فهرست مطالب

تنوع زیستی و رده بندی جانوران - سال دوم شماره 1 (شهریور 1401)

نشریه تنوع زیستی و رده بندی جانوران
سال دوم شماره 1 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمزه اورعی*، ولی الله خلجی پیربلوطی صفحات 121-128

    جورپایان جنس Tylos در سواحل ماسه ای بالا کرانه ای سواحل مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دنیا وجود دارند. گونه ی Tylos maindroni Giordani Soika, 1954 یکی از جورپایان خشکی زی است که درسواحل ماسه ای دریای عمان و خلیج فارس یافت می شود. ما در این مطالعه گونه ی T. maindroni را برای اولین بار از جزیره فارور کوچک گزارش می کنیم. مطالعه ریخت شناختی نشان می دهد که اختلافات ریختی بین جمعیت های این گونه از فارور کوچک، کویت و عمان وجود ندارد. علاوه بر این، توالی های جدید 16S rDNA، در ترکیب با توالی های چند گونه Tylos از بانک ژن برای بررسی فرضیه روابط بین آنها مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل های 16S rDNA به روشنی از وجود تنها گونه ی T. maindroni در طول منطقه ساحلی ناحیه ی خلیج فارس و ارتباط تاکسون خواهری این گونه با گونه ی T. exiguus Stebbing, 1910 ازسواحل دریای سرخ و جزیره ی سقطری حمایت می کند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، تنوع ژنتیکی، تبارشناسی مولکولی، جورپایان
  • نسرین دارابی تبار، احمد قارزی، رسول کرمیانی* صفحات 129-138
    این مطالعه بخشهای مختلف دستگاه تناسلی ماده و تغییرات بافتی این بخشها طی فعالیت سالیانه در سوسمار استپی Trapelus agilis از خانواده Agamidae را بررسی می کند. نمونه های ماده T. agilis در دو فصل بهار و تابستان از منطقه شادگان (جنوب غربی استان خوزستان) جمع آوری شد. نمونه ها با کلروفرم بیهوش و بعد از مرگ (به وسیله تزریق داخل صفاقی سدیم پنتوباربیتون) در آزمایشگاه تشریح شدند. پس از آن دستگاه تولیدمثل آن ها مورد مطالعه ی آناتومیکی قرار گرفته و سپس این دستگاه از بدن جانورخارج شد و مراحل پاساژ بافتی (آبگیری، شفاف سازی، آغشته-سازی و قالب گیری) برروی آن ها انجام شد. در ادامه مرحله برش گیری با میکروتوم دوار، برش های سریالی از دستگاه تولیدمثلی ماده تهیه شد. اسلایدهای آماده شده با روش هماتوکسلین- ایوزین (H&E) رنگ آمیزی گردیدند و سپس به وسیله ی میکروسکوپ نوری مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد سوسمار ماده T. agilis در اوایل فصل بهار از خواب زمستانی بیدار شده و با تغذیه از حشرات موجب بالا رفتن قدرت بدنی خود برای ورود به فاز تولید مثل می شوند. نتایج بافتی نشان داد که تخمدان های سوسمار در فصل بهار شروع به افزایش حجم می کند و در ماه های (فروردین و اردیبهشت) دارای تعداد زیادی فولیکول و در ماه های (خرداد و تیر) آماده تخمک گذاری می گردد.
    کلیدواژگان: آگامای استپی، تخمدان، اویداکت
  • اکبر فتاحی، نصرالله رستگارپویانی*، اسکندر رستگار پویانی، رسول کرمیانی صفحات 139-155

    در این تحقیق مروری بر جنس Asaccus درخاورمیانه (Dixon & Anderson, 1973) انجام گرفت. گکوی انگشت برگی جنس Asaccus که یک گروه vicariance است در جنوب آناتولی، شرق عراق، غرب و جنوب غربی ایران، سوریه، شمال عمان و امارات متحده عربی پراکنش دارد. این جنس متعلق به خانواده Phyllodactylidae است، که شامل 10 جنس، 158 گونه و 46 زیرگونه می باشد. جنس Asaccus به دو دودمان (clade) جغرافیایی مجزا تقسیم شده است، دودمان اول بومی منطقه بین النهرین (غرب ایران، شرق عراق، ترکیه و سوریه) که شامل: A. andersoni، A. elisae، A. granularis، A. griseonotus، A. iranicus، A. kermanshahensis،A. kurdistanensis ، A. nasrullahi ، A. tangestanensis، A. zagrosicus، A. saffinae و A. barani می باشند که همگی محدود به رشته کوه های زاگرس و مناطق مجاور آن هستند. دودمان دوم که در کوه های شمال عمان و برخی مناطق امارات متحده عربی پراکنش دارند و شامل: A. arnoldi، A. caudivolvulus، A. gallagheri، A. gardneri،A. platyrhynchus ، A. margaritae و A. montanus می باشند. حوادث تاریخی و جغرافیایی در خاورمیانه اثرات مهمی بر پراکنش و تکامل این جنس داشته است.

