فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 93، تابستان 1400)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 93، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول انتظارمهدی*، زهرا عبداللهی، فرزانه صادقی قطب آبادی، فریبا بابایی، لیلا خاکزاد، احمدرضا شمشیری، مرتضی عبداللهی، الهام احمدنژاد، حامد مجرد، الهام صادقی، سکینه نوری صفحات 105-118
    مقدمه

    وزارت بهداشت درمان و اموزش پزشکی در راستای اجرای برنامه‌های هدف‌گذاری شده، سند ملی تغذیه و امنیت غذایی را برای اولین بار تدوین و چارچوب تدوین واجرای سند استانی تغذیه و امنیت غذایی را به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ کرد. این مطالعه بر آن که است سند تغذیه و امنیت غذایی تدوین شده توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی مراکز استان‌های کشور را مورد ارزیابی قرار داده و راهکارهای ارتقای کارآیی و اثربخشی استقرار اسناد استانی در سطح سازمانی، بین سازمانی و جامعه را تبیین کند.

    روش کار

    به منظور ارزشیابی، مستندات دریافتی توسط دانشگاه‌ها/دانشکده‌های علوم پزشکی کشور طبقه‌بندی شدند. محورهای مورد مطالعه عبارت از برش استانی سند، جلب حمایت ذی‌نفعان، بستر‌سازی استقرار و اجرای سند بودند که ارزیابی انطباق خوداظهاری انجام شد و نمره‌دهی انجام گرفت.

    یافته‌ها: 

    از 28 استان دارای سند استانی تدوین شده (90درصد)، در 60درصد موارد مستند وجود داشت، در 21درصد موارد ازداده‌های استانی استفاده نشده بود، در جلب حمایت ذی‌نفعان سند نیز اقدامات مطلوب انجام گرفته بود. در ارزیابی نتایج به عنوان مهم‌ترین رکن سند اقدامات موثر انجام نشده بود. به‌طوری که از 255 پروژه پیش‌بینی شده در خوداظهاری، برای7پروژه مستندات موجود بود و از این تعداد 6 پروژه مصوب واجرا شده بودند و صرفا برای 4 پروژه منابع مالی تصویب شده و در اختیار محققان قرار گرفته بود و برای 5 پروژه گزارش مکتوب ارایه شد.

    نتیجه‌گیری: 

    باوجود توفیقات نسبتا مطلوب در اکثر حوزه‌های برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری شده سند در سطح ملی، ارزیابی‌ها نشان می‌دهند این روند در سطوح استانی با موفقیت چندانی همراه نبوده است. این مطالعه به‌وضوح فقدان حمایت سیاست‌گذاران از برنامه‌های تغذیه‌ای را نشان می‌دهد و حمایت‌طلبی از برنامه‌های تغذیه‌ای را ضعیف ارزیابی می‌کند.

    کلیدواژگان: سند ملی، تغذیه، امنیت غذایی، ایران
  • رضوانه الوندی، ژاله عبدی، سهند ریاضی اصفهانی، الهام احمدنژاد* صفحات 119-127
    مقدمه

    بر اساس مفهوم پوشش همگانی سلامت انواع خدمات سلامت شامل ارتقای سلامت، پیشگیری، درمانی، توانبخشی و طب تسکینی هستند. این مطالعه با هدف بررسی سهم هر یک از خدمات سلامت بر پرداخت از جیب و شاخص‌های حفاظت مالی اجرا شده است.

    روش کار

    در این مطالعه پرداخت‌های مستقیم از جیب از داده‌های پیمایش هزینه‌-درآمد خانوار در سال 1396 با حجم نمونه 37866 خانوار استخراج شد. شاخص هزینه‌های کمرشکن سلامت به صورت مقدار آستانه‌ای 10درصد کل هزینه‌های مصرفی و شاخص هزینه‌های فقرزای سلامت، بر اساس روش سازمان جهانی بهداشت محاسبه شدند. برای بررسی اثر پرداخت برای خدمات سلامت به تفکیک نوع خدمات بر مواجه یک خانوار با هزینه‌های کمرشکن و فقرزای سلامت از رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.

