فهرست مطالب

تنوع زیستی و رده بندی جانوران - سال یکم شماره 1 (اسفند 1400)

نشریه تنوع زیستی و رده بندی جانوران
سال یکم شماره 1 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس محمودی چالبطان، حمزه اورعی*، آذر خسروانی، وحید امیری صفحات 1-8
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه خویشاوندی نمونه های سوسمار زاگرسی (Timon princeps) از اطراف لردگان، استان چهارمحال و بختیاری، با استفاده از یک قطعه 560 جفت بازی از ژن سیتوکروم b میتوکندریایی می باشد. به این منظور، تعداد 5 نمونه T. princeps از اطراف لردگان توالی یابی شد؛ همچنین 17 توالی دیگر شامل نمونه هایی از T. princeps و T. kurdistanicus از نقاط مختلف ایران از بانک ژن دانلود شدند. بر اساس نتایج، نمونه های لردگان همراه با بقیه نمونه های T. princeps با حمایت بالا گروه خواهری T. kurdistanicus را تشکیل می دهند. نتایج حاصل از شبکه هاپلوتایپی در T. princeps از وجود هاپلوتایپ های منحصر به موقعیت های جغرافیایی مشخص خبر می دهد. با توجه به اینکه هاپلوتایپ مرکزی T. princeps مربوط به جنوبی ترین حد پراکنش شناخته شده این گونه در ایران (دشت ارژن) است، احتمال می رود که هاپلوتایپ های قدیمی این گونه مربوط به این مناطق بوده و پس از آخرین عصریخبندان به سمت شمال گسترش یافته اند.
    کلیدواژگان: Timon princeps، لردگان، تنوع ژنتیکی، تبارشناسی مولکولی
  • احمد قارزی* صفحات 9-19

    در این مطالعه رابطه طولی- وزنی، شاخص گنادوسوماتیک و ویژگی های بافت شناسی غدد تناسلی جنس ماده Capoeta damascina مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور 42 نمونه بطور ماهیانه و به مدت نه ماه طی آبان ماه 1391 تا تیرماه 1392 از رود خانه ی سزار سپیددشت در استان لرستان صید شد. نمونه ها پس از انتقال به آزمایشگاه و اندازه گیری طول و وزن تشریح گردیده و غدد تناسلی آنها خارج گردید. غدد تناسلی ابتدا بیومتری شده و پس از آن برای مطالعات میکروسکوپی از مراحل مختلف پاساژ بافتی و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین و ایوزین گذرانده شدند. اطلاعات بدست آمده از بررسی های بیومتری نشان داد که بین طول و وزن این ماهی یک رابطه آلومتریک منفی برقرار است. همچنین مشخص گردید که اوج شاخص گنادی این ماهی در این رودخانه در اردیبهشت ماه اتفاق می افتد.به علاوه، مطالعات بافت شناسی نشان داد که تخمدان از نوع کیسه ای است و شش مرحله در طول فرآیند رشد و نمو اووسیت ها در آن قابل تشخیص است. نتایج بدست آمده مشخص کرد که پاییز و زمستان زمانی است که اووسیت ها در حال رشد و تمایز هستند ولی بهار و بویژه اردبهشت ماه زمان رسیده شدن تخمک ها و فصل تخم ریزی کوتاه مدت این ماهی است.

    کلیدواژگان: Capoeta damascina، شاخص گنادوسوماتیک، رابطه طول- وزن، رودخانه سزار
  • زهرا آقایی* صفحات 20-30
    از آنجا که خزندگان اهمیت فراوانی در شبکه حیات و اکوسیستم های خشکی دارند ما در این مطالعه به بررسی فون خزندگان ساکن شرق استان لرستان پرداختیم. برای انجام این تحقیق طی سفرهای متعدد به مناطق مورد مطالعه شامل شهرستان های درود، ازنا و الیگودرز نمونه های خزنده به طرق مختلف جمع آوری گردید. نمونه ها سپس در آزمایشگاه با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی و با کمک کلید های شناسایی مورد مطالعه قرار گرفتند و در نهایت تعداد 14 گونه از گروه های مختلف خزندگان به شرح زیر شناسایی شدند. از زیرراسته سوسماران تعداد پنج گونه شامل: Trapelus lessonae، Laudakia nupta، Cyrtopodion scabrum، Lacerta media و Ophisops elegans، از زیرراسته مارها تعداد هفت گونه شامل: Natrix tessellata، Malpolon monspessulanus، Telescopus tessellatus، Typhlops vermicularis، Coronella austriaca، Eirenis collaris و Dolichophis jugularis و از راسته لاک پشتان تعداد دو گونه شامل: Mauremys caspica و Testudo graeca جمع آوری و شناسایی گردیدند. با توجه به کوهستانی بودن منطقه و مشکل دسترسی به احتمال زیاد گونه های دیگری از خزندگان در این منطقه وجود دارند که در این مطالعه مشاهده نشدند.
