فهرست مطالب

مجله روان شناسی فرهنگی
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدتقی تبیک، علی فتحی آشتیانی، مسعود جان بزرگی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 1-23

    تعارضات و کشمکش های روانی معنوی نقش مهمی در میزان سلامت جسمانی و روانی انسان ها دارند. ازاین رو، پژوهش حاضر به مطالعه پدیده کشمکش های روانی معنوی، عوامل پدیدایی، و پیامدهای آن در ایران پرداخت. این مطالعه با رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه وابسته به زمینه انجام شد. بدین منظور، 14 مشارکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته به مدت 5 ماه موردمطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت، کدگذاری و مقوله بندی و نهایتا در قالب الگوی نظری صورت بندی شدند. نتایج حاصل از تحلیل کدگذاری مصاحبه ها به شناسایی «280 کد»، «16 مقوله»، «3 درون مایه»، و«1 الگوی نظری» منتهی شد. 7 مقوله «روان شناختی»، «خانوادگی»، «موقعیت استرس زا»، «درونی سازی دینی»، «تصور از خدا»، «دلبستگی به خدا»، و «جهت گیری دینی پرسش گرانه» ذیل درون مایه عوامل پدیدایی کشمکش های روانی معنوی در تجربه زیسته مشارکت کنندگان شناسایی شد. سه مقوله «مشکلات روان شناختی»، «بی انگیزگی دینی»، و همچنین «رشد دینی» جزو درون مایه پیامدهای کشمکش های روانی معنوی تشخیص داده شدند. توجه به پدیده کشمکش های روانی معنوی، و عوامل پدیدآورنده آن، به خصوص در بافت فرهنگی کشور ایران، و همچنین ساخت مداخلات روان شناختی متناسب با این کشمکش ها ضرورت مضاعف دارد.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، کشمکش روانی- معنوی، رویکرد کیفی، نظریه وابسته به زمینه، سلامت روانی
  • زینب قائم پناه، محمدمهدی شمسایی، روح الله براتیان صفحات 24-45

    معنویت سبب قدرشناسی و امیدواری در زندگی افراد می شود و قدرتی به آن ها می دهد که در زمان وقوع رویدادهای ناگوار، امیدوار و صبور باشند و احساس هدفمندی کنند. به همین منظور کسب مهارت های معنوی جهت ارتقای بهداشت روانی، آسایش و کیفیت زندگی ضروری است. هدف از مطالعه حاضر شناسایی مهارت های معنوی بود. این مطالعه به روش مروری انجام شد. از جامعه آماری بانک های اطلاعاتیPubMed ،Scopus ، Science Direct، ProQuest در بازه زمانی 20042019، با روش نمونه گیری هدفمند، یافته های برخوردار از کلیدواژه های Spiritual skill، Spiritual life، Spirituality، جست وجو و درنهایت 51 مقاله و کتاب مرتبط با هدف پژوهش بررسی شد. در این میان 17 کتاب، 12 مقاله به روش کمی، 5 مقاله به روش کیفی، 1 مقاله به روش آمیخته و 16 مقاله به روش مروری، بررسی شدند. نتایج نشان داد صادق بودن، خلوت با خود، تمریناتی برای آرامش درونی، همدلی، پرورش عشق الهی، دعا و نیایش، شکستن عادات و انجام کاری نو، توکل به خداوند، طبیعت گردی، حضور بیشتر در زندگی و فعالیت ها، تلاش برای اهداف والا و پذیرش، مهارت هایی هستند که در پژوهش ها به آن ها پرداخته شده است. به نظر می رسد برخورداری از صداقت با مفهوم همخوانی و اصالت در رویکرد انسان گرایی (و نقطه مقابل آن ناهمخوانی)، برنامه ریزی برای ارتباط عمیق با فطرت درونی خود، درخواست همراه با امید به محقق شدن آن از خداوند و فعالیت های منظم و روزانه معنوی، از مهارت های معنوی مطرح شده در مطالعات متعدد است که می تواند نقش جدی در ارتقا و بهبود معنویت در افراد داشته باشد.

    کلیدواژگان: معنویت، مهارت معنوی، بهداشت روانی، آسایش، صداقت
  • سید مهدی خطیب، مسعود آذربایجانی، عباس پسندیده، مسعود جان بزرگی، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 46-75

    استرس، عاملی مهم در بروز بیماری ها و تهدیدی برای سلامت است و الگوهای مختلفی در جهت مقابله با استرس طراحی شده اند. پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی مفهومی مقابله دینی با استرس بر اساس آموزه های قرآن کریم طراحی شد. روش پژوهش حاضر، کیفی، به شیوه نظریه داده بنیاد است. منبع اصلی این پژوهش، قرآن کریم بود و در جهت تایید برداشت ها، از منابع تفسیری و حدیثی معتبر استفاده شد. نمونه پژوهش، شامل گزاره های توصیفی و تبیینی مرتبط با حوزه معنایی مقابله دینی با استرس در قرآن کریم بود که به شکل هدفمند انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده های پژوهش در سه دسته؛ کتاب: شامل قرآن کریم، تفاسیر قرآن و کتاب های روایی؛ نرم افزار: شامل نرم افزارهای جامع التفاسیر و جامع الاحادیث؛ و وب سایت: شامل پایگاه های معتبر علمی دارای محتوای کتاب های ذکرشده، قرار داشت. پس از استخراج محتوای مرتبط با مقابله دینی از قرآن کریم، در فرایند تحلیل داده ها از طریق «کدگذاری»، 730 «کد باز»، 46 «مفهوم»، 13 «مقوله» و 4 «بعد» استخراج و درنهایت، ابعاد چهارگانه در قالب 1 الگو، صورت بندی شد. یافته های پژوهش نشان داد الگوی مقابله دینی الگویی فرایندی است که بر چهار بعد؛ منابع استرس، زمینه های مقابله دینی، ساختار مقابله دینی و پیامدهای مقابله دینی استوار است.