    کلیدواژگان: گکوی انگشت برگی، رده بندی، پراکنش، ایران
  • نسترن حیدری*، مسعود ابراهیم تهرانی، محمدرضا حسینی، ام البنین محمدپور، حسین جان پرور، اشرف علی حسینی صفحات 156-163

    هدف از این مطالعه ارایه داده های جمعیتی پایه در مورد گونه آسیب پذیر تمساح مردابی Crocodylus palustris می باشد که فاقد اطلاعات مستندی از وضعیت جمعیت این گونه در ایران است. نتایج سه سال بررسی جمعیت و ارزیابی زیستگاه تمساح مردابی در غربی ترین محدوده پراکنش گونه در جنوب شرق ایران، استان سیستان و بلوچستان، در منطقه حفاظت شده گاندو به عنوان منطقه اصلی پراکنش گونه ارایه شده است. ارزیابی های جمعیتی به روش مشاهدات مستقیم و با بررسی ایستگاه های مطالعاتی طی ساعات مختلف شبانه روز صورت گرفت. در مجموع 43 ایستگاه که عمدتا داخل در منطقه حفاظت شده گاندو و برخی نیز در مناطق مجاور واقع شده اند برای این گونه طی سه سال 1391، 1394 و 1395 بررسی شد که ثبت تعداد 326، 402 و 355 نمونه طی سال های 1391، 1394 و 1395 به ترتیب نشان دهنده وضعیت نسبتا پایدار جمعیتی از نظر کلی طی این سال هاست. طی بررسی های صورت گرفته در سال 1391 کلیه 43 ایستگاه بازدید شده حاوی گونه بودند، اما طی سال های بعد، به دلیل خشکسالی کامل زیستگاه ها، فقط در 17 ایستگاه از 43 ایستگاه (طی سال 1394) و 27 ایستگاه از 43 ایستگاه (طی سال 1395) نمونه های این گونه مشاهده گردید. مهمترین دلیل عدم حضور و مشاهده این گونه طی سال های بعد از 1391 در منطقه، گسترش و شیوع دوره های خشکسالی می باشد که باعث خشک شدن مجاری فرعی آبراهه ها و از بین رفتن قابلیت زیست این گونه شده است. ارزیابی زیستگاه، تهدیدات بالقوه و وضعیت جمعیت گونه در تمامی ایستگاه های بازدید شده در این مطالعه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تمساح پوزه کوتاه، باهوکلات، سد پیشین، منطقه حفاظت شده گاندو، سیستان و بلوچستان
  • فهیمه صابری، احمد قارزی*، اشرف جزایری، وحید اکملی، خسرو چهری صفحات 164-175
    مطالعه بیولوژی تولیدمثل از مهم ترین مباحث زیستی محسوب می شود. این فرآیند در جانوران توسط ساعت های بیولوژیک کنترل می شود و تحت تاثیر خصوصیات جغرافیایی، اکولوژیکی و آب وهوایی قرار می گیرد. افزون برآن، تعیین میزان شاخص گنادی و همآوری، تخمینی از نسل و وضعیت آن را در آینده مشخص می کند. بدین ترتیب، در مطالعه حاضر به بررسی شاخص های تولیدمثلی تحت تاثیر نوع گونه و فصل در گلخورک های Periophthalmus waltoni و Boleophthalmus dussumieri در خور غنام پرداخته شد. نمونه برداری در دو فصل بهار و پاییز 1401-1400 انجام شد. تعداد 53 ماهی از هر دو گونه و در دو فصل بهار و پاییز، با استفاده از دست بصورت زنده صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از تشریح نمونه ها و استخراج گنادها، ویژگی های تولیدمثلی مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی گونه P. waltoni در هر دو فصل پاییز و بهار بیشتر از گونه ی دیگر بود. در هر دو فصل برای هر دو نمونه جنسیت نر غالب بود و بیشترین فراوانی را داشت. جمعیت نرهای گونه B. dussumieri در فصل بهار فراوانی بیشتری داشتند، اما میزان شاخص گنادی آنها در فصل پاییز بیشتر بود و در فصل پاییز از لحاظ تولیدمثلی فعال تر از فصل بهار بودند. برای هر دو گونه در جنس ماده، اوج رسیدگی جنسی در فصل بهار صورت می گیرد. می توان نتیجه گرفت، به واسطه تغییرات آب و هوایی و نقش عمده شرایط اکولوژیکی، ضمن افزایش درجه حرارت و میزان رطوبت در دوره های فصلی گرم نسبت به سرد، فعالیت های زیستی و غذایی جاندار افزایش یافته و مقدار وزن با توان تولیدمثلی رابطه مستقیم داشته است.
    کلیدواژگان: گلخورک والتونی، گلخورک داسومری، تولیدمثل، تغییرات آب و هوایی، خور غنام در ایران
  • سمیه اسمعیلی رینه*، ایلناز زنگانی، پیمان کرمی صفحات 176-186