    کلیدواژگان: سوسمار، خزنده، فون، لاکپشت، مار
  • معصومه نجیب زاده*، ساره اخوت صفحات 31-38
    وزغ لرستانی بومی جنوب غرب ایران و ساکن نواحی تپه ای رشته کوه های زاگرس است. بمنظور بررسی تنوع ریختی در وزغ لرستانی، 14 صفت ریخت سنجی در 22 نمونه از سه زیستگاه جهانگیرخانی، تاف آب و پایتخت گلزار در جنوب غرب ایران مورد مطالعه قرار گرفت. دوریختی جنسی با کمک شاخص دوریختی جنسی از نظر اندازه (SDI) تعیین و اهمیت آماری وجود دوریختی جنسی با کمک آزمون های آماری t مستقل مورد مطالعه قرار گرفت، زیرا داده های این مطالعه بر اساس آزمون شاپیرو ولیک نرمال بودند (053/0= , P947/0=W). همچنین الگوی روابط ریختی بین جمعیت های محلی با آزمون وایانس تک مغیره (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده در این مطالعه، دوریختی جنسی از نظر اندازه، جانبدارانه به سمت ماده (Female-biased SSD) در جمعیت های Bufotes luristanicus یافت شد که از نظر آماری معنادار بود (05/0 >P). آزمون واریانس تک متغیره برمبنای صفات ریختی نشان داد که هر سه جمعیت مورد مطالعه متعلق به یک جمعیت واحد می باشند، زیرا از نظر آماری تفاوت معنا داری بین جمعیت ها مشاهده نشد (05/0 ≤P).
    کلیدواژگان: وزغ لرستانی، صفات ریختی، روابط ریختی، دوریختی جنسی
  • رضا نصرآبادی* صفحات 39-47

    چکیدهامروزه، مطالعه تغییرات و در نتیجه تاثیرات آب و هوا در گذشته، حال و آینده، بر توزیع و پراکندگی گونه های جانوری و نیز گونه های گیاهی و همبستگی توزیع پراکنش های آنان با تغییرات اقلیمی در محدوده پراکنش گونه ها در حال افزایش است . گونه اسکینک اشنایدر Eumeces schneiderii (Daudin 1802) دارای شش زیرگونه شناخته شده در کل محدوده پراکندگی خود می باشد که یک زیرگونه آن شامل E.s.princeps (Eichwald 1839) از ایران ثبت شده است. این زیرگونه در عراق، شرق ترکیه، غرب و شمال ایران، جمهوری های قفقاز به سمت غرب تا شرق گرجستان و به سمت شرق تا دامنه های کپه داغ پراکنش دارد. در مطالعه حاضر، با استفاده از نرم افزار MaxEnt نحوه توزیع پراکنش احتمالی این زیرگونه در گذشته (120000 سال قبل) ، پراکنش حال حاضر و نواحی پراکنش بالقوه آن در آینده (سال 2070 میلادی) با استفاده از دادهای اقلیمی مدل سازی شد و زیستگاه های مناسب در گذشته و آینده و توزیع فعلی آن ها تعیین گردید. شش لایه شامل میانگین دمای سردترین فصل، بارش مرطوب ترین فصل، حداکثر دمای گرم ترین ماه، محدوده سالانه دما، فصلی بودن دما و میانگین دمای مرطوب ترین فصل بعنوان لایه های موثر در پراکنش این تاکسون شناخته شدند. نتایج مدل سازی نقشه های خروجی با میانگین AUC بالاتر از 85/0 نشان داد که دامنه حضور این تاکسون از قسمتهای جنوبی تر در گذشته به سمت عرض های شمالی تر در آینده گسترش خواهدیافت و دو عامل اقلیمی میانگین دمای سردترین فصل و بارش طی مرطوب ترین فصل بیشترین تاثیر را در پراکنش این تاکسون نشان دادند.