    کلیدواژگان: مقابله دینی، استرس، نظریه داده بنیاد، قرآن کریم، الگوی مفهومی
  • علی رضا فاضلی مهرآبادی، هادی بهرامی احسان، جواد حاتمی، سید حسن عادلی صفحات 76-94

    شیوع کووید 19 در جهان مشکلات روانی و جسمی متعددی برای افراد به وجود آورده است، اما برخی افراد علی رغم این مشکلات، رشد پس از ضربه را تجربه می کنند.  هدف پژوهش حاضر تبیین تسهیل کننده های رشد پس از ضربه براساس تجربیات بیماران مبتلا به کووید 19 است. طرح پژوهش کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شد. 25 شرکت کننده با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق موردمصاحبه قرار گرفتند. نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها مورداستفاده قرار گرفت. داده ها مطابق با فرایند گام به گام تحلیل مضمون بروان و کلارک و با استفاده از  نرم افزار MAXQDA تحلیل شد. </strong>تحلیل داده ها منجر به 90 کد اولیه، 23 مضمون پایه، 6 مضمون سازمان دهنده شد. مهم ترین عوامل تسهیل کننده و زیرمجموعه های آن عبارت بودند از: ادراک حمایت (حمایت دوستان، حمایت خانواده، ازخودگذشتگی، حمایت کادر درمان)؛ معنویت (باورهای معنوی، رفتارهای معنوی، سابقه مذهبی)؛ ویژگی های شخصیتی (خوش بینی، برون گرایی، سخت رویی، نداشتن سابقه روان رنجوری، انعطاف پذیری، وظیفه شناسی، خودکارامدی و ژرف اندیشی)؛ دلبستگی ایمن (روابط ایمن خانواده، احساس دوست داشته شدن)؛ تجره گذر از بحران (حوادث ناگوار، سابقه بیماری، سابقه فقدان، مواجهه با مرگ)؛ و متغیرهای جمعیتی (جوان بودن، تحصیلات بالا). نتایج نشان داد عوامل مختلفی ممکن است رشد پس از ضربه را در بیماران مبتلا به کووید 19 تسهیل کند. شناسایی این تسهیل کننده ها می تواند در طراحی و اصلاح برنامه های مداخله ای برای بیماران مبتلا به کرونا کمک قابل توجهی کند.

    کلیدواژگان: رشد پس از ضربه، عوامل تسهیل گر، تحلیل مضمون، کووید-19، روش کیفی
  • علی بیات، مصطفی عرب پور، سید مهدی خطیب صفحات 95-115

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی سبک های مقابله ای بر اساس تجربه زیسته بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد. روش این پژوهش، کیفی به شیوه تحلیل مضمون گام به گام براون و کلارک (2006) بود. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی و از نوع هدفمند و گردآوری داده ها از طریق مصاحبه انجام شد. بدین منظور، از 30 بیمار مبتلا به کووید-19 مصاحبه های نیمه ساختاریافته به مدت 30 تا 50 دقیقه بسته به شرایط بیمار صورت گرفت. تحلیل داده ها منجر به 392 کد اولیه، 46 مضمون پایه، 11 مضمون سازمان دهنده شامل «سبک تاب آورانه»، «سبک پذیرشی»، «سبک خود هدایت گر»، «سبک عمل گرا»، «سبک نیایشی»، «سبک متوکلانه»، «سبک تسلیمی»، «سبک امیدوارانه»، «سبک حمایت طلبی»، «سبک نیک اندیشانه» و «سبک کیفراندیشانه» و یک مضمون فراگیر تحت عنوان «سبک های مقابله» شد. در پایان، روایی محتوا از طریق وارسی منطقی و مستدل کارشناسان خبره با استفاده از ضریب شاخص روایی محتوا (CVI) انجام و تایید شد. نتایج نشان داد سبک مقابله با بیماری کرونا، مفهومی پیچیده و پویاست. نتایج این پژوهش می تواند به طراحی پرسشنامه هایی جهت سنجش سبک مقابله، طراحی مداخلات کنترل بیماری و ارایه برنامه های آموزش مقابله با بیماری به منظور سازگاری بهتر با بیماری و دستیابی به بهبودی سریع تر کمک کند.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله، استرس، تجربه زیسته، تحلیل مضمون، کووید-19
  • فاطمه شیبک، محدثه پیشنمازی، محمدتقی تبیک، روح الله دهقانی بنادکی صفحات 116-131

    از اوایل سال 2020 با شیوع جهانی ویروس کرونا، افراد زیادی به این بیماری مبتلا شده و تعداد قابل توجهی جان خود را ازدست داده‏اند. بازماندگان افراد درگذشته، به علت محدودیت‏های شدید ارتباطی (قرنطینه)، از انواع حمایت‏های فردی و اجتماعی برای تسهیل تجربه سوگ محروم بودند که این خود سلامت جسمی و روان شناختی بازماندگان را تهدید می‏کند. در این میان منابع شخصی مقابله‏ای افراد می‏تواند نقش بسزایی داشته باشد. دین یکی از این منابع مقابله است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه چندمتغیری سبک‏های مختلف مقابله دینی، تجربه سوگ و نیز سلامت روانی بازماندگان افراد درگذشته مبتلا به بیماری کرونا بود. 277 نفر از ساکنان شهر مشهد که یکی از بستگان نزدیک‏شان را در بیمارستان بستری و به علت ابتلا به کرونا ازدست داده بودند، با رضایت خویش پرسش نامه‏های الکترونیکی این پژوهش را تکمیل کردند. روش این پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی بود. برای سنجش متغیرهای پژوهش از سیاهه آثار سوگ، مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس و مقیاس مقابله دینی استفاده شده است. نتایج تحلیل یافته‏ها نشان داد، میان تمام متغیرهای پژوهش رابطه معنادار مشاهده شد و بیشترین ضریب هم بستگی بین مقابله دینی منفی دینی و مولفه انفصال و طرد تجربه سوگ و کم ترین آن بین مقابله دینی مثبت و رفتار وحشت زدگی تجربه سوگ به دست آمد؛ مقابله دینی مثبت آسیب کم تر در تجربه سوگ و سلامت روانی بیشتر و مقابله دینی منفی آسیب بیشتر در تجربه سوگ و سلامت روانی کم تر را پیش‏بینی کرد.

