختار و عاملیت، کارکنان انتقال یافته با راهبردهای خانوادگی، اقتصادی، روانی و ارتباطی، خود را سازگار می‌کنند. دیالکتیک ساختار و عاملیت از دیدگاه کارکنان، پیامدها و نتایج ناگواری برای زندگی آنها در ابعاد اجتماعی، خانوادگی، سازمانی-شغلی و محیطی به همراه دارد. برای اصلاح و بهبود این وضعیت، تدابیری بر پایه اصلاح شیوه نامه انتقال، حمایت سازمانی و همراه سازی مناسب خانواده برای کاهش تنش‌های شغلی و محیطی و در کنار آنها توجه به بومی گزینی و محرومیت زدایی از مناطق عملیاتی پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: انتقال شغلی، سازمان ناجا، مناطق عملیاتی، سازگاری، بومی گزینی، نظریه زمینه ای
  • محمد شمس الدینی، ساسان زارع، محمدمهدی مهتدی صفحات 177-209

    هوش تجاری، از مولودات و محصولات اخیر و مهم جهان شبکه‌ای اطلاعات‌محور است که بر پایه‌ی قابلیت و قدرت پردازش، تحلیل و نمایش شگفت ابزار محاسباتی نوین و روش‌های دیجیتال، توسعه پیدا کرده است. سازمان‌ها بر آنند که بیشترین و مطلوب‌ترین بهره را از این محصولات جدید جهت رسیدن به اهداف خود ببرند. استفاده‌ی از این محصولات، لوازمی دارد و یکی از مهمترین بخش‌هایی که باید مجهز به این لوازم بشود، نیروی انسانی است. پیاده‌سازی و اجرای هوش تجاری، مستلزم تحقق شایستگی‌های لازم آن در منابع انسانی است و با این تحقق لوازم، استفاده‌ی مطلوب، ممکن‌تر می‌شود. پژوهش حاضر، با استفاده از نظرات خبرگان و پرسش‌نامه، فهرستی از 12 شایستگی لازم منابع انسانی (12 عامل) جهت هدف پژوهش را استخراج کرده است. سپس با استفاده از پرسش‌نامه‌ی ماتریس روش دیمتل فازی، نظرات خبرگان را برای کشف شبکه‌ی روابط اثرگذاری و اثرپذیری این عوامل، گردآوری کرده است. با حل روش دیمتل فازی، شبکه‌ی روابط و تاثیرات عوامل به‌دست آمد. سپس جهت رتبه‌بندی، ماتریس روابط کلی به‌دست آمده از روش دیمتل فازی، به عنوان ورودی ANP فازی استفاده شده است. پس از طی گام‌های این روش، 12 عامل استخراج‌شده، رتبه‌بندی شدند که سه عامل حل مسیله، سواد هوش تجاری و سواد داده‌ای، در مراتب بالای ترتیب قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، شایستگی، مدل شایستگی، رتبه بندی، دیمتل فازی
|
  • Ahmadreza Etemadi, Leila Zoghi Pages 11-36

    Today, the maintenance and sustainability of human resources is one of the most vital issues in organizations. Hereby, talent management is one of the significant cases and the professional competencies of personnel play an essential role in improving talent management. In fact, people have the opportunity to develop different talents, but not much attention is paid to them and people's potential is not used much. This study was conducted in one of the subdivisions of law enforcement cooperatives. The purpose of this study is to provide a competency model for managers to manage talent. Accordingly, interviews were conducted with 15 managers of the organization who were purposefully selected. Then, using the qualitative method of theme analysis in interviews, the factors affecting the proper management of talents were identified. In the next step, the research model was presented using an interpretive structural process. In this model, the underlying factors are: "Knowledge of the organization, responsibility, familiarity with information technology and ethics and beliefs." Accordingly, theism, piety, hereafter and such principles, managers' familiarity with information technology, acceptance of responsibility and knowledge of the organization, are the most important factors that lead to optimal talent management

    Keywords: Professional Competency, Management of Talent, Theme analysis, Interpretive Structural Modeling
  • sajad alikhani nasab, mohamadali ameri, Mohammadjafar Mehdian Pages 37-64
    Introduction