    یافته‌ها:

     مطابق پرسشنامه خدمات سلامت در 4 دسته خدمات درمانی، پیشگیری، تشخیصی و توانبخشی قابل طبقه ‎بندی بود و سوالی اختصاصا در مورد ارتقا و طب تسکینی پرسیده نشده است. خدمات درمانی با 81 درصد، بیشترین سهم پرداخت‌ از جیب را داشتند. در خانوارهای شهری نسبت به روستایی، سرانه پرداخت از جیب در همه جنبه‌های خدمات سلامت بیشتر بود. خدمات درمانی به‌تنهایی علت 75 و 89 درصد از مواجه خانوارها به ترتیب با هزینه‌های کمرشکن و فقرزای سلامت بودند. پرداخت از جیب برای همه انواع خدمات سلامت، روی مواجهه یک خانوار با هزینه‌های کمرشکن سلامت دارای اثر معنادار بود.

    نتیجه‌گیری: 

    تمرکز و اجرای مداخلات مناسب برای کاهش پرداخت از جیب خدمات درمانی، می‌تواند با بهبود شاخص‌های حفاظت مالی باعث دستیابی هرچه سریع‌تر به پوشش همگانی سلامت شود.

    کلیدواژگان: پوشش همگانی سلامت، خدمات سلامت، پرداخت مستقیم از جیب، هزینه های کمرشکن و فقرزای
  • طاهره دهداری*، سمیه ابراهیمی صفحات 128-141
    مقدمه

    در ایران، گرایش به داشتن تک‌فرزند افزایش یافته است. هدف مطالعه حاضر، تبیین تجارب والدین شهر دلیجان در زمینه تک‌فرزندی بود.

    روش کار

    تحقیق کیفی حاضر در سال 1399 انجام شد. نقطه شروع نمونه‌گیری از بین پرونده‌های موجود در مراکز جامع خدمات سلامت شهر دلیجان بود که تک‌فرزندی ارادی داشتند و سن مادر خانواده بالای 35 سال بود. برای کسب حداکثر تنوع در داده‌ها و به دست آوردن بینش عمیق از تجارب افراد، سعی شد با والدین با گروه‌های سنی، جنسی، تحصیلی و شغلی مختلف مصاحبه شود. 30 مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. از شرکت‌‌کنندگان (18 زن و 12 مرد) درخصوص تجارب آنها در زمینه تک‌فرزندی سوال شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها پس از هر مصاحبه شروع و تا اشباع اطلاعاتی ادامه می‌یافت. داده‌ها با روش تجزیه و تحلیل محتوایی (از نوع Conventional) تحلیل شدند. برای افزایش روایی و پایایی یافته‌ها، از روش‌های پیشنهادی لینکن و کوبا (شامل درگیری دایمی و مستمر با مخاطبان، بازنگری اعضا، بازنگری ناظران و رسیدن به اشباع داده‌ها) استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین سن شرکت‌‌کنندگان 7/41 سال با انحراف معیار 5/5 بود. عوامل زمینه‌ساز تک‌فرزندی با 5 زیرطبقه شامل علل خانوادگی، علل جسمانی، تجارب قبلی منفی، علل روانشناختی، علل اجتماعی- اقتصادی و موازنه تصمیم‌گیری با 2 زیر طبقه شامل مزیت‌های درک شده و معایب درک شده تک‌فرزندی، به عنوان تجارب افراد ظهور یافتند.

    نتیجه‌گیری:

     مشخص شدن تجارب والدین تک‌فرزند می‌تواند نوعی نیازسنجی در راستای طراحی مداخلات برای افزایش گرایش زوجین به فرزندآوری باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، تجارب، تک فرزندی
  • سیما گرشاسبی، سید حسن امامی رضوی*، مجید صفارینیا، احمد علیپور، حمید عمادی کوچک صفحات 142-151
    مقدمه