    کلیدواژگان: مقابله دینی، سلامت روانی، تجربه سوگ، ویروس کرونا
  • سمیه نکویی، ذبیح الله عباسپور، امین کرایی صفحات 132-154

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر اضطراب و خودکارآمدی کودکان بود. جامعه آماری پژوهش کودکان مضطرب 8 تا 12 ساله شهر اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 3 کودک مضطرب بودند که با فراخوان در گروه‏های مدارس و مراکز مشاور‏ه شهر اهواز و باتوجه به نقطه برش پرسش‏نامه تشخیص اختلالات مرتبط با اضطراب کودکان و مصاحبه با روش نمونه ‏گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح پژوهشی تک موردی با خط پایه ناهم زمان استفاده شد. پروتکل درمان شناختی رفتاری طی شانزده جلسه اجرا شد. داده‏ها در سه مرحله خط پایه، در فرایند درمان و یک ماه پس از درمان جمع ‏آوری شدند و به روش شاخص تغییر پایا، درصد بهبود و ترسیم دیداری تحلیل شدند. </strong>نتایج نشان داد که در مرحله درمان شرکت‏کننده‏ها در متغیر اضطراب (96/30 درصد) و در متغیر خودکارآمدی (13/28 درصد) بهبود پیدا کردند و این بهبود تا مرحله پیگیری ادامه داشت؛ متغیر اضطراب 77/35 درصد و در متغیر خودکارآمدی 31/31 درصد. همچنین شاخص تغییر پایای هر دو متغیر در مرحله پس از درمان و پیگیری معنادار (1.96z= و سطح معناداری 05/0) بود. بنابراین درمان شناختی رفتاری با افزایش آگاهی و مهارت‏ها و کاهش دادن واکنش‏های ناکارآمد باعث کاهش اضطراب و افزایش خودکارآمدی کودکان می‏شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضطراب کودکان، خودکارآمدی کودکان
  • نرگس انسانی مهر، فریده عامری، لاله انسانی مهر، رضا نبی زاده صفحات 155-178

    هدف از این پژوهش تعیین رابطه خوداثرمندی تحصیلی و خودشفقت ورزی با اختلال های تنظیم هیجان در نوجوان با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر جنسیت بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه (160 نفر؛80 دختر و 80 پسر) در سال تحصیلی 99-1398 منطقه 1 و 2 شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس های خوداثرمندی تحصیلی، خودشفقت ورزی و اختلال تنظیم هیجان استفاده شد. داده های این پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و ورگرسیون گام به گام تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که خوداثرمندی تحصیلی و خودشفقت ورزی در پیشینی اختلال تنظیم هیجان نوجوانان معنی دار بود (05/0<p). از طرفی نقش تعدیل گر جنسیت دررابطه بین خودشفقت با اختلال های تنظیم هیجان معنی دار شد و بدین معناست که جنسیت بر جهت و رابطه بین این دو متغیر تاثیر گذاشت (05/0<p)؛ اما این تعدیل گری در رابطه خوداثرمندی تحصیلی و اختلال تنظیم هیجان برقرار نبود (05/0>p). براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که خوداثرمندی تحصیلی و خودشفقت ورزی با اختلال تنظیم هیجان در نوجوانان ارتباط دارند و با تقویت خودشفقت ورزی و خوداثرمندی تحصیلی می توان به بهبود اختلال های تنظیم هیجان نوجوانان کمک کرد.

    کلیدواژگان: اختلال تنظیم هیجان، خوداثرمندی تحصیلی، خودشفقت ورزی، نوجوانان
  • محمد قمری صفحات 179-198

    سرزندگی تحصیل به تجارب موفقیت آمیز دانش آموزان یا دانشجویان در رویارویی با موانع و مشکلات تحصیلی و پشت سر گذاشتن آن ها گفته می شود. هدف پژوهش حاضر پیش بینی سرزندگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان براساس مولفه های سبک زندگی اسلامی بود. روش پژوهش از نوع هم بستگی بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر  بود. نمونه موردمطالعه 212 نفر از دانشجویان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری پرسش نامه سبک زندگی اسلامی و پرسش نامه سرزندگی تحصیلی، و معدل تحصیلی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتیجه پژوهش نشان داد که علی رغم رابطه مثبت تمامی مولفه های سبک زندگی اسلامی با سرزندگی تحصیلی فقط مولفه های زمان شناسی و باورها حدود 35 درصد از واریانس سرزندگی تحصیلی را تبیین می کنند. همچنین نتیجه نشان داد بین سبک زندگی اسلامی و عملکرد تحصیلی رابطه مثبت وجود دارد. رابطه مولفه های عبادی، اخلاق، خانواده، تفکر و علم، و زمان شناسی سبک زندگی اسلامی با عملکرد تحصیلی مثبت بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد حدود 13 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی توسط سه مولفه زمان شناسی، تفکر و علم، و عبادی سبک زندگی اسلامی تبیین می شود. بنابراین، نتیجه تحقیق حاضر می تواند مبنایی برای افزایش سرزندگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان از طریق توجه به سبک زندگی آنان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، سرزندگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، پیشرفت تحصیلی
  • فرهاد کریمی صفحات 199-234