    در اکوسیستم های آب شیرین، تنوعی از موجودات حضور دارند که فهم توزیع آنها برای شناخت فاکتورهای تکاملی و اکولوژیکی تعیین کننده الگوهای تنوع زیستی ضروری است. بازسازی مدل توزیع، رویکردی جایگزین برای مطالعه دامنه توزیع جغرافیایی آن می باشد. بنابراین در این مطالعه توزیع دوجورپایان آب شیرین زی جنس Gammarus در ایران با استفاده از مدل های توزیع SDMs مورد بررسی قرار گرفت. به منطور مدلسازی توزیع گونه از رویکرد مدلسازی همادی (eSDM) و مدل های منفرد GAM، GLM، MARS و RF استفاده شد. برای ارزیابی مدل های مذکور از معیارهای AUC و Kappa استفاده شد. همچنین از متغیرهای اقلیمی، توپوگرافی، گیاهی و کیفیت خاک به منظور مدلسازی استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل های منفرد با قدرت مناسبی زیستگاه جنس را پیش بینی کرده اند (AUC= 0.90). همچنین روند افزایشی در متغیرهای کربن آلی خاک (SOC) و متغیر Bio18 منجر به افزایش مطلوبیت زیستگاه برای جنس Gammarus می شود. همچنین عمده حضور آن ها بین ارتفاع 1000 تا 2500 متر به ثبت رسیده است اما افزایش و یا کاهش ارتفاع بر مطلوبیت زیستگاه این جنس اثر خطی ندارد که شاید به دلیل آن باشد که فاکتورهای مختلف اثر یکدیگر را خنثی می کنند. بنابراین گستره توزیع پیش بینی شده برای این جنس نشان دهنده نقش تلفیقی پارامترهای بیوماس خاک، پوشش گیاهی و بارش است که می توانند محدوده توزیع جنس در ایران را تعیین کنند.

    کلیدواژگان: جمعیت های Gammarus، آب شیرین، مدلسازی توزیع، کربن آلی خاک، ایران
  • علیرضا پسرکلو* صفحات 187-199
    فهم ارتباطات تغذیه ای در بی دمان و جمع کردن اطلاعات در مورد زیست شناسی تغذیه آنها از مهم ترین علاقمندی های دوزیست شناسان است. قورباغه کوهستانی از جمله قورباغه های قهوه ای است که در شمال غرب و غرب ایران پراکنش گسترده ای دارد. در مطالعه حاضر رژیم غذایی قورباغه کوهستانی در نه زیستگاه مختلف در محدوده پراکندگی مورد مطالعه قرار گرفت. در این راستا در مجموع 65 قورباغه شامل 34 نمونه نر و 31 نمونه ماده از نه زیستگاه جمع آوری و محتویات معده آنها جهت شناسایی طعمه ها تخلیه شد، سپس نمونه ها در همان زیستگاه راها سازی شدند. طیف تغذیه ای در گونه R. macrocnemis بسیار متنوع است و این دوزیستان شکارگرانی جستجوگر هستند و اصلی ترین غذاهای این تاکسون به ترتیب راسته قاب بالان (خانواده های: کارابیده، دایتیسیده و هالیپلیده)، دوبالان (خانواده: موسیده) و همی نوپترا (خانواده: فورمیسیده) است و هیچ گونه تفاوتی بین رژیم غذایی قورباغه های نر و ماده مشاهده نمی-شود.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، محتویات معده، راسته قاب بالان
  • مجید سام پور*، محمد سالاری صفحات 200-209

    عقرب ها گروهی  از شاخه بند پایان هستند،که در زیر سنگ ها واجسام سنگین بسر می برند. در تحقیق حاضرنمونه های گونه Hemiscorpius enischnochela ، از حوزه منوجان از استان کرمان جمع آوری شدند. برای جابجایی سنگ ها از اهرم، و برای گرفتن عقرب ها از پنس استفاده شد. برای مطالعه ویژگی های عقرب ها، از استریومیکروسکوپ Lica2000 و کلید شناسایی عقرب ها، استفاده شد. در پژوهش حاضر تفاوت های ریختی خارجی بدن در افراد نر و ماده، مطالعه شدند. دو جنس نر و ماده  در بعضی از ویژگی ها تفاوت (دو ریختی جنسی) نشان می دهند. الف، طول بدن در عقرب نر بزرگتر از عقرب ماده است. ب، طول شکم در نر کمی بزرگتر از شکم در ماده است. ج، پای آرواره ای (پدیپالپ)در ماده کمی باریکتر از پدیپالپ در عقرب نر است. د، طول بند فمور (در پدیپالپ) در نر بزرگتر از ماده می باشد. ه، در عقرب نر طول انگشت متحرک بزرگتر است از طول این انگشت در ماده می باشد. و، چلا، در عقرب ماده حجم بیشتر نسبت به عقرب نر  دارد. ز، طول کیسه سم در عقرب نر بیشتراز این طول در عقرب ماده  است. ح، طول اندام شانه در عقرب نر بیشتر است از طول اندام شانه در ماده است. ط، تعداد دندانه در اندام شانه در نر بیشتر از این تعداد در ماده می باشد. ی، سرپوش تناسلی در ماده مرکب است ازیک صفحه شش وجهی، که توسط یک شیار طولی تقسیم شده است، در نر سرپوش تناسلی مرکب از دو صفحه بیضی شکل می باشد. بر اساس این مطالعه درجه مشخصی از دوشکلی جنسی در گونه عقرب Hemiscorpius enischnochela وجود دارد.