    گسترش و شیوع کووید 19 منجر به قرنطینه شدن در خانه و بسته شدن بسیاری از مراکز تفریحی و آموزشی شد که سلامت روان مردم را به شکل منفی تحت تاثیر قرار داد و به دنبال آن واکنش‌های روانی مختلفی نیز بروز کرد که این واکنش‌ها رفتارهای پیشگیرانه را نیز تحت تاثیر قرار داد. هدف این پژوهش نقش تعدیل‌کنندگی تیپ شخصیتی در رابطه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه از کروناست.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های مختلف سراسر کشور به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به صورت آنلاین به زیر مقیاس‌های فرم کوتاه پرسشنامه 60 سوالی نیو و پرسشنامه واکنش روانی هانگ و فاداو رفتار پیشگیرانه محقق‌ساخته پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از SPSS ورژن 25 و روش تحلیل رگرسیون خطی انجام شد. 

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد با توجه به اینکه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه (443/0-= βو 001>p) رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. با این وجود ویژگی‌های شخصیتی وظیفه‌شناسی (952/0=, β 001>p)، توافق‌پذیری (037/0=β , 001>p)، روان‌رنجوری (039/0-=β , 001>p) و گشودگی به تجربه (931/0=, β 001>p) توانستند این رابطه را تعدیل کنند و باعث افزایش رفتار پیشگیرانه در افراد شوند اما ویژگی برون‌گرایی در رابطه بین واکنش روانی و رفتار پیشگیرانه هیچ نقشی ایفا نکرد.

    نتیجه‌گیری:

     نیاز است مداخلات آموزشی و درمانی در راستای کاهش مشکلات روان‌شناختی و تقویت ویژگی‌های روان‌شناختی مثبت به منظور مقابله با بیماری کرونا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، واکنش روانی، رفتار پیشگیرانه، ویروس کرونا
  • حمید مقدسی، رضا ربیعی، اعظم السادات حسینی، ریحانه سلطانی* صفحات 152-159
    مقدمه

    امروزه سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS) به بخشی ضروری از فرآیندهای تشخیصی درمانی متخصصان مراقبت بهداشتی تبدیل شده است. سیستم تصمیم‌یار تغذیه (NDSS) به عنوان زیر سیستم HIS نقش مهمی در پشتیبانی از تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری غذایی دارد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه پژوهش مشتمل بر سیستم اطلاعات تغذیه نرم‌افزارهای HIS بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم‌پزشکی شهید ‌بهشتی در سال 1399 بود. این سیستم توسط شرکت تیراژه رایانه، رایاوران توسعه و تراشه هوشمند نوین، طراحی شده است. دا‌ده‌ها با استفاده از یک چک‌لیست محقق‌ساخته شامل 21 معیار‌ بین20 پزشک متخصص تغذیه و همچنین مراجعه حضوری به 19 بیمارستان‌ تابعه دانشگاه علوم‌پزشکی شهید‌ بهشتی گردآوری شد. روایی چک‌لیست از طریق اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آزمون مجدد بر اساس نظر متخصصان تغذیه و اساتید مشخص شد و تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 19 انجام گرفت.

    یافته‌ها:

     از مجموع چک‌لیست‌های توزیع شده مشخص شد به طورکلی سیستم‌های اطلاعات تغذیه مورد بررسی از 80درصد معیارهای اصلی شامل قابلیت اتصال به پرونده الکترونیک پزشکی، قابلیت ارایه هشدار هنگام بروز تداخلات دارو- غذا و ارایه منوهای غذایی بر اساس شرایط درمانی بیمار برخوردار نبودند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به اهمیت سیستم اطلاعات تغذیه، تجهیز بیمارستان‌ها به این سیستم به عنوان یکی از اصلی‌ترین راهکارهای موجود به‌منظور کاهش و پیشگیر‌ی مواجهه بیماران با مشکلات تغذیه‌ای و تداخلات دارو- غذا در راستای کاهش خطاهای پزشکی و بهبود کیفیت مراقبت های درمانی ضروری به نظر ‌می‌رسد.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات تغذیه، سیستم تصمیم یار تغذیه، سیستم اطلاعات بیمارستان
  • محمدعلی علیجان زاده فیروزی، محمود کاظمیان*، ژاله عبدی، محمد مسگرپور امیری صفحات 160-171
    مقدمه

