فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی شرقی*، راحیل ندومی، بهرام صالح صدق پور، مهدی شیبانی صفحات 1-16

    رضایتمندی از محل سکونت به عنوان یکی از متغیرهای مهم در مطالعات مسکن مورد پژوهش‎های گوناگونی واقع شده و ابزارهای متنوعی با تعداد سوالات بالا برای اندازه‎ گیری آن توسط پژوهشگران ساخته شده است. هدف از پژوهش حاضر، بازساخت ابزاری جهت سنجش متغیر رضاتیمندی سکونتی با پایایی و روایی بالا به صورت فرم کوتاه و دارای اقتصاد زمان اجرا است تا امکان محاسبه میزان این متغیر در مدت زمان اندک بدون محدودیت در مولفه‎ های شخصی، اجتماعی و همچنین اقلیمی، صرفا احساس رضایت فرد از فضای فیزیکی زندگی‎اش فراهم شود. بدین ترتیب از میان ابزارهای موجود، پرسشنامه‎ای که بیشترین ضریب اعتبار و به طور همزمان کمترین تعداد سوال را دارد انتخاب شد. بر اساس آن و مبانی نظری پژوهش، جدول هدف محتوا تدوین و پرسشنامه اولیه ساخته شد. این پرسشنامه ابتدا به صورت پایلوت و پس از تایید پایایی، بر روی حجم نمونه صد نفری اجرا شده است. داده ‎های به دست آمده مورد تحلیل عاملی واقع شده و نتیجه حاکی از آن است که متغیر رضایتمندی سکونتی با چهار عامل کالبد، تسهیلات، امکانات و اقتصاد در بیست و دو سنجه با آلفای کرونباخ 0.895 قابلیت اندازه ‎گیری دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی سکونتی، ابزار سنجش متغیر کیفی، رضایتمندی، پرسشنامه کوتاه شده
  • سید محمدمهدی حسینی، یوسف گرجی مهلبانی*، رضا سامه، محمدصابر باقریان صفحات 17-40

    مشارکت عمومی به معنای مداخله معنادار و اثرگذار جامعه ذی نفع در فرآیند تصمیم گیری با هدف اتخاذ تصمیماتی است که از جانب عموم از حمایت بیشتری برخوردار باشد. احداث و یا توسعه زیرساخت ها یکی از مهم ترین و بارزترین مصادیق مشارکت عمومی در سالیان گذشته بوده است. در بسیاری از ساختارهای حکومتی بنا بر قوانین دولتی و یا سازمانی اجرای مشارکت عمومی الزامی شده است و بر این مبنا تجارب بسیاری نیز شکل گرفته است. در این مقاله تلاش شده است ضمن ارایه ی یک الگوی نظری برای ارزیابی ساختارهای مشارکت عمومی در حوزه احداث و یا توسعه زیرساخت ها، تجارب مشارکت عمومی در این حوزه در سه ساختار متفاوت شامل کمیسیون انرژی کالیفرنیا، هیات بازرسی برنامه ریزی دولت انگلیس و پروژه های تحت حمایت بانک های EBRD و ADB بررسی شوند. اطلاعات لازم در خصوص جزییات فرآیند اجرایی هر یک از نمونه ها از منابع بایگانی شده از آرشیو مربوط به همان پروژه اقتباس گشته و سعی شده است ضمن مطالعه بستر قانونی که این فرآیند در آن شکل گرفته است با مطالعه رویدادها، مکاتبات و گفت وگوهای صورت گرفته تدابیر و اقدامات موثر بکار گرفته شده در هر فرآیند شناسایی تا از نتایج آن در اصلاح ساختارهای موجود و یا تدوین مشارکت عمومی در مکانهای فاقد تجربه استفاده شود.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، برنامه ریزی و طراحی، زیرساخت، رضایت مردمی
  • مصطفی آدرسی*، سعید بهزادی صفحات 41-52

    با افزایش جمعیت شهرها و نیاز به توسعه کاربری های فرهنگی در مجاورت کاربرهای مسکونی و خدماتی، مورد توجه است. سوال مهم در این رابطه، جانمایی کاربری های فرهنگی است. در این تحقیق از GIS و روش ارزیابی چندمعیاره مکانمند با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی بر اساس نظر نخبگان برای مکانیابی مرکز فرهنگی در شهر یزد استفاده شده است. در این تحقیق سعی شد تا پارامتر هایی ترافیکی (مانند عرض معابر، حجم ترافیک معابر و...) در مرحله وزن دهی به مجموعه پارامترهای موثر در مکانیابی مرکز فرهنگی اضافه گردد. همچنین گزینه های منتخب بر اساس تحلیل های کلان نگر با استفاده از نرم افزار ترافیکی TransCAD مورد ارزیابی قرار گرفتند تا تاثیر هر یک بر شبکه های موجود ترافیکی قبل و بعد از احداث آن ها در فرایند تصمیم گیری مورد توجه قرار گیرد. ترکیب دو روش فوق توانست تا حدود زیادی تاثیر تقاضای سفر ایجاد شده بواسطه ایجاد مرکز فرهنگی را بر اساس کشش شبکه های موجود حمل و نقلی در ساعت اوج تخمین بزند و لذا تصمیم گیری بر این اساس در جلوگیری از ایجاد گره ترافیکی بعد از ساخت مرکز فرهنگی بسیار موثر بوده و به نوعی این روش توانست با ایجاد ارتباط بین مسیله شهرسازی و ترافیک، از بروز مشکلات عدیده بعدی در سطح شبکه ترافیک شهری به دلیل اشتباه در انتخاب محل مناسب مرکز فرهنگی، جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: مکانیابی، مرکز فرهنگی، TransCAD، سیستم اطلاعات مکانی، SMCE
  • طاهره نصر*، کیمیاالسادات طبیب زاده صفحات 53-72