    کلیدواژگان: داده های اقلیمی، مدلسازی زیستگاه، اسکینک اشنایدر، ایران
  • سید حسن مرادی، اسکندر رستگار پویانی*، عباس حیدری، جمیل زرگان صفحات 48-57
    تیرمار بیابانی با نام علمی Psammophis schokari، به عنوان یکی از مارهای نیمه سمی خانواده Psammophiidae در ایران، دارای محدوده پراکندگی وسیع و جمعیت های موضعی فراوان است. هدف این مطالعه، ارزیابی تنوعات جمعیتی و ریخت شناختی تیرمار بیابانی در ایران بود. در این پژوهش 22 حلقه تیرمار (11 ♀ و 11 ♂) از اردیبهشت 1381 تا شهریور 1382 از شرق (استان های خراسان رضوی و جنوبی)، جنوب شرق (استان سیستان و بلوچستان) و غرب (استان ایلام و خوزستان) ایران جمع آوری شد. ارزیابی ریخت شناختی با اندازه گیری و بررسی 20 صفت شامل 13 صفت اندازشی، 5 صفت شمارشی و 2 صفت نسبی انجام شد. بررسی دوریختی جنسی در بین نمونه ها نشان داد در طول تنه دوریختی جنسی دیده می شود. مطابق با نتایج بررسی های صفات ریختی، جمعیت های این گونه از هم جدا شدند و سه خوشه ریختی را در ایران تشکیل دادند. نتایج تحلیل های چند متغیره نشان از اختلاف معنادار در صفات طول و عرض سر، طول فلس پیشانی، طول فلس بالای چشمی و تعداد فلس های شکمی در بین جمعیت ها دارد. از آنجا که تیرمار بیابانی غالبا در ارتفاعات پایین و نواحی گرمسیری و بیابانی پراکنش دارد؛ احتمالا عامل اصلی جدایی جمعیت ها از هم، ارتفاعات موجود در فلات ایران است که به عنوان یک مانع طبیعی عمل کرده و به دلیل اثر انزوای ناشی از فرآیند کوه زایی جمعیت ها به لحاظ ریخت شناسی از هم جدا شده اند.
    کلیدواژگان: خزنده، ریخت شناسی، فلات ایران، Psammophiidae
  • فهیمه صابری، اشرف جزایری*، طیبه محمدی صفحات 58-72
    قورباغه آبی به عنوان بخش مهمی از زنجیره غذایی در اکوسیستم ها و کنترل طبیعی آفات محسوب می شود. استان خوزستان باتوجه به تنوع اقلیمی، می تواند منطقه ای مناسب برای مطالعات زیستی دوزیستان بی دم باشد. در این راستا، در پژوهش حاضر به بررسی کاریولوژی گونه P.bedriagae و مقایسه توان تولیدمثلی، به همراه دامنه نوسان اصوات نرها در فصل تولیدمثل در نواحی شمالی و جنوبی استان خوزستان پرداخته شد. تعداد 21 نمونه قورباغه مردابی بالغ طی فصول بهار و پاییز 96-95 به صورت زنده صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از کشتن نمونه ها بوسیله کلروفرم در جار بی هوازی کاریولوژی و توان تولیدمثلی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. کاریوتیپ گونه در دو جنس نر و ماده همانند دیگر گزارشات 26n= 2 و دارای کروموزوم جنسی بود که که در دو گروه 5 جفت از نوع متاسانتریک و 8 جفت از نوع ساب متاسانتریک تقسیم بندی شدند. کروموزوم های جنسی x در گروه بزرگ ترین کروموزوم و y در گروه کوچک ترین کروموزوم و هر دو نوع متاسانتریک بودند، بنابراین وجود کروموزوم جنسی و اختلاف در سایز کروموزوم ها تاییدی بر وجود دو ریختی جنسی در جمعیت گونه حاضر بود. در بخش مقایسه توان تولیدمثلی، جمعیت هر دو جنس در نواحی شمالی و جنوبی در فصل بهار دارای بیش ترین توان تولیدمثلی بودند. به علاوه افراد نر با وزن و قطر زایده پینه ای بالاتر و افراد ماده با میزان وزن بیش تر، از توان تولیدمثلی بیش تری برخوردار بودند. دامنه شدت اصوات صوتی نشان داد، نرهای نواحی جنوبی دارای میانگین شدت و دامنه اصوات بیش تری نسبت به نرهای نواحی شمالی هستند.
