فهرست مطالب

پیام باستان شناس - پیاپی 26 (بهار و تابستان 1401)

نشریه پیام باستان شناس
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد معصومیان، زیاد احمد، حمید گنجاییان، یانوشا کرپنر، علی بهنیا، نادر کسرایی صفحه 1

      منطقه مریوان به دلیل دارابودن تعداد بسیار زیادی گورستان های خمره ای، جهت مطالعات باستان شناسی این نوع از سنت تدفینی در دوران - های مختلف تاریخی بسیار حایز اهمیت است. از طرفی، تمام این منطقه در معرض حجم وسیعی از آسیب های انسانی و طبیعی قرار داشته و دارد؛ نکته ای که تاکنون توجه چندانی به آن نشده و در عین حال این پرسش را مطرح می کند که دلیل یا دلایل چنین حجم عظیمی از آسیب در این محوطه ها چیست؟ در راستای پاسخ به این پرسش، ابتدا به بررسی شواهد آسیب دیده و عوامل آسیب زا در سایت زردویان پرداخته شده و سپس با توسل به رویکردی بینارشته ای به منظور ارزیابی عوامل موثر بر تخریب محوطه، از شواهد و اطلاعات ژیومورفولوژی، اقلیمی، زمین شناسی و همچنین تصاویر راداری سنتینل 1 استفاده شده است. نتایج ارزیابی ها، بیانگر آن است که با توجه به وضعیت ژیومورفولوژیکی منطقه، حرکات دامنه ای پیوسته و آرام سبب واردآوردن فشار به خمره ها و حرکت در جهت شیب، تخریب و حتی واژگونی آن ها شده است؛ همچنین با توجه به وضعیت اقلیمی منطقه، پدیده کریوکلاستی باعث فرسایش خمره هایی شده است که نزدیک تر به سطح بوده اند. فزون بر این، نتایج به دست آمده از روش تداخل سنجی راداری و روش سری زمانی SBAS نیز مشخص نمود که محدوده مطالعاتی در طی دوره زمانی 2 ساله، بین 7 / 6 تا 8 / 43 میلی متر فرونشست داشته است که این میزان در بلندمدت می تواند بسیار قابل توجه باشد و تاثیر مستقیمی در آسیب پذیری محوطه نهاده باشد.

    کلیدواژگان: زردویان، مخاطرات محیطی، کریوکلاستی، حرکات دامنه ای، جابه جایی عمودی
  • ناصر امینی خواه، فتاح امینی صفحه 2

     فرهنگ حسونا مربوط به اواخر دوران نوسگی است که بازه زمانی 6000 – 5300 ق.م. را در بر میگیرد و یکی از فرهنگهای اولیه روستانشینی در زاگرس به شمار میرود. پس از کشف و کاوش تپه حسونا در شمال بینالنهرین، به دلیل اهمیت یافته ها، این فرهنگ به عنوان شاخصی برای دوران اولیه روستانشینی زاگرس در نظر گرفته شد. تاکنون شواهدی از فرهنگ حسونا در شمال غرب و اخیرا در شرق زاگرس به دست آمده است که نشان از پهنه وسیع گسترش این فرهنگ است. با این حال، تاکنون شواهدی از حسونا در زاگرس مرکزی به خصوص مناطق غربی آن یافت نشده است. در پاییز 1400 بررسی نجاتبخشی محدوده سد هواسان شهرستان سرپل ذهاب به سرپرستی ناصر امینیخواه به انجام رسید. این پژوهش اهداف مختلفی را دنبال میکرد که یکی از مهمترین آن ها مطالعه برهمکنشهای احتمالی فرهنگی منطقه با مناطق است که » سینی پوست کنی « مجاور و بالاخص بینالنهرین بود. یکی از وجوه محرز فرهنگ حسونا، نوعی سفال موسوم به برای اولین بار از لایه 2 تپه حسونا به دست آمد. وجود قطعات سینی پوست کنی بر روی تپه نظرگاه، به پرسش ما درباره وجود ارتباط زاگرس با بین النهرین آن هم در یکی از مهمترین دوران تاریخی پاسخ داد. در این مقاله، علاوه بر معرفی مواد فرهنگی تپه نظرگاه، به دلایل اهمیت محدوده تحت بررسی نیز پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: حسونا، نوسنگی، زاگرس مرکزی، سرپل ذهاب
  • بابک شیخ بیکلواسلام صفحه 3

    در مطالعات باستان شناسی عصر آهن ایران، پرداختن به تعاملات انسان و محیط تا اندازه زیادی مغفول مانده است و با توجه به وقوع نوسانات اقلیمی، طی این دوره فرهنگی، لازم است از این منظر نیز مورد بررسی قرار گیرد. یکی از مهم ترین محدودیت های این مطالعه، کمبود تاریخ گذاری های مطلق و گاهنگاری های نسبی معتبر برای اغلب محوطه های عصر آهن است. همچنین، این محوطه ها که اکثرا ویژگی گورستانی دارند، فاقد قابلیت لایه نگاری فرهنگی هستند. در این پژوهش، فراوانی و پراکنش مکانی اغلب محوطه های گورستانی و استقراری کاوش/ بررسی شده این دوره در مناطق شمال ایران مرکزی، شمال، شمال غربی و غرب ایران طی مراحل سه گانه عصر آهن بر اساس تغییرات اقلیمی مورد تحلیل قرار گرفته اند. پژوهش های دیرین اقلیم در منطقه جنوب غربی آسیا نشان دهنده افزایش خشکی آب و هوا در عصر آهن (II (1250 – 800 ق.م. هستند. بنابراین، به نظر می رسد کاهش جمعیت در برخی مناطق و جابه جایی های جوامع انسانی وهمچنین، نظام معیشتی عمدتا کوچ رو گله داری طی عصر آهن در ارتباط با رویدادهای اقلیمی خشک بوده اند.

    کلیدواژگان: عصر آهن، دیرین اقلیم، رویداد اقلیمی خشک
  • رضا آخوندی، آراز نجفی، فرزاد مافی صفحه 4

    شهرستان ایجرود واقع در استان زنجان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، دارای ویژگی هایی است که شناخت کم و کیف محوطه های باستانی آن در دوره اشکانی، میتواند ما را در درک بهتر تحولات فرهنگی این دوره، در غرب و تا حدی شمال غرب کشور یاری دهد. این پژوهش در قالب یک بررسی میدانی و به منظور روشن نمودن وضعیت، تغییرات و تطورات فرهنگی منطقه در دوره اشکانی انجام پذیرفت؛ در این راستا بررسی حوزه جغرافیایی دهستان گلابر و بخش شمال غربی رودخانه ایجرود در دهستان ایجرود پایین، طی دو فصل انجام شد. نتیجه این بررسیها، شناسایی جمعا 100 محوطه باستانی  68 محوطه در دهستان گلابر و 32 محوطه در بخش شمال غربی دهستان ایجرود پایین  بود که از این بین، 35 محوطه دارای آثار اشکانی است. مطالعه گونهشناسی سفال اشکانی منطقه و نیز درک و دریافت کلی الگوی استقراری محدوده بررسی در این دوره، از نتایج مهم این پژوهش است که بر اساس آن ها مشخص گردید در دوره مذکور استقرارها نسبت به دوره قبل هخامنشی از نظر تعداد، افزایش چشمگیری داشته و حتی استقرارهای دوره بعد  ساسانی به اندازه دوره اشکانی نیست؛ این نشانگر تغییرات جمعیتی یا تغییر الگوی پراکنش استقرارها نسبت به دوره قبل است، همچنین مشخص شد که بیشتر استقرارهای منطقه، روستاهای کوچک و تعداد کمی روستاهای بزرگ هستند و شواهدی از مراکز شهری شناسایی نشد؛ همچنین به نظر میرسد فرهنگ مادی منطقه در دوره اشکانی، ضمن دارا بودن برخی ویژگیهای بومی محلی که آن را از سایر مناطق غرب و شمالغرب کشور تا حدی متمایز میکند، نهایتا بخشی از - گستره فرهنگی غرب و شمال غرب کشور است.

    کلیدواژگان: دوره اشکانی ایجرود گلابر سفال اشکانی
  • الهام سهاکی، یعقوب محمدی فر صفحه 5

    بناهای بسیاری در سرزمین پهناور ایران وجود دارد که از جهت گاهنگاری و کاربری دارای مشکل اند، - زیج منیژه از جمله این بناهاست که در نزدیکی سرپلزهاب کرمانشاه واقع شده و نظرات گوناگون در مورد آن ابراز شده است. این بنا، بنایی سنگی با ملات گچ است که ابعاد آن 57 × 5 / 35 متر و با پلان مستطیل شکل است. تاکنون هیچ گزارش و مطالعه دقیقی در مورد این اثر به چاپ نرسیده است. برخی از محققین در اشاراتی گذرا این بنا را کاروانسرای دوره ساسانی قلمداد نموده، برخی دیگر کوشک و تعدادی رصدخانه را به عنوان کاربری بنا ذکر کرده اند. در این پژوهش، کلیه مدارک موجود و اشارات تاریخی گردآوری گردید و اساس کار بر فعالیتهای میدانی متمرکز گردید و بنا به دقت از نظر پلان، مصالح و دیگر ویژگیها بررسی و مطالعه شد. هدف از این پژوهش، مشخص نمودن کاربری بنا با توجه به شواهد برجامانده از آن و مقایسه بنا با سایر بناهای مشابه از لحاظ ویژگی و سبک معماری میباشد. از مهم ترین نتایج این پژوهش پیشنهاد کاربری این بنا به عنوان یک کوشک یا کاخ کوچک و اتراقگاه موقت است.

    کلیدواژگان: زیج منیژه، سر پل زهاب، کاروانسرا، کوشک، رصدخانه
  • افراسیاب گراوند، اکبر عابدی، قادر ابراهیمی، فاطمه ملک پور صفحه 6

    در اواخر هزاره چهارم ق. م.، فرهنگی در قفقاز، شمال غرب ایران و شرق آناتولی شکل می گیرد که دامنه گسترش و نفوذ آن تا زاگرس مرکزی، مرکز و شمال ایران و حتی فلسطین امروزی گسترش پیدا می کند که به فرهنگ یانیق، ماورای قفقاز و یا فرهنگ کورا ارس معروف است. در این دوره، شمال غرب ایران، شاهد افزایش - وسعت محوطه ها، تغییر ناگهانی سفال و نیز افزایش بی سابقه ای در تعداد محوطه های استقراری است که نشان از نفوذ یک سنت فرهنگی جدید دارد. سنت سفال های نخودی منقوش دوره پیشین مس و سنگ تقریبا منسوخ شده و سفال های خاکستری سیاه داغ دار با نقوش کنده، جایگزین این سفال ها می شوند. هم زمان با نفوذ فرهنگ کورا ارس به شمال غرب ایران، منطقه چالدران نیز تحت تاثیر این فرهنگ قرار می گیرد. تپه گاوور قلعه سی، - استقرارگاهی در دشت میان کوهی چالدران است که دارای شواهدی از فرهنگ کورا ارس است. این محل که – در فاصله 23 کیلومتری شمال غرب شهر چالدران واقع شده، در راستای بازدید از آثار شهرستان مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی باستان شناختی، حاکی از این است که این محل، محوطه ای تک استقراری است که در اواخر هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم ق. م. شکل گرفته و دارای آثار و شواهدی معماری سنگی و سفال های خاکستری  از این دوره فرهنگی است. سفال های این محوطه، بیشترین تشابهات را با سفال های یانیق تپه، محوطه کهنه شهر  روض  چالدران، تپه باروج مرند، محوطه دوزداغی خوی و تپه های وزون و کول تپه II جمهوری آذربایجان دارند. در این پژوهش، سفال های گردآوری شده در بررسی باستان شناسی تپه گاوور قلعه سی، مطالعه و مورد تحلیل باستان شناختی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، چالدران، گاوور قلعه سی، مفرغ قدیم کورا ارس، سفال
  • نعمت حریری، رضا رضالو، اردشیر جوانمردزاده، سامان حیدری، گوران صفحه 7

    زمین به عنوان یک بستر، همواره در حال ذخیره کردن اطلاعات اقلیمی، انسانی و محیطی است و میتواند آینه تمام نمای روابط زیا و گیاه با محیط زیست باشد. رژیم غذایی، پوشش گیاهی، وضعیت اقلیم، دلایل انقراض موجودات زنده، مهاجرت و الگوهای استقراری انسان از آن دسته اطلاعاتی است که میتوان از بایگانی زمین برداشت کرد. بازیابی این اطلاعات همواره بخشی از دغدغه های پژوهش گران بوده است. اما آنچه مشخص است، این است که شرایط محیطی گذشته را نمیتوان تنها با تکیه بر یافته های فرهنگی در بافت باستان شناسی بازسازی کرد، بلکه این امر مستلزم ادغام طیف گستردهای از علوم است. نتیجه این ادغام، سر برآوردن شاخه هایی از علوم میان رشتهای همانند باستان شناسی محیطی است که هدف اصلی آن درک فرایندهای تعاملی بین انسان و محیط است. باستان شناسی، با پیشرفت علم و تخصص گرایی همواره با رویکردی نو و چالشهای نوینی مواجه است، ازاین رو بومیسازی تکنیک های باستانشناسی محیطی و بازنگری مبانی نظری و عملی باستان شناسی ایران، که به میزان زیادی در این زمینه با کاستی مواجه است امری الزامی به نظر میرسد. در این مقاله کوشیده ایم با روش کیفی و با رویکرد توصیفی به مرور، بخشی از آزمایشهای میان رشته ای  اهداف، کاربردها و کارکردها با ذکر مثالهایی مورد استفاده در باستان شناسی، مبتنی بر رهیافتهای باستان شناسی محیطی و به ویژه یکی از زیر شاخه- های آن یعنی باستان زمین شناسی، در اواخر دوره پلیستوسن بپردازیم و به نیازها و ضرورتهای این علوم میان- رشته ای اشاره نمایید.

    کلیدواژگان: باستانزمینشناسی، باستان شناسی محیطی، روشهای آزمایشگاهی، بازسازی شرایط محیطی، پلیستوسن
  • لیلا افشاری، ثریا افشاری صفحه 8

    سفالهای دوره هخامنشی در منطقه آناتولی شرقی از لحاظ فرم و تکنیک، تفاوت بسیاری از سفالهای دوره ما قبل خود، یعنی اورارتوها دارند. هم زمان با بر افتادن حکومت اورارتوها و روی کار آمدن هخامنشیان و گسترش سرزمین های زیر سلطه آنان، فرهنگ جدیدی در سنت سفالگری به وجود آمده است. درواقع، به جای سفال های تک رنگ براق با آستر قرمزرنگ اورارتویی را، سفال هایی با آستر کرم رنگ ضخیم به صورت تک رنگ و چندرنگ با فرم های متفاوت گرفته است. از نظر تاریخی، تاثیرات فرهنگ اورارتو هنوز در مرحله اولیه عصر آهن 3 که مصادف با دوره حکومت ماد بوده، همچنان ادامه دارد. درواقع، این مرحله در فاصله زمانی حکومت اورارتوییان و عصر آهن 3 با تمامی ویژگی های سنت سفالگری آن قرار دارد. درواقع، در مرحله پس از اورارتو/ماد هنوز تولید سفال هایی با تاثیر سنت سفالگری اورارتویی با خمیر قرمزرنگ ادامه دارد. در حالی که در برخی اشکال هنوز پیوستگی را مشاهده می کنیم، در دوره هخامنشی، ساخت نمونه های اولیه ظروف فلزی دو دسته به عنوان یک نوآوری ظاهر می شود. در مراکزی که در نتیجه کاوش های باستان شناسی بقایای معماری از آن ها یافت نشده، به دست آمدن داده های سفالی از این مکان ها و نتیجه به دست آمده از تجزیه و تحلیل این داده ها، انجام این پژوهش را ممکن کرده است. در پژوهش حاضر، ابتدا به سفال های دوره هخامنشی که در منطقه شمال شرق آناتولی از کاوش ها و بررسی های باستان شناسی یافت شده است، اشاره می شود. در این - مطالعه، با توجه به نتایج حفاری ها و بررسی های باستان شناسی انجام شده در منطقه شمال شرقی منطقه آناتولی، ارزیابی کلی از سفال های منقوش نگهداری شده در موزه شهر کارس کشور ترکیه انجام خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: شمال شرق آناتولی، دوره هخامنشی، سفال های منقوش، موزه کارس
|
  • Page 1

     Due to its many Parthian Pithos cemeteries, Marivan region in Iran is very important for archeological studies on the Parthian era. In their studies on the Parthian era in Marivan, the authors noticed that this region is entirely encountering a wide range of human and natural damages that have been paid little attention by researchers. The exploration of Zardouyan Cemetery properly clarified damaging factors and their amounts to researchers, and the most essential question is “Why is there such a huge amount of damage in these regions?” As a result, given the above-mentioned, we first investigated damaged evidence and damaging factors in the Zardouyan site. Then, to evaluate the factors impacting the region’s damage, geomorphological, climatic, and geological evidence and Sentile-1 images were employed. The results suggested that given the region’s geomorphological situation, slow and continuous mass wasting imposed pressure on the jars to move in the slope direction, damaging and even overthrowing them. Moreover, according to the region’s climate, the Cryoclast phenomenon eroded jars near the surface. Furthermore, the results obtained from the radar interferometry method and SBAS time series method implied that the studied region subsided by 6.7-43.8 mm within two years. The number could be significant long-term and directly impact the region’s vulnerability

    Keywords: Paleo-environment, geomorphology, environmental hazards, earthquake, cemeteries, Iran
  • Page 2

    The Hassuna culture belongs to the late Neolithic era, which spans the period of 6000-5300 BC, and is considered as one of the first village-dwelling cultures in Zagros. After the discovery and exploration of Hassuna hill in the north of Mesopotamia, due to the importance of the findings, this culture was considered as an indicator for the early rural settlement of Zagros. So far, evidence of the Hasuna culture has been obtained in the northwest and recently in the east of Zagros, which shows the wide spread of this culture. However, no evidence of Hasuna has been found in central Zagros, especially in its western regions. In the fall of 1400, a rescue survey of the Havasan dam area of Sarpol Zahab city was carried out under the supervision of Nasser Aminikhah. This research pursued various goals, one of the most important of which was to study the possible cultural interactions of the region with neighboring regions, especially Mesopotamia. One of the distinctive aspects of Hassuna culture is a type of pottery known as "peeling tray", which was obtained for the first time from layer 2 of Hassuna hill. The existence of peeling tray fragments on the observation hill answered our question about the existence of the connection between Zagros and Mesopotamia in one of the most important historical periods. In this article, in addition to introducing the cultural materials of Tepe Nazargah, we have also discussed the reasons for the importance of the area under investigation.

    Keywords: Hassuna, Neolithic, Central Zagros, Sarpol Zahab
  • Page 3

    In the archaeological research of the Iron Age of Iran, the study of human-environment interaction has been largely neglected. Besides, due to the occurrence of climatic oscillations over the cultural period, conducting research with this approach seems necessary. The biggest limitation of this study was the shortage of absolute datings and reliable relative chronologies for most Iranian Iron Age sites. In addition, the studied sites, which are mainly cemeteries, do not allow for cultural stratification. In this research, the abundance and spatial distribution of the Iron Age cemeteries and settlements excavated and surveyed in the North Central, North, Northwest, and West regions of Iran are analyzed from the perspective of climate change. Paleoclimate researches in Southwest Asia indicate the intensification of arid climatic conditions during the Iron Age II (1250-800 BC). Based on the analysis, it is probable that the decrease of population in some regions and the displacement of human communities, as well as the subsistence system relying on mainly pastoral-nomadic during the Iron Age, were related to arid climatic events.

    Keywords: Iron Age, Paleoclimate, Arid Climatic Event
  • Page 4

    Located in Zanjan province, given its special geographical location, Ijerud County has characteristics that the quantitative and qualitative knowledge of its ancient sites in the Parthian period can help us in understanding more about the cultural developments of this period - in the west and relatively in the northwest of Iran. In the form of a field investigation, to clarify the situation, changes, and cultural developments of the region during the Parthian period, the present research was carried out. To this end, the survey of the geographical basin of Golabār Rural District and the northwestern part of the Ijerud River in Ijerud-e Pain Rural District was carried out during two exploration seasons. The results of these surveys led to the identification of 100 ancient sites (68 sites in Golabār Rural District and 32 sites in the northwestern part of the Ijerud River in Ijerud-e Pain Rural District), of which 35 sites have Parthian artifacts. The typology of the Parthian pottery of the region, general understanding, and perception of the settlement pattern of the examined range related to this period, were important results of this research. These results indicated the number of settlements in the mentioned period increased significantly compared to the previous period (Achaemenid), and even the settlements of the later period (Sassanid) were not as large as Parthian. This indicates the demographic changes with the transformation of the settlement distribution pattern, compared to the previous period. Additionally, it was found that most of the settlements in the region consisted of small villages and few large villages, and no evidence of urban centers was identified. The material culture of the region in the Parthian period seems to have some native-local characteristics - which distinguish it relatively from other regions of the west and northwest of the country - as a result, is a part of the cultural scope of the west and northwest of the country

    Keywords: Parthian Period - Ijerud, Golabār, Parthian Pottery
  • Page 5

    In the vast land of Iran, many landmarks have problems in terms of chronology and usage. Among these buildings is Zije Manije, which is located near Sarpol-e Zahāb, Kermanshah, and various opinions have been expressed about it. It is a lithic landmark with gypsum mortar in dimensions of 35.5m × 57cm and a rectangular plan. So far, no detailed report or study has been published about it. Some researchers, in short references, have considered this building as an inn of the Sassanid period. Others have considered it as a summerhouse, and some have mentioned its usage as an observatory. All available documents and historical references were collected in this research and the basis of the work was focused on field activities. Carefully, in terms of the plan, materials, and other features, this building was examined and studied. Considering the remaining evidence and comparing it with other similar buildings in terms of characteristics and architectural style, the purpose of this research is to determine its use. Suggesting the use of this building as a summerhouse or a small palace and a temporary domicile is one of the most important results of this research.

    Keywords: Zije Manije, Sarpol-e Zahāb, Inn, Summerhouse, Observatory
  • Page 6
  • Page 7

    A large part of our information concerning Paleoenvironment and Paleoclimate, past human activities, are coming from archived data in the sedimentological layers. Diets regime, vegetation, climatic situation and the causes of extinction of species, migration and settlement systems are that information which can be extracted from the earth archive. Meanwhile, it is clear that not only is it possible to obtain all this information by studying cultural materials. As a result, the relatively new approaches of environmental archaeology and geoarchaeology have been adapted from the geological sciences to help archaeological problems. The task of these approaches is collecting and analysing information that helps better human behaviours and tries to understand the processes between humans and their environment. Like other parts of the archaeological researches in Iran developing rapidly, however, still using Advanced Techniques are not comparable with western countries. This paper provides an overview of some of the most important Geoarchaeological approaches associated with examples more specifically during the late Pleistocene. We have been trying to give a general picture of the research that has been taken out in recent years on Iranian Geoarchaeological and environmental archaeology.

    Keywords: Geoarchaeology, Environmental Archaeology, Laboratories Methods, Environmental Reconstructions, Pleistocene
  • Page 8

    Eastern Anatolian pottery of the Achaemenid Period is quite different from its predecessor Urartian pottery - in techniques and forms. With the collapse of the Urartian Kingdom and the spread of Achaemenids in Anatolia, we can speak of a newly developing pottery culture. The monochrome, glossy red slipped pottery of Urartu were replaced by monochrome and polychrome painted pottery in miscellaneous forms. After the collapse of Urartian Kingdom, the culture of Eastern Anatolia was gradually changed and over time, the old culture, developed by the official state, had disappeared. This process did not occur instantaneously. Rather, it appears that a couple of centuries was needed for such a reshaping. Historically, Urartian influence still exists in the early phase of the Late Iron Age, which coincides with the Median dominance period. This phase is considered to be associated with a Post-Urartian/Median period, which can be placed among the painted wares of Urartu and the Late Iron Age. Within the scope of this study, we succeeded to come to certain conclusions with respect to ceramic finds, which were obtained from the excavation sites in the region where architecture could not have been sufficiently examined. In the post-Urartian/Median phase, manufacturing with red coloured paste, influenced by Urartu, continues. While certain continuity also persists among the shapes, the prototype examples of double-handled metal vases, developed in Achaemenid period, appears as a novelty. Firstly, our current study considers the pottery of the Achaemenid Period, which was discovered by archaeologists in the excavations and surface surveys of the Northeastern Anatolia haemenidRegion. Secondly, This study will generally analyse the painted pottery of the Achaemenid period that is preserved at Kars Museum, taking on account the excavation and surface surveys of the Northeastern Anatolia Region

    Keywords: Northeastern Anatolia, The Achaemenid Period, Painted Pottery, Kars Museum