    کلیدواژگان: عقرب، دوشکلی جنسی، همی اسکورپیوس انیشنوچلا، متازوما، استان کرمان
  • جهانبخش عبدلی جمور* صفحات 210-222
    سوسماران یکی از اجزاء مهم اکوسیستم های بیابانی و خشک می باشند در این مطلعه فون سوسمارن شهرستان سرپل ذهاب و مناطق اطراف در غرب استان کرمانشاه مورد تحقیق قرار گرفت. برای اینکار طی سفرهای متوالی تعداد 82 نمونه سوسمار از مناطق مورد مطالعه جمع آوری گردید. نمونه ها پس از تثبیت و انتقال به آزمایشگاه صفات متریک و مریستیک آنها با کمک کولیس ورنیه دیجیتالی و استریومیکروسکوپ مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. متعاقبا با توجه به این صفات و با کمک کلیدهای شناسایی معتبر خانواده، جنس، گونه و در برخی موارد زیرگونه آنها شناسایی گردید. بطور کلی در این تحقیق تعداد 10 گونه سوسمار متعلق به 10 جنس و هفت خانواده جمع آوری گردید که بر اساس صفات ریختی بشرح زیر شناسایی شدند. از خانواده آگامیده گونه های Laudakia nupta nupta و Trapelus lessonae، از خانواده جکونیده گونه ی Cyrtopodion scabrum ، از خانواده فیلوداکتیلیده گونه ی Asaccus elisa، از خانواده لاسرتیده گونه های Ohisops elegans elegans و Acanthodactylus nilsoni، از خانواده یوروماستیسیده گونه Sara loricata، از خانواده اوبلفاریده گونه ی Eublepharis angramainyu و از خانواده سینسیده گونه های Ablepharus pannonicus و Heremites vittatus شناسایی گردیدند. در کل با توجه به گونه های جمع آوری شده و گزارشات دیگری حاکی از وجود گونه هایی همچون Heremites urata، Varanus griseus و Lacerta media و همچنین با توجه به شرایط اقلیمی خاص چنین بنظر می رسد که منطقه مورد مطالعه از نظر فون سوسماران غنی بوده و امکان وجود گونه های دیگر در این منطقه دور از انتظار نیست.
    کلیدواژگان: خزندگان، متریک، مریستیک، مورفومتریک، زیستگاه
  • فاطمه شعبانی ششتمد* صفحات 223-230
    دو گونه و سه زیر گونه از جنس آگامای صخره ی Laudakia Gray,1845 بعنوان نماینده های انشعاب غربی آگامیده در فلات ایران وجود دارد. L. nupta یکی از بزرگترین آگامیدهای صخره زی است که از افغانستان و پاکستان به طرف ایران و شمال شرق و شرق عراق پراکنش دارد. پراکنش های گزارش شده از این جنس شامل شمال شرقی ترین حد پراکنش آن کوه پیغمبر در روستای زمان آباد در استان سمنان و شمال غربی ترین حد پراکنش آن نیز دو کیلومتری شمال غربی روستای قلعه جی در مریوان است. در این تحقیق بیوسیستماتیک وتغییرات بیوجغرافیایی کمپلکس nupta L. در مناطق مختلف فلات ایران مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات بدست آمده از دیدگاه تاکسونومیک و بیوجغرافی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه نمونه ها از اغلب قسمت های فلات ایران جمع آوری شد و نمونه های دیگر از کلکسیون های موزه ای مورد بررسی قرار گرفت. از آنالیز های آماری مختلف از جمله: آنالیز براساس مولفه های اصلی (principal component analysis)، آنالیز خوشه ای (Cluster Analysis) و انالیز افتراقی (Discriminant Analysis) به کمک نرم افزار Spss16 استفاده گردید. طبق این تحقیق جمعیت هایی که از مناطق مختلف ایران جمع آوری شده اند تغییرات و جدایی مشخص و واضحی را در حد یک تاکسون جدید نشان نمی دهند و الگوهای تغییرات جغرافیایی در بیشتر صفات متریک و مریستیک دراغلب موارد از نوع کشانه ای (Clinal variation) بودند.
    کلیدواژگان: فلات ایران، Laudakia، L. nupta، جغرافی زیستی، تغییرات کشانه ایی
  • زهرا آقایی* صفحات 231-238
    آگامای فلس شاخی Trapelus ruderatus در ایران پراکندگی وسیعی از شمال غرب تا جنوب شرق دارد. در این تحقیق تفاوتهای جنسی و  فعالیتهای زایشی جمعیت هایی از این گونه در شرق استان لرستان بررسی گردید. 11 ماده بالغ و 10 نر بالغ از این گونه در دو فصل بهار و تابستان از محدوده شهرستانهای دورود، الیگودرز و ازنا نمونه برداری شد. پس از تعیین جنسیت، 15 ویژگی مریستیک و متریک سنجیده شد. داده های حاصل با نرم افزار SPSS 19 و آزمونهای آماری واکاوی شد. سپس تعدادی از نمونه ها تشریح و غدد تناسلی آنها از جنبه آناتومیک بررسی شد. نتایج نشان داد که در سه صفت طول پوزه تا مخرج، فاصله بین اندام های حرکتی جلویی و عقبی، طول چین گلویی تا مخرج مقدار این صفات در ماده ها بزرگتر از نرها بود. در نرها بیضه ها در بهار بزرگتر و اسپرماتوژنز در این زمان در لوله های منی ساز فعالانه انجام می شود؛ در تابستان حجم بیضه ها کاهش می یابد و اسپرم سازی در آنها انجام نمی گیرد. ماده ها در فصل بهار دارای تخمدانهای بزرگ با فولیکولهای بالغ متعدد هستند؛ در حالیکه در تابستان از حجم تخمدان کاسته شده و فولیکولهای آترتیک دیده می شوند. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که در این گونه ماده ها دارای تنه بزرگتر برای فراهم آوردن فضای بیشتر برای تخم ها بوده و اوج گامتوژنز در هر دو جنس در بهار رخ می دهد.
    کلیدواژگان: اپیدیدیم، اسپرماتوژنز، اووژنز، بافت شناسی
  • پیمان کرمی* صفحات 239-253
    شوکا و سنجاب ایرانی از گونه های شاخص جنگل های زاگرس در منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل هستند. هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی مناطق حضور گونه ها و همچنین مقایسه وابستگی آن ها به تراکم های مختلف پوشش با استفاده از شاخص های گیاهی است. در این راستا از 11 سری تصویر ماهواره لندست 8 در بازه زمانی 2013 تا 2018 استفاده شد. پیش پردازش های لازم بر روی تصاویر انجام گرفت و سپس شاخص های NDVI و سطح برگ (LAI) برای تمام تصاویر مذکور محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل ها در نرم افزار ENVI5.3 انجام گرفت. مقادیر این شاخص ها به ازای نقاط حضور هرگونه تهیه و از روش ناپارامتری من- کندال برای تعیین روند تغییرات استفاده شد. از روش خوشه بندی K-Mean برای بررسی شباهت های مناطق حضور دو گونه بر اساس شاخص های گیاهی استفاده شد. نتایج نشان داد که تغییر کاهشی معناداری در شاخص NDVI در مناطق حضور شوکا رخ داده (05/0>P) درحالی که در بر اساس نتایج این آزمون تغییر معناداری برای شاخص مذکور در نقاط حضور سنجاب ایرانی وجود نداشت. تغییرات شاخص سطح برگ (LAI) در زیستگاه شوکا دارای روند معناداری نبود ولی تغییرات این شاخص برای سنجاب ایرانی دارای روندی افزایشی و معنادار بود (05/0>P). نتایج خوشه بندی نشان داد که گونه های مذکور در بخش های مرکزی و شمال شرقی منطقه امکان همبودی دارند. نتایج نشان داد که از شاخص های گیاهی می توان برای پایش تغییرات زیستگاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شاخص سطح برگ، بوزین و مرخیل، شوکا، سنجاب ایرانی
|
  • Hamzeh Oraie *, Valiallah Khalaji-Pirbalouty Pages 121-128

    Isopods of the genus Tylos occur in the supralittoral sandy beaches from tropical and subtropical coasts around the world. Tylos maindroni Giordani Soika, 1954, is an oniscoid isopod, which commonly found in sandy beaches throughout the Oman Sea and the Persian Gulf.In this study, we document the first record of T. maindroni from Faroor Koochak Island. Morphological study reveals that there were no clear morphological differences between Faroor Koochak, Kuwait and Oman populations.In addition, new 16S-rDNA sequences, combined with already available GenBank sequences of some Tylos species were used to hypothesize their relationships.The analyses of 16S rDNA clearly support the existence of only T. maindroni species along the coastal zone of the Persian Gulf area, and a sister taxon relationship between this species and T. exiguus Stebbing, 1910, from the Red Sea coasts and Socotra Island.Keywords: Persian Gulf, Genetic diversity, Molecular phylogeny, Isopoda, Tylos maindroni

    Keywords: Persian Gulf, Genetic Diversity, Molecular phylogeny, Isopoda
  • Nasrin Darabitabar, Ahmad Gharzi, Rasoul Karamiani * Pages 129-138
    This study evaluate the anatomical and histological structure of the female reproductive system in Trapelus agilis of the Agamidae family. Specimens of Trapelus agilis steppe lizard were collected in spring and summer from Shadegan area (Southwest of Khuzestan Province). Samples were anesthetized with chloroform after death (by intraperitoneal injection of Sodium pentobarbitone) and described in the laboratory. After that, their reproductive system was studied anatomically and then removed from the animal's body and tissue passage (dehydration, clarification, impregnation and molding) steps were performed on them. Following the cutting stage with a rotating microtome, serial sections were prepared from the female reproductive system. Following the cutting stage with a rotating microtome, serial sections were prepared from the female reproductive system. The results of this study showed that Trapelus agilis lizards wake up from hibernation in early spring and increase their physical strength to enter the reproductive phase by hunting insects. Histological results showed that lizard's ovaries began to increase in volume in spring and in the months (April and May) with a large number of follicles and in the months (June and July) are ready to ovulate.
    Keywords: Steppe Agama, Ovary, Ovidact
  • Akbar Fattahi, Nasrullah Rastegar-Pouyani *, Eskandar Rastegar-Pouyani, Rasoul Karamiani Pages 139-155

    A review of the known Middle East species of the genus Asaccus Dixon and Anderson, 1973 is presented. The genus Asaccus is a vicariance group that is distributed in southern Anatolia, eastern Iraq, western and southwestern Iran, Syria, northern Oman and the United Arab Emirates. This genus belongs to one of the least known families of geckos Phyllodactylidae that encompasses 10 genera, 158 species and 46 subspecies.The genus Asaccus is divided into two distinct geographical lineages. The first group is endemic to the Mesopotamian region (western Iran, eastern Iraq, Turkey and Syria), which includes Asaccus andersoni, A. elisae, A. griseonotus, A. granularis, A. iranicus, A. kermanshahensis, A. kurdistanensis, A. nasrullahi, A. tangestanensis, A. zagrosicus, A. saffinae, and A. barani all restricted to the Zagros mountains and neighboring regions. The second group, occurring in the northern Oman Mountains as well as some areas in the United Arab Emirates includes A. arnoldi, A.caudivolvulus, A. gallagheri, A. gardneri, A. margaritae, A. montanus and A. platyrhynchus. Historical and biogeographical events in the Middle East have had a major impact on the distribution and subsequent evolution of Asaccus.

    Keywords: Asaccus, Phyllodactylidae, Systematics, Distribution, Iran
  • Nastaran Heydari *, Masoud Ebrahim Tehrani, MohammdReza Hosseini, Ommolbanin Mohammadpour, Hossein Jan Parvar, Ashraf Ali Ali Hosseini Pages 156-163

    The aim of this study is providing a baseline population data on the vulnerable species of marsh crocodile Crocodylus palustris with no documented information on the population status of the species in Iran. Results of three years population survey and habitat evaluation of marsh crocodile, in westernmost distribution limits of the species at south eastern Iran, Sistan and Baluchistan Province, at Gando Protected Area as the main distribution area for the species has provided here at this study. Totally, 43 stations all located inside Gando Protected Area for this species has visited and evaluated during three years of 2012, 2015 and 2016 and recording 326, 402 and 355 individuals during 2012, 2015 and 2016 respectively, indicating a relatively stable population status in general view. With disjunct suitable habitats, about 43 of 43 visited stations contained the species (but mostly with small and isolated populations less than 5 individuals), but during subsequent years, 17 of 43 stations (during 2015) and 27 of 43 stations (during 2016) were contained crocodile individuals due to fully drought the habitats. The most important reason for the lack of presence and sighting of this species in the years after 2012 in the region is the spread and prevalence of drought periods, which has caused the drying of the waterways' sub-channels and the loss of the viability of this species. Habitat evaluations, potential threats and population status of the species in all visited stations have provided in this study.

    Keywords: medium-sized broad-snouted, Bahoukalat, Pishin Dam, Gando Protected Area, Sistan, Baluchistan
  • Fahimeh Saberi, Ahmad Gharzi *, Ashraf Jazayeri, Vahid Akmali, Khosro Chehri Pages 164-175
    The internal origin of reproduction is controlled by biological clocks. In different conditions, there may be a daily, monthly or annual cycle and it depends on the geographical characteristics of the place where the fish lives. Thus, in the present study, the reproductive indices under the influence of species and season in Periophthalmus waltoni and Boleophthalmus dussumieri, which live in Ghanam estuary, Khuzestan province, were investigated. Sampling was performed in two seasons of spring and autumn 1401-1400. A total of 53 fish of both species were caught live by hand and transferred to the laboratory in spring and autumn. After explaining the samples and extracting the sexual gonads, the reproductive characteristics were examined. In this study, the prevalence of P. waltoni in both autumn and spring was higher than the other species. In addition, in both seasons, for both samples, the male gender was dominant and accounted for the highest frequency. For B. dussumieri, although the male population was more abundant in spring, their gonadal index was higher in autumn and the males of this species were more active in reproduction in spring than in spring. However, for both species in the female, sexual maturation peaks in the spring. It can be concluded that due to climate change and the major role of ecological conditions, while increasing temperature and humidity in hot to cold seasons, biological and food activities have increased and the amount of weight has a direct relationship with reproductive capacity.
    Keywords: Periophthalmus waltoni, Boleophthalmus dussumieri, reproduction, Climate Change, Ghanam estuary in Iran
  • Somayeh Esmaeili-Rineh *, Elnaz Zangani, Peyman Karami Pages 176-186

    A variety of organisms are present in Freshwater ecosystems that the knowledge of species distribution is essential to understand the ecological and evolutionary factors that determine patterns of biodiversity. The construction of a species distribution model is an alternative approach for the study of its geographic range. Therefore, in this study, the distribution of freshwater amphipods of the genus Gammarus in Iran was investigated using SDMs distribution models. The ensemble modeling approach (eSDM), GAM, GLM, MARS and RF models were used. AUC and Kappa criteria were used to evaluate the mentioned models. Also, climatic variables, topography, vegetation and soil quality were used for modeling purposes. The results showed that single models predicted the suitable habitat for taxon (AUC=0.90). The increasing level in soil organic carbon (SOC) and Bio18 variables lead to an increase in habitat suitability. Also, they are mostly recorded at an altitude between 1000 to 2500 meters, but, the increase or decrease in height does not have a linear effect on the habitat desirability in this genus. Therefore, the predicted distribution for this genus indicates the combined role of soil biomass, vegetation and precipitation parameters that can determine the distribution range of the genus Gammarus in Iran.

    Keywords: Gammarus populations, Freshwater, Distribution Model, soil organic carbon, Iran
  • Alireza Pesarakloo * Pages 187-199
    Nutrition and nutritional relationships in amphibian populations are among the most important debates which are of the most significance among herpetologists. Any prolonged changes in food access can leave irreparable damage to amphibian life-history traits. Reduced energy intake can impact amphibians' physical growth, behavior, and habitat. The objective of the present study is to collect detailed information on the feeding habits of 65 specimens of the Mountain frogs (34 ♂, 31 ♀) by analyzing the stomach contents of individuals from 9 populations inhabiting range. The food habit of R. macrocnemis generally varies by the availability of surrounding prey items, and it is a foraging predator, the food of which consists largely of Coleoptera (mainly Carabidae, Dytiscidae and Haliplidae), Diptera (Muscidae) and Hymenoptera (Formicidae). study of stomach contents indicated the presence of terrestrial and aquatic prey items. Statistical results indicated that male and female toads had no significant difference in terms of diet.
    Keywords: feeding habits, stomach contents, Coleoptera
  • Majid Sampour *, Mohammad Salari Pages 200-209

    Scorpions are a group belonging to the Phylum Arthropoda. They are found under stones and heavy things. Some researchers studied the scorpions of Iran. In the present investigation specimens of Hemiscorpius enischnochela were collected from Manoojan, South of Kerman Province. We used crowers bar and wood to move the stones and heavy tings. To obtain the samples, tongs and forceps were used. Scorpions were gathered from different areas of Manoojan, South of Kerman Province in different seasons. To identify and study morphological characters of specimens, the stereo –microscope Olympus Lica 2000 was used. In the present investigation different external morphological characters of males and females of H. enischnochela were studied. It indicated that there are some sexual dimorphism, between males and females in the mentioned species as follow: A- The length of body in male is longer than of that in female. B- In male mesosoma is longer than of that in female. C- In male metasoma length is longer than of that in female. D- In female pedipalp slightly less slender than in male. E- In male femur length is longer than of that in female. F- In male length of movable finger is more than length of moveable finger female. G- In female chela is more bulky than in male. H- In male poison sac length is more than length in male. I- In male, pectin length is more than pectin length in female. K- Male pectin has 16 teeth (in each pectin), female pectin has 8-9 teeth. J- In female genital operculum composed of a hexagonal plate, divided by a longitudinal furrow, in male genital operculum composed of two ovoid plates. Based on this study there is a distinct degree of sexual dimorphism in the Hemiscorpius enischnochela.

    Keywords: Morphological difference between male, female specimens of Hemiscorpius enischnochela
  • Jahanbakhsh Abdoli Jomour * Pages 210-222
    Lizards are one of the important elements of desert and dry ecosystems. In this research the lizard fauna of Sarpolzahab town and its outskirts was studied. During several field works a number of 82 specimens of lizards were collected from the study area. The specimens were transferred to the laboratory where they were fixed and their metric and meristic features were carefully examined using a Vernier calipers and a stereomicroscope. Later, according to these features and by the help of recent identification keys the family, genus, species and in some cases, the subspecies of each sample were identified individually. In general, in this survey 10 species of lizards belonging to10 Genera and seven Families were collected and identified based on 17 morphological characters as follows: From Agamidae, Laudakia nupta nupta and Trapelus lessonae ; from Gekkonidae, Cyrtopodion scabrum; from Phyllodactylidae , Asaccus elisae; from Lacertidae, Ophisops elegans and Acanthodocthylus nilsoni; From Uromastycidae, Saara loricata; and from Scincidae, Ablepharus pannonicus and Heremites vittatus were identified. Overall, based on the species collected here and other reports that the taxa of Lacerta media, Varanus griseus, Heremites urata and Pseudopus apodus have also been found in this area, it seems that the study area is rich in lizard fauna and it is expected that new findings will be reported in future studies.
    Keywords: Reptiles, Metric, Meristic, Morphometry, Habitat
  • Fatemeh Shabani Sheshtamed * Pages 223-230
    At least two species and three subspecies of the genus Laudakia Gray, 1845, as one of the representatives of the western radiation of the Agamidae, occur on the Iranian Plateau. L. nupta is one of the largest rock-dwelling agamids occurring in Afghanistan and Pakistan eastwards through Iran into northeastern and eastern Iraq. The most northeastern dispersal limit of L. nupta is Peyghambar Mountain in Zamanabad village of Semnan province, and the most northwestern dispersal limit of it is 2km northwestern of Ghaleeji village in Kurdistan province. we aimed to investigate biosystematics and geographical variation of l. nupta complex in different areas of Iranian Plateau, and the reached information were analysed in the aspect of taxonomical and biogeographycal. These specimens were collected during field work on the Iranian Plateau and were also borrowed from various museum collections. We used statistical methods like: Principal Components Analysis (PCA), Cluster Analysis (CA) and Discriminant Analysis (DA=CVA). According to this investigation, the populations that were collected from different areas in Iran did not show resolution various and distinguish like a new taxon, and the patterns of the geographical variation in the most of the metric and meristic characters in the almost of the case were Clinal variation
    Keywords: Iranian plateau, Laudakia, L. nupta, Biogeography, Clinal variation
  • Zahra Aghaei * Pages 231-238
    Honry-scaled Agama (Trapelus ruderatus) is widely distributed throughout northwest to southeast of Iran. In the present research, we studied its sexual size dimorphism along with reproductive activities of some populations. To perform these tasks 21 specimens of this taxon (including 11 females and 10 males) were collected during two seasons of spring and summer from their natural habitat in Dorood, Aligodars and Azna towns. Later their sexuality was determined and then to assess the sexual dimorphism 15 metric and meristic characters were measured. The provided data were then analyzed using SPSS 19 and statistical tests. Afterwards some specimens were dissected and gonads used for anatomical and histological examinations. The results of univariate analysis showed that there were three metric characters Snout-vent length, Gular fold to vent length and Forelimb-hindlimb length that can be used for discrimination of sexual differences as the values of these character were larger in female than males. Moreover, the anatomical and histological findings demonstrated that in spring the males have large testes while an active spermatogenesis process is happening in the thick epithelium of seminiferous tubules. On the contrary, the testes were smaller in summer and the seminiferous epithelium is thin with a few sperms in the lumens of the tubules. Similarly, in females large ovaries with mature follicles were observed in spring but in summer ovaries were small with many arthritic follicles. Overall, the results showed that in this taxon, females have a lager trunk for spacing the eggs, also in both sexes the maximum gametogenesis activity occurs in spring.
    Keywords: Epididymis, Spermatogenesis, Oogenesis, Histology
  • Peyman Karami * Pages 239-253
    Roe deer and Persian Squirrel are among indicator species of Zagros forests in the Bozin and Marakhil protected area. The aim of this study is to use vegetation indexes for investigate the trend of changes in vegetation indexes in the areas that species are present and also to compare their dependence on vegetation cover. 11 series of Landsat 8 satellite images during the period from 2013 to 2018 were used. Required pre-processing was carried out and then the NDVI and LAI were calculated for all of the mentioned images. Analysis was conducted in ENVI 5.3. Values of these indexes for the presence of each spices are provided and used along with the non-parametric Mann-Kendall method to determine the trend. K-mean clustering method was used to study the similarities of 2 species presence regions based on vegetation indexes. In order to clustering R3.5.2 was used.Results showed that there was a significant decrease in NDVI index in presence areas of Roe deer (P> 0.05) while based on the results, there was no significant change for Persian Squirrel. Changes in LAI in Roe deer habitat did not have a significant trend, but changes of this index for Persian Squirrel has an incremental and meaningful trend (P> 0.05). The results of clustering showed that the mentioned species have the possibility of coexistence in the central and northeastern parts of the region. The results demonstrated that vegetation indices can be used to monitor habitat changes.
    Keywords: Vegetation cover, leaf area index, Bozine, Marcheil, Roe deer, Persian Squirrel