    کلیدواژگان: قورباغه آبی، کاریولوژی، توان تولیدمثلی، اصوات صوتی نرها، استان خوزستان
  • فهیمه صابری، اشرف جزایری*، طیبه محمدی صفحات 73-85
    قورباغه آبی (P.bedriagae) به عنوان بخش مهمی از تعادل شبکه غذایی در اکثر اکوسیستم ها محسوب می شود، تحت تاثیر تنش های محیطی فراوان قرار داشته و پراکنش جمعیت های آن وابستگی شدیدی به عومل اکولوژیکی دارد. در این پژوهش نمونه برداری گسترده ای از جمعیت های قورباغه مردابی در نواحی شمالی و جنوبی استان خوزستان انجام و تحلیل تغییرات صفات ریختی تحت تاثیر جدایی جغرافیایی انجام شد. نتایج به دست آمده وجود دو ریختی جنسی را در بین صفات ریختی نشان داد (آزمون های T-test، ANOVA). بعلاوه نتایج آزمون MANOVA و T2 Hotelling جدایی جمعیتی بین نرها و عدم وجود جدایی جمعیتی را در ماده های نواحی شمالی و جنوبی نشان داد. به منظور اثبات چنین تفاوتی، تحلیل چند متغیره مولفه های اصلی (PCA) انجام شد. طبق نتایج حاصل از آزمون مذکور جمعیت های جنس نر در دو گروه مجزا تقسیم بندی شدند، این در حالی بود که در جمعیت های ماده تنها تعدادی به صورت پراکنده حضور داشت و مابقی تشکیل یک گروه واحد را دادند. در نهایت تحلیل خوشه ای جمعیت های مورد مطالعه را بر اساس صفات ریخت سنجی به دو گروه ، جمعیت ناحیه شوش و جمعیت نواحی جنوبی و بخش هایی از نواحی شمالی تقسیم نمود. با توجه به نتایج بدست آمده، با وجود دو ریختی جنسی و جدایی جمعیتی در جنس نر براساس صفات ریختی، جدایی جمعیتی بطور کامل تایید نشد. به این ترتیب با وجود جدایی جغرافیایی جمعیت های دو ناحیه شمالی و جنوبی استان خوزستان کماکان یک جمعیت واحد را از نظر بررسی صفات ریختی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: قورباغه آبی، صفات ریختی، جدایی جمعیتی، خوزستان
  • وحید اکملی*، مینا اسماعیلی صفحات 86-98
    خفاش ها به عنوان شناساگر تغییرات محیطی، خدمات اکوسیستمی مهمی نظیر گرده افشانی، پراکنش بذر و کنترل جمعیت حشرات را ارایه می دهند که نشان دهنده نقش و جایگاه آن ها است؛ بنابراین آگاهی از دامنه انتشار، نیازها و اتصالات زیستگاهی، در مدیریت جمعیت گونه های خفاش، لازم و ضروری است. هدف از انجام این مطالعه، مدل سازی توزیع و شناسایی شبکه اتصال، شامل کریدورها و هسته های زیستگاهی خفاش دم موشی کوچک در ایران است. به منظور مدل سازی زیستگاه از نقاط حضور (74 نقطه) و متغیرهای زیست اقلیمی، توپوگرافی و انسانی در کنار کربن آلی خاک (SOC) استفاده گردید. مدل سازی به روش آنتروپی بیشینه (MaxEnt) انجام گرفت و با استفاده از حد آستانه (TSS) True Statistics skill زیستگاه مطلوب/ نامطلوب گونه شناسایی شد. با تاکید بر روی پیوستگی، هسته های زیستگاهی شناسایی شدند و سپس مسیرهای اتصال به صورت جفتی (Pairwise) و با استفاده از تحلیل کمترین هزینه (Least cost paths) انجام گرفت. برای تحلیل دالان ها از متریک تراکم و مطلوبیت دالان در سیمای سرزمین، استفاده شد. نتایج مدل سازی نشان داد که زیستگاه های بالقوه فراوانی برای گونه در سطح کشور وجود دارد که به صورت لکه ای پراکنده شده اند. بیشترین هسته های زیستگاهی با مساحت های بیش از 250 هکتار در بخش های جنوبی و جنوب شرقی کشور قرار دارند. طول مجموعه مسیرهایی که با کمترین هزینه، هسته های زیستگاهی را به یکدیگر متصل می کنند 140399 کیلومتر تخمین زده شد که بیشترین مقدار پیوستگی مربوط به هسته های زیستگاهی در بخش های جنوب و جنوب شرقی است.