    Today, the study of staff turnover is one of the main concerns of any organization. Since NAJA is at the forefront of public security and is considered as a kind of security showcase of the country, their performance has a direct effect on the perception of organizational justice and therefore their job satisfaction is of two important importance. The subject of this study is to investigate the effect of perception of organizational justice on the tendency of employees to move by explaining the mediating role of job satisfaction. The purpose of this article is to study the concept of organizational justice, job satisfaction, employee turnover and finally provide a model based on research and develop an optimal plan for employee turnover using the results of organizational justice and satisfaction research.

    Methods

    This is a descriptive correlational study and its statistical population is the staff of the Tehran Provincial Police Headquarters. 146 people have been selected as a sample size in a systematic random method based on Morgan table. In order to collect data related to variables, the three questionnaires of Niehoff and Morman (1993), Bisvaz (2012), and Minita Sota were quoted by Mohammadi (2011). Hypothesis analysis was used using structural equation modeling and Smart PLS software.

    Results

    It was concluded from the results that organizational justice has an effect on the desire to move through job satisfaction mediation. Communication justice, procedural justice and distributive justice, respectively, had a significant effect by explaining the role of job satisfaction in staff turnover.

    Conclusion

    Due to the necessity of the issue of willingness to relocate employees, job motivation should be increased through justice (interaction, procedure and distribution).

    Keywords: Organizational justice, Interpersonal justice, Procedural justice, Distributive justice, Transfer tendency, Job satisfaction
  • aboubakr Karimi Pages 65-100

    The aim of this study was to understand the conditions of formation and to identify and measure the components and factors affecting organizational vitality in the governorate of Kurdistan. This research is a quantitative-descriptive research and in the open-ended questionnaire section, it is a qualitative content analysis. The statistical population included all employees of the Kurdistan Governorate and its affiliated governorates employed in 1398, which is 694 people. By exploratory factor analysis and using principal component analysis and varimax rotation, 7 main factors affecting organizational vitality with special value above 1 were identified. The root value of the estimated variance of approximation error (RMSEA) obtained in the generalized maximum likelihood and minimum squared methods is 0.068 and 0.048, respectively, which is less than the acceptable limit of 0.08, which can be concluded that the size of the model estimation error is not large in society. And it is an acceptable amount. Therefore, in general, the good fit of the final research model was confirmed. Also, the results of one-sample t-test showed that the level of organizational vitality of Kurdistan Governorate (96.10) is higher than the reference value and is relatively desirable. The components of organizational vitality in the governorate and governorates of Kurdistan province are life satisfaction, spiritual intelligence, management, promotion, emotional and social energy, job and family characteristics, respectively. Among the ways to improve the level of organizational vitality, we can mention job satisfaction and wages, fair use of facilities and fair treatment of employees, attention to job promotion, creating suitable physical conditions for work and employment of others.

    Keywords: Organizational Vitality, Organizational Vitality Promotion Strategies, Kurdistan Governorate
  • Hossien Rashidirad Pages 101-123
    background and objectives

    There is no optimal way to evaluate public services and it is impossible to measure an organization's performance with a specific indicator. In assessing police performance, previous studies focused mainly on performance while this article seeks out multiple indicators to provide police performance which shows the reasons for the various dimensions of performance in an organization. In this article, four indicators of police performance including both efficiency and effectiveness are introduced.

    Methodology

    In this article descriptive-analytical method is used. Data collection is through library studies. The means of data collection is NAJA active systems. In order to analyze data the method of dynamics of systems is used.

    Findings

    There is a direct relationship between the cleanup rate and the complaint rate and there is an inverse relationship between the crime rate and trust rate.

    Results

    Measuring police performance with one of four indicators including cleanup rate, complaint rate, crime rate and police trust rate will have different results because both indicators are contradictory and interests and values of stakeholders are different.