    هدف از اجرای پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسیله اجتماعی برتوانمند سازی روان شناختی معلمان دوره متوسطه و بررسی پایداری آن در طول زمان بود. روش تحقیق مورد استفاده روش تجربی بودکه در آن از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری استفاده شد. نمونه مورد نیاز برای اجرای پژوهش، از بین جامعه معلمان مدارس متوسطه منطقه 19 شهر تهران انتخاب گردید. انتخاب نمونه، بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی صورت گرفت که در این چارچوب، تعداد 42 نفر انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها در مورد متغیر توانمندسازی روان شناختی از پرسشنامه اسپریتزر و دانسون (2005) استفاده شد. اعضای گروه آزمایش، در معرض آموزش مهارت های حل مسیله اجتماعی بر اساس الگوی دزوریلا و نزو(2007) قرارگرفتند که به شیوه گروهی طی 7 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه ارایه شد. به اعضای گروه گواه، آموزشی ارایه نشد. برای تحلیل داده ها از آزمونهای تحلیل کوواریانس و t همبسته استفاده شد. نتایج نشان داد توانمندی روان شناختی معلمانی که آموزش مهارت های حل مسیله را دریافت کرده اند به طور معنی دار بالاتر از توانمندی روان شناختی معلمانی است که این آموزش را دریافت نکرده اند و برنامه آموزش مهارت های حل مسیله، در افزایش توانمندی روان شناختی معلمان تاثیر گذار بوده و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار است. با توجه به تاثیر برنامه آموزش مهارت حل مسیله اجتماعی و پایدار بودن اثر آن می توان آنرا به عنوان روشی مفید برای توانمندسازی روان شناختی معلمان توصیه نمود

    کلیدواژگان: توانمند سازی روان شناختی، آموزش مهارتهای حل مساله اجتماعی، معلمان مدارس متوسطه، ابعاد توانمندی روان شناختی
  • معصومه افلاطونی، جواد خدادادی سنگده، کیومرث فرحبخش صفحات 235-257

    پایداری ازدواج سنگ بنای خانواده ای سالم و رشدیافته را ایجاد می کند و زمینه ساز محیطی مناسب برای رشد فرزندان و سایر اعضای خانواده است. هدف این پژوهش شناسایی بسترهای سازگاری زناشویی در مراحل اولیه ازدواج در پایدارسازی آن بود. در راستای این هدف، اطلاعات موردنیاز برای پژوهش از طریق روی آورد کیفی و روش پدیدارشناسی با استفاده از نمونه برداری هدفمند و در هر مرحله باتوجه به تحلیل داده های پیشین از بین 22 نفر (11 زن و شوهر) که در زمان مصاحبه حداقل 3 و حداکثر 7 سال از ازدواجشان گذشته بود و به اذعان خودشان تجربه تعارض های شدید، فزاینده و مرتبط با متارکه و طلاق نداشته اند، گردآوری شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته و تجزیه و تحلیل یافته ها، به روش هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. پس از کدگذاری مصاحبه ها و دسته بندی مضامین فرعی، 11 مضمون اصلی «فضایل فردی، فضایل زوجی، مدیریت سازنده تعارض، باورهای مذهبی، حفظ حریم زناشویی، انعطاف پذیری، انتخاب سازنده، حمایت خانواده ها، تاثیر گذر زمان بر روابط زوجین، ساختار ارتباطی سالم، رشد و ارتقای زوجی» و مضمون هسته ای، «فضایل شکل‏دهنده چرخه مثبت ارتقابخش رابطه زناشویی» به دست آمد. می توان نتیجه گرفت که ازدواج پایدار پدیده ای است که مستلزم داشتن شرایط و عوامل متعددی است و نقش سازگاری و مولفه های مرتبط با آن، در پایداری ازدواج به ویژه در مراحل و سال های ابتدایی آن، بسیار حایز اهمیت بوده است.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، ازدواج، پایدارسازی ازدواج، پژوهش کیفی
  • فردین خسروی، ذبیح الله عباس پور، منصور سودانی صفحات 258-277

    رضایت زناشویی در زندگی می تواند با رضایت کلی از زندگی رابطه داشته باشد و بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت زناشویی براساس خودشفقتی، دگرشفقتی و هوش هیجانی بود. طرح پژوهش توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متاهل شهر اهواز در سال 1397 بودند که حداقل مدت یک سال از ازدواج آنها می گذشت. نمونه پژوهش شامل 300 زن متاهل بود که براساس جدول مورگان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه خودشفقتی نف (2011)، پرسشنامه شفقت پومیر (2011)، پرسشنامه هوش هیحانی شات (1998) و پرسشنامه ارزیابی رابطه (1998) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (شامل فراوانی، درصد فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، کمترین و بیشترین نمرات) و آمار استنباطی (شامل ضریب همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون چندگانه) انجام شد. نتایج نشان داد که بین خودشفقتی، دگرشفقتی و هوش هیجانی با رضایت زناشویی در زنان متاهل رابطه معنادار وجود دارد (001/0=p). براساس نتایج تحلیل رگرسیون به شیوه ورود همزمان در نمونه مورد پژوهش، مجموع متغیرهای خودشفقتی، دگرشفقتی و هوش هیجانی 10 درصد رضایت زناشویی را تبیین نمودند. نتایج تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام نیز نشان داد که به ترتیب متغیرهای هوش هیجانی (272/0=p) و خودشفقتی (207/0=p) پیش بینی کننده رضایت زناشویی هستند. بنابراین عواملی همچون هوش هیجانی و شفقت مندی نسبت به خود و دیگران بر رضایت زناشویی تاثیرگذار است. پیشنهاد می شود درمانگران و مشاوران حوزه خانواده در ارایه راهکارهای ارتقادهنده رضایت زناشویی به این عوامل توجه بیشتری مبذول نمایند.