    اضطراب اجتماعی از معضلاتی است که افراد در سنین نوجوانی با آن درگیر می شوند. با توجه به اینکه نوجوانان ساعات زیادی از زندگی خود را در مدارس سپری می کنند، مطابق با علم روان شناسی محیط، معماری مدارسشان تاثیر بسیار زیادی در وضعیت روحی و رفتاری آن ها خواهد داشت. از طرفی، با توجه به اهمیت مطالعات بین رشته ای در سال های اخیر، تلفیق مسایل روحی و روانی افراد با معماری فضاهای ساخته شده حایز اهمیت است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی نقش معماری فضاهای آموزشی در اضطراب اجتماعی نوجوانان و تعیین نمودن تاثیرگذارترین مولفه معماری فضاهای آموزشی در اضطراب اجتماعی نوجوانان و با بررسی دبیرستان های دخترانه شیراز انجام شده است تا نگاهی جدید به موضوع طراحی فضاهای آموزشی صورت گیرد. روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع کاربردی و کیفی- کمی بوده که با روش گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش مطالعات کتابخانه ای شامل پژوهش ها و کتب مرتبط با موضوع و در بخش میدانی شامل مشاهده فردی از مدارس، توزیع پرسش نامه محقق ساخته معماری فضاهای آموزشی و پرسش نامه اضطراب اجتماعی جرابک بوده است. تحلیل پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده و با نتایج حاصل از مشاهده مقایسه شده است. یافته ها حاکی از آن است که بین ویژگی های معماری مدارس و اضطراب اجتماعی دانش آموزان رابطه معکوس برقرار است و هرچه میزان توجه به مولفه عملکردی معماری مدارس بیش تر باشد، اضطراب اجتماعی نوجوانان، بیش تر کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: معماری، فضاهای آموزشی، اضطراب اجتماعی، نوجوانان، شیراز
  • بیتا شفائی، عباس غفاری*، مرتضی میرغلامی صفحات 73-94
    بیان مسیله زمان واخنش مولفه ای است که مبین نحوه رفتار آکوستیکی فضاست. اگر رفتار آکوستیکی فضا به نحوی باشد که بدون نیاز به مداخلات آکوستیکی سبب بروز زمان واخنش بهینه گردد، می توان اذعان کرد فضای مذکور واجد پایداری آکوستیکی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی پایداری آکوستیکی فضاهای بازار تبریز از طریق تحلیل رفتار آکوستیکی آن ها می باشد تا مشخص شود کدام دسته از مولفه های کالبدی در پژواک فضا اثرگذار هستند و نحوه این اثرگذاری به چه صورت است. روش در این راستا، در موقعیت های مختلف بازار تبریز، زمان واخنش بر اساس اصول استاندارد اندازه گیری و عوامل کالبدی موثر بر رفتار آکوستیکی شناسایی شده است. از طریق تطبیق مقادیر زمان واخنش با واقعیات علمی ازپیش اثبات شده، خصیصه های کالبدی موثر در رفتار آکوستیکی فضاهای بازار و چگونگی تاثیر آن ها روشن شده است. نتایج نتایج حاکی از آن است که گنبدها و نیم گنبدهای بازار به مثابه حفره با حبس امواج صوتی باعث کاهش زمان واخنش می گردند. شکستگی های موجود در پوسته ها و شکستگی های ظریف مصالح، آجر با بندکشی، با پراکندگی صوت طنین را کاهش می دهند. درمقابل الحاقات جدید شیشه ای با انعکاس امواج صوتی سبب افزایش شدید زمان واخنش می گردند. بخش اصیل کالبد بازار تبریز، در راستای کاهش زمان واخنش سبب بروز رفتار آکوستیکی مناسب شده و کیفیت شنیداری مطلوبی ایجاد می کند. طراحی فرم به گونه ای است که با پایدار بودن وضوح آکوستیکی، با افزایش شدت صوت، میرایی صدا سریع تر اتفاق می افتد و مانع از ایجاد همهمه و بالارفتن شدت صوت می گردد. بنابراین می توان اذعان کرد بازار تبریز از لحاظ آکوستیکی پایدار می باشد و الگوی کالبد آن می تواند در طراحی فضاهای جدید مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار آکوستیکی، پایداری آکوستیکی، زمان واخنش، بازار تبریز
  • سید جواد حبیب زاده کوزه کنانی، اکبر عبدالله زاده طرف*، حسن ستاری ساربانقلی، محمدرضا پاکدل فرد صفحات 95-106