    کلیدواژگان: خفاش دم موشی، هسته های زیستگاهی، تکه تکه شدگی، پیوستگی، تحلیل کمترین هزینه
  • فهیمه امیری* صفحات 99-106
    عقاب طلایی با نام علمی Aquila chrysaetos از خانواده Accipitridae یکی از با شکوه ترین پرندگان شکاری در سرتاسر جهان و ایران و گونه غالب این خانواده در ارتفاعات زاگرس است. در این پژوهش سعی بر این شد که رفتارهای عقاب طلایی در طی یک دوره یکساله در ارتفاعات استان لرستان که بخشی از ارتفاعات زاگرس مرکزی محسوب می شوند و منطقه مورد نظر شامل اشترانکوه ،گرین ،سفیدکوه و کوه هشتاد پهلو می باشد، بررسی شود،این رفتارها برای سهولت بررسی در سه گروه تقسیم بندی شده اند که عبارتند از رفتارهای روزمره: که شامل شکار وتغذیه است، رفتارهای اجتماعی: شامل ارتباطات اجتماعی بین تک تک اعضاء گروه از یک گونه که با استفاده از دیدن و صدا درآوردن صورت می گیرد و رفتارهای تولیدمثلی : که شامل جفت گیری، لانه سازی و مراقبت بعد از تولد است. فیلمبرداری این مطالعه از پاییز شروع شد و به مدت یکسال ادامه داشت و براساس نتایج این بررسی بطورکلی مشخص شد که عقاب طلایی قسمت اعظم رفتارهای خود را در اواخر فصل زمستان، یعنی نزدیک فصل جفت گیری انجام می دهد،که شامل تغذیه ،شکار و لانه سازی است در این زمان تمامی این رفتارها افزایش می یابد، سرانجام در ماه اسفند تخمگذاری انجام شده و در ماه فروردین جوجه ها بعد از 45 روز متولد شده و حدود 3ماه تحت مراقبت والدین بوده ودر سن 4یا 5سالگی به سن تولیدمثل می رسند
    کلیدواژگان: تخم گذاری، تولید مثل، شکار، لانه سازی
  • ایلناز زنگانی*، سارا کافی مولا، عباس بهاری، وهب جعفریان، قاسم محمدی کاشانی صفحات 107-112

    در سال های اخیراستخراج DNA از موجودات مختلف اهمیت راهبردی در مطالعات تحلیل های مولکولی، تبازایی و اخیرا توالی یابی نسل جدید (NGS) دارد. این فرآیند در موجوداتی که اطلاعات ژنومی بسیار محدودی برای آنها وجود دارد از اهمیت بیشتری برخوردار است. در مطالعه حاضر، DNA ژنومی از گونه های جورپایان خشکی زی جنس Protracheoniscus که از مناطق مختلف ایران جمع آوری شده است، از حدود 002/0 گرم بافت غالبا کیتینی بر پایه روش فنل-کلروفرم استخراج شد. کیفیت استخراج با روش های الکتروفورز و نانودراپ بررسی شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز برای ژن میتوکندریایی COI و متعاقبا توالی یابی موفق آن تایید دیگری در استخراج از این میزان کم بافت این جانداران بود. نتایج تحقیق حاضر می تواند با توجه به فراوان بودن جانداران با اطلاعات ژنومی محدود به صورت کاملا کاربردی در مطالعات تبازایی یا سایر آنالیزهای ژنومی در گونه های نادر با میزان بافت بسیار کم به کار گرفته شود .

    کلیدواژگان: استخراج DNA، PCR، جورپایان خشکی زی، Protracheoniscus
  • مجید سامپور* صفحات 113-120
    عقرب ها راسته ای از جانوران از رده عنکبوتیان ، شاخه بند پایان واز بی مهرگان می باشند.عقرب ها معمولا" در زیر سنگها ،صخره ها، شکاف سنگ ها،وغیره زندگی میکنند. بعضی تحقیقات در مورد عقرب های ایران انجام گرفته است. اما در بعضی از نقاط کشورهنوز مطالعه ای صورت نگرفته است. بعضی محققن مانند واشون(1966)، و فرزان پی(1988)، مطالعاتی روی عقرب های ایران انجام دادند. به منظور جابجایی سنگها واجسام سنگین وصید عقرب ها از ابزارهای ی مانند دیلم وچوب استفاده شد. در این تحقیق عقرب ها از نقاط مختلف حوزه شهرستان اندیمشک (خوزستان) جمع آوری شدند .برای شناسایی نمونه ها،و مطالعه صفات مورفولژی آن ها ، از استریومیکروسکوپ ، با مارک لیکا 2000 و همچنین از کلید شناسایی عقرب ها، استفاده شد. این عقرب ها متعلق به خانواده های بوتیده و همی سکورپی ا یده می باشند که شامل گونه های کمپسو بوتوس ماتهیزنی، مزوبوتوس اپیوس ، هوتنتوتا سلسی، آندرکتونوس کراسی کودا، رازیانوس زارودنی، اودنتو بوتوس بیدنتاتوس و ارتو کیروس اسکوربیکولوسوس میباشد. حوزه شهرستان اندیمشک ناحیه ای با آب وهوای گرم میباشد و عقرب گزیدگی معمولا" در این ناحیه اتفاق می افتد. با توجه به اینکه این جانوران تهدیدی برای سلامت انسان هستند ، ما به مطالعه عقرب های این ناحیه اقدام کردیم
    کلیدواژگان: عقرب، بندپایان، اندیمشک، شناسایی، آندروکتونوس کراسی کودا
|
  • Narges Mahmodi Chalbatan, Hamzeh Oraie *, Azar Khosravani, Vahid Amiri Pages 1-8
    AbstractThe purpose of the present study was to assess the phylogenetic affinity and taxonomic status of a population of Zagrosian lizard (Timon princeps) from Lordegan, Chaharmahal and Bakhtiari Province, by analyzing a 560 bp fragment of mtDNA Cytochrome b. To this end, a dataset was created using our sequences (five specimens from Lordegan) together with additional 17 sequences (T. princeps, T. kurdistanicus) downloaded from the GenBank. Based on the results, The Lordegan's specimens clustered along with other T. princeps. Sister-group relationships between T. princeps and T. kurdistanicus was recovered with the highest support. Based on the haplotype network analysis, most recovered haplotypes are restricted to a specific geographical region. Due to the fact that the central haplotype is related to the southernmost known distribution record of T. princeps in Iran (Dashte Arjan), a possible scenario could be that older haplotypes of T. princeps belonged to these areas and then after last glacial period spread northward.