    کلیدواژگان: خودشفقتی، دگرشفقتی، هوش هیجانی، رضایت زناشویی
  • زینب هاشمی خواه، سید علیرضا افشانی، حسین افراسیابی، علی روحانی صفحات 278-298

    یکی از مسایل مهم جامعه نوین افزایش ناباروری است. فرایند درمان ناباروری چالش هایی را در روابط زوجین و نهاد خانواده ایجاد می کند. پژوهش حاضر درپی بررسی خانواده های ناباروری است که فرایند درمانی را سپری کرده اند. ازاین رو مواجهه روانی آنان را با مسیله باروری و همینطور تاثیرات فرایند درمانی بر روابط زوجین را به مداقه گذاشتیم. بنابراین با روش نظریه زمینه ای و رویکرد گلیزری در دو مرحله کدگذاری واقعی و نظری براساس یک الگوی نشانه مفهوم، روایت های 13 مصاحبه با زوجین ناباروری که بعد از فرایند درمانی صاحب فرزند شده بودند تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان از آن دارد که احساسات فردی و متقابل زوجین در مواجهه با ناباروری بیانگر حس فرد نابارور در قربانی کردن شریک زندگی خود، تفکر مشکل اشتراکی زوجین و همچنین حس قربانی شدن در کنار شریک زندگی نابارور است که مقوله محوری «آینه های مقابل و خود آینه سان» بیانگر تنوع این حالات روحی است. اما رابطه زوجین در فرایند درمان بیانگر روندی همسوتر مانند فرصت سازی تهدیدها، حفظ روال، کنترل اوضاع و اشاره مختصری به ضعف کنترل اوضاع است که «هم زیستی در شرایط بحران» بازگوی مقوله محوری آن است که درکل نشان از آن دارد که در شرایط بحران درمانی، هم زیستی مسالمت آمیز زوجین تداوم داشته است. درنهایت از بطن دو مقوله محوری اشاره شده مقوله هسته «برساخت روابط خانوادگی در خانواده های نابارور» برساخت شد. نتیجه اینکه زوجین بسته به ادارکات فردی و بازخوانی احساسات متقابل از شرایط ناباروری، یا دچار سردی عاطفی می شوند یا علاقه بیشتری به همسر پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: خانواده، ناباروری، احساسات متقابل، روابط خانوادگی
  • رضا عبدالرسولی، افسانه ادریسی، تقی آزادارمکی صفحات 299-332

    پژوهش حاضر با هدف تبیین طلاق با رویکرد آنومی اجتماعی دورکیم در شهر کرج انجام شده است. از آنجا که طلاق زندگی فردی و اجتماعی افراد و خانواده ها را تحت تاثیر قرار می دهد و پیامدهای زیادی برای نظام اجتماعی دارد، بنابراین یک مساله اجتماعی با اهمیت تلقی می گردد. پژوهشگر از پارادایم واقعیت اجتماعی و با رویکرد اثبات گرایی به بررسی و تبیین طلاق به عنوان واقعیت اجتماعی پرداخته است.از «پیمایش» به عنوان روش رجوع به واقعیت و برای جمع آوری اطلاعات نیز از ابزار «پرسشنامه» استفاده شده است. جامعه آماری را کلیه متاهلین شهر کرج تشکیل می دهند. به روش نمونه گیری احتمالی، اطلاعات 404 نفر از پاسخگویان در دو گروه (اقدام کنندگان به طلاق و غیر اقدام کنندگان به طلاق) جمع آوری و برای تحلیل داده ها نیز از جداول توصیفی، آماره های استنباطی و رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر استفاده شده است. در مجموع5/50 درصد پاسخگویان را اقدام کنندگان به طلاق و 5/49درصد را غیراقدام کنندگان به طلاق تشکیل می دهند.دامنه سنی پاسخگویان از 16 سال تا 69 سال است که بیشترین فراوانی طلاق به گروه های سنی 25 تا 45 سال مربوط است.مدل نهایی تحلیل مسیرحاکی از ارتباط معنی دار متغیرها با اقدام به طلاق است؛ بدین معنی که متغیرهای آنومی اجتماعی و ارزیابی هزینه و فایده، به ترتیب38درصد، و 51 درصد بر اقدام به طلاق تاثیر مثبت و افزاینده دارند ومتغیرهای احساس تعلق اجتماعی و همسان همسری نیز به ترتیب20 درصد، و 18 درصد بر اقدام به طلاق تاثیر منفی و کاهنده دارند.

    کلیدواژگان: خانواده، طلاق، آنومی اجتماعی، ارزیابی هزینه و فایده، احساس تعلق اجتماعی
|
  • MohamadTaghi Tabik, Ali Fathi-Ashtiani, Masoud Janbozorgi, Seyed-Kazem Rasoolzade Tabatabaei Pages 1-23

    Psycho-spiritual struggles play an important role in the physical and mental health. The present study investigated the phenomenon of psycho-spiritual struggles, its factors, and its consequences in Iran. The main purpose of the qualitative phase was to explore the lived experience of Muslims with psycho-spiritual struggles in Iran. 14 participants were studied with purposeful sampling method and using in-depth semi-structured interviews for 5 months. The results of the coding analysis of the interviews led to the identification of "280 codes", "16 categories", "3 themes", and "1 theoretical model". The results showed that There are seven categories of "psychological", "familial", "stressful situations", "religious internalization", " God image", "attachment to God", and "quest religious orientation" as factors of psycho-spiritual struggles. Also, three categories of "psychological problems", "religious amotivation", and "religious growth" were identified as the consequences of psycho-spiritual struggles. Given the findings of this study, it is necessary to pay more attention to the phenomenon of psycho-spiritual struggles, its factors and consequences, especially in the cultural context of Iran, as well as to construct psychological interventions appropriate to these struggles.