    بافت تاریخی شهرها آثار گران بهایی از فرهنگ، دانش معماری و شهرسازی بومی اند و به رغم پیشینه ی درخشان، امروزه با مشکلات متعدد ناشی از بی هویتی شهر معاصر روبه رو می باشند که زندگی شهری را از جنبه های متعالی معنوی تهی کرده است. در این راستا، بررسی حس مکان در این بافت ها که پیوند انسان با مکان و ارتقاء ارزش ها، نگرش ها و به ویژه رفتار فردی و اجتماعی را موجب می گردد، ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل تبیین کننده ی حس مکان در بافت های تاریخی شهر تبریز و شناخت وضعیت موجود می باشد. بدین منظور، روش تحقیق کمی-کیفی با هدف کاربردی و ماهیت تحلیلی-اکتشافی بوده که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos و آزمون T-test در نرم افزار SPSS استفاده شده است. قابل ذکر است که جامعه ی آماری تحقیق شامل ساکنان بافت تاریخی شهر تبریز (منطقه 8 شهرداری) می باشد که حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران 384 نفر تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین عوامل تبیین کننده ی حس مکان در بافت تاریخی شهر تبریز به ترتیب مولفه های فضایی-عملکردی، ادراکی-معنایی و کالبدی-فیزیکی با ارزش 68/0، 51/0 و 46/0 بوده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که با توجه به سطوح حس مکان در بافت تاریخی شهر تبریز، ادراک و احساس مادی و عینی و تا حدودی اقدام رفتارهای فردی یعنی حضور، استقرار و تعلق به مکان (سطوح اولیه ی حس مکان) تحقق یافته و ادراک و احساس فراعینی و ذهنی یعنی دلبستگی و تعهد به مکان (سطوح نهایی حس مکان) تحقق نیافته است.

    کلیدواژگان: مکان، حس مکان، بافت تاریخی، شهر تبریز
  • حسنا ورمقانی* صفحات 109-128
    محوریت فضا و جایگاه مثبت آن در برابر توده و حجم، وجه شاخص معماری ایرانی است و در این راستا انبساط فضا، تسلسل و سیلان آن ازجمله کیفیات ویژه و بنیادین در ساختار فضایی مساجد ایران به حساب می آید که مدت هاست در راه و روال شکل یابی طرح های معاصر رنگ باخته و یا با تعریف و معنایی مغایر بروز یافته است. هدف تحقیق حاضر، طرح نگرشی پرسش گرانه و نقادانه بر کیفیت سیلان فضا در مساجد معاصر تهران است. بر این مبنا پژوهش حاضر اقدام به بررسی موضوع در پانزده نمونه از مساجد متداول در مقیاس محلی و قیاس با یکدیگر نموده و از تکنیک نحو فضا و ترسیم و تفسیر نمودارهای توجیهی و محیط نرم افزارهای UCL Depthmap و Agraph بهره برده است. راهبرد تحقیق شامل دو وجه کمی و کیفی است. به طوری که شاخص های سیلان فضایی از طریق بررسی ادبیات تحقیق به روش تحلیلی توصیفی استنتاج شد و پس از بررسی و گزینش شاخص های مرتبط با موضوع در نظریه نحو فضا، فرآیند تحلیل به روش استدلالی قیاسی و منطقی پی گرفته شد. گردآوری داده ها نیز بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی انجام گرفت. به این ترتیب با استفاده از خروجی شاخص هایی چون عمق، اتصال، تعداد فضا، هم پیوندی، قابلیت بصری و فضای محوری، موضوع سیالیت در سه زیربخش در نمونه های مطالعاتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که نحوه پیکربندی پلان و عناصر فضایی باز و نیمه باز در مساجد معاصر تهران، کیفیت سیلان فضایی در سلسله مراتب بصری- حرکتی را تحت تاثیر قرار داده که شناخت نتایج مثبت و منفی آن به تصحیح فضایی عملکردی طرح های معاصر یاری خواهد رساند.
    کلیدواژگان: سیلان فضا، نحو فضا، نقد فضا، مساجد معاصر، تهران
  • فری ناز کتیرائی، سینا رزاقی اصل*، بهرام صالح صدق پور صفحات 129-152
    مدیریت استرس به عنوان یکی از مولفه های هوش هیجانی، نقش عمده ای در سلامت جسمی و روانی کودکان دارد. با توجه به ناکارآمدی بسیاری از فضاهای آموزشی ازجمله مدارس ابتدایی برای پاسخگویی به توسعه مهارت های عاطفی-هیجانی، بررسی عوامل محیطی موثر بر هوش هیجانی به منظور افزایش تحمل و کنترل عاطفی در بین کودکان ضروری است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مولفه های محیطی موثر بر هوش هیجانی و مدیریت استرس کودکان از دیدگاه مربیان و تعیین رابطه بین آن ها در قالب یک مدل تحلیلی به منظور ارتقا کیفیت مدارس ابتدایی می باشد. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش انجام پژوهش علی، تحلیلی-توصیفی و پیمایشی است. روش جمع آوری اطلاعات پس از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، پرسش نامه محقق ساخته است که مولفه های محیطی موثر بر هوشمندی هیجانی و مدیریت استرس کودکان در مدارس ابتدایی را در قالب70 گویه موردمطالعه قرار می دهد. جامعه آماری پژوهش، مربیان و متصدیان امور کودکان در سراسر ایران می باشند و روش نمونه گیری تصادفی از نوع داوطلبانه است. حجم نمونه با توجه به تعداد سوالات و بر اساس دیدگاه کلاین 461 نفر است. روش تحلیل داده ها با توجه به اهداف پژوهش روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل سازی با نرم افزار AMOS است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تنوع مولفه های کالبدی با میانجیگری عوامل محیطی امنیت روانی-آسایش فیزیکی، حس تعلق به محیط، خوانایی محیط کودک محور و سرزندگی خلاق بر بازی پذیری هدفمند و اجتماع پذیری عملکردی تاثیرگذار می باشند و از این طریق موجب افزایش هوش هیجانی کودکان می گردند. این امر بر تاب آوری و انطباق پذیری محیطی و درنتیجه مدیریت استرس کودکان موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های محیطی، مدارس ابتدایی، هوش هیجانی، استرس، کودکان
  • اشکان خطیبی*، مجید شهبازی، زهره ترابی صفحات 153-164

    روشنایی یکی از عوامل فیزیکی محیط های کاری است که در حفاظت سلامت بینایی و جلوگیری از حوادث ناشی از کار نقش مهمی را ایفا می نماید. تحقیق حاضر باهدف بهینه سازی نور روز دریافتی و مطلوبیت روشنایی فضاهای اداری به ارزیابی وضعیت روشنایی اتاق های یک ساختمان اداری چهار طبقه در تهران می پردازد. این تحقیق که یک مطالعه کاربردی است، در مقطع زمانی سه ماهه بر روی کارکنان ساختمان مذکور انجام گرفته است. روش پژوهش ترکیبی از روش تحلیلی همراه با بهره گیری از شبیه سازی و مدل سازی نرم افزاری است. در بخش میدانی هم زمان با نظرسنجی از کارکنان، شدت روشنایی محیط موردمطالعه در شرایط واقعی با استفاده از دستگاه نورسنج اندازه گیری شده است. نتایج ارزیابی های میدانی و نظرسنجی ها نشان می دهد در برخی از اتاق های این ساختمان شدت روشنایی موضعی از مقادیر استاندارد پیشنهادشده، بیشتر است و این امر موجب نارضایتی کاربران از وضعیت روشنایی و آسایش بصری شده است. راهکار پیشنهادی نویسندگان به کارگیری سیستم نمای متحرک در فضاها برای استفاده بهینه از نور روز و کارآمد سازی روشنایی در فضای داخلی است. این سیستم باقابلیت کنترل میزان نور دریافتی و تنظیم خیرگی نور در محیط، آسیب های بینایی ناشی از غیراستاندارد بودن روشنایی محیط را کاهش می دهد. در این روند با استفاده از یافته های حاصل از مدل سازی فضا در نرم افزار راینو و افزونه دیوا، تکنولوژی موجود در کشور برای طراحی یک نمای متحرک کاربردی به کار گرفته شد. نتایج نشان می دهد که اعمال یک پوسته پاسخگو در برابر متغیر مشخص (نور خورشید)، امکان کنترل نور ورودی به داخل ساختمان را بر اساس تغییر فصول فراهم نموده و میزان خیرگی (DGP) را در ارزیابی های سالانه (پویا) فضا به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد

    کلیدواژگان: خیرگی نور، شدت روشنایی، محیط اداری، سلامت بینایی، نمای متحرک
  • بهمن حسنی لیچایی، شاهین حیدری*، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحات 165-184

    به دلیل مصرف نامناسب انرژی در جهان، زمین با گرمایش و تغییرات اقلیمی مواجه شده است. سهم ساختمان در حدود 40 درصد از کل مصرف انرژی است. معماری بومی گیلان توانسته در گذر زمان با محیط اطراف خود به حداکثر انطباق برسد و در راستای بهینه سازی مصرف انرژی، تکامل یابد. فضاهای نیمه باز، یکی از عناصر اصلی تشکیل دهنده خانه های بومی گیلان می باشند که در شکل های مختلف از جمله ایوان و تلار، به طور گسترده در این ساختمان ها استفاده می شوند. اما به دلیل عدم محصوریت و ارتباط زیاد این فضاها با فضای بیرون، تغییرات حرارتی در آنها زیاد است، که سبب تغییر در احساس حرارتی افراد می شود. هدف از این پژوهش تعیین محدوده آسایش حرارتی افراد در فضاهای نیمه باز در این خانه ها بوده است. لذا ابتدا شرایط اقلیمی شهر رشت بررسی شد و سپس از میان خانه های بومی، سه خانه با سه نوع فضای نیمه باز از لحاظ محصوریت انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. سپس آسایش حرارتی افراد در این فضاها از طریق جمع آوری اطلاعات محیطی شامل دما، رطوبت نسبی و سرعت جریان هوا و به طور همزمان دریافت احساس حرارتی افراد از طریق پرسشنامه، بررسی شد. سرانجام نتیجه گیری شد که این فضاها در شهر رشت می توانند در بازه 75/17 تا 25/29 درجه سانتیگراد، یعنی حدود 20٪ از فصل سرد، آسایش حرارتی را برای افراد فراهم کنند. همچنین مشخص شد که بازه آسایش حرارتی افراد در فصل سرد در این فضاها، بسیار نزدیک به این بازه در فضاهای بسته در این اقلیم است.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، فضاهای نیمه باز، خانه های بومی، شهر رشت
  • آذین عطایی، جمال الدین سهیلی*، مریم ارمغان، علی اکبر حیدری صفحات 185-200

    تامین خلوت، زیست پذیری بهینه کاربر را فراهم کرده که از اهداف یک طرح پایدار معماری است. بی توجهی به تاثیر ارتباطات فضاها بر ادراک و تفکیک فضاها به وسیله مرزبندی، موجب گسست عرصه بندی های فردی یا جمعی شده که نادیده انگاری یا اولویت بخشی هر کدام موجب تضعیف هویت جمعی یا نگاه انزواطلبانه به خلوت شده و آسیب های روانی اجتماعی را در خانه سبب می شود. اهمیت توجه به ماهیت طیف گونه خلوت که حاصل برقراری تعامل با دیگری یا خویشتن نگری است؛ ضرورت درنظرگرفتن تاثیرات پیوستگی ادراکی- فضایی، با توجه به میزان حریم خصوصی لازمه هر فضا جهت تامین خلوت در دو سوی هم تراز این طیف را نشان می دهد. هدف بررسی رابطه نحو فضایی و خلوت ادراک شده است و در تحقق طیف خلوت در حوزه های فردی و جمعی خانه های باغ شهری، پی پاسخ به سوال میزان کیفیت خلوت ادراکی و ارتباط آن با خلوت فضایی حاصل از پیکره بندی فضایی است. روش شناسی تحقیق آمیخته است که مولفه نحوی نفوذپذیری، به وسیله دپث مپ سنجش شده و میزان مطلوبیت خلوت ادراکی به وسیله پرسشنامه و با spss و آماره (t) ارزیابی شده است. میان همه خانه ها، نتایج خلوت ادراکی مهرشهر بالای سطح میانه و نشان گر رضایتمندی ساکنان از خلوتگاه های فردی و جمعی بوده است؛ نفوذپذیری پایین با سازمان دهی فضاهای محدب تعاملی و جلوگیری از ادغام عملکردها که موجب تعرض به خلوت است و با افزایش سلسله مراتب و طولانی تر شدن زنجیره فضایی از مبدا تا فضای هدف، بالاترین خلوت فضایی جمعی و فردی خانه های مهرشهر نسبت به دهکده را منتج شده است؛ در تحقق طیف خلوت، نتایج خلوت فضایی و ادراکی، هم پوشانی و مطابقت داشته اند.

    کلیدواژگان: خلوت ادراکی، خلوت فضایی، نحو فضا، خلوت جمعی و فردی، باغ شهر
  • فرزان رسول زاده، آزاده شاهچراغی*، علیرضا بندرآباد صفحات 201-220

    عواملی همچون کاهش انسجام و همبستگی اجتماعی و کاهش سطح اعتماد و مشارکت های فردی و اجتماعی، بخشی از آن، از معماری نامناسب فضاهای عمومی مجتمع های مسکونی نشات گرفته است که به علت عدم تمایل حضور افراد و عدم امکان برخوردهای رو در رو و کمرنگ شدن فعالیت های جمعی و رفتارهای تعامل گرا در این عرصه ها منجر شده است، که به صورت روزافزون موجب کاهش سرمایه اجتماعی شده است. ضرورت پرداخت به مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان مجموعه روابط، شبکه ها و هنجارها، و ارتقاء کیفیت محیط، به عنوان بستری که امکان فعالیتهای جمعی و تعاون و همکاری بین افراد را فراهم می آورد، بیش از پیش آشکار می گردد. هدف این پژوهش یافتن متغیرهایی است که بتوانند محیط کالبدی- فضایی مجتمع های مسکونی را در جهت اجتماع پذیری و حضورپذیری و ارتباط هر چه بیشتر افراد سوق دهد. برای تحقق این هدف روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و از نوع کمی و پیمایشی است، که در مرحله اول اطلاعات مرتبط با متغیرهای کیفیت محیطی-کالبدی و حضورپذیری با مطالعات کتابخانه ای و میدانی، و در مرحله بعد متغیر سرمایه اجتماعی از مبانی نظری استخراج شده است و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخت می باشد. جامعه آماری دو تا از مجتمع های واقع در تهران و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، 248 نفر انتخاب شده است. با توجه به اطلاعات اخذ شده از ساکنان و تجزیه و تحلیل داده های اکتسابی و بهره گیری از نرم افزار تحلیل آماری Spss، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos، استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین متغیرهای کیفیت محیطی-کالبدی و حضورپذیری رابطه ای قوی و مثبت و تاثیرگذار وجود دارد. و همچنین بین متغیرهای حضورپذیری فضا و سرمایه اجتماعی نیز رابطه ای قوی و معناداری موجود است. بین دو متغیر کیفیت محیطی-کالبدی و سرمایه اجتماعی ارتباط مثبت است. در نتیجه وجود فضاهای اجتماع پذیر و حضورپذیر و فضاهایی که برخورد رو در رو افراد را در مجتمع های مسکونی فراهم می آورند با گذشت زمان ارتقا سرمایه اجتماعی را فراهم می آورند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، محیط کالبدی عمومی، حضورپذیری، مجتمع های مسکونی
|
  • Ali Sharghi *, Rahil Nadoomi, Bahram Saleh Sedghpour, Mahdi Sheybani Pages 1-16

    Housing satisfaction is one of the most significant variables in the housing studies and various tools have been developed by researchers to measure this factor which include high numbers of questions. The purpose of this study is to reconstruct a questionnaire with high reliability and validity in the form of short procedure with runtime economics to measure the variable of residential satisfaction in the arrangement of a short form to be able to calculate the amount of this variable in a short time and allow the measurement of this variable in a short time without restrictions on personal, social and climatic components.Thus, among the available tools, the questionnaire that has the highest validity coefficient and at the same time the lowest number of questions was selected. Based on it and the theoretical foundations of the research, content-target table was compiled and a preliminary questionnaire was created. This questionnaire was administered firstly as a pilot and after confirming the reliability, on a sample size of 100 people. The obtained data were evaluated by factor analysis and the result indicates that the variable of residential satisfaction holds four factors of physical, facilities, services and economy which can be measured by twenty-two questions with Cronbach's alpha of 0.895.

    Keywords: Residential Satisfaction, Qualitative Variable Measurement Tool, satisfaction, Short Questionnaire
  • Seied MohammadMahdi Hoseini, Yousef Gorji Mahlabani *, Reza Sameh, MohammadSaber Bagheryan Pages 17-40

    Public participation means meaningful and effective involvement of stakeholders in decision making to get public to be more supportive. Over the past years, the construction or development of infrastructure projects is one of the most important and obvious examples of public participation and this issue has become a necessity in many government structures according to their laws. In this article, attempts were made to evaluate the examples of public participation experiences in this field in three different structures includes California Energy Commission, Planning INSpectorate & international. First, the necessary information about the details of the implementation process of each sample was extracted from the archived sources related to the same project. Afterwards, efforts were dedicated to assessing and comparing the implementation of the identification process based on the understanding perceived from other structures in addition to studying the legal context in which this process was formed through reviewing events, correspondence and conversations. In the current research, we identified the execution model of each structure and listed the measures taken to improve the public participation process in each of the mentioned structures to be used in the implementation of the existing structures or development of a process of public participation in inexperienced contexts.

    Keywords: Public participationt, Planning &, design, Infrastructure, Public acceptance
  • Mostafa Adresi *, Saeed Behzadi Pages 41-52

    With the increase in the population of cities and the need to develop cultural center uses in the vicinity of residential and service users, is considered. An important question in this regard is the location of the cultural center. In this research, GIS and Multiple-criteria decision-making methods with a hierarchical analysis approach based on the opinion of elites have been used to allocate the cultural center in Yazd. In this research, it was tried to add traffic parameters (such as the street width, traffic capacity, etc.) in the weighting stage to the set of effective parameters in allocating the cultural center. The selected options were also evaluated based on macro-simulation analysis using TransCAD traffic software to consider the impact of each on the existing traffic networks before and after their construction in the decision-making process. The final map is used to characterize the best places for the cultural center and by using traffic software, the best place is selected. The combination of these two approaches helps to estimate the traffic demand in peak hours in a traffic network in the special place allocated for the central place and helps to decide based on its performance that is a new experience for allocating which help to decrease future problems.

    Keywords: Allocation, Cultural Centre, TransCAD, GIS, SMCE
  • Tahereh Nasr *, Kimia Sadat Tabibzadeh Pages 53-72

    Given that human beings attending in public spaces and engage in social behaviors and social interactions, their proper functioning in society is very important. Social anxiety is one of the problems that people face in adolescence. Adolescents are at a critical age and it is essential that they grow up to be able to engage in appropriate social behaviors. Due to that adolescents spend many hours of their lives in schools, according to the science of environmental psychology, the architecture of their schools will have a great impact on their mental and behavioral status. Therefore, the present study aimed to investigate the role of educational space architecture in adolescents' social anxiety and to determine the most effective architectural components of educational spaces in adolescents' social anxiety and has been done by studying the architecture of Shiraz girls' high schools to take a new look at the design of educational spaces. The method used in the present research is descriptive-analytical was applied and qualitative-quantitative type which has been done by data collection method in the form of library and field studies. Data collection tools in the library studies section included research and books related to the subject and in the field section included individual observation of schools, distribution of a researcher-made questionnaire about the architecture of educational spaces and Jarabek social anxiety questionnaire. Questionnaires were analyzed using SPSS software and compared with the results of the observation. There is an inverse relationship between school architecture features and students 'social anxiety.

    Keywords: Architecture, Educational Spaces, Social Anxiety, Adolescents, Shiraz
  • Bita Shafaei, Abbas Ghaffari *, Morteza Mirgholami Pages 73-94
    Sonic comfort and auditory desirability in architectural and urban spaces are largely dependent on the amount of reverberation created in the space. Reverberation Time (RT) is a physical component that is measured to assess echoes. Reverberation time, which indicates the acoustic behavior of space, depends on its physical factors, which include the form, volume and materials of space. If the acoustic behavior of the space is such that it creates an optimal reverberation time without the need for acoustic interventions, it can be acknowledged that the space is acoustically self-sufficient and sustainable. The purpose of this paper is to investigate the acoustical sustainability of Tabriz Bazaar spaces by analyzing their acoustical behavior to determine which categories of physical components are effective in the amount of space reverberation and how this effect is. In this regard, in different situations of various spatial species from Tabriz Bazaar, reverberation time is measured and in each situation, environmental factors affecting the acoustical behavior have been identified. Through the comparison of reverberation time values in different conditions and its adaptations with pre-proven scientific facts, environmental factors affecting the acoustic behavior of Bazaar spaces and how they affect have been clarified. The findings indicate that the domes and semi-domes used in the body of the Bazaar as cavities by retaining sound waves reduce its Reverberation Time. Also, fractions in the shells and delicate fractures of materials, bricks with gypsum bonding, reduce the echo of the space by scattering sound; unlike glass extensions, which reflect sound waves, causing a sharp increase in Reverberation Time. In fact, the original part of the body of Tabriz Bazaar, cavities and fractures, by reducing the Reverberation Time, causes the suitable acoustical behavior and creates the appropriate heard sound quality. The form is designed in such a way that the clarity component is fixed, and therefore, with increasing sound intensity, sound attenuation occurs faster and prevents the creation of noise and increase the sound intensity. Therefore, it can be acknowledged that Tabriz Bazaar is acoustically sustainable and its body pattern can be used in the design of new spaces.
    Keywords: Acoustical Behavior, Acoustical Sustainability, Reverberation Time, Tabriz Bazaar
  • Seyed Javad Habibzadeh Kouzekonani, Akbar Abdollahzade Taraf *, Hasan Sattari Sarbangholi, MohamadReza Pakdel Fard Pages 95-106

    The historical texture of cities are precious works of indigenous culture, architectural knowledge and urban planning, and despite their brilliant background, nowadays they face numerous problems due to the anonymity of the contemporary city, which has deprived urban life of transcendent spiritual aspects. In this regard, the study of the sense of place in these textures, which causes human connection with place and the promotion of values, attitudes, and especially individual and social behavior, is an inevitable necessity. Due to the importance of the subject, the purpose of this study is to investigate the factors explaining the sense of place in the historical textures of Tabriz and to identify the current situation. For this purpose, the research method in the present study is quantitative-qualitative with an applied purpose and analytical-exploratory nature which in order to analyze the data, have been used the structural equation model in Amos software and the t-test in SPSS software. It is noteworthy that the research community includes residents of the historical texture of the city of Tabriz (District 8 of the municipality) that the sample size was determined using the Cochran model of 384 people. Findings show that the most important factors explaining the sense of place in the historical urban texture of Tabriz were spatial-functional, perceptual-semantic and physical-physical components with values of 0.68, 0.51 and 0.46, respectively. The results also indicate that according to the levels of sense of place in the historical texture of Tabriz, the perception and material and objective feeling and to some extent the action of individual behaviors, ie presence, establishment and belonging to the place (basic levels of sense of place) is realized and perceived, transcendental and subjective feeling, ie attachment and commitment to the place (final levels of the sense of place) has not been realized.

    Keywords: Place, Sense of place, Historical texture, Tabriz
  • Hosna Varmaghani * Pages 109-128
    Relying on the importance of addressing this feature and the continuation of negligence in the current technique of creating space in mosques, the purpose of this study is to design a questioning and critical approach to the quality of space fluidity in contemporary mosques in Tehran. Based on this, the present study investigates the issue in fifteen examples of common mosques on a local scale and in comparison, with each other in the form of three sub-sections of spatial expansion, sequence and continuity of space. This paper has used the technique of space syntax and drawing and interpreting graphs and UCL Depthmap and Agraph software to advance the analysis. The research strategy includes both quantitative and qualitative aspects. So that the spatial fluidity indices were inferred by examining the research literature by descriptive analytical method. after reviewing and selecting the relevant indicators in the theory of space syntax, the analysis process was followed by deductive and logical reasoning. Data collection was also based on library studies and field surveys. Thus, using the output of indicators such as depth, connection, number of spaces, integration, visibility and Isovist, the issue of fluidity was evaluated in three subsections in the study samples. The results of the study indicated that the way of plan configuration, open and semi-open spaces in contemporary mosques of Tehran affected the fluidity of space in the visual- dynamic hierarchy. Recognizing its positive and negative results will help to correct the function and space of contemporary designs.
    Keywords: fluidity of space, space syntax, space critique, Contemporary Mosques, Tehran
  • Farinaz Katiraei, Sina Razzaghi Asl *, Bahram Saleh Sedghpour Pages 129-152
    This study aims to identify and prioritize the environmental components affecting emotional intelligence and stress management of children and determine the relationship between them in the form of an analytical model to improve and develop the quality of primary schools. The present research is practical in terms of purpose and regarding its research methods, it is causal, analytical-descriptive, and survey. The Data collection method after library and documentary studies, a researcher-made questionnaire has been developed which studies the environmental components affecting emotional intelligence and stress management of children at primary schools in the form of 70 items. The statistical population of the study is educators and caregivers of children throughout Iran and the method of random sampling is voluntary. The sample size, which is according to the number of questions and Klein's view, is 461. The data analysis method according to the research objectives is the factor analysis method using SPSS software and modeling with Amos software. The results revealed that the diversity of physical components mediated by environmental components of mental security and physical comfort, sense of belonging to the environment, legibility of child-centered environment, and creative vitality affect purposeful playability and functional socialization and thus increase emotional intelligence. This affects the environmental resilience and adaptability and thus impulse tolerance and stress control in children.
    Keywords: Environmental Components, Emotional intelligence, Primary schools, Stress, children
  • Ashkan Khatibi *, Majid Shahbazi, Zohreh Torabi Pages 153-164

    Lighting is one of the physical factors of work environments that play an important role in protecting visual health and preventing work-related accidents. The current study aims to optimize the received daylight and the desirability of office space lighting to evaluate the lighting status of the rooms of a four-storey office building in Tehran. This research, which is an applied study, has been conducted on the employees of the mentioned building in a quarterly period. The research method is a combination of analytical method with the use of software simulation and modeling. In the field section, at the same time with the staff survey, the brightness of the study environment in real conditions was measured using a light meter. The results of field assessments and surveys show that in more than half of the rooms of this building, the local light intensity is higher than the recommended standard values and this has caused users to be dissatisfied with the lighting situation and visual comfort. The authors' suggested solution is to use a kinetic façade system to make optimal use of daylight and efficient lighting in the interior. This system reduces the visual damage caused by non-standard ambient lighting by controlling the amount of light received and adjusting the glare of the light in the environment. In this process, using the findings of space modeling in Rhino software and Diva plugin, the existing technology in the country was used to design a functional kinetic façade. The results show that the application of a shell responsive to a particular variable (daylight), the possibility of controlling the light entering the building based on the change as a result of the application and the degree of glare (DGP) for annual analysis reliably.

    Keywords: Visual Health, Glare, Illumination, Office Environment, Kinetic Faç, ade
  • Bahman Hasani Lichae, Shahin Heidari *, Seyed Majid Mofidi Shemirani Pages 165-184

    Due to improper energy consumption, the earth is facing warming and climate change. The share of the building is about 40% of the total energy consumption. The vernacular architecture of Guilan could adapt to its context during the time and developed to reach efficient energy consumption. Semi-open spaces are One of the constituent elements of Guilan's vernacular houses widely used in this building under various forms such as Iwan and Telaar. However, the lack of enclosure and the high relationship between these spaces and outside causes great thermal changes, which vary people's thermal sensation. This study aims to determine the people’s thermal comfort in semi-open spaces of these houses. First, the climate of Rasht was studied, then three vernacular houses of Rasht with three types of semi-open space in terms of the enclosure were selected and analyzed. Then, people’s thermal comfort of these spaces assessed by collecting environmental parameters such as temperature, relative humidity, and air velocity, simultaneously acquired the thermal sensation of the object through the questionnaire. Finally, it concludes that these spaces in Rasht can provide thermal comfort to people from 17.75 to 29.25 c, which is about 20% of the cold season. It also finds that the thermal comfort range of these spaces is so close to internal spaces in the cold season of this climate.

    Keywords: thermal comfort, semi-open spaces, vernacular houses, Rasht
  • Azin Ataei, Jamaleddin Soheili *, Maryam Armaghan, AliAkbar Heidari Pages 185-200

    Ignorance of perceptual-spatial communication and hard border visualization between enclosed spaces has led to the breaking of arenas, which results in the neglect or prioritization of each, the weakening of individual or collective identity, the isolationist view of solitude, and psychological and social harms. The importance of paying attention to the spectral and interactive nature of solitude in which man engages in communication or self-awareness. The need to consider the effects of perceptual-spatial coherence, given the privacy required by each space to provide individual and collective privacy on both sides of the spectrum, shows. Assuming the existence of some degree of privacy in the transition from micro-spaces and the formation of privacy spectrum and to investigate the relationship between spatial configuration and desirability in both individual and collective areas of urban houses, this study seeks to answer the question of the quality of perceptual privacy and its relationship with syntax. Space is about achieving spatial privacy. Spatial permeability was assessed by Deptump and the perceived degree of privacy was interviewed by residents and assessed by SPSS and statistics (t). A survey of four components and indicators of privacy, among all models, the results of Mehrshahr perceptual privacy above the middle level and showed residents' satisfaction with individual and collective privacy. Reducing permeability, by organizing convex interactive spaces and preventing the integration of functions that invades privacy, and by increasing the hierarchy and longer spatial chain from origin to target space, has resulted in the highest collective and individual privacy of Mehrshahr houses relative to the village; In the realization of the spectrum of solitude, the results of spatial and perceptual solitude overlap and correspond.

    Keywords: Perceptual privacy, Spatial privacy, space syntax, Collective &, Individual privacy, Garden City
  • Farzan Rasoulzadeh, Azadeh Shahcheraghi *, Alireza Bandarabad Pages 201-220

    Factors such as reducing social cohesion and solidarity and reducing the level of trust and individual and social partnerships, part of it originates from the inappropriate architecture of public spaces in residential complexes. which has led to the unwillingness of people to attend and the impossibility of face-to-face encounters and the diminution of collective activities and interaction-oriented behaviors in these areas, which has increasingly led to a decrease in social capital. The need to pay attention to the concept of social capital as a set of relationships, networks and norms, and to improve the quality of the environment, as a platform that provides the possibility of collective activities and cooperation between people, is becoming more and more apparent. The purpose of this research is to find variables that can push the physical-spatial environment of residential complexes in the direction of sociability and presence and communication of as many people as possible. To achieve this goal, the research method is descriptive, analytical, quantitative and survey, in the first stage, information related to environmental-physical quality variables and attendance with library and field studies, and in the next stage, the social capital variable is extracted from theoretical foundations. and the tool for collecting information is a researcher-made questionnaire. The statistical population of two complexes located in Tehran and the sample size is 248 people using Morgan's table. According to the information obtained from the residents and the analysis of acquired data and the use of Spss statistical analysis software, the technique of modeling structural equations in Amos software has been used. The findings of the research show that there is a strong, positive and influential relationship between environmental-physical quality variables and attendance. Also, there is a strong and significant relationship between the presence variables of space and social capital. There is a positive relationship between the two variables of physical-environmental quality and social capital. As a result, the existence of sociable and presentable spaces and spaces that provide face-to-face interaction of people in residential complexes provide the improvement of social capital over time.

    Keywords: social capital, public physical environment, Accessibility, Residential complexes