    Keywords: Performance indicators, features of the indicators, police strategies, evaluating the performance
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, ali Dastour Pages 125-147

    The purpose of this study is to evaluate the role of transformational leadership style on managers' self-esteem. The research method is descriptive-analytical and applied in terms of purpose, which has been done in the field. The statistical population of the study consists of all the managers of the second layer of the headquarters and specialized police of the Disciplinary Command of Mazandaran Province. The statistical sample of 88 people were selected based on the total number. To collect research data, Bass and Olivier (2000) standard transformational leadership style questionnaire and Cooper Smith (1967) standard self-esteem questionnaire were used. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was 0.87 and 0.86 using Cronbach's alpha formula, respectively. Kolmogorov-Smirnov statistical test, correlation coefficient, regression and Friedman test were used to analyze the data using SPSS software. Findings show that transformational leadership style has a positive and significant effect on self-esteem. Also, the dimensions of transformational leadership style have a positive and significant effect on self-esteem. Evaluation of the fifth hypothesis based on Friedman test shows that courage with a coefficient of 3.05 is in the first priority, therefore it has the greatest effect on self-esteem, followed by leadership power with a coefficient of 2.54 in the next priority and mental motivation with a coefficient of 2.51 in the fourth priority. As a result, it has the least effect on self-esteem in the police command of Mazandaran province. In organizations that have used the leadership style, the level of self-esteem of employees is higher than organizations that do not use the leadership style.

    Keywords: Leadership style, self-esteem, managers, police command of Mazandaran province
  • MOHSEN ABEDI, Omid Ali Ahmadi, MohammadHossein Davoodabadi Pages 149-175

    Changing the place of service is one of the methods of human resources management in organizations. The present research reconstructs semantically the movement of the staff of Iran Law Enforcement Forces to operational areas and its consequences using survey method. The research field includes all the relocated staff of Iran Law Enforcement forces who were in Hormozgan in 2020-2021. After conducting semi structured interviews with 40 of them, the data were analyzed using the systematic method of Strauss and Corbin. 129 initial codes, 41 minor categories, 13 major categories and 1 core category (structure-agency) were extracted from data coding and gathered into a paradigm as causal, intervening, and contextual conditions, strategies, and outcomes. Causal conditions included human resources of an organization, sense of organizational discrimination, and network of organizational support variables; contextual conditions included geographical relocation, and source-destination homogeneity; intervening conditions included the network of family support, and family's structural demand. In a dialectical relationship between structure and agency, the relocated staff adjusted themselves using family, economic, psychological, and communicational approaches. From the staff's point of view, structure and agency dialectics brings with itself unpleasant outcomes and consequences for their lives in social, domestic, organizational-occupational, and environmental aspects. To remedy and improve the situation, measures based on the modification of the transfer procedure, aside from local hiring, and elimination of deprivation in operational areas, some tactics are suggested to make relocation guide, organizational support, and proper family assistance more humanized to reduce occupational and environmental tensions.

    Keywords: occupational relocation, Iran Law Enforcement Forces, operational areas, adjustment, local hiring, contextual theory
  • Mohammad Shamsoddini, sasan zare, Mohammadmahdi Mohtadi Pages 177-209

    Business intelligence is one of the most recent and important products of the information-based networking world that has been developed on the basis of the amazing ability of computing tools and digital methods to process, analyze, and display. Organizations seek to maximize the benefits of these new products to achieve their goals. The use of these products has necessities and one of the most important parts that must be fitted to them is manpower. Implementation and application of business intelligence requires realization of the necessary competencies in human resources and with the realization of this necessary competencies, the optimal use becomes possible. The present study, by using expert opinions and questionnaires, has extracted a list of 12 required human resources competencies (12 factors) for the purpose of the study. Then, using the fuzzy DEMATEL Matrix Questionnaire, collected the experts' opinions to discover the network of cause and effect factors (network relation map). By solving the fuzzy DEMATEL method, the network relation map and the effects of factors were obtained. Then, for ranking, the total relations matrix obtained by fuzzy DEMATEL method is used as fuzzy ANP input. Following the steps of this method, the 12 extracted factors were ranked and the problem solving, business intelligence literacy and data literacy, were ranked highest.

    Keywords: Business Intelligence, competency, Competency model, ranking, fuzzy DEMATEL