    Keywords: conceptual model, psycho-spiritual struggle, qualitative method, grounded Theory, mental Health
  • Zeinab Ghaempanah, Mohammadmahdi Shamsaee, Ruhollah Baratian Pages 24-45

    Various studies indicate that spirituality gives rise to appreciation and hope in lives, and when they have calamities and horrible events, the spirituality gives them the power and strength to hope and have a sense of purpose and support. Hence, the acquisition of spiritual skills to promote mental health and quality of life is necessary. As a result, the purpose of this study is to identify spiritual skills. This study was conducted using a review method by Google and Firefox search engines. From the statistical population of PubMed, Scopus, Science Direct, ProQuest databases in the period 2004-2019, the findings with the keywords Spiritual skill, Spiritual life, Spirituality were analyzed by purposive sampling method. 51 papers and books related to the subject and purpose of the research were reviewed. Among these, 17 books and 12 papers by quantitative method, five studies by qualitative method, one by mixed-method, and 16 by review method were considered. Being honest, being alone with yourself, getting inner peace, empathy, cultivating divine love, prayer, breaking habits and doing new things, trusting in God, hiking, being more present in life and activities, striving for transcendental purpose and acceptance were the components that have been addressed related to spiritual skills. Honesty has been considered with the concept of harmony and originality in the humanistic approach (and the opposite of the contradiction that is almost equivalent to the hypocrisy in Islam). Deep connection with inner, asking with hope from God, and regular and daily spiritual activities are spiritual skills discussed in studies that can promote spirituality.</em></strong> </em></strong> </em></strong>

    Keywords: Spirituality, Spiritual skills, Spiritual development, Mental health, Honesty
  • seyd mahdi khatib, masoud azarbayejani, abbas pasandideh, masoud jan bozorgi, Seyed Kazem RasoulzadTabatabaee Pages 46-75

    The Conceptual model formulation of Religious Coping with Stress Based on the Holy Quran Teachings: a Grounded TheoryStress is an important factor in the incidence of diseases and a threat to health, and various models have been designed to deal with stress. The present study was designed to develop a conceptual model of religious coping with stress based on the teachings of the Holy Quran. The method of the present study is qualitative, based on Grounded Theory. The main source of this research was the Holy Quran and in order to confirm the interpretations, authentic interpretive and hadith sources were used. The research sample included descriptive and explanatory statements related to the semantic field of religious coping with stress in the Holy Quran, which was purposefully selected. Research data collection tools in three categories; Books: including the Holy Quran, commentaries on the Quran, and narration books; Software: which includes Jami Altafasir software andJami Alahadith; And website: included valid scientific databases with the content of the mentioned books. After extracting the content related to religious coping from the Holy Quran, in the process of data analysis through "coding", 730 "open source", 46 "concepts", 13 "categories" and 4 "dimensions" are extracted and finally, four dimensions in the format 1 template were formatted. Findings showed that the pattern of religious coping is a process pattern that has four dimensions; The sources of stress are the contexts of religious coping, the structure of religious coping, and the consequences of religious coping.

    Keywords: Religious Coping, stress, Grounded Theory, Holy Quran, conceptual model
  • alireza fazeli mehrabadi, Hadi Bahrami Ehsan, javad hatami, Seyed Hasan Adeli Pages 76-94

    The prevalence of Covid-19 in the world has caused many mental and physical problems for individuals, but some people experience post-traumatic growth despite these problems. The aim of the present study was to explain post-traumatic growth facilitators based on the experiences of patients with Covid-19. A qualitative research design was conducted using content analysis method. Twenty-five participants were selected using purposive sampling and interviewed using semi-structured and in-depth interviews. Purposeful sampling was used to achieve data saturation. Data were analyzed according to the step-by-step process of Brown and Clark content analysis using MAXQDA software. </strong>Data analysis resulted in 90 initial codes, 23 basic themes, and 6 organizing themes. The most important facilitating factors and their sub-categories were: Perception of support (support of friends, support of family, self-sacrifice, support of medical staff); Spirituality (spiritual beliefs, spiritual behaviors, religious background); Personality traits (optimism, extraversion, hardiness, no history of neuroticism, flexibility, conscientiousness, self-efficacy and deep thinking); Safe attachment (safe family relationships, feelings of being loved); experience of going through a crisis (unfortunate events, history of illness, history of loss, facing death); And demographic variables (youth, higher education). The results showed that various factors may facilitate post-traumatic growth in patients with Covid-19. Identification of these facilitators can significantly help in designing and modifying intervention programs for patients with Covid-19.

    Keywords: Post-traumatic Growth, Facilitating Factors, Theme Analysis, Covid-19, Qualitative Method
  • ali bayat, Mostafa Arabpoor, seyd mahdi khatib Pages 95-115

    The aim of this study was to identify coping styles based on the lived experience of patients with Covid-19. The method of this research was qualitative Theme analysis. Sampling was non-probabilistic and purposeful and Data collection was done through interviews. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 30 patients with Covid-19 for 30 to 50 minutes, depending on the patient's condition. Data analysis resulted in 392 initial codes, 46 basic themes, 11 organizer themes included Resilient style, Reception style, Self-Directive style, Pragmatic style, Prayer style, Trustworthy style, surrender style, Hopeful style, seeking support style, Philanthropic style, Punitive style, and a comprehensive theme entitled "Coping Styles". Finally, the validity of the content was verified by a reasonable and reasoned review by experts Using Content Validity Index (CVI). The results showed that the style of coping with Corona disease is a complex and dynamic concept. The results of this study can help to design questionnaires to assess coping style, design disease control interventions and provide training programs to deal with the disease in order to better adapt to the disease and achieve faster recovery.