    Keywords: Timon princeps, Lordegan, Genetic Diversity, Molecular phylogeny
  • Ahmad Gharzi * Pages 9-19

    . In this survey length-weight relationships, gonadosomatic index (GSI) and histological characters of gonad were investigated in female fish Capoeta damascina. For doing that, sampling was performed monthly from Sezar River in vicinity of Sepiddasht town, lorestan during nine months from October 2012 to June 2013. After sampling the specimens were transferred to a laboratory where biometric measurements were first executed. Later, the gonads were dissected and after measuring dimensions they were processed for histological examinations. Data obtained from biometric assays demonstrated that a negative allometic growth pattern observed in this species. Moreover, the greatest value of GSI is seen in May. In addition, histological surveys showed that the ovary is saccular and six distinct stages can be distinguished during development of oocytes. Results provided here indicated that during the autumn and the winter the oocytes grow and differentiate whereas the spring, specifically May, is the phase of short-time spawning.

    Keywords: Study of growth, reproductive characteristics of the female fish, Capoeta damascina, in Sezar River, Speiddasht, Lorestan Province
  • Zahra Aghaei * Pages 20-30
    Due to the importance of reptiles in life networks and terrestrial ecosystems we planned to investigate about reptilian fauna of eastern Lorestan. To perform this task, several field trips were conduvted to the study area including Dorood, Azna and Aligodarz towns and during these trips the reptile specimens were captured by various tools. Afterwards, in the laboratory the specimens were fixed and identified according to their biometric and morphological characters. In general, in this research 14 species belonging to different groups of reptiles were collected and identified. These species were as follows; from suborder of Sauria we collected five species including Trapelus lessonae, Ophisops elegans, Lacerta media, Cyrtopodion scabrum and Laudakia nupta, from suborder of Ophidia we identified seven species including: Natrix tessellata, Malpolon monspessulanus, Telescopus tessellates, Typhlops vermicularis, Coronella austriaca, Eirenis collaris and Dolichophis jugularis, and from order Chelonia we collected two species of Mauremys caspica and Testudo graeca. Regarding the fact that the study area is mountainous and out of reach, we highly expect that there are also other species which were not identified in this survey.
    Keywords: Fauna, Lizard, Reptile, Snake, Turtle
  • Masoumeh Najibzadeh *, Sareh Okhovat Pages 31-38
    The Lorestan toad is endemic to Iran and inhabits in the western foothills of the Zagros Mountains. In order to investigate the morphological variation in this toad, 14 morphological characters in more than 22 specimens of three regions, Jahangirkhani, Tafab, Paytakhtgolzar , in the southwest of Iran, were studied. Sexual size dimorphism was computed according to the sexual dimorphism index (SDI). The Shapiro-Wilk’s test showed normality of snout-vent length (SVL) (W = 0.947, P = 0.053). So, we used the t-test to compare the SVL between sexes. Patterns of phenetic relationships between local populations were investigated by One-way ANOVA. The SDI was 0.06, indicating an intersexual difference in body length (Female-biased SSD), and the SVL differs significantly among females and males according to the t- test (P≤ 0.05). In the intraspecific level, based on morphometric characters, our analysis showed that all populations belonged to a single population, because there was no statistically significant difference between them (ANOVA; P≥ 0.05).
    Keywords: Bufotes luristanicus, Morphometric Characters, Phenetic Relationships, Sexual Dimorphism
  • Reza Nasrabadi * Pages 39-47

    Today, the study of changes and consequenty the effects of climate in the past, present and future on the distribution of animals as well as plant species and the correlation of their distributions with climate change in the range of species distribution is increasing. The species Eumeces schneiderii (Daudin 1802) has six known subspecies in its entire range of its distribution and one of which is E.s.princeps (Eichwald 1839) that is distributed mainly in Iran. This subspecies is distributed in Iraq, eastern Turkey, western and northern Iran, the Caucasus republics and Georgia, and to the east to the foothills of Kopet Dagh. In the present study, using MaxEnt software, the distribution of the possible range of this subspecies in the past (120,000 years ago), current and the future (2070 AD) were modeled and determined using climatic data. Six layers including the average temperature of the coldest season, the wettest season, the maximum temperature of the warmest month, the annual temperature range, the seasonality of the temperature and the average temperature of the wettest season were identified as effective parameters in the distribution of this taxon. The results of modeling output maps with an average AUC above 0.85 showed that the range of this taxon will shrink and reduse from the southern parts inthe past to the northern parts in the future and two climatic factors include mean of average temperature of the coldest season and precipitation during the wettest season, showed the most effective parameters in distribution of this taxon.

    Keywords: Climate data, Habitat modeling, Schneider skink, Iran
  • Seyed Hassan Moradi, Eskandar Rastegar Pouyani *, Abbas Heydari, Jamil Zargan Pages 48-57
    Psammophis schokari (FORSSKAL, 1775), as one of the euryoecious semi-venomous snakes of the Psammophiidae family, has a wide distribution range and many local populations in the Iranian plateau. This study aimed to evaluate the demographic and morphological diversity of P. schokari in Iran. We measured twenty-one metric, meristic and relative characters of 22 specimens (11 ♀ and 11 ♂) to analyze sexual size dimorphism and compare demographic morphological variation between three different populations in Iran. Except for a significant difference in trunk length, no sexual dimorphism was recorded in our analysis. We observed a significant difference in morphological characters among different populations. Because P. schokari is often distributed at low altitudes and tropical and desert areas; We believe the main cause for the separation of populations is the heights on the Iranian plateau, which acts as a natural barriers for gene flow between populations therefore. These populations are isolated due to the separation effect of the orogenic process.
    Keywords: Reptile, Morphology, Iranian plateau, Psammophiidae
  • فهیمه Saberi, Ashraf Jazayeri *, Tayebeh Mohammadi Pages 58-72
    Water frogs are an important part of the food chain in ecosystems and natural pest control. Khuzestan province, due to climatic diversity, can be a suitable area for biosphere studies. In this regard, in the present study, the karyology of P. bedriagae was studied and the reproductive capacity was compared, along with the amplitude of male voice fluctuations in the breeding season in the northern and southern regions of Khuzestan province. Twenty-one specimens of adult swamp frogs were caught live during the spring and autumn of 1995-96 and transferred to the laboratory. Species karyology, like other reports, was n = 262 and had sex chromosomes, which were divided into two groups: 5 pairs of metacentric type and 8 pairs of sub-metacentric type. Sex x chromosomes were the largest chromosome in the group y were the smallest chromosome in the group, and both types were metacentric. In the section on comparing reproductive capacity, the populations of both sexes in the northern and southern regions had the highest reproductive capacity in spring. In addition, males with higher callus weight and diameter and also females with higher weight had higher reproductive capacity. . The amplitude of the male acoustic sounds also showed that the males of the southern regions have an average intensity and amplitude of more sounds than the males of the northern regions.
    Keywords: Pelophylax bedriagae, Karyology, Reproductive capacity, Male vocal sounds, Khuzestan Province
  • Fahimeh Saberi, Ashraf Jazayeri *, Tayebeh Mohammadi Pages 73-85
    The water frog (P. bedriagae) is considered as an important part of the food network balance in most ecosystems, it is affected by many environmental stresses and the distribution of its populations is strongly dependent on ecological factors. In this study, extensive sampling of swamp frog populations in the northern and southern parts of Khuzestan province was performed and the analysis of changes in morphological traits under the influence of geographical separation was performed. The results showed the presence of sexual morphology between morphological traits (T-test, ANOVA). In addition, the results of MANOVA and T2 Hotelling test showed demographic separation between males and the absence of demographic separation in females in the northern and southern regions. To prove such a difference, multivariate principal component analysis (PCA) was performed. According to the results of the test, the male populations were divided into two separate groups, while in the female populations only a few were scattered and the rest formed a single group. Finally, the cluster analysis of the studied populations was divided into two groups based on morphometric traits, the population of Shush region and the population of the southern regions and parts of the northern regions. According to the results, despite the two morphologies and demographic separation in males based on morphological traits, demographic separation was not fully confirmed. Thus, despite the geographical separation of the populations of the two northern and southern regions of Khuzestan province, they still show a single population in terms of morphological traits.
    Keywords: Pelophpylax bedriagae, Morphology, Demographic separation, Khuzestan
  • Vahid Akmali *, Mina Esmaeili Pages 86-98
    Bats as indicators of environmental changes have provided important ecosystem services such as pollination, seed dispersion, and insect population control that reflect their role and status of them in the ecosystem. Therefore, knowledge of the distribution range, habitat requirements and connections is necessary for the management of bat species. The objective of this study is distribution modeling and identification of the connecting network, including corridors and habitat cores of the small mouse tailed bat in Iran. For habitat modelling, species presence points (74 locality) and bioclimatic, topographic and human variables, as well as soil organic carbon, were used. Modelling was performed using the MaxEnt method, and suitable/unsuitable habitat for the species was determined using the TSS threshold. Habitat cores with an emphasis on continuity and then the pairwise connection paths using the least cost path (LCP) analysis identified. To analysis the connectivity, the density metrics and suitability of the corridor in the landscape were used. According to the results of the modelling, there are numerous potential habitats as patches for the species in the country. Most of the habitat cores with an area of over 250 hectares are in the southern and southeastern regions of the country. The length of the set of paths that connect the habitat cores with the lowest cost was estimated 140,399 km, which the highest amount of connection related to the habitat cores is in the southern and southeastern parts.
    Keywords: Mouse-tailed bat, habitat cores, Fragmentation, Continuity, lowest cost path
  • Fahimea Amiri * Pages 99-106
    Golden Eagle scientifically called Aquila chrysaetos is one of the most glorious birds of prey in Iran and all over the world. It belongs to the Accipitridae family, whose predominant species is found in Zagros Mountains. This study seeks to explore the behaviors of Golden Eagle during a one year period in Lorestan Mountains which are considered a part of Central Zagros Mountains. The area in which Golden Eagle behaviors were recorded include: Oshtoran kuh, Garrin, Sephid kuh, and Hashtad Pahloo Mountain. For ease of exploration, the behaviors are divided into 3 groups which are as follows: daily behaviors: including hunting and feeding, Social behaviors: including social interactions among each and every member of a group which are done through seeing and making sounds and breeding behaviors: including mating, nesting, and caring after birth. Film-taking for this research began in autumn and continued for one year. According to the results, it came into light that Golden Eagle does most of its behaviors in late winter; that is, a time near mating season. These behaviors are: feeding, preying, and nesting, all of which increase in this season. Egg-laying is eventually done in March. And chicks are born after 45 days in this month. They are cared by their parents for approximately 3 months and become enabled of breeding within 4 to 5 years.
    Keywords: egg laying, reproduction, hunting, nesting
  • Elnaz Zangani *, Sara Kafimolla, Abbas Bahari, Vahab Jafarian, Gasem Mohammady Kashany Pages 107-112

    In recent years DNA extraction from various organisms is of strategic importance in downstream research such as molecular analysis phylogeny, and more recently new generation sequencing. This process will be even more important in organisms for which there is very limited genomic information.In the present work, genomic and mitochondrial DNA was extracted from almost 0.002 gram tissue of terrestrial isopods of Protracheoniscus species collected from different parts of Iran, based on phenol-chloroform procedure. The quality of extracted DNA was exactly evaluated by electrophoresis and nanodrop methods. Polymerase chain reaction for mitochondrial gene COI and its subsequent successful sequencing were regarded as another confirmation of DNA extraction from the given amount of these creatures tissue.The results of the present study can be used in phylogenetic studies or other genomic analyzes in rare species with very low tissue content due to the abundance of organisms with limited low genomic information.

    Keywords: DNA extraction, PCR, terrestrial isopods, Protracheoniscus
  • Pages 113-120
    Some investigations have been performed on scorpions of Iran. No study has been carried out on some area of Iran. Some researchers reported several species of scorpions of Iran(Vachon ,1966,Farzanpay 1988). To obtain the scorpions, we used crower bar and wood to move the heavy materials like stone, clod, and other things. In the present investigation scorpions were collected from different parts of Andimeshk. To identify and study morphological characters specimens, stereo microscope Olympus Lica 2000, was used. In this investigation several scorpions including genera and species belonged to two families Buthidae and Hemiscorpiidae were studied. From family Buthidae,these species, including Compsobuthus matthisseni , Mesobuthus eupeus, Hottentotta saulcyi, Androctonus crassicauda, Razianus zarudnyi, Odentobuths bidentatus, Orthochirus scrobiculosus , and from family Hemiscorpiidae, species Hemiscorpius leptorus were studied.In taxonomy scorpions are order of Arthropoda phylum , belonged to invertebrata animals . Andimeshk district is a warm region and scorpions sting, usually occurs in this area. So we studied the venom species in the mentioned region
    Keywords: Scorpion, Arthropoda, Andimeshk, Identify, Androctonus crassicauda