    سلامت افراد در جامعه تحت تاثیر متغیرهای محیطی، اقتصادی و اجتماعی قرار می‌گیرد که توجه به آنها از بعد سیاست گذاری و کاهش نابرابری‌ها، مدیریت و کنترل تقاضا برای خدمات سلامت بسیار مهم است. براین اساس، هدف از پژوهش حاضر تعیین اثرات برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی بر سلامت است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. در مرحله اول، متغیرهای وابسته و توضیحی در پاسخ به سوال پژوهش مبنی بر برآورد اثرگذاری عوامل اقتصادی و اجتماعی بر شاخص های سلامت شناسایی شدند. در مرحله دوم داده های مورد نیاز برای متغیرهای در نظر گرفته شده در پژوهش از منابع موجود و در دسترس استخراج شد و در مرحله سوم، با استفاده مدل آماری و تحلیلی تخمین رگرسیونی، همبستگی بین متغیر‌های وابسته و توضیحی یا اثرگذار مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    متغیرهای مورد مطالعه، شامل مجموعه ای از عوامل اقتصادی- اجتماعی و شاخص‌های سطح سلامت از جمله سطح درآمد خانوار، وضعیت اشتغال، نرخ مشارکت اقتصادی در جامعه، بعد خانوار، قیمت خدمات سلامت، جمعیت سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال، سال های امید زندگی و سال های عمر از دست رفته کودکان زیر یک سال به علت مرگ بودند. نتیجه تخمین ضرایب کشش در معادلات نشان می دهد که کشش شاخص سلامت امید زندگی نسبت به درآمد، شاخص قیمت سلامت، نرخ بیکاری، بعد خانوار به ترتیب (0.023)، (0.060)، (0.010-)و(0.171-) در سطح معنا‌داری زیر 4درصد برای همه متغیرها به جز نرخ بیکاری بوده و کشش شاخص سوءتغذیه کودکان زیر 5 سال نسبت به درآمد، شاخص قیمت سلامت، نرخ مشارکت اقتصادی و بعد خانوار به ترتیب (0.601)، (1.430)، (1.733-)و(2.268) در سطح معنا‌داری زیر 8درصد برای همه متغیرهای معادله به جز نرخ مشارکت اقتصادی است. حجم نمونه در جمعیت سوءتغذیه کودکان 19270 نفر از کودکان زیر 5 سال استان‌های کل کشور و حجم نمونه در متغیرهای اقتصادی اجتماعی کل جمعیت کشور در سال 1395 بود.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش به منظور بررسی تاثیرگذاری عوامل اقتصادی-اجتماعی موثر بر سلامت، تاثیر عواملی از جمله درآمد خانوار، وضعیت اشتغال، نرخ مشارکت اقتصادی در جامعه، بعد خانوار، قیمت خدمات سلامت بر شاخص های سلامت و بیماری با تشکیل تابع سلامت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این اکثر این عوامل بر سلامت جامعه موثر هستند و سیاست‌گذاران سلامت با توجه به این عوامل می توانند بر سلامت و نابرابری‌های سلامت، تقاضا برای خدمات سلامت و هزینه های سلامت تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی-اجتماعی، عوامل موثر بر سلامت، شاخص های سلامت
  • علی محمد مصدق راد، محسن اعرابی، مهدی عباسی* صفحات 172-191
    مقدمه

    برنامه پزشکی خانواده یک رویکرد ارایه خدمات یکپارچه در سطح اول ارایه خدمات سلامت است. مفهوم پزشکی خانواده در نظام مراقبت‌های بهداشتی اولیه همواره چالش‌برانگیز بوده است. این مطالعه با هدف تبیین اصول و مفاهیم پزشکی خانواده انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به روش مرور مفهومی انجام شد. پایگاه‌های داده الکترونیکی انگلیسی Pubmed، Sience Direct، Scopus، Web Of Science و موتورهای جستجوگر Google Scholar و Google جستجو شدند. محدودیت زمانی در جستجوی مطالعات قرار داده نشد. تعداد 73 مقاله و سند برای مرور نهایی انتخاب و وارد مطالعه شدند.

    یافته‌ها:

     پزشکی خانواده، برنامه‌ای مبتنی بر جامعه برای ارایه خدمات سلامت است که در آن تیم پزشکی خانواده آموزش دیده، خدمات اولیه بهداشتی و درمانی را به‌صورت جامع، هماهنگ، مستمر و فرد محور به همه افراد در هر سن و جنس با هدف تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم جامعه ارایه می‌کند. جامعیت، تداوم، هماهنگی، بیمارمحوری، و آموزش و یادگیری و رشد از اصول مهم برنامه پزشکی خانواده است. پیش‌نیازهای برنامه پزشکی خانواده شامل حاکمیت و رهبری، تامین مالی، نیروی انسانی، تجهیزات و ملزومات، اطلاعات، ارایه خدمات سلامت و عوامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فناوری است. برنامه پزشکی خانواده بر دسترسی، کیفیت، کارآیی، عدالت، تاب‌آوری و پایداری خدمات سلامت و در نهایت، سلامت مردم و پاسخگویی و محافظت مالی نظام مراقبت‌های بهداشتی اولیه اثر می‌گذارد.

    نتیجه‌گیری: 

    اجرای موفق برنامه پزشکی خانواده نیازمند شناخت اصول و پیش‌نیازهای آن است. فراهم بودن پیش‌نیازها و ارزشیابی مستمر برنامه پزشکی خانواده با استفاده از معیارهای استاندارد، دستیابی به اهداف برنامه را تسهیل می‌کند.

    کلیدواژگان: پزشکی خانواده، پزشک خانواده، مفاهیم، اصول
  • سیما گرشاسبی، مجید صفاری نیا*، سید حسن امامی رضوی، احمد علیپور، حمید عمادی کوچک صفحات 192-202
    مقدمه

    با توجه به اینکه ویروس کرونا تاکنون سراسر جهان را فراگرفته و عوارض فراوانی را برای مردم به همراه داشته، تاکید سازمان جهانی بهداشت بر رعایت رفتارهای پیشگیرانه است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی همدلی در ارتباط بین تیپ‌های شخصیتی و رفتار پیشگیرانه از کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های مختلف سراسر کشور به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان به زیرمقیاس‌های فرم کوتاه پرسشنامه 60 سوالی نیو و پرسشنامه همدلی جولیف و فارینگتون و رفتار پیشگیرانه محقق‌ساخته پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از SPSS ورژن 25 و روش تحلیل رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که تیپ‌های شخصیتی توافق‌پذیری (p< 0.001 β=0.438)، وجدانی بودن (p< 0.001 β=0.511) و باز بودن (p< 0.001 β=0.531) با رفتار پیشگیرانه رابطه مستقیم و در مسیر غیرمستقیم با استفاده از متغیر همدلی نیز این رابطه را تقویت کرده‌اند و در رابطه با مولفه‌های روان‌رنجورخویی (p< 0.001 β=-0.394) و برون‌گرایی (p< 0.001 β=-0.503) با رفتار پیشگیرانه که ارتباطی منفی داشتند، همدلی نتوانست این ارتباط را تضعیف کند و رفتار پیشگیرانه را افزایش دهد.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج نشان داد افراد با ویژگی‌های توافق‌پذیری، وجدانی بودن و گشودگی رفتارهای پیشگیرانه مرتبط با کووید-19 را بیشتر رعایت می‌کنند و همدلی نیز این رابطه را تقویت می‌کند. این نتایج دارای تلویحات کاربردی در تدوین مداخلات برای بحران‌های کنونی و آینده خواهد بود.

    کلیدواژگان: همدلی، تیپ شخصیتی، رفتار پیشگیرانه، ویروس کووید-19
|
  • Rasool Entezarmahdi *, Zahra Abdollahi, Farzaneh Ghtb Abadi, Farib Babayi, Leila Khakzad, Ahmadreza Shamshiri, Morteza Abdollahi, Elham Ahmadnezhad, Hamed Mojarrad, Elham Sadeghi, Sakineh Noori Pages 105-118
    Introduction

    The Ministry of Health and Medical Education for the first time drafted and communicated the National Nutrition and Food Security Document in order to implement targeted programs. This study aims to evaluate the provincial nutrition and food security document and outline strategies to improve the efficiency and effectiveness of provincial document deployment at the organizational, inter-organizational and community level.

    Methods

    Documents received by the universities / colleges of medical sciences were classified for evaluation purposes. The studied dimentions consisted of the provincial document cut-off, the beneficiaries of the program, the establishment and implementation of the submitted documents. In the next step, self-declaration compliance assessment and scoring were performed.

    Results

    Out of 28 provincial documents (90%), 60% were documented, 21% provincial data were not used, and desirable measures were taken to attract stakeholders. No effective measures were taken to evaluate the results as the most important pillar of the document. Among 255 projects anticipated, 7 were documented and 6 were approved, and only 4 projects were submitted to the researchers, and for 5 projects had written

    Conclusion

    Despite the relatively favorable performance in most of the documented and targeted areas of the document at the national level, assessments show that this trend has not been very successful at the provincial level. This study clearly shows policy makers' lack of support for nutrition programs and poorly evaluates nutrition support.

    Keywords: National policy, Nutrition, Food Security, Iran
  • Rezvaneh Alvandi, Zhaleh Abdi, Sahand Riazi-Isfahani, Elham Ahamdnezhad * Pages 119-127
    Introduction

    According to the concept of Universal Health Coverage (UHC), health services include health promotion, prevention, treatment, rehabilitation and palliative services. The aim of this study was to investigate the contribution of each health service to out-of-pocket payments (OOP) and financial protection.

    Methods

    In this study, OOP were extracted from the 1396 (2017) national household income expenditure survey with a sample of 37866 households. Catastrophic health expenditures were defined as health expenses greater than 10 percent of a household's expenditures and impoverishing health expenditures were calculated using WHO method. Binary logistic regression test was used to examine the effect of payment for different health services on households having catastrophic and impoverishing health expenditures.

    Results

    According to the survey questionnaire, health services could be classified into 4 categories of treatment, prevention, diagnosis and rehabilitation services, and questions about promotion and palliative services were not been asked specifically. Treatment services accounted for the largest out-of-pocket share with 81%. In urban households, Per capita OOP payments in all aspects of health services were higher than rural households. Treatment services alone were alone responsible 75% and 89% of households suffering from catastrophic and impoverishing health expeditures respectively. OOP payments for all types of health services had a significant effect on a household's exposure to catastrophic and impoverishing health expenditures.

    Conclusion

    Focusing and implementing interventions to reduce out-of-pocket payments for Treatment services can significantly improve financial protection indicators, paving the way to the achievement of UHC in Iran.

    Keywords: Universal Health Coverage, Out-of-Pocket Payments, catastrophic, impoverishing health expenditures, Services Provision
  • Tahereh Dehdari *, Somayeh Ebrahimi Pages 128-141
    Introduction

    In Iran, the tendency to have only one child has increased. This study explored the experiences of Delijan parents in terms of only child.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 2020. The starting point of sampling was among the health records of comprehensive health service centers of Delijan city that had voluntary only child and the mother’s age was over 35 years old. Parents from different age, gender, educational and occupational groups were interviewed to get maximum diversity in the data and deep insight from the experiences of individuals. Thirty semi-structured in-depth interviews were conducted. The participants (18 women and 12 men) were asked about their experiences about only child. Data analysed by conventional content analysis method. Continuous analysis of data began and continued up to data saturation. To increase the validity and reliability of the data, the suggested proposed methods by Lincoln and Cuban were used (including prolong engagement with the participants, peer check, member check, and data saturation).

    Results

    The mean age of participants was 41.7 years with a standard deviation of 5.5. Predisposing factors of one child with 5 subcatrgories including family causes, physical causes, negative previous experiences, psychological causes, socio-economic-political causes and decisional balance with 2 subclasses including perceived pros of having one child and perceived cons of having one child were emerged as participants, experiences of having only one child.

    Conclusion

    Identifying the experiences of parents having only one child may be a kind of needs assessment to design interventions to increase couples’ tendency to have more children.

    Keywords: Qualitative research, content analysis, only child
  • Sima Garshasbi, Seyed Hassan Emami Razavi *, Majid Saffarinia, Ahmad Alipour, Hamid Emadi Koochak Pages 142-151
    Introduction

    The spread of Covid 19 led to quarantine at home and the closure of many recreational and educational centers, which negatively affected people’s mental health and led to various psychological reactions. It also affected preventive behaviors. The aim of this study was the moderating role of personality type in the relationship between psychological response and preventive behavior of the corona.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 200 students from different universities across the country were selected by convenience sampling method. Participants responded online (WhatsApp& Telegram) to the subscales of the 60-item Neo Questionnaire, the Hong & Fada Psychological Response Questionnaire (1996), and the researcher-made preventive behavior. Data analysis was performed using SPSS version 25 and linear regression analysis.

    Results

    The results showed that there is a direct and significant relationship between psychological response and preventive behavior ( p <0.001 , β = -0.443). However, personality traits of conscientiousness (p = 0.001, β = 0.952), resilience (p <0.001, β = 0.037), neuroticism (p <0.001, β = - 0.039) and openness to experience (p <0.001, β = 0.931) were able to moderate this relationship and cause Increased preventive behavior in individuals, but the characteristic of extroversion did not play a role in the relationship between psychological reaction and preventive behavior.

    Conclusion

    There is a need for educational and therapeutic interventions to reduce psychological problems and strengthen positive psychological characteristics to combat Covid 19 disease.

    Keywords: Personality trait, Psychological reaction, Preventive behavior, Corona virus
  • Hamid Oghaddasi, Reza Rabiei, Azam Sadat Hosseini, Reyhaneh Soltani * Pages 152-159
    Introduction

    Today, the Hospital Information System (HIS) has become an essential part of the diagnostic and therapeutic processes of health care professionals. The Nutrition Decision Support System (NDSS) as a subsystem of HIS plays an important role in supporting clinical decision making and food policies.

    Methods

    The current study was cross-sectional and descriptive. The research population includes the nutrition information system of the HIS pertaining to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2021. The systems had been designed by Tirajeh Rayaneh Company, Rayavaran and Tarasheh Hushmand Novin. The data was collected using a checklist including 21 criteria that distributed among 20 nutritionists through visiting 19 affiliated hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. We used content validity and test-retest method for specifying validity and reliability of the checklist. Also, data analysis performed through using SPSS 19 software.

    Results

    Findings indicated that the designed nutrition information systems did not have 80% of the main criteria including the ability to connect to the electronic medical record; the ability to provide warnings when drug-food interactions occur; and to provide food menus based on the patient’s treatment conditions.

    Conclusion

    Considering the importance of nutrition information system, it is necessary to equip our hospitals with this software system as a subsystem of HIS. The nutrition information system is a main solution to reduce and prevent patients’ exposure to nutritional problems and drug-food interactions. It causes to reduce medical errors and improve the quality of medical care.

    Keywords: nutrition information system, nutrition decision support system, hospital information system
  • MohammadAli Alijanzadeh Firouzi, Mahmoud Kazemian *, Zhaleh Abdi, Mohammad Meskarpour Amiri Pages 160-171
    Introduction

    Health is determined by a wide range of factors including environmental, economic and social factors, which are becoming a key focus for policy-makers in terms of reducing health inequity and improving overall health outcomes. The aim of this study is to estimate the effects of some socio - economic factors on health in Iran.

    Methods

    The present study is an analytical cross - sectional study. In the first step, the dependent and explanatory variables were identified to answer the research questions. Then in the second step, the required data for the analysis were extracted from available resources. Next in the third step, using statistical and regression models, the correlation between dependent and explanatory variables were tested. Data were extracted from multiple sources including annual reports of the national statistical center (census), STEPwise approach to NCD risk factors surveillance survey -STEPS 2016 (n=30541) and the study of the children’s health profile 2017: anthropometry, development, nutrition (n=19270).

    Results

    The study variables included a range of socio - economic and health factors including, household income, unemployment rate, family size, health price, mortality rate of children under age 1, malnutrition rates of children under age 5 and years of lost life due to the mortality of children under 1 year. The estimation of the elasticity coefficients indicated that the elasticity of life expectancy in relation to income, health price, unemployment rate and family size was (0.023), (0.060), (-0.010), (-0.171), respectively and all variables except unemployment rate were statistically significant with a p-value <0.04. the coefficient of elasticity of malnutrition among children under 5 years of age in relation to the income, health price, economic participation rate and family size was (0.601), (1.430), (-1.733), (2.268) respectively and all variables, except economic participation rate, were statistically significant with a p-value <0.08.

    Conclusion

    In this study, the effect of a number of socio-economic factors on health were evaluated through the estimation of the health functions. The results showed that most of these factors could affect health and hence, policy makers should consider them to address health inequity and improving overall health outcomes.

    Keywords: socio-economic factors, social health determinants, health indicators, equity
  • Ali Mosadeghrad, Mohsen Aarabi, Mehdi Abbasi * Pages 172-191
    Introduction

    Family practice is an integrated service delivery approach at the first level of health care delivery, in which the family physician and his team members are responsible for providing comprehensive, continuous, coordinated and individual and family-based health services. However, the concept of family practice in the primary health care system has always been challenging. The aim of this study was to explain the principles and concepts of family practice.

    Methods

    This research was conducted using conceptual review method. Four electronic databases (Pubmed, Science Direct, Scopus, and Web Of Science) and Google Scholar and Google search engines were searched. Finally, 73 articles and documents were selected for final review.

    Results

    Family practice is a community-based program for health services delivery in which a trained family medical team provides comprehensive, coordinated, continuous, and patient-centered primary health care services to all people of all ages and genders to promote, restore, and maintain their health. Comprehensiveness, continuity, coordination, and patient-centeredness are main principles of the family practice program. Prerequisites for a family practice program include governance and leadership, financing, manpower, equipment and supplies, service delivery, information, and political, social, economic, and technological factors. A family practice program affects the accessibility, quality, efficiency, equity, resilience and sustainability of health services and, ultimately, people health and the responsiveness and financial protection of the primary health care system.

    Conclusion

    The family practice program has had many achievements. Successful implementation of this program requires understanding its principles and prerequisites. The availability of prerequisites and ongoing evaluation of the family practice program facilitates the achievement of its goals.

    Keywords: Family practice, Family physician, Concepts, Principles
  • Sima Garshasbi, Majid Saffarinia *, Seyed Hassan Emami Razavi, Ahmad Alipour, Hamid Emadi Koochak Pages 192-202
    Introduction

    Considering that the corona virus has spread all over the world so far and has many psychological consequences for the people, the government emphasizes on observing preventive behaviors. In the meantime, some people are more observant of preventive behaviors, which can be for various reasons. The aim of this study was to investigate the mediating role of empathy in the relationship between personality types and preventive behavior of Covid 19.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 200 students from different universities across the country were selected by convenience sampling method. Participants responded online (WhatsApp& Telegram) to the subscales of the 60-item Neo Questionnaire, the Jolif-Farrington Empathy Questionnaire (2000), and the researcher-made preventive behavior. Data analysis was performed using SPSS version 25 and linear regression analysis.

    Results

    The results showed that the personality types of agreement (p <0.001 β = 0.438), conscientiousness (p <0.001 β = 0.511) and openness (p <0.001 β = 0.531) were directly related to preventive behavior and indirectly using The variables of empathy also strengthened this relationship and in relation to the components of neuroticism (p <0.001 β = -0.394) and extraversion (p <0.001 β = -0.503) with preventive behavior that had a negative relationship, empathy could not weaken this relationship. And increase preventive behavior.

    Conclusion

    The results showed that people with the characteristics of agreement, conscience and openness to experience more Preventive behaviors related to Covid 19 and empathy also strengthens this relationship. These results will have practical implications for formulating interventions for current and future crises.

    Keywords: empathy, personality type, preventive behavior, covid-19 virus