    Keywords: Coping Styles, Stress, Lived Experience, Theme Analysis, Covid-19
  • Fateme sheibak, Mohadese Pishnamazi, MohammadTaghi Tabik, Ruhollah Dehghani Pages 116-131

    Since early 2020, The COVID-19 pandemic, many people have been infected with the disease and a significant number have lost their lives. The survivors of the deceased, due to severe communication restrictions (quarantine), are deprived of all kinds of individual and social support to facilitate the experience of mourning, which in itself threatens the physical and psychological health of the survivors. The aim of this study was to investigate the multivariate relationship between different styles of religious coping, the experience of mourning and the mental health of survivors of coronary heart disease. 277 residents of Mashhad who lost one of their close relatives in the hospital due to coronary heart disease successfully completed the electronic questionnaires of this study. The method of this research was descriptive-correlational. The mourning list, the Anxiety, Depression and Stress Scale, and the Religious Coping Scale were used to measure the research variables. The results of analysis showed that there is a significant relationship between all research variables at the level of and the highest correlation coefficient between the negative religious confrontation and the component of separation and rejection of the experience of mourning and the lowest between Positive religious confrontation and panic behavior of grief experience were obtained; Positive religious coping predicted less harm in the experience of grief and more mental health, and negative religious coping predicted more harm in the experience of grief and less mental health.

    Keywords: Coronavirus, mental health, Experience grief, religious coping
  • someyeh nekooei, ZabIhollah abaspour, amin koraei Pages 132-154

    The aim of the current study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy on Anxiety and Self-efficacy of children among children with anxiety. The statistical population consisted of all children with anxiety in Ahvaz. The research sample consisted of 3 children that were selected according to the results of the Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) with cutoff point of 50 and with purposeful sampling method. In this research, a single-case experimental design, type of non-concurrent multiple baseline designs was used. To evaluate the anxiety Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) and self-efficacy- Children's Self-Efficacy Scale were used. The data was gathered in three phases of basic lines, intervention of 16 weekly sessions, and one month follow-up. The findings indicated that the subjects in the treatment phase experienced improvement in anxiety and self-efficacy. The effectiveness was maintained during the 1-month follow-up. The change index was indicative of meaningful changes. Therefore, the research findings illustrated that cognitive behavioral therapy reduces anxiety and increases children's self-efficacy by by increasing awareness and skills and reducing dysfunctional reactions.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Child Anxiety, Self-efficacy of children
  • Narges ensanimehr, Farideh Ameri, laleh ensanimehr, Reza Nabizadeh Pages 155-178

    The aim of this study was to investigate the relationship between academic self-efficacy and self-compassion with emotion regulation disorder in adolescents along with the role of gender moderator. The statistical population of the study was all high school students (160; 80 girls and 80 boys) in the academic year 1399-99 in districts 1 and 2 of Tehran who were selected using multi-stage cluster sampling.The method of this research was descriptive and correlational and in order to collect information, scales of academic self-efficacy, self-compassion and emotion regulation disorder were used. The data of this study were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression. The results showed that academic self-efficacy and self-compassion were significant in predicting adolescent emotion regulation disorder (p<0.05). On the other hand, the role of gender moderator in the relationship between self-compassion and emotion regulation disorders was significant and it means that gender affected the direction and relationship between these two variables (p<0.05); However, this adjustment was not established in the relationship between academic self-efficacy and emotion regulation disorder (p> 0.05). Based on the findings, it can be concluded that academic self-efficacy and self-compassion are associated with emotion regulation disorders in adolescents and by strengthening academic self-compassion and self-efficacy can help improve adolescent emotion regulation disorders.

    Keywords: Emotion regulation disorder, Academic self efficacy, Self compassion, adolescent
  • mohammad Ghamari Pages 179-198

    The academic buoyancy refers the successful experiences of students or college students to face obstacles and educational problems and behind them. The aim of this research was predicating the academic buoyancy and academic performance of college students based on Islamic lifestyle. The method of the research was correlation. The study population included all students of Islamic Azad university of Abhar Branch in 2019-2020 academic year. Cluster sampling was used to select 212 students. Instruments were Islamic lifestyle questionnaire, academic buoyancy questionnaire and academic average score. Pearson correlation coefficient and stepwise regression analyses were used to analyze the data. The results showed that in spite of positive correlation between all dimensions of Islamic lifestyle and academic buoyancy, only punctuality and beliefs can predict academic buoyancy of students and explain about 35 percent of its variance. Also the results showed that there is positive relationship between Islamic lifestyle and academic performance. The relationships between the Islamic lifestyle dimensions of religious rituals, ethics, thinking and knowledge and punctuality and academic performance were positive. The results of regression analyses showed that about 13 percent of academic function is explained with, punctuality, thinking and knowledge, and religious rituals of Islamic lifestyle. Therefore, the results of this study can provide a basis for increasing academic buoyancy and academic performance through consideration of their lifestyle.

    Keywords: Islamic life style, academic buoyancy, academic performance, students
  • Farhad Karimi Pages 199-234

    The aim of this research is investigate of the effects of Social Problem Solving Skills Training on the psychological Empowerment of the teachers of high schools of Tehran. To accomplish of this aim, by means of semi experimental design (Pretest-posttest with control group and follow up),42 teachers as purposeful sample was drawn from among of all teachers in Tehran (district 19) and randomly assigned two groups: experimental and control. For assessing the psychological empowerment of teachers the Spritzer and Donson (2005) questionnaire were used as pretest and posttest. Then the experimental group received social problem solving skills training in seven sessions. The training schedule was provided based on the D,zurilla and Nezu (2007) framework for social problem solving. Data were analized by means of ANCOVA and T test. The results showed that the training of social problem solving skills had significant and positive effects on psychological empowerment of exprimental group as compared with control group. The data concern of follow up phase revealed that the Impact of social Problem solving skills training on the psychological empowerment is permanent across the time.

    Keywords: psychological empowerment, Social Problem Solving Skills Training, high schools teacher, the dimension of psychological empowerment
  • Masoumeh Aflatooni, javad khodadadi sangdeh, kiiumars farahbakhsh Pages 235-257

    The aim of this study was to investigate the role of adjustment in the early stages of marriage in its stabilization. In line with this goal, the information required for research through qualitative approach and phenomenological method using purposive sampling and at each stage according to the analysis of previous data from 24 people (12 couples) who at the time of the interview at least 3 The year had passed since their marriage, and they admitted that they had not experienced any intense, growing, divorce or divorce-related conflicts. From the coding of interviews and the categorization of sub-topics, 16 main themes: "Couples virtues, individual virtues, constructive conflict management, religious beliefs, marital privacy, flexibility, Constructive marriage, family support, effective cognitive attitudes, positive role modeling, the effect of time on couples' relationships, emotional self-regulation, mutual support and support, participatory decision-making, healthy communication structure, couple growth and development, and the core theme, "Couples in early marriage in order to adapt to individual and couple virtues and rely on the capabilities of the couple outside the system, perceives marriage constructively and activates a positive cycle of interactions and pleasant outcomes." The result can be He concluded that stable marriage is a phenomenon that requires several conditions and factors, and the role of adaptation and its related components has been very important in the stability of marriage, especially in its early stages and years.

    Keywords: adaptation, marriage, stabilization, qualitative approach
  • fardin khosravi, Zabihollah Abbaspour, mansor sodani Pages 258-277

    Marital satisfaction in life can be related to overall life satisfaction and examining the factors affecting it is very important. This study aimed to predict the marital satisfaction based on self-compassion, compassion for others, and emotional intelligence. The statistical population of the study included all married women in Ahvaz who were living in Ahvaz during the study period in 2018. The sample consisted of 300 married women selected by convenience sampling method. The research tools were Self-Compassion Scale short form, Compassion Scale, Emotional Intelligence Scale, and Relationship Assessment Scale. Statistical analysis used for this research was correlational coefficient. The data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The results of this study indicated that self-compassion, compassion for others, and emotional intelligence had significant relationship with marital satisfaction and also the results of regression analysis showed that emotional intelligence and self-compassion were sufficient predictors for marital satisfaction. It can be concluded that factors such as emotional intelligence and compassion for oneself and others affect marital satisfaction. It is suggested that therapists and family counselors pay more attention to these factors in providing solutions to promote marital satisfaction.

    Keywords: self-compassion, Compassion for Others, Emotional Intelligence, Marital Satisfaction
  • zeinab Hashemikhah, SeyedAlireza Afshani, Hossein Afrasiabi, Ali Ruhani Pages 278-298

    One of the important problems in today's modern society is infertility. Its therapeutic process may challenge the relationships and the foundation of the family. therefore, the present research studies those infertility families which passed the treatment process and analyses their psychological encounter to the fertility issue as well as the effects of the treatment process on couples' relationships. Accordingly, we analyzed the interviews, report 13, with the couples who had children after the treatment using the Grounded Theory and Glazier Approach in two real and theoretical coding based on a sign-concept model. The results show that individual and mutual feelings facing infertility are in accord with Scarification, shared path, to be sacrificed, which the Looking Glass Self matter shows such mental health. However, the couple's relationship during the treatment process shows a more compatible situation, taking advantage of the threads, keeping norms, taking control of the situation, and a brief note to having weak control of the situation which the Coexistence Under Crisis Circumstances restates the matter in accord with the subject. In the end, from the two mentioned matters the Construction of family relationships in infertile families phenomena was made. The result is that depending on individual perceptions and re-reading of each other's feelings about the infertility situation, couples either experience emotional coldness or become more interested in their spouse.

    Keywords: Family, Infertility, Mutual Feelings, Family Relationships
  • Reza Abdolrasouli, Afsaneh Edrisi, Taghi Azadarmaki Pages 299-332

     The present study aimed to explain divorce with Durkheim's social anomie approach in Karaj. Because divorce affects the lives of individuals and families and has many consequences for the social system, it is therefore considered an important social issue. The researcher has studied and explained divorce as a social reality from the paradigm of social reality with a positivist approach. "Survey" was used as a method of referring to reality and a "questionnaire" tool was used to collect information. The statistical population consists of all married people in Karaj. By probabilistic sampling method, information of 404 respondents in two groups (divorce attempt and non-divorce attempt) was collected and descriptive tables, inferential statistics, multivariate regression and path analysis were used to analyze the data. In total, 50.5% of the respondents are divorcees and 49.5% are non-divorcees. The age range of the respondents is from 16 to 69 years, and the highest frequency of divorce is in the age groups of 25 to 45 years. The final model of path analysis is the significant relationship between variables and divorce; This means that the variables of social anomie and cost-benefit assessment, 38%, and 51% have a positive and increasing effect on divorce, and the variables of social belonging and homogamy 20%, and 18% have a negative and decreasing effect on divorce.

    Keywords: Family, Divorce, Social anomie, Cost-Benifit Assessment, Sence of